Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LICHOŘEŘIŠNICE

OBSAH

Lichořeřišnice na vlasy

Lichořeřišnice se také používá na vlasové tonikum, kdy je zapotřebí 100 g natě lichořeřišnice, 100 g listu kopřivy, 100 g natě brčálu barvínku a 25 g kuchyňské cibule. To vše se naloží do 0,7 litru 90% lihu a uloží na tmavém a teplém místě na 14 dní. Pak se vše přefiltruje a vtírá po umytí do vlasové pokožky. Ovšem pozor, pouze jednou za 14 dní. Stejně tak odvar z natě lichořeřišnice se používá na proplachování vlasů proti lupům.

Zdroj: Lichořeřišnice

Poradna

V naší poradně s názvem LICHOŘEŘIŠNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina Černá.

Mohu užívat lichořeřišnici a warfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tinktura z lichořeřišnice by vadit neměla. Listy, květy a semena obsahují vitamín K, takže je potřeba s tím počítat ve svém denním příjmu tohoto vitamínu a přiměřeně ponížit příjem jiné zeleniny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lichořeřišnice a warfarin

Recept na kapky

Tinkturu z lichořeřišnice můžete ředit s vodou nebo šťávou a užívat ji při urologických problémech, zánětech nebo při nachlazení. Tinktura z lichořeřišnice také pomáhá zlepšit vlasovou pokožku. Stačí jen pár kapek vmasírovat do vlasů a hlavy. Lichořeřišnice se sbírá od května do září.

Zde můžete koupit hotové kapky.

Zdroj: Lichořeřišnice

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andy.

Při zánětu močového měchýře tolik na babské rady nespoléhám, možná tak akorát piju brusinkový čaj. Maminka mi pokaždé radí sedací koupele v teplé vodě nebo s heřmánkem, ale to jsem při zánětu několikrát zkoušela, ale stejně mi to nepomohlo. Takže si radši koupím v lékárně uroval akut s manosou, což je přírodní doplněk, který mi vždycky zabere a já mám do tří dnů pokoj. v tomhle jsem dost konzervativní, protože když už mi něco zabere, tak už se mi nechce zkoušet něco dalšího a experimentovat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Po opakovaném zánětu močového měchýře léčeného antibiotiky, jsem na radu léčitelky jako prevenci užívala měsíc Chlamydil Extra, dodnes čas od času využívám lahvičku kapek Lichořeřišnice větší. Je to víc než dva roky a světe div se, mám klid. Lichořeřišnice má ještě jeden bod k dobru - přestaly mi padat vlasy. Neradím, jen píšu vlastní zkušenost.

Zdroj: diskuze Zánět

Lichořeřišnice v těhotenství

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky této byliny v těhotenství a při kojení. Látky v rostlině obsažené by neměly poškodit plod. V přiměřeném množství se tedy může lichořeřišnice užívat i v době těhotenství, nedoporučuje se však ve formě tinktury – alkohol je buněčný jed a do těla těhotné ženy vůbec nepatří.

Zdroj: Lichořeřišnice

Diskuze

V diskuzi LICHOŘEŘIŠNICE A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Došek.

Při léčbě warfarinem mohu užívat LICHOŘEŘIŠNICI ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirina Černá.

Mohu užívat lichořeřišnici a warfarin?

Zdroj: diskuze Lichořeřišnice a warfarin

Tablety

Tablety obsahují mikronizovaný extrakt rostliny lichořeřišnice větší, což znamená, že jeho částice jsou dostatečně malé, aby se přes tenké střevo dostaly do celého organismu. Zde můžete zmiňované tablety koupit.

Zdroj: Lichořeřišnice

Jak se dělá bylinná tinktura

Pro lihovodný roztok je důležité připravit si tinkturu. Ta se připravuje nejlépe v srpnu, a to z celých částí rostliny, které se zalijí 80% slivovicí, nebo pak na konci září, kdy se zalévají zralá semena. Celé rostlinky se nasekají na střední kousky, vloží do nádoby a zalijí vysokoprocentním alkoholem tak, aby byla lichořeřišnice ponořená. Rostlinky by se měly macerovat asi měsíc na temném místě. Poté se tinktura z lichořeřišnice přecedí a slije do připravené čisté lahve. Je možné užívat zevně nebo vnitřně po kapkách. Lihovodný roztok pak funguje jako nálev ze sušené lichořeřišnice s přísadou 20 kapek lichořeřišnicové tinktury.

Čaj z lichořeřišnice

Čaj se připraví tím způsobem, že naplněnou lžičku řezaných sušených květů či dvě lžičky čerstvých lístků zalijete hrníčkem horké vody, necháte přibližně deset minut vylouhovat a přecedíte. Čaj následně přeceďte a popíjejte třikrát za den.

Zdroj: Lichořeřišnice

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Žáková.

Prosím o radu,zda se může dři dně libeček a lichořeřišnice větší a také na houby a brambory se názory různí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Libeček je všeobecně prospěšný a i u dny může být hojně používán. Stejně tak lichořeřišnice velká. Brambory a houby patří do kategorie neutrálních potravin, to znamená, že mají vyšší obsah purinů, nikoliv však vysoký. Nejméně purinů z hub má liška jedlá a nejvíce pak hřiby a jim podobné houby a také žampiony.

Zdroj: diskuze Kyselina močová

Léčba vypadávání vlasů u žen podle Pleskače

Lichořeřišnice větší je nízká rostlinka s vejčitými listy a křiklavě žlutými či oranžovými květy. Běžně roste na zahrádkách a málokdo tuší, jaká síla se v ní ukrývá. Využívají se především její semena, ze kterých se připravuje tinktura, jež se používá k léčbě angín, zánětů v krku a zánětů močových cest.

Je účinná také při vypadávání vlasů. Lze využít téměř kteroukoli část rostliny a zajímavé je, že ji můžete konzumovat i v syrovém stavu. Například příjemně štiplavě chutnající listy můžete s klidem použít do salátu místo ředkviček.

Lichořeřišnice větší má výrazné antibiotické účinky, hubí obrovské množství nejrůznějších streptokoků a stafylokoků, E. coli, salmonelu, Proteus vulgaris a řadu dalších baterií. Z tohoto důvodu se užívání lichořeřišnice doporučuje v případě jakékoli bakteriální infekce.

Zdroj: Otec Pleskač

Poradna

V naší poradně s názvem ASLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ana Albina.

Dobry den moje dcera 9let má vysoké aslo 2023,bojům 4 rok. Krční a nosní mandle nemá.čem léčit lékaři doporučuji sledovat.prosim o pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pozorovat a podle výsledků přeléčit vhodnými antibiotiky. Z domácí medicíny se nabízí tinktura z lichořeřišnice. Ale spíše důvěřujte svému lékaři a vyčkejte na účinný lék.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aslo

Léčivé účinky

Lichořeřišnice obsahuje silice, isothyokyanát benzylnatý, draslík, bílkoviny, olej a látky, které se vylučují především močí a plícemi. Z toho také plyne, že její hlavní účinek je v oblasti ledvin – tady je široké spektrum působnosti. Droga působí na stafylokoky, streptokoky, E. coli, salmonely a podobný účinek se v menší míře projevuje i u dýchacích cest. Je to jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik.

Lichořeřišnici můžeme používat čerstvou. Pak volíme čerstvou šťávu v dávce 30–40 g šťávy. Nebo lze připravit salát, pak konzumovat cca 50–60 g salátu. Pokud drogu usušíme, ideální je lihovodný roztok (viz níže), případně obyčejný nálev. A to 3x denně 350 ml nálevu. Největší účinek od požití nastupuje po 8 hodinách, ale již po dvou začíná lichořešišnice působit. Po 16 hodinách pak odeznívá. V každém případě by se léčebná kúra lichořeřišnicí neměla používat méně než 10 dní.

Drogou lichořeřišnice jsou semena, květy, listy a také šťáva. Šťáva z lichořeřišnice má asi největší sílu – šťávu lisujeme a užíváme vnitřně na záněty horních cest dýchacích, při chronických zánětech plic, záněty močových cest. Celou rostlinu rozmixujte ponorným mixérem a pak vylisujte. Po celou dobu vegetace lze sbírat nať, listy a květy, po dozrání pak semena.

Zdroj: Lichořeřišnice

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTYKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.

Prosim chtěla bych radu mam předepsane antibyotika furolin na zanět močovych cest
po třeti tabletce hrozně zle točeni hlavy a krevni tlak mocklesal na 60na40 což už při otevřenem okně bylo tak zle že jsem jen čekala ztratu vědomi ležela tak dlouho dokud tlak nezačne zvedat.Druhy den jsem konzultovala s moji lekařkou a bylo me řečeno že z těchto antibyotik to nemuže byt,takže jsem znovu nasadila lečbu a znovu došlo k tomuto stavu.lečim se s cevy a tlakem ale vysokym,prosim mužete poradit jesli by nebyl jiny lek mam velke problemy řezani štipani tekutiny piji vše z brusinek snažim vyplavovat co se da a žadna uleva, asi jsem měla napsat muj věk je mi 69
roku ,moc se omlouvam ale kdyby byl k dispozici jiny lek byla bych moc rada
děkuji za odpověd s pozdravem Kratochvilova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Psice.

Dobrý večer, zkuste šalvěj, tedy udělejte si čaj. Je to přírodní antibiotikum. Také můžete zkusit kapky lichořeřišnice. Ty jsou také antibiotika přírodní. Volné ke koupi v lékárně.

Zdroj: diskuze Antibiotyka furolin

Jak zpracovat semena

Semínka mají z celé rostliny nejpikantnější chuť a na rozdíl od ostatních částí rostliny mohou při zvýšené konzumaci způsobit průjem. Tradičně se semena používají na přípravu čaje.

Zdroj: Lichořeřišnice

Tinktura z lichořeřišnice

Postup: Nasbírejte spoustu semen, listů i květů (květů dejte nejméně). Vše nožem posekejte (při výrobě většího množství si můžete pomoct i mixérem), nasypte do sklenice s uzávěrem a zalijte minimálně 40% lihem (lékařský líh, vodka, slivovice, co je po ruce). Alkoholu dejte tolik, aby byla všechna lichořeřišnice potopená. Nechte vyluhovat minimálně 4 týdny, každý den sklenici protřepte. Poté přeceďte přes cedník vyložený čistým plátýnkem. Při nastydnutí si dejte malou lžičku tinktury ráno i večer, můžete ji rozmíchat ve sklenici vody. Užívejte minimálně 10 dnů. Nechutná to moc dobře, ale funguje to.

Pokud vás trápí časté problémy s bolením v krku, jako prevenci či při prvních příznacích využijte kapky z lichořeřišnice – 10 kapek 3–5x denně. Hotové kapky jsou běžně k dostání například v lékárnách Dr.Max za cenu okolo 100 Kč. Nehrozí předávkování ani nebezpečí pro těhotné nebo kojící ženy. Lichořeřišnice obsahuje glukotropaeolin, látku vylučovanou močí a v menší míře dýchacími cestami. Ještě než však naše tělo opustí, působí bakteriostaticky na stafylokoky. Pomáhá tedy především při léčbě zánětů močového měchýře a kladně působí i při zánětech horních cest dýchacích. Pozitivních účinků lichořeřišnice lze ovšem nalézt daleko více. Můžete ji používat při léčbě žaludečních vředů, zánětů vaječníků či prostaty. Navíc zlepšuje imunitu, činnost CNS, posiluje organismus a preventivně působí proti mnoha infekčním chorobám. Tuto rostlinu je možné dostávat do těla formou tablet či čajů, tinktura z lichořeřišnice však zároveň pomáhá bojovat proti akné, lišejům či oparům, podporuje růst a celkové zdraví vlasů. Celá bylina je poživatelná. Využívána je tedy čerstvá šťáva (například v kapkách), ale také čerstvá či sušená semena, květy a listy.

Zdroj: Jak vyrobit bylinnou tinkturu

Poradna

V naší poradně s názvem LICHRERISNICE WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zlata.

dobry den mohu pri wafarinu lichorerisnici

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lichořeřišnice má podobné účinky jako Warfarin. Společné užívání tedy může zvýšit riziko krvácení a tvorbu modřin. Pokud se rozhodnete, že budete konzumovat lichořeřišnici při současné léčbě Warfarinem, tak jedině pod dohledem lékaře, který bude muset ve zvýšené míře kontrolovat srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lichrerisnice warfarin

Bylinky na zadní rýmu

Cibule, divizna velkokvětá, bazalka, čekanka, smetanka, zázvor, křen, šalvěj lékařská, angínovník, česnek medvědí, rýmovník, meduňka, kalísie vonná, echinacea, kočičí ocásek, lichořeřišnice – to jsou rostliny doporučované při problémech s takzvanou zadní rýmou.

Zdroj: Zadní rýma

Poradna

V naší poradně s názvem BOLENÍ MOČOVÉHO MĚCHÝŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

DOBRÝ DEN PANÍ KAMČO TAK MĚ UŽ NESVĚDÍ VAGÍNA A BOLÍ MĚ MOČOVÝ MĚCHÝŘ POŘÁD A PROSÍM VÁS O RADU JESTLI MÁTE ČAS TAK MĚ PROSÍM ODPOVĚZTE A ZA TU PŘEDCHOZÍ ZPRÁVU MOC DĚKUJU POMOHLA JSTE FAKT ŽE JO

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest močového měchýře může mít více příčin, přičemž některé se dají léčit jen léky na předpis, na jiné zas účinkují brusinky a lichořeřišnice. U bolesti močového měchýře se nevyplatí něco jen tak zkoušet. Zde je potřeba provést biochemické vyšetření moči a podle výsledků učinit potřebné kroky. Jasná rada tedy zní: musíte k lékaři na vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SVĚDĚNÍ VAGÍNĚ I V MOČOVÉM MĚCHÝŘE CO TEĎ ?

Pěstování

Lichořeřišnice (Tropaeolum majus) větší je plazivá, výhony má dlouhé i přes dva metry. Vykvétá jednobarevnými i nejrůzněji barevně kombinovanými, velkými, příjemně voňavými květy. Hodí se do truhlíků a okrasných nádob, na obruby záhonů, k popínání nízkých i vysokých plotů, zástěn a pergol, podle vzrůstnosti odrůdy. Dále si můžete vybrat z množství odrůd s květy odlišných barev (lichořeřišnice vyniká v teplých, zářivých tónech) a plnokvětou či jednoduchou formou.

Semena lichořeřišnic vyséváme do konce července ve sponu asi 40 x 15 cm na záhon, do truhlíků, větších mís, květináčů a koryt. Při teplotě nad osmnáct stupňů a ve vlhké půdě vyklíčí do tří týdnů. Semena jsou velká a prospěje jim máčení – pak již nesmí zaschnout. Do jamky hluboké asi dva centimetry dáváme dvě až čtyři semena, rostliny jsou pak hustší a bohatěji kvetou. Nejlépe rostou a kvetou v normální, spíše chudší vlhké půdě a na slunném místě.

Chuť čerstvé rostliny je mírně kořeněná, někdy ostřejší, připomíná řeřichu, ředkvičku nebo křen. Květy a listy můžeme sbírat celé léto a přidávat je do salátů namísto rukoly, do pomazánek, polévek případně na obložené chlebíčky.

Lichořeřišnice má neuvěřitelně silné a širokospektrální antibiotické účinky. Působí proti většině kmenů bakterií, které způsobují zánětlivá onemocnění močových a dýchacích cest. Objevují se rovněž pozitivní informace o boji se zlatým stafylokokem. Tato bylinka je účinná i proti salmonelóze nebo streptokokům. Její užívání nás může v mnoha případech ušetřit pojídání syntetických antibiotik, nebo významně podpořit a zkrátit léčbu nemoci. Důležité však je začít s aplikací lichořeřišnice v počátcích nemoci. Působí také jako prevence, případně na doléčení zánětů s hrozbou recidivy. Stejně účinně pomáhá proti vypadávání vlasů či tvorbě lupů. Často bývá součástí přírodních přípravků k léčbě těchto problémů. Čerstvá šťáva nebo obklady z rozdrcených listů mají dezinfekční účinek při aplikaci na poraněnou pokožku, kde ničí mikroorganismy, které by mohly zapříčinit zánět. Lichořeřišnice má unikátní vlastnost: navzdory velmi silným účinkům je ohleduplná k našemu tělu. Neničí přirozenou mikroflóru zažívacího traktu a jiných sliznic, tak jako to činí chemická antibiotika.

Zdroj: Lichořeřišnice

Druhy lichořeřišnice

Čeleď lichořeřišnicovitých tvoří sice jen jeden rod, zato má asi 95 druhů. Nejblíže příbuznou je čeleď Akaniaceae, čeleď se stromy vysokými až 20 metrů.

Nabízené odrůdy:

  • Nejnovější směs lichořeřišnice větší, asi 20 centimetrů vysoká Alaska Mix, rozkvétá jednoduchými, něžnými, mimo jiné i růžovými, broskvovými a lososovými květy (v odstínech) s dlouhými ostruhami. Má tmavě zelené, mramorované, panašované (smetanově bíle žilkované) listy.
  • Velice zajímavá je i asi 20 centimetrů vysoká, jednoduše kvetoucí směs Whirlybird Mix. Nízko nad zemí vytváří sytě zelené listové loubí, nad kterým vykvétají velké, ploché, kontrastně barevné, voňavé, smetanově bílé až sytě červené květy se zlatožlutými středy (ale pozor, bez ostruh).
  • Necelých 20 centimetrů vysoká je i trpasličí kompaktní směs Tom Thumb Mix. Vykvétá velkými, svítivými, jasně barevnými voňavými květy.
  • Asi 25 centimetrů vysoká je jednoduše kvetoucí směs Diamant des Abendlandes.
  • Poloplná až plná je směs Jewel Choice Mix.
  • Plnokvětá a velmi dekorativní je směs Persische Juwelen.
  • V truhlících a závěsných nádobách vás zcela jistě na první pohled upoutají nové, hluboce převislé směsi – plnokvětá Glorious Gleam Mix a jednoduše kvetoucí Tip Top. Vykvétají velkými, zářivě barevnými, voňavými květy v nejrůznějších odstínech.
  • Jednoduchá směs Out of Africa má tmavě zelené, bíle panašované listy a kvete svítivě barevnými květy. Výborně se uplatní všude tam, kde chcete vytvořit efektní dlouhé barevné převisy (balkony, zídky, svahy) nebo k pokrytí větších ploch. Spojuje se v hustý, bohatě kvetoucí koberec.
  • Novinkou jsou asi 25 centimetrů vysoké lichořeřišnice peruánské, které mají sytě tmavě zelené listy a nádherné velké, nezvykle zbarvené květy.
  • Odrůda Vesuvius se může pochlubit lososovou barvou.
  • Peach Melba je zlatožlutá s tmavě červenými středy okvětních plátků.
  • Gartenjuwel je směs jednobarevných i nezvykle barevně kombinovaných květů.
  • Téměř sedm centimetrů velké dekorativní květy s dlouhou ostruhou vykvétají poloplné až plnokvěté, a to na pnoucí, až 3 metry vysoké a voňavé lichořeřišnice větší – zlatožlutá Goldglanz a šarlatově červená Scharlachglanz či jejich směs Doppelte.
  • Glanzhybriden je plnokvětá směs složená z jednobarevných i barevně různě kombinovaných květů. Dokáže se vyšplhat až ke čtyřem metrům.
  • Rankender Roland je příjemně voňavá, jednoduše až poloplně kvetoucí směs, která se dokáže vyšplhat i více než tři metry vysoko.
  • Velice neobvyklá, svítivě zlatožlutá, „motýlkokvětá“ je lichořeřišnice kanárská Goldranke, která se pne až čtyři metry vysoko.

Lichořeřišnice obsahuje celou škálou látek s bakteriostatickým a insekticidním účinkem, používá se v lidovém léčitelství k léčbě nemocí ledvin, močového měchýře a dýchacích cest, slouží jako diuretikum i k léčbě defektů kůže. Lichořeřišnice je přírodní antibiotikum, pomáhá při salmonele, streptokoku i zlatému stafylokoku. Používá se též jako pomoc při padání vlasů a proti lupům.

Zdroj: Lichořeřišnice

Vlasová voda na zhoustnutí vlasů

Proteinový kondicionér

Ingredience: 1 čerstvý bílek, půl šálku horké vody, 5 kapek citronové šťávy

Postup: Bílek rozšleháme ve vodě a přidáme citronovou šťávu. Po umytí tento přípravek pečlivě vetřeme do vlasů, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 30 minut působit. Po uplynutí této doby vlasy pečlivě umyjeme a na závěr přelijeme bylinkovým odvarem...

Vlasový stimulátor z lichořeřišnice

Ingredience: 2 hrsti listů a květů lichořeřišnice, 0,5 litru vody

Postup: Bylinu vložíme do studené vody a pomalu přivedeme k varu, vaříme pak 10 minut. Po vychladnutí dobře přecedíme, nalijeme do sklenice a uložíme v lednici. Po dobu jednoho měsíce si tímto roztokem denně masírujeme vlasovou část hlavy.

Tonikum proti vypadávání vlasů

Ingredience: 2 lžíce květů a listů lichořeřišnice, 1 lžíce kopřivového kořene, 3 dl 60% lihu, 2 dl destilované vody

Postup: Byliny zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme, přidáme destilovanou vodu, nalijeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. Tonikem si denně, po dobu 3–4 měsíců, masírujeme vlasovou pokožku.

Extrakt na posílení vlasů

Ingredience: 1 lžíce kořene kopřivy, 1 lžíce kořene lopuchu, 1 lžíce květu měsíčku lékařského, 2 lžíce lichořeřišnice, 4 dl 60% lihu

Postup: Všechny uvedené drogy zalijeme lihem a necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, přidáme destilovanou vodu a nalijeme do skleněné lahve. Tímto tonikem si vždy po umytí jemně namasírujeme vlasovou pokožku.

Bylinné odvary

Bylinkové odvary jsou pro naše vlasy úžasnými pomocníky. Celkově je regenerují a viditelně zvyšují jejich celkovou kvalitu.

Postup: Jednu hrst bylinky přelijeme 2 litry vroucí vody a necháme 30 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a použijeme na poslední opláchnutí a mírnou masáž vlasové pokožky. Pak již neoplachujeme.

Vhodné byliny:

  • bazalka – podporuje růst vlasů a usnadňuje jejich rozčesávání,
  • bříza – omezuje tvorbu mazu a lupů, brání nadměrnému vypadávání vlasů,
  • heřmánek – zvyšuje lesk a pružnost vlasů. Rovněž omezuje tvorbu mazu,
  • kopřiva – podporuje růst vlasů a jejich pružnost a lesk. Zároveň je posiluje a zamezuje vypadávání,
  • levandule – celkově regeneruje vlasovou část hlavy a zmírňuje také svědivost pokožky,
  • máta – dezinfikuje vlasovou pokožku a zabraňuje tvorbě lupů,
  • měsíček – ošetřuje a zvláčňuje citlivou pokožku hlavy, hlavně u dětí.

Zdroj: Jak zlepšit hustotu a kvalitu vlasů

Doplňková léčba

Alternativně se můžete pokusit černé mušky fyzicky odstranit buď uštípnutím napadených stonků a jejich spálením nebo jejich sražením z listů pomocí tlakového spreje z hadice. Jen se ujistěte, že během procesu nepoškodíte rostlinu.

Zvažte také výsadbu rostlin odpuzujících mšice, jako jsou afrikáni nebo pažitka, které odpuzují jak černé mušky tak i mšice. Nebo k rostlinám vysaďte lichořeřišnice, které pomáhají udržet černé mušky v bezpečné vzdálenosti.

Zdroj: Černé mušky na rajčatech

Popínavé rostliny na balkon

Při osazení balkonu nebo terasy záleží na vkusu, na tom, jaké barvy nám vyhovují, zda nenápadné, či spíše pestré květy, a také, v kterém patře bydlíme. Ne všechny popínavky snášejí větrné prostředí a ne vždy jsou sousedé nadšeni liánami, které k nim šplhají z našeho zeleného království. Důležitým kritériem pro výběr rostlin je poloha balkonu. Jižní, po celý den osluněná strana bude náročná na zálivku a prudký severák také žádnou rostlinu nepotěší, tím méně popínavou. Bereme v úvahu i velikost, do jaké zeleň doroste.

Povíjnice nachová

Má latinský název Ipomoea purpurea a dorůstá až do výšky 3 m. Listy jsou řapíkaté, srdčité a zelené barvy. Květ je nálevkovitá výrazná koruna modrofialové, růžové, červené a bílé barvy. Povíjnice kvete v červenci až září. Plody jsou tobolky. Pěstuje se jako letnička. Stonek má chlupatý, ovíjivý, až 3 metry dlouhý. Půda by měla být propustná a výživná. Povíjnice se hodí na prosvětlené balkony, nesnáší trvalý polostín, protože potom nekvete a špatně roste. Pokud ji pěstujete v nádobě, bude potřebovat vlhkou půdu, jinak přemokření a vytrvalé deště nesnáší.

Lichořeřišnice větší

Má latinský název Tropaeolum majus. Jde o popínavou rostlinu dorůstající téměř do výšky 3 m. Pěstuje se jako letnička. Listy jsou řapíkaté, terčovité, lesklé, dužnaté, mají zelenou barvu. Lichořeřišnice kvete v červnu až září, květ je pěticípá koruna s výraznou ostruhou růžové, červené, žluté a oranžové barvy. Některé kultivary mají listy panašované. Lichořeřišnice se pěstuje jako popínavá či převislá liána. Celá rostlina je dužnatá a léčivá. Má protizánětlivé účinky a dokáže léčit záněty močových cest. Půda by měla být propustná a výživná. Rostlina vyžaduje plné slunce.

Hrachor vonný

Má latinský název Lathyrus odoratus a dorůstá obvykle až do výšky 3 m. Hrachor je jihoevropská letnička, která se pne po konstrukcích, plotech a oporách. Na křídlatém stonku vyrůstají trojčetné listy a úponky. Z paždí listů vybíhá stonek, na jehož konci je hrozen motýlovitých květů, které jsou v barvě bílé, růžové fialové a červené. Celá rostlina je chlupatá. Někdy se květy používají k řezu, mají ale velmi krátkou trvanlivost. Plody tvoří lusky. Půda by měla být propustná a výživná. Rostlina vyžaduje plné slunce.

Zdroj: Popínavé rostliny

Jak na červené pupínky po holení

Po holení se někdy objevuje červená vyrážka. Může dojít k zánětu, folikulitidě, což je infekce v chlupovém folikulu, která je obvykle způsobena bakterií Staphylococcus nebo plísněmi. Obvyklou příčinou folikulitidy je čerstvé oholení, po němž následně vyrůstají nové chloupky, které se mohou kroutit, čímž je pokožka drážděna. Pokud máte folikulitidu, měli byste používat antibiotické krémy z lichořeřišnice nebo mast z arniky. V zahraničních internetových obchodech se dají koupit tyto masti s antibiotiky: Polysporin, Neosporin nebo Bacitracin. Některý z těchto produktů byste pak měli používat 2× nebo 3× denně.

Zdroj: Chlupaté dámské přirození je fetišem pro mnoho mužů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP