Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LIDSKÉ TĚLO VNITŘNÍ ORGÁNY SLINIVKA

OBSAH

Vnitřní orgány člověka obrázek

Zde si můžete prohlédnout obrázek, jak vypadá lidské tělo uvnitř tzv. vnitřnosti, tedy vnitřní orgány.

Zdroj: Vnitřní orgány lidského těla

Diskuze

V diskuzi PRŮJEM A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbyněk.

Průjem jsem vždycky léčil Endiaronem. Poslední dobou už nezabíral. V lékárně mi poradili nějaká probiotika Probiolact. Stačílo si dát jednu tobolku ráno, druhou večer a průjem odezněl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

co teda zabírá na sto procent při průjmu? chtělo by to něco šetrnějšího pro lidské tělo.. ono černé uhlí znám, ale to nechci, to je o ničem :(

Zdroj: diskuze Průjem a probiotika

Slinivka břišní

Slinivka břišní čili pankreas (z lat. pancreas) je šedě růžová laločnatá žláza připomínající velkou slinnou žlázu a řadí se mezi orgány trávicí soustavy. Velikost lidského pankreatu je 12–16 cm a váha 60–90 g. Funkčně tato žláza splňuje kritéria žlázy s vnější i vnitřní sekrecí. Většina objemu tkáně pankreatu je určena k výrobě pankreatické šťávy (= enzymy štěpící cukry, tuky, bílkoviny), jež je následně odváděna do dvanáctníku. Pouze 1,5 % objemu pankreatu tvoří buňky, které produkují neméně důležité hormony jako inzulín a glukagon, jež jsou secernovány do krve.

Zdroj: Vnitřní orgány lidského těla

Poradna

V naší poradně s názvem CERVENE TECKY NA KUZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobry vecir moje mala holcicka amalka sa stoho dostala velmi dobre je doma a smeje se nne vse moze se ji to. Vratit ddekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lidské tělo si proti meningokoku bohužel nevytváří automaticky protilátky a infekce se může za život opakovat. Ale nestrachujte se, radujte se, že to dobře dopadlo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cervene tecky na kuzi

Slinivka břišní a její umístění

Slinivka břišní čili pankreas (z latinského pancreas) je šedě růžová laločnatá žláza připomínající velkou slinnou žlázu a řadí se mezi orgány trávicí soustavy.

Anatomie

Slinivka břišní je 12-16 cm dlouhá laločnatá žláza uložená v břišní dutině pod bránicí, v těsné blízkosti žaludku, tenkého střeva a jater. Rozlišují se na ní tři hlavní části, a to hlava, tělo a ocas.

Funkce

Mezi její hlavní funkce patří tvorba slinivkové šťávy, která se významně podílí na štěpení potravy v tenkém střevě. Kromě toho je také zdrojem některých důležitých hormonů, které se zapojují do metabolismu cukrů. Celkově se tedy dá říci, že slinivka břišní je nesmírně důležitá pro lidský metabolismus, a pokud dojde k poruše její funkce v důsledku onemocnění, vždy se to projeví velmi závažnými komplikacemi.

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadá slinivka.

Zdroj: Kde bolí slinivka

Diskuze

V diskuzi OMEGAMARINE FORTE + V TĚHOTENSTVÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, v článku jsou uvedeny informace o prospěšnosti pro lidské tělo, ale nikde jsem se nedočetla jak je to s užíváním v těhotenství. Zdali se má dávkování snížit, zvýšit, či po dobu těhotenství neužívat.

Děkuji za odpověď.
Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Tak teď koukám, že v diskuzi již informace na toto téma jsou. :)

Zdroj: diskuze OmegaMarine Forte + v těhotenství?

Slinivka při cukrovce

Slinivka břišní produkuje mimo jiné inzulin – hormon, který je klíčový při přeměně a využití cukru v organismu. Pokud slinivka produkuje nedostatek inzulinu, zvyšuje se hladina cukru v krvi, a to je z dlouhodobého hlediska pro tělo nepříznivý stav. Dochází k onemocnění zvanému diabetes mellitus (cukrovka). V pokročilé fázi cukrovky je nutné dodávat tělu inzulin umělou formou (injekce).

Zdroj: Umístění slinivky břišní

Poradna

V naší poradně s názvem KDE BOLÍ SLINIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

kde se nachází slinivka a jak se projevuje.děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je popsáno umístění slinivky břišní: www.ceskenemoci.cz/s…
Tady je popsáno jak se projevuje podrážděná slinivka: www.cukr-v-krvi.cz/p…

Zdroj: diskuze Kde bolí slinivka

Anatomie dutiny břišní

Slinivka břišní se nenachází v dutině břišní, ale přímo za břišní dutinou mezi žaludkem a velkými břišními cévami. Tento orgán trávicí soustavy je asi 28 cm dlouhý, přičemž se dělí na hlavu (caput), tělo (corpus) a ocas (cauda). Produkty slinivky břišní jsou odváděny do tenkého střeva, konkrétně do dvanáctníku. Zde se setkávají s potravou zpracovanou v žaludku a podílejí se na jejím dalším zpracování a chemickém trávení.

Slinivka břišní je podvojná žláza, to znamená, že plní jak funkci žlázy s vnitřní sekrecí (účastní se na tvorbě hormonů inzulinu, glukagonu a dalších látek), tak funkci žlázy s vnější sekrecí (produkuje tripsin, lipázu a amylázu). Slinivka je jednoduše nezastupitelným producentem důležitých hormonů, dále pak také štěpí tuky, složité cukry a bílkoviny pomocí enzymů.

Zdroj: Slinivka a její umístění v těle

Poradna

V naší poradně s názvem ROZŠÍŘENÉ PÓRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Ryšková.

Dobrý den,
chci se zeptat jak je možné, že na jedné tváři mám rozšířené pory a na druhé ne. Přitom na obě tváře dávám přibližně stejné množství krému. Kosmetička říkala, že mám normální pleť, akné jsem nikdy moc neměla. Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Evo, je to normální jev. Lidské tělo není zcela symetrické a to se týká i vlastností pokožky na té či oné straně těla. Budete se muset, Evo, s touto disbalancí smířit. Pro krytí rozšířených pórů použijte kosmetiku na rozšířené póry. Přehled o tom, co pro rozšířené póry nabízí trh můžete zjistit tady: www.krasa.cz/problem…

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Rozšířené póry

Anatomie slinivky břišní

U slinivky vás nejvíce zajímá její umístění v těle. Pankreas neboli slinivka břišní je malý, asi 25centimetrový nepárový orgán velikosti lidské dlaně. Váží asi 75 g a skládá se z tzv. hlavy, těla a ocasu. Je uložen pod brániční klenbou mezi žaludkem a velkými břišními cévami. Ač je jejich umístění v těle rozdílné, tak slinivka má společný vývod se žlučníkem, který ústí do části dvanáctníku, což je začátek tenkého střeva, kde se dostává natrávená potrava ze žaludku. Tam se projevuje jedna z funkcí slinivky břišní, a to schopnost trávení potravy a její přeměny v důležité živiny (štěpením tuků, složitých cukrů a bílkovin). Tato funkce je umožněna produkcí trávicích enzymů – trypsinu, lipázy a amylázy. Slinivka je orgán, jenž je současně důležitou žlázou s vnitřní sekrecí, především díky sekreci inzulinu, ale i jiných hormonů, například glukagonu a somatostatinu. Inzulin je pro lidský život nepostradatelný, protože napomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Jeho nedostatek i nadbytek může způsobit vážný zdravotní stav i smrt pacienta. Tímto způsobem se slinivka zařazuje mezi jeden z nejdůležitějších orgánů těla.

Zdroj: Slinivka břišní

Anatomie

Pankreas má vzhled šedě růžové velké slinné žlázy se zevně patrnou kresbou lalůčků. Slinivka břišní je dlouhá 12–16 cm a její hmotnost je 60–90 g. Má protáhlý tvar a makroskopicky se dělí na 3 základní části, a to hlavu (caput), tělo (corpus) a ocas (cauda).

Nachází se za žaludkem: táhne se po zadní stěně břišní od duodena (dvanácterníku) až ke slezině. Slinivka břišní patří mezi žlázy s vnitřní i vnější sekrecí a řadí se k trávicímu ústrojí.

Buňky pankreatu obsahují a vylučují definitivní enzymy a proenzymy: bílkoviny se štěpí díky trypsinogenu (trypsinu) a chymotrypsinogenu (chymotrypsinu), pro štěpení škrobů a cukrů (až na monosacharidy) produkuje pankreas amylázu a tuky jsou štěpeny prostřednictvím lipázy.

Zdroj: Pankreas

Poradna

V naší poradně s názvem KRÁLÍK DOMÁCÍ A JEHO NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Svoboda.

Dotaz:
Pokud má králík ušní svrab (prašivinu), je možné bez obav jeho maso konzumovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svrab je výlučně kožní onemocnění, které nijak neovlivňuje svalovinu ani vnitřní orgány. Vzhledem k tomu, že u jatečných králíků se celá kůže stahuje, nehraje její onemocnění žádnou roli v kvalitě masa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní nemoci u králíků

Co znamená pankreas homogenní

Homogenní = mající stejnorodé složení, strukturu, stejnorodý; pankreas = slinivka břišní, tudíž tento termín označuje, že je slinivka v pořádku, bez nálezu.

Zdroj: Pankreas

Poradna

V naší poradně s názvem ALOE VERA - MANGO A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Švejdová.

Prosím o sdělení, zda lze při užívání léku warfarin Orion současně pít bylinný nápoj z aloe (koncentrát) , příchuť mango. ( 2 víčka do skleničky vody 200 ml).
Děkuji za odpověď.
Jana Švejdová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za prvé neexistuje žádný věrohodný vědecký důkaz, který podporuje pití šťávy z aloe vera. Při pití šťávy z aloe vera nebyl prokázán žádný zdraví prospěšný účinek pro lidské tělo.
Co se týče interakce s Warfarinem, tak nejsou žádné zprávy o tom, že by k ní docházelo. Pro jistotu si ale nechte změřit srážlivost krve po prvních dnech používání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aloe vera - mango a warfarin

Kde je v těle slinivka

Kde je slinivkalidském těle (uložení slinivky v těle)? Slinivka břišní je úzký plochý orgán dosahující délky mezi 12–15 cm. Anatomicky se dělí na 3 části: hlavu, tělo a ocas. V břiše je slinivka lokalizována pod játry, mezi žaludkem a páteří. Hlava slinivky přímo naléhá na dvanácterník (což je první část tenkého střeva). Ve slinivce břišní jsou drobné vývody, ve kterých se tvoří tekutina, která odtéká do hlavního vývodu slinivky. Tento hlavní vývod, který prochází celou délkou slinivky (od ocasu až k hlavě) a sbírá tekutinu z celé slinivky, ústí ve dvanácterníku společně s hlavním žlučovodem, jímž odtéká do tenkého střeva žluč ze žlučníku tvořená v játrech. Pokud máte bolesti v horní části břicha, které vystřelují do oblasti zad, tak to je právě oblast, kde bolí slinivka.

Zdroj: Umístění slinivky břišní

Poradna

V naší poradně s názvem PROTIONOVÉ NÁPOJE A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Novák.

Dobrý den
potřeboval bych doporučit nějaký druh proteinů nebo jiného výrobků, který by mi dal potřebné bílkoviny a který je vhodný i pro lidi s onemocnění dnou...
děkuji za odpověd Novák

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proteinové nápoje moc dobře dohromady se dnou nejdou. Prpteiny = kyselina močová = záchvat dny. Lidské tělo si plně vystačí s proteiny, které přijme v běžné stravě a prakticky nepotřebuje žádné další doplňování. Pokud však hodláte použít proteinový nápoj, tak volte ty, které jsou vyrobeny z mléčné syrovátky a striktně dodržujte maximální množství 20 gramů bílkovin na jednu porci. Při používání proteinových nápojů zvyšte příjem tekutin během dne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Protionové nápoje a dna

Obrázek slinivky břišní

Zde můžete vidět, jak vypadá slinivka břišní.

Zdroj: Slinivka a její umístění v těle

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den , slyšela jsem.ze se mají omezit i zdravé tuky jako je avokado a ořechy.Pak ale v jídelníčku je ovesna kaše s ořechy nebo avokadova pomazanka.Muzete dovysvětlit jak to ted je?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve svém dotazu správně uvádíte, že v případě problémů se žlučníkem se má OMEZIT příjem tuků. Všech. Nezdravých i těch zdravých. Omezit ovšem neznamená zcela vyloučit. Tuky lidské tělo potřebuje pro mnoho důležitých funkcí, mimo jiné i pro transport nezbytných vitamínů. Tuky nezle ze stravy zcela vyloučit. Proto jsou tučné potraviny přítomny i v doporučeném jídelníčku, ovšem v omezeném množství v daném dni nebo týdnu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček po operaci žlučníku

Zvětšená slinivka břišní

Zvětšená slinivka, tedy slinivka větší, než by měla být, může být způsobena mnoha faktory. Stejně jako v ostatních orgánech v těle, tak i ve slinivce břišní se mohou vyvinout různá onemocnění, zde například pankreatitida, akutní pankreatitida, chronická pankreatitida, pankreatické pseudocysty, cystadenom, absces a rakovina slinivky břišní.

Dalo by se zjednodušeně říci, že nádory, diabetes a enzymatická nedostatečnost mohou způsobit zvětšení slinivky břišní.

Zdroj: Podrážděná slinivka

Očista jater

Zde si můžete vyzkoušet několik receptů na očistu jater.

Zdroj: Podrážděná slinivka

Kde je slinivka

Slinivka břišní, latinsky pankreas, je žláza, která se nachází v našem břiše. Anatomicky má velmi úzký vztah k tenkému střevu a ke žlučovým cestám. Slinivka břišní patří mezi žlázy s vnitřní sekrecí a k trávicímu ústrojí. Ovlivňuje trávení cukrů, tuků i bílkovin, produkuje inzulín, různé hormony a má pod sebou správu všech sliznic v těle. Slinivka má dvě hlavní funkce. Některé její buňky tvoří a do krve vypouštějí významné hormony (například inzulín), které jsou důležité pro náš metabolismus. Druhým úkolem pankreatu je trávicí funkce. Většina buněk slinivky vytváří šťávu bohatou na trávicí enzymy (amyláza, lipáza, trypsin, chymotrypsin), které umožňují ve střevě trávit tuky, bílkoviny i cukry. Trávicí šťáva se ze slinivky dostává trubicovitým vývodem do tenkého střeva. Ještě před vstupem do střeva se ovšem napojuje na žlučovod a žluč s trávicími šťávami pankreatu tak vtéká do střeva společně. Pro trávení to má velký význam, protože trávicí enzymy ve slinivce se tvoří v neaktivní formě a aktivují se až po styku se žlučí.

Zde můžete vidět obrázek, jak vypadá slinivka.

Zdroj: Zánět slinivky břišní

Anatomie

Slinivka břišní je houbovitý trubicový orgán dlouhý 16–22 cm. Probíhá napříč celou dutinou břišní pod brániční klenbou a játry, před srdečnicí (pars abdominalis aortae) a dolní dutou žílou (vena cava inferior), za žaludkem a malou předstěrou (omentum minus), nad příčným tračníkem (colon transversum) a mezi dvanáctníkem (duodenum) zprava a slezinou (lien) zleva. Je uložen za pobřišnicí (peritoneum), a proto se označuje jako orgán retroperitoneální.

Slinivka břišní se skládá z takzvané hlavy (caput), těla (corpus) a ocasu (cauda). Hlava je plochá, obklopená podkovou probíhajícího dvanáctníku. Tělo má trojhranný tvar, ocas směřuje doleva a nahoru. Slinivka je uložena pod brániční klenbou mezi žaludkem a velkými břišními cévami. Má společný vývod se žlučníkem, který ústí do části dvanáctníku (začátek tenkého střeva), kam přichází strávená potrava ze žaludku. Pankreatický vývod probíhá celou žlázou a ústí spolu se žlučovým vývodem do již zmíněného dvanáctníku.

Zdroj: Pankreas

Rakovina slinivky

Karcinom pankreatu infikuje buňky a šíří se do slinivky. Krevní cévy a nervy, které jsou v blízkosti slinivky břišní, mohou být infikovány rakovinnými buňkami. Mezi rizikové faktory patří kouření cigaret, chronická pankreatitida a pokročilý věk (nad 65 let). Pokud není rakovina slinivky léčena, může se rozšířit do všech břišních orgánů, jakož i jiných částí těla.

Cukrovka

Diabetes nastane v okamžiku, kdy slinivka přestane produkovat inzulín, nebo když lidské tělo nedokáže využít inzulín, který produkuje. Existují dva typy diabetu.

Diabetes mellitus 1. typu. Tento druh cukrovky je závislý na inzulínu a diabetici si musí aplikovat injekce inzulínu. Aplikace je každodenní součástí jejich života, zároveň musí být měřeny hladiny cukru v krvi.

Diabetes mellitus 2. typu. U tohoto typu tělo produkuje vlastní inzulín. Tato forma diabetu je spojena s obezitou a v některých případech s těhotenstvím. Komplikace vysoké hladiny cukru v krvi mohou vést k poškození ledvin, očí, nervů a je zde zvýšené riziko mozkové mrtvice nebo srdečního záchvatu.

Pankreat vyčerpává a způsobuje selhání

Nezdravá strava má hodně co dočinění s problémy slinivky břišní. Konzumace vysokého množství cukrů, bonbonů, sušenek, koláčů, těstovin, a dokonce i chleba, může vést k navýšení cukrů v těle. Tyto cukry způsobují nerovnováhu cukru v krvi, což má za následek právě cukrovku. Tento rychlý vzestup a pád hladin cukru v krvi vede ke zhoršení slinivky břišní a nakonec k vyčerpání, kterému lze naštěstí zabránit správnou dietou.

Hlavním úkolem slinivky břišní je regulace hladin cukru v krvi. Jakmile dojde k vyčerpání slinivky, přestává se vytvářet inzulín, což má za následek neschopnost rozdělování cukru v těle.

Zdroj: Podrážděná slinivka

Jak se projevuje nemocná slinivka

U nemocí slinivky dávejte pozor na problémy se žlučníkem a žlučovými cestami, s játry, která mohou být zvětšená a která vždy dráždí slinivku.

Příznaky a projevy podrážděné slinivky:

  • prudká bolest v nadbřišku;
  • bolest v levém podžebří nebo celém břiše;
  • bolest vystřeluje pod levou lopatku a do zad;
  • zvracení nebo pocit na zvracení;
  • škytání a říhání;
  • zástava odchodu plynů;
  • obtížná nebo zcela zastavená stolice;
  • schvácenost;
  • horečka;
  • dezorientace;
  • zrychlený tep.

Zdroj: Podrážděná slinivka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP