Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LICHEN PLANUS LÉČBA

OBSAH

Přírodní léčba astmatu s alergií

Přírodní léčba astmatu s alergií se dá řešit pomocí čínské medicíny. Zhruba půlroční léčebná kúra je aplikována pomocí akupunktury a bylin za účelem zvýšení celkové imunity organismu. Poté se k akupunktuře přidají i bylinné směsi ve formě tablet zaměřených přímo na astma a horní cesty dýchací, které se užívají pravidelně (plus příležitostně baňkování a nahřívání akupunkturních bodů moxou). Léčba čínskou medicínou je pomalá, dlouhodobá a nákladná (není hrazena) a vyžaduje spolupráci pacienta. Zaměřuje se však na léčbu celého člověka. Neodmyslitelnou součástí léčby je současné užívání předcházející terapie, přičemž dochází ke snižování léčebných dávek.

Zdroj: Alternativní léčba astmatu

Diskuze

V diskuzi LICHEN PLANUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Konečná.

Mám v ústech rok a půl Lichen, lékařka mi předepisuje kortikoidní masti. Často se přidá stomatitis, pak je vše ještě bolestivější. Vyplachuji ústa šalvějí, občas Tantum verde, občas Corsodylem.
Je ještě něco, co by mi ulevilo? Děkuji Ivana konečná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

Zatím nejlepší co mě o dost zmírní příznaky je užívání Aloe vera gelu. Prodávají v lékárnách, ale i např. na webu prozdraví. Pravda je, že když si udělám pauzu tak se mi potíže opět objeví, tak začnu na nanovo. Přeji úspěšnou léčbu.

Zdroj: diskuze Mám nárok na dávky při nemoci s crohnovou nemocí

Léčba alergie související s kožní vyrážkou

Základním faktorem úspěšné léčby alergického ekzému je zabránit kontaktu s alergeny. To platí jak pro akutní alergické reakce, tak i pro atopickou dermatitidu (ekzém). Problém spočívá nejen v ošetření, ale často i v přesném určení příznaků, které byly příčinou vyrážky. Často je bohužel nemožné vyhnout se kontaktu s alergeny. Nejúčinnější léčbou je pak konvenční léčba, která pomáhá proti kontaktní dermatitidě. Konvenční léčba zahrnuje léčbu glukokortikoidy, které jsou účinné při externí léčbě svědivé vyrážky nebo podráždění kůže. Dále se mohou používat krémy nebo masti, které přispívají k posílení bariérové funkce kůže, aby tak byla snížena citlivost k průniku alergenů a následné podráždění. Také může být použita alternativní léčba, například UV terapie.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Lichen planus

Lichen planus je kožní onemocnění dosud neobjasněného původu, může se vyskytnout kdekoli, tudíž i v dutině ústní.

Příznaky

Lichen planus je charakteristický červenohnědými lesklými skvrnami nepravidelného tvaru. Ačkoliv se nejedná o nijak nebezpečné onemocnění, některé pacienty může provázet celý život, protože zatím neexistuje žádný konkrétní lék, který by dokázal tuto nemoc úplně vyléčit. Obvykle přetrvává i několik let bez větších následků, ale může také způsobit rozsáhlé zjizvení sliznic.

Léčba

Léčba probíhá pomocí některých protizánětlivých přípravků, kdy se daří projevy onemocnění tlumit a někdy dokonce dosáhnout takzvaného spícího stavu, ve kterém onemocnění setrvává ve stejném stadiu určitou dobu a dále se nezhoršuje. Bez léčby je průběh onemocnění těžce odhadnutelný.

Fotografie

Takto vypadá lichen planus.

Zdroj: Bílý výrůstek na jazyku

Diskuze

V diskuzi ČESKÝ ROZHLAS BRNO APETÝT OTEC PLESKAČ BYLINKOVÁ PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Blažková.

Dobrý den!
Prosím o radu,
jak léčit arthritidu sarkoidosis

Děkuji
Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Smolarova.

Dobrý den,prosím Vás o radu.V ustech mi zjistili Lichen ruben planus,už to mám i na hraně jazyka,bolí to,měla jsem žaludeční vředy,takže mě často pobolívá žaludek a jsem po 2.artroskopii L.kolene a problémy mám stále.Nemužu pořádně chodit ,mám bolesti při chuzi,stále výpotek a otok.Jsem už bezradná.Děkuji Vám Chvála kristu Milena

Zdroj: diskuze Český rozhlas brno apetýt otec pleskač bylinková poradna

Druhy lichenu

Lichen planus vulgaris je nejčastěji se vyskytující klinická forma. Kožní projevy jsou v predilekci, často ale dochází k disseminaci. Prognóza je dobrá. Asi u 75 % nemocných se choroba do jednoho roku zhojí.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Lichen planus vulgaris.

Lichen planus hypertrophicus – projevy bývají často lokalizované na dolních končetinách. Hypertrofie epidermis vede k tvorbě verukózních až nodulárních projevů, které bývají symetrické. V průběhu onemocnění dochází k výsevu nových projevů při současném mizení projevů starých. Afekce může trvat i několik let (histologie musí být provedena z čerstvých projevů).

Zde se můžete podívat, jak vypadá Lichen planus hypertrophicus.

Lichen planus bullosus je vzácnější varianta, podmíněná zřejmě degenerací buněk stratum basale v epidermis.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Lichen planus bullosus.

Lichen planus unquium se vyskytuje asi u 10 % nemocných. Na nehtech se objevují longitudinální strie.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Lichen planus unquium.

Lichen planopilarislichen planus – tato varianta bývá spojena s alopecií a ztrátou nehtů. Alopecie má jizvící charakter.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Lichen planopilaris.

Lichen linearis – lineární léze se vyskytují často samostatně ve formě zonálních nebo zosteriformních lézí. Často na hrudníku. Histologický nález je typický. Nutno odlišit od jiných dermatóz, jako je lichen striatus, lineární psoriáza či lineární névy.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Lichen linearis.

Lichen annularis – anulární formy často doprovázejí klasický lichen. Někdy ale anulární formy lichenu dominují. Pro tuto formu je charakteristická lehká atrofie centrální části projevu a vyvýšené okraje. Tato varianta se někdy vyskytuje na penisu.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Lichen annularis.

Lichen planus palmo plantaris je vzácnější varianta, vyskytující se na dlaních a chodidlech. Chybí charakteristická barva i tvar projevů. Je nutno odlišit od psoriázy, ale také od syfilis druhého stadia.

Lichen planus pigmentosus – tato forma nebývá spojena s typickými papulemi. Makulární pigmentace postihují obličej a horní končetiny, mohou být ale kdekoliv. Postižení sliznic nebývá časté, podobně ani dlaní a chodidel.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Lichen planus pigmentosus.

Lichen planus atrophicus – projevy této formy jsou většinou v menším počtu. Atrofie může následovat po prodělané anulární formě, nebo v souvislosti s regresí hypertrofické formy. Diagnóza se opírá o anamnézu (předchozí lichen různých forem) a o nález slizničních projevů, které tuto formu doprovázejí. Histologicky nutno odlišit od lichen sclerosus nebo od čočkovitých projevů morfei.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Lichen planus atrophicus.

Lichen planus generalisatus odpovídá klinickému obrazu erytrodermie, charakteristické projevy většinou chybí, a teprve histologie potvrdí diagnózu. Tato forma může být projevem paraneoplastickým, doprovázejícím nádory vnitřních orgánů.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Lichen planus generalisatus.

Zdroj: Lichen

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Fléglová.

Prosím o radu.Bojím se jestli nemám rakovinu jazyku.Na jazyce se mi udělaly bílé skvrny.Nejdřív jsem tam měla menší skvrnu teď jich mám hodně.Může te mě k tomu něco napsat.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bílé flíčky na jazyku mohou ale také nemusí být nutně příznakem rakoviny. Bílé skvrny se na jazyku vytváří mimo jiné při onemocnění leukoplakie nebo lichen planus. U rakoviny jazyka se bílé skvrny vyskytují nejen na jazyku, ale i na dásních nebo v krku. Nejlépe uděláte, když si jazyk necháte prohlédnout zubařem při zubní prohlídce. Tak se nejrychleji dozvíte, co to je a jak to případně léčit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Boláky na pokožce hlavy

Boláky na pokožce hlavy mohou signalizovat lichen planus (lišej), což je zánětlivé onemocnění, které způsobuje červenou až fialovou kůži, vytváří se kožní léze nebo vyrážka. Toto onemocnění se zpravidla vyskytuje u žen středního věku, u dětí je toto onemocnění vzácné.

Příčiny

Příčiny lichen planus jsou zatím nejasné, nicméně existují případy, kdy se toto onemocnění objevilo jako alergická reakce na některé léky proti vysokému tlaku, artritidě či srdečním chorobám. Výskyt tohoto onemocnění byl také hlášen jako komplikace při virovém onemocnění hepatitidou C, může být rovněž známkou chronického a velmi závažného kožního onemocnění.

Léčba

V současné době neexistují žádné léky na toto onemocnění. Podávají se jen léky na snížení zánětlivosti, a to ústní či lokální steroidy, imunosupresivní léky nebo hydroxychlorochin, které se zpravidla aplikují v podobě lokálních kortikosteroidů nebo ústních steroidů. Podceňovat toto onemocnění se nevyplatí. Může způsobit zjizvení vlasové pokožky, které následně vede k vypadávání vlasů.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají boláky na pokožce hlavy.

Zdroj: Strupy na hlavě u dítěte

Diskuze

V diskuzi LICHEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kartáková.

CHTĚLA BYCH VĚDĚT, ZDA SE LICHEN MŮŽE VYSKYTOVAT TAKÉ V OČÍCH. MÁM STÁLE PROBLÉM SE ZAČERVENALÝMI VNITŘNÍMI VÍČKY A SLZENÍM V PRAVÉM OKU. PŘEDEM DÍKY ZA ODPOVĚĎ.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lichen

Podobné nemoci

Erytroplakie

Erytroplakie je plochý defekt, který se vyznačuje červenou barvou a neostrými okraji. Stejně jako leukoplakie patří mezi prekancerózy, ale je dokonce ještě nebezpečnější z hlediska rizika maligního zvratu. Chirurgická revize je tedy namístě.

Takto vypadá erytroplakie.

Soor

Soor je častá infekce vyvolaná kvasinkami rodu Candida. Postihuje především intertriginózní místa kůže a sliznice. Candida spp. patří mezi nozoparazitární houby, tedy mezi ty, které žijí jako saprofyté na kůži, v dutině ústní, ve vagíně či ve střevě člověka. Za určitých podmínek se pomnoží a vyvolávají pak chorobné stavy. Mezi tyto podmínky patří teplo, vlhko, macerace, porušení kožního povrchu, změny pH (zejména alkalizace), obezita, gravidita, diabetes mellitus, kachektizující nemoci, antibiotika, kortikoidy či imunodeficity.

Soor (moučnivka, orální kandidóza) je charakteristický tvorbou bílých povlaků na sliznici jazyka, tváří nebo patra, může se šířit až do hltanu; povlaky lze setřít, později pevně lpí na spodině, sliznice v okolí je sytě červená, obvykle se šíří do koutků. Soor je častý u dětí do dvou let a u imunodeficitních jedinců.

Takto vypadá soor.

Lichen planus

Lichen planus je zánětlivé onemocnění, které postihuje sliznici a místa v okolí ústního otvoru. Vytváří se kožní léze nebo vyrážka. Typická je u tohoto onemocnění vyrážka, která může mít různé zbarvení (od červené až po tmavě hnědou barvu). Objevují se také léze v blízkosti kotníku a zápěstí. Někdy se lichen planus objevuje i v oblasti genitálií, častěji se však jedná o atopický ekzém nebo lupénku. V současné době neexistují žádné léky na toto onemocnění. Podávají se jen prostředky na snížení zánětlivosti, a to ústní či lokální steroidy, imunosupresivní léky nebo hydroxychlorochin.

Takto vypadá lichen planus.

Zdroj: Leukoplakie v ústech

Diskuze

V diskuzi CO HUBÍ PLÍSEŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Krrálíčková Emilie.

Mám lichen, dostávám na něj už 20 let Triamcinolon, který mi ale nepomáhá, lichen se pořád pomalu šíří po celém těle, nejvíc na nohou a teď i na rukou . Neexistuje už něco jiného? Děkuji Králíčková.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co hubí plíseň

Přírodní léčba lichenu

U přírodní léčby bývá velmi oceňován pupalkový a lněný olej. Oleje obsahují nenasycenou mastnou kyselinu gammu linoleovou (GLA), která je u nemocí kůže velmi důležitá. Stav onemocnění významně zlepší i pití čerstvých šťáv z petrželky, špenátu, celeru a konzumace pšeničných klíčků. Důležité je také provést detoxikaci organismu, a tím pomoci při léčbě onemocnění, jelikož projevy na pokožce jsou v mnoha případech zapříčiněny problémy uvnitř těla. S tím souvisí i změna životosprávy.

Zdroj: Lichen

Poradna

V naší poradně s názvem LICHEN JEN V ÚSTECH? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Ve vašem věku bude nejvhodnější při léčbě nehazardovat a spolupracovat s lékařem. Pokud vám nevyhovuje jeden, tak zkuste jiného. Problémy na vašem jazyku nejspíše nebudou rakovina, to by poznal už stomatolog, když vás vyšetřoval. V klidu si najděte nového ochotného stomatologa, popřípadě se poraďte i s lékařem z ORL.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Konečná.

Mám Lichen jen v ústech, lékař mi píše masti s kortikoidy, vyplachuji poctivě bylinkami, mažu 5-8xdenně.Občas se zlepší,občas je horší - stav trvá již více jak rok . Jak ještě mohu přispět ke zlepšení nemoci.Jinak užívám pouze Carzap na TK.Děkuji Vám.

Zdroj: diskuze Lichen jen v ústech?

Zkušenosti s lichenem

Lichen vytváří na kůži červenohnědé lesklé skvrny, které mají nepravidelný tvar. Tyto skvrny jsou obvykle lokalizovány souměrně na obou polovinách těla a typická je pro ně tendence ke splývání do větších výraznějších celků. Nejčastěji se kožní změny lichenu vyskytují na dlaňových stranách zápěstí, v křížové krajině a na nártech, kde také po jejich zhojení přetrvávají typická šedohnědá ložiska. Kromě klasických projevů může lichen vytvářet celou řadu dalších kožních změn a podle toho se dělí do mnoha skupin. V některých případech tak lichen postihuje především kůži trupu, genitálu nebo plosek nohou a dlaní. Jindy ale dochází také k poškození sliznice dutiny ústní a jejího okolí, nebo také sliznice konečníku. Výjimkou není ani deformace nebo úplná ztráta nehtů či tvorba bolestivých prasklin na kůži s následným výrazným jizvením. Při mikroskopickém vyšetření kůže napadené touto chorobou je dobře zřetelné výrazné přemnožení kožních buněk a také přítomnost vyššího počtu bílých krvinek.

Po zlepšení až vymizení kožních projevů onemocnění mohou na kůži zůstat tmavé skvrny. Ty jsou hnědě či šedě zbarvené. Nepůsobí žádné zdravotní problémy, spíše obtíže psychického rázu.

Komplikace, kterými jsou kožní projevy, však ve většině případů samy zmizí. Pokud ne, lze tyto příznaky alespoň částečně zmírnit používáním speciálních hojivých mastí. Ve vzácných případech, kdy přetrvávají v dutině ústní vředy, může dojít až ke zvýšení rizika vzniku rakoviny.

Zdroj: Lichen

Diskuze

V diskuzi LICHEN V DUTINĚ ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Dombrovský.

Jak se liší ( a rozpozná) lichen od aftu?Může mít člověk obojí současně?Jsou afty také prekancerózní?Děkuji za odpovědi. Dombrovský

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lichen v dutině ústní

Léčba

Účinná léčba onemocnění lichen, která by působila cíleně přímo proti němu, v současné době bohužel neexistuje. Přesto se pomocí některých protizánětlivých přípravků daří projevy onemocnění tlumit, a někdy dokonce dosáhnout tzv. spícího stavu, ve kterém onemocnění setrvává ve stejném stadiu po určitou dobu a dále se nezhoršuje. Bez léčby je průběh onemocnění těžce odhadnutelný. V některých případech zcela odezní a už se znovu neobjeví, jindy se v různě dlouhých intervalech navrací v průběhu celého života pacienta. Obvykle přetrvává i několik let bez větších následků, ale může také způsobit rozsáhlé zjizvení sliznic i kůže, ztrátu vlasů a deformace nehtů, což pacientovi působí velké nepříjemnosti i po psychické stránce.

Ve většině případů se jedná o léčbu symptomatickou. Není pochyb o tom, že u závažných forem lichenu jsou indikovány kortikosteroidy. Týká se to generalizovaných forem, těžkého postižení sliznic vedoucího k ulceracím. Po vysazení hormonů často dochází k relapsům. Denní dávka prednisolonu nebo ekvivalentů prednisolonu se pohybuje kolem 20 mg/denně i více v počátečním stadiu léčby. Při zlepšení se dávka snižuje. Délka léčby je přibližně 6 týdnů. Místní léčba spočívá v aplikaci kortikosteroidů v krémech nebo mastech. Doporučují se spíše silnější varianty lokálních kortikosteroidů (clobetasol propionat 0,05%). Antihistaminika mírně tlumí svědění (promethazine hydrochloride). Hypertrofické projevy lze odstraňovat kortikosteroidy v okluzích (aplikace pod polythenovou okluzí). Slizniční projevy lze ovlivnit také lokálními kortikosteroidy. V některých případech byly s úspěchem aplikovány retinoidy (etretinát p.o.). Doporučuje se také PUVA terapie (psoraleny a UVA). Mezi moderní léky patří cyclosporin.

Aplikaci i indikaci těchto léků, jako jsou retinoidy a cyklosporin, provádí dermatologové. Generalizované formy onemocnění vyžadují většinou hospitalizaci. Mechanická práce u forem lokalizovaných na dlaních je nevhodná. Psychologicky nepříznivě působí svědění, které někdy zabraňuje ve výkonu povolání (učitelé, psychologové a podobně).

Zdroj: Lichen

Diskuze

V diskuzi RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek Burget.

Dobrý den otče Pleskači, chtěl jsme se zeptat jestli existuje nějaká léčba, nebo bylina na Lichen sclerosus et atherop. (autoimunitní porucha kůže).
Děkuji za velice radu Burget

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Jaké bylinky na dnu

Léčba dny bylinkami se jednoznačně doporučuje. Jak již bylo popsáno, nejen vědci, ale i naše babičky používají na dnu celer, kopřivy, třešně a podobně. Dna a její léčba je v současnosti opravdu hodně diskutované téma, jelikož dochází k nárůstu tohoto onemocnění.

Zdroj: Nemoc dna a její přírodní léčba

Poradna

V naší poradně s názvem LICHEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobry den, zjistili mi lichen na rodidlech a konecniku.Velmi to svedi a neda to spat.Dostala jsem masticku belogent a v bylinkach jsem si zakoupila korolen.Cisti to streva uvnitr od plisni.Prosim o radu.dekuji Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Jste na začátku léčby a mast Belogent je nejlepším začátkem. Proti svědění si můžete koupit lék Claritine. Užívejte to podle doporučení lékaře a po dvou týdnech si nechte zkontrolovat výsledky léčby. K dispozici je několik dalších léků, které můžou lichen léčit. Důvěřujte svému lékaři a choďte často na kontroly, ať se toho rychle zbavíte. Je dost možné, že budete muset vystřídat více způsobů léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lichen

Biologická léčba rakoviny plic

Karcinom plic patří mezi nejčastější nádory v České republice a bohužel i mezi ty s nejhorší prognózou. Cílená léčba se stále zdokonaluje a pomalu začíná vytěsňovat i chemoterapii. Její výhody spočívají v přesném působení na daný nádor – oproti chemoterapii, která zničí prakticky všechny rychle se dělící buňky v lidském organismu. U nádorů plic je tato léčba srovnatelná s chemoterapií, ale má lepší profil nežádoucích účinků. Cílená léčba je v České republice zatím dostupná jen omezeně.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Biologická léčba metastáz

Metastázy se většinou neoperují, ale musí se postupovat individuálně. U tohoto stavu moderní léky nemocného bohužel nemohou uzdravit, ale prodlouží mu život.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Typy léčby

Léčba pro ženy

Léčba neplodnosti u žen je samozřejmě závislá na tom, co brání otěhotnění. Někdy však nemusí být příčina známa.

  • Problémy s ovulací – předepisuje se medikamentózní léčba.
  • Nevysvětlitelná plodnost – když lékař nemůže zjistit příčiny neplodnosti u vás i vašeho partnera, může léčba zahrnovat buď léky, nebo hormonální injekce, či inseminaci.
  • Blokované nebo poškozené vejcovody – provádí se operace vejcovodů.
  • Endometrióza – u mírné až střední endometriózy zahrnuje léčba laparoskopickou operaci, kdy dojde k odstranění endometriální tkáně. Tato léčba však nebývá možná, pokud trpíte závažnou endometriózou.

Léčba pro muže

Lékař vám může doporučit inseminaci. Spermie jsou shromažďovány a pak zahuštěny, aby došlo ke zvýšení počtu zdravých spermií pro inseminaci.

Nefungující počáteční léčba

Mnoho párů, které mají problémy s otěhotněním, dospěje ke společnému bodu, kdy se musí rozhodnout, zda chtějí zkusit asistovanou reprodukci.

  • In vitro fertilizace je nejčastějším typem asistované reprodukce, jde o umístění oplodněného vajíčka do dělohy přes děložní čípek.
  • Intracytoplazmatická injekce spermie – provádí se v laboratoři, kde lékař vstřikuje přímo jednu spermii do jednoho vajíčka. Pokud dojde k oplodnění, lékař vloží embryo do dělohy ženy.

Zdroj: Léčba neplodnosti


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP