Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉK NA PROSTATU PYGEUM PRO

OBSAH

Účinky

Doplněk stravy obsahující kůru ze slivoně africké vychází z podobného základu jako originální lék Tadenan, ale nejedná se o generikum. To by totiž za cenu požadovanou prodejcem za obdobný doplněk stravy bylo neprodejné.

Porovnání srovnatelných balení:

  • Tadenan, lék na lékařský předpis, 30 cps.: cca 300 Kč
  • Pygeum Pro 30 cps. doplněk stravy: 1 190 Kč
  • Di Prostan 30 cps. doplněk stravy: 230 Kč
  • Prostalex 60 cps. doplněk stravy: 319 Kč
  • Prostatex 60 cps. doplněk stravy: 399 Kč
  • PROSTATA 60 tbl. doplněk stravy: 216 Kč
  • PM Elixír 60 cps. doplněk stravy: 211 Kč
  • Prostabil 100 cps. doplněk stravy: 590 Kč

Všechny uvedené doplňky stravy jsou téměř identické s Pygeum Pro. Původní receptura přípravku na prostatu je zesílena účinkem dalších extraktů z urologických bylin.

Zdroj: Pygeum PRO

Poradna

V naší poradně s názvem PYGEUM PRO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobry den,

prosim o informaciu, kde by som mohla kupit na Slovensku Pygeum PRO, pripadne si ho mozem objednat v Cechach?

dakujem

Monika M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zapomeňte na Pygeum PRO, protože jde jen o vytahování peněz z kapes důvěřivých lidí. Pygeum PRO je trojnásobně předražené než oficiální lék Tadenam, který má stejné složení a navíc je schválen a kontrolován Státním úřadem pro kontrolu léčiv. Lék Tadenam je na lékařský předpis a k dostání je v kterékoliv lékárně. Požádejte svého urologa nebo praktického lékaře o předpis a získáte tak bezpečný a účinný lék za třetinu ceny než Pygeum PRO.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pygeum PRO

Cena a prodej

Prodejcem Pygeum Pro doplňku stravy je nedůvěryhodný a obtížně dohledatelný Dream Body s.r.o., na kterého si stěžuje množství lidí. Uvedená firma se také již několikrát dostala do hledáčku České obchodní inspekce (ČOI) vzhledem ke svému podvodnému chování. Zkuste si zadat jméno firmy do Googlu a nebudete se stačit divit.

Zdroj: Pygeum PRO

Diskuze

V diskuzi PYGEUM PRO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Rybová.

Dobrý den,prosím o zaslání produktu pygeum pro 1balení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta Rybová.

Mám zájem o Váš produkt.

Zdroj: diskuze Pygeum pro

Pygeum africanum – extrakt

Pygeum africanum je slivoň africká, která roste v jižní a centrální Africe. Prášek z kůry byl používán africkými domorodci jako přírodní prostředek k léčbě problémů s močovým ústrojím. Již v roce 1970 bylo v odborném tisku publikováno několik studií věnujících se lihovému extraktu Pygeum a jeho působnosti na pacienty s benigní hyperplazií prostaty.

Extrakt Pygeum je prášek z kůry stromu, který je součástí originálního léku na lékařský předpis Tadenan, jehož výrobcem je farmaceutická firma Laboratoires Fournier SA, Francie. Jeho efekt je považován nejen za terapeutický, ale vzhledem k farmakologickému účinku také za protektivní. Jeho velkou výhodou je vysoká bezpečnost, která byla společně s účinností ověřena v rámci multicentrické studie i v podmínkách střední Evropy.

1 kapsle Tadenanu obsahuje 50 mg kůry rostliny Pygeum Africanum, a to v podobě rostlinného oleje v želatinové tobolce.

Zdroj: Pygeum PRO

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA PROSTATU HRAZENÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Plíšek.

Zajímalo by mne, které léky na prostatu v současnosti hradí pojišťovna VZP.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromír Skopalíkj.

Dobrý den,asi 10 let užívám Omnic Tokaz 0,4 tablety.Upravil jsem programy dne a jsem s ním spokojen a udržuji vodní rovnováhu těla. Jsem penzista 88 let a doplatek za lék v lékárně není pro mne zanedbatelný. Došla mi informace, že VZP ČR nově hradí nový lék na hypertrofii prostaty, který v účincích je totožný
s Omnic Tokazem . Zajiímá mne, zda teké v charekteristice účinku má prodloužené
uvolňování, které je pro mne tak důležité pro zažitý a realizovaný denní režim
na mé obecné denní potřeby- návšěva lékaře, nákupy,cesty autem a podobně a také
na kondiční chůze s trekovými holemi, návštěvy kulturních akcí , přátel a podobně.
Neznám název léku a prosím o jeho sdělení a zprávu, že jak je hrazen a zda
je možno již číst příbalovzý leták v počítači pro hlubší informovanost.
Děkuji za Vaši zprávu a ochotu mne poučit a jsem s pozdravem Skopalík

Zdroj: diskuze Léky na prostatu hrazené zdravotní pojišťovnou

Dávkování

1x denně 1 kapsle

Zdroj: Pygeum PRO

Pygeum Dream Body s.r.o. Vsetín

Firma Dream Body má adresu na poště ve Valašských Kloboukách, telefonní spojení žádné a jednatele v Lucembursku. Firma nabízí kromě potravinového doplňku také jahodníky a posilovací stroje. Společnost Dream Body s. r. o. je v obchodním rejstříku zapsaná od roku 2013 v Praze, jako adresu však uvádí P. O. BOX ve Valašských Kloboukách. Jednatelem je Patrick Meunier.

Podobné firmy obvykle fungují podle stejného schématu a často za nimi stojí i stejní lidé. V tomto případě nejpravděpodobněji Slováci, kteří si v příhraničních městech pronajímají schránky na poštách. V roce 2008 operovala podobná společnost z Brumova-Bylnice. Policie vyšetřovala jednu takovou firmu, případ ale odložila, protože nešlo o trestný čin. Policie se zabývá i dalšími firmami, ovšem nezveřejnila, zda se jedná o Dream Body. Podvedení lidé by se měli obracet na Českou obchodní inspekci nebo soudy, trestní řízení je až krajním řešením.

Z tohoto vyplývá, že než si cokoli objednáte, zjistěte si podrobné informace o dodavateli. Jde přece o vaše finance!

Zdroj: Pygeum PRO

Bolest varlat na dotek

Bolest varlat na dotek může být způsobena zánětem. Varle může být postiženo zánětem, spíše je však postiženo nadvarle. Typickými příznaky jsou především bolestivost, otok na postižené straně, zduření nadvarlete. Infekce se může přenést při kapavce a jiných onemocněních, které postihují močovou trubici a prostatu. Léčba spočívá především v podání antibiotik. Samozřejmě bolest varlat může způsobit i přílišná sexuální aktivita nebo naopak dlouhá sexuální abstinence.

Zdroj: Bolest varlat

Diskuze

V diskuzi PYGEUM PRO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Uvedený přípravek prodává také další podvodná firma Beauty market s.r.o.
PO BOX 12, Vsetín s úžasně klamavou reklamou v obálkách kterých se již nikdy nezbavíte.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pygeum PRO

Co se stane v průběhu operace prostaty?

Operace bude zahájena hned po té, co jste dostal celkovou narkózu. V celkové anestezii nebudete během operace nic cítit. Po tom co usnete, tak váš doktor provede řez a vytvoří otvor ve vaší kůži v dolní části břicha pod pupíkem.
Pak chirurg odstraní vaši prostatu i s nádorem. Váš lékař bude také provede odstranění mízních uzlin v okolí vaší prostaty. Vaše lymfatické uzliny budou zkontrolovány, zda-li se vaše rakovina nerozšířila i do nich. Lymfatické uzliny jsou malé žlázy, kterou jsou rozmístěny po celém těle a které odvádějí jak bakterie, tak i rakovinné buňky, z vašeho těla. Někdy se nádorové buňky mohou prostřednictvím lymfatických uzlin přestěhovat i do jiné části těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi BYLINKY NA PROSTATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Just.

Dobrý večer
prosím Vás potřebuji radu jaké mám užívat směsi bylinek na prostatu. Prosím teť popíši
moje problémy v roce 2015 mě bylo odebráno kousek tlustého střeva tím jsem se dostal na onkologii a od tud mě posílají na různá vyšetření.Také na urologii tam mě zjistili
že mám zvětšenou prostatu.V únoru 2019 mám jít na biopsii prostaty proto bych chtěl
pomoci při uzdravení prostaty (zdá se mi že problémy s prostatou zhoršují).Proto Vás prosím o radu jaké přírodní produkty mám užívat aby jsem zlepšil moji prostatu.

Kde v Brně nebo v okolí mohu byliny koupit?
Děkuji za radu s přáním hezkých dnů vám přeje Jaroslav Just

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bylinky na prostatu

Norma pro leukocyty v moči

Všechny stavy, kdy se v moči nacházejí leukocyty, mohou mít v případě neléčení vážné důsledky. Jestliže má přítomnost leukocytů v moči příčinu v porušené filtrační membráně, ztrácí pacient touto cestou nezbytné krevní bílkoviny, krevní buňky a jiné důležité látky. Hrozí zvýšená krvácivost, vznik otoků a narušení metabolických drah živin. Ledvina může být v kritických případech zcela nefunkční a pacient je akutně ohrožen na životě. Jestliže jsou leukocyty v moči z důvodu chronického zánětu, může dojít k narušení funkce ledvin až její úplné ztrátě. Velkým nebezpečím je poškození ledvin pozánětlivými srůsty. Zánět se může z vývodných cest také přenést na okolní orgány – prostatu, dělohu, vaječníky, peritoneum.

Množství leukocytů v moči by u zdravého člověka nemělo přesáhnout 10 µl (miliontina litru!).

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem PARAZITI POD KŮŽI V ŠOURKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek .

Jenže co mu mám říct.Byl jsem tam asi před dvěma týdny a doktor mi vyšetřil ultrazvukem ledviny,prostatu i varlata.PSA bylo odebráno v srpnu,v době,kdy už jsem měl svědění několik měsíců..Prostatu pak vyšetřil i prstem a co našel,tak prý jen mám zúžený konečník a pak něco říkal o trhlince na konečníku.Asi týden před tím jsem měl dost velkou zácpu.Myslíte,že to může mít nějakou spojitost??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ještě by mohla pomoci neurologie, akupunktura, kineziologie nebo také fyzioterapie. Protože by to také mohl být kožní nerv, který vyhodnocuje pohyby šourku chybně - jako svědivý pocit. Nerv může být mírně uskřinutý v oblasti bederní páteře nebo někde po své dráze a to pak také způsobuje tyto pocity. Zkuste hledat řešení ještě v těchto oblastech medicíny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paraziti pod kůži v šourku

Příznaky

U mužů se rozvíjí akutní zánět s výraznými potížemi, jako je pálení močové trubice a bolest se silným hlenohnisavým výtokem. Vyústění močové trubice je zarudlé a zduřelé. Zánět se může při nesprávné léčbě šířit na prostatu, semenné váčky či nadvarle. Muži trpí zánětem semenných váčků, který může vést k neplodnosti. Zánět nadvarlete je provázen celkovými příznaky, jako jsou horečka, zarudnutí a bolestivost šourku. Po akutním stadiu příznaky slábnou a onemocnění přechází do chronické fáze, kdy se vyskytuje vleklý slabý výtok.

U žen může být počátek zcela bez příznaků nebo jsou velmi slabé – objevuje se pálení při močení, zarudlé děložní hrdlo. To představuje nebezpečí přechodu do chronického stadia s rozšířením infekce na čípek děložní, dělohu a vejcovody. Při postižení vejcovodů často dochází ke zjizvení, což je možná příčina neplodnosti. Komplikacemi uretritidy jsou rovněž častější potraty či předčasné porody.

Zdroj: Uretritida

Diskuze

V diskuzi BYLINKÁŘ PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Jirousková.

Dobrý den,otče Pleskači.Dovoluji si Vás oslovit.Můj bývalý manžel je po transplantaci srdce.Je to necelý rok.Stále mu není dobře.Stále se vrací do pražského Ikemu.Nyní ho opět volali po hospitalizaci.Má špatnou krev.Tedy,špatné výsledky.Proto jsem si myslela,zda by nebylo dobré léčit ho bylinkami.Antibiotikama je nadopovaný dostatečně.Jestli byste byl tak laskav,napište mi svůj názor a radu,jaké bylinky by mu udělaly dobře.Věřím,že mi odpovíte a poradíte.S díky D.Jirousková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Dobrý den,
prosím o radu jak eliminovat zvětšenou prostatu a s tím spojené problémy s močení. Je mi 58 roků a způsobuje mi to obtíže v zaměstnání. Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Bylinkář pleskač

Lázně po operaci prostaty

Včasná a správná rehabilitace po radikálním chirurgickém výkonu odstraňujícím prostatu redukuje míru inkontinence, podílí se na zlepšení erektilních funkcí u pacientů a výrazně urychluje léčebný proces. V lázních Slatinice dosahují klienti pooperačním cvičením pod odborným vedením výrazně lepších výsledků než muži, kteří necvičí vůbec. Je prokázáno, že pooperační rehabilitace v lázních Slatinice urychlí návrat kontinence. Poté, co se pacient vyrovnal s nádorovým onemocněním a přijal jeho léčbu, čelí problému, který může významně ovlivnit jeho běžný, všední život. Močová inkontinence přes nástup nových operačních metod stále představuje klinicky závažnou komplikaci významně ovlivňující životní pohodu pacienta. Pánevní svalové cvičení je metodou první volby léčby, užívanou ke zlepšení funkce svalové síly a pevnosti pánevního dna i zlepšení funkce močového měchýře. Opakované stahy svalstva dna pánevního zvyšují nejen okamžitou sílu, ale i vytrvalost a pevnost.

Zdroj: Lázně po operaci

Poradna

V naší poradně s názvem RADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL.

Dobrý den.Prosím o radu.Mám vyšší hodnotu PSA v krvy.Po biopsii prostaty je histolické vyšetření bez záchytu turmorozní tkáně.Poradte mi prosím co užívat na snížení PSA a na zvětšenou prostatu. Je mi 66 roků.Děkuji KAREL

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

PSA aneb specifický prostatický antigen je hojně používaným ukazatelem zhoubného nádoru prostaty. Ne vždy však jeho zvýšené hodnoty souvisí s rakovinou. Hodnoty PSA rostou společně s věkem. Například ve 40 letech může být jeho hodnota až 2,5 krát větší než normální, v 60 letech je to až 4,5 krát a v 70 letech je to až 6,5 krát vyšší hodnota než normál a přesto nemusí být s prostatou žádný problém. Další častou příčinou zvýšeného PSA může být nezhoubná hyperplazie prostaty, kdy dojde ke zvětšení prostaty a ve zvětšené prostatě je pak i více buněk, které logicky produkují i více PSA a rovněž nejde o rakovinu. V tomto případě je vhodné potvrdit nezhoubnost právě biopsií, jako ve vašem případě. Další situace, které zvyšují hodnoty PSA, jsou častá jízda na kole a bakteriální onemocnění prostaty a močových cest - ty se zjistí laboratorním vyšetřením moči a léčí se antibiotiky. Rovněž je vhodné zdržet se ejakulace tři dny před testem na PSA, neboť výron semene rovněž zvýší hladinu PSA na příštích 24 hodin. Trvale zvýšená hladina PSA není nijak nebezpečná, pokud je jiným vyšetřením vyloučen zhoubný nádor.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rada

Bylinky na zánět prostaty

Organické potraviny – nejlepší je držet všechny chemické látky a pesticidy daleko od těla.

Rajčata – rajčata obsahují lykopen, který je pro zdraví prostaty velmi důležitý, zvláště účinný je ve vařených produktech z rajčat.

Dýňová semínka – tato semínka jsou plné zinku, který je pro zdravou prostatu potřebný.

Ryby – ryby obsahují velké množství omega-3 tuků, které mohou pomoci při zmírnění zánětu prostaty.

Zelený čaj – zelený čaj pomáhá při detoxikaci, i proto je dobrý pro zdraví prostaty.

Zinek (50 mg denně) – zinek je potřebný pro zdraví prostaty.

Olej z dýňových semínek – 8–10 gramů nebo 1 polévková lžíce denně může pomoci se zmírněním příznaků.

Rybí olej (1 000 mg denně) – EPA / DHA obsažený v rybím oleji pomůže zmírnit zánět.

Kořen kopřivy – 120 mg 2x denně může pomoci zmírnit příznaky.

Vitamín D – vitamín D3 dokáže pomoci udržet zdraví prostaty.

Při zánětu prostaty střídavě po dni popíjejte čaje s názvem Imunita, Ledviny muži a Prostatin. K tomu denně užívejte tinkturu z pupenů lichořeřišnice a kapsle prodávané pod názvem Ochránce.

Zdroj: Zánět prostaty

Strava při karcinomu prostaty

Zlepšením jídelníčku můžeme výrazně zlepšit průběh onemocnění prostaty rakovinou. Některé potraviny, zejména červené ovoce a zelenina, můžou mít léčivé účinky na rakovinu prostaty a to vše díky obsaženému lykopen. Lycopen je červené barvivo a propůjčuje rajčatům jejich ohnivě červenou barvu, proto jsou rajčata na prostatu nejlepší.

  • rajčata a jídla z rajčat - 1/2 hrnku vařených rajčat úžívaných dvakrát týdně,
  • vodní meloun, červený grepfruit a růžová guava v množství 1 až 2 hrnky týdně,
  • tofu, sójové mléko a výrobky ze sóji, například hrnek sójového mléka denně nebo 1/2 hrnku tofu denně,
  • zelený čaj, který má vítečné antioxidační účinky, dva až čtyři šálky denně,
  • šťáva z granátového jablka, která v sobě má mnoho polyfenolů, stačí jeden hrnek této šťávy denně,
  • losos, sardinky,mořský pstruh,makrela a další tučné ryby ze studených mořských vod, stačí tři porce ryb týdně,
  • brokolice květák, růžičková kapusta a brukvovitá zelenina, dva až tři hrnky této zeleniny týdně,
  • česnek a cibule, jeden stroužek česneku denně a k tomu jedna až dvě lžíce cibule denně,
  • vitamín E 200IU denně,
  • selen 200μg denně,
  • vitamín C 120mg denně,
  • zinek maximálně 20mg denně.

Žádné tučné maso, žádné tučné mléčné výrobky, žádné rafinované cukry.

Foto: Wikimedia Commons

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Jaké druhy operace jsou k dispozici?

Operace prostaty zahrnuje odstranění části rozšířené tkáně. Nejběžnější operací je endoskopický chirurgický zákrok, známý jako transuretrální resekce prostaty. Tato operace se dělá pod celkovou nebo spinální anestezií, kdy je endoskop vložen přes penis do močové trubice a následně do prostaty. Zvláštní řezací smyčka se pak používá k odstranění malých částí prostaty, dokud není kanál rozšířen. Díky tomuto kanálu pak moč prochází nerušeně ven.

Je-li prostata jen mírně zvětšena, lze provést transuretrální incizi prostaty. Urolog endoskopicky provede pouze jeden nebo dva řezy na prostatě, uvolní tak hrdlo močového měchýře a sníží tlak na močovou trubici. Urolog prostatu pouze nařízne, ale neodstraňuje.

Pokud je prostata značně zvětšena, může být nutný řez v podbřišku a provádí se otevřená operace pro odstranění prostaty. Ale tento postup se provádí jen zřídka.

Operace představuje větší riziko než lékařské ošetření a přináší možné komplikace, včetně retrográdní ejakulace. V retrográdní ejakulaci vstupují spermie během ejakulace do močového měchýře místo toho, aby byly vyloučeny přes penis. Později jsou propláchnuty močí. Tento jev není škodlivý, ale má dopad na plodnost člověka, proto je důležité, aby lékař věděl, zda chcete mít děti.

Výhodou operace je dlouhodobý účinek, ale je odstraněna pouze část prostaty, takže někteří muži mohou později potřebovat další operaci.

Zdroj: Benigní hyperplazie prostaty

Zvyšování testosteronu

  • Pokud máte mírnou nadváhu, okamžitě zvažte započetí diety a tréninkové rutiny vedoucí k rychlému úbytku tuku a udržení svalové hmoty.
  • Zvažte také snížení příjmu alkoholu na absolutní minimum, pokud má vaše snaha o udržování vysoké hladiny testosteronu přinést výsledky.
  • Berte léky pouze v případě, že jsou absolutně nezbytné pro vaše zdraví a jsou předepsány vaším lékařem. Promluvte si s lékařem, zda existují nějaké přírodní prostředky, které by nahradily vaše současné léky, a jestli doporučuje takový přístup k vašemu zdravotnímu problému.
  • Začněte ovládat některé typy sebekontroly, nebo dokonce meditace, které pomohou zvládat stres.
  • Udržujte krevní tlak a cholesterol pod kontrolou.
  • Přijímejte ve stravě dostatek dobrých tuků. Dobré znamená mononenasycené a omega-3 a 6 polynenasycené tuky.
  • Nikdy se nepřetrénujte. Dostatečný spánek podporuje dobré zotavení. Znaky přetrénování jsou ztráta chuti k jídlu, únava a podrážděnost, chybějící motivace, zhoršené soustředění, prodloužená regenerace.
  • Začněte se více zaměřovat na základní cviky. Většinu času trénujte v nízkém rozsahu opakování. 5–8 opakování zajistí, že používáte zátěž, která dá případně podnět k zvednutí hladiny testosteronu.
  • Bude jenom dobře, pokud se rozhodnete zkusit některé z těchto přírodních suplementů: směs chrysinu s piperinem, výtažek z kořenů kopřiv, extrakt slivoně africké (Pygeum), výtažek z ovsa setého (Avena Sativa) a kotvičníku zemního (Tribulus terestris). Zkuste je najít v prodejně zdravé výživy.
  • Dokonce byste neměli uvažovat o tréninku bez dostatečného příjmu vitamínu C (přinejmenším 1 g denně) a zinku (minimálně 15 mg). Berte vitamín C s multivitamínovým přípravkem po snídani a po tréninku s proteinovým koktejlem. Zinek by měl být přítomen nejen ve vaší multivitamínové směsi, berte jej také s hořčíkem ve formě ZMA před spaním (na prázdný žaludek).

Zdroj: Potraviny na zvýšení hladiny testosteronu

Jaká je délka života u rakoviny prostaty

Rakovina prostaty, respektive její léčba, může vyvolat různě závažnou únavu – od lehké únavy až po stavy tělesného vyčerpání, které mohou znemožňovat běžné denní činnosti. Pacienti se cítí unavení, objevuje se letargie, spavost a vyčerpání, které neustupuje ani po odpočinku. Ovlivněna bývá psychika pacienta, jeho motivace, schopnost se koncentrovat, potlačeno je libido (sexuální touha). Je-li únava způsobena terapií rakoviny prostaty, tak většinou po jejím ukončení ustoupí, může to ale trvat i déle. Častou příčinou této únavy může být jak hormonální terapie, tak i pokročilé stadium onemocnění či metastázy (rozšíření nádoru mimo prostatu).

Rakovina prostaty i její léčba mohou způsobovat obtíže s močením (časté nucení na močení či slabý proud moči a z toho plynoucí delší trvání močení) nebo udržením moči (močová inkontinence). Tyto obtíže mohou po léčbě ustoupit nebo v různé míře přetrvávat dlouhodobě.

Radioterapie může způsobovat zažívací obtíže, protože záření může vyvolávat zánět ve stěně střeva, který vede k průjmům a bolestem břicha či konečníku. Vzácně může vyvolat i krvácení z konečníku. Zažívací obtíže po radioterapii většinou rychle ustoupí, může to ale trvat i déle, nebo se mohou zažívací obtíže objevit až měsíce či roky po ukončení ozařování.

Nádor prostaty, který nepřekročil její okraje, většinou není bolestivý. Bolesti se ale mohou vyskytnout po terapii. Po radikální prostatektomii můžete mít bolesti v průběhu hojení po operaci, úlevu mohou přinést léky proti bolesti. Nádor, který se rozšířil mimo prostatu, však může způsobovat bolesti, a to zejména při rozšíření nádoru do kostí, což je poslední stadium neboli 4. stadium, po němž následuje smrt. V tomto období se mohou vytvářet vzdálená ložiska (metastázy) v jiných orgánech, například kostech, jak již bylo uvedeno výše. Jedná-li se o páteř, mohou tato ložiska utiskovat míchu a způsobovat neurologické obtíže. Nedochází k tomu často, ale pokud ano, je důležité časné řešení.

Onemocnění ovlivňuje praktický život. Může změnit pracovní schopnost a finanční situaci. Léčba nádorového onemocnění může zabrat delší dobu a v jejím průběhu obvykle budete v pracovní neschopnosti. Časté návštěvy lékaře mohou také znamenat absenci v práci. A po radikální prostatektomii budete nejspíš potřebovat několik týdnů, než se budete moci vrátit k větší fyzické aktivitě.

Vedlejší účinky léčby, jako je například únik moči, mohou práci dále znesnadňovat. Radioterapie bývá méně fyzicky zatěžující, ale někdy si vyžádá častý odpočinek či pracovní neschopnost.

Návrat do práce po ukončení terapie závisí na jejím výsledku, délce nutné rekonvalescence a následcích léčby. Někdy je vhodné zaměstnání změnit či zkrátit úvazek.

Zdroj: Rakovina prostaty

Zánět močovodu

Zánět močové trubice, latinsky uretritida, se vyskytuje ve dvou formách – nekapavčité a kapavčité. Projevuje se především změnami při močení, nejčastěji pálením a řezáním, častým nutkáním na močení, zkaleným až bělavým výtokem, objevuje se podrážděná močová trubice. U žen je uretritida mnohdy spojena se zánětem pochvy. Kapavčitá uretritida má jiný průběh u žen a jiný u mužů. U žen může být počátek zcela bez příznaků nebo jsou velmi slabé, což představuje nebezpečí nepozorovaného rozšíření infekce na děložní čípek, dělohu a vejcovody. Jsou-li zasaženy vejcovody, může dojít k jejich zjizvení a následné neplodnosti. Asi 50 % žen s kapavkou pozoruje příznaky v podobě pálení při močení a výtoku. Děložní hrdlo nemocné ženy je zarudlé a potažené hnisem. Může se objevit krvácení mimo menstruaci či krvácení po pohlavním styku. Infekce může zasáhnout také žlázky na malých stydkých pyscích a žlázky při ústí močové trubice a může dojít ke vzniku bolestivého abscesu.

U mužů se kapavčitá uretritida ohlašuje výraznými zánětlivými potížemi. Vyústění močové trubice je zarudlé a zduřelé a nastupují obtíže v podobě pálení a bolesti při močení se silným hlenovitým hnisavým výtokem. Při neléčení se zánět může rozšířit na prostatu, semenné váčky či nadvarle. Po akutním počátečním stadiu příznaky postupně slábnou a uretritida přechází do chronického onemocnění. Během něj se objevuje vleklý slabý výtok.

Nekapavčité uretritidy může vyvolat celá řada mikroorganismů. Nejčastěji jde o E. coli, ale také to může být Chlamydia trachomatis, adenoviry, mechanické zranění močové trubice, chemické zranění a opakované podchlazení. Je to velmi časté onemocnění, které je častější u žen než u mužů. Faktory, které usnadňují rozvoj nemoci, jsou cukrovka, onemocnění prostaty, těhotenství a špatná intimní hygiena. Hlavními projevy uretritidy jsou změny při močení. Pacienti nejčastěji popisují pálení a řezání, časté nutkání na močení. Dále se vyskytuje zkalený až bělavý výtok. U žen je uretritida spojena často se zánětem pochvy. Onemocnění je nepříjemné a má tendenci se často opakovat.

Zdroj: Uretritida


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP