Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÍČENÍ ZAPADLÝCH OČÍ

OBSAH

Zapadlé oči po operaci šedého zákalu

Šedý zákal, katarakta, je zkalení oční čočky. Vyskytuje se především ve vyšším věku, výjimečně u mladých lidí nebo i dětí. Jedinou možnou léčbou je operace, při níž je zakalená čočka nahrazena novou umělou nitrooční čočkou. Existují dva způsoby provedení operace. Standardní ultrazvuková a modernější laserová. Ultrazvukovou operaci s implantací standardní čočky hradí zdravotní pojišťovny, je tedy zdarma. Laserová operace je bezpečnější, přesnější, šetrnější, ale provádí se za příplatek. Pacient si také může vybrat z různých typů nitroočních čoček, které se liší optickými vlastnostmi. Po operaci šedého zákalu se dočasně může vyskytnout pocit zapadlých očí.

Zdroj: Zapadlé oči

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLÉMY S OČNÍMI VÍČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobrý den,
prosila bych o radu.
Mám popraskaná oční víčka, loupe se mi kůžička a když nanáším maštičky tak buď se mi to zhorší a víčka jsou pak více napuchlé a začervenavé. Hrozně to svědí a pálí. Mám to přímo nad řasami a teď se mi to rozlézá i pod očima. Co si o tom myslíte, budu se těšit na Vaší odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zřejmě jste si při líčení očí infikovala řasy z řasenky. Budete muset na kožní, kde dostanete účinný lék. Také bude potřeba zbavit se všech tužek, řasenek a všeho, co přišlo do styku s řasami a očními víčky. Také bude potřeba přestat líčit oči a začít s novými nástroji až po vyléčení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Problémy s očními víčky

Líčení obočí

Upravené obočí je základem dokonalého nalíčení. Přírodní produkty na obočí jsou bohaté na rostlinné látky a nedráždí pokožku. Dodají obočí definovaný tvar a přirozený odstín, který podtrhne osobitou krásu.

Zdroj: Líčení

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ TMAVÝCH KRUHŮ V KOUTKU OCICH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

radu prosim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zde je přehled toho, co se dá dělat s kruhy pod očima.
Domácí léčba:
Použijte studený obklad
Studený obklad může pomoci snížit otoky a zmenšit rozšířené cévy. To může snížit výskyt otoku a pomoci odstranit tmavé kruhy. Zabalte několik kostek ledu do čisté žínky a aplikujte na oči. Můžete také navlhčit žínku studenou vodou a aplikovat ji na kůži pod očima po dobu 20 minut. Tento proces opakujte, než se látka zahřeje nebo se led roztaví.
Spánek navíc
Více spánku může také pomoci snížit výskyt tmavých kruhů. Spánková nedostatečnost může způsobit, že se vaše pleť bude jevit bledá. Dopřejte si sedm až osm hodin odpočinku, abyste zabránila vzniku tmavých kruhů.
Podložte si hlavu
Mimo spánkovou nedostatečnost může hrát roli při vzniku tmavých vaků pod očima i způsob, jak spíte. Podložte hlavu několika polštáři, abyste zabránila hromadění tekutin pod očima. Nahromaděná tekutina může způsobit, že okolí očí vypadá nafouklé a oteklé.
Léčba čajovými sáčky
Aplikace studených čajových sáčků na oči může zlepšit jejich vzhled. Čaj obsahuje kofein a antioxidanty, které pomáhají stimulovat krevní oběh, zmenšují krevní cévy a snižují retenci tekutin pod kůží. Namočte dva sáčky s černým nebo zeleným čajem do horké vody na pět minut. Nechte je vychladnout v chladničce po dobu 15 až 20 minut. Jakmile jsou chladné, aplikujte je na zavřené oči po dobu 10 až 20 minut. Po odstranění opláchněte oči studenou vodou.
Make-up líčení
I když make-up a kosmetika nevyléčí tmavé oční kruhy, mohou vám pomoci s jejich maskováním. Korekrory mohou zakrýt tmavé kruhy, takže pak vypadají jako vaše normální barva pleti. Nezapomeňte, stejně jako u jakékoli lokální léčby nebo make-upu, používat náležitou péči k očistě pleti. Některé přípravky mohou způsobit zhoršení vašich příznaků a mohou vyvolat alergickou reakci. Pokud začnete pociťovat neobvyklé příznaky z jakékoli lokální léčby, okamžitě ji přestaňte užívat a naplánujte návštěvu u svého lékaře.

Lékařské ošetření tmavých kruhů pod očima
Pro efektivnější a trvalé řešení jsou k dispozici některá léčebná opatření, která snižují výskyt tmavých kruhů. Mezi běžné metody patří:

- chemické peelingy ke snížení pigmentace;
- laserová chirurgie k obnově pokožky;
- lékařské tetování pro vstřikování pigmentu do řídčích oblastí kůže;
- tkáňové výplně zakrývají krevní cévy a melanin, které způsobují obarvení kůže pod očima;
- odstranění tuku, dstraněním přebytečného tuku a kůže se docílí hladší a rovnoměrnější povrch v okolí očí;
- chirurgické implantáty z tuků nebo syntetických materiálů.
Než se rozhodnete pro jakoukoliv kosmetickou proceduru, poraďte se s lékařem. Chirurgická léčba může být drahá, bolestivá a často vyžaduje dlouhou dobu zotavení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odstranění tmavých kruhů v koutku ocich

Pravidla líčení

Co je v obličeji tmavé, to se zdá být menší, než to ve skutečnosti je. Ale pozor – výrazně tmavší z obličeje naopak vystupuje, přitahuje to nejvíce pozornosti.

Co je v obličeji světlé, vypadá větší než ve skutečnosti a opticky to ustupuje do pozadí, je to méně vnímáno.

Třetí zásada strukturování obličeje zní, že i když zmenšíte tmavou barvou bradu, zvětšíte prostor pod očima světlou barvou a upozorníte na krásně stavěné líce další tmavou barvou, musí se nakonec všechny tyto tmavší a světlejší odstíny „slít“ v jeden celek a náhodný pozorovatel nesmí ani tušit, že jste namísto jednoho odstínu make-upu nebo pudru použila hned tři. Jediné, čeho si smí všimnout, je, že vám to dnes mimořádně sluší.

Návod na líčení očí.

Zdroj: Líčení

Kosmetika MAC

Kosmetika MAC je Kanadská značka. V anglickém jazyce jde o zkratku slov make-up art cosmetics. Firma vznikla v roce 1984 jako výsledek nedostatku kvalitní dekorativní kosmetiky na tamním trhu. Vizážista Frank Toscany společně s kadeřníkem Frankem Angelem vytvořili kolekci podkladových krémů a líčení, která by splňovala ty nejnáročnější požadavky na poli módní fotografie. Díky své kvalitě se dekorativní kosmetika MAC brzy rozšířila z módních přehlídek mezi denní líčení celebrit. Tuto špičkovou kosmetiku si můžete zakoupit jen ve vybraných parfumeriích a nyní také na notino.cz. Kosmetika MAC není testovaná na zvířatech.

Zdroj: Nejoblíbenější kosmetika

Denní líčení

Denní líčení by mělo podtrhnout vaši přirozenost a mělo by být velmi jemné.

Pomůcky

Pleťová dekorativní kosmetika – dle výběru (make-up, pudr, tvářenka, lesk); hnědé stíny ve dvou odstínech (jeden stín ve středně hnědé a druhý spíš tmavší); řasenka (nejvhodnější bude v černé barvě, pokud chcete být ale více „natural“, klidně sáhněte po hnědé); tekuté oční linky nebo tužka.

Postup

Nejprve si sjednoťte pleť make-upem, zvýrazněte tváře a upravte obočí. Vezměte si středně hnědé stíny, které aplikujte na celé horní víčko, i kousek nad oční záhyb (aby mezi stínem a obočím zůstalo místo cca na malíček).

Středně hnědý stín můžete aplikovat i na spodní víčko, kde ho jemně a rovnoměrně rozetřete.

Do vnějšího koutku aplikujte tmavý stín. Lehce ho rozetřete, prohloubí to pohled a zvětší oči. Linku tmavých stínů protáhněte až k vnitřnímu oku podél záhybu.

Poté si udělejte tekutou linku na horním víčku.

Nakonec vše zakončete řasenkou a rty zvýrazněte leskem.

Zdroj: Líčení

Líčení obličeje

Opravdový profesionál není dobrý a vyhledávaný proto, že by měl výjimečné informace o tom, jak se má co v ženské tváři líčit – což je častá představa o práci vizážisty. Jeho um spočívá v tom, že i když samozřejmě nasbíral patřičné informace, které ale nejsou nijak tajné a často se objevují v tisku a médiích, zůstal především umělcem – malířem. Malíři však začínají pracovat na čistém malířském plátně, vizážista má k dispozici konkrétní obličej, s konkrétními rysy a výrazem, má tedy na onom pomyslném plátně nějaký tvar.

Chcete-li strukturovat svůj obličej jako profesionální vizážista, podívejte se na svůj odraz v zrcadle nejprve jako geometr. Jaký geometrický tvar nejvíce připomíná váš obličej? Jsou na něm zvláštnosti? Jaké? Nějaké velké plochy? Výrazné prohlubně? Vzdálenosti mezi očima, nosem a rty jsou malé, velké, souměrné, nesouměrné? Je nějaká část vašeho obličeje, například nos, nápadně větší či menší než ostatní části? Až odpovíte na tyto otázky, bude pro vás líčení o něco snadnější. Pozorně si přečtěte i následující pravidla.

Zdroj: Líčení

Líčení

Podle tvaru obličeje byste se měli líčit tak, abyste vypadali co nejlépe. Drtivá většina z nás má alespoň nějaký drobný nedostatek na kráse. A kosmetika je tu od toho, aby některé nedostatky skryla, a naopak zvýraznila přednosti.

Zdroj: Kulatý obličej

Kosmetika Catrice

Dekorativní kosmetika Catrice nadchne každou ženu, která se ráda líčí. Prvotřídní produkty, luxusní obaly a atraktivní ceny nabízí kosmetika Catrice, která je inspirovaná aktuálními světovými trendy v líčení. Díky širokému výběru odstínů hravě vykouzlíte extravagantní líčení i klasický styl. Filozofií značky Catrice je prezentovat nespoutanost, mnohotvárnost a pestrost, kterou si může dopřát každá žena. Značka Catrice je také velmi oblíbená pro své exkluzivní limitované edice, které jsou navržené v souladu s momentálním stylem prezentovaným na módních molech. Díky tomu můžete se značkou Catrice neustále objevovat a zkoušet něco nového. Všechny výrobky Catrice mají mimořádně kvalitní složení, které je neustále inovováno. Dekorativní kosmetika Catrice je pravidelně kontrolována a dermatologicky schválena. Produkty Catrice nejsou testované na zvířatech, což platí nejen pro jednotlivé výrobky, ale také pro jednotlivé složky, které jsou používané při jejich výrobě.

Zdroj: Nejoblíbenější kosmetika

Korektory od Max Factor

Pro snadnější dosažení perfektního líčení představuje Max Factor korektory určené ke korekci barevných nedokonalostí pleti. Díky nim se vám konečně podaří docílit perfektního základu pro make-up.

Vlastnosti: lehce se roztírají a pomáhají potlačit zarudnutí, mdlý odstín pleti a zamaskovat kruhy pod očima nebo drobné pigmentové skvrny.

Odstíny:

  • žlutý – neutralizuje fialové nebo modré tóny pleti, zejména tmavé kruhy pod očima,
  • růžový – zjemňuje kontury tmavých skvrn u přirozeně světlejších typů pleti,
  • oranžový – zjemňuje kontury tmavých skvrn u středních a tmavších typů pleti,
  • zelený – neutralizuje zarudnutí, červené skvrny nebo prasklé žilky, je perfektní u pokožky se sklony k akné,
  • fialový – neutralizuje bledé či nažloutlé tóny pleti a rozptyluje její nevýrazný odstín,
  • rozjasňovač – odráží světlo, a proto je perfektní pro kontury a zvýraznění partií, jako jsou lícní kosti či spánky.

Aplikace: Nanášejte před použitím make-upu nebo CC krému. Naneste jemně na partie, které vyžadují korekci a opatrně rozetřete pomocí prstů nebo kosmetickým štětcem. Pokud je třeba, zopakujte aplikaci, ale vyvarujte se nanesení příliš silné vrstvy, mohlo by dojít k nepřirozenému barevnému vyznění. Dokončete líčení aplikací make-upu nebo CC krému. V případě, že používáte rozjasňovač, naneste jej až na make-up.

Zdroj: Korektory

Jak na líčení do školy

Důležité je, aby pleť získala barvu a byla sjednocená. Proto se doporučuje použití tónovacího krému, BB krému nebo lehkého make-upu. Samozřejmostí je potom také zakrytí malých nedokonalostí, jako jsou pupínky, červené žilky a kruhy pod očima, na to klaďte zvláštní důraz, protože na denním světle jsou tyto nedokonalosti mnohem více viditelné. Samozřejmě chcete, aby krásná pleť vydržela celý den, a tak je vhodné make-up na závěr přepudrovat, můžete použít jak pudr matující, barevný, tak třeba jen fixační, transparentní.

Poté, co máte pleť připravenou, vrhněte se na oči. První krokem je úprava obočí, vyčešte ho do tvaru, dokreslete tužkou či stínem a zafixujte. Na to vám postačí průhledný gel či lak na vlasy. Nyní už se můžete vrhnout na samotné líčení očí. Aby se stíny neslévaly, je důležité použít podklad, pokud nemáte bázi pod oční stíny, bohatě vám postačí korektor – trochu ho naneste na oční víčka. Poté rozprostřete po celém očním víčku tenkou vrstvu jemného, ne příliš výrazného očního stínu, vhodné jsou odstíny béžové, růžové, hnědé a šedé. Barva může obsahovat i trochu třpytek pro projasnění pohledu. Nyní si vezměte nějakou o trochu tmavší barvu, jako je například středně šedá nebo hnědá, případně fialovohnědá, a naneste ji do očního ohybu a banánku. Stíny rozetřete do ztracena směrem k vnitřnímu koutku i pod obočí. Krásné barevné kombinace jsou například růžová a hnědá, růžová a šedá, béžová a modrozelená nebo béžovozlatá a fialová, krásná je ale i šedá s fialkovou či žlutou.

Po nanesení očních stínů přichází na řadu tenká linka na horní víčko, která přesně kopíruje linii řas, ty tím budou vypadat delší a hustší. Použít můžete jak klasickou černou, tak třeba jemnější hnědou či šedou, nebo barevně zajímavější tmavě modrou, zelenou či fialovou. Oči už jen doplňte o řasenku, která každé líčení očí zvedne o 100 %.

Celý vzhled podtrhněte tvářenkou a leskem na rty či balzámem. Tvářenku vybírejte v přirozených broskvových či růžovomeruňkových odstínech, měla by vypadat nenásilně a ne příliš výrazně, jde nám jen o zdravý vzhled. Na rty použijte buď jemně tónovaný balzám, či lesk, nebo hydratační rtěnku v ne příliš výrazné barvě.

Celý make-up nezabere více než 5 minut, a výsledek bude stát za to.

Zdroj: Líčení

Zásady líčení pro nositelky kontaktních čoček

  • Líčení provádějte vždy až po aplikaci čoček. Čočku nejprve vyjměte z roztoku, ideální jsou bio-inspirované roztoky (např. Biotrue), které jsou k očím šetrné a respektují jejich přirozené vlastnosti. Čočky díky nim zůstanou vlhké až 20 hodin a tudíž v oku neřežou ani nepálí a nenutí k mnutí, a tím pádem se předejde riziku zanesení částeček kosmetiky do očí.
  • Používejte šetrnější kosmetické prostředky určené pro uživatele kontaktních čoček či pro osoby s citlivějšíma očima. Většina kosmetických prostředků od řasenek až po oční linky se nyní dají sehnat i ve variantě „sensitive“ nebo-li pro citlivé oči. Vhodné jsou tak pro nositelky čoček i pro ženy, které trpí na častější oční záněty nebo alergie.
  • Nenanášejte kosmetické prostředky na vnitřní okraj víček, protože by mohly znečistit povrch čoček. V případě, že jste milovnice očních linek, nanášejte ji na vnější okraj víčka, nikdy ji nemalujte přímo „do oka“. Hrozí nejen znečištění povrchu čočky, ale i poranění o hrot tužky.
  • Nepoužívejte kosmetické prostředky a řasenky k prodloužení řas obsahující drobná vlákna. Ty totiž mohou snadno z řasy odpadnout a dostat se do oka, kde mohou jednak znečistit čočku, ale způsobit i podráždění oka a jeho zarudnutí.
  • Během aplikace kosmetických prostředků ve spreji zavřete oči, aby se částice prostředků neusadily na čočkách. To platí především pro parfémy a laky na vlasy. Nepříjemné pak není jen usazení spreje na čočkách, ale i pálení očí, ke kterému by při zasažení očí okamžitě došlo.
  • Odličování provádějte vždy až po odstranění čoček z očí. Pouze tak zabráníte, aby se zbytky kosmetických prostředků dostaly na čočky. Kontaktní čočky pak opět uložte do pouzdra s bio-inspirovaným roztokem, který je přes noc i vydesinfikuje. Oči následně odlíčíte pomocí odličovacích ubrousků nebo polštářků, na které nanesete odličovací vodu nebo krém. Odličujte vždy jemnými pohyby bez silnějšího tření očí.

Pokrok v kosmetickém i oftalmologickém průmyslu celkově přispěl k většímu komfortu nositelek čoček. Bio-inspirované výrobky jsou jen dalším krokem k rovnováze s přírodou a mohou tak pomoci lidem udržovat nebo dokonce rozšiřovat jejich vlastní tělesné funkce. Ostrý zrak, dokonale nalíčené oči a nulové zdravotní potíže, tak vypadá současnost ve spojení čoček a líčení.

Zdroj foto: ielement

Zdroj: Kontaktní čočky nebrání líčení, ale je dobré dodržovat jisté zásady

Bestseller mezi výrobky

Půvab a přirozenost bývají častým příslibem leč klamavým výsledkem. Věřte, že značka Benefit vás osloví promyšleným systémem výrobků se spoustou vychytávek, které vám usnadní denní líčení. V sortimentu najdete produkty proti nedokonalostem pleti, ale i pestrou škálu dekorativní kosmetiky, péči nebo vůně. Je specialistou v oblasti tvarování a úpravy obočí. Nejstarším produktem této značky je Benetint (950Kč), tekutá tvářenka na rty a líčka, která se prodává od roku 1977 - pořád v nezměněné formě.

Zdroj: Luxusní dotek kosmetiky Benefit

Kouřové líčení

Tento typ líčení je vhodný ke společenským příležitostem, jakými jsou plesy, večírky i divoké party. Zvýrazní pohled a všude, kde se objevíte, budete nepřehlédnutelná. Má však i svá úskalí – neumně vytvořené kouřové líčení může vzbudit dojem přehnané „zmalovanosti“. Aby tento styl splnil, co má, tedy přitáhl pozornost ke krásným očím, je nutné respektovat níže uvedená pravidla.

Pleť obličeje musí být dokonale sjednocená a matná. Nedostatky proto skryjte make-upem či korekční tyčinkou a velkým pomocníkem bude i sypký pudr.

Kouzlo kouřového líčení spočívá v nápadném zvýraznění pouze jedné partie obličeje, tedy očí. Abyste nevypadaly jako „cirkusačky“, nezvýrazňujte si zároveň tváře výraznou růží (hodí se spíš jemný nádech růžové či bronzové, případně pudr o jeden až dva odstíny tmavší než ten, který jste použily na celý obličej) a rty přetřete pouze nenápadným leskem.

Zásadou je „čistá práce“. Dbejte na to, aby na řasách neutkvěly žmolky, abyste neměly jedno oko namalované více než druhé, a především si líčení během večera několikrát překontrolujte a případné nedostatky (rozmazaná linka či stíny slité do jedné rýhy) poupravte. K dokonalosti pomůže použití kvalitní kosmetiky a dodržení správného postupu.

Raději si líčení vyzkoušejte v klidu doma „nanečisto“, získáte tak cvik a vyhnete se stresování těsně před začátkem akce. U výrazného líčení jsou nedokonalosti velmi nápadné!

Pomůcky

3 typy štětců (malý plochý se zakulacenou hranou, střední kulatý a střední zploštělý), vatová tyčinka, make-up a pudr na podklad, 3 odstíny sypkých očních stínů (tmavý, světlý a jeden „mezi“, například černý, tmavě šedý a světlounce šedý), měkká černá kajalová tužka, prodlužující řasenka

Postup

Nejprve proveďte sjednocení pleti svým oblíbeným make-upem nebo korektorem, celou tvář pak jemně poprašte sypkým pudrem. Nyní můžete začít s výrobou dokonalého kouřového líčení očí.

Měkkou kajalovou tužkou v černé barvě udělejte nad linií horních řas tlustější linku. Nebojte se ji udělat skutečně výraznou a nemusí být ani dokonale pravidelná, jelikož ji v následujícím kroku rozmažete.

Za pomoci vatové tyčinky nebo malého štětce linku lehce rozmažte, aby nepůsobila tak ostře.

Drobným štětcem naberte trochu nejtmavšího sypkého stínu, klepněte jím přes hranu ruky (přebytečný stín se tak ze štětce vytřepe a neudělá šmouhy kolem očí – stále je třeba myslet na čistou práci) a poklepávejte jím přes linii černé linky – tím se zpevní a zvýrazní.

Pomocí plochého štětce naneste na víčka střední stín a lehce rozetřete do ztracena.

Oči lehce otevřete a štětcem jakoby přejíždějte obloukovitým pohybem v rýze očního víčka sem a tam, až se stín perfektně rozetře. Docílíte tím, že oči budou nalíčené stejně a pravidelně, nikde nebude stínem přetáhnuto.

Nyní je třeba zaměřit se na spodní víčka. Připravte si opět nejmenší štětec a střední odstín očního stínu. Štětec se stínem lehce oklepněte o ruku a začněte jím obtahovat spodní víčko od vnějšího koutku směrem k vnitřnímu. Část linky od vnějšího koutku zhruba ke středu víčka by měla být široká, zbytek obtáhněte úzce.

Na řadě je opět černá tužka. Veďte ji nad linií spodních řas, tedy ve vnitřní části. Poté obě oči na pár sekund zavřete a víčka tiskněte k sobě tak, aby oči nezačaly slzet a linka se nerozmazala.

Na závěr nezapomeňte na řasenku. Aby byly řasy co nejvýraznější, lehce napněte víčko pomocí palce jedné ruky a druhou rukou aplikujte řasenku od počátku řas až k jejich konečkům. Trikem profesionálních maskérů je aplikace „sekavými pohyby“, kdy řasenku nevedete přímo rovně, ale lehce s ní pohybujete doprava a doleva. Řasy pak budou vypadat hustší a výraznější.

Pokud máte krátké řasy, a přesto chcete docílit velmi výrazného vzhledu, vyzkoušejte umělé řasy!

Zdroj: Líčení

Historie líčení

Historie líčení sahá až do dob starověkého Egypta. Už tehdy si lidé zvýrazňovali oči i řasy pomocí černé látky zvané kohl (kajal). Líčili se všichni. I děti. Vzorem jim byla královna Kleopatra: oči silně orámované kajalem (linku vedli od vnějšího koutku oka až ke spánkům) kombinovali s líčidly z pomletých mandlí, olova, měděné rudy a popela. Také věřili, že kajal má dezinfekční účinky a chrání zrak před ostrým africkým sluncem. Aby získali metalický lesk, potírali si víčka nebezpečným arzénem. Byli si jisti tím, že čím víc se nalíčí, ochrání je bůh před zlými silami. Místo rtěnky dávali červený jíl, na odličování používali křídu s olejem. A pozor, Egypťané mysleli i na vlasy a manikúru. Význam líčení byl však spíše náboženský. Egypťané totiž věřili, že je jejich pronikavý pohled ochrání před zlými silami.

Pro ženy ve starověkém Řecku a Římě byla vzorem bohyně lásky a krásy Afrodita. Všechny ženy chtěly mít stejně jako ona pleť bílou jako padlý sníh, proto si na zesvětlení obličeje dávaly prudce jedovatý pudr, který se vyráběl z olova. Kosmetika v té době ale zároveň začala být promyšlenější a cílenější. K hydrataci pleti ženy používaly med, místo opalovacího krému olivový olej (ten se koneckonců přidával jako základní ingredience do všech kosmetických přípravků), Řekyně a Římanky znaly parfémy, pudry, vosky, lanolín, oční stíny, dokonce i rozjasňovače na tvář (ty připravovaly z moči malých chlapců). Do vlasů si vplétaly stuhy nebo dávaly čelenky. V antickém Řecku se do kosmetických výrobků přidávalo mnohem více rostlinných a minerálních složek než v Egyptě a líčení zde nebylo tolik výrazné. Tradiční řecké postupy při výrobě kosmetiky se postupně rozšířily do oblasti celého Středomoří.

V průběhu středověku se lidé příliš nelíčili. Velký návrat zažila kosmetika v době prvních křížových výprav. Líčení se v Evropě stalo módní záležitostí až v období renesance. Nejdříve bylo výsadou zejména urozených a až v průběhu 18. století tento trend postupně pronikl také mezi nižší vrstvy. Světlá pleť se jako znak urozenosti vnímala také v renesanci. Ženy si obličej potíraly citrónovou šťávou nebo vaječnými bílky. Velmi drastickou metodou bylo přikládání pijavic na tvář. Čím víc krve vysály, tím bělejší-mrtvolnější, tedy módnější, pokožka byla. V renesanci se začalo poprvé upravovat obočí (na úzkou linku).

Ve viktoriánské době se výrazný make-up přisuzoval pouze prostitutkám a herečkám. Ostatním ženám musela ke zkrášlení stačit pomáda na rty a místo zdravíček červená řepa. Ženy si však stále častěji zvýrazňovaly řasy. Jejich vynalézavost neznala mezí: doma si například pomocí popele, rozmačkaných bezinek a ricinového oleje vytvořily svoje barvy na řasy. S největším trhákem ovšem přišel v roce 1840 londýnský voňavkář Eugene Rimmel, který vyrobil první řasenku na světě. Řasenku na bázi, jakou známe dnes, vynalezl chemik Tom Lyle Williams a pojmenoval ji Maybelline (podle své sestry Mabel a podle hlavní ingredience vazelíny). V roce 1957 pak přišla Helena Rubinstein s revoluční záležitostí zvanou mascaramatic. Jednalo se o řasenku v tubě, která se nanášela prodlouženým kartáčkem. Její přední propagátorkou byla modelka Twiggy.

Zdroj: Líčení

Fuchsiová rtěnka

Růžové rty jsou k vidění na módních přehlídkách i na červeném koberci, modelky i celebrity oslňují odstíny od světlé pastelové přes zářivou barvu pivoněk až po odvážnou fuchsiovou. Vizážisté umí těmito barvami dosáhnout fantastického vzhledu – svěžího a mladistvého a zároveň vysoce moderního. Navíc tento kosmetický trend zvládnou i naprosté začátečnice. Pokud se rozhodnete pro výrazný růžový odstín, ideálně potlačte líčení očí a zaměřte se na dokonalé vykreslení rtů. Důležité je vybírat chladnější odstíny rtěnek, v teplých odstínech by totiž váš chrup dostal nažloutlý nádech. Současným trendům v těchto odstínech jde naproti i známá dekorativní kosmetika firmy Dermacol se svou rtěnkou Dermacol Lip Seduction Lipstick.

Zde můžete vidět ceny fuchsiových rtěnek.

Zdroj: Fuchsiová barva


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP