Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉKY NA ASTMA S KORTIKOIDY

OBSAH

Kortikoidy a alkohol

Léčba kortikoidy představuje pro organismus velkou zátěž, z tohoto důvodu se konzumace alkoholu nedoporučuje.

Zdroj: Kortikoidy a oči

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA CENA PRO PACIENTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Novotná.

Dobrý den,mám dotaz na lék Pradaxa.Nyni užívám Warfarin 3 mg (3xtydně 1,5 tbl a 1 tbl út.,čtvr
,sob.,neděle).Mám astma bronch.Chopn,Diabetes-Methormin 2x1000 mg.Na Astma užívám kortikoidy.Je možné užívat Pradaxu?Děkuji za odpověď.Zdravím Marie Novotná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To, zda-li můžete užívat lék Pradaxa na místo Warfarinu, musíte prodiskutovat s lékařem, od kterého máte recept na Warfarin. Lék Pradaxa je několikanásobně dražší než Warfarin a lékař musí mít pádný důvod k této změně, aby si ji obhájil před zdravotní pojišťovnou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék pradaxa cena pro pacienta

Kortikoidy na astma

Inhalační kortikosteroidy jsou hlavním lékem u většiny případů nekontrolovaného astmatu pro svůj silný protizánětlivý účinek. Doporučenou alternativou jsou dnes již jen antileukotrieny (Singulaire), možné je i užití kromanů (Tilade) a teofylinů (Eufyllin). U správně léčených astmatiků kortikoidy dobře zajišťují hlavní cíl léčby, kterým je dosažení a udržení kontroly projevů této dříve svízelné nemoci. Astma však neléčí ve smyslu ovlivnění jeho dlouhodobého přirozeného vývoje.

Na účinnou kortikoidní léčbu má značný vliv inhalační systém. Některé oblíbené inhalační systémy jsou dnes již zastaralé. Jde zejména o systém Diskus u preparátů Seretide či Flixotide, který generuje částice velkých rozměrů s nežádoucím dopadem zejména na osud léku v dýchacích cestách. Optimální velikost částic, klíčovou pro správnou distribuci léku v dýchacích cestách a uložení léku v plicích, prokazují sprejové systémy, například systém Modulite (Combair).

Zdroj: Co jsou to kortikoidy

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ODVODNĚNÍ NA PŘEDPIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka Čunátová.

Dobrý den.Chtěla bych se optat na furon na odvodnění,ale beru léky na deprese a mám astma,na něj beru také léky.Mohu brát tento lék ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Furon patří mezi nejúčinnější léky na odvodnění. Lék Furon zmírňuje otoky a může být také užíván při léčbě vysokého krevního tlaku. Jeho užívání ale sebou přináší mnoho rizik, která je třeba pravidelně kontrolovat. Proto je tento lék k dostání pouze na lékařský předpis, aby ošetřující lékař mohl sledovat účinky léku a zajistit vám bezpečnou léčbu. O tom, že užíváte lék Furon, musíte vyrozumět všechny své lékaře, na plicním i lékaře píšícího vám předpis na antidepresiva. Pokud jste jim o této léčbě neřekla, učiňte tak při další kontrole.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Furon lék na odvodnění .

Účinky kortikoidů

Kortikoidy se používají hlavně k léčbě alergií a dalších onemocnění souvisejících s imunitou a nebo i při dýchacích obtížích, například při léčení nemoci astma bronchiale.

Pojem kortikoidy se někdy nesprávně používá pro označení kortikosteroidů.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Diskuze

V diskuzi KORTIKOIDY INJEKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den
Mám problemy s bederní páteří už 3roky chodím na injekci do bederky pod CT bohužel obsahuje i kortikoidy naštěsí mi stačí jednou za rok ale i tak za ty 3roky sem nabrala 12kilo hlavně na břiše změnil se mi menstruační cyklus z 6dnů na 3 a občas bojuji z náladou jinak nic zvláštního....Ale zase si říkám než brát neustále léky a chodit např 2kr do měsíce na obstřiky to radši na jednu takovou injekci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslav.

Mam prosim dotaz.Jak dlouho se muhou brat korikoidove injekce.Děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Kortikoidy Injekce

Infuze s kortikoidy

To samé jako u injekce s kortikoidy platí i u infuze. Jedná se o život ohrožující stav, a tudíž by požití alkoholu mohlo mít fatální následky.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem LEKY NA SKLIDNENI A NA SPANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maria Sulcova.

Mam problémy se spánkem. Pouzila jsem léky s medunky , čaj ,tak léky kde byla meduňka a hrozné me nadymalo.Tři dni sem mnela problémy ze zazivanim.Potrebovala bych poradit jestli existuje něco na spaní a uklidneni.mám astma zvětšené srdíčko lecim se na vysoký tlak a cholesterol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na spaní je nejlepší předchozí námaha a z ní pramenící únava. Když z nějakého důvodu nemůžete vykonat každý den trochu námahy (procházka, chůze do schodů, jízda na kole a podobně), tak vyzkoušejte užívání přípravku Melatonin. Melatonin je tělu vlastní hormon, který přirozeně navozuje spánek. Melatonin je možné běžně koupit tady: www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leky na sklidneni a na spani

Co jsou kortikoidy

Kortikoidy v lécích jsou uměle vyrobené chemické látky. Jedině v našem těle lze nalézt přírodní kortikoidy. Přírodní kortikoidy produkuje jen kůra lidských nadledvinek a nazývají se kortikosteroidy. V žádné z bylin, kromě brambor nelze přírodní kortikoidy nalézt. V domácích podmínkách ale není možné vyrobit si domácí mast s domácími kortikoidy.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Diskuze

V diskuzi OBLASTNÍ NEMOCNICE KOLÍN CELOSTNÍ MEDICÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Tomková.

Ročník 1945,potřebuji pravděpodobně vzájemně harmonizovat léky / chronická onemocnění/ Diabetes 1.typ,astma, hypertenze, Laydenský syndrom. Velmi děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oblastní nemocnice Kolín celostní medicína

Jak na astma bez léků

Co pomáhá na astma? U léčby astmatu je nutné si uvědomit, že každá léková skupina má jiný mechanismus působení, a proto taky od ní můžeme očekávat jiné projevy. Velmi často se užívají různé kombinace léků, jejichž účinky se vzájemně doplňují. U různých pacientů se může vyskytnout individuální odezva na podávané léky. Proto je třeba v některých případech vyzkoušet více druhů, třeba i z jedné lékové skupiny, než se najde optimální řešení. Pokud se to podaří, je důležité léčebný režim dodržovat dlouhodobě a přizpůsobovat ho momentálnímu stavu onemocnění.

Zdroj: Volně prodejné léky na astma

Poradna

V naší poradně s názvem MEDROL,,ASTMA,, OSTEOPOROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

DOBRÝ DEN, prosím o radu ,,užívám 5 let, Medrol 4mg--na astma-jaké mohu užívat ,,jiné doplnující léčiva--je možné REICHI-houbu,,???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčba s Reishi může mít dobré účinky na astma. Užívání společně s Medrolem však bude vyžadovat časté návštěvy u plicního lékaře, protože se může stát, že bude možné snížit dávkování Medrolu. Obraťte se proto na svého lékaře a informujte ho o svém záměru užívat Reishi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Medrol,,astma,, osteoporoza

Diagnostika a léčba astmatu

Pokud máte podezření na astma, navštivte svého lékaře, který vás vyšetří a otestuje. Pokud bude astma diagnostikováno, existuje mnoho způsobů léčby, které dokážou zlepšit problémy zapříčiněné astmatem.

Zdroj: Co je astma?

Poradna

V naší poradně s názvem ASTMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALES RIHA.

dobry vecer nikdy jsem nemel problem s dychanim posledni dobou hlavne v noci spatne dycham hrozne tesce nevim jestli je to astma delam v zahranici odloucen od rdiny hodne nane myslym tak prej to muze bejt z nervu dekuji za radu hezky vecer

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, těžkost na plicích může souviset s úzkostnými stavy, které prožíváte díky odloučení od své rodiny. Zkuste si naplánovat delší cestu za nimi domů a nebo požádejte o pomoc psychologa, který vám může předepsat léky proti úzkosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Astma

Kortikoidy u dětí

Ať už jsou negativa jakákoliv, pamatujte, že kortikoidy jsou jedny z nejlepších léků, co se týče doby začátku působení. Na rozdíl od jiných léků, které se používají na léčbu autoimunitních chorob (například imunosupresiva), nepatří mezi ty léky, jejichž nástup účinku je delší (obvykle začínají účinkovat až po třech měsících). Kortikoidy však začnou účinkovat již během prvního týdne. Pokud v případě onemocnění vašeho dítěte existuje i jiná alternativa léků, je nasnadě ji zvážit. Pokud však jiná varianta není, budete se muset smířit s kortikoidy, které vám nabídl lékař. Spousta lidí se vyděsí, když uslyší, že na své onemocnění berete kortikoidy. Ještě větší množství lidí ale pobouří, když zjistí, že jsou těmito medikamenty léčeny vaše děti. Pokud nejde o nadměrně závažnou chorobu, používají se tyto léky u dětí především při dermatologických ekzémech. Léčivá látka je v tomto případě obsažená v masti, kterou se postižené místo potírá.

Zdroj: Co jsou to kortikoidy

Diskuze

V diskuzi VOLNĚ PRODEJNÝ LÉK NA ASTMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Cvejnová.

Dobrý den.Prosím dá se koupit volně v lékárně lék nebo nějaký přípravek na astma?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka Weberová.

Jsem astmatik,chtěla bych vědět, zdali je nějaký volně prodejný lék na astma. Děkuji!

Zdroj: diskuze Volně prodejný lék na astma

Počátek astmatu u dospělých

Astma se může objevit v každém věku, ale častěji se objevuje u mladších jedinců (pod 40 let). U lidí s rodinnou anamnézou astmatu je riziko vzniku onemocnění větší. Alergie a astma se vyskytují společně. Kouření a astma jsou velmi nebezpečnou kombinací, která je naneštěstí velmi běžná. Pokud se u vás objeví příznaky astmatu, poraďte se se svým lékařem, ten vám doporučí léčbu pomocí inhalátorů a dalších antiastmatik zabraňujících dalším problémům s dýcháním.

Zdroj: Co je astma?

Diskuze

V diskuzi KORTIKOIDY CO TO JE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ševčíková Zdenka.

Prosím , může člověk který bere kortikoidy, měl metastáze řídit automobil? On mi tvrdil že mu lékařka řekla že může, ale nyní dostal vyrozumění, o odebrání řidičského průkazu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kortikoidy co to je

Kortikoidy, co to je?

Kortikoidy jsou syntetické látky s vystupňovaným protizánětlivým účinkem a jsou v medicíně používány již několik desítek let. Kortikosteroidy působí po celkovém podání (například ústy či formou injekce) nebo po podání lokálním, a to buď na sliznici, nebo na kůži (kortikosteroidní dermatologika). Když se kortikoidy aplikují na nosní sliznici, tak mají výrazný protizánětlivý účinek, snižují překrvení a vedou ke snížení sekrece. U neinfekčních onemocnění, například u alergické rýmy, kortikoidy mají účinek nejen léčebný, ale při včasném podání též účinek preventivní.

Zdroj: Co jsou to kortikoidy

Poradna

V naší poradně s názvem ASTMA LÉČIT KYSLÍKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pichler.

Dobrý den
mám astma bronchiale, pomůže mi léčba kyslíkem? Jestli jo, jaký přístroj mám koupit?
Předem děkuji za odpověď.
Pichler

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Léčba kyslíkem může pomoci při akutních stavech, kdy není možné naplno dýchat. Pro setrvalé používání kyslíku je třeba poradit se se svým plicním lékařem. Kyslík je silný oxidant a dlouhodobé používání nemusí být vždy ku prospěchu. Lékař vám rovněž pomůže s výběrem vhodného přístroje a zjistí podmínky úhrady od pojišťovny. Obraťte se proto na svého plicního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Astma léčit kyslíkem

Léky a slunce

Některé léky obsahují složky, které mohou způsobit fotosenzitivitu – chemicky vyvolanou změnu kůže. Kortikoidy mezi tyto léky ale nepatří. Fotosenzitivita činí člověka citlivým na sluneční záření a může způsobit příznaky podobné spálení sluncem, vyrážku nebo jiné nežádoucí vedlejší účinky. Mohou ji vyvolat léky aplikované na kůži nebo užívané ústy nebo injekčně.

Existují dva typy fotosenzitivity – fotoalergie a fototoxicita.

  • Fotoalergie je alergická reakce kůže a může se objevit až několik dní po vystavení slunci.
  • Fototoxicita, která je častější, je podráždění kůže a může se objevit během několika hodin po vystavení slunci.

Oba typy fotosenzitivity se objevují po vystavení ultrafialovému světlu – buď přirozenému slunečnímu světlu, nebo umělému světlu, jako je solárium.

Zdroj: Kortikoidy a slunce

Mast s kortikoidy

U zevního použití kortikoidů nedochází k systémovému vstřebávání léků, takže konzumace alkoholu v minimálním množství je tolerována, i když se jedná o zátěž organismu obecně a alkohol může zhoršit kožní projevy onemocnění.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Příčiny astmatu

Lidé s astmatem mají citlivé dýchací cesty reagující na mnoho různých věcí z oblasti životního prostředí (spouštěče astmatu). Kontakt s těmito příznaky zhoršuje astma. Níže jsou uvedeny nejčastější spouštěče:

  • infekce nebo zánět vedlejších nosních dutin, nachlazení a chřipka;
  • alergeny, jako jsou pyly, plísně, domácí zvířata a roztoči;
  • dráždivé látky, parfémy, čisticí prostředky a znečištění ovzduší;
  • tabákový kouř;
  • cvičení neboli námahou indukované astma;
  • počasí, změny teploty, vlhkost a studený vzduch;
  • silné emoce, úzkost, smích, pláč nebo stres;
  • léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové.

Zdroj: Co je astma?

Diagnostika astmatu

Aby bylo možné astma úspěšně léčit, je v první řadě nutné ho odhalit, co nejdříve ho správně diagnostikovat. Pro diagnostiku astmatu se používá poznatku, že jestliže je v dýchacích cestách zánět, tak pak množství oxidu dusnatého ve vydechovaném vzduchu stoupá. Diagnostika se provádí speciálním přístrojem, který ho dokáže zachytit. Lékařům pomáhá odhalit astma i tam, kde na něho ostatní příznaky neukazují.

Zdroj: Astma bronchiale

Mast s kortikoidy

Při aplikaci kortikoidů na kůži v podobě mastí platí, že jsou vstřebávány více. V žádném případě si neměňte dávkování kortikoidů. Vždy důvěřujte lékaři, protože nikdy nevíte, v jaké míře různé kortikoidní molekuly působí. Pokud se u vás objeví zvlášť závažné nežádoucí účinky při používání kortikoidů, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře. Ten odborně posoudí váš stav a v případě potřeby dávkování upraví. Kortikoidní léky mají výrazné účinky a pomáhají často tam, kde jiná léčba selhává. Bez nich se proto často neobejdeme, ale měli bychom znát i jejich nežádoucí účinky.

Zdroj: Co jsou to kortikoidy

Kortikoidy a alkohol

Velmi střídmá konzumace alkoholu by při užívání tablet léku Prednison či Medrol neměla vadit. Ale alkohol se při užívání kortikoidů obecně nedoporučuje. Není vhodné během léčby pít alkoholické nápoje, protože zde hrozí riziko vzniku vředů a krvácení v žaludku a ve střevech.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP