Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉKOŘICE SKOŘICE

OBSAH

Kde se dá lékořice koupit

Zde můžete koupit lékořici.

Zdroj: Lékořice dělá dobře našemu zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem SEMENA LÉKOŘICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den, našel by se někdo, kdo by mi doporučil dodavatele semena nebo sazenice lékořice?
Děkuji za informaci . Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Semena lékořice můžete objednat v několika obchodech, zde je jejich seznam: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Semena lékořice

Jak se řekne lékořice slovensky

Hovorovou slovenštinou se lékořici říká sladké drievko.

Zdroj: Lékořice dělá dobře našemu zdraví

Jak zpracovat kořen z lékořice

Kořeny této rostliny patří k důležitým přírodním drogám užívaným hojně jak v lidovém léčitelství, tak i v praktickém lékařství. Kořeny lékořice lysé se sbírají na podzim. Sušení probíhá při teplotě kolem 30 °C. Bylina má výraznou vůni a lehce štiplavou chuť. Z kořene lékořice se připravuje extrakt, a to tak že se kořen naseká na malé kousky a rozemele se. Vzniklá hmota se vaří, dokud nezíská černou barvu a potřebnou hustotu. Extrakt má potom podobu takzvaného pendreku.

Zdroj: Lékořice dělá dobře našemu zdraví

Diskuze

V diskuzi KÁVA+SKOŘICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Jak ovlivňuje káva účinky skořice. Myslím rozpustná káva k ní malinko mleté skořice, chuťově je to výborná "jiná" káva. Ponechává si skořice výše uvedené léčebné účinky? Jak na sebe tyto dvě ingredience působí? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie knotová.

Nevadí užívání skořice když užívám lék na ředění krve? Je to Godasal.

Zdroj: diskuze Káva+skořice

Následky

Skořice by se neměla užívat při žaludečních a střevních vředech. Skořice také může způsobovat alergii, pokud se tedy u vás objeví příznaky alergické reakce, nepoužívejte ji. Vliv většího množství skořice v těhotenství není znám. Objevují se protichůdné názory na vliv skořice na dělohu. V nízkých dávkách (respektive v přiměřených, na které je organismus zvyklý), je užívání skořice bezpečné. Skořice by stejně jako jiná koření neměla být podávána dětem do dvou let.

Zdroj: Skořice – předávkování

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICE BYLINKY NA ZÁCPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Samboja.

Jak působí používání skořice na pravidelnou stolici? Staví nebo
nebo podporuje? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Skořice spíše staví stolici, ale nezpůsobuje zácpu. Skořice zlepšuje trávení, tím, že štěpí tuky, zlepšuje metabolismus tuků a cukru u lidí s cukrovkou. Skořice dále zahřívá a stimuluje zažívací trakt, uklidňuje koliky, průjem, nevolnosti a nadýmání.

Skořice stahuje hladké svalstvo, které nemůžeme normálně ovládat svou vůlí. Z hladké svaloviny je i vnitřní svěrač, který se při konzumaci skořice hůře uvolňuje a tím může být pozdržena stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skořice bylinky na zácpu

Lékořice v těhotenství

Je známé, že nadměrná konzumace lékořice nebo lékořicových cukrovinek je toxická pro játra, kardiovaskulární systém a může vyvolat hypertenzi a otoky. V ojedinělých případech se krevní tlak zvyšuje nadměrnou konzumací lékořicového čaje, ale příznaky vždy brzy odezní, pokud se s konzumací přestane. Většina případů hypertenze z lékořice byla způsobena tím, že člověk pozřel příliš velké množství lékořice. Již konzumace pouhých 50 g cukrovinek z lékořice denně za dva týdny může způsobit významné zvýšení krevního tlaku.

Hlavní složka lékořice – glycyrin – zvyšuje krevní tlak. Neužívejte proto lékořici v těhotenství, máte-li srdeční, ledvinové nebo jaterní onemocnění, zvýšený krevní tlak a užíváte-li diuretika či digitalis. Lékořice jako potravinový doplněk by měla být neškodná. Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňku se svým lékařem. Potravinové doplňky z lékořice jsou vyráběny jako krémy, pastilky, sušený kořen/čaj, tablety, tinktura, tobolky a žvýkací plátky.

Zdroj: Lékořice dělá dobře našemu zdraví

Skořice dávkování

Denní dávka skořice by neměla přesáhnout 2 - 4g, u výtažků a olejů je třeba brát zřetel na sílu výrobků (viz příbalový leták).

Zdroj: Skořice, magická a léčivá

Diskuze

V diskuzi LÉKOŘICE NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karpíšek.

Snědl jsem 3 kila lékořice a zkolaboval jsem, byl jsem na IP 6 měsíců, dne jsem napojen na umělé srdce a mám vývod, kůže mi zčernala a stále voním.Nejhorší na tom je ,že stále můžu a při tom nemůžu. Vypadám jak rom. Prosím nejezte větší množství !

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lékořice nežádoucí účinky

Skořice a med na vlasy

Skořice a med přirozeně zesvětlují vlasy. Med obsahuje přírodní peroxid vodíku, jenž má vynikající bělicí účinky. Skořice se zase vyznačuje depigmentačními schopnostmi (působí jak na pleť, tak na vlasy) a vlasy zesvětluje.

Zdroj: Báječné účinky medu a skořice

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICE A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatava Krejčí.

Může se skořice konzumovat s lékem warfarin ?


Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Skořice neovlivňuje srážlivost krve a proto se může používat společně s lékem Warfarin.

Zdroj: diskuze Skořice a warfarin

Co je to skořice

Skořice je vlastně usušená kůra stromu - skořicovníku. Nejznámější jsou 2 druhy skořicovníků - skořicovník cejlonský (je považován za kvalitnější, kůra vytváří typické "svitky") a skořicovník čínský. Vůni a chuť skořice vytváří především silice, hlavně aldehyd, eugenol, třísloviny i další složky. Pro vysoký obsah těchto látek se skořice hojně používá v léčitelství i v kosmetice.

Zdroj: Skořice, magická a léčivá

Diskuze

V diskuzi SKOŘICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Samboja.

Brání či podporuje skořice stolici? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Skořice

Účinky lékořice

Lékořice byla využívána již v léčitelství starověkého Egypta. Ve starověké Indii byla lékořice svařená v mléce společně s cukrem, kořenem šáchoru a pepřem používána jako afrodiziakum. Užívala se i ve středověku – Mattioliho herbář zmiňuje zevrubný postup při pěstování, sklizni i přípravě léčivých prostředků z lékořice. V českých zemích bylo pak nejoblíbenější užívání léčivého odvaru z lékořice ke tlumení dráždivého kašle.

Látky z lékořice podporují tvorbu žaludečních šťáv a naopak působí proti tvorbě žaludečních a dvanáctníkových vředů. Dále vyvolávají naředění hustého hlenu z dýchacích cest. Proto se lékořice využívá jako doplněk ke zmírnění kašle a na podporu vykašlávání při astmatu nebo chronické bronchitidě. V malých dávkách podporuje lékořice častější močení, ve vyšších dávkách močopudné účinky naopak mizí. Z dalších účinků je známo například působení proti zánětu a zvýšenému svalovému napětí. Nadměrné užívání extraktu z lékořice se může projevit zvýšením krevního tlaku a potlačením močení. Při dlouhodobé konzumaci působí látky z lékořice podobně jako kortikosteroidy, proto se dlouhodobé užívání nedoporučuje.

Lékořice obsahuje asi 20 % škrobu, 6 % hořčin, saponiny – glycyrrhizin (který je 50krát sladší než sacharóza), monosacharidy, oligosacharidy s uronovými kyselinami, glykosidy (likviricin, likviricigenin, izolikviricigenin, formononetin), oxykumariny, cyklitoly (pinitol). V semenech lékořice je ale obsažen i toxický kanavanin.

Zdroj: Lékořice dělá dobře našemu zdraví

Lékořicový čaj

Lékořicový čaj na zácpu i průdušky

Ingredience: 2 čajové lžičky kvalitně usušené drogy lékořice lysé, lesní nebo včelí med, 0,3 litru převařené vody pokojové teploty

Postup: Přelijte dvě vrchovaté čajové lžičky asi třemi decilitry vařící vody a tuto směs nechte přibližně půl hodiny ustát. Doslaďte dle chuti lesním nebo včelím medem a popíjejte po malých doušcích v průběhu dne.

Čaj na astma

Ingredience: 1 lžička (14 gramů) sušené lékořice na 0,5 l vody

Postup: Lžičku nebo lžíci sušené, jemně nasekané lékořice na šálek horké vody vařit 15 minut. Užívají se 2–3 šálky denně (u astmatu). Pozor! Neužívat v těhotenství a při jaterní či ledvinové nemoci.

Zdroj: Lékořice dělá dobře našemu zdraví

Diskuze

V diskuzi LÉK PRADAXA A JEHO CENA PRO PACIENTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Hanzalová.

Dobrý den, mám dotaz. Užívala jsem lék Warfarin a nyní budu brát Pradaxu. A prosila bych od vás odpověď, čeho se mám vyvarovat při užívání Pradaxy. Zatím vím, že se mám vyhnout bylinkám třezalce a šalvěji. Ostatní bylinkové čaje můžu? Také kustovnice čínská a chia semínka nejsou vhodné? A co kolagen Q10 Omega3 mastné kyseliny?
Můžu multivitamíny s minerály? Na kosti potřebuji vitamín D3, který mi předepisovala doktorka. Neměla jsem ho skoro rok. Léky vhodné jsou typu Paralen, Panadol a Paracetamol?
A jak je to se stravováním? Můžu špenát,brokolici,salát,česnek a ostatní zeleninu, která se musí "hlídat" při užívání Warfarinu??
Děkuji za vaši odpověď, na co je třeba dávat pozor při užívání Pradaxy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Tragan.

chtěl jsem užívat cejlonskou skořici na snížení cholesterolu , ale na obalu skořice je oznámení jako kontraindikace léky na ředění krve. Nyní užívám eliquis vztahuje se to i na tento lék /vadí 1 malá lžička skořice obden /?

Děkuji za odpověď J.Tragan

Zdroj: diskuze Lék Pradaxa a jeho cena pro pacienta

Užívání lékořice

Při zánětlivých stavech, únavě a jiných nemocech: užívejte výtažek z lékořicového kořene třikrát denně v tobolkách po 200 mg nebo v tabletách, či 45 kapek (půl lžičky) tekutého výtažku.

Při poruchách trávení nebo jiných zažívacích potížích: žvýkejte dva až čtyři plátky po 380 mg DGL třikrát denně.

Při ekzému: třikrát až čtyřikrát denně naneste krém na postižené místo.

Lékořicové potravinové doplňky lze užívat kdykoli během dne. Užíváte-li plátky DGL, žvýkejte je důkladně asi 30 minut před jídlem. Pastilky (léčivé bonbony) jsou nejvhodnější formou lékořice při bolestech v krku.

Zdroj: Lékořice dělá dobře našemu zdraví

Nežádoucí účinky

Pokud to však s její konzumací přeženeme, může dojít k zadržování vody v těle, zvyšování hladiny sodíku a naopak ztrátě draslíku. Lékořice se nedoporučuje k užívání pacientům s poruchami srdeční činnosti a cévního systému. Může být také příčinou zvýšení krevního tlaku. Nedoporučuje se ani v těhotenství nebo při kojení.

Zdroj: Účinky lékořice

Med a skořice jako lék

Skořicová kůra patří mezi přírodní antibiotika, skořice tudíž účinně bojuje proti širokému spektru virů, bakterií a plísní. Skořici byste měli užívat po dobu alespoň 40 dnů, poté si můžete udělat přestávku, během které využíváte ochranné účinky skořice. Co se týče dávkování, zde neplatí, že čím více je skořice, tím lépe. Optimálně bychom měli užívat (na větší sklenici vody) přibližně 3 g skořice denně, což je méně než čajová lžička. Účinek skořice je zesilován medem (tyto dvě látky se vzájemně podporují). Těhotné ženy by měly skořici konzumovat jen velmi málo.

Zdroj: Báječné účinky medu a skořice

Recepty z lékořice

Lékořice se používá jako příchuť do cukrovinek, dezertů, koláčů a nápojů pro svoji hořkosladkou chuť. Kromě toho se používala v domácím léčitelství a dodnes se používá ve farmacii.

Lékořicový pendrek

Většina lékořicových cukrovinek je ochucena anýzem, nikoli lékořicí. Jestli si libujete v nadbytku pravých lékořicových sladkostí, riskujete zvýšení krevního tlaku – tudíž lze tyto cukrovinky doporučit pouze lidem s nízkým krevním tlakem. Z kořene lékořice se připravuje extrakt, viz výše v článku, vzniklá hmota má potom podobu takzvaného pendreku.

Kdysi se lékořice lisovala do tuhých destiček nebo měkkých tyčinek a později do bonbonů. V Kalábrii blízko městečka Rosanno (Itálie) je ojedinělé muzeem s historií výroby pendreku. Milovníci pendrekových tyčinek mají i možnost ochutnat tuto pochoutku v několika různých podobách a dokonce i v té nejpůvodnější – lékořicové dřevo.

Zdroj: Lékořice dělá dobře našemu zdraví

Jak se používá med a skořice na akné

Je prokázáno, že skořice dokáže regenerovat tkáně, zlepšovat celkový metabolismus buněk a urychlovat látkovou výměnu. Směs medu a skořice aplikovaná na postižená místa léčí akné, ekzémy i pásový opar a kožní infekce.

V případě akné smíchejte 3 lžíce medu a 1 lžičku skořice a vytvořte pastu. Tu aplikujte před spaním na pupínky a ráno ji smyjte teplou vodou. Když budete tuto proceduru provádět denně, pupínky do týdne zmizí.

Zdroj: Báječné účinky medu a skořice

Lékořice na červenání

Extrakt z lékořice je aktivní látka rostlinného původu, která podporuje funkci ochranné bariéry pleti před poškozením a redukuje nadměrnou citlivost pleti a její začervenání. Kořen lékořice je jedním z nejdéle používaných léčiv. Obsahuje lihochalcone A, který je antioxidantem a má zklidňující a protizánětlivé účinky. Pomáhá chránit pleťové buňky tím, že bojuje proti volným radikálům. Při vystavení vnějším vlivům, jako je vysoká úroveň UV záření nebo déšť, vítr, mráz a podobně, může množství volných radikálů v pleti dramaticky poklesnout. To pak následně vede k významným zásahům do buněčné struktury pleti. Díky svým antioxidačním vlastnostem pomáhá licochalcone A posilovat ochrannou bariéru pleti a tak redukovat nadměrnou citlivost pleti a její začervenání.

Zdroj: Lékořice dělá dobře našemu zdraví


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP