Zajímáte se o téma LICHOŘEŘIŠNICE VYROBA? Tak právě pro vás je určen tento článek. Lichořeřišnice je nejen krásná letnička, ale také hodně zajímavá bylina. Tato rostlinka je však vynikající i v kuchyni, kdy lze nakládat její poupata a nezralá semena podobně, jako se nakládají kapary, do octa. Samozřejmě se využívá také na saláty, kde je možné použít jak listy, tak květy. Původně pochází ze severních tropických oblastí Jižní Ameriky, průběžně byla lidmi rozšiřována do Evropy, Severní a Střední Ameriky, Austrálie i na Nový Zéland a ostrovy v Tichém oceánu, částečně také do Afriky a Asie. V příhodných podmínkách lichořeřišnice zplaněla a množí se dále již bez lidského přičinění.
Druhy lichořeřišnice
Čeleď lichořeřišnicovitých tvoří sice jen jeden rod, zato má asi 95 druhů. Nejblíže příbuznou je čeleď Akaniaceae, čeleď se stromy vysokými až 20 metrů.
Nabízené odrůdy:
Nejnovější směs lichořeřišnice větší, asi 20 centimetrů vysoká Alaska Mix, rozkvétá jednoduchými, něžnými, mimo jiné i růžovými, broskvovými a lososovými květy (v odstínech) s dlouhými ostruhami. Má tmavě zelené, mramorované, panašované (smetanově bíle žilkované) listy.
Velice zajímavá je i asi 20 centimetrů vysoká, jednoduše kvetoucí směs Whirlybird Mix. Nízko nad zemí vytváří sytě zelené listové loubí, nad kterým vykvétají velké, ploché, kontrastně barevné, voňavé, smetanově bílé až sytě červené květy se zlatožlutými středy (ale pozor, bez ostruh).
Necelých 20 centimetrů vysoká je i trpasličí kompaktní směs Tom Thumb Mix. Vykvétá velkými, svítivými, jasně barevnými voňavými květy.
Asi 25 centimetrů vysoká je jednoduše kvetoucí směs Diamant des Abendlandes.
Poloplná až plná je směs Jewel Choice Mix.
Plnokvětá a velmi dekorativní je směs Persische Juwelen.
V truhlících a závěsných nádobách vás zcela jistě na první pohled upoutají nové, hluboce převislé směsi – plnokvětá Glorious Gleam Mix a jednoduše kvetoucí Tip Top. Vykvétají velkými, zářivě barevnými, voňavými květy v nejrůznějších odstínech.
Jednoduchá směs Out of Africa má tmavě zelené, bíle panašované listy a kvete svítivě barevnými květy. Výborně se uplatní všude tam, kde chcete vytvořit efektní dlouhé barevné převisy (balkony, zídky, svahy) nebo k pokrytí větších ploch. Spojuje se v hustý, bohatě kvetoucí koberec.
Novinkou jsou asi 25 centimetrů vysoké lichořeřišnice peruánské, které mají sytě tmavě zelené listy a nádherné velké, nezvykle zbarvené květy.
Odrůda Vesuvius se může pochlubit lososovou barvou.
Peach Melba je zlatožlutá s tmavě červenými středy okvětních plátků.
Gartenjuwel je směs jednobarevných i nezvykle barevně kombinovaných květů.
Téměř sedm centimetrů velké dekorativní květy s dlouhou ostruhou vykvétají poloplné až plnokvěté, a to na pnoucí, až 3 metry vysoké a voňavé lichořeřišnice větší – zlatožlutá Goldglanz a šarlatově červená Scharlachglanz či jejich směs Doppelte.
Glanzhybriden je plnokvětá směs složená z jednobarevných i barevně různě kombinovaných květů. Dokáže se vyšplhat až ke čtyřem metrům.
Rankender Roland je příjemně voňavá, jednoduše až poloplně kvetoucí směs, která se dokáže vyšplhat i více než tři metry vysoko.
Velice neobvyklá, svítivě zlatožlutá, „motýlkokvětá“ je lichořeřišnice kanárská Goldranke, která se pne až čtyři metry vysoko.
Lichořeřišnice obsahuje celou škálou látek s bakteriostatickým a insekticidním účinkem, používá se v lidovém léčitelství k léčbě nemocí ledvin, močového měchýře a dýchacích cest, slouží jako diuretikum i k léčbě defektů kůže. Lichořeřišnice je přírodní antibiotikum, pomáhá při salmonele, streptokoku i zlatému stafylokoku. Používá se též jako pomoc při padání vlasů a proti lupům.
Ve svém příspěvku DOMÁCÍ VÝROBA ŠAMPONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristepane.
Kdyby dotycny vedel, ze umele kortikoidy se vyrabej z solanum tuberosum nebo hlavne solanum aviculace.. a hormony pohlavni ze soji...tak by nepsal takovyhle blbosti. Ovsem vyroba po domacku je bohuzel z tech latek nemozna..
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Postup: Nasbírejte spoustu semen, listů i květů (květů dejte nejméně). Vše nožem posekejte (při výrobě většího množství si můžete pomoct i mixérem), nasypte do sklenice s uzávěrem a zalijte minimálně 40% lihem (lékařský líh, vodka, slivovice, co je po ruce). Alkoholu dejte tolik, aby byla všechna lichořeřišnice potopená. Nechte vyluhovat minimálně 4 týdny, každý den sklenici protřepte. Poté přeceďte přes cedník vyložený čistým plátýnkem. Při nastydnutí si dejte malou lžičku tinktury ráno i večer, můžete ji rozmíchat ve sklenici vody. Užívejte minimálně 10 dnů. Nechutná to moc dobře, ale funguje to.
Pokud vás trápí časté problémy s bolením v krku, jako prevenci či při prvních příznacích využijte kapky z lichořeřišnice – 10 kapek 3–5x denně. Hotové kapky jsou běžně k dostání například v lékárnách Dr.Max za cenu okolo 100 Kč. Nehrozí předávkování ani nebezpečí pro těhotné nebo kojící ženy. Lichořeřišnice obsahuje glukotropaeolin, látku vylučovanou močí a v menší míře dýchacími cestami. Ještě než však naše tělo opustí, působí bakteriostaticky na stafylokoky. Pomáhá tedy především při léčbě zánětů močového měchýře a kladně působí i při zánětech horních cest dýchacích. Pozitivních účinků lichořeřišnice lze ovšem nalézt daleko více. Můžete ji používat při léčbě žaludečních vředů, zánětů vaječníků či prostaty. Navíc zlepšuje imunitu, činnost CNS, posiluje organismus a preventivně působí proti mnoha infekčním chorobám. Tuto rostlinu je možné dostávat do těla formou tablet či čajů, tinktura z lichořeřišnice však zároveň pomáhá bojovat proti akné, lišejům či oparům, podporuje růst a celkové zdraví vlasů. Celá bylina je poživatelná. Využívána je tedy čerstvá šťáva (například v kapkách), ale také čerstvá či sušená semena, květy a listy.
Ve svém příspěvku ZÁNĚT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andy.
Při zánětu močového měchýře tolik na babské rady nespoléhám, možná tak akorát piju brusinkový čaj. Maminka mi pokaždé radí sedací koupele v teplé vodě nebo s heřmánkem, ale to jsem při zánětu několikrát zkoušela, ale stejně mi to nepomohlo. Takže si radši koupím v lékárně uroval akut s manosou, což je přírodní doplněk, který mi vždycky zabere a já mám do tří dnů pokoj. v tomhle jsem dost konzervativní, protože když už mi něco zabere, tak už se mi nechce zkoušet něco dalšího a experimentovat.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.
Po opakovaném zánětu močového měchýře léčeného antibiotiky, jsem na radu léčitelky jako prevenci užívala měsíc Chlamydil Extra, dodnes čas od času využívám lahvičku kapek Lichořeřišnice větší. Je to víc než dva roky a světe div se, mám klid. Lichořeřišnice má ještě jeden bod k dobru - přestaly mi padat vlasy. Neradím, jen píšu vlastní zkušenost.
Lichořeřišnice (Tropaeolum majus) větší je plazivá, výhony má dlouhé i přes dva metry. Vykvétá jednobarevnými i nejrůzněji barevně kombinovanými, velkými, příjemně voňavými květy. Hodí se do truhlíků a okrasných nádob, na obruby záhonů, k popínání nízkých i vysokých plotů, zástěn a pergol, podle vzrůstnosti odrůdy. Dále si můžete vybrat z množství odrůd s květy odlišných barev (lichořeřišnice vyniká v teplých, zářivých tónech) a plnokvětou či jednoduchou formou.
Semena lichořeřišnic vyséváme do konce července ve sponu asi 40 x 15 cm na záhon, do truhlíků, větších mís, květináčů a koryt. Při teplotě nad osmnáct stupňů a ve vlhké půdě vyklíčí do tří týdnů. Semena jsou velká a prospěje jim máčení – pak již nesmí zaschnout. Do jamky hluboké asi dva centimetry dáváme dvě až čtyři semena, rostliny jsou pak hustší a bohatěji kvetou. Nejlépe rostou a kvetou v normální, spíše chudší vlhké půdě a na slunném místě.
Chuť čerstvé rostliny je mírně kořeněná, někdy ostřejší, připomíná řeřichu, ředkvičku nebo křen. Květy a listy můžeme sbírat celé léto a přidávat je do salátů namísto rukoly, do pomazánek, polévek případně na obložené chlebíčky.
Lichořeřišnice má neuvěřitelně silné a širokospektrální antibiotické účinky. Působí proti většině kmenů bakterií, které způsobují zánětlivá onemocnění močových a dýchacích cest. Objevují se rovněž pozitivní informace o boji se zlatým stafylokokem. Tato bylinka je účinná i proti salmonelóze nebo streptokokům. Její užívání nás může v mnoha případech ušetřit pojídání syntetických antibiotik, nebo významně podpořit a zkrátit léčbu nemoci. Důležité však je začít s aplikací lichořeřišnice v počátcích nemoci. Působí také jako prevence, případně na doléčení zánětů s hrozbou recidivy. Stejně účinně pomáhá proti vypadávání vlasů či tvorbě lupů. Často bývá součástí přírodních přípravků k léčbě těchto problémů. Čerstvá šťáva nebo obklady z rozdrcených listů mají dezinfekční účinek při aplikaci na poraněnou pokožku, kde ničí mikroorganismy, které by mohly zapříčinit zánět. Lichořeřišnice má unikátní vlastnost: navzdory velmi silným účinkům je ohleduplná k našemu tělu. Neničí přirozenou mikroflóru zažívacího traktu a jiných sliznic, tak jako to činí chemická antibiotika.
V naší poradně s názvem LICHOŘEŘIŠNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina Černá.
Mohu užívat lichořeřišnici a warfarin?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Tinktura z lichořeřišnice by vadit neměla. Listy, květy a semena obsahují vitamín K, takže je potřeba s tím počítat ve svém denním příjmu tohoto vitamínu a přiměřeně ponížit příjem jiné zeleniny.
Lichořeřišnice se také používá na vlasové tonikum, kdy je zapotřebí 100 g natě lichořeřišnice, 100 g listu kopřivy, 100 g natě brčálu barvínku a 25 g kuchyňské cibule. To vše se naloží do 0,7 litru 90% lihu a uloží na tmavém a teplém místě na 14 dní. Pak se vše přefiltruje a vtírá po umytí do vlasové pokožky. Ovšem pozor, pouze jednou za 14 dní. Stejně tak odvar z natě lichořeřišnice se používá na proplachování vlasů proti lupům.
Pro lihovodný roztok je důležité připravit si tinkturu. Ta se připravuje nejlépe v srpnu, a to z celých částí rostliny, které se zalijí 80% slivovicí, nebo pak na konci září, kdy se zalévají zralá semena. Celé rostlinky se nasekají na střední kousky, vloží do nádoby a zalijí vysokoprocentním alkoholem tak, aby byla lichořeřišnice ponořená. Rostlinky by se měly macerovat asi měsíc na temném místě. Poté se tinktura z lichořeřišnice přecedí a slije do připravené čisté lahve. Je možné užívat zevně nebo vnitřně po kapkách. Lihovodný roztok pak funguje jako nálev ze sušené lichořeřišnice s přísadou 20 kapek lichořeřišnicové tinktury.
Čaj z lichořeřišnice
Čaj se připraví tím způsobem, že naplněnou lžičku řezaných sušených květů či dvě lžičky čerstvých lístků zalijete hrníčkem horké vody, necháte přibližně deset minut vylouhovat a přecedíte. Čaj následně přeceďte a popíjejte třikrát za den.
V naší poradně s názvem DOMÁCÍ VÝROBA RUMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.
Neznáte někdo recept na domácí výrobu Rumu?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Náš domácí Český rum tuzemák se vyráběl a dosud vyrábí z jemného konzumního lihu, vody a tresti z kyseliny mravenčí. Jde vlastně o dochucený jemný líh rumovou esencí - trestí z kyseliny mravenčí. Jemný konzumní líh pro domácí rum musí být vyroben z melasy nebo z obilí a je na to třeba při jeho nákupu dát pozor! Z brambor, jak je ve společnosti hojně rozšířeno, se rum ani líh nevyrábí. Jemný konzumní líh 80% jde koupit běžně v internetových obchodech, anebo ho lze pořídit vlastní výrobou domácí pálenky z melasy nebo obilí. Kyselina mravenčí, respektive její tresť se dá koupit běžně v supermarketu, jako rumová esence v malé hnědé lahvičce. Jedna taková malá lahvička stačí na ochucení asi 300 ml jemného lihu. Síla domácího rumu se pak dotvoří přidáním pitné vody. Při použití jemného 80% lihu se domácí rum zředí 1 díl ochuceného domácího rumu, ku dvěma dílům vody. Rychlé levné a chytré! :-)
Ingredience: 1 čerstvý bílek, půl šálku horké vody, 5 kapek citronové šťávy
Postup: Bílek rozšleháme ve vodě a přidáme citronovou šťávu. Po umytí tento přípravek pečlivě vetřeme do vlasů, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 30 minut působit. Po uplynutí této doby vlasy pečlivě umyjeme a na závěr přelijeme bylinkovým odvarem...
Vlasový stimulátor z lichořeřišnice
Ingredience: 2 hrsti listů a květů lichořeřišnice, 0,5 litru vody
Postup: Bylinu vložíme do studené vody a pomalu přivedeme k varu, vaříme pak 10 minut. Po vychladnutí dobře přecedíme, nalijeme do sklenice a uložíme v lednici. Po dobu jednoho měsíce si tímto roztokem denně masírujeme vlasovou část hlavy.
Tonikum proti vypadávání vlasů
Ingredience: 2 lžíce květů a listů lichořeřišnice, 1 lžíce kopřivového kořene, 3 dl 60% lihu, 2 dl destilované vody
Postup: Byliny zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme, přidáme destilovanou vodu, nalijeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. Tonikem si denně, po dobu 3–4 měsíců, masírujeme vlasovou pokožku.
Postup: Všechny uvedené drogy zalijeme lihem a necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, přidáme destilovanou vodu a nalijeme do skleněné lahve. Tímto tonikem si vždy po umytí jemně namasírujeme vlasovou pokožku.
Bylinné odvary
Bylinkové odvary jsou pro naše vlasy úžasnými pomocníky. Celkově je regenerují a viditelně zvyšují jejich celkovou kvalitu.
Postup: Jednu hrst bylinky přelijeme 2 litry vroucí vody a necháme 30 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a použijeme na poslední opláchnutí a mírnou masáž vlasové pokožky. Pak již neoplachujeme.
Vhodné byliny:
bazalka – podporuje růst vlasů a usnadňuje jejich rozčesávání,
bříza – omezuje tvorbu mazu a lupů, brání nadměrnému vypadávání vlasů,
heřmánek – zvyšuje lesk a pružnost vlasů. Rovněž omezuje tvorbu mazu,
kopřiva – podporuje růst vlasů a jejich pružnost a lesk. Zároveň je posiluje a zamezuje vypadávání,
levandule – celkově regeneruje vlasovou část hlavy a zmírňuje také svědivost pokožky,
máta – dezinfikuje vlasovou pokožku a zabraňuje tvorbě lupů,
měsíček – ošetřuje a zvláčňuje citlivou pokožku hlavy, hlavně u dětí.
Tinkturu z lichořeřišnice můžete ředit s vodou nebo šťávou a užívat ji při urologických problémech, zánětech nebo při nachlazení. Tinktura z lichořeřišnice také pomáhá zlepšit vlasovou pokožku. Stačí jen pár kapek vmasírovat do vlasů a hlavy. Lichořeřišnice se sbírá od května do září.
Lichořeřišnice obsahuje silice, isothyokyanát benzylnatý, draslík, bílkoviny, olej a látky, které se vylučují především močí a plícemi. Z toho také plyne, že její hlavní účinek je v oblasti ledvin – tady je široké spektrum působnosti. Droga působí na stafylokoky, streptokoky, E. coli, salmonely a podobný účinek se v menší míře projevuje i u dýchacích cest. Je to jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik.
Lichořeřišnici můžeme používat čerstvou. Pak volíme čerstvou šťávu v dávce 30–40 g šťávy. Nebo lze připravit salát, pak konzumovat cca 50–60 g salátu. Pokud drogu usušíme, ideální je lihovodný roztok (viz níže), případně obyčejný nálev. A to 3x denně 350 ml nálevu. Největší účinek od požití nastupuje po 8 hodinách, ale již po dvou začíná lichořešišnice působit. Po 16 hodinách pak odeznívá. V každém případě by se léčebná kúra lichořeřišnicí neměla používat méně než 10 dní.
Drogou lichořeřišnice jsou semena, květy, listy a také šťáva. Šťáva z lichořeřišnice má asi největší sílu – šťávu lisujeme a užíváme vnitřně na záněty horních cest dýchacích, při chronických zánětech plic, záněty močových cest. Celou rostlinu rozmixujte ponorným mixérem a pak vylisujte. Po celou dobu vegetace lze sbírat nať, listy a květy, po dozrání pak semena.
Ve svém příspěvku VÝROBA MÝDEL NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.
super, vyzkoušela i když jsem pozměnila ingredience. Dala jsem kokosový tuk a bambucké máslo a mažu tím syna s atopickým ekzémem. Ne, že by mu zmizel, to ne, ale každopádně mu na pleť má mastička funguje stejně, jako komerčně prodávané a stokrát dražší. Důležité je sehnat kvalitní suroviny, já beru tady: https://www.ekokoza.cz/esho…
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ingredience: jeden z těchto tuků – lékařská vazelína, sádlo, nebo bambucké máslo, dále propolisová tinktura (1 pětina množství v poměru k množství tuku)
Postup: Do vodní lázně vložíme nádobu, v níž pozvolna rozpustíme tuk, nakapeme tinkturu a zhruba při 50, 60 °C jemně mícháme, dokud cítíme, že se ještě líh z tinktury neodpařil. Po odpaření odstavíme, nalijeme do nádobky, kterou po vychladnutí uložíme do lednice.
Výroba tinktury
Ingredience: alespoň 60% líh k vnitřnímu užití, najemno nakrájený propolis
Postup: Ingredience promícháme, vložíme do tmavé skleněné lahvičky, necháme louhovat při pokojové teplotě cca 20 dnů. Občas protřepeme. Po uplynutí této doby přecedíme přes plátno.
Výroba propolisového másla (vhodné i pro děti)
Ingredience: 250 g másla, 60 g propolisu
Postup: Máslo zvolna rozpustíme, do něj vložíme nakrájený propolis a mícháme, dokud se nerozpustí. Můžeme přecedit. Po mírném vychladnutí nalijeme do sklenice, kterou uchováváme v lednici. Toto máslo pomáhá při léčení zápalu plic, podporuje vykašlávání, tlumí suchý kašel. Užívá se 1 lžička třikrát denně a je velmi vhodné i pro děti. U dětí se dá toto máslo při mírném kašli použít například do teplého mléka, nebo jen tak lžičku na jazyk, nechat rozpustit – „pohladí“ jim sliznici krku a stimuluje jejich imunitu. Při těžších formách potíží s průduškami se užívá i 2 měsíce. Ale skutečně záleží na konkrétním problému. Někdo může mít na propolis alergii, je nutno brát v potaz i tuto možnost.
Surový, nijak nezpracovaný propolis se používá spíše při bolestech zubů, na bradavice a podobně.
Pro vnitřní užití je lepší propolisová tinktura. Neředěná tinktura se užívá pod jazyk, kde se lépe vstřebává. Ale pozor, obsahuje alkohol, který na sliznici pálí, je tedy vhodnější ředit vodou.
Nejsou známy žádné nežádoucí účinky této byliny v těhotenství a při kojení. Látky v rostlině obsažené by neměly poškodit plod. V přiměřeném množství se tedy může lichořeřišnice užívat i v době těhotenství, nedoporučuje se však ve formě tinktury – alkohol je buněčný jed a do těla těhotné ženy vůbec nepatří.
Ve svém příspěvku PEELING DOMÁCÍ VÝROBA PROTI ČERNÝCH TEČKÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel :).
Ahojte:) sama sem si před chviličkou udělala ten cukrovej peeling :)) ao pravdu to pomohlo !! :)) ale nedělala sem to stím olivovím olejem ale se slunečnicovím:)
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Lichořeřišnice větší je nízká rostlinka s vejčitými listy a křiklavě žlutými či oranžovými květy. Běžně roste na zahrádkách a málokdo tuší, jaká síla se v ní ukrývá. Využívají se především její semena, ze kterých se připravuje tinktura, jež se používá k léčbě angín, zánětů v krku a zánětů močových cest.
Je účinná také při vypadávání vlasů. Lze využít téměř kteroukoli část rostliny a zajímavé je, že ji můžete konzumovat i v syrovém stavu. Například příjemně štiplavě chutnající listy můžete s klidem použít do salátu místo ředkviček.
Lichořeřišnice větší má výrazné antibiotické účinky, hubí obrovské množství nejrůznějších streptokoků a stafylokoků, E. coli, salmonelu, Proteus vulgaris a řadu dalších baterií. Z tohoto důvodu se užívání lichořeřišnice doporučuje v případě jakékoli bakteriální infekce.
Koupě bylinné tinktury je velmi drahá, zejména pokud je koupena v obchodě se zdravou výživou. V závislosti na příslušných bylinách a na značce, mohou stát 300 Kč za lahvičku. Výroba tinktury je docela jednoduchá, k výrobě nepotřebujete moc vybavení. Pokud máte vlastní bylinky, tak si z nich můžete udělat léčivé čaje, nebo si vyrobte vlastní tinkturu, která bude cenově výhodnější. K výrobě tinktury se používají sušené listy, stonky, květy, kořeny, ale také i semena a sušené plody.
Spíše než říkat „rozpouštědlo“, bude mnoho bylinkářů používat slovo „menstrum“. Obecně i alkohol je rozpouštědlo, které se používá k výrobě bylinných tinktur. Léčivé vlastnosti bylin se snadno rozpouští v alkoholu a díky tomu snadněji účinkují v těle. Ale nejen to, alkohol má také konzervační vlastnosti a to pomáhá tinktuře zůstat svěží po velmi dlouhou dobu. Čistý ethanol je tím nejlepším základním rozpouštědlem pro vaši tinkturu. Tento alkohol zřeďte na polovinu s vodou před tím, než budete vyrábět své léky anebo použijete již naředěný 60% etanol. Glycerin nebo olej je také dobrým rozpouštědlem a funguje dobře v tinktuře pro děti. Dříve se používal čistý jablečný ocet jako menstrum, zejména pokud se používala tinktura dlouhodobě a každý den. Výroba bylinné tinktury je jednoduchá a spočívá v usušení rostliny, jejím nasekáním na drobné kousky a úplném namočení do rozpouštědla. Macerace probíhá po dobu několika týdnů za každodenního promíchání. Po maceraci se oddělí pevné části od tekutiny pomocí sítka nebo lépe bavlněného hadříku, přes který se vylisuje z pevného obsahu všechna tekutina. Nejcennější léčivé látky jsou vždy ty, co se musí nejvíce ždímat a lisovat.
Dalo by se říci, že ideálním tipem je domácí výroba séra z vitamínu C, a to z jednoho prostého důvodu – je cenově dostupné. Celkové náklady na výrobu tohoto séra jsou nižší, než když si zakoupíte komerčně dostupné přípravky, které navíc ani nemusí obsahovat dostatečné množství vitamínu C, což má pak za následek dlouhodobé léčení. Takže pokud si toto sérum vyrobíte doma, máte jistotu, že bude obsahovat dostatečné množství vitamínu C a rychleji uvidíte hojivější účinek.
Výroba séra:
Kupte si vitamín C v prášku, který je k dostání téměř ve všech obchodech.
Smíchejte malé množství prášku s destilovanou vodou, nejlépe studenou.
Směs promíchejte v zavřené láhvi.
Sérum vitamínu C oxiduje velmi rychle, je tedy důležité, aby bylo uchováno uzavřené v chladu. Vždy je lepší vyrobit menší množství séra, protože jeho životnost je pouhých 5 dní. Poté si musíte vyrobit nové.
Zároveň je důležité vyzkoušet si na malém místě, jak sérum působí na vaši pleť, protože každá pokožka je jiná. Některé typy pokožky snesou větší množství vitamínu C a některé menší. Vždy je lepší začínat s menším množstvím a posléze zvyšovat dávkování vitamínu C. Předejdete tím podráždění pokožky.
Vždy když použijete sérum z vitamínu C, nevystavujte se ihned slunečnímu záření.
Ve svém příspěvku VÝROBA DOMÁCÍ TINKTURY Z ALOE VERA A ALKOHOLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Raunerová.
Dobrý den. Ráda bych si udělala tinkturu z aloe vera a alkoholu.(Slivovice). Ne z alpy ,ne s acilpirinem. Jsem vředař. Prosím poradte někdo , jak na to.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.
30 dkg aloe pomelete,dáte do větší sklenice a přidáte sedmičku červeného vína, 1 deci slivovice /vodky,lihu/10 dkg medu. Necháte 3 týdny na okně .Můžete celé zcedit nebo zcedíte část kterou užíváte 2x denně štamprli. Vyléčila jsem žaludeční vředy a klesl mi cukr.
Experiment začíná – chceme si sami vyrobit své vlastní tekuté mýdlo. Dá se říct, že nejde o moc složitou a těžkou věc, jako spíše o dosti zdlouhavý proces. Při výrobě domácího tekutého mýdla se raději držte dál od přidávaných ingrediencí, které jsou i zdraví nebezpečné, není zapotřebí přidávat rozpouštědla, kyseliny nebo emulze. Ideální je naopak přidávání olejů, vody a louhu, díky čemuž vznikne lepší mýdlo. Také je možné přidat aroma, které zlepší vůni mýdla. Vybírejte vždy ingredience, s nimiž se pracuje bezpečně a jednoduše. Pokud si chcete vyrobit domácí mýdlo, potřebujete snadnější postup. Nakonec bude domácí výroba mýdla celkem jednoduchá, protože postačí pouze tekuté mýdlo míchat, vařit a poté už jen používat.
Potřebné ingredience
kokosový olej
olivový olej
destilovaná voda
hydroxid draselný
Přísady:
vůně nebo aroma
ředění (voda)
Postup
První várka výroby trvá asi hodinu. Většina tekutých mýdel nemá průhlednou barvu, takže není problém, když i domácí mýdlo bude zakalené, ale nesmí být mléčné.
Pro výrobu je zapotřebí dvou olejů, a to 20 % kokosového oleje a 80 % olivového oleje. Při výrobě mýdla z těchto olejů je možné dosáhnout výsledku za pouhých 20 minut. Tato mýdla nemusejí být neutralizovaná kyselinou, protože nemají žádný vysoký přebytek louhu. Při finální výrobě tohoto mýdla je důležité, aby došlo k odpařování přebytečných ingrediencí, což nám umožní dosáhnout vyšší koncentrace tekutého mýdla.
Při výrobě mýdla nezapomeňte nejprve zvážit hliněný hrnec. Tato hmotnost bude zapotřebí po vaření pro výpočet vody na ředění.
Velmi důležité je také měření teploty oleje. Optimální hodnota je 71 °C. Pokud se olej jen zahřívá, mělo by dojít k měření louhu v destilované vodě. Ideální hodnota by pak měla být 60 až 70 °C. Nejideálnější hodnotou je 60 °C. Jakmile jsou oleje ohřáté na 71 °C a louh na 60 °C, vše se opatrně přelije a za stálého míchání kontroluje. K efektivnějšímu promíchání obsahu použijte nejlépe tyčový mixér. Výroba mýdla pomocí tohoto receptu trvá pouhých 20 minut.
Jakmile je vše hotovo, nechejte mýdlo odstát po dobu 5 nebo 10 minut. Hrnec s mýdlem přiklopte. Po uplynutí této doby dejte vše vařit při teplotě téměř 90 °C. Každých 15 minut obsah dobře promíchejte, abyste odstranili z mýdla veškerý vzduch, který celý proces prodlužuje a zpomaluje zmýdelnění.
Mezitím co se mýdlo vaří, si ohřejte vodu, kterou poté přilijte k mýdlu a vařte dalších 45 minut, dokud nevznikne z mýdla takzvaná kaše.
Test neutrality se provádí pomocí vzorku mýdla, který se kápne na hadřík a pouhým okem se zjistí, zda
Ve svém příspěvku KOSTIVAL VYROBA MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Pánek.
Dnes jsem poslouchal vysílání v rozhlase kde se zmíňovali o kostivalu, že se dá připravovat jako špenát kvůli obsahu vápníku. Navíc, že obsahuje vitamín B12, který je označován jako jen živočišného původu. Na konec poznamenali, že kostival obsahuje sirné sloučeniny, které jsou vhodné na léčení pásového oparu. Neřekli však zda užívat jako čaj nebo mast.
Mohu Vás požádat o nějaké doporučení léčby ?
Děkuji za laskavost, Karel Pánek.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Sladkou javorovou šťávu objevili původní obyvatelé Kanady již před staletími a zpracovávali ji na sirup nebo na pevný cukr. Postup výroby je na pohled velmi jednoduchý. Stačí navrtat otvor do kůry javorového stromu, nasbírat šťávu, svařit ji a plnit do nádob. Pokud ale chcete získat skutečně kvalitní výrobek, je třeba přísně dodržovat osvědčené postupy a recepty. Ty se dědí jako součást rodinné tradice z generace na generaci. Přírodní javorová šťáva je řídká a mírně nasládlá. Typickou barvu a chuť dostane až po svaření. Její objem se přitom sníží na čtyřicetinu původně zachyceného množství. Prvním problémem je stanovit správnou dobu pro začátek sběru. Obvykle ji avizují první houfy vracejících se havranů. Dalším znamením jsou mouchy nazývané „cukrové“.
Nejvýznamnějším centrem sběru javorového sirupu je oblast La Beauce na quebeckém jihovýchodě. Tam jsou údajně nejvhodnější klimatické podmínky pro pěstování javoru cukrového (Acer saccharum). Právě tento druh s typickými ostře vykrajovanými listy, jak je známe z kanadské státní vlajky, je zdrojem žádané cukrové šťávy. Téměř v každém javorovém lesíku zde nalezneme cabane a sucre neboli cukrovou chýši zbudovanou k výrobě javorového sirupu. Většina výrobců dnes svádí šťávu od stromů přímo do „cukrové chýše“, takže se během transportu vůbec nedostane do kontaktu se vzduchem a zůstává čirá. Pouze někteří tradicionalisté zůstávají u staršího systému menších sběrných nádobek. Dvakrát denně pak vyjíždějí na saních s koňským potahem, aby sebrali výtěžek do větší bečky. Obsah se pak odpařuje na pánvích nad ohněm z dřevěných polen. Na odpařovací pánvi se sirup musí často míchat, jinak se přichytává. Vzniklá pěna se během odpařování odebírá, aby výsledný produkt byl co nejčistší. Výroba javorového sirupu přitahuje turisty, kteří se do La Beauce sjíždějí hlavně v březnu během pětidenních sirupových slavností. Stromům se odebírá pět až deset procent šťávy, to je v průměru čtyřicet litrů z každého stromu za jednu sezonu. Tak se stromy mohou dožít v plné svěžesti i dvou set padesáti let. Samotná výroba spojuje tradiční vědomosti s moderními přístroji.
Jablečný ocet obsahuje draslík, který příznivě ovlivňuje pokožku, srdce a cévy, dále vlákninu s pektinem, který pomáhá snižovat cholesterol. Také obsahuje vápník, který je důležitý pro tvorbu kostí a zubů. Dalšími látkami obsaženými v jablečném octu jsou i beta-karoten a hořčík. Beta-karoten je důležitý pro boj s volnými radikály a hořčík podporuje látkovou výměnu.
Výroba jablečného octa – první recept
Umyjeme kilo jablek, nastrouháme i se slupkou a jádřincem, vložíme do skleněné nádoby a zalijeme vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka. Orientačně bude potřeba asi 3 litry vody na jeden kilogram jablek. Poté přiklopíme víčkem a nechám týden na teplém místě. Dvakrát za den je nutno dobře promíchat (dřevěnou vařečkou). Po týdnu se vše scedí a opět uzavře do nádoby na dalších 21 dní na tmavé místo. Poté se ocet přecedí a nalije do lahví, které se uzavřou a uchovávají v lednici.
Výroba jablečného octa – druhý recept
Umytá jablka beze stopky a okvětí se nastrouhají i s jádřincem. Poté se dají do pětilitrové sklenice (do poloviny) a zalijí vodou. Následně se přidá 100 gramů cukru na 1 litr vody a kůrka chleba. Sklenici přiklopíme a nechám v teple kvasit. Jednou denně by se vše mělo promíchat dřevěnou vařečkou a nechat odstát po dobu dvou týdnů. Poté přecedit a vymačkat. Vše se nechá odstát po dobu 6 týdnů, ale již se nic nemíchá. Poté se vše několikrát scedí a kvašení je u konce. Na octu se nesmí vytvořit zátka.