Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

LIBOVÉ


LIBOVÉ, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Konzumace i malého množství červeného masa, jako je hovězí, vepřové nebo jehněčí, může zvýšit riziko cukrovky. Studie z roku 2020 ukázala, že konzumace pouhých 50 g červeného masa nebo ryb denně může zvýšit riziko cukrovky o 11 %. Lidé s cukrovkou by také měli zvážit vyhýbání se nebo omezení příjmu obalovaného, smaženého masa a masa s vysokým obsahem sodíku, jako jsou salámy a uzená masa. Malá množství libového masa, včetně některých částí hovězího, vepřového a kuřecího masa, mohou být vhodnou stravou pro lidi s cukrovkou. Lidé s cukrovkou by si měli vybírat libové maso, aby omezili příjem nezdravých tuků.


Zdravé maso pro diabetiky

Libové maso, včetně některých částí hovězího, vepřového a kuřecího masa, může být vhodnou stravou pro lidi s cukrovkou.

Lidé s cukrovkou by si měli vybírat libové maso, aby omezili příjem nezdravých tuků.

Následující části ukazují živiny pro jednu porci masa (28 gramů). Všechny porce obsahují 7 gramů bílkovin.

Velmi libové maso

Velmi libové maso má 1 g tuku a 35 kalorií na porci. Vyhovuje pouze krůtí nebo kuřecí prso bez kůže.

Libové maso

Libové maso má 3 g tuku a 55 kalorií. Mezi tato masa patří:

  • některé části hovězího masa, jako je pravá svíčková, flank steak (stejk z pupku) a roštěná;
  • libové vepřové maso, jako je čerstvá, konzervovaná, uzená nebo vařená šunka, debrecínská pečeně a vepřová panenka;
  • telecí maso, kromě telecích řízků;
  • drůbež, včetně kuřecího, krůtího a slepice (vše bez kůže);
  • volně žijící zvěř, jako je zvěřina a králík, včetně bažanta, kachny a husy (vše bez kůže).

Je důležité poznamenat, že některá masa, jako je kladenská pečeně a hovězí maso, mají vyšší obsah sodíku 400 miligramů nebo více na porci.

Zdroj: článek Jak vařit hovězí maso při cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI BRICHA A ZLUTA RIDKA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel SarraC.

Dobry den,mam jjiz tyden bolesti bricha,zacina to v podbrisku a pak se to posouva do celeho bricha.K tomu mam celi tyden prujem at drzim dietu nebo ne.Stolici mam ted zlutou a vicemene vodnatou,mohlo by to byt i tim,ze uzivam vitamin B ? Jinak,od lekare jsem mela leky,po kerych to melo ustat,ale nestalo se tak.Ted cekam na vysledky steru z konecniku a budu si odebiraz tri dny po sobe stolici,take na vysetreni.Muzete mi nekdo poradit co by to mohlo byt? Mam strach,aby to nebyla rakovina!! Dekuji za Vase odpovedi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle vypadá na špatné zažívání, spíše na špatnou funkci žlučníku a nedostatečné vylučování žluče do dvanáctníku. To by se určitě potvrdilo při rozboru stolice, na který nyní čekáte. Normální dávky vitamínu B v tomto případě nemají na vaše problémy vliv. Já bych Vám prozatím doporučil beztukovou dietu.
Jídelníček beztukové diety:
- ráno: suchý rohlík a neslazený černý čaj
- poledne: vařená osolená rýže s nakrájenou vařenou mrkví
- večer: libové maso (pečené, vařené nebo grilované) s krajícem pšenično-žitného chleba.
Mezi hlavními jídly můžete jíst suché pečivo a také můžete zařadit několik dílků pravé hořké čokolády, ale tu jen dopoledne. Hodně pijte černý neslazený čaj a vodu bez bublin, popřípadě vhodné bylinkové čaje. Není to moc chutné, ale zabírá to na průjem. Napište sem jestli se to po tom zlepšilo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Bolesti bricha a zluta ridka stolice

Co jíst při lupénce

Strava bohatá na ovoce, zeleninu, libové bílkoviny a zdravé tuky může pomoci zvládat příznaky lupénky. Konkrétně se doporučuje zařadit do svého jídelníčku potraviny, jako jsou ryby, libové bílkoviny (tofu, tempeh), ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy, semena a olivový olej. Prospěšné může být také omezení zpracovaných potravin, červeného masa a alkoholu.

Vhodné potraviny

  • Ovoce a zelenina: Bohaté na antioxidanty a vlákninu mohou pomoci snížit zánět. Mezi příklady patří listová zelenina, borůvky, mrkev a hrušky.
  • Libové bílkoviny: Prospěšné pro celkové zdraví a lze je nalézt v rybách (losos, tuňák, sleď), fazolích, čočce a vejcích.
  • Zdravé tuky: Prospěšné mohou být omega-3 mastné kyseliny z ryb a lněného oleje, stejně jako avokádo a vlašské ořechy.
  • Celozrnné obiloviny: Dodávají vlákninu a další živiny.
  • Malé množství nízkotučných mléčných výrobků: Mohou být součástí vyvážené stravy.
  • Luštěniny: Poskytují bílkoviny a vlákninu.
  • Ořechy a semínka: Dobré zdroje zdravých tuků a živin.
  • Olivový olej: Pouze pro studenou kuchyni, obsahuje zdravé tuky a antioxidanty.

Nevhodné potraviny

  • Ultrazpracované potraviny: Často mají vysoký obsah nezdravých tuků, cukru a soli, které mohou přispívat k zánětu. Patří sem především slazené nápoje, brambůrky, balené dorty a sušenky, zmrzlina, sladkosti a čokoláda, některá hotová jídla jako fastfood, masové pirohy, koláče a paštiky.
  • Červené maso: Může být u některých jedinců spouštěčem.
  • Alkohol: Může zhoršit příznaky lupénky.
  • Potraviny s vysokým obsahem nasycených a trans-tuků: Ty mohou také přispívat k zánětu.

Co funguje u jednoho člověka, nemusí fungovat u jiného, proto je důležité věnovat pozornost tomu, jak vaše tělo reaguje na různé potraviny.

Před provedením významných změn ve stravování je vždy dobré se poradit se zdravotníkem nebo registrovaným dietologem.

Protizánětlivá dieta

Zaměření se na protizánětlivou dietu, která zahrnuje dostatek ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a libových bílkovin, může pomoci lépe zvládat příznaky lupénky.

Pití

Pít dostatek vody je také důležité pro celkové zdraví a může pomoci se zdravím pokožky.

Zdroj: článek Lupénka psoriáza, léčba pomocí přírodních látek

Poradna

V naší poradně s názvem VODNATÉ PUCHÝŘKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Již delší dobu se mi tvoří puchýřky které jsou podlité tekutinou která velmi často praskne a odtéká. Kožní lékařka mi doporučila na léčbu gázovým polštářkem IalugenPlus po této terapii se mi vše zhojí ale po několika dnech se zase tyto puchýřky objeví a je to velmi nepříjemné. Otékají mě kotníky na obou nohách. Mám chronickou obstrukčí nemoc, a diabetes druhého typu. Jak bych měl pokračovat v léčbě?
Zdeněk Kopeček Děkuji za kladnou odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vodnaté puchýřky na nohou, ze kterých vytéká voda, se mohou vytvořit z mnoha možných příčin. Může to souviset s vámi zmíněným otékáním kotníků. Nalézt takto řešení bez znalosti vašeho zdravotního stavu je nemožné. Proto budete muset komunikovat s lékařem, který má možnost vás vyšetřit. Začněte u svého kožního lékaře, protože vidíte, že jeho léčba má pozitivní výsledky. Poraďte se, zda-li aplikovaná léčba může být použita dlouhodobě. Zároveň buďte v kontaktu se svým praktickým lékařem, který vám může pomoci zmírnit otoky kotníků a tím zmírnit tvorbu puchýřků s tekutinou. Pokud nebudete s těmito lékaři úspěšný, tak můžete kontaktovat odborníka na otoky kotníků - lékaře kardiologa, popřípadě lékaře nefrologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Vodnaté puchýřky na nohou

Jídelníček

Strava má být vyvážená. Musí obsahovat dostatek živin (sacharidů, tuků, bílkovin), vitamínů, minerálů a vlákniny. Vhodná strava by měla obsahovat 30 % tuků, z toho 2/3 tuků rostlinného původu, 50–55 % sacharidů a 15–20 % bílkovin. Pokud se aktivně věnujete sportu, ale máte sedavé zaměstnání, je doporučováno 20 % bílkovin z celkového denního příjmu energie. Na rozdíl od racionální stravy si můžete dopřát více energie. Tu lze získat z ořechů a semínek (rostlinné tuky a rostlinné bílkoviny, minerály), ryb, zejména tučných. Kromě rybího tuku, který má na organismus stejně pozitivní vliv jako rostlinné tuky, získáte rovněž kvalitní bílkoviny, některé minerály a vitamíny. Nezapomínejte na hojnou konzumaci ovoce a zeleniny (obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály, některé druhy sacharidy, avokádo tuky). Maso je vhodné konzumovat libové. Tučné sice není zakázáno, ale nemělo by tvořit hlavní část stravy (obsahuje velké množství živočišných tuků, jejichž nadbytečná konzumace vede ke zvýšení hladiny celkového cholesterolu v krvi, LDL cholesterolu a ke snížení HDL cholesterolu). Vejce jsou výborným zdrojem bílkovin, tuků, vitamínů i minerálů, vaječný žloutek sice obsahuje velké množství cholesterolu, ale kromě něj i jiné látky, které dle moderního výzkumu brzdí vstřebávání cholesterolu a tím i jeho využití v těle. Koření a bylinky jsou vhodným doplňkem jídelníčku. Snídaně má být vydatná, například pražené ovesné vločky s medem, oříšky a ovocem plus sklenice pomerančového džusu, dva kusy celozrnného pečiva nebo dva krajíce chleba s máslem či Ramou, případně jiným roztíratelným rostlinným tukem, plus sýr typu žervé, pomazánky (například sýrová, vaječná, tvarohová, tuňáková, čočková), uvařené vejce, dušená šunka a zelenina (rajče, okurka, paprika aj.). K dopolední svačině se hodí ovoce. Vstáváte-li ráno brzy a nemáte chuť na snídani, stačí sníst něco malého jako banán nebo müsli tyčinku s ovocem a čaj. Na svačinu kolem 9–10 hod jsou vhodné sendviče nebo bagety s pečeným libovým nebo rybím masem, dresinkem z bílého jogurtu a majonézy nebo ze zakysané smetany a koření a zeleninou (například ledový salát, různé druhy hlávkového salátu, rajče, paprika). Oběd by měla tvořit polévka a hlavní jídlo, příznačným doplňkem jsou kompoty nebo zelenina či zeleninové saláty. Občas si ho lze zpestřit moučníkem a kávou. Po léčbě anorexie je doporučováno sníst ke svačině před sportovním výkonem malé množství jídla jako zdroj energie, potraviny by neměly být nadýmavé (luštěniny) ani by neměly mít vysoký glykemický index, tj. sacharidovou potravinu je vhodné kombinovat s tukem a vlákninou, jelikož snižují glykemický index. Vhodný je například tvaroh s ovocem a jeden kus celozrnného

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Anorexie

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE U DOSPĚLÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf kuncl.

měl jsem potíže se žlučníkem a se žlučníkovými kamínky.po
návratu jem drřel dost přísnou dietu.Přesto se mně objevila žlutá stolice.Bolesti žaludku nemám ani stolice neni bolestivá.Jaké mohu použít léky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Místo léků a přísných diet zkuste normální vyváženou stravu. Ráno 100 gramů ovesných vloček do 250 g nízkotučného kefíru, který může být oslazen lžičkou medu. K obědu kuřecí steak s rýží a nealkoholické pivo. K večeři pak pečené libové maso s vařeným nebo pečeným bramborem a s nějakým zeleným salatem v citronové šťávě. Mezi těmito hlavními jídly dávejte svačiny (jogurty, ochucené tvarohy, ovoce). Důležité je také se správně hýbat, aby strava mohla správně procházet zažívacím traktem, proto během dne udělejte několik dřepů, snažte se dosáhnout si na špičky s nataženýma nohama a udělejte několik cviků na zpevnění břicha. Toto vám pomůže více než další chemie prostřednictvím nových léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Žlutá stolice u dospělého

Jídelníček

Strava při léčbě mentální anorexie má být vyvážená. Musí obsahovat dostatek živin (sacharidů, tuků, bílkovin), vitamínů, minerálů a vlákniny. Konkrétně by vyvážená strava měla obsahovat 30 % tuků (z toho 2/3 tuků rostlinného původu), 50–55 % sacharidů a 15–20 % bílkovin. Energii lze získat z ořechů a semínek (rostlinné tuky a rostlinné bílkoviny, minerály) a z ryb (zejména tučných; z ryb se získávají též kvalitní bílkoviny, některé minerály a vitamíny). Dále se doporučuje častá konzumace ovoce a zeleniny (obsahují vlákninu, vitamíny a minerály; ovoce a některá zelenina obsahují též sacharidy, avokádo i tuky). Co se týče masa, mělo by se konzumovat převážně maso libové. Tučné maso sice zakázáno není, ale nemělo by tvořit hlavní část stravy, protože obsahuje velké množství živočišných tuků a nadměrná konzumace těchto tuků způsobuje zvýšení hladiny celkového cholesterolu v krvi. Vejce jsou výborným zdrojem bílkovin, tuků, vitamínů i minerálů (vaječný žloutek sice obsahuje velké množství cholesterolu, avšak kromě něj obsahuje i jiné látky, jež dle moderního výzkumu brzdí vstřebávání cholesterolu a tím i jeho využití v těle). Koření a bylinky pak představují vhodný doplněk jídelníčku.

Snídaně má být vydatná, jelikož je to start do nového dne. Ke snídani jsou vhodné například pražené ovesné vločky s medem, oříšky a ovocem a k tomu 1 sklenice pomerančového džusu. Nebo 2 kusy celozrnného pečiva či 2 krajíce chleba potřené máslem nebo roztíratelným rostlinným tukem a doplněné sýrem typu žervé nebo pomazánkou (například sýrovou, vaječnou, tvarohovou, tuňákovou, čočkovou) nebo uvařenými vejci či dušenou šunkou a zeleninou (rajče, okurka, paprika a podobně). K dopolední svačině je vhodné samotné ovoce, případně ovocný salát. Vstáváte-li ráno brzy a nemáte-li chuť na vydatnou snídani, měli byste sníst alespoň něco malého, například banán nebo müsli tyčinku s ovocem a vypít čaj. Ke svačině kolem 9. či 10. hodiny jsou potom vhodné různé sendviče nebo bagety s pečeným libovým masem nebo rybím masem, dresinkem z bílého jogurtu a majonézy nebo ze zakysané smetany a koření a se zeleninou (ledový salát, různé druhy hlávkového salátu, rajče, paprika). Oběd by měla tvořit polévka a hlavní jídlo, vhodný doplněk představují ovocné kompoty nebo zelenina či zeleninové saláty. Občas si lze oběd zpestřit moučníkem a kávou. Po léčbě anorexie je dobré sníst ke svačině před sportovním výkonem malé množství jídla jako zdroj energie, jídlo by však nemělo být nadýmavé (ne luštěniny a podobně) ani by nemělo mít vysoký glykemický index (sacharidovou potravinu je vhodné kombinovat s tukem a vlákninou, jelikož vláknina a tuk snižují glykemic

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak překonat anorexii

Poradna

V naší poradně s názvem CO NA OTEKLÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

DOBRY DEN MAM OTEKLE A PEVNE NOHY MAM KŘEČOVEŽILI A JSEM SILNA SNAŽIM SE CVICIT ZHUBNOUT ALE NEJDE BERU VENERUTON BYLA JSEM I NA SKLEROTIZACI A POŘAD NENI LEPSI TAKY BERU ANTIKONCEPCI AZALIA PROSIM O RADU DEKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na oteklé nohy zkuste Mobivenal micro, který je volně prodejný v lékárně. Na zhubnutí zařaďte do svého denního rytmu trochu pohybu, třeba jízdu na kole nebo plavání a omezte u večerních a odpoledních jídel sacharidové přílohy a upřednostňujte libové maso.

Zdroj: příběh Co na oteklé nohy

Jídelníček při jaterní dietě

Při jaterní dietě se k snídani hodí třeba nízkotučný ovocný tvaroh, ovesná kaše s ovocem, toast s plátkem libové šunky, pečivo s marmeládou, nebo i omeleta z vaječných bílků.

K svačině se hodí různé ovocné saláty, ovoce, piškoty, chléb s libovou šunkou, nízkotučné jogurty.

K obědu nebo k večeři se dá připravit obrovské množství jídel. Není potřeba se ani vyhýbat masu, stačí si vybírat libové maso a zvolit i správnou úpravu masa. Vhodné jsou například špagety, pstruh s bramborovou kaší, králík s bramborem, kuřecí prsa (dušená, grilovaná) se zeleninou. Níže uvádím ukázky vhodných receptů.

Kuře na zelenině s rýží

Suroviny:

  • Celer
  • 400 g kedluben
  • 2 petržele
  • 1 mrkev
  • 4 kuřecí prsa
  • Kmín
  • Šalvěj
  • Tymián
  • Pepř
  • Sůl

Postup přípravy:

Zeleninu si omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky. Pekáč vymažeme ideálně olivovým olejem (nebo řepkovým) a vložíme do něj nakrájenou zeleninu. Tu pak posolíme, opeříme a pořádně ještě promícháme. Zelenina se peče asi na 180 °C zhruba 30 minut. Mezitím si omyjeme maso, naklepeme ho, osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami. Ochucené maso pak přidáme k zelenině, vše se ještě peče zhruba půl hodiny. Mezitím si uvaříme rýži podle návodu (vložíme do vroucí osolené vody, vaříme a pak scedíme rýži).

Krůtí plátek s bylinkami a s bramborem

Ingredience:

  • 2 krůtí plátky
  • Bazalka
  • Tymián
  • Libeček
  • Petrželka
  • Sušená sladká paprika
  • Olej
  • Sůl
  • Pepř

Postup přípravy:

Omyjeme si krůtí maso, nakrájíme a naklepeme ho. Poté ho osolíme, opepříme. Připravíme si bylinkovou směs a do směsi pak naložíme maso (alespoň přes noc) ještě zlehka zakápnuté olivovým olejem (nebo řepkovým). Olej pomůže, aby se bylinky s masem dobře spojily. Krůtí plátky pak opečeme na suché pánvi (ideálně grilovací, která maso méně připéká). K masu se hodí třeba bramborová kaše, ale nesmí být se smetanou, vhodnější je nízkotučné mléko.

Špagety s kuřecím masem

Ingredience:

  • Kuřecí prsa
  • 2 rajčata
  • Rajský protlak
  • 50 g strouhaného nízkotučného eidamu
  • Mletý kmín
  • Petrželová nať
  • Špagety

Postup přípravy:

Omyjeme si a očistíme maso, poté ho nakrájíme na kostičky, okořeníme a dusíme na vodě. Připravíme si rajčata, která omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme je najemno. Když maso změkne, přidá se k němu rajčatový protlak a omytá, nakrájená petrželová nať. Omáčka nesmí být příliš vodová. V mezičase si připravíme špagety podle receptu (do vroucí osolené vody vložíme špagety a vařím

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Ztučnělá játra

Poradna

V naší poradně s názvem SKLERODERMIE AKUPUNKTURA NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hlavova ludmila.

Dobrý den,můžete mi poradit,zda je vhodné při sklerodermii hubnout pomocí akupunktury?Vždycky nejvíc zhubnu na pravé noze,a ne tam kde bych chtěla.Děkuji za odpověď Hlavová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ke stejnoměrnému hubnutí se doberete jen vyrovnaným pohybem a omezením jídla. Jestli máte tendence ochabovat na jedné pulce těla více, tak vám doporučuji provádět pohyb pod vedením trenéra, který ohlídá, abyste procvičovala každou část těla stejně. Co se týče jídla, tak posilněte snídaně a objedy a naopak omezte odpolední a především večerní sacharidy a jezte v tuto dobu už jen jídlo s převahou bílkovin. To je například pečené libové maso, stejky, tvarohové pomazánky, vše bez přílohy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Sklerodermie akupunktura na hubnutí

Dieta proti vysokému krevnímu tlaku - recept

Tato dieta je určena lidem, kteří již mají problémy s krevním tlakem a nebo je u nich hypertenze v anamnéze. U této diety jsou co nejvíce vyloučeny rafinované cukry. Omezením těchto cukrů se dietou omezuje přísun rychlých energetických sacharidů. Dieta proti vysokému tlaku dává přednost bílkovinám a dobrým tukům, čímž si zachová zdravou výživovou energetickou bilanci. Při této dietě platí pravidlo, že jídlo ranní a polední by mělo být bohaté na pomalé sacharidy. Jídlo odpolední a především večerní by mělo být naopak chudé na sacharidy a bohaté na bílkoviny. Tuky se v této dietě spotřebovávají rovnoměrně během celého dne. Tato dieta na vysoký tlak neuvádí taxativně konkrétní potraviny, ale přináší obecný návod na sestavení jídelníčku s možností volit si vhodné potraviny, jak je komu libo. Ovšem jisté chuťové omezení zde je, a to nízká slanost pokrmů, protože nezbytnou součástí této diety je omezení solení.

Hlavním zdrojem sacharidů v této dietě jsou cereálie bez tuku, cukru a soli (zejména sůl na povrchu pečiva). Tyto cereálie slouží jako zdroj pomalých sacharidů – škrobů, které pak tělo může lépe a pomaleji vstřebat. Mezi cereálie patří vše, co je vyrobeno z neoloupaného obilného zrna. Toto neoloupané zrní může být buď jen rozdrcené, jako obilné vločky, anebo rozemleté jako celozrnná mouka. Hmotnostní podíl těchto cereálií v celodenní stravě činí 11%.

Dalším významným prvkem diety je zelenina všeho druhu. Zelenina by měla být v této dietě hlavním plnidlem žaludku. Díky jejímu obsahu vlákniny toho lze dobře dosáhnout. Ze zeleniny je třeba zmínit kupříkladu brambory, které patří mezi druhy zeleniny s vyšším obsahem bílkovin rostlinného původu. Brambory mimo to obsahují škroby, přibližně 17% z váhy syrového bramboru jsou škroby. Tyto bramborové škroby se v lidském těle přemění v pomalé cukry – sacharidy. Zbylých 83% brambory představuje voda, stopové prvky a zdravá vláknina. Brambora se díky svému nízkému obsahu sacharidů hodí jako večerní příloha v množství do 200 g. Brambora může být buď vařená anebo syrová, kde je navíc i výborným zdrojem vitamínu C, který se vařením zničí. Hmotnostní podíl zeleniny na celodenním příjmu je 26%.

Nedílnou součástí diety proti vysokému krevnímu tlaku je ovoce. Ovoce je v dietě proti vysokému krevnímu tlaku hlavní náhradou za omezené rafinované cukry, takže cukromilní lidé při této dietě chuťově neutrpí. Ovoce obsahuje důležité bio-flavonoidy, které podporují obranyschopnost a regeneraci organizmu. Z dietologického hlediska ovoce obsahuje rychlé cukry – glukózu, která se prakticky okamžitě po snědení dostává do krevního řečiště. Ovoce je proto nutné dobře naplánovat do jídelního rytmu. Velmi sladké ovoce, jako jsou n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta na vysoký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem CGA800 NÁZORY LÉKAŘŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel EVŽENIE HAVERLANTOVÁ.

Dobrý den,měla bych zájem to se zelenou kávou zkusit ale.......
beru léky na vysoký tlak,cholesteroly,cukrovku a tak bych prosila zda zelená káva a všechny tyto léky včetně inzulinu mi nemůže spíše ublížit než pomoci.Děkuji za dotaz Haverlantová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U žádného přípravku se nedají zcela vyloučit nežádoucí účinky nebo interakce s léky, ale v případě zelené kávy je riziko minimální. Když dodržíte výrobcem doporučené dávkování, tak nehrozí nebezpečí. Pravděpodobně chcete zelenou kávu užívat abyste zhubla. Uvědomte si prosím, že zelená káva je jen vedlejším pomocníkem při hubnutí. Největší roli při hubnutí hraje zvýšení pohybu a úprava jídelníčku. Sladká a kalorická jídla zařaďte na snídani nebo na oběd a k večeru konzumujte spíše jen libové maso a zeleninu bez dalších příloh a jezte každé 3 hodiny (snídaně, oběd, večeře a mezi tím menší svačiny). Zelená káva vám pomůže při sportování lépe odbourávat uložené tuky. Podobně účinkuje i látka L-carnitin. Sportování provozujte nejlépe hned po snídani. Čím později začnete, tím menší výkon vydáte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Cga800 názory lékařů

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Co jíst 3 dny před kolonoskopií?

V období tří dnů před kolonoskopií se doporučuje přejít na bezezbytkovou stravu. Jíst můžete bílé pečivo, brambory bez slupky, rýži, bílé těstoviny, kuřecí nebo krůtí maso, ryby, jemné vývary a nízkotučné mléčné výrobky. Jídla by měla být lehce stravitelná, nedráždivá a bez obsahu vlákniny.

Co nejíst před kolonoskopií?

Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny, zejména celozrnnému pečivu, semínkům, ořechům, surové zelenině, ovoci se zrníčky, luštěninám, müsli, ovesným vločkám, uzeninám, smaženým jídlům a pokrmům s mákem. Také se nedoporučují nápoje s barvivy.

Jídelníček den před kolonoskopií

Den před vyšetřením je určen k čiré tekuté dietě. Povoleny jsou vývary bez kousků, voda, čaj, slabá káva bez mléka, jablečný džus bez dužiny nebo iontové nápoje bez barviv. Pevná strava se již nekonzumuje. Večer nebo dle pokynů lékaře se začíná s projímadlem.

Doporučená strava před kolonoskopií

Strava by měla být lehká, nenadýmavá a bez vlákniny. Vhodné jsou bílé sacharidy (rýže, těstoviny, pečivo), jemné polévky, vařené brambory a libové maso. Vyhněte se smaženému, tučnému a kořeněnému jídlu a jakýmkoli potravinám obsahujícím semínka či slupky.

Příprava střev před kolonoskopií jídelníček

Úspěšná příprava střev kombinuje bezezbytkový jídelníček tři dny před vyšetřením a čirou tekutou dietu den předem. Tato kombinace pomáhá vyčistit střevo tak, aby byl průběh vyšetření co nejpřesnější.

Bezezbytková dieta příklad

Příkladem bezezbytkové diety jsou: rohlík s máslem, kuřecí vývar bez zeleniny, bílé těstoviny, vařená rýže, bramborová kaše, dušená ryba, bílý jogurt bez semínek nebo vařená vejce. Pokrmy se připravují jednoduše — vařením, dušením nebo pečením bez omáček.

Jak probíhá příprava na kolonoskopii?

Příprava spočívá ve dvou částech: úpravě jídelníčku a užití projímadla. Tři dny předem se přechází na bezezbytkovou dietu, den před vyšetřením na čiré tekutiny. Ve stanovený čas pacient vypije projímadlo, které postupně vyprázdní střevo. Doporučuje se pít velké množství tekutin.

Potraviny vhodné před kolonoskopií

Vhodné jsou potraviny bez vlákniny a bez zbytků: bílé pečivo, brambory, rýže, libové maso, jemné polévky, vejce, piškoty a bílé mléčné výrobky. Tyto potraviny nezatěžují trávicí systém.

Potraviny zakázané před kolonoskopií

Zakázány jsou celozrnné produkty, zelenina se slupkou, ovoce se zrníčky, luštěniny, ořechy, semínka, houby, smažené pokrmy, tučné maso a potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Také omezte tmavé nápoje a potraviny s výraznými barvivy.

Kolonoskopie dieta bez vlákniny

Dieta bez vlákniny minimalizuje objem stolice. Její

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Doporučený jídelníček před kolonoskopií: co jíst a čemu se vyhnout

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO MRTVICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAN HA,ERLE.

Dobrý den ,jsou zdravá rajčata po mrtvici.nebo která zelenina.a také co jíst,dnes jsou potraviny samá éčka ,a podobně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rajčata neškodí. Mírně může být škodlivá zelená zelenina (listy, brokolice, atd). Po mrtvici je vhodná střídmá vyvážená strava. Éček se bát nemusíte, jsou otestována na zdravotní nezávadnost. Pokud je nechcete přijímat, tak se můžete vrátit k vaření ze základních surovin, které tato éčka nemají. Dbejte, aby strava byla málo solená a bez většího množství cholesterolu. Kalorická jídla zařaďte do první poloviny bdělého času. Do druhé pak libové maso nebo tvaroh, či cottages sýr s minimem tradičních příloh. Nezapomeňte ani na režimové opatření: po snídani cvičení a strečing, po obědě outdoorová (venkovní) aktivita, po večeři tréning a relaxace mozku a nervové soustavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček po mrtvici

Typ II

Hlavní zásady stravování při cukrovce typu II – léčba tabletami:

  • Stravu konzumujte vícekrát denně, při redukční dietě třikrát denně.
  • Nejčastěji je cílem diety snížit tělesnou hmotnost, je tedy nutné podstatně redukovat dosavadní celkový příjem energie.
  • Je nutné dodržovat sacharidové jednotky určené lékařem! Nechte si předepsat vhodnou dietu v sacharidových jednotkách diabetologem. Ze začátku si stravu važte, budete tak přesněji dávkovat energetický příjem.
  • Bílkoviny jsou vhodné kvalitní, s nízkým obsahem tuku i cholesterolu (libové maso, bílé maso, ryby), rostlinné bílkoviny v luštěninách.
  • Tuky výrazně omezujte, pozor na skryté tuky v některých potravinách, samostatně tuky jezte jen výjimečně (máslo, rostlinné tuky).
  • Sacharidy konzumujte takzvané složené – komplexní (celozrnné pečivo, tmavá mouka a výrobky z ní, ovesné vločky).
  • Do jídelníčku zařazujte hlavně hodně zeleniny – co nejvíce v syrovém stavu.
  • Dodržujte pitný režim, zejména příjem ovocných a bylinkových čajů. Ovocné šťávy musíte započítat do sacharidových jednotek. Pozor na příjem minerálek a celkového objemu tekutin při vysokém tlaku (konzultujte s diabetologem).
  • Do jídelníčku je vhodné zařadit 1 až 2 zeleninové dny s přiměřeným množstvím ovoce.
  • Nezapomínejte na aktivní tělesný pohyb – dávku a druh však konzultujte s lékařem.
  • Nejezte „dia“ sladkosti. Přestože nezvyšují krevní cukr, obsahují hodně tuku a ohrožují stabilitu vaší hmotnosti. To způsobuje zhoršení cukrovky.
  • Omezte příjem kuchyňské soli. Jídla dochucujte různými bylinkami.
  • Pravidelně si kontrolujte tělesnou hmotnost, pokud nehubnete, za žádnou cenu nepřibírejte!
Hlavní zásady stravování při cukrovce typu II – léčba inzulínem:
  • Stravu konzumujte 5 až 6x denně, druhou večeři vy mělo tvořit ovoce, zelenina, případně nízkotučný jogurt. Jezte pomalu.
  • Celková denní energetická látka by se měla redukovat tak, aby došlo k úpravě případné nadváhy nebo obezity.
  • Dodržujte rozpis a množství sacharidových jednotek určených diabetologem (rozpis stanovil podle typu vaší inzulínové léčby). Z toho vyplývá potřeba takzvaných mezijídel (menší množství jídla mezi hlavními jídly), jejich velikost (1 až 2 sacharidové jednotky), vzájemné časové rozestupy.
  • Snažte se poznat „svůj inzulín“ – kdy začíná působit, kdy dosahuje vrcholu účinku.
  • Jezte kvalitní bílkoviny s nízkým obsahem tuku a cholesterolu (libové bílé maso, drůbež bez kůže). Vyhýbejte se uzeným výrobkům. Konzumujte rostlinné bílkoviny – sóju a sójové výrobky.
  • Výrazně omezte tuky! Konzumujte hlavně kvalitní rostlinné tuky (i ty minimálně).
  • Jezte komplexní sacharidy, po kterých hladina cukru v krvi stoupá pomaleji (celozrnný chlé

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Večeře pro diabetika

Poradna

V naší poradně s názvem CHCI ZHUBNOUT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra .

Jsem dietářka z věcnými jojo efekty mám mnoho zdravotních problemu a už jsem téměř rezignovala,ale po přečtení vašeho článku si zas říkám co kdyby?Je mi 54roku merim 175cm vazim 119 kg co mi poradite???

chci zhubnout
🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Milá Věro, pokud jste se inspirovala tímto článkem, tak doporučuji pořídit knihu od Antonie Mačingové, kde je přesně popsán denní režim a mnoho vhodných receptů na hubnutí a zdravý životní styl.
Podstata hubnutí je prostá a skrývá se v těchto několika bodech:
- jíst každé tři hodiny MALÉ porce (včetně malých hlavních jídel)
- ranní jídlo může být kaloricky vydatné (sladké, tučné, co máte ráda)
- dopolední svačina (ovoce, neslazený jogurt)
- oběd průměrně kalorický (polévka, příloha, maso)
- odpolední svačina (odtučněná tvarohová pomazánka a malé celozrnné pečivo, zelenina)
- večeře nízkokalorická (libové maso nebo odtučněný tvaroh s cibulí, s česnekem, se šunkou nebo Šmakoun a jeden menší brambor + nesladká zelenina)
- večerní svačina (odtučněný tvaroh, nesladká zelenina)
- při hubnutí nesmíte pít žádný alkohol ani sladké vody
- málo solte a nemlsejte slané ani sladké pochutiny
- vykonejte každý den alespoň 20 minut pohybu (v kuse), při kterém se zpotíte a zadýcháte.
Při dodržení těchto pravidlech začne Vaše tělo zdravě hubnout kilo až dvě kila týdně. Budete se při tom cítit dobře, a když si na to zvyknete, tak se žádné jojo efekty neobjeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Chci zhubnout

Dieta na žlučníkové kameny

Zvláštní dieta je doporučena po žlučové kolice, která provází posun kamene žlučovými cestami. Akutní kolika vyžaduje dostatek tekutin. Vhodný je čaj, suchar, vařené ovoce, další dny pak rýže, těstoviny, uhlovodanová (cukerná) dieta. Bílkoviny podáme nejprve v pečivu, bramborách a rostlinné stravě, až později je možné odtučněné mléko, jogurty, tvarohy, libové maso. Dlouhodobě vylučujeme volné tuky, například máslo. Zpočátku nepodáváme ani sýry. Hlavní složkou diety jsou obilniny a moučné výrobky. Koření vylučujeme, stejně jako vejce. Doporučujeme vařené a dušené maso, dále rýžové kaše, vodou ředěné mléko, bramborovou kaši bez tuku, listovou zeleninu či mrkev.

U chronického onemocnění žlučníku je možná pestřejší dieta. Tato dieta je velmi individuální a záleží na toleranci konkrétních jídel u konkrétního jedince. Většina nemocných nejí tučná masa, tučné pomazánky, krémy a majonézové saláty. Vhodnější je vázaný tuk v těstu, opatrně lze doplnit máslo či rostlinný tuk do 30 g/den. Kyselé mléčné výrobky jsou lépe tolerovány, stejně jako sladké pokrmy, tvaroh a sýry mimo aromatických do 30 % tuku. Tuky pouze čerstvé, nepřepalované, z vajec jen bílek, maso telecí, ryby a libové hovězí. Nevhodné je vepřové a dále šlachy a vnitřnosti. Pečivo spíše starší, nekynuté. Největší variabilita je v toleranci zeleniny. Obvykle je dobře snášena mrkev, květák, chřest, špenát, z ovoce zejména jablka, meruňky, broskve a mandarinky, naopak není snášen česnek a cibule. V akutních stadiích zánětu žlučníku (cholecystitidy) podáváme čajovou dietu, případně čaj a suchar, dále můžeme na 2–3 dny přejít na dietu č. 4 žlučníkovou, respektive přísně šetřící s vyloučením volného tuku.

Zdroj: článek Žlučníkové kameny

Poradna

V naší poradně s názvem OMEGA 3 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý večer,tak to jsem ráda,že nadále mohu užívat,bylo mi totiž řečeno,že vhodné v době kojení nejsou.Ještě se chci zeptat,zda mám k těmto kapslím něco dalšího užívat,nějakě vitamíny pro kojící třeba,nebo jestli ty kapsle stačí.Děkuji,s pozdravem Dvořáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokud nemáte metabolické problémy, tak pro kvalitní mléko i pro vaši výživu bohatě stačí vyvážená strava. (Ryby, libové maso, ořechy, mléčné výrobky, chia semínka, cereálie, a tak dále). Zdravá výživa je zde popsána velice obsáhle: https://www.ceskenemoci.cz/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Omega 3

Výběr potravin pro dietu

Maso

  • libové maso – hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík;
  • ryby – sladkovodní i mořské – pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé;
  • vnitřnosti – drůbeží játra;
  • uzeniny – libová šunka, libové dietní párky, šunkový salám, dietní salám.

Mléko, mléčné výrobky

  • můžeme podávat jako samostatný pokrm;
  • vhodné jsou zakysané mléčné výrobky – biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko;
  • bílý jogurt s marmeládou a ovocem;
  • Termix, Pribináček, Lakrumáček;
  • tvaroh měkký i tvrdý, nízko- i plnotučný;
  • sýry – tvrdé, strouhané nebo celé plátky – Eidam, Moravský bochník – sýry se nesmějí tepelně zpracovávat;
  • tavené sýry přírodní nebo s jemnou příchutí.

Vejce

  • v lehce stravitelné úpravě, můžeme i vejce připravené natvrdo, ale pouze ve formě pomazánky;
  • maximálně 2 vejce/den.

Tuky

  • čerstvé máslo, rostlinné tuky, nejvhodnější jsou rostlinné oleje.

Sacharidové potraviny

  • cukr, med přiměřeně;
  • mouka hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky, krupice (kroupy, krupky lisujeme);
  • příkrmy – brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, knedlík jemný houskový a jemný bramborový, noky, halušky.

Ovoce

  • čerstvé, kompotované, zmrazené, sušené (správně nabobtnané);
  • banány, pomeranče, mandarinky, ananas (kompot), grapefruit, citrón, jablka, meruňky, broskve, nektarinky (loupané), hrozny (šťáva), třešně, višně, švestky, ryngle, kiwi, jahody, maliny, borůvky, meloun;
  • nedoporučované – brusinky, angrešt, rybíz, hrušky, kdoule, jeřabiny, datle, fíky, kokos, ořechy, mandle, mák.

Zelenina

  • mrkev, celer, petržel, černý kořen, pastinák, špenát, sterilované fazolky, hrášek, hlávkový salát, čínské zelí, květák, brokolice (individuálně v domácím léčení), červená řepa, rajčata, rajčatový protlak, rajčatová šťáva, pór (v malém množství), kedlubna, kukuřice (menší množství), cuketa, dýně, lilek, patison;
  • nedoporučovaná zelenina – okurky, paprika, ředkvička, kapusta, zelí, česnek, cibule.

Koření

  • kmín, vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření, cibule, vývar z hub, malé množství sladké papriky, mletá skořice, vegeta, strouhaný perník, majoránka, natě;
  • nedoporučované koření – bujón, maggi, pepř;
  • kyselíme menším množstvím octa, citrónovou šťávou, citrónovým džusem.

Pečivo

  • rohlíky, housky, veka, netučná vánočka, mazanec, bílý chléb, dětské piškoty, suchary, loupáčky bez máku.

Zdroj: článek Zánět slepého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽE SE POUŽÍVAT ZÁZVOR PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud máte vysoký krevní tlak a jste léčena léky, jako jsou antikoagulancia (warfarin) a blokátory kalciových kanálů, neberte zázvor bez porady s lékařem. Existují jiné a bezpečnější doplňkové terapie na vysoký krevní tlak, které si můžete vyzkoušet. Jde o diety na vysoký krevní tlak zde: https://www.ceskaordinace.c… nebo DASH dieta, která má nízký obsah soli, tuku a rafinovaných sacharidů a upřednostňuje ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, ryby, libové maso a nízko-mléčné potraviny. Zde je návod na dietu DASH https://www.ceskenemoci.cz/…
Také byste měla pravidelně cvičit po většinu dní v týdnu poté, co jste k tomu dostala svolení od svého lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku

Potraviny ke konzumaci

Veškeré ovoce a zeleninu před konzumací dobře omyjte a prohlédněte, zda nemají plíseň, pokud ano, v žádném případě je nejezte.

Konzumujte libové bílkoviny bez kostí a bez kůže, kuřecí a krůtí prsa a vaječné bílky v bio kvalitě. Z ryb jsou vhodné sardinky a makrela, bílé ryby jako platýz, treska, nebo pstruh. Libové hovězí maso je přijatelné v omezeném množství (1x za týden). Rovněž se doporučuje hnědá rýže a proteinový prášek do smoothies.

Fazole a luštěniny jsou skvělou volbou jako příloha k masům a rybám. Můžete také jíst dušenou hnědou rýži, divokou rýži a proso. Tyto potraviny obsahují komplexní sacharidy, které vám poskytnou stabilní přísun energie po celý den, zejména v kombinaci s luštěninami nebo jinými proteinovými doplňky.

Pokud jde o zeleninu, můžete ji konzumovat libovolně a v neomezeném množství. Zvláště dobrá je zelená listová zelenina, neboť má alkalizační účinky.

Koření nabízí vynikající možnost, jak zvýraznit chuť potravin, které jsou určeny pro detoxikační dietu. Kupujte však vždy čerstvé koření, nebo si pěstujte své vlastní.

Zdroj: článek Očista těla jen pro ženy

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTA STOLICE A BOLEST BŘICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobry den chci se poradit syn má 9 let a často trpí bolesti břicha pote jde na toaletu stolice normální jde několikrát a je zbarvena do žluta až má na konec řídkou stolici stává se to k večeru. Ráno jde znova také z bolesti břicha stolice stále žluta a řídká ale to se už vyprázdní a má klid. do týdne mu to stane dvakrát ale někdy má klid i týden. U lékaře jsem sním byla a popsala jsem ji tyto problémy vzala mu moč i krev vše v pořádku , syn má nadváhu jídlo má dělené ale stále příbyra na vaze už si nevím rady lékařka říká že syn je hodně citliví na bolesti ale to přece není příčina jeho problému z břichem a stolici. Je alergicky na siry a cibuli s toho má také prujmy tak že v jídelníčku to nemá míval s toho také prujmy. Prosím o radu co navrhnout lékaři aby udělal za vyšetření aby se z jistila příčina.Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste zajít za jiným dětským lékařem. Prozatím můžete přizpůsobit denní režim tak, že kalorická jídla budete zařazovat na začátek dne (snídaně, svačina, oběd) a po obědě postupně snižujte množství i kalorie. Večer pak jen libové maso s malým kouskem vařeného bramboru a zeleninový salát. Žádné sladkosti ani bramborové lupínky večer nesmí jíst, zrovna tak i sladké limonády jsou špatné. Rovněž se zamyslete nad zajímavým pohybem, který by syna bavil, třeba lezeckou stěnu, vycházky do kopců, fotbal. Obezita není zdravá a souvisí s přemírou snědeného jídla. Přemíra nevhodného jídla v druhé části dne může podněcovat tyto problémy se stolicí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Žluta stolice a bolest břicha

Příprava jídel

Doporučuje se příprava s použitím minimálního množství tuku, vhodné je dušení, vaření či příprava v páře. Hlavním cílem je především snížit obsah tuku v potravinách. Těstoviny se připravují ideálně stylem al dente, rýži nikdy nerozvařujeme. K přípravě pokrmů lze také použít i jiné typy mouky než tolik rozšířenou pšeničnou. Důraz se klade na rychlou úpravu jídel: některé nevhodné postupy totiž dokážou zvýšit glykemický index jinak doporučovaných potravin. Při využití umělých sladidel je třeba kontrolovat, zda jsou určena pro přípravu teplých či studených pokrmů. Kromě doporučené úpravy potravin, jako je dušení či vaření ve vodě nebo v páře, je také ideální vaření v tlakovém hrnci, ale i pečení nebo grilování v alobalu nebo na roštu. Dobré je pořídit si pánev s povrchem, který umožňuje přípravu pokrmů bez použití tuku. Zeleninu, u které je to možné, je ideální konzumovat syrovou. Důležité je, aby diabetik jedl pravidelně zhruba šest menších porcí denně. A v nich nemusí chybět maso, ovšem mělo by být libové, například kuřecí, krůtí, králičí, ale tu a tam i libové vepřové nebo hovězí a netučné uzeniny. Také netučné ryby rozhodně patří na talíř. Při úpravě masa se vyhneme smažení, které zatěžuje organismus nezdravými tuky. Používáme-li olej, pak slunečnicový nebo nejlépe kvalitní olivový. Spotřebu másla výrazně snížíme nebo se mu vyhneme zcela. V jídelníčku diabetiků by neměly chybět mléčné výrobky, ale především ty nízkotučné s obsahem 20 až 30 % tuku v sušině. Jogurtům a dalším výrobkům, které obsahují velké množství cukrů či aspartam, který je nevhodný i v běžné stravě, se vyhneme. Také s konzumací pečiva by diabetici měli být opatrní, což ovšem neznamená, že se ho mají úplně vzdát; je pouze třeba omezit jeho množství a upřednostňovat pečivo celozrnné, které obsahuje více vitaminů, nerostných látek a tolik důležité vlákniny. Nejvhodnější přílohou – mnohdy i hlavním jídlem – jsou pro diabetiky brambory. Kvůli malému procentu sacharidů je pochopitelně velice vhodnou potravinou zelenina. Celer, květák, rajčata, salátové okurky, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest na talíři jsou zárukou nepatrného množství sacharidů, a tudíž si je lze dopřávat v neomezeném množství.

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky II. typu

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatava.

Dobrý den,potřebovala bych poradit.Užívám warfarin,ale také bych chtěla něco shodit.Pokud nabudu držet dietu,tak se neunesu.Vím že nesmím byliny.Snídám choco lite,je to kakao,ale obsahuje spirulinu.Nechci něco pokazit,prosím poraďte.Děkuji Svatava

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spirulina je zelená řasa a 100 gramů obsahuje 25 mikrogramů vitamínu K. Na den máte limit 90 mikrogramů vitamínu K. Takže normálně setrvejte v užívání spiruliny, ale musíte ji vzít každý den bez přestávek. Zároveň si nechte co nejdříve změřit srážlivost krve INR. Po vysazení spiruliny kontrolu INR opakujte.
K tomu hubnutí. Přizpůsobte si jídelníček tak, abyste kalorická jídla, která máte ráda, jedla ráno a k obědu. Odpoledne a večer již jezte jen libové maso nebo různě ochucený tvaroh, jogurt vše bez příloh, pečiva a bez ovoce. Zařaďte zdravý pohyb, třeba běh na orbitreku každý den alespoň hodinu. Místo výtahem choďte po schodech. Podnikejte co vás baví, třeba výlety do přírody, abyste neměla čas myslet na jídlo. NEJEZTE U TELEVIZE!!! Nepijte sladké vody ani alkohol.
Jídelníček si vytvořte na 10 dní a ten třikrát po sobě opakujte. Po každé změně jídelníčku si nechte jedenáctý den změřit INR. Tím se ujistíte, že máte srážlivost v pořádku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Příklad jídelníčku

Snídaně: 225 ml mléka (bílá káva, kakao, čaj s mlékem), 60 g chleba (40 g knäckebrotu, 50 g dalamánku), 50 g bílkovinného přídavku (50 g taveného 30% sýra, 50 g krájeného sýra, 50 g šunky, 100 g tvarohu, 150 ml jogurtu)

Přesnídávka: 100–150 g ovoce (200 g zeleniny)

Oběd: 90 g masa (libové hovězí, libové vepřové, 150 g kuřecí prsa, 150–200 g ryby), 5 g oleje, 5 g mouky, 110 g brambor, 200–250 g zeleniny (150 g kompotu dia)

Svačina: 150–200 g zeleniny (80 g ovoce)

Večeře: 90 g masa (jako oběd), 5 g oleje, 5 g mouky, 110 g brambor, 200–250 g zeleniny (150 g dia kompotu)

II. večeře: 100–150 g ovoce

Záměna za brambory: 90 g vařených těstovin, vařená rýže (30 g syrové), 130 g bramborové kaše, 90 g vařených luštěnin (30 g syrových), 40 g chleba

Pokud má diabetik II. typu hmotnost v horním pásmu normy, profituje také z malé redukce hmotnosti cca o 5 %. Na dietu stejnou jako u diabetu I. typu se přechází obvykle u diabetiků 2. typu s normální hmotností na inzulinoterapii.

Důležité pro praxi:

  • Nejzásadnějším opatřením v redukční dietě diabetika je snížení obsahu tuku.
  • Je-li obézní diabetik II. typu vyškolen na dietu s vyšším příjmem energie a sacharidů, primárně určenou pro diabetika I. typu, je prakticky vždy výsledkem vzestup hmotnosti, a to někdy velmi výrazný.
  • Technologická úprava potravin je antisklerotická (vaření, dušení, pečení, grilování a úprava v mikrovlnné troubě nejlépe bez použití tuků).
  • Regulovaná strava je založena na systému záměny potravin a je u diabetiků II. typu více orientována na výměnné jednotky energie než na sacharidové jednotky.
  • Diabetická strava s obsahem 150 g sacharidů obvykle splňuje u většiny pacientů zejména v prvních letech po zjištění diabetu energetický požadavek na redukci.
  • Potraviny označené jako dia bývají slazeny náhradními sladidly, ale obsah energie nemusí být omezen, nejsou obvykle pro diabetiky vhodné a je výhodnější, když si vyškolený diabetik vybírá z běžné nabídky potravin.

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky II. typu

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Kopecká.

můžu tvarůžky? nebo i romadúr, děkuji za odpověď Kopecká

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Olomoucké tvarůžky jíst můžete, ale romadůr už ne, protože obsahuje mnoho živočišných tuků. Aby byla vaše slinivka zdravá, zaměřte se na potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny, mají nízký obsah živočišných tuků a obsahují antioxidanty. Vyzkoušejte libové maso, fazole a čočku, čiré polévky a náhražky mléka (například lněné mléko a mandlové mléko).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dieta na slinivku

Jak snížit cholesterol

Jíst je třeba především to, co našemu tělu prospívá, tedy stravu bohatou na vlákninu a zeleninu a zbavit se cholesterolu. Hladinu cholesterolu v krvi snižují takzvané rostlinné steroly. Ty se vyskytují například v sóje, řepce, avokádu, ovšem v množství tak malém, že samo o sobě nemůže hladinu cholesterolu ovlivnit. Účinky se dostaví, až když potraviny jimi obohacené podpoříme změnou stravovacích zvyklostí, tedy zvýšenou konzumací ryb, ovoce, zeleniny, cereálií, omezením příjmu živočišných tuků a změnou životního stylu vůbec (jde především o pohyb). Ukázalo se, že účinkují v kombinaci s tuky, proto jsou jimi některé rostlinné tuky obohacovány. Tvoří rovněž součást speciálních mléčných výrobků určených lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu. Těm, kteří ji mají normální, však stačí kvalitní vyvážená strava. Ostatně specialisté tvrdí, že neexistují „dobré“ a „špatné“ potraviny, ale že škodlivá je nestřídmost. Kousíček másla ještě nikomu, kdo má cholesterol, neublížil.

Omezte červené maso, ale občas si ho můžete klidně dát. Raději menší porce, libové, připravované na grilu nebo na teflonové pánvi bez jakéhokoliv tuku.

Sýrů a jiných mléčných výrobků se nemusíte zříkat, pokud si vyberete ty nízkotučné.

Ovoce a zeleninu se snažte přidávat ke každému jídlu. Vláknina zpomaluje vstřebávání cholesterolu. Ideální jsou například jablka bohatá na pektin.

Jedlé oleje se rozhodně vyplatí střídat, nezůstávejte jen u všeobecně doporučovaného olivového. Ale pozor na ně, jsou příliš kalorické!

Doporučená jídla:

  • luštěniny, ovoce, zelenina – veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny (fazole, čočka, hrách), kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru
  • pečivo a obiloviny – celozrnný (tmavý) chléb, ovesné vločky, müsli výrobky, vlákninové křupky, ovesná kaše, nízkovaječné těstoviny, křehký chléb, rýže, celozrnné výrobky, dalamánky, pečivo z tmavé mouky
  • dezerty – želé, ovocná vodová zmrzlina, pudinky z odtučněného mléka, ovocné saláty
  • cukrářské výrobky – žádné!
  • ořechy – vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pečené kaštany
  • nápoje – čaj, překapávaná nebo instantní káva, voda, nízkokalorické nealkoholické nápoje
  • dresinky a koření – koření všeho druhu, jogurtové dresinky
  • tuky – celkovou spotřebu tuků snížit!
  • ryby – všechny ryby grilované, vařené v páře, uzené; odstranit tučnou kůži; vhodné jsou zejména treska, filé, okoun, štika, pstruh
  • maso – krůta, kuře, telecí, králík, zvěřina, mladé jehněčí
  • polévky – netučný vývar, zeleninové polévky
  • mléčné výrobky – netučné podmáslí, acidofilní mléko, kefír, biokys, netučný tvaroh, sýry s velmi nízkým obsahem tuku (do 20 % tuku v sušině),

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak snížit cholesterol

Poradna

V naší poradně s názvem POTŘEBA BÍLKOVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,

kolik gramu bílkovin se doporučuje přijmout, pokud je zvýšená kyselina močová, ale je upravovaná léky při stavu obezitě.

Děkuji za odpověď.

H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při dně je dobré udržet příjem bílkovin na 170 gramech za den. Přičemž je potřeba upřednostnit tyto zdroje bílkovin: vejce, libové drůbeží maso, ryby ze studených mořských vod, fazole, tofu, nízkotučné mléčné výrobky a ořechy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Denní potřeba purinů

Dieta při dně a cukrovce

Dieta by u onemocnění dnou či cukrovkou vždy měla být sestavena odborníkem, aby strava byla pestrá, vyvážená a obsahovala patřičné množství živin dle individuálních potřeb daného člověka s ohledem na daná onemocnění. Jídla byste měli konzumovat po menších porcích 5–6x denně.

U cukrovky se snažte dodržovat dietu doporučenou lékařem.

Vědecké studie naznačují, že při velké nadváze může hubnutí pomoci zmírnit dopady dny i diabetu. Lidé se dnou by si však měli dávat pozor, aby nezůstali bez jídla – půst může sám o sobě vyvolat záchvat dny.

Doporučení:

  • Jezte pravidelně 3–6x denně, svačiny zařazujte, pokud máte mezi hlavními jídly velký hlad a poté konzumujete velké porce. Svačiny jsou také vhodné pro jedince, kteří vstávají brzo do práce či mají náročnější pracovní podmínky.
  • Snídejte půl hodiny od probuzení, večeřte 2 hodiny před spaním.
  • Vyřaďte bílé pečivo – rohlíky, housky a veky. Vhodnější je žitný, pšeničnožitný a celozrnný chléb, grahamové pečivo a knäckebroty.
  • Jezte dostatečné množství zeleniny a ovoce. Minimální příjem by měl být 500 g za den – 300 g zeleniny a 200 g ovoce.
  • Omezte tuky živočišného původu (tučné maso, sádlo, máslo, plnotučné mléčné výrobky a tučné sýry), preferujte rostlinné tuky (olivový olej, avokádo, nesolené a nepražené ořechy).
  • Omezte porce příloh u hlavních jídel – talíř si rozložte na třetiny, z čehož 1/3 bude obsahovat sacharidovou přílohu (brambory, luštěniny, rýži, těstoviny a podobně), na 1/3 talíře dejte zdroj bílkovin (maso, vejce, mléčné výrobky) a zbytek talíře doplňte zeleninou jakékoliv tepelné úpravy kromě smažení.
  • Maso (drůbeží, velmi omezeně hovězí libové a vepřové libové) zařazujte 1x denně, asi 90 g před kuchyňskou úpravou. Vyřaďte vnitřnosti kvůli vysokému obsahu purinů.
  • Bílkoviny doplňte z jiných zdrojů – polotučné mléko a mléčné výrobky, vejce, ryby, tofu, šmakoun a robi.
  • Mléko vybírejte s obsahem 1,5 % tuku, jogurty neslazené 3–4 % tuku, nízkotučný či polotučný tvaroh, nízkotučné kefírové mléko.
  • Vyřaďte veškeré uzeniny – salámy, párky (včetně „dietních“), klobásy a paštiky. Ke konzumaci je naopak vhodná šunka nejvyšší jakosti.
  • Vyřaďte masové vývary a extrakty. Používejte vývary z čerstvých bylinek a koření s nízkým obsahem soli.
  • Potraviny s vyšším obsahem purinů (maso, vnitřnosti a luštěniny) předvařte ve větším množství vody. Puriny se vyvaří do vody a tím se zmenší jejich množství na porci.
  • Vhodná tepelná úprava je příprava na páře, vaření, dušení, pečení, grilovaní na sucho. Smažením ztrojnásobíte kalorickou hodnotu pokrmu.
  • Vyhýbejte se sladkostem

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jídelníček při dně

Může diabetik kuskus

Ano, lidé s cukrovkou mohou jíst kuskus s mírou, zejména celozrnný, ale kontrola porcí je zásadní kvůli jeho vysokému obsahu sacharidů. Jeho kombinace s potravinami bohatými na bílkoviny a vlákninu pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. I když některé druhy kuskusu mohou být zdravé, je nejlepší volit celozrnné odrůdy a vyvážit svůj talíř dalšími potravinami bohatými na živiny, jako je zelenina a libové bílkoviny. Pro individuální dietní poradenství se poraďte se zdravotníkem nebo dietologem.

Důležité je množství

Kuskus má vysoký obsah sacharidů, které mohou zvýšit hladinu cukru v krvi. Proto je pro diabetiky zásadní kontrolovat velikost porcí.

Vybírejte celozrnné obiloviny

Vyberte si celozrnný kuskus před rafinovanými variantami, protože celozrnné obiloviny obsahují více vlákniny, která pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, podporuje zdraví střev a může snižovat cholesterol.

Rovnováha s jinými potravinami

Abyste zmírnili potenciální výkyvy hladiny cukru v krvi, vždy kombinujte kuskus s jinými potravinami bohatými na bílkoviny a rozpustnou vlákninu, jako je zelenina, luštěniny a libové maso.

Obsah živin

Kuskus sice obsahuje určité množství vlákniny a draslíku, ale ve srovnání s jinými potravinami není nijak zvlášť bohatým zdrojem těchto živin.

Poraďte se s odborníkem

Lékař nebo licencovaný dietolog vám může nabídnout personalizované rady ohledně zařazení kuskusu do jídelníčku vhodného pro diabetiky, a zajistit, aby byl v souladu s vašimi individuálními cíli v oblasti regulace hladiny cukru v krvi.

Zdroj: článek Co jíst a nejíst při cukrovce

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jitka Konášová


libido po operaci prostaty
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
líčení
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.