Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LIPOSARKOM V HÝŽDI

OBSAH

Liposarkom

Je naštěstí vzácná forma tukového nádorku. Liposarkom téměř nikdy nevzniká v kůži. Liposarkom má tendenci vznikat hluboko pod kůží a nejčastěji roste na stehnech, v tříslech nebo na zadní části břicha. Pokud se tento liposarkom začne zvětšovat anebo začne být bolestivý, tak je třeba konzultovat tento stav s kožním lékařem. Kožní lékař nejspíše provede odběr malého množství tkáně z lipomu pomocí biopsie a histologickým vyšetřením zjistí přesnou formu sarkomu a pak zvolí nejvhodnější léčbu.

Zdroj: Lipomy

Poradna

V naší poradně s názvem PROHLUBENINY NA SPODKU HÝŽDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Vašková.

Na spodní části hýždí asi ze sezení takové prohlubně které jsou vidět i okem a ještě jsou tmavě hnědé jakoby po vředech ale žádné jsem neměla jako by mi tam chyběl kus svalů nevím co s tím dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dřepy, výpady, masáže, sauna a strečing. To všechno dohromady posílí a zformuje hýžďové svalstvo, které vyplní tyhle prosezelé prohlubně. Zadeček pak bude pěkně kulaťoučký, pevný a bude dobře vypadat v bikinách.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prohlubeniny na spodku hýždí

Příčiny

Známky zánětu probíhajícího na hýždi jsou v podstatě čtyři: zčervenání, místní zvýšení teploty, otok, bolest. Může se jednat o vřídek nebo absces. Infekce je do hýždě zavlečena prostřednictvím krve, kam mohou mikroby, pokud je tělo oslabeno, proniknout. Příznaky jsou ale v tomto případě už většinou závažnější, protože se jedná o celkovou infekci organismu (sepsi). Patří sem horečka, třesavka, zimnice, zchvácení, nevolnost, nechutenství a pak mnoho dalších příznaků, které jsou důsledkem selhávání funkce jednotlivých orgánů, které tento zánět vyvolává.

Zde můžete vidět, jak vypadá vřed na zadku.

Zdroj: Vřed na zadku

Diskuze

V diskuzi PŘI HOJENÍ PÁSOVÉHO OPARU DOCHÁZÍ K PÁLENÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Horáčkovápáový opa.

jedná se o muže pásový opar v blízkosti genytálií a zadní části hyždí věk 8O let , před šesti lety léčen na boroliozu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Při hojení pásového oparu dochází k pálení kůže

Tukové boule u psa

Tukové boule neboli lipomy u psa jsou nezhoubné nádory z tukové tkáně. Lipomy rostou pomalu pod kůží a v podkožní tkáni a většinou nejsou pro zvířata příjemné. Obvykle jsou měkké a pod kůží mají omezenou pohyblivost. Časem mohou dorůst do větších rozměrů a mohou bránit v normálním pohybu v případě, že se nacházejí mezi nohama, na hrudi nebo v axilární oblasti předních nohou (jakoby v podpaží). Lipomy často rostou na břiše, ale mohou se vyskytnout kdekoliv na těle. U většiny psů, kteří mají lipom, se nezřídka objeví další nádory, které však nemusí být nutně zhoubné či metastatické. Každý kožní novotvar by měl zkontrolovat veterinář.

V souvislosti s benigními (nezhoubnými) lipomy se můžete setkat s pojmem infiltrativní lipom u psa. Jedná se o druh lipomu, který napadá svalové a vazivové tkáně, a proto se musí odstraňovat.

Liposarkom je nádor maligní (zhoubný), jenž se může dále šířit (metastazovat), a to do plic, kostí a dalších orgánů. Tento nádor je sice vzácný, ale i přesto by ho měl veterinární lékař brát při vyšetření v potaz.

Lipomy obvykle nevyžadují léčbu, protože ve většině případů zastaví svůj růst a psovi nepůsobí problémy. V případě potřeby se lipomy odstraňují při chirurgickém zákroku, kdy se kůže nařízne a bulka se vymáčkne. Poté se kůže zašije.

Zdroj: Kožní problémy u psů

Poradna

V naší poradně s názvem ŠTÍPNUTÍ,NEBO ROZSKRÁBLÝ NEŽID? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Ludvík.

Objevil se mi na hýždi červený flek,mám za to,že jsem si rozškrábl pupínek ,ale nikdo nikdy neví. Nemohli by jste odhadnout?? Je to ,citlivé,zarudlé,.. Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na fotografii je vidět alergická reakce po štípnutí hmyzem, na kterou pomůže namazání Fenistilem. Je zde však další možnost, že v místě centrálního pupínku bylo přisáté klíště, které jste mohl nevědomě při škrábání vyrýpnout. Klíště může přenášet bakterie způsobující onemocnění zvané borelióza a rizika z neléčené boreliózy jsou opravdu nebezpečná. V případě, že borelióza není léčena včas, může přejít do stadií s rozvinutím dlouhodobých následků. Mezi nejčastější patří chronický zánět kolenního kloubu, poruchy periferních nervů a lícního nervu. Dále dochází k poruchám rytmu srdeční činnosti a následkům z postižení centrálního nervového systému projevující se zejména poruchami paměti, nebo až jejími výpadky, zmenšením schopnosti koncentrace a udržení pozornosti, změnami nálad a v neposlední řadě také změnami spánku.
Doporučuji zajít na kožní a nechat si svůj červený flek na kůži vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Foto po štípnutí hmyzem na boreliozu

Příprava před masáží prostaty

Před masáží je důležité se běžným způsobem vyprázdnit a osprchovat se. Pro omytí okolí řitního otvoru a hýždí se doporučují sprchové gely pro intimní hygienu, které mají tělu blízké pH a jsou nedráždivé. Žádná další příprava není nutná.

Zdroj: Masáž prostaty

Svrab na zadku

Typická jsou i místa svědění na určitých partiích těla. Nejčastějšími místy svědění jsou meziprstní prostory, podpažní jamky, loketní ohbí, u žen okolí dvorců prsních bradavek, u mužů na genitálu, kolem pasu, v dolní oblasti hýždí. Kromě těchto typických míst může zákožka svrabová napadnout i kůži v dalších částech těla, například záda, obličej a u dětí kštici. Není výjimkou, že svrab se u člověka může vyskytnout i na zadku. Pro ilustraci přikládáme foto.

Zdroj: Svrab u člověka fotogalerie

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ POHOTOVOST PRAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nguyenová Ngoc Anh.

Dobrý den,
Trápí mě již 4. den seskupení vodových puchýřku na zadní hýždí, jsou svědivé a citlivé na dotek, počet puchýřku se už nezvětšuje ale samotné puchýřky se zvětšují a plní vodou, některé se i spojí.

Děkuj za odpověd.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Herpes gladiatorum je kožní infekce způsobená virem herpes simplex typu 1. Herpes gladiatorum je také známý jako chmatový herpes, protože se nejčastěji vyskytuje u zápasníků. Tento virus také způsobuje opary nebo puchýře na rtech.
Infekce herpes gladiatorum jsou běžné u sportovců, kteří provozují kontaktní sporty. Jakmile se člověk nakazí virem herpes simplex 1, zůstane nakažen po celý život. Člověk pak může zažívat „vzplanutí“ příznaků, které může vyvolat stres nebo nemoc.
Prvotní infekce se může objevit kdekoli na kůži, ale u sportovců se nejčastěji vyskytuje na hlavě, krku a trupu.
Neexistuje žádný lék na herpes gladiatorum. Jakmile jednou dostanete tento virus, budete ho mít na celý život. V začátku aktivní fáze mohou být podávány antivirové léky, aby pomohly zmírnit příznaky. Účinné jsou zejména během prvních hodin výskytu oparu, kdy výrazně zkracují délku případů, kdy má osoba epizodu. Začátek léčby v pozdějších stádiích po 4. dni a déle již nemá uspokojivý účinek.
Antivirové léky:
- acyklovir, který se užívá v dávce 800 mg každé 4 hodiny s noční pauzou vynechání dávky,
- valacyklovir, který se užívá v dávce 1g kazdých 8 hodin.
Bez léčby se epizoda spontánně ztratí do třech týdnů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní pohotovost Praha

Kalhotky brazilky

Kalhotky brazilky jsou určené pro obyčejné ženy, které chtějí vypadat sexy, ale z důvodu pohodlí nebo pocitu přílišného odhalení tanga nosit odmítají. Pohodlné bokové střihy zahalují větší partii hýždí, takže je odhalená pouze spodní část, což postavě lichotí. Jde o optické rozdělení ploch tak, že ani ta zahalená ani ta odhalená část nevypadá příliš velká. Zadní díl bez gumičky na okraji nohaviček zajistí neviditelnost prádla pod svrchním ošacením.

Zde můžete vidět kalhotky zvané brazilky.

Zde je cena kalhotek zvané brazilky.

Zdroj: Oblíbené kalhotky

Diskuze

V diskuzi ČERNÁNÍ NEHTŮ U PALCE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eduard Hluchník.

Je prosím na černání nehtů u palce nohy dobré infračervené světlo? Tatínek má na hýždí tumor a měl v noze trombozu, nosí kompresní punčochu a je diabetik na inzulínu.
Děkuji Hluchník

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Černání nehtů u palce nohy

Plenková dermatitida

Plenková dermatitida je zvláštní formou opruzení u nejmenších dětí. Vzniká třením plen o citlivou kůži hýždí, třísel a genitálu v teplém, vlhkém prostředí za spolupůsobení moči a stolice a následně bakterií a plísní. Kůže nemá pod běžnou plenou zajištěn patřičný přístup vzduchu. Při nedostatečné hygieně a ponechání dítěte v plenách bez jejich výměny delší dobu dochází k porušení celistvosti kůže, především povrchové vrstvy pokožky, a tím i její ochranné funkce. Takto poškozená pokožka je pak náchylná ke kvasinkové nebo bakteriální infekci. Nepříznivě však může působit i nadměrná péče. Časté mytí mýdlem totiž rovněž poruší ochrannou vrstvu pokožky.

Zdroj: Opruzená kůže u dítěte

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT SEDACÍHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jinddra krejčříková.

prosím o radu ,,co dělat.. mám zánět sedacího nervu už 4 týden vybrala jsem 10 injekcí na uvvolnění svalstva , léky od bolesti a nic nepomáhá, nyní chodím na rehabilitaci , to je cvičení a masáž,,prosím poradte bolest jde do spodní části zad přes levou hyždi a stehna. dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

V případě vleklého zánětu sedacího nervu se budete muset obrátit na neurologa, protože bude třeba provést vyšetření odhalující příčinu zánětu. Ve Vašem případě dochází k opětovné obnově zánětlivého ložiska a tím se nedaří zhojení a uklidnění bolestí. Nejlepší by bylo provést magnetickou rezonanci nebo CT a podle výsledků určit další léčbu. Stejně tak můžete požádat o pomoc kteréhokoli ortopéda. Hledejte lékaře, který bude mít zájem přijít na příčinu Vašich bolestí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zánět sedacího nervu

Recept

Ingredience: 800 ml vody, 1 skořice, 1 polévková lžíce zeleného čaje

Postup: Převařte vodu, přidejte skořici a zelený čaj. Takto vzniklou tekutinu překryjte a nechte louhovat alespoň 15 minut. Poté je třeba obsah scedit, aby se dobře popíjel.

Doporučení: Tekutinu konzumujte každé ráno, a to vždy na lačný žaludek. Tím se naprosto dokonale nastartuje metabolismus. Další šálek vypijte po snídani a třetí večer, těsně před spaním. Procedura by se měla opakovat po dobu více dnů, avšak již po prvním dni uvidíte výsledky. A po týdnu pak bude zjevná změna vašeho břicha, stehen a hýždí. Tyto ingredience totiž dokonale spalují naše nechtěné tuky a urychlují práci metabolismu. Tento účinek by však měl být doprovázen vyváženou stravou a fyzickou aktivitou.

Zdroj: Zelený čaj na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem PROSBA O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dobrý den. Již skoro rok mám bolesti kolem bederní páteře, vystřelující do obou hýždí. Dle rentgenového snímku se jedná o: coxartrosis bilat.,gr.II-III vpravo, vlevo gr.II dle Kellgrena, coxa valga Artoza Si synchrondroz, polyosteochondroza disků, sponndyloza, spondylartroza.
Několikrát jsem navštívil praktického lékaře, ortopedii, neurologii, několikráte jsem prošel rehabilitací. Dostal jsem nějaké tablety proti bolesti, ale ta přetrvává. Nikdo mi zatím nesdělil o co se jedná a co mám dělat. Pouze jsem se dozvěděl, že na vozík to ještě není. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S bolestmi podobného druhu jako máte Vy, máme výborné výsledky s použitím dornovy metody. Dornovu metodu obvykle můžete najít ve větším městě. Pro získání přehledu o této terapii Vám zde přikládám odkaz, kde najdete bližší informace: www.google.cz/search…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosba o radu

Masážní podložka na židli

Univerzální masážní podložka je výkonná elektronická masážní podložka s možností využití na běžné kancelářské židli nebo v autě. Masážní hlavice nabízejí 3 typy masáží – masáž horní oblasti zad, masáž bederní oblasti zad a celková masáž zad. Součástí masážních hlavic je také výhřevné těleso zajišťující lehké prohřívání masírovaných svalů pomocí paprsků Blue-ray a infračerveného záření. V sedací části masážní podložky jsou umístěny vibrační hlavice nabízející 3 typy vibrací – levo-pravá vibrace, přerušovaná vibrace, nepřetržitá vibrace. Součástí masážní podložky je přehledný tlačítkový ovladač s indikačními diodami, doplněný o odkládací kapsu pro ovladač, dále odnímatelná poduška s malým polštářkem a popruh pro upevnění masážní podložky na židli či autosedačku. Masážní podložka nabízí zapojení do standardní elektronické zásuvky i do 12V zásuvky autozapalovače. Díky snadné instalaci, jednoduchému ovládání a vysoké účinnosti se tak nabízí všestranná masážní podložka domů, do práce i na dlouhé cestování autem. Je možné koupit i masážní sedák, který je účinný pouze na sedací oblast hýždí.

Zde můžete vidět, jak vypadá masážní podložka na židli.

Zde můžete zjistit cenu masážní podložky na židli.

Zdroj: Masážní podložka

Poradna

V naší poradně s názvem UCPANÉ CÉVY NA NOHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda dzurkova.

muj manzel ma ucpavani cev na nohou takze nemuze vubec chodit tak jenom lezi v posteli tak by me zajimalo co se protitomu da delat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Onemocnění periferních tepen je velmi časté, hlavně u lidí starších 50 let. Onemocnění je způsobeno zúženými nebo zablokovanými tepnami v nohách nebo v hlavní tepně těla (aortě). To může snížit průtok krve do svalů v lýtku, stehně nebo hýždích. Tento snížený průtok krve může způsobit bolest stehna, lýtka nebo hýždí, která se objevuje při chůzi. Jak se stav zhoršuje, bolest nastává při chůzi na kratší vzdálenosti. Postupem času může být chůze příliš bolestivá.
Co s tím dělat? Cvičit, cvičit, cvičit. Pomocí asistentky z domácí péče provádět pravidelná cvičení a masáže. Domácí péči předepíše praktický lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ucpané cévy na nohu

Zvětšené uzliny v břiše

Příznaky intraabdominální (nitrobřišní) lymfadenopatie mohou být jak akutní, tak chronické. Někdy se projeví jako postupně narůstající potíže v dutině břišní, jindy způsobí akutní břišní příhodu z plného zdraví. Objem břišní dutiny se může volně zvětšovat, takže postupně se zvětšující uzliny v dutině břišní či v retroperitoneu se klinicky projeví až tehdy, když naruší průběh střevem nebo zamezí odtoku moči z ledviny. Lymfatické uzliny jsou běžně zvětšené u dětí.

Zvětšení mezenteriálních uzlin provází všechny zánětlivé procesy střev, divertikulitidy, salmonelózu, kampylobakteriózu, yersiniózu, karcinomy a lymfomy střev. Příznaky postižení břišních uzlin mohou být dlouho nespecifické: tupé bolesti zad vyzařující do hýždí nebo dolních končetin, bolesti břicha s pocity nadýmání, nauzeou, obtížné vyprazdňování stolice až střevní obstrukce, eventuálně poruchy močení. U dětí bývá nejčastější nespecifická mezenteriální lymfadenitida, ale někdy mohou být její projevy natolik dramatické, že imitují akutní apendicitidu a vedou až k provedení laparoskopie nebo chirurgické revizi. Protrahované obtíže však nelze bagatelizovat, protože v dětském věku až polovina lymfomů postihuje abdominální uzliny.

Pánevní uzliny jsou sběrné zejména pro pohlavní orgány a oblast tříselních uzlin. K jejich postižení dochází u všech pohlavních nemocí, prostatitidy, tumorů malé pánve, testikulárního nebo ovariálního karcinomu. Průkaz lymfadenopatie se provádí zobrazovacími metodami (sonografie, CT). V dětském věku, u asteniků nebo při značném zvětšení lze někdy uzliny nahmatat přes břišní stěnu.

Zdroj: Mízní uzliny v břiše

Primární kožní novotvary

a) epiteliální

Cystické epidermální tumory

Jsou to duté kulovité útvary vyplněné keratinem. Jediným maligním útvarem této skupiny je matrikální karcinom, ten je ovšem velmi vzácný. Zbytek cystických novotvarů má příznivou prognózu, chirurgické odstranění bývá dostatečné. Komplikace může nastat v podobě zánětu po prasknutí stěny cysty.

Nejčastějším cystickým tumorem je keratoakantom, který se vyskytuje u psů ve věku okolo 5 let. Nachází se především na zádech, hrudníku, krku a končetinách. Predisponováni jsou norští elkhoundi, u čistokrevných plemen se s ním setkáváme častěji než u kříženců.

Specifickou je dermoidní cysta u mladých Rhodéských ridgebacků, která roste okolo přechodu normální srsti v srst opačného směru. Jde o vývojovou anomálii, proto je nevhodné používat tyto psy v chovu.

Papilom

Virové onemocnění, jehož původcem jsou papovaviry. „Bradavice“ se jako drobné světlé výrůstky vyskytují zejména na hlavě - okolo tlamy a očí. Častěji postihují zvířata mladší dva roky, u starších se mohou vyskytovat podobné útvary, jsou ale jiným typem tumorů. Prognóza onemocnění je zpravidla dobrá, útvary zhruba po dvou měsících růstu spontánně vymizí.

Spinocelulární karcinom

Jedná se o poměrně častý maligní tumor starších zvířat s výskytem na uších, pyscích, šourku, ale i na hřbetě a končetinách. U velkých plemen psů je jeho lokalizace častější okolo drápového lůžka, kde roste agresivně, a proto se zde často přistupuje k amputaci prstu. Na kůži světlých zvířat a na místech málo osrstěných je vyvolávajícím faktorem sluneční záření. Spinocelulární karcinom pomalu metastazuje do regionálních mízních uzlin. Terapie je chirurgická, případně doplněná radioterapií. Prognóza závisí na lokalizaci nádoru, výskytu metastáz a odvíjí se také od výsledků histologického vyšetření.

Aktinická keratóza

Jeví se jako šupinatější, vyvýšené útvary lokalizované u psů nejčastěji na vnitřní straně stehen. Nejsou pravými nádory, vznikají nadprodukcí keratinu. Vzhledem k možnému riziku vývoje ve spinocelulární karcinom je na místě okamžitá chirurgická excize.

Bazaliom

Bazaliomy jsou nejčastější kožní tumory koček, u psů bývají také četné. Nacházíme je u starších zvířat především na hlavě, krku a hrudníku. Nádor má nízký stupeň malignity, nemetastazuje. Prognóza je po chirurgickém odstranění příznivá.

Nádory kožních žláz

Poměrně časté nádory mazových žláz se jako ohraničené útvary nacházejí na víčkách, hřbetě a končetinách. Vyskytují se ve formě hyperplazie, adenomů a vzácněji adenokarcinomů, u kterých je horší prognóza z důvodu rizika recidiv po chirurgickém odstranění.

Nádory perianálních žláz jsou nejčastější u starších nekastrovaných psů – samců, u kastrátů a fen se s nimi setkáváme velmi vzácně. Jedná se o modifikované mazové žlázy s výskytem okolo řitního otvoru. Hyperplazie a adenomy jsou benigní nádory s příznivou prognózou, adenokarcinomy jsou maligní, hůře ohraničené, po chirurgickém odstranění často recidivující. Terapie je chirurgická – excize útvaru a kastrace (velmi úspěšná léčba u adenomu a hyperplazií, neúspěšná u adenokarcinomu samic).

Málo časté nádory apokrinních žláz bývají na hlavě, krku, končetinách a hřbetě. Prognóza závisí na povaze nádoru - u benigních bývá po chirurgickém odstranění dobrá, u karcinomů vzhledem k malignitě a metastazujícím vlastnostem nepříznivá.

Velmi vzácně se vyskytují nádory ekrinních žláz, málo časté nádory paranálních váčků, z nichž nejčastější adenokarcinomy mají z důvodu častých metastáz a recidiv nepříznivou prognózu.

b) mezenchymální

Vřetenobuněčné nádory

Do této skupiny patří nádory benigní (např. fibrom, fibropapilom) nacházející se u starších zvířat na končetinách a ve slabinách. Po chirurgickém odstranění je jejich prognóza příznivá.

Maligní vřetenaté nádory představuje např. fibrosarkom, který je ovšem častější u koček, hemangiopericitom je naopak u koček vzácností a Schwannom. U vysokého procenta těchto maligních nádorů dochází po chirurgickém odstranění k recidivám.

Kulatobuněčné nádory

Heterogenní skupina nádorů, kam náleží mimo jiné dva nejčastější nádory psů – histiocytom a mastocytom.

Především u mladých psů čistokrevných plemen je běžný benigní histiocytom. Ohraničené útvary se nacházejí na nose, ušních boltcích a končetinách. Do půl roku dochází u většiny z nich ke spontánní regresi. Léčbou je chirurgická excize, prognóza příznivá. Plemeno šarpej je predisponováno k mnohočetnému histiocytomu, u bernského salašnického psa je dědičným onemocněním systémová histiocytóza.

Mastocytom je nejčastějším maligním kožním nádorem psů. Typický je ve věku okolo 8 let, přičemž predispozici k jeho výskytu má např. boxer, zlatý a labradorský retrívr a teriéři. Vzhled mastocytomu je různorodý – nejčastěji jde o jednotlivé útvary v kůži či podkoží, na povrchu s vypadanou srstí a vředovitým vzhledem. Vyskytuje se především na pánevních končetinách a v okolí genitálií. Paraneoplastickými syndromy mastocytomu mohou být žaludeční vředy, špatná srážlivost krve a nízký počet krevních destiček. Léčba a prognóza se odvíjí od velké nepředvídatelnosti nádoru, je závislá na zjištěních histologických i klinických.

Ostatní mezenchymální nádory

Nádory vycházející z podkožních tukových buněk (adipocytů) se označují lipomy. Jako jednotlivé nebo mnohočetné měkké útvary jsou běžné především u starších psů v oblasti končetin, hrudníku a břicha. Terapie je chirurgická, u obézních zvířat je vhodná před zákrokem dieta, díky které se lipom zmenší. Prognóza je příznivá, z důvodu recidiv ovšem nepříznivější u infiltrativního lipomu.

Liposarkom je maligní tumor s nepříznivou prognózou. U psů a koček se vyskytuje vzácně.

Hemangiom bývá naopak častým nádorem psů. Vzniká z buněk cév jako ohraničený podkožní benigní útvar.

Melanocytární nádory

Melanocytomy (benigní melanomy) jsou v této skupině nádorů zastoupeny u psů zhruba ze dvou třetin. Nacházejí se nejčastěji na hlavě, v meziprstí, na trupu. Klinicky jej nelze rozlišit od maligního melanomu. Vzhledově se projevuje jako pigmentované ohraničené útvary.

Maligní melanomy mají i po chirurgickém odstranění tendenci k recidivám a často metastazují, proto je jejich prognóza nepříznivá. Bývají tmavé barvy, velikosti do 10 cm a často ulcerují.

Zdroj: Kožní nádory u psů

Kofeinová maska - recept

Ingredience: 1 sáček přírodní želatiny, 50 gramů umleté levnější kávy, 200 a 300 ml vody, špetka soli, potravinářská fólie

Postup: Ze sáčku s želatinou odeberte jednu kávovou lžičku prášku a nechte rozpouštět 10 minut v 300 ml vlažné vody. Pak přidejte špetku soli a 10 až 20 minut povařte. Po uvaření nechejte zchladnout asi na 40 °C, čímž hmota zhoustne. Pro přípravu extraktu z kávy smíchejte mletou kávu a 200 ml vařící vody. Vznikne tmavá kašovitá hmota s hnědou pěnou nahoře. Míchejte až do zchladnutí také na 40 °C. Ve finále obě hmoty smíchejte dohromady a pomocí mixéru na nejnižší otáčky vše dokonale vymíchejte do kompaktní emulze, která je podobná například hustému sprchovému gelu. Kávový zábal je hotov a připraven k aplikaci.

Aplikace: Kofeinovou emulzi nechejte zchladnout na 37 °C a poté ji začněte nanášet na problémové partie nohou, hýždí nebo paží. Kávový zábal s želatinou se musí nanášet právě při této teplotě, protože želatina má svůj přirozený chladivý účinek, podobně jako například kafr, a studená emulze by nebyla příliš příjemná. Teplo z emulze také napomůže zrychlení podkožního krevního oběhu a celé ozdravné kúře. Až budete mít pokryta všechna místa postižená celulitidou, tak přes emulzi přetáhněte potravinářskou igelitovou fólii. A to proto, aby se emulze následujících 30 minut z těla neodpařila/neuschla, nebo jste si ji nesetřeli oblečením. Přes igelitovou fólii si pak natáhněte legíny, nebo v případě paží termoprádlo, aby se udržely ošetřované partie v teple a mohlo tak probíhat spalování tuků. Celý proces podpořte masírováním pomocí rukavice nebo kartáče.

Jedna rychlovka: Použijte tělový krém nebo olej, který máte zrovna po ruce, a přidejte do něj 2 lžičky mleté kávy. Hotovou masku naneste na místa postižená celulitidou a chvíli jemně masírujte. Poté můžete nechat 15 minut působit a opláchnout, případně jen setřít vlhkým ubrouskem. Zásluhou kávy a masáže dojde k příjemnému prokrvení a prohřátí kůže.

Zdroj: Masážní rukavice na celulitidu

Jak poznat plíseň od lupénky

Lupénka, tj. psoriáza, je chronické nenakažlivé onemocnění, ke kterému dochází, když mylné signály imunitního systému vyvolají příliš rychlou regeneraci kožních buněk – každé tři až čtyři dny místo obvyklého cyklu 28–30 dnů. Tyto přebytečné kožní buňky vytvářejí na povrchu kůže červené, vločkovité, šupinaté a zanícené léze, které mohou svědit, praskat, krvácet a být mimořádně bolestivé. Toto onemocnění postihuje nejčastěji klouby, končetiny, genitálie a pokožku hlavy. Existuje několik navzájem odlišných forem psoriázy, které se liší nejen vzhledem, ale mohou vyžadovat i různé typy léčby.

Závažnost onemocnění se běžně hodnotí pomocí systému PASI (index plochy postižení a závažnosti psoriázy), který bere v úvahu známky, jako je zčervenání, tloušťka plaku a tvorba šupin. PASI využívá bodového hodnocení od 0 do 72, přičemž se stoupající závažností vzrůstá i počet bodů. Příčiny onemocnění nejsou doposud přesně známy.

Lupénka se nejčastěji nachází ve vlasech, na loktech, na kolenou, případně v oblasti beder a hýždí. Obvykle jsou postiženy i nehty, které dostávají žlutavý nádech, případně se v nich tvoří důlky. U některých pacientů se mohou objevit také otoky a bolesti kloubů. Lupénka ze začátku svědit nemusí, po čase však začne, kůže praská, tvoří se puchýře a v těžkých případech se onemocnění mění ve velmi bolestivou záležitost. V případě značného rozšíření lupénky se objevuje i zvýšená únava, bolesti kloubů, případně zvýšená teplota. V takovém případě se rozhodně nevyplatí vyčkávat, naopak, jděte k lékaři co nejdříve.

Žádný lékařský zákrok nemoc nevyléčí. Vhodným režimovým opatřením a léčbou však lze dosáhnout vymizení či zlepšení projevů na různě dlouhou dobu. Mezi preparáty první volby léčby patří topické kortikosteroidy a keratoplastické prostředky, dále pak nejrůznější kosmetické přípravky, které zvlhčují a promašťují kůži.

Rozdíl mezi mykózou a psoriázou spočívá ve způsobu přenosu a odlišné léčbě. Obě tato nemocnění patří do rukou lékařů. Mykóza je na rozdíl od lupénky přenosné onemocnění.

Zdroj: Plíseň v obličeji

Celulitida, jak na ni

  • Základní pravidlo, které by každá dieta proti celulitidě měla mít, je zařadit většinu sacharidů na ráno a na oběd. Od oběda by v jídle měly být posíleny bílkoviny. A večer by se pak již sacharidů mělo sníst co nejméně. Večer musí dostat přednost bílkoviny (maso, vejce, tvaroh,sýry,proteinové nápoje).
  • Zcela vylučte tučná jídla. Tukové buňky jsou skvělými zásobárnami celulitidy. Grilovaná jídla jsou vhodnější než smažená.
  • Vypijte denně 2 litry čisté vody. Čaje, káva, slazené a ochucené perlivé minerálky se do pitného režimu nepočítají. Voda pomáhá pročišťovat organismus a napomáhá jeho správnému fungování.
  • Snězte denně 8 čerstvých kusů zeleniny a 2 kousky ovoce. Vyhněte se citrusovým plodům, které nepocházejí z našich klimatických podmínek.
  • Úplně vynechte alkohol, který nadměrně zatěžuje játra. Ta jsou hlavním detoxikačním orgánem. (Po jeho výjimečné konzumaci si připravte nápoj z aloe vera.)
  • Vyhněte se sladkým svačinkám pozdě odpoledne a večer. Sladkosti, cukrovinky, dorty jsou nevhodné potraviny, které pomerančovou kůži podněcují. Pokud ujíždíte na sladkém, tak si ho dopřejte jen dopoledne.
  • Vypijte každé ráno hrnek horké vody s obsahem čerstvé citronové šťávy. Jde o výborný způsob, jak ve vašem organismu nastartovat přirozenou detoxikaci.
  • Omezte pití kávy a čajů s obsahem kofeinu. Lepší variantou jsou bezkofeinové nápoje.
  • Džusy a slazené minerálky vyměňte za čerstvou šťávu zředěnou s vodou. Zeleninové šťávy jsou vhodnější než ovocné. Velmi vhodný je celer, rajčata, mrkev, červená řepa, špenát, brokolice, petržel. Když si budete dávat sladkou šťávu, nebo džuj, tak jedině ráno nebo dopoledne.
  • Zajistěte si ve svém jídelníčku dostatek vlákniny a bílkovin.
  • Zařaďte do svého týdeního programu 3 dny cvičení ve fitness po dobu 1 hodiny.
  • Zařaďte do svého týdeního programu také saunu, 2 krát do týdne. Sauna pomůže rozpustit tuk na problémových partiích a celulitida tak rychleji mizí. Sauna také podporuje detoxikaci, zvýšeným vylučováním potu a zrychlenou srdeční činností. Je nesmírně důležité se po každém prohřátí důkladně schlazovat studenou vodou a to až do doby, kdy vám nebude studená voda nepříjemná.
  • Alespoň jednou týdně si dopřejte činnost při které se dobře pobavíte a zároveň se i spotíte. Nejlepší je jízda na kole, při které se kocháte okolní krajinou a zároveň zatěžujete problémové partie hýždí a stehen, kde dochází k masivnímu úbytku tukových zásob a ke zbytnění svalů. Tím se kůže lépe vypne a narovnají se ďůlky od celulitidy.

Zdroj: Účinná dieta a celulitida nemá šanci!

Příčina pupínků mezi prsy

Kopřivka

Kopřivka se obecně označuje slovem vyrážka. Jedná se o alergickou reakci, která vypadá jako odřeniny či šrámy. Kopřivka obvykle svědí a někdy ji doprovází i píchání a pálení. Velikostně se liší: jednotlivé vyrážky se mohou spojovat do rozsáhlejších ploch. Projevy kopřivky se mohou vyskytnout kdekoli na těle a mohou trvat od několika minut až po několik dní. Kopřivku mohou způsobit léky, potraviny a pochutiny, teplotní výkyvy a infekční onemocnění (i například bolest v krku). Jestliže je vyrážka nepříjemná a přetrvává, mohou pomoci antihistaminika.

Lupénka

Lupénka je chronické neinfekční kožní onemocnění, které se projevuje zpočátku svědivým výsevem drobných červených pupínků, jež později splývají ve větší ložiska pokrytá stříbřitými šupinami. Příčina lupénky není zatím známa, značný význam má v této souvislosti dědičnost a imunitní procesy v kůži (imunitní systém při propuknutí nemoci vytváří nové kožní buňky příliš rychle). Léčba zahrnuje medicínské přípravky aplikované na kůži, světelné terapie, léky podávané perorálně (ústy), injekce nebo infuze. Lupénka se však může vracet celý život.

Ekzém

Ekzém je povrchový, nenakažlivý zánět kůže. Na kůži se objevují četné svědivé změny, puchýřky, mokvání, nebo naopak kůže zhrubne a vyskytnou se na ní barevné změny a šupinky. Kůže při ekzému svědí. Na vzniku tohoto zánětu se může podílet nevhodné mýdlo, které podráždí kůži, různé alergeny, klima, a dokonce i stres, ale přesná příčina ekzému není známa. O konkrétní léčbě rozhoduje ošetřující lékař, nejčastěji dermatolog.

Zárodek nádoru na kůži

Obvykle se jedná o hnědý nebo černý útvar, jenž se vyskytuje samostatně nebo je součástí skupiny. Některé typy se vyvíjejí pomalu a mění v průběhu let. Většina není riziková, avšak část může představovat hrozbu v podobě nádorového onemocnění. Záleží na vývoji, zda zárodek svědí, krvácí a podobně.

Pityriasis rosea

Tímto názvem se označuje výsev plochých, oválných, narůžovělých skvrnek, které se drobounce olupují. Onemocnění se vyskytuje nejčastěji na postranní části trupu a není nakažlivé, postižená místa mohou pouze svědit. Ani v tomto případě není jeho původ znám, ví se však, že postihuje spíše mladší osoby (ve věku 10–35 let). Pityriasis rosea nezřídka zmizí bez léčby během 6–8 týdnů.

Mykóza

Opruzeniny pod prsy mohou být způsobeny i náhlým přemnožením kvasinek či plísněmi. Takto vzniklé opruzeniny se pak léčí jako klasická kožní mykóza. Mezi nejúčinnější léčiva patří krémy Clotrimazol, Canesten, Canespor a Candibene.

Pásový opar

Počínající pásový opar se projevuje pálením, brněním nebo velmi citlivou pokožkou. Vyrážka se z vystouplých bodů mění v bolestivé puchýřky, jež praskají a zanechávají stroupky. Ty se do 2–3 týdnů sloupají a vyrážka zmizí. Pásový opar se nejčastěji vyskytuje na trupu a v oblasti hýždí, ale objevit se může kdekoli na těle. Většina lidí se ho zbaví, avšak u některých osob může znecitlivění a svědění přetrvávat po mnoho měsíců či let, v nejkrajnějším případě až do konce života. Pásový opar se léčí antivirotiky nebo steroidy, přičemž někdy bývají zapotřebí i antidepresiva.

Zdroj: Pupínky mezi prsy

Tablety na spalování tuků

Spalovač tuků Lipo-6 od společnosti Nutrex představuje ideální produkt pro muže i ženy, kteří chtějí zvítězit v boji proti tělesnému tuku. Díky převratné technologii tekutých kapslí dosahuje produkt Lipo-6 vynikající absorpce a velmi rychlých výsledků. Unikátní složky, které byly zkoumány z hlediska ztráty tělesné hmotnosti, zajistí rychlé a účinné spalování tuků, budou kontrolovat vaši chuť k jídlu, zrychlí metabolismus a dodají energii, kterou potřebujete k překonání namáhavého dne. Tyto tekuté kapsle byly původně vyvinuty pro ženy, přičemž velmi účinně působí především v problematických partiích břicha, hýždí, boků a stehen. Mimo jiné kapsle Lipo-6 vytvářejí i silnou termogenezi, která vede k celkovému úbytku tělesného tuku. Díky unikátní technologii a složení jsou kapsle Lipo-6 doporučovány i mužům, kdy k největším úbytkům dochází v oblasti břicha, v dolní části zad a také u převisů na bocích. Také muži tedy brzy najdou v produktu Lipo-6 nového spojence v boji za štíhlé a pevné tělo.

Dávkování produktu

První dva dny užívejte 1 kapsli ráno a 1 kapsli odpoledne. Po dvou dnech zvyšte dávku a užívejte 2 kapsle ráno a 1 kapsli odpoledne. Každou dávku zapijte 2–3 dl čisté vody. Pro lepší výsledky konzumujte Lipo-6 asi 30 minut před jídlem. Nejpozději užívejte 6 hodin před plánovaným spánkem. V žádném případě nepřekračujte maximální denní dávku 3 kapslí! Doporučujeme užívat v 8týdenních cyklech, po kterých následuje týdenní pauza. K dosažení nejlepších výsledků kombinujte přípravek s intenzivním cvičením a výživovým programem.

Upozornění

Není vhodné pro osoby mladší 18 let! Během užívání dodržujte dostatečný pitný režim a nepřekračujte doporučenou denní dávku! Uchovávejte mimo dosah dětí na suchém a chladném místě při pokojové teplotě! Neužívejte, pokud jste těhotná nebo kojíte, pokud berete léky obsahující inhibitor monoamin (MAOI), selektivní serotoninový inhibitor (SSRI) nebo jiný výrobek obsahující složky se známým stimulačním účinkem! Přípravek obsahuje kofein a synefrin, proto jej nekombinujte s jinými zdroji kofeinu nebo synefrinu (například káva, čaj, soda a další potravinové doplňky obsahující fenylefrin nebo kofein)! Nikdy neberte 2 dávky naráz nebo krátce po sobě! Nesprávné požívání nezlepší výsledky a není doporučeno! Před používáním zkonzultujte s lékařem, zda máte dobrou fyzickou kondici, a to z hlediska různých orgánů, jako je srdce, játra či ledviny (ale nejen těchto), dále zda netrpíte nemocemi štítné žlázy, psychickými poruchami, obtížemi s močením, cukrovkou, vysokým krevním tlakem, srdeční arytmií, úpornými bolestmi hlavy, zvětšenou prostatou či šedým zákalem. Své užívání tohoto přípravku konzultujte s lékařem také tehdy, pokud berete lék na předpis nebo i volně prodejný! Předtím než začnete jakoukoliv dietu nebo cvičební program, konzultujte to se svým lékařem. V případě, že u vás nastanou mdloby, bolesti hlavy, rychlý tlukot srdce, zadýchávání či jiné symptomy, ihned přerušte užívání! Nepovažuje se za náhradu běžné stravy! Po otevření spotřebujte do 3 měsíců.

Zdroj: Jak na špatné spalování tuků


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

MVDr. Michaela Hrachová Čupová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP