V červnu je opravdu brzo. V červnu se v listech teprve tvoří účinné látky. Nejlepší čas na sběr listů ginkgo biloba je konec léta. Existují dvě období sklizně. První období je sběr zelených listů těsně před tím, než začnou listy žloutnout. Druhé období je sběr zcela žlutých listů. Barva listu určuje obsah účinných látek. Zelené listy obsahují maximální množství terpenických laktonů: Ginkgolid a Bilobalid. Žluté listy zase obsahují maximální množství dvaceti flavonoidů z nichž nejvýznamnější jsou Quercetin, Kaempferol a Isorhamnetin. Zelené listy ginkgo biloba jsou dobré na mozek a nervy. Žluté listy ginkgo biloba jsou dobré jako antioxidanty.
Ve svém příspěvku GINGO BILOBA STROM VYUŽITÍ LISTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Káda.
Dobrý den,
prosím o zaslání zprávy jak lze zpracovávat listy gingo biloby. Zda jdou sušit, udělat čaj nebo tinktůru a jak a v jakém množství se dá užívat. Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Chaffee.
Likér obsahuje vitamín C a je účinný na nachlazení a chřipky.
Recept
Ingredience: 2 vrchovaté hrsti smrkových výhonků, 8 kuliček jalovce, půl lžičky puškvorce, 500 ml 80% alkoholu, 0,5kg cukru, 0,75 ml vody, 5 lžic medu
Postup: Výhonky, jalovec a puškvorec zalijeme 80% alkoholem a necháme 2 měsíce louhovat. Poté scedíme, přidáme cukr rozpuštěný v 0,75 ml vody a med. Slijeme do lahví a uskladníme v temnu a chladu.
Ginkgo biloba neboli jinan dvoulaločný je prastarý opadavý strom, který je proslulý díky svým zdravotním účinkům. Celé listy tohoto stromu se v čínské medicíně používají již déle než 5 000 let. Ginkgo biloba preventivně pomáhá při mnohých zdravotních obtížích. Mimo jiné funguje jako mozkový stimulátor – zlepšuje paměť. Častá je konzumace této rostliny také při problémech s prokrvováním dolních končetin či při Alzheimerově chorobě, při impotenci, hluchotě, při pískání v uších, ale i při závrati. Existují dva možné způsoby využívání této rostliny, a to buď v podobě krátce vařeného odvaru či v podobě tinktury. V lékařství jsou více než tisíce let využívány účinné látky tohoto stromu při léčení astmatu, zažívacích potíží, kašli, ale také při léčení omrzlin či senility.
V naší poradně s názvem GINKO BILOBA PĚSTOVÁNÍ SUSENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Neubauerova.
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli vadí když listy otrham třeba v červnu.Dekuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
V červnu je opravdu brzo. V červnu se v listech teprve tvoří účinné látky. Nejlepší čas na sběr listů ginko biloba je konec léta. Existují dvě období sklizně. První období je sběr zelených listů těsně před tím, než začnou listy žloutnout. Druhé období je sběr zcela žlutých listů. Barva listu určuje obsah účinných látek. Zelené listy obsahují maximální množství terpenických laktonů: Ginkgolid a Bilobalid. Žluté listy zase obsahují maximální množství dvaceti flavonoidů z nichž nejvýznamnější jsou Quercetin, Kaempferol a Isorhamnetin. Zelené listy ginko biloba jsou dobré na mozek a nervy. Žluté listy ginko biloba jsou dobré jako antioxidanty.
Polévka a kaše jsou dvě populární formy konzumace ginkgo ořechů, protože jsou velmi jednoduché na přípravu. Do polévky a kaše stačí přidat 5 umletých ořechů pro zvýraznění chuti.
Dalším receptem je rýže s ořechy ginkgo biloba: Budete potřebovat 5 ginkgo ořechů a 100 g rýže.
Postup: Samotný proces přípravy je poměrně jednoduchý. Odstraňte z jader hnědou slupku pomocí horké vody. Jednoduše jádra spařte a slupku odstraňte. Takto připravená jádra vložte do hrnce spolu s rýží a zalijte vodou (dle návodu na přípravu rýže), vařte asi 20 minut. Tento pokrm je vhodný zejména pro slabé, neduživé děti. Dlouhodobá konzumace tohoto pokrmu pomáhá regenerovat organismus, udržet mládí, bojuje proti stárnutí, roztahuje kapiláry, zlepšuje látkovou výměnu, podílí se na zdravém vzhledu, poskytuje více energie a delší a zdravější život.
Ořechy ginkgo biloba v medu: Potřebujete ginkgo ořechy v libovolném množství, tekutý med.
Postup: Jádra očištěných ořechů nasypeme do menších zavařovacích sklenic, asi do tří čtvrtin, a nalijeme na ně tolik medu, aby byla potopená. Sklenice zavíčkujeme a v zavařovacím hrnci sterilizujeme tak, že od chvíle, kdy se voda v hrnci začne vařit, sterilizujeme asi 10 minut. Necháme vychladnout.
V naší poradně s názvem KDY SE TRHÁ GINKGO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RNDr.Miroslav Studený.
Nevám, kdy se trhá listí ginka aby mělo největší účinky
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kdy se sklízí Ginkgo Biloba (Jinan)? Lístky stromu Ginkgo Biloba se sklízí v době, kdy právě začínají žloutnout, což odpovídá období začátku podzimu. Lístky se pak ihned suší v sušičce a nebo ve stinné místnosti s kontrolovanou teplotou do 30*C a s minimální relativní vlhkostí vzduchu. To je tak v kostce o domácím zpracování gingo biloby
K výrobě likéru se využívají výhonky smrku ztepilého a kromě 2 hrstí těchto mladých výhonků potřebujeme tyto ingredience: 8 kuliček jalovce, 1/2 lžičky puškvorce, 500 ml alkoholu (80% konzumní líh), 5 lžic medu, 500 g cukru. Likér se připraví tak, že do nádoby dáme výhonky, jalovec, puškvorec a vše zalijeme alkoholem. Takto připravené necháme 2 měsíce louhovat. Poté se přecedí a přidá 500 g cukru rozpuštěného v 750 ml vody a přidá se ještě 5 lžic medu. Vše se důkladně promíchá, slije se do lahví a může se podávat nebo uskladnit.
V naší poradně s názvem GINGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena G..
Mám na zahradě 2 dtromy jinanu dvoulaločného )gingobiloba) a zajímalo by mě, jak a kdy se suší jeho listy.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Sklizeň listů ginkgo biloba probíhá v době, kdy listy zežloutnou. To se děje v pozdních letních dnech. V této době mají listy jinanu největší obsah účinných flavonoidů.
Strom ginkgo biloba (jinan dvoulaločný) dosahující výšky až 50 metrů je dnes opravdovou raritou. Jedná se o velmi odolnou dřevinu, která je pravděpodobně nejstarší na naší planet - nezměněný je více než 150 milionů let a pravděpodobně pamatuje i dynosaury. Najít ho můžeme už jen v úzkých oblastech Číny a příkladem jeho odolnosti jsou také zprávy z míst výbuchu atomových bomb shozených na města Hirošimu a Nagasaki. Stromy Ginkgo biloba byly totiž jediné, které přežily atomový výbuch.
Ginkgo ořechy jsou plody stromu Ginkgo biloba. Původní oblastí, kde tento strom rostl, je východní oblast Asie, v současnosti se pěstuje po celém světě. Ořechy stromu byly běžně používány v tradičních pokrmech různých asijských zemí.
32 g ořechů z Ginkgo biloba obsahuje jen asi 50 kalorií. Ořechy neobsahují prakticky žádný tuk a cholesterol a jen zanedbatelné, stopové množství sodíku. Uvedená dávka obsahuje 10 g sacharidů, 3 g vlákniny (prospěšné pro zdravé trávení), dále asi 1 g bílkovin, které tělo využívá při budování nové svalové hmoty. Celkově lze říci, že ginkgo ořechy jsou poměrně nízkokalorická potravina. Nedílnou součástí těchto ořechů jsou samozřejmě i vitamíny a minerály, například vitamín C, B6, vitamín A, thiamin, kyselina listová a fosforová. Ginkgo ořechy také obsahují asi 2 procenta doporučeného denního příjmu riboflavinu, hořčíku a železa.
Ve svém příspěvku NIKDY BYCH SI NEKOUPILA ALOE VERA NAPŘ.V LÉKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.
Aloe Vera se dá v pohodě pěstovat doma. Je to nenáročná rostlina, jenom časem zabírá dost místa. Už jsem starší a pěstuji tuto rostlinu hlavně kvůli sobě a pejsáčkům. Já už v různých receptech ji piju a mažu už alespoň 20let. Ta je snad na všechno, díky ní nemám zdravotní problémy, které mají starší lidi a to je mi přes 70let. Očišťující likér - aloe 30dkg, med - 1/2kg, červené víno- 7dcl a 1dcl lihu, na jaře a na podzim, v létě si dělám limonádu - aloe med a jableční ocet. Pejskům to dávám i do masa. Je to zázrak přírody, ale pěstovaná doma, ne koupená v lahvi s nějakým konzervantem.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.
Zapomněla jsem, že očišťující likér je recept, který jsem dostala asi před 40ti lety od primáře Ostravské nemocnice, za který jsem dodnes vděčná.
Aloe se umele a přidají se ostatní ingredience (med, víno a líh). Nejlepší je zavařovací 4litrová láhev a dá se do chladné a tmavé místnosti nebo lednice a denně se promíchá. Po týdnu se scedí přes plátýnko a skladuje se v tmavých lahvích v lednici.
Denně ráno na lačno, se užívá polévková lžíce. Já si to dávám na noční stolek a po probuzení si dávám loka přímo z láhve. Tento likér vám čistí vnitřní zažívací orgány, může nastat ze začátku i řidší stolice a dokonce i tmavší, jak se čistí střeva.
Ingredience: 10 čerstvých listů jinanu dvoulaločného, 2 l vody
Postup: Ve 2 litrech vody provaříme 10 čerstvých listů ze stromu Ginkgo biloba, a to cca 5 minut. K dochucení přidejte buď měsíček pomeranče, nebo grapefruitu, popřípadě oslaďte medem.
Čaj ze sušených listů
Ingredience: 2–3 sušené listy jinanu dvoulaločného, 250 ml vroucí vody
Postup: 2 až 3 listy ze stromu Ginkgo biloba vložíme do 1 šálku. Listy zalijeme 250 ml odstáté vroucí vody a necháme cca 2 minuty louhovat.
Rozmixujeme gel z listu aloe vera v mixéru. Povaříme šťávu s cukrem na mírném plameni asi 10 minut za občasného míchání, poté přelijeme do sklenice a uchováme v chladnu. Doba trvanlivosti je cca 3 měsíce. Každé ráno si dejte ½ lžičky sirupu smíchaného s vodou pro povzbuzení organismu.
Kandovaná aloe vera
Suroviny:
100 g gelu z listu aloe vera
100 g cukru
Gel z čistého listu nahrubo naporcujeme nožem, smícháme s cukrem a dáme do sklenice se šroubovacím uzávěrem. Necháme několik dní odstát a během této doby tu a tam promícháme. Trvanlivost je cca 3 měsíce. Má tonizující a kompenzační účinky na žaludeční a zažívací trakt.
Aloe vera džus
Suroviny:
100 g dužiny aloe vera
300 ml pomerančového džusu
200 ml minerální vody bez bublinek
2–3 lžíce medu
Dužinu aloe vera vložíme do mixéru, přidáme med, džus, minerální vodu a vše promixujeme.
Med z aloe vera
Suroviny:
3 listy aloe
med
Aloe vera omyjeme a zbavíme bodlin, na 10 dní uložíme listy aloe do lednice. Následně je zbavíme slupky a v hmoždíři utřeme na kaši. Přidáme med v poměru 2 díly medu na 1 díl kaše. Vše dáme do kastrůlku a za stálého míchání několik minut ohříváme při nízké teplotě. Směs nesmí začít vařit. Necháme vychladnout a přelijeme do zavařovací sklenice. Med užíváme na posílení organismu 2x denně před jídlem, a to jednu kávovou lžičku.
Aloe vera nápoj s červenou řepou a jablkem
Suroviny:
200 g červené řepy
2 jablka
25 ml šťávy z aloe vera nebo gelu z čerstvého listu
sůl
½ čajové lžičky nastrouhaného křenu
Oloupeme červenou řepu, rozčtvrtíme jablka a odstraníme jádřince. Řepu i jablka dáme do odšťavovače. Pokud máte gel, rovněž jej odšťavněte. Vmícháme šťávu z aloe vera a nastrouhaný křen, dochutíme solí.
Aloe vera nápoj s malinami a mangem
Suroviny:
½ manga
1 pomeranč
25 ml šťávy z aloe nebo gelu z čerstvého listu
100 ml medového melounu (bez slupky)
50 g malin
Oloupeme mango a meloun, všechny ingredience dáme do mixéru a promixujeme.
Olejová emulze s aloe vera pro regeneraci kůže při popáleninách
Suroviny:
80 g šťávy z aloe
10 g ricinového oleje
12 g lanolinu
10 kapek eukalyptové silice
Suroviny smíchejte a uchovávejte v chladu.
Suroviny jsou k sehnání v běžných lékárnách nebo v takzvaných bylinných lékárnách. Pořídíte je také prostřednictvím internetu.
Recept pro zažívání a zklidnění organismu
Suroviny:
1 čajová lžička bílého jogurtu
1 čajová lžička medu
1 lžička šťávy z aloe vera
Pro okamžité, občasné užití. Působí blahodárně na zažívání, zklidňuje jak fyzicky, tak i psychicky.
Salát s aloe vera
Suroviny:
2 mrkve
2 jablka
3 polévkové lžíce medu
2 mladé listy z kopřivy
4 mladé listy jitrocele kopinatého
3 listy aloe vera
Mrkev oloupeme a nastrouháme. Neoloupaná omytá jablka pokrájíme na drobné kousky, listy kopřiv a jitrocele nadrobno posekáme a všechny tyto komponenty smícháme. Zároveň vymačkáme šťávu z omytých listů aloe vera a smícháme ji s tekutým medem. Touto směsí polijeme již připravený salát.
Likér z aloe vera
Suroviny:
0,5 kg medu
7 dcl kvalitního červeného vína
1 dcl čistého lihu
30 dkg rozemletých listů aloe vera starších tří let
Suroviny smícháme a směs uzavřeme do tmavé láhve. Uskladníme na 5 dní do tmavé místnosti. Směs poté scedíme – vždy jen dávku na jeden týden. Prvních pět dní kúry pijeme likér 3× denně čajovou lžičku 2 hodiny před jídlem, později pijeme 2× denně polévkovou lžíci 1 hodinu před jídlem.
Aloe jako obklad při kloubních potížích
Suroviny:
1 x 160ml sklenička Alpy – francovka LESANA
10 tablet acylpyrinu
4 hřebíčky
5 velkých listů aloe stromovité nebo 1 větší list aloe vera – cca 10 dkg
Alpu vlijeme do zavařovací sklenice, do které nasypeme 10 acylpyrinů, pokrájené listy aloe a rozmixujeme (tyčový mixér). Sklenici uzavřeme a dáme na 3 dny do chladné tmavé spíže a občas protřepeme. Po 3 dnech je obklad připraven posloužit bolavým kloubům a to tak, že na mul nebo plátýnko dáme kaši z aloe, kterou přiložíme na bolavé místo, přikryjeme igelitem a převážeme. Obklad je vhodný na noc – je dost ostrý. Kdo má choulostivější pokožku, tak je vhodné před obkladem místo namazat kostivalovým krémem.
Nápoj z aloe vera
Suroviny:
ovocný džus
dužinatý gel z aloe
Příprava je jednoduchá. Oddělíme dužinatý list aloe, který opláchneme vodou, list rozkrojíme a nožem setřeme gelovitou hmotu. Gel rozředíme jakýmkoliv džusem v poměru 1 : 5. Kdo chce, může směs rozmixovat, nebo si ji nechat i s kousky tohoto rostlinného gelu. Nápoj z aloe vera je jednoduchý, chutný a hlavně zdravý.
Aloe šťáva s ovocem
Suroviny:
1 ks velkého bílého grapefruitu
2 ks kiwi
50 ml šťávy z aloe
Pro ozdobení může být použito kiwi nebo máta, zároveň může být přidán med nebo led podle potřeby.
Grep rozkrojíme a vymačkáme z něj šťávu. Kiwi oloupeme a nakrájíme na kousky. Grepovou šťávu s kousky kiwi vložíme do mixéru, přidáme šťávu z aloe a asi lžíci medu. Důkladně rozmixujeme na našlehaný nápoj. Aloe šťávu s ovocem podáváme vychlazenou, lze použít i pár kostek ledu. Zdobíme plátkem kiwi, lístkem máty. Na závěr použijeme širší brčko.
Ananasový drink s aloe
Suroviny:
citrónová šťáva
2 plátky čerstvého ananasu
1 hrst ledu
5 cl vodky
2 dl aloe vera drinku
Na ozdobu může být použit citrón nebo čerstvý ananas.
Z čerstvého ananasu ukrojíme větší plátky, které bez tvrdého středu nakrájíme na kousky. Z citrónu vymačkáme asi lžičku nebo dvě čerstvé šťávy. Nápoj aloe vera s příchutí ananasu necháme dobře vychladit, měl by obsahovat pravé kousky aloe. Do širší a větší sklenice vhodíme nakrájený ananas, který zalijeme vodkou, zakapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli stát. Vhodíme hrst ledu a přilijeme aloe vera drink až po okraj sklenice. Sklenici drinku s aloe ozdobíme kouskem čerstvého ananasu a kolečkem citrónu, přidáme brčko a koktejlovou lžičku. Ananasový drink s aloe ihned podáváme. Nápoj lze připravovat samozřejmě i bez alkoholu, nebo vodku nahradit bílým rumem.
Nápoj plný zdravých ingrediencí, až na trochu alkoholu. Ale lze podávat i bez alkoholu. Jeho svěží chuť vás povzbudí.
Jemný kokosový dezert
Suroviny:
12 plátků želatiny
500 ml kompotu z aloe vera
2 konzervy kokosového krému
1 balíček vanilkového cukru
Na ozdobu můžete použít mátu. Omáčka se vyrábí z 8 lžic cukru, lžičky citrónové šťávy, nebo šťávy z kompotu a ze 400 g jahod.
Nejdříve si připravíme kokosové věžičky nebo jiné tvary z kokosového krému a želatiny. Plátky želatiny necháme nabobtnat ve vodě, potom je na teple spolu s vanilkovým cukrem necháme zcela rozpustit a odstavíme. Nesmí se vařit. Rozpuštěnou želatinu promícháme do hladka se 4 polévkovými lžícemi kokosového krému z konzervy. Směs vmícháme do zbývající kokosové tekutiny, vlijeme do formiček nebo sklenic vypláchnutých studenou vodou a necháme v chladu ztuhnout. Příprava jahodové omáčky: jahody očistíme a omyjeme. Několik kousků odložíme stranou na ozdobu. Kompot z aloe vera scedíme. Ze slité kompotové šťávy, cukru a citrónové šťávy svaříme sirup a vmícháme jahody. Krátce povaříme, necháme vychladnout a rozmixujeme na hustší omáčku. Ztuhlý kokosový krém vyklopíme na talířky, přelijeme jahodovou omáčkou, ozdobíme celými jahodami a kostkami kompotu aloe vera. Jemný kokosový dezert podáváme vychlazený s lístky máty nebo meduňky obalenými v cukru.
V naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ANNA.
Dobrý den.Mám na Vás dotaz.Rozdrtím listy GINKA a plním do želatinových tobolek a pak užívám 1 tobolku denně.Má to též léčebné učinky.Děkuji za odpověd.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Užívání surových částí rostliny ginkgo biloba může být nebezpečné. Doporučuje se užívat sušený extrakt z listů v množství 60 až 240 mg ústy denně po dobu až 6 měsíců. Tento extrakt se ale nedá jednoduše připravit v domácích podmínkách.
Chcete-li využít účinky ginkgo biloba na plno v běžných domácích podmínkách, tak si udělejte odvar z jeho listů nebo tinkturu.
Odvar ze zelených listů:
Na konci léta nasbírejte zelené listy. K přípravě čaje použijte 1 polévkovou lžíci nasekaných čerstvých listů na jeden šálek vroucí vody. Pokud chcete, přidejte do něj sladidlo. Nechte louhovat 10 minut.
Ze sušených listů:
Zelené listy usušte ve stínu, ale s dobrou cirkulací vzduchu například ventilátorem. Listy je třeba usušit co nejrychleji, ale bez přehřívání (tj. vyhnout se plnému slunci). Chcete-li otestovat suchost, utrhněte stonek listu a zkuste jeho křehkost. Další možností je vložit čerstvé zelené listy do mikrovlnky mezi dvě papírové utěrky a zahřívat je 60 sekund na vysoký výkon. Listy by měly být křupavé – pokud ne, pokračujte v ohřívání dále, ale jen v 15 sekundových intervalech s následnou kontrolou.
Poté můžete použít jednu čajovou lžičku drcených sušených listů na jeden šálek vroucí vody. Tajemstvím dobrého čaje z gingka je nechat ho louhovat 5 až 6 minut, než ho vypijete.
Abyste dosáhla plného účinku, budete muset vypít 2 až 3 šálky ginkgo čaje denně – to je důvod, proč mnoho lidí volí místo toho profesionálně vyrobené kapsle.
Případně, pokud vám nevadí pít vodku, můžete si udělat tinkturu ze 150g sušených listů na 500ml vodky. Smíchejte ve sklenici, zakryjte a umístěte do tmavé skříňky na čtyři týdny. Denně sklenici protřepejte. Po čtyřech týdnech směs přeceďte a z listů vymačkejte co nejvíce tekutiny. Skladujte ve skleněné nádobě nebo láhvi. Užívejte 1-3 čajové lžičky tinktury denně.
15 pupenů borovice (ideální doba sběru je konec dubna, začátek května)
5 hřebíčků
3 kuličky jalovce
1 badyán
1 kousek skořice
0,5 l pálenky
filtrovací plátýnko
lahev s uzávěrem
Postup: Pupeny nasbírejte na čistém místě, daleko od prachu cest. Vhoďte do láhve společně s kořením a zalijte pálenkou. Zašpuntujte a nechte stát minimálně 2 týdny. Obden protřepte. Poté slijte přes plátýnko a ponechte v lahvi na tmavém a chladném místě. Užívejte 1 stopku po dobrém obědě. Doba spotřeby je dle minimální trvanlivosti použitého alkoholu.
Použití: Likér nejen krásně voní, vypadá a skvěle chutná, ale je i účinným prostředkem proti jarní únavě a dokáže nastartovat celkovou revitalizaci. Čerstvé pupeny borovice jsou doslova nabité vitamíny a v dubnu je ideální doba sběru.
Před více než tisíci lety na území čínského císařství, bylo Ginkgo používáno k léčbě poruch oběhové soustavy a paměti. V tehdejší čínský lékař Lao Dan, později označovaný jako Nebeský učitel, přesně popsal účinky látek pocházejících z listů tohoto stromu. Byl si rovněž jist i vyšší terapeutickou efektivitou sušených zelených listů. Tento extrakt se dnes označuje jako standardizovaný a je podle většiny klinických studií opravdu zárukou vyšší účinnosti. Sláva tohoto zázračného stromu se do Evropy dostala v 16. století a na mnoha královských dvorech byly listy a plody (ořechy) z Ginkgo biloba doslova využívány jako všelék.
V současné době existuje mnoho přípravků s obsahem Ginkgo biloba. Některé výrobky lákají na dobrou cenu, jiné zase zaručují „řešení pro všechno“. Při výběru přípravku proto dbejte na několik kritérií:
Kvalita extraktu - na českém trhu jsou dostupné i přípravky s nestandardizovaným extraktem - pravděpodobná je mnohem nižší účinnost.
Síla extraktu – na toto téma existuje mnoho studií, které se přiklánějí k různým terapeutickým dávkám. Při rozhodnutí o terapeutické dávce rozhoduje několik faktorů - míra rozvoje onemocnění, kapacita a rychlost metabolismu.
Forma přípravku – možno je zakoupit několik forem – kapsle, tablety, roztoky, kapky. Kapsle zajišťují postupné uvolňování účinných látek do organismu, což se podle názoru některých odborníků jeví jako nejlepší forma užívání.
Pěstování je snadné, jinan totiž prospívá ve většině druhů půd, ačkoli nejraději má propustnou, sušší jílovitou hlínu a pozici chráněnou před větrem. Dobře zakořeněné rostliny jsou odolné proti suchu a zvládají i městský znečištěný vzduch. Snášejí také půdu upěchovanou a chudou na živiny – další důvod k jejich výsadbě v ulicích. Tyto stromy jsou buď samčí, nebo samičí, ale jen samčí rostliny jsou vhodné do ulic a blízkosti domů, protože plody samičích stromů mohou nepříjemně zapáchat. Dalo by se říct, že za miliony let existence tento strom získal jistý nadhled, proto se nenechá obtěžovat žádnými škůdci ani chorobami – má naprostou imunitu. Ginkgo biloba roste většinou pomalu, průměrně méně než 30 cm za rok, a to v období od konce května do konce srpna. Strom začíná plodit ve věku 35 let, jeden samčí strom stačí pro opylování pěti samičích. Plody nejsou tak důležité jako listy. Pohlaví stromu lze někdy ještě před dospělostí určit, protože samičí mají téměř horizontální větve a hluboce vykrajované listy, zatímco samčí větve svírají s kmenem ostřejší úhel a listy jsou vykrajované méně. Větve samčích mohou být naroubovány na samičí strom a obráceně, čímž lze zajistit oplodnění. Tyto stromy se mohou dožít až dvou tisíc let. Semena jsou zralá na podzim. Výsev je nejlepší do studeného pařeniště nebo skleníku hned po dozrání, nebo i v zimě, ale nesmí se do té doby nechat vyschnout. Jinan dvoulaločný se profesionálně množí řízky.
Postup: Dvě lžíce listů ze stromu Ginkgo biloba zalijeme 3 dl 60% lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a užíváme 3x denně 10 kapek. Účinek zvýšíme nakapáním do šálku zeleného čaje.
Vynikající léčivé účinky má extrakt z listů. Potlačuje alergické reakce, a proto může pomoci léčit například astma. Má prý kladné účinky na poruchy sluchu, zraku a na senilitu. Ginkgo biloba obsahuje mimo jiné antioxidační enzym s atomy železa a látky uvolňující a rozšiřující periferní cévy. Obsažené vazodilátory dovedou udržovat krevní řečiště, a to zejména v mozku, ve vynikajícím stavu a tímto se vlastně nepřímo podílejí na zvýšeném okysličení krve a stabilizaci hladiny glukózy. Odstraňují pocity netečnosti a únavy, zlepšují paměť a dodávají člověku pocit větší pohody. V důsledku perfektního prokrvení a tonizace mozku se zvyšuje schopnost soustředit se a snižuje se únava, což se projeví při práci vyžadující soustředění a pozornost. Extrakt z listů je vhodný také pro osoby staršího věku, které mají problémy s nedostatečným prokrvováním končetin.
Plody jinanu dvoulaločného lze požívat syrové jen v nepatrném množství, ale vařené mohou být jedeny jako hlavní potravina. Dužnina poněkud zapáchá, trochu jako žluklé máslo. Plody mají měkkou, olejovitou strukturu s dužnatým nažloutlým osemením se sladkou příchutí, jsou kulaté, zhruba velikosti třešně. Velmi dobré jsou pečené, chutnají jako něco mezi bramborem a jedlým kaštanem a dají se jíst ve velkém množství. Vařené plody je možné použít do polévek, kaší a tak dále. Jsou bohaté na niacin, škrob a bílkoviny, jsou nízkotučné.