Lopuch je považován za jeden z nejlepších přírodních čističů krve. Jeho sušené kořeny, vykopané v prvním roce, jsou nejlepším léčebným zdrojem. K léčebným účelům se také mohou použít plody a listylopuchu. Odvar z kořene lopuchu se používá k pročištění krve, proti kurdějím, vředům, revmatickým onemocněním, šupinatění kůže. Obklady z listů slouží proti modřinám a otokům. Výluh z listů lopuchu je vhodný při poruchách trávení. Tinkturu, silici nebo extrakt ze semen lopuchu lze použít zevně, a to při ekzémech, lupénce i hemoroidech. Dále se lopuch používá při vypadávání vlasů nebo při nadměrném výskytu lupů a při svědění pokožky hlavy. V Číně se lopuch využívá k léčbě impotence a neplodnosti.
Kořen se získává z jednoletých, ještě nekvetoucích rostlin, a to na podzim prvního roku nebo na jaře druhého roku vegetace rostliny ještě před rašením listů, maximálně na podzim druhého roku. Později už kořeny zdřevnatí a nejsou k potřebě. Za plnohodnotný platí kořen jadrný, takzvaný mastný, na rozdíl od dřevnatého. Po očištění se doporučuje ponořit kořeny na 3 minuty do vařící vody, účinné látky se tím stabilizují a lépe se uchovají. Teprve potom se kořeny suší, obvykle zavěšené na nitích. Při sušení umělým teplem nesmí teplota přesáhnout 35 °C. Správně usušená droga je křehká, na lomu bělavá, s nasládle hořkou chutí. Při dobrém uložení vydrží i více let. Semena se sbírají po úplném dozrání koncem léta, listy během celé vegetační doby.
V naší poradně s názvem LOPUCHOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Popová marie.
Jak vyrobit lopuchovou mast - na lupenku
díky
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .
Lopuchová mast se dělá z kořene lopuchu.
Umyjte a nastrouhejte kořen lopuchu a smíchejte ho se slunečnicovým nebo olivovým olejem a kakaovým máslem v poměru jeden díl strouhaného kořene, dva díly oleje a jeden díl másla. Směs dejte do vodní lázně (hrnec v hrnci s vodou) a zahřejte to na teplotu 90°C a udržujte to tak 2 až 3 hodiny. Pak to preceďte a smíchejte to se strouhaným včelím voskem v poměru čtvrt hrnku vosku na dva hrnky kapaliny. Vychlaďte to a mast je hotová.
Jeden z nejoceňovanějších účinků bude určitě ten na vlasy. Lopuch totiž pomáhá proti lupům a již po mnoho generací se užívá proti vypadávání vlasů. Další z vynikajících účinků je určitě na pleť, protože přípravky z lopuchu pomáhají proti akné či při nadměrně mastné pokožce. Lopuch dále můžete využít v boji proti plísním, infekčním zánětům pokožky či proti ekzémům. Navíc s ním urychlíte hojení ran a postižené místo dezinfikujete.
Kromě účinků na zevnějšek má lopuch výborný vliv také na naše tělo zevnitř. Je totiž bohatý na inulin, který brání přemnožení nežádoucích bakterií v organismu a působí tak například proti průjmovým onemocněním. Dále zlepšuje trávení, stimuluje činnost jater a žlučníku, reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje vysoký krevní tlak, posiluje a zlepšuje kondici a je skvělým prostředkem pro detoxikaci.
Nejčastěji se z lopuchu využívá kořen, protože se v něm nachází největší koncentrace účinných látek. Mohou se však využívat i listy, ale jejich účinek pak bude mírnější. Pokud si chcete připravit nějaký odvar, tinkturu, olej či krém z lopuchu sami doma, použijte k tomu tedy raději kořen. Sklízí se buď první rok života rostliny na podzim, nebo druhý rok na jaře před květem. Opatrně se vykope, důkladně omyje a na několik minut vloží do horké vody. Poté se podélně nakrájí a suší při teplotě do 50 °C. Uchovávat by se měl v dobře uzavřené nádobě, protože snadno nabírá vlhkost.
Ve svém příspěvku JE ČESKÝ LOPUCH LÉČIVÝ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.
Zdravím Vás,
dočetla jsem se (https://www.lavivant.cz/blog/seznamte-se-s-korejskym-lopuchem-ale-vy-uz-se-vlastne-davno-znate/), že účinky českého lopuchu jsou oproti korejskému lopuchu mizivé. Tak se chci zeptat, jak to vlastně je? Vyplatí se mi ta investice? Díky za odpověď. :-)
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Lopuchové listy slouží jako obklady proti modřinám a otokům a jsou známé recepty obkladů na koleno. Svařte půl litru vody a dvě lžičky sušeného lopuchu. Přikládejte na postižené místo asi na patnáct až dvacet minut.
Na tento léčivý kondicionér budeme potřebovat směs z různých bylin, kterou si smícháme hned na začátku, ještě před samotnou přípravou kondicionéru. Směs obsahuje: 5 lžic listu z lopuchu plstnatého, pak následuje nať kopřivy 5 lžic, list břízy 3 lžíce, list anebo i oplodí z vlašského ořechu 3 lžíce, květ heřmánku 2 lžíce. Tyto ingredience můžou být suché i čerstvé. Vše dobře pomísíme. Nyní se dostáváme k samotnému vaření kondicionéru na vlasy. Budeme k tomu potřebovat kořen z rostliny lopuch plstnatý. Jednu lžíci rozdrceného kořene z lopuchu dáme vařit do půllitru studené vody. Až se to přivede k varu, tak se to nechá vřít 3 až 5 minut. Po této době odstavíme z plotny a přidáme k tomu jednu lžíci směsi, kterou jsme si připravili na začátku. Necháme to 15 vylouhovat a pak to přecedíme. A máme hotovo.
V naší poradně s názvem GINKO BILOBA PĚSTOVÁNÍ SUSENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Neubauerova.
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli vadí když listy otrham třeba v červnu.Dekuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
V červnu je opravdu brzo. V červnu se v listech teprve tvoří účinné látky. Nejlepší čas na sběr listů ginko biloba je konec léta. Existují dvě období sklizně. První období je sběr zelených listů těsně před tím, než začnou listy žloutnout. Druhé období je sběr zcela žlutých listů. Barva listu určuje obsah účinných látek. Zelené listy obsahují maximální množství terpenických laktonů: Ginkgolid a Bilobalid. Žluté listy zase obsahují maximální množství dvaceti flavonoidů z nichž nejvýznamnější jsou Quercetin, Kaempferol a Isorhamnetin. Zelené listy ginko biloba jsou dobré na mozek a nervy. Žluté listy ginko biloba jsou dobré jako antioxidanty.
Nejúčinnějšími bylinami proti zanesení jater a sleziny jsou pampeliška a kořen lopuchu. Kořen pampelišky a lopuchu má velmi efektivní výsledky. Je možné, že se objeví nežádoucí účinky, které zahrnují vyrážku. Tyto účinky se nejčastěji projevují u lidí, kteří mají delší dobu ucpaná játra a slezinu. Kořen pampelišky a lopuchu je k dostání ve formě čaje, kapslí nebo tinktury.
Pokud jsou játra a slezina velmi ucpané, objeví se symptomy onemocnění. Jakmile k tomuto dojde, je důležité konzumovat čaj ve velmi malém množství po dobu dvou dnů, s postupným zvyšováním dávek. U tinktury je to obdobné. Vždy se začíná od jedné kapky a postupně se zvyšuje. Velmi prospěšný může být v tomto případě i červený jetel, jedná se o detoxikační bylinu, která je účinná rovněž při hormonálních problémech.
V naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ANNA.
Dobrý den.Mám na Vás dotaz.Rozdrtím listy GINKA a plním do želatinových tobolek a pak užívám 1 tobolku denně.Má to též léčebné učinky.Děkuji za odpověd.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Užívání surových částí rostliny ginkgo biloba může být nebezpečné. Doporučuje se užívat sušený extrakt z listů v množství 60 až 240 mg ústy denně po dobu až 6 měsíců. Tento extrakt se ale nedá jednoduše připravit v domácích podmínkách.
Chcete-li využít účinky ginkgo biloba na plno v běžných domácích podmínkách, tak si udělejte odvar z jeho listů nebo tinkturu.
Odvar ze zelených listů:
Na konci léta nasbírejte zelené listy. K přípravě čaje použijte 1 polévkovou lžíci nasekaných čerstvých listů na jeden šálek vroucí vody. Pokud chcete, přidejte do něj sladidlo. Nechte louhovat 10 minut.
Ze sušených listů:
Zelené listy usušte ve stínu, ale s dobrou cirkulací vzduchu například ventilátorem. Listy je třeba usušit co nejrychleji, ale bez přehřívání (tj. vyhnout se plnému slunci). Chcete-li otestovat suchost, utrhněte stonek listu a zkuste jeho křehkost. Další možností je vložit čerstvé zelené listy do mikrovlnky mezi dvě papírové utěrky a zahřívat je 60 sekund na vysoký výkon. Listy by měly být křupavé – pokud ne, pokračujte v ohřívání dále, ale jen v 15 sekundových intervalech s následnou kontrolou.
Poté můžete použít jednu čajovou lžičku drcených sušených listů na jeden šálek vroucí vody. Tajemstvím dobrého čaje z gingka je nechat ho louhovat 5 až 6 minut, než ho vypijete.
Abyste dosáhla plného účinku, budete muset vypít 2 až 3 šálky ginkgo čaje denně – to je důvod, proč mnoho lidí volí místo toho profesionálně vyrobené kapsle.
Případně, pokud vám nevadí pít vodku, můžete si udělat tinkturu ze 150g sušených listů na 500ml vodky. Smíchejte ve sklenici, zakryjte a umístěte do tmavé skříňky na čtyři týdny. Denně sklenici protřepejte. Po čtyřech týdnech směs přeceďte a z listů vymačkejte co nejvíce tekutiny. Skladujte ve skleněné nádobě nebo láhvi. Užívejte 1-3 čajové lžičky tinktury denně.
Dříve se odvarem z řapíků lopuchu barvily vlasy na žluto. Nyní se lopuch používá při problémech s vlasy. Na vlasy se používá odvar z mladých lopuchových listů a kořene. Odvar z lopuchu je určen pro vnější použití, aplikuje se po umytí vlasů namísto kondicionéru, kdy stačí vlasy opláchnout vlažným odvarem. Pravidelné používání odvaru z lopuchu vám zajistí krásné a bohaté vlasy.
Ve svém příspěvku RUST VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Kaiserova.
Dobry den,
Prosim o radu, memu synovi je 16 let. Ma velmi ridke a slabe vlasy. Nevedel by nekdo, jaky pripravek, nebo i domaci recept by mu mohl pomoci? Dekuji za odpovedi.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Franek.
Dobrý den,zkuste výtažek z kořene lopuchu.Pozor lopuch se musí sklízet brzy na jaře nebo na podzim.
Tinktura z lopuchu stimuluje přirozené obranné mechanismy a posiluje odolnost organismu. Usnadňuje trávení, zvláště tuků. Pomáhá udržovat normální funkční stav a pohyblivost kloubů. Podporuje čištění krve, pomáhá udržovat zdravou kůži, odstraňuje toxiny z těla tím, že stimuluje činnost ledvin.
Domácí výroba tinktury: 40 g sušeného lopuchu a 100 g alkoholu. Používá se 30 kapek tinktury vždy v kombinaci s tekutinou, většinou s čajem, a to jednou denně nebo několikrát denně dle potřeby.
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jak si vyrobit borůvkový čaj
Příprava domácího borůvkového čaje je jednoduchá a rychlá. Budete potřebovat pouze sušené borůvkové listí, horkou vodu a přírodní sladidla, jako je med nebo cukr, pokud je to nutné. Mnozí lidé dělají borůvkový čaj jen ze samotných bobulí, ale listy jsou také účinné zdroje živin a jako bonus dokonce obsahují malinké množství kofeinu. Sušené borůvkové listy lze zakoupit ve většině obchodech s přírodními léčivými prostředky. Listy si můžete nasbírat i v přírodě a usušit je.
Recept
2-3 čajové lžičky sušených listů borůvek
2 šálky filtrované vody bez chlóru
1 lžička medu nebo cukru, podle chuti
Postup
Na začátku je třeba přivést vodu k varu a pak odstavit, aby nevřela. Vroucí voda neutralizuje některé antioxidanty, a to je škoda. Přidejte borůvkové listy a nechte po dobu 10-15 minut luhovat. Poté přeceďte a přidejte med nebo cukr, pokud je to žádoucí.
Mahónii cesmínolistou mají rádi zahrádkáři, protože svým hustým vzrůstem a lesklými listy v létě, na jaře záplavou žlutých hroznů květů a od léta do zimy modrými plody musí potěšit každého. Ze zahrádek ji možná znáte, ale víte například, že plody jsou jedlé (obsahuji malé, neškodné množství toxických látek) a mahónii můžete zplaněnou vidět i uprostřed lesa?
Mahónie cesmínolistá (Mahonia aquifolium) je velmi známý stálezelený keř z rodiny dřišťálů. Asi 1 až 2 m vysoký rozložitý keř zdobí zahrady a místy zplaňuje v lesích a parcích, kam jej zanáší ptáci svým trusem. Bobule jsou modré, o průměru až 0,8 mm, a působí dojmem lehce ojíněných kuliček. Za určitých okolností jsou jedlé, což může řadu lidí překvapit. Většinou se má za to, že jsou jedovaté, což není vzdáleno pravdě, protože jsou mírně toxické. Dozrávají koncem července až do konce srpna a rostlinu zdobí dlouho do zimy, kdy slouží jako potrava pro ptáky. Pro lidi jsou nejvhodnější až plně zralé, jinak jsou velmi kyselé. Navíc nedokonale zralé plody v minimální míře obsahují mírně jedovatý alkaloid berberin, který však zpracováním nebo usušením téměř mizí. V plně zralých plodech je ho pouze stopové, neškodné množství, uvádí se 0,015 %. Jelikož o jedovatosti nebo nejedovatosti bobulí mahónie existuje mnoho protichůdných názorů, přikláníme se spíše k doporučení je nekonzumovat.
Ovšem v kořenech, kůře a listech je těchto jedů podstatně více. Příznakem otravy berberinem je nevolnost. Kmínky mahónie jsou šedožluté, bez trnů a lysé. Výtažek z dřeva mahónie byl dříve využíván pro barvení vlny, jelikož má výrazně zlatožlutou barvu. Keř kvete v dubnu až květnu žlutými hrozny vonících květů, které lákají hmyz všeho druhu. Listy jsou vejčité, tvrdě kožovité a pichlavé. Jsou lehce vykrajované a zvlněné, proto se často využívají na ozdobu do podzimních i vánočních vazeb a dekorací. Mahónie cesmínolistá se tvarem listů velmi podobá cesmíně, která je ale jinou rostlinou.
Cesmína
Cesmínu poznáte podle červených plodů. Větvička cesmíny je symbolem amerických Vánoc. Na podzim se listy této rostliny lehce zbarvují do bronzova, u odrůdy Atropurpurea je tento jev nejvýraznější. Cesmíny (Ilex) na světě rostou v mnoha druzích. Některé jsou teplomilné, jiné zase odolné proti mrazu, a právě ty mohou zkrášlovat naše zahrady. Některé keře mohou i u nás dorůst úctyhodných velikostí. Lze z nich vytvářet příjemné tmavozelené pozadí pro pestřejší výsadby, poslouží jako neprostupné, stálezelené a velmi dekorativní živé ploty, tvarované se dobře vyjímají ve dvojici jako strážci branky, loubí a podobně, některé jsou i atraktivními solitérami.
V naší poradně s názvem KOPŘIVOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Coufalova.
Dobrý den otče. Prosím,jsou teď ještě kopřivy pořád dostatečně obohacující? Prosím o objasnění délky louhování při sušených a čerstvych. Děkuji Vam
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kopřivový čaj, užívaný jako lidový lék po tisíce let, nyní zaznamenává opětovnou popularitu díky vysokému obsahu živin a schopnosti bojovat proti zánětům.
Pití kopřivového čaje má několik výhod. Mezi jeho tradiční použití patří léčba senné rýmy a sezónních alergií, zvládání zánětů a bolestí kloubů a ochrana proti infekcím močových cest.
Čaj ze sušených kopřiv vs. Čaj z čerstvé kopřivy: Co potřebujete vědět?
Ať už si na výrobu čaje zvolíte sušenou nebo čerstvou kopřivu, obě formy nabízejí zdravotní výhody. Sušený kopřivový čaj je užitečný, protože ho můžete skladovat a používat po celý rok.
Čaj z čerstvé kopřivy na druhé straně nabízí trochu jinou chuť a může mít vyšší hladiny určitých živin. Vše záleží na osobních preferencích.
Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi sušenou kopřivou a čerstvou kopřivou a kterou nejlépe použít na přípravu kopřivového čaje. Obě varianty mají své vlastní vlastnosti:
Sušená kopřiva : Sušené listy kopřivy mají hlubokou, výraznou chuť. Proces sušení koncentruje přírodní chutě kopřivy, výsledkem je bohatší a plnější čaj. Sušené listy lze přidat přímo do horké vody a jsou k dispozici po celý rok.
Čerstvá kopřiva : Čerstvé listy kopřivy poskytují jasnou, živou chuť, která je často vnímána jako jemnější a „zelenější“ než koncentrovanější, robustnější chuť sušených listů.
Kopřivu je nejlepší sklízet na jaře, kdy jsou listy ještě mladé a měkké. V pozdějším létě se vyplatí vzrostlé zdřevnatělé rostliny posekat a z sklidit nově rašící mladé výhonky v příštích týdnech.
Vaření kopřivového čaje je jednoduchý proces. Ať už použijete kopřivy čerstvé nebo sušené, nejdůležitější je dopřát čaji dostatek času na louhování, abyste do šálku dostali všechny výhody kopřivy. Postupujte podle těchto jednoduchých kroků a uvařte si dokonalý šálek kopřivového čaje a užívejte si zdravotních výhod, které kopřiva nabízí.
Přiveďte vodu k varu. Ujistěte se, že používáte kvalitní vodu, nejlépe filtrovanou.
Vezměte lžičku sušeného kopřivového čaje a přidejte ji do konvičky nebo hrnku. Můžete také použít sítko na čaj, pokud nechcete mít v čaji volné lístky.
Lístky v konvici nebo hrnku opatrně zalijte vroucí vodou. Celé to nechte asi 5 minut louhovat, aby se plně uvolnila chuť a léčivé vlastnosti kopřivy.
Pomocí čajového sítka odstraňte z čaje lístky kopřivy.
Nalijte kopřivový čaj do svého oblíbeného šálku a vychutnejte si uklidňující vůně a chutě.
Lopuch plstnatý příznivě působí při poruchách trávicího traktu a celkově posiluje organismus. Má i močopudné a potopudné účinky. Silně také povzbuzuje látkovou výměnu a zlepšuje činnost jater a žlučníku. Lze jej použít při dně, revmatismu, při močových kaméncích, při zánětech trávicího ústrojí, při peptickém vředu, při zánětech v ústní dutině, snižuje hladinu cukru v krvi. Při současném vnitřním i vnějším podávání jím lze často vyléčit i chronické ekzémy a jiné kožní poruchy vzniklé v důsledku špatné látkové výměny. Silný odvar z kořene vtíraný několikrát týdně do pokožky hlavy posiluje růst vlasů. Mladé, čerstvé a pomačkané listy přiložené na nehojící se rány, pohmožděniny nebo kožní záněty mohou napomoci k jejich léčení. Čerstvá šťáva z kořene je výborným kožním lékem – užívá se vnitřně nebo zevně na potírání ekzémů, vředů, akné či ran. Po zaschnutí se smyje čajem z kořene. V lékařství se používá lopuchový olej proti padání vlasů a lupům. V homeopatii se lopuchu užívá proti kožním nemocem, ekzémům a lupům.
V naší poradně s názvem GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.
Dobrý den, mám částečně zúžený oční nerv. Očním lékařem mi byla doporučena podpora lečby vytažky z ginkgo biloby. Mám na zahradě strom ginkgo biloby. V průběhu dne sním několik čerstvých listů. má toto užívání listu pro organismus nějaký význam. Děkuji za odpověď Petr.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Pojídání listů ginkgo biloba má také blahodárné účinky, ale je nepraktické, protože se do těla dostávají i škodliviny z okolního prostředí, které na listy ulpěly během vegetace. Potom také čerstvé listy nejsou k dispozici po celý rok a úspěch léčby je založen na pravidelném a dlouhodobém užívání. Proto je lepší listy nasušit, uskladnit a pak použít některý z výše uvedených receptů na použití, během celého roku.
Lopuch je další rostlinou bohatou na živiny. Právě tyto živiny jsou vhodným přírodním zdrojem pro zdraví vašich vlasů. Smíchejte sušený kořen lopuchu s vodou a vmasírujte jej do pokožky hlavy. Pokud chcete ještě silnější směs, kupte si čistý lopuchový olej, kterým si pravidelně masírujte vlasy a pokožku hlavy. Je známé také využití lopuchu k odstranění toxinů z organismu.
V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.
Můžu jíst červené zelí?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zelí je při Warfarinu problematické, protože obsahuje mnoho vitamínu K. Nejvíce vitamínu K má zelí bílé, kde stačí jen 4 listy a máte vyčerpaný veškerý limit. 4 listy bílého zelí v sobě obsahují 100 mikrogramů vitamínu K, přičemž limit při Warfarinu je 90 mikrogramů za den. Sníte li v jeden den tyto čtyři listy bílého zelí, tak již nemůžete jíst nic rostlinného původu. Červené zelí je na tom o trochu lépe a pro dosažení maximálního limitu je zapotřebí rovných deset velkých listů. Hodláte-li do svého jídelníčku nárazově zařadit červené zelí, tak můžete, ale v ten den omezte příjem jiné zeleně zbarvené zeleniny. Vycházejte z toho, že jeden list bílého zelí obsahuje 25 mikrogramů vitamínu K a jeden list červeného zelí obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K.
Účinný olej s extraktem z kořene lopuchu většího je účinný v boji proti lupům, vyživuje kořínky vlasů, změkčuje pokožku hlavy, dodává vlasům měkkost a sametový vzhled. Lopuchový olej se používá k posílení vlasových cibulek a na léčení vlasů, jako prostředek proti vypadávání vlasů a plešatění. Lopuch obsahuje látky, které výrazně zastavují vypadávání vlasů a regenerují vlasové kořínky. Obsahuje i přírodní inulin, komplex vitamínů, proteiny, mastné kyseliny a minerální soli.
Použití: Teplý olej nanášíme rovnoměrně na vlasy a pokožku hlavy, masírujeme u kořínků. Vlasy přikryjeme mikrotenovým sáčkem, zabalíme do ručníku a necháme hodinu působit. Potom hlavu umyjeme běžným způsobem.
V naší poradně s názvem MOTÝLÍ KEŘ - ŽLOUTNUTÍ LISTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Povolná.
Prosím o radu,u keře mi začaly černat listy. Motýlovník jsem postříkala proti
mšicím,ale nepomohlo to.Kvete,ale zdá se mi,že za celé léto(zatím)
vůbec nevyrostl.Prosím, čím mám keř postříkat. Děkuji EP
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Proč černají listy na motýlím keři?
Plísňové choroby a padlí způsobují mnoho skvrn na listech, které mají barvu od žluté po hnědou a dokonce i černou nebo tmavě hnědou. Tyto skvrny mohou být kruhové nebo nepravidelné, ale obvykle se z nich krátce po jejich objevení vyvinou plodnice. Plísňovým onemocněním prospívají vlhké podmínky.
Co dalšího způsobuje tmavé listy na motýlích keřích?
Pokud jsou vadnoucí listy scvrklé a hnědé, motýlí keř trpí nedostatkem vody. Motýlí keř potřebuje vodu během růstového období na začátku jara a během období sucha po celou sezónu.
Pokud jde o plíseň, odstraňte zcela napadené rostliny nebo ostříhejte větve a zbytek živé rostliny postříkejte fungicidem, typicky OTRIVA. Seznam všech fungicidů, které jsou nyní v nabídce pro ochranu okrasných rostlin proti plísním a padlí je vidět zde: https://www.zbozi.cz/hledej…
Babská rada jak se zbavit černé plísně na listech motýlího keře je postříkat postižené rostliny směsí vody a saponátu. Rozmíchejte 1 polévkovou lžíci domácího tekutého pracího prostředku v 3,5 litru vody a nastříkejte jej na rostliny.
Kořeny lopuchu jsou obzvlášť bohaté na inulin – látku, která stojí za jeho úžasnými léčivými účinky. Inulin je potravou pro takzvané přátelské bakterie v oblasti tlustého střeva (například důležité bakterie Lactobacillus biffidus). Posílením jejich populace se bráníme přemnožení takzvaných nepřátelských bakterií, které způsobují nepříjemné infekce a katary. Lopuch tak působí proti infekčním průjmovým onemocněním a pozitivně upravuje pravidelnost vyměšování. Důležitou roli může sehrát i při boji s poměrně závažnými trávicími potížemi, například se žaludečními vředy. Zlepšuje funkci trávení všeobecně, protože stimuluje činnost jater a žlučníku.
Jeho dalším, velice přínosným účinkem je schopnost regulovat hladinu cukru v krvi, což ocení hlavně diabetici. Také snižuje vysoký krevní tlak a celkově posiluje naše tělo a zlepšuje kondici. Skvělou službu nám prokáže i jako prostředek pro detoxikaci. Odvar z kořene je vhodné užívat jako čaj v pravidelných intervalech. Čistí naše játra a ledviny od usazených toxických látek, působí preventivně proti nemocem a posiluje imunitu. Pomůže nám s odstraňováním ledvinových kamínků a léčí i záněty močového měchýře. Obsažené látky stimulují produkci moči a pocení – léčebně tak působí například při revmatu a dně, ale i v případě nemocí, jako je chřipka, kašel, nachlazení a podobně.
V naší poradně s názvem WARFARIN A MEDVĚDÍ ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
Dobrý den, mám mechanickou chlopeň a jsem na warfarinu. Včera jsem k bramborám přidala medvědí česnek. Je možné, že mi med. česnek přivodil srdeční aritmii?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Medvědí česnek má prokázané kardioprotektivní účinky. To, źe by způsobil aritmii, je nepravděpodobné. Často ale dochází k záměně listů medvědího česneku za listy jedovaté konvalinky, které po konzumaci způsobují právě srdeční aritmii. Tato záměna je velmi častá, protože listy obou ristlin vypadají podobně, pouze konvalinka nemá česnekovou vůni, což ve směsi s pravými listy medvědího česneku nelze později rozpoznat. K odlišení medvědího česneku od jeho jedovatých dvojníků obvykle stačí promnout mezi prsty zelený list. Pokud se neobjeví typická česneková vůně medvědího česneku, je lepší bylinku opustit a důkladně si vyčistit ruce. Pachový test má však svá úskalí. Pokud na rukou stále ulpívá vůně česneku z předchozího testu, může to vést k falešnému výsledku. Každý, kdo medvědí česnek sbírá, by tedy měl rostlinu a všechny její vlastnosti znát, aby ji dokázal spolehlivě odlišit od jedovatých rostlin. Pokud máte pochybnosti, je lepší nejíst medvědí česnek, který jste sama nasbírala.
V kožním lékařství nebo při léčbě cukrovky se užívá silnější čaj – 20 g lopuchu plstnatého na 250 ml vody – pít 3x denně. V ostatních případech se užívá slabšího odvaru, který se připraví ze dvou čajových lžiček na 400 ml vroucí vody – čaj se nechá přes noc odstát a užívá se pak 4x denně po 100 ml.
Ve svém příspěvku DOMÁCÍ RECEPT Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milča.
Na záněty a bolesti pohybového aparátu dobře zabírá domácí tintktura z aloe vera. Domácí tinkturu z Aloe Vera připravíme z Francovky, Acylpyrinu a tří listů aloe vera. Budeme potřebovat dvě lahvičky Alpy, 20 Acylpyrinů, a tři větší listy aloe vera. Do sklenice nalijeme Alpu, ve které rozpustíme rozpustíme Acylpyrin a přidáme do ní na malé kostičky nakrájené listy čerstvé Aloe vera. Celé to uzavřeme a necháme týden ve stínu louhovat. Pak se vzniklou tekutinou promazáváme bolestivé klouby a svaly. Tinktura z aloe vera zabírá skvěle a dá se s ní zmírnit jak altróza, tak i revma.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Není-li svědění kůže způsobeno mechanicky drážděním pokožky, dochází k němu často v překyseleném organismu. Proto je nutné začít se zásadotvornou dietou, to znamená omezit maso, masové výrobky, mléčné výrobky, vývary, sladkosti, silně kořeněná jídla, alkohol a podobně.
Jezte co nejvíce zeleniny a nutričně hodnotné potraviny. Pak můžete přistoupit k čištění organismu pomocí bylin.
Bylinné čaje
Smíchejte 25 g kořene pampelišky (smetanky lékařské), 25 g kořene lopuchu většího, 25 g natě macešky trojbarevné, 25 g natě kopřivy dvoudomé, 25 g jetele luční červeného (hlaviček), 25 g pýru plazivého a 25 g natě rozrazilu lékařského. Přelijte 2 čajové lžičky směsi 200 ml vroucí vody, 15 minut nechte vyluhovat a sceďte. Pijte 2x denně.
Smíchejte stejné díly natě meduňky lékařské, květu levandule lékařské, natě benediktu čubetu a listu máty peprné. Přelijte 1 lžíci směsi 250 ml vroucí vody, 15 minut nechte vyluhovat a sceďte. Pijte 3x denně.
Čaj na kožní neduhy spojené se svěděním, na zklidnění: smíchejte 30 g kořene kozlíku lékařského, 30 g třezalky tečkované, 20 g meduňky lékařské a 20 g chmele otáčivého. Namočte 1 lžíci směsi do 200 ml vody na 2 hodiny. Pak zahřejte k varu, 5 minut nechte vyluhovat a sceďte. Pijte 2x či 3x denně.
Smíchejte stejné díly natě řebříčku obecného, komonice lékařské, pelyňku pravého, květu hluchavky bílé, chmelu otáčivého a kořene lopuchu plstnatého. Přelijte 1 lžíci směsi 200 ml vroucí vody, 15 minut přikryté nechte vyluhovat a sceďte. Pijte 3x denně.
Bylinná koupel proti svědění
Směs 150 g heřmánku pravého, 100 g kozlíku lékařského a 50 g hořčičného semínka dejte do 3 l vody, 10 minut vařte, sceďte do připravené koupele teplé cca 36 °C. Koupel má trvat přibližně 15 minut. Provádějte 3x týdně. Nepoužívejte mýdlo ani jiné mycí prostředky.
Ve svém příspěvku DOMÁCÍ VÝROBKY Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milča.
Jako jeden z receptů na domácí výrobek z aloe vera je domácí tinktura na záněty a bolesti pohybového aparátu. Domácí tinkturu z Aloe Vera připravíme z Francovky, Acylpyrinu a tří listů aloe vera. Budeme potřebovat dvě lahvičky Alpy, 20 Acylpyrinů, a tři větší listy aloe vera. Do sklenice nalijeme Alpu, ve které rozpustíme Acylpyrin a přidáme do ní na malé kostičky nakrájené listy čerstvé Aloe vera. Celé to uzavřeme a necháme týden ve stínu luhovat. Pak se vzniklou tekutinou promazáváme bolestivé klouby a svaly. Zabírá to skvěle.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Domácí kondicionér na vlasy si dáme do rozprašovače. Vlasy si nejdříve umyjeme oblíbeným šamponem a trochu je vysušíme ručníkem. Pak pomocí rozprašovače aplikujeme kondicionér k pokožce hlavy, ke kořínkům vlasů. Až to budeme mít hotové, tak postříkáme také všechny vlasy, řasy a obočí po celé jejich délce a jemně je promneme. Tento kondicionér zajistí pěkný a rychlý růst silných vlasů a řas a pomůže odstranit případné lupy ve vlasech nebo také uzdravuje mastné vlasy. Kondicionér z lopuchu používáme dvakrát týdně.
Listy jsou bohaté na vitamíny C, A, D, B a betakaroten, dále představují významný zdroj křemíku, draslíku, vápníku a železa (mají dokonce dvakrát vyšší obsah železa než špenát). Z čerstvých listů se nejčastěji připravuje salát, který má hlavně na jaře v kuchyních některých zemí své stálé místo, nebo se do různých salátů přidávají. Listy pampelišky chutnají podobně jako čekanka, to znamená lehce nahořkle. Nejvhodnější pro přímou spotřebu bez sušení nebo tepelných úprav jsou listy mladé, s nižším obsahem bílého mléka. Z nich si můžeme jednou za čas připravit i očistnou kúru, s jejíž pomocí pročistíme tělo a zároveň si doplníme potřebné vitamíny. Když po dobu dvou týdnů sníme každý den hrst čerstvých lístků, pročistíme si ledviny a játra a zlepšíme si trávení. Taktéž zaznamenáme pozitivní účinky na kůži, kterou čistí a omlazují. Ale pozor! Těhotné ženy by s takovou kúrou měly počkat, jim se užívání pampelišky ve větší míře nedoporučuje. Ve zvýšených dávkách pomáhá pampeliška vyvolat menstruaci. Jak již bylo naznačeno, pampeliška (jak listy, tak kořen) pomáhá při boji proti ekzémům, akné a jiným kožním neplechám. Užívá se vnitřně i jako kožní tonikum. Listy (čerstvé nebo sušené) můžeme přidávat též do polévek. Stejně jako květy i listy by se měly trhat v co nejčistším prostředí, na místech co nejdále od silnice (vyhneme se i parkům, kam se chodí venčit psi). Listy se sbírají od května do října. Suší se na stinném a větraném místě v načechrané vrstvě do 5 cm. Mohou se sušit i na slunci, jelikož jsou prostoupeny mléčnicemi, díky nimž schnou pomaleji. Během sušení se listy několikrát obracejí. Správně usušený pampeliškový list si zachová svěží zelenou barvu, nesmí být tmavý. Usušené listy se balí do papírových obalů a skladují se na suchém místě chráněném před světlem a vlhkostí.