Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE SEZNAM

OBSAH

Dělení léků na ředění krve

Léky ředící krev mají tlumivý efekt zejména na funkci destiček a na koagulační kaskádu, při speciálních příležitostech se používají léky, které sraženinu rozkládají na principu aktivace plazminu. Jejich užití musí být ovšem dobře indikováno, protože mohou být pro pacienta velmi nebezpečné. Léky na ředění krve se používají v profylaxi a také jako léky na ředění krve po operaci. Podle účinku na krevní složky odborníci dělí přípravky na ředění krve na:

  • Protidestičkové léky – to jsou léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou, mimo jiné se aplikují i jako první pomoc při infarktu myokardu.
  • Léky působící proti koagulačním faktorům – mezi ně patří mimo jiné i heparin.
  • Trombolytika – rozpouštějí již vzniklé sraženiny, podávají se nitrožilně, účinkují velmi rychle.

Zdroj: Seznam léků na ředění krve

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE - SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Poláček Standa.

Jak je to s rakytníkem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Teraz užívam na riedenie krvy Anopyrin. Na internete som sa dozvedel o potravinách predovšetkým zelenine obsahujúcich vitamin K, nie sú vhodné pre
konzumáciu pri súčasnom užívaní Anopyrinu. Aké vitamíny mám konzumovať, keď nemôžem zeleninu ?

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve - seznam

Léky na ředění krve bez předpisu

Mezi léky na ředění krve bez předpisu patří Anopyrin, ten patří mezi sloučeniny, které tlumí schopnost krevních destiček se shlukovat (takzvaná agregace destiček). Z účinných látek je to zejména kyselina acetylsalicylová (ASA), která náleží do skupiny nesteroidních protizánětlivých léků. ASA užívaná v malé dávce 100 miligramů denně uspokojivě působí na snížení krevní srážlivosti, aniž by se ve velké míře vyskytovaly nežádoucí účinky. Efekt léku přetrvává několik dnů, a proto se musí vysadit s předstihem před plánovanou operací. Nejpoužívanějšími léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou jsou Anopyrin a Godasal. K dispozici je ovšem i varianta injekční (Kardegic, Aspegic), která se obvykle jednorázově aplikuje v rámci odborné první pomoci při infarktu.

Zdroj: Seznam léků na ředění krve

Diskuze

V diskuzi FORFEMINA PŘÍBALOVÝ LETÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mamka.

Dobrý den.Nenašla jsem v příbalovém letáku info,mohu používat forfeminu ,když kojím už jen na uspání a přes noc?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristina..

DOBRY DEN MAM PROZBU MUŽU UŽIVAT FORFEMINAL KDYŽ BERU LEKY NA VYSOKY TLAK A NA ŘEDENI KRVE WARFARIN MOC DĚKUJI ZA ODPOVĚD
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Forfemina příbalový leták

Ředění krve a menstruace

Léky na ředění krve způsobují prodloužení srážlivosti, což může při menstruaci způsobit delší a silnější krvácení.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE - SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Poláček Standa.

Jak je to s rakytníkem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Slávka.

Beru léky na vysoký tlak Tonarssu a večer Ebrantil a už 2 roky trombex. Jsem po ICMP. Četla jsem, že trobex je na krátkodobé užívání. Mam zažádat o jiný lék? Děkuji

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve - seznam

Xarelto a alkohol

Obecně se nedoporučuje pít alkohol při užívání léků na ředění krve, jako je Xarelto. Mezi další léky, které působí jako ředidla krve, patří Warfarin a Aspirin. Míchání alkoholu s léky na ředění krve může zvýšit riziko krvácení a je třeba se mu ve většině případů vyhnout.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE A OČKOVÁNÍ NA COVID se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Je vhodné očkování proti covidu 19 když beru léky na ředění krve?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Očkování proti nemoci COVID-19 je možné podstoupit i v případě, kdy užíváte léky na ředění krve. Musíte o této skutečnosti informovat zdravotnický personál očkovacího centra.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve a očkování na COVID

Injekce na ředění krve a alkohol

Při léčbě injekcemi na ředění krve se v žádném případě nedoporučuje konzumovat alkohol, aby se nezvýšilo riziko krvácivých komplikací.

Zdroj: Ředění krve

Diskuze

V diskuzi NOVÉ LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludvík.

Na ředění krve beru anopyrin 100mg jednou ráno.
Dále beru Atoris 1 večer .
Mohl bych místo těchto léků užívat XARELTO na ředění krve?Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nové léky na ředění krve

Kdy ředění krve může ublížit

Pacient, který užívá lék na ředění krve, si svévolně vezme lék, který také ředí krev, a posléze může třeba i vykrvácet, protože jeden lék znásobí účinnost toho druhého. Velice často také dochází k nevhodným kombinacím z důvodu volného prodeje některých léků, které si koupíme, aby nám bylo lépe, respektive abychom vyřešili nepříjemné projevy nachlazení a podobně. Velmi oblíbeným lékem je určitě Brufen, sám o sobě tento lék není vhodný k časté konzumaci. Kombinace s léky na ředění krve pak může způsobit vážné zdravotní stavy, které mohou skončit i úmrtím. Pokud užíváte léky na ředění krve, vždy byste o tom měli informovat lékaře, když vám předepisuje nový lék.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE - SEZNAM--ELIGUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vitězslav.

Jdo olomouce trhat 4-zuby na stomatochirurgická a implantologická--kdy mám vysadit prášky,beru 1-ráno,1-večer-eligus.23.8. na 8.30-trháni.předem děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O vysazení léků na ředění krve může rozhodnout jen lékař, který zná váš zdravotní stav a zná důvody proč užíváte tyto léky. Zavolejte proto svému lékaři, který vám dává předpis na Eliquis, a dohodněte s ním postup přípravy před operací. Jakékoliv vynechání u léků tohoto druhu může vést k ohrožení života, proto se vyvarujte samovolnému vynechání Eliquisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve - seznam--eliguis

Léky na ředění krve a alkohol

Nepravidelná větší konzumace alkoholu může způsobovat kolísání hodnot INR. Po požití nadměrného množství alkoholu může dojít ke změnám hodnot INR, proto je tento fakt důležité nahlásit ošetřujícímu lékaři, který vám ihned stav INR zkontroluje.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE - SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MUDr. Eduard (Cmunt).

Vážená paní magistro,
prosím Vás, můžete mi sděliti, jakým mechanismem léky případně další uvedené substance ředí (!!??) krev ? Prosím Vás, nemaťte pacienty, krev je úplně stejně hustá (= není vůbec naředěná !!!!!), jen je trochu menší tendence k thrombosám.
Nepoužívejte tento (ředění krve) zcela nesmyslný a špatný termín !
V úctě
MUDr. Eduard Cmunt
I.interní klinika VFN v Praze

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vážený pane, všichni víme, že léky na ředění krve ve skutečnosti krev nijak neředí. Ředění krve je zažitý lidový termín nahrazující odborný termín antikoagulační terapie. Když ale budeme v článku vyjadřovat pouze tento odborný a bezesporu správný termín, tak článek ve skutečnosti nikdo nenajde a potřebné informace se pak nedostanou k široké laické veřejnosti, jenž vyhledává lidový termín ředění krve.
Je pochopitelné, že Vás to jako odborníka může provokovat, ale to nic nezmění na zažitých zvyklostech, jakými se prostí lidé vyjadřují o antikoagulanciích.
Neschopnost lékaře porozumět prostým lidem a jejich vyjadřování staví bariéry a nutí laiky, aby si informace hledali jinde, než v ordinaci svého lékaře, který ignoruje jejich zažitou terminologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve - seznam

Alternativní možnosti

Problém husté krve se obvykle řeší hematologickým vyšetřením a poté tradiční antikoagulační terapií, jež se často spoléhá pouze na využití léků navržených tak, že inhibují shlukování krevních destiček, které jsou zodpovědné za vznik krevních sraženin. Antikoagulační terapie tedy zajišťuje „ředění krve“. Tento druh léčby velmi efektivně zabraňuje vzniku dalších krevních sraženin u lidí, kteří prodělali infarkt nebo mrtvici. Při léčbě se používají léky Coumadin, Plavix a podobně. Lze řešit houstnutí krve jiným způsobem? V život ohrožujících situacích určitě ne. Nicméně v určitých případech se mohou při ředění krve využít bylinné léky.

Zdroj: Bylinky na ředění krve

Jak ředit krev přírodně

Příroda nabízí účinné a bezpečné látky s účinkem proti srážení krve. Dvě vynikající přírodní látky na ředění krve jsou kajenský pepř a vitamin C. Obě tyto látky jsou též prospěšné pro cévy, mají pozitivní vliv na srdečně-cévní systém a patří mezi antioxidanty.

Přehled přírodních látek, které účinkují proti srážení krve:

  • kajenský pepř (zejména kapsaicin v něm)
  • vitamin C
  • kurkuma
  • česnek
  • cibule
  • oregano
  • bromelain
  • voda
  • skořice
  • kopr
  • sušené ovoce a bobule jako hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně
  • vitamin B6
  • vitamin E
  • Gingko biloba – jinan dvoulaločný

Dbejte na přísun tekutin, nejvhodnější je pitná voda nebo neperlivé minerálky s obsahem vápníku a hořčíku. Zahuštění krve může být způsobeno nedostatkem tekutin, ale i vysokými dávkami proteinů a kreatinu a podobných dusíkatých látek ve stravě. Také stres přispívá k zahuštění krve, společně s konzumací kávy a alkoholu.

Zdroj: Léky na ředění krve - seznam

Léky bez doplatku

Máme pro seznam léků, u kterých není při výdeji požadován žádný doplatek. Dostanete je v lékárně nebo v nemocnici zdarma. Kompletní seznam léků, které plně hradí zdravotní pojišťovna najdete zde: Léky bez doplatku.

Zdroj: Léky plně hrazené pojišťovnou

Anopyrin a Aspirin na ředění krve

Léky na ředění krve bez předpisu jsou protidestičkové (antiagregační) léky. Do této skupiny patří sloučeniny, které tlumí schopnost krevních destiček se shlukovat (takzvaná agregace destiček). Patří sem zejména kyselina acetylsalicylová (ASA), která náleží do skupiny nesteroidních protizánětlivých léků. ASA užívaná v malé dávce 100 miligramů denně má uspokojivý efekt ve snížení krevní srážlivosti, aniž by se ve velké míře vyskytovaly nežádoucí účinky. Efekt léku přetrvává několik dnů, a proto se musí vysadit s předstihem před plánovanou operací. Nejpoužívanějšími léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou jsou Anopyrin, Aspirin a Godasal. Najdeme je v medikaci většiny pacientů léčících se se srdcem. K dispozici je ovšem i varianta injekční (Kardegic, Aspegic), která se obvykle jednorázově aplikuje v rámci odborné první pomoci při infarktu.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Rizika při ředění krve

Stejně jako potraviny typu hroznové víno nebo borůvky mohou i určité bylinky ředit krev. Bylinky lze snadno zařadit do každodenní stravy, přičemž jejich působení můžeme zintenzivnit tím, že budeme kromě nich konzumovat další potraviny, které mají tutéž funkci, tedy ředí krev. Přírodní léky na ředění krve bývají účinné, některé jsou dokonce velmi silné. Z tohoto důvodu by s jejich užíváním (za účelem ředění krve) měl souhlasit lékař, pod jehož dohledem by měl pacient při této léčbě být. Některé potraviny a bylinky mohou být kontraindikovány při současné léčbě antikoagulačními léky, neboť zde existuje riziko nežádoucích účinků.

Bylinky prospívají celému organismu. Nejen že působí preventivně při podpoře kardiovaskulárního zdraví, ale mají i další pozitivní účinky, kvůli kterým by se měly stát nedílnou součástí stravy.

Zdroj: Bylinky na ředění krve

Ředění krve Godasalem

Kyselina acetylsalicylová obsažená v léku Godasal tlumí funkci některých enzymů. V malých dávkách narušuje funkci krevních destiček vytvářet krevní sraženinu a tím působí proti srážení krve. Ve vyšších dávkách může snižovat horečku a působit proti bolesti.

Obecně se podává dlouhodobě jedna tableta o síle 100 miligramů denně na ředění krve a nárazově tableta o síle 500 miligramů 3–4x denně při horečce či bolestech.

Zdroj: Godasal na ředění krve

Alkohol a ředění krve

Není nápoj jako nápoj. Užívání alkoholu, kávy a dalších tekutin, které jsou močopudné a zároveň zahušťují krev, způsobuje únavu. Paradoxně to lidé často řeší další kávou. Správné je napít se čisté nebo minerální vody.

Zdroj: Ředění krve

Přírodní ředění krve

Dvě vynikající přírodní látky na ředění krve jsou kajenský pepř a vitamín C. Obě tyto látky jsou též prospěšné pro cévy, mají pozitivní vliv na srdečně-cévní sytém a patří mezi antioxidanty. Také kurkuma, což je známé koření obsahující žluté barvivo kurkumin, má velmi mnoho pozitivních účinků včetně účinku na ředění krve. Kurkuma rovněž podporuje imunitu, má protizánětlivé účinky a je účinná v boji a prevenci rakoviny. Také česnek je považován za zdraví prospěšný – působí na ředění krve díky obsahu salicylátů. Salicyláty jsou obsaženy v mnoha léčivech a jsou primární krev ředící složkou v aspirinu. Česnek je též prospěšný pro zdraví srdce a cév a má schopnost ničit patogeny. I cibule obsahuje salicyláty a pomáhá ředit krev.

Další přírodní látky pomáhající ředit krev: bromelin, voda, skořice, kopr, oregano, sušené ovoce a bobule jako hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně, vitamín B6, vitamín E, gingko biloba (jinan dvoulaločnatý). Prospěšné srdci a částečně účinné proti fibrilaci síní jsou plody hlohu obecného. Také užívání trávicích enzymů několikrát denně na lačno pomáhá odstraňovat arteriální plak a rozpouštět cévní sraženiny. Ředění krve podporuje samozřejmě i pohyb a konzumace většího množství zeleniny a ovoce pomáhá chránit před srážením krve a dalšími nemocemi, které mohou vést k potřebě užívat léky na ředění krve.

Při užívaní výše uvedených látek společně s léky na ředění krve vždy informujte svého lékaře.

Zdroj: Ředění krve

Novým lékem na ředění krve je Ticagrelor

Jedná se o lék Brilique, který podobně jako klopidogrel ovlivňuje krevní destičky. Využití má tedy podobné jako léky s obsahem klopidogrelu, podle studií má zřejmě dokonce vyšší účinnost a nižší výskyt nežádoucích účinků. Limitujícím faktorem je prozatím vyšší cena.

Brilique

Forma: Tablety. Brilique se vyrábí ve formě tablet o síle 90 miligramů a běžná dávka jsou 2 tablety denně (obvykle jedna ráno a jedna večer, v akutních stavech se ovšem podávají obě tablety najednou). Celková doba podávání může být až 1 rok. Brilique se v určitých indikacích hodí do kombinace s jinými protisrážlivými léky, například s léky obsahujícími kyselinu acetylsalicylovou nebo warfarin.

Princip účinku: Jde o protisrážlivý lék ovlivňující krevní destičky. Jeho účinnou složkou je sloučenina ticagrelor. Ticagrelor účinkuje na některé receptory krevních destiček (trombocytů) a narušuje jejich srážení. Je zde jistá podobnost se sloučeninou klopidogrel (například léky Plavix, Trombex, Zyllt a jiné), ale oproti ní účinkuje ticagrelor přímo bez dalších metabolitů a jeho účinek je vratný. Celkově je dle studií považován za účinnějšího a bezpečnějšího kolegu klopidogrelu.

Hlavní nežádoucí účinky: Nežádoucím účinkem je nadměrnější krvácení. Množství případů závažného krvácení po Brilique není ovšem vyšší než u preparátů obsahujících sloučeninu klopidogrel. Dále byly popisovány neurčité a nevýznamné trávicí obtíže a zvýšení koncentrace kyseliny močové v krvi.

Cena: Lék stojí 1 939,43 Kč, doplatek činí 1 846 Kč. Brilique je na lékařský předpis.

Zdroj: Léky na ředění krve - seznam


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP