Zácpa je problém, který trápí mnoho lidí. V případě, že je vyloučena jakákoli patologie tlustého střeva, je na místě užívat různé preparáty a pomocníky, kteří od nemožnosti vyprázdnit se pomohou. Mezi ně patří i lněnésemínko, které pomáhá v boji proti zácpě. Působí především jako projímadlo – je velmi oblíbené hlavně u těhotných žen – v tomto případě se lněnésemínko může užívat až od 34. týdne těhotenství. Semínko změkčuje stolici, uvolňuje porodní cesty a zvyšuje množství hlenu v porodních cestách, což může mít vliv na ulehčení průběhu porodu. Lněnésemínko obsahuje hemicelulózu a lignin, lunistatin, linamarin, některé oleje a bílkoviny, které ve střevě způsobí zvětšení objemu stagnující potravy, lehce povzbudí střevo k reflexivnímu pohybu tím, že ho roztáhne zevnitř. Současně působí jako „mazivo“, které pokryje stěnu ochrannou slizovou vrstvou. Nasadit ho lze nejen u zácpy, ale i u zanícených výchlipek střevních, u dráždivého tračníku, zevně v obkladech, například na bolesti žlučníku. Absolutní nezbytností je přívod tekutin, neboť při omezeném pití dochází až k bolestivému nadýmání. Lněnésemínko snižuje vstřebávání jiných léků.
V naší poradně s názvem WARFARIN A LNĚNÝ SEMÍNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Studený.
dobrý den, mám dotaz jestli mohu užívat lněná semínka když beru warfarin a v jakém množství, děkuji Studený Josef
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Lněnésemínko může zpomalit srážení krve, takže užívání spolu s Warfarinem může způsobit nežádoucí účinky ve formě zvýšeného rizika krvácení nebo podlitin. Tento účinek je způsoben omega-3 mastnými kyselinami obsaženými ve lněném semínku. Než začnete užívat lněnésemínko, tak se spojte se svým lékařem, který vám předepisuje Warfarin a dohodněte si s ním začátek této doplňkové léčby, aby vám mohl přeměřit srážlivost krve a upravit dávkování Warfarinu.
Lněnésemínko obsahuje velké množství vysoce kvalitních tuků, hlavně pak omega-3 esenciální mastné kyseliny, 30 gramů lněného semínka denně stačí pro pokrytí jejich denní potřeby. Lněnésemínko podporuje imunitní systém, je zdrojem energie pro svaly, prospívá pleti a vlasům, snižuje hladinu cholesterolu, je silně protizánětlivé. Má i množství cenné vlákniny, rozpustné i nerozpustné. Lněnésemínko má schopnost tlumit hlad tím, že snižuje glykemický index potravin, čímž také pomáhá při prevenci obezity. Lněnésemínko můžete přidávat téměř do čehokoli – do polévek, salátů, masových karbanátků, pečených moučníků či palačinek. Používá se i k posypu pečiva, čerstvě rozemleté do různých pomazánek, kaší a podobně.
V naší poradně s názvem LNĚNÉ SEMÍNKO A KEFÍR - LÉK NA ČIŠTĚNÍ STŘEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária Vašíčková.
Dobrý den,
ráda bych se zeptala k detoxikační kůře lněným semínkem. Píšete, že semínko nemá nabobtnat. Dokážete objasnit, z jakého důvodu by to měl být problém? Také jsem nikde nenašla odpověď na otázku, jak často lze tuto třítýdenní kůru praktikovat.
Děkuji předem za reakci
Majka Vašíčková z Čejkovic
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Tím, že lněnésemínko bobtná, tak započne proces klíčení, při kterém se začnou spotřebovávat prospěšné látky v něm obsažené k vytvoření klíčku. Nabobtnáním dojde ke změně v jeho obsahu. Proto je žádoucí předejít nabobtnání lněného semínka.
Třítýdení kůru můžete praktikovat tak často, jak vám to bude vyhovovat. Nehrozí zde žádné předávkování ani výživový nedostatek.
Vzhledem k tomu, že lněná semínka jsou velmi drobná a jejich pevná slupka zabraňuje jejich trávení, je vhodné semínko před podáváním upravit. Lněnésemínko je velmi tvrdé, a pokud ho zkonzumujete jen tak vcelku, projde tělem a nezískáte z něj cenné látky. Nejlepší je umlít lněnésemínko v mlýnku na kávu a přidávat ho do různých pokrmů, do pomazánek, do těsta na chleba, do salátů, do rizota a podobně. Zatímco neporušené lněnésemínko vydrží velmi dlouho, po namletí rychle žlukne. Proto je dobré umlít ho vždy čerstvé. Jestliže si ho chcete připravit do zásoby, skladujte jej vždy v lednici a do 3–4 dnů spotřebujte. Zvlášť dobrá jsou opražená semínka jen tak nasucho na teflonové pánvi.
Lněnésemínko je složeno ze 42 % tuků a 28 % vlákniny, je vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, lignanů a vlákniny. Všechny tyto tři složky jsou důležité a společně přispívají k zachování zdraví.
Protirakovinové látky se ve lněném semínku nacházejí nejen ve slupce, ale i uvnitř semínka, proto jej musíme umlít ve mlýnku na mák nebo kávu a ihned konzumovat maximálně do 2 hodin po rozemletí. V žádném případě nemelte semínko do zásoby. Protirakovinný účinek se dostavuje jen v syrovém stavu, tudíž bez tepelné úpravy. Pro jiné léčebné účely se semínko používá vcelku a po zalití studenou nebo vroucí vodou.
Lněnésemínko nebo olej se musí vždy konzumovat spolu s potravinami bohatými na bílkoviny, které obsahují síru – a to se sýry, ořechy, cibulí, pórkem, česnekem, pažitkou. Nejlepší kombinací je cottage sýr, tvaroh, kefír nebo jogurt. Tuky se stanou ve vodě rozpustnými jen tehdy, pokud se sloučí s bílkovinami, čímž se zvýší jejich vstřebatelnost. Pokud se toto neuskuteční, mnohé životně důležité funkce se oslabí a mohou škodit. Tělo za nepřítomnosti síry olej nerozloží na formu rozpustnou ve vodě, takže lněný olej nebo semínko spíše škodí, než léčí. Preventivní dávka je denně 1 PL – bez přestávek.
V naší poradně s názvem POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.
Dobrý deň,
poprosím Vás koľko mg purinov môže denne konzumovať človek s dnou?
Veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď
S prianím pekného dňa J.Vargová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Puriny jsou přírodní látky, které se nacházejí ve všech buňkách těla a prakticky ve všech potravinách. U lidí jsou puriny metabolizovány na kyselinu močovou, která slouží jako antioxidant a pomáhá předcházet škodám způsobeným aktivními formami kyslíku. Nepřetržitý přísun kyseliny močové je důležitý pro ochranu lidských cév. Ovšem častý a vysoký příjem potravin bohatých na puriny však zvyšuje hladinu kyseliny močové v séru, což má za následek dnu a mohlo by být rizikovým faktorem pro kardiovaskulární onemocnění, onemocnění ledvin a metabolický syndrom. Pro lidi trpící dnou se doporučuje denní příjem purinů v potravě nižší než 400 mg. Nejde však jen o puriny, ale je potřeba se soustředit i na další faktory ovlivňující metabolizmus, jako je pitný režim a zdravý pohyb.
Lněnésemínko je obecně bezpečné, ale je zdrojem vlákniny, která může způsobovat nadýmání a plynatost, také zácpu nebo i bolesti břicha. Dostatek pitné vody během dne pomáhá minimalizovat tyto nežádoucí účinky. Lněnésemínko také může ovlivňovat – zpomalovat vstřebávání některých léků a doplňků stravy, takže je třeba lněnésemínko brát v jiný čas, než tyto léky. Před užíváním lněného semínka se vždy poraďte se svým lékařem, pokud máte rakovinu prsu, diabetes, potíže s prostatou nebo schizofrenii.
Lněnésemínko obsahuje vysoké procento tuku, a to až 40 %, 30 % vlákniny a 20 % bílkovin. Většinu tuku ve lněném semínku tvoří omega-3 mastné nenasycené kyseliny. Vzhledem k tomu, že u nás není běžná konzumace ryb a především těch mořských v takovém měřítku, abychom plně pokryli potřebu omega-3 kyselin, je len vynikající alternativou. Len a v něm obsažené nenasycené kyseliny chrání kardiovaskulární systém, snižují riziko infarktu o 1/3 a pomáhají rozvíjet centrální nervový systém. Je doloženo, že děti konzumující omega-3 mastné kyseliny mají lepší výsledky v inteligenčních testech. Pokud jíme semena celá, očišťují trávicí trakt a zrychlují metabolismus, nicméně nevstřebávají se z nich do organismu zdraví prospěšné látky. Před použitím je tedy vhodné je namlít či nadrtit, popřípadě dobře kousat. Lněné semínka lze konzumovat samotně nebo v salátech a podobně. Není potřeba je tepelně upravovat. Mají vynikající oříškovou chuť. Lněnésemínko je vhodnou alternativou pro vegetariány a vegany. Pomáhá udržovat pravidelný srdeční rytmus, snižuje riziko mozkových příhod, zabraňuje tvoření zánětlivých látek, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, povzbuzuje imunitu a zlepšuje naše zdraví.
V naší poradně s názvem DNA CO JÍST OMEGA 3 ??? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška Vozková.
Dobré ráno, prosím o sdělení, zda se může při dně užívat potravinový doplněk OMEGA 3. Ja nabízen mému manželovi a nejsem si jistá, zda mu podávání neublíží. Děkuji Vám za radu.J.Vozková.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dna je typ artritidy způsobené tvorbou malých krystalů v kloubech, které mají za následek intenzivní zánět, otok a bolest. Tobolky s rybím tukem obsahují omega-3 mastné kyseliny. Tyto tuky mohou pomoci zmírnit některé z příznaků dny a obvykle dnu nezhoršují.
Rybí tuk a puriny:
Jedním z problémů, pokud jde o použití rybího oleje na dnu, je obsah purinů v rybím tuku. Puriny jsou látky obsažené v některých potravinách, včetně tučných ryb, které poskytují rybí olej. Když budete konzumovat potraviny s puriny, vaše tělo je bude rozkládat na kyselinu močovou. Krystaly, které způsobují dnu jsou právě z kyseliny močové, a vysoké hladiny kyseliny močové můžou vyvolat dnu. Proto se někteří obávají, že užívání rybího oleje může zhoršit dnu. Nicméně, rybí olej obvykle neobsahuje vysoké množství purinů, pokud je čistý a je správně zpracován. Měli byste koupit pouze rybí tuk, který je farmaceutické kvality a byl molekulárně destilovaný.
Rybí tuk a warfarin:
Jedním z hlavních bezpečnostních rizik je, že rybí olej zabraňuje slepení krevních destiček. To znamená, že pokud je rybí olej přijat ve velkém množství, může zhoršit krevní srážlivost, což může způsobit modřiny nebo snadné krvácení. Zde by měli být zvláště opatrní ti, kteří užívají aspirin, warfarin nebo jiné léky snižující srážlivost krve.
Některé ženy konzumují lněnésemínko po celé těhotenství, jiné jej jedí raději až od 30. týdne. Každý den stačí 2 polévkové lžíce. Semínko uvolňuje porodní cesty, zjemňuje hladké svalstvo a tím se také lépe otvírá děložní hrdlo. Hlen ze lnu obalí dítě, proto se tak snadno porodí. Ve 40–50 gramech denně, to je dávka odpovídající zhruba 2 polévkovým lžícím, není lněnésemínko nebezpečné ani v těhotenství ani při kojení.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.
Dobrý den, zajímalo by mně, jak je to s konzumací kuřecího masa při dně. Všude se píše, že se nemá konzumovat maso mladých zvířat, ale tady v tom vašem jídelníčku je to samé kuře? Děkuji!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kuřecí maso je libové maso s vysokou nutriční hodnotou, ale lidé se dnou si musí dávat pozor na to, jak maso používají, v jakém množství a jak kuře připravují.
Pokud máte dnu, musíte kuřecí maso konzumovat opatrně. Kuře má určité množství purinů. Zdravý nízký příjem purinů může chránit krevní cévy, ale příliš mnoho může vyvolat zhoršení dny.
Nutriční hodnota kuřete se v zásadě liší mezi prsy, stehny a křídly. Obsah purinů v kuřeti bude v různých částech jeho těla rozložen různě. U lidí se dnou a hyperurikémií je třeba pečlivě zvážit celkové množství purinů a druhy konzumovaných purinů, zejména hypoxanthin.
Obvykle se doporučuje pro léčbu hyperurikémie a dny snížit příjem purinů na méně než 400 mg/den. To by měla být také doporučená denní dávka purinů.
Kuře je primárně potravinou s mírným množstvím purinů, ale množství purinů v mase se pohybuje od nízkého po velmi vysoké. Proto by se lidé se dnou měli vyhýbat orgánovému masu, jako jsou kuřecí játra.
Puriny v kuřecím mase/100g:
- V kříži a na zadku je 68,8 mg.
- V prsou, bez kůže je 141,2 mg.
- Křídla obsahují 137,5 mg.
- Stehna obsahují 122,9 mg.
- Játra obsahují 300 mg.
Celkový obsah purinů v kuřeti můžete snížit dodržením těchto pokynů. První věc, kterou můžete udělat, je odstranit kůži, protože obsahuje extra puriny a nezdravé tuky. Také vařené kuře má méně purinů. Tepelné zpracování obecně, ať už vlhkým teplem (vařením) nebo suchým teplem (pečením), snižuje obsah purinů. Tento proces mírně zvýší adenin, guanin a sníží hypoxantin ve srovnání se syrovým stavem. Vaření částečně snižuje obsah purinů v kuřecím mase, protože se při něm puriny uvolňují do vývaru. To ukazuje, proč jsou také některé omáčky a polévky považovány za jídla s vysokým obsahem purinů. Vařením kuřete, smažením a grilováním, dušením se velké množství purinů uvolní a vstřebá do vývaru nebo výpeku.
Zánět je jedním z hlavních hráčů v tvorbě akné. Lněnésemínko obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny a alfa-linolenovou kyselinu, které mají silný protizánětlivý účinek. Díky těmto látkám pomáhá lněnésemínko snížit zánět u různých zdravotních problémů, jako jsou zánětlivá střevní onemocnění, onemocnění srdce a některých kožních chorob. Typická západní strava bývá bohatá na omega-6 mastné kyseliny, které naopak podporují zánět v těle, tedy i akné. Přidáním lněného semínka do stravy můžete pomoci obnovit zdravou rovnováhu mastných kyselin a může tak zlepšit i své akné.
Ve svém příspěvku PLÍSEŇ POD NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel "laický kožař".
myslím si že by bylo dobré nalézt vnitřní příčinu plísně, tzn. psychickou a následně fyzickou-léčit vše ve spojitosti. Dále určitě by asi nebyla od všci vnitřní očista orgánů s kterými mají plísně často souvislost. To znamaná střeva, játra, ledviny, žlučník...
Dále je možné že bude potřeba upravit stravu, tedy zvýšit příjem vitamínů, pravděpodobně A, Vitamíny B z nich je hodně důležitý pyridoxin, D a též stopových prvků jako je zinek, hořčík, vápník, selen, mangan. Dále pak jsou důležité esenciální nenasycené 3 a 6 omega kyseliny. Více zeleniny a vlákniny. Důležitá je správná střevní mikroflóra. Přestat kouřit a pít alkohol, omezit nebo úplně přestat jíst mastná a smažená, pikatní jídla. Snažit se mít spíše zásaditější ph což docílíš hlavně přijímáním určitých jídel obecně více ne li hodně zeleniny, zde pozor ne vše je vhodné. Zajímavý a věřím, že i účiný recept na plíseň pod nehty je česnek se solí - recept lze nalézt na internetu. Česnek spolu se solí léčí i bradavice ( potírat ) Jako velmi zajímavé potraviny na léčbu takovýchto problémů je velmi zajímavá červená řepa, lněnésemínko a dále se uvádí například koloidní stříbro. Zajímavé a zcela zásadní může být při odhalování příčin vyšetření na přístroji Oberon. Obecně doporičuji čínskou medicínu či alternativní. Klasická medicína si moc s tímto nedokáže poradit. Je taky důležité začíst jíst normální stravu, t.j, bez éček a dát si pozor na mlíko masa atd. - viz případ německo nedavno. Na závěr není od věci se celkově snažit být lepším člověkem. Co se týče tšchto informací nejsem lékař takže je berte s rezervou. Přeji hodně úspěchů. P.S: objevila se mi pravděpodobně plíseň pod nehtem na palci u nohy, po té co jsem započal s očistou-začal se objevovat nový čistý nehet. Nyní je zbytek "nemocného" nehtu na jeho kraji kde již doufám odrůstá.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Rovněž lněnésemínko je výborný pomocník při léčbě vysokého krevního tlaku a aterosklerózy. Lněnésemínko obsahuje velké množství vlákniny, dále omega 3 mastné kyseliny, bílkoviny a široké spektrum vitamínů a minerálních látek (vitamíny B, C, E, železo, draslík, vápník a hořčík). Lněnésemínko dokáže pomoci i při dalších obtížích, jako jsou žaludeční problémy, zácpa, je dobrou prevencí proti virovým onemocněním, vysokému krevnímu tlaku, vysokému cholesterolu a proti rakovině.
Kefír a lněnésemínko patří mezi superpotraviny. Zajímá vás proč? Tak si přečtěte následující řádky.
Kefír chutná podobně jako jogurt, je to hladká bílá směs, která je plná enzymů s obsahem probiotik. Kefírové částice jsou doslova nabité makro- i mikroživinami, esenciálními vitamíny a minerály, jako jsou bílkoviny, vitamín B, vitamín K, kyselina listová, draslík, hořčík, fosfor. Kefír vzniká kvašením za pomoci kefírové kultury. Domněnka některých lidí, že stačí nechat zkysnout krabicové mléko, je opravdu mylná. Obecně existují dva druhy kefírové kultury. Mléčný druh žije a rozmnožuje se v mléce, má mazlavou, gelovitou konzistenci bílé barvy (vypadá jako malé měkké růžičky květáku) a krmí se laktózou, zatímco vodní druh žije ve sladké vodě, je pružný, průsvitný a křehký. Kefírová houba je vlastně společenstvím různých druhů kvasinek a bakterií. Schopností kefíru jakožto přírodního probiotika je tedy udržovat střevní mikroflóru v perfektní kondici.
Lněnésemínko je plodem lnu setého a obsahuje přibližně 42 % tuku. Mastné kyseliny lněného oleje jsou ze 47–71 % tvořeny omega-3 mastnou kyselinou α-linolenovou, z 10–22,5 % kyselinou olejovou (omega-9), z 12–24 % kyselinou linolovou (omega-6), z 4–7 % nasycenou kyselinou palmitovou a z 2–4,5 % nasycenou kyselinou stearovou. Lněně semínko dále obsahuje okolo 20 % bílkovin a 29 % sacharidů, z toho 27 % je vláknina. Mezi další důležité složky patří fytoestrogeny, fenolické látky (především lignany), slizy, vitamíny B1, B6, B3, kyselina pantothenová, hořčík, zinek, železo a vápník. Látky obsažené ve lněném semínku mohou zabraňovat nebo snižovat riziko vzniku některých onemocnění. Vliv mají hlavně omega-3 mastné kyseliny, vláknina, antioxidanty a lignany. Doporučená denní dávka jsou přibližně 2 polévkové lžíce lněného semínka. Výhodou užívání lněného semínka je i fakt, že dosud nebyly zjištěny vedlejší účinky, pouze se při opravdu nadměrné konzumaci může negativně projevit neurotoxický vliv obsaženého linamarinu a imunosupresivní vliv cyklických nonapeptidů. Všechny odrůdy lnu mají stejnou nutriční hodnotu.
Ve svém příspěvku TO SVEVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
Dobrý den, v článku se zminujete o alternativní léčbě rakoviny slinivky (byliny, aminokyseliny). Mohla bych poprosit o podrobnější informace?
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Svevi.
Anona ostnitá je plod stromu graviola, a to je zázračný zabiják rakovinných buněk, 10000x silnější než chemoterapie. Účinně útočí na zhoubné buňky 12 typů rakoviny a zabíjí je, včetně rakoviny tlustého střeva, prsu, prostaty, plic a slinivky. O třech složkách je dokázáno, že jsou při zpomalování růstu rakovinných buněk 10 000 krát silnější než Adriamycin, běžně používané chemoterapeutické léčivo! A co navíc, na rozdíl od chemoterapie složky extrahované ze stromu graviola selektivně pronásledují a zabíjí pouze rakovinné buňky. Nepoškozují zdravé buňky!
Dále si přečtěte informace od MUDr. Warburga a Dr. Budwigové
Používejte: čínské houby, colostrum direct, aloe vera gel Sivera, breussova zeleninová směs, čaje protirakovinné - aspoň půl litr denně jednoho z čajů /šalvěj + meduňka + třezalka + máta/ s čajem z červeného lapacha/čaj Inků/, z pakostu smrdutého a Guduchi-nepálsky-vše k dostání v lékárnách, lněný olej + lněnésemínko + 10 %tvaroh/silný alt. protirakovin. přípravek dle Dr. Budwigové, kličkový olej- denně 1-2polévkové lžíce /lze užívat současně s kefírem z tibetské houby, anone ostnitá, vitamin- B17 k dostání z Mexica, USA, náš preparát obsahuje zanedbatelné množství, enzymy - 1 až 2x ročně využívat Wobenzym 800mg 3x denně 10tbl půl hod před jídlem. Při zažívacích obtížích dop. tibetskou houbu k výrobě kefíru/snadné, levné, zharmonizuje mikrobiální systém střev a navrátí potřebnou chuť k stravování. Vždy alternativní léčbu konzultujte se svým lékařem.
Puriny jsou přírodní látky, které se nachází nejen v lidských buňkách, ale i v některých potravinách. V lidském těle se puriny pak metabolizují na kyselinu močovou, která je pro správné fungování lidského těla nezbytná (například pro fungování cév). Lidské tělo tedy puriny potřebuje, ale jejich větší příjem může způsobit člověku řadu onemocnění. Puriny totiž mají vliv i na kardiovaskulární onemocnění, nemoci ledvin a celého metabolismu. Některé studie doporučují, aby denní příjem purinů byl nižší než 400 mg. Zvýšený příjem purinů, totiž způsobuje vyšší množství kyseliny močové v těle a to může u člověka vyvolat dnu a hyperurikemii (=zvýšená hladina kyseliny močové v krvi). Při zvýšeném příjmu purinů je až pětkrát vyšší riziko těchto onemocnění.
Puriny do svého těla člověk přijímá z potravin, které jsou současně zdrojem energie (například maso, ryby, orgány, kvasnice). V potravinách se vyskytují čtyři typy purinů: adenin, guanin, hypoxanthin, xantin. I proto jsou onemocnění typu dny a hyperurikémie spojovány se špatnou životosprávou, kdy člověk konzumuje velké množství masa, zvířecích vnitřností, ryb a mořských plodů.
Množství purinů ve stravě se řeší hlavně v Japonsku, i proto je následující soupis potravin zaměřený na japonské potraviny. Kromě Japonska, se tyto studie projevují v terapiích ve Spojených státech amerických a ve Spojeném království Velké Británie a severního Irska. V tabulce se navíc také u některých potravin liší obsah purinů v závislosti na úpravě dané potraviny.
Dospělí užívají 1 lžíci umletého lněného semínka dvakrát až třikrát denně nebo 2 až 4 lžíce jednou denně. Při užívání lněného semínka je nezbytné každou dávku dobře zapít alespoň 250 ml vody. Lněnésemínko si melte VŽDY sami doma, protože po pomletí si udrží své léčivé účinky jen 24 hodin. Úplně nejlepší je ulít si lněnésemínko vždy těsně před užitím a jen tolik, kolik hned spotřebujete.
Ve svém příspěvku LNĚNÉ SEMÍNKO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY MUZEME NEKDO SDELIT KDE KOUPIM TVAROH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.
Dobrý den, také by mne zajímalo,zda lněný olej skutečně míchat s tučným tvarohem,když už i ve více článcích jsem našla s nízkotučným tvarohem. Ten má totiž více bílkovin, které jsou důležité při užívání lněného oleje dle dr.Budwig. Tak kde je pravda,kdo to vysvětlí? Nejlépe nějaký doktor ale. Děkuji Zuzana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana navratilova.
opravdu dobry tvaroh jsem si dělala z mleka kupovaného primo od sedlaka taky trvalo aspoň tri dny stalo na okne na slunku nez zkyslo a to byl tvaroh desne dobry sladky a hrudkovany. Momentalne kupuji Olešnický tvaroh podle mně je nejlepší ale i toje tovarni výroba fakt je ten že berrou mléko od místních zemědělcu
a je to poznat ale i tak by mě zajímalo kde kdo byl na tom 10 procentním tvarohu. A michat ruzne oleje asi není na zavadu aspoň na o tom nevim. Ahoj
Bílá vrba obsahuje salicyláty, tedy látky mající podobné účinky, jako má acylpyrin. Jedinou kontraindikací kůry vrby bílé může být vaše přecitlivělost na salicyláty včetně acylpyrinu. Pokud tyto léčivé látky dobře snášíte, povařte asi deset minut v hrnku vody tři gramy sušené vrbové kůry a odvar pijte třikrát denně.
Bohaté lněnésemínko
Lněnésemínko a lněný olej jsou opravdovým elixírem života. Je tomu tak díky vysokému obsahu esenciálních mastných kyselin. Potřebné kyseliny pomohou organismu snížit hladinu prostaglandinů, což jsou látky na bázi hormonů, které mají svůj podíl na vzniku zánětů a stahování cév. Pomleté lněnésemínko užívejte denně, postačí jedna nebo dvě čajové lžičky. Pokud raději sáhnete po oleji z lněných semínek, nezapomeňte jej skladovat v chladu a temnu, abyste o cenné látky nepřišli. Olej i semínka můžete běžně přidávat do salátových zálivek, semínka do salátů i do jogurtu.
Devětsil lékařský
Jestli vám nevadí, že si čas od času pěkně odříhnete, devětsil lékařský může být vaším pomocníkem v boji proti migréně. Užívejte tedy extrakt z kořene devětsilu lékařského, obsahuje spoustu protizánětlivých a protikřečových sloučenin. Jak už bylo řečeno, jediným negativním účinkem devětsilu je říhání.
Každé ráno kopretina řimbaba
Tahle bylinka umí snižovat intenzitu i četnost migrén. Účinky nemůžete očekávat hned druhý den, jde spíše o dlouhodobou terapii. Každé ráno si dejte výtažek z kopretiny řimbaby a pomalu očekávejte pozitivní účinky. V ten správný čas můžete používat i čerstvé lístky této byliny. Jak je použít? Úplně jednoduše, klidně si je dejte na chleba s máslem.
Když nejsou bylinky po ruce
Samozřejmě ne každý má doma nachystanou kůru z vrby bílé, ale rozmarýnový čaj doma možná máte. Ten alespoň zabrání zhoršení bolesti. Stačí jednu lžičku rozmarýnu zalít šálkem vroucí vody, nechat deset minut vyluhovat a vypít. S bolestí zatočí i černý silný čaj s nadrcenými hřebíčky. Čaj pomůže díky kofeinu a hřebíček má protizánětlivé účinky. K čaji zakousněte pár mandlí, ty také zmírňují bolest.
Výskyt náhlých bolestí
Proti náhlým bolestem hlavy pomáhá tato čajová směs: vezmeme po dvou polévkových lžících květu heřmánku a lípy, po jedné polévkové lžíci natě meduňky, máty, třezalky a komonice. To vše dáme do jednoho litru vody, povaříme jednu minutu a necháme louhovat po dobu třiceti minut. Takto připravený čaj si dáme do termosky a v případě dostavujících se bolestí hlavy vypijeme tři až čtyři doušky. Čaj můžeme pít i preventivně po dobu několika týdnů.
Voňavý obklad
Při jakémkoliv druhu bolesti hlavy můžete vyzkoušet následující léčebný obklad. Připravíme si bylinnou směs ze stejných dílů natě l
V naší poradně s názvem VITE JAK POMOCI PACIENTOVI S CYSTICKOU FIBROZOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Křapka.
Dobry den pane doktore,
Rad bych Vam polozil strucnou otazku.
Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?
Jedna se o rodinneho prislusnika. O nemoci z pohledu zapadni mediciny vime jako ucastnici lecebneho procesu hodne, ale rad bych znal Vas pohled na tuto nemoc a pripadnou cestu ven z kolotoce trapeni.
Predem dekuji za jakoukoliv odpoved,
S uctou,
Roman Krapka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nemohu vám poskytnout vyjádření pana Šuly, ale pokusím se odpovědět dle vlastního názoru. Cystická fibróza je dědičná genetická porucha, která narušuje normální funkce epiteliálních buněk nacházejících se v mnoha lidských orgánech - plíce, dýchací cesty, játra, ledviny, kůže a reprodukční systém. Cystickou fibrózu způsobuje jeden defektní gen, který narušuje funkce epiteliálních buněk a způsobuje, že se v těle objevují buňky s lepivým hlenem, což často vede k poškození plic a k chronickému kašli. Defektní gen u těchto lidí ovlivňuje jejich dýchání a schopnost filtrace vzduchu, trávení potravy a absorbci živin v zažívacím traktu. Podle Nadace pro cystickou fibrózu se v současnosti cystická fibróza považuje za nevyléčitelnou, nicméně určité diety, doplňky, trávicí enzymy a zvyky životního stylu mohou pomoci lépe zvládat příznaky. V první řadě je to výživná strava již od začátku zivota. Mnoho lékařů a odborníků na výživu pracujících s pacienty s cystickou fibrózou doporučuje stravu s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem kalorií, aby se snížilo riziko podvýživy. Ovšem pozor na nekvalitní potraviny a zpracované potraviny, ty mohou mít sice vysoký obsah kalorií a tuků, ale jsou to zejména trans-tuky nebo omega-6 mastné kyseliny, které obvykle nepomáhají ke snižování zánětu vedoucího k poškození plic, proto se nedoporučují pro osoby s cystickou fibrózou. Tyto nežádoucí látky se nacházejí zejména v rafinovaných rostlinných olejích: slunečnicový olej, olej z kukuřice a sezamový olej. Proto je důležité tyto potraviny zcela vyřadit a nahradit je podle následujících doporučení. Konzumace protizánětlivých tuků, včetně mononenasycených tuků, jako je extra panenský olivový olej, avokádový olej a panenský kokosový olej, je dobrý způsob, jak zvýšit příjem kalorií. Ořechy a semena, jako jsou mandle, chia semínka, lněnésemínko, vlašské ořechy a konopná semena, jsou také dobrou volbou pro tento účel, stejně jako přirozeně hutnější maso, jako je červené hovězí maso a jehněčí. Nerafinované sacharidy mohou poskytnout výživné kalorie a energii, zejména v kombinaci s tuky. Nejlepší je jíst nezpracované, nízkoglykemické druhy, jako jsou původní druhy pšenice (špalda, samolina), ovoce a škrobovou zeleninu (řepa, mrkev, zelený hrášek, kukuřice a brambory). Obecně by v jídelníčku lidí s cystickou fibrózou měly být posíleny tyto komponenty:
1. vitamín K - všechna zelená zelenina;
2. vitamín D - slunce nebo sólarium;
3. vitamín A - nastrouhaná mrkev ohřátá v tuku;
4. vitamín E - ořechy;
5. někteří lidé s cystickou fibrózou by také měli přidat více soli do své stravy, aby se zabránilo dehydrataci;
6. omega-3 mastné kyseliny mohou být přínosem ke snižování zánětu (nacházejí se u volně žijících ryb, jako jsou lososy, sardinky a halibut);
7. pankreatické enzymy (k dostání volně v lékárně) jsou také běžně používány k tomu, aby pomohly lépe trávit jídlo a kalorie;
8. vysoce kvalitní multivitamíny a antioxidanty pomáhají předcházet zánětu, náchylnosti k infekcím a poškozen
Pro vysoký podíl vlákniny lněnésemínko působí preventivně proti střevním obtížím a hemoroidům. V průběhu těhotenství je tedy jeho konzumace zvláště vhodná, neboť jsou v tomto období ženy k uvedeným problémům náchylnější. Doporučuje se ho také užívat před porodem pro usnadnění porodu. Vzhledem k zaručené zdravotní prospěšnosti není chybou vyzkoušet ho. Používají se 2–3 lžičky podrcených semen na šálek vody, vaříme 10–20 minut. Čaj necedíme, pijeme jej i s kousky semínek.
Lněná semínka jsou poměrně tvrdá, proto musíme každé sousto velmi důkladně rozkousat, tak abychom nejlépe každé lněnésemínko rozkousli. Jinak z nich nedostaneme potřebné výživné látky. Náhradní možností je lněná semínka před konzumací namlít mlýnkem, či je rozdrtit v hmoždíři.
Požadované množství lněného semínka rozmixujte těsně před konzumací, i když některé zdroje tvrdí, že lze „lněnou mouku“ připravit do zásoby a nechat v uzavřené nádobě v lednici.
Nikdy nepoužívejte celé lněnésemínko, takto nemá léčebné účinky!
Lněná semínka sypte do kefíru bezprostředně před konzumací, aby nedošlo k nabobtnání.
Očistnou kúru je vhodné doplnit konzumací pitné vody – cca 8 sklenic vody.