Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LNĚNÝ OLEJ NA VLASY

OBSAH

Meruňkový olej na vlasy

Meruňkový olej je bohatý na nenasycené kyseliny. Předchází padání vlasů a používá se také na vlasy suché a bez lesku.

Meruňkový olej:

  • se přidává do šamponů nebo kondicionérů pro jejich hebkost a hydrataci;
  • se používá jako šampon na zmírnění růstu nových vlasů;
  • se aplikuje na vlhké nebo suché vlasy, protože zvyšuje hydratační účinky a dodává vlasům lesk;
  • obsahuje zvláčňující vlastnosti, zároveň vlasy stabilizuje;
  • je vhodný pro léčbu roztřepených konečků;
  • je ideální pro dlouhé vlasy, aby se zabránilo jejich poškození.

Zdroj: Meruňkový olej

Diskuze

V diskuzi OLIVOVÝ OLEJ, CITRON A MED NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Lze úspěšně nahradit olivový olej za lněný?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lili25.

Olivový olej je vše lék, jak na mazání suché pokožky těla tak na teplou i studenou kuchyni.

Zdroj: diskuze Olivový olej, citron a med na detoxikaci

Jojobový olej chrání vlasy před mastným a olejovým vzhledem

Mastnota vlasů patří mezi problémy pokožky hlavy. Je velmi těžké se s mastnotou vlasů vypořádat, zejména u lidí, kteří mají dlouhé vlasy. Většina výrobků, které jsou určeny na mastné vlasy, ztrácí účinek při sušení vlasů. Šamponování vlasů také nepomáhá, protože vysušuje vlasy. Šamponování dělá vlasy matné a nezdravé. Kondicionéry zase způsobují mastnotu vlasů.

Zdroj: Jojobový olej pro zdravé vlasy

Diskuze

V diskuzi LNĚNÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Chabadova.

Dobry den,
mohu pouzivat lneny olej, pokud beru lek Warfarin ?
Dekuji
ich

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lněný olej

Lněný olej v těhotenství

1 čajová lžička denně v těhotenství je jakožto významný zdroj omega-3 mastných kyselin povolena.

Zdroj: Lněný olej

Poradna

V naší poradně s názvem TVAROH A LNĚNÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,

mohu zmíněný recept používat současně s probéhající chemoterapií? CA prsu...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, to by nemělo vadit.

Zdroj: diskuze Tvaroh a lněný olej

Recepty

Receptů s lněným olejem je celá řada. Lněný olej není vhodné nikterak tepelně upravovat. Použití je možné ve studené kuchyni, kde je výborný do salátů a jako ochucovadlo, například na brambory s tvarohem.

Zdroj: Lněný olej

Co se smí jíst

Tvaroh, sýr Cottage, jogurt, kefír, lněné semínko, lněný olej, cibulka, drcený česnek, koření (zázvor, kurkuma, italské bylinky a podobně), sůl, zelenina (mrkev, zelená cibulka), vařené brambory, kyselé zelí, ovoce (maliny, borůvky, banán a další), přírodní ovocná šťáva, med, šampaňské.

Zdroj: Lněný olej a tvaroh v boji proti rakovině

Poradna

V naší poradně s názvem LNĚNÝ OLEJ A TVAROH DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata sklenářová.

Dobrý den., léčím se chemoterapii pro opakovany karcinom vajecniku( metastazy v brise). Lékař mi řekl, že nemám šanci na uzdravení. Že budu stále na chemoterapii, pokud to telo bude zvládat, nebo si rakovinne buňky na chemo nezvyknout, takže je nebude ničit. Začala jsem užívat tvaroh se lnenym olejem a semínka. Užívám ale tvaroh tučný, zde je psán nízkotučný. Pak jsem se chtěla zeptat, zda k teto diete mohu ješte brát alveo grepa ostatni akuňácké produkty, selen zinek minerály, vitamin c, cleans atd. A ještě beru imunobran, nevím , jestli toho už není moc. Imunobran je také přirodni, jsou to vlastně ýžové otruby na nositeli houby shitake. Prosím jestli máte někdo zkušenosti poraďte prosím. Pořád hledám nějaké alternativy , nechci se vzdát bez boje. Tvaroh pravidelně užívam třetí týden, ale do teď jsem nevěděla, že musím dodržovat tak přísnou dietu, takže žádné maso, žádné jiné oleje, ani olivový? Sladkostem a cukru se vyhýbám, použivám med. Jen prosím o upřesneni, jak je to s tím tukem .diky za každou radu renata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tvaroh je třeba používat plnotučný, protože během diety se nejí nic jiného, takže tělo tuky dobře využije. Zkuste to dva týdny vydržet a nejíst nic jiného.

Zdroj: diskuze Lněný olej a tvaroh diskuze

Levandulový olej na vlasy

Levandulový olej má pozitivní účinky na vlasy. Vlasy jsou po něm krásně lesklé a bez lupů. Pro krásné lesklé vlasy bez lupů si můžeme připravit následující vonnou lázeň. Po umytí si vlasy oplachujte v lázni připravené do vhodné nádoby. Do vlažné vody přidejte 1 lžíci jablečného octa a 3 kapky levandulového éterického oleje. Pokud máte suché vlasy, můžete přidat ještě lžičku jojobového oleje. Vlasy pak již neoplachujte.

Zdroj: Levandulový olej

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den, užívám Warfarin 5, digoxin 0,125,prosim mohu užívat lněný olej bio? Nikde jsem nenašla zprávu. Děkuji za odpověď. Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lněný olej můžete konzumovat i když užíváte Warfarin. Jedna lžíce lněného oleje obsahuje 1,26 mikrogramů vitamínu K, přičemž váš denní limit je 90 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Magnetoterapie a warfarin

Zkušenosti s kokosovým olejem na vlasy

Kokosový olej v podobě výživné masky působí blahodárně na suché a třepící se vlasy. Kokosový olej podporuje lesk vlasů. Díky svému složení proniká kokosový olej do nejjemnější struktury vlasu a pokožky, které následně regeneruje.

Zdroj: Kokosový olej na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem ZOLADEX + LNĚNÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Dobrý den, neruší konzumace lněného oleje - fytoestrogenu účinky Zoladexu (1 injekce za 3 měsíce) při léčbě rakoviny prostaty? Děkuji za odpověď. Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Podle mého názoru lněný olej a fytoestrogeny v něm obsažené působí podobně jako Zoladex, jen s menšími nežádoucími účinky. Fytoestrogeny z lněného oleje mají na karcinom prostaty tlumivý efekt, protože inhibují uvolňování jednoho hormonu hypofýzy, takzvaného luteinizačního hormonu. Díky nedostatku luteinizačního hormonu pak klesá tvorba testosteronu a snižuje se tak růst rakovinových buněk prostaty. Nejsilnější účinky mají v tomto ohledu sójové boby. Takže společné užívání lněného oleje a Zoladexu se vzájemně podporuje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zoladex + lněný olej

Olivový olej na suché vlasy

Suché vlasy po něm budou silné a zdravé.

Potřebujeme:

  • 1 dcl panenského olivového oleje

V mikrovlnce nahřejeme olivový olej, aby byl teplý, ale ne horký! Pak jej vetřeme do suchých vlasů, hlavně na konečky. Poté zabalíme vlasy do ručníku a půl hodiny necháme působit. Nakonec umyjeme vlasy jemným šampónem.

Zdroj: Suché vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ KOSMETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenča.

A přímo jaká přírodní kosmetika je dobrá? Která se vám osvědčila?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

U mě je to kokosový olej na pleť i vlasy a na pokožku těla pak panenský olivový olej.

Zdroj: diskuze Nejlepší přírodní kosmetika diskuze

Lněný olej na pleť

Má skvělé vyživující a regenerační účinky. Díky tomu je vhodný na suchou pleť, na eliminaci drobných šupinek i popraskanou kůži na patách. Pro jeho hojivé účinky jej bude milovat i pleť postižená lupénkou či ekzémem. Z toho stejného důvodu je výborný také na jizvy a čerstvě vzniklé strie, u kterých zdatně působí i jako prevence, a proto je vhodné jej používat na problematické partie těla v těhotenství či při náhlém nárůstu váhy. Lněný olej je díky svým regeneračním, vyživujícím a zvláčňujícím účinkům výborný také na masáž, i když se kvůli své poměrně tmavé barvě nepoužívá nezředěný, ale spíše se míchá s dalšími rostlinnými oleji a v masážní olejové kompozici pak zastává důležitou regenerační funkci.

Lněný olej má vyšší komedogenní stupeň 4, patří tak mezi složky, které mohou mastnější typy pleti ucpávat, avšak tato reakce je silně individuální. Proto pokud netrpíte na akné a zánětlivou pokožku, můžete lněný olej vyzkoušet jak čistý, tak zředěný jiným rostlinným olejem dle vašeho výběru.

S velkým úspěchem se lněný olej využívá k léčbě popálenin, popraskané pokožky a k ošetření ran, je využíván k regeneraci pokožky po ozáření a pro změkčení mozolů a kuřích ok. Významně také snižuje hladinu cholesterolu, využívá se k léčbě aterosklerózy, u vleklých zánětů žlučníku, zánětů tlustého střeva a hemoroidů.

Zdroj: Lněný olej

Organický arganový olej na vlasy

Jak již bylo zmíněno, existuje mnoho výhod organického arganového oleje. Arganový olej obsahuje několik živin, které jsou potřebné pro tělo, aby mohlo dobře fungovat. Tento marocký olej je také prospěšný pro vlasy, jelikož je hydratuje od kořínků až ke konečkům. Mezi další výhody používání arganového oleje na vlasy patří snížení třepení konečků a podpora růstu vlasů. Díky tomu, že arganový olej není mastný, tak se dobře vstřebává do pokožky hlavy a zanechá vlasy hydratované a zdravé, bez mastného vzhledu. Organický arganový olej také chrání vlasy před škodlivým UV zářením, protože má v sobě přirozený UVA a UVB filtr srovnatelný s krémem SPF 3.
 

Zdroj: Organický arganový olej

Diskuze

V diskuzi TVAROH A LNĚNÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,

mohu zmíněný recept používat současně s probéhající chemoterapií? CA prsu...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Dykast.

Prosím o informaci v jakém poměru smíchat tvaroh a lněný olej. Trpím již delší dobu zácpou.Děkuji za odpověď.

Frahtišek Dykast
Praha

Zdroj: diskuze Tvaroh a lněný olej

Co je to lněný olej

Lněný olej se získává ze zralých lněných semínek lisováním za studena a obsahuje vitamíny A, skupiny B, D, E a F, nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6, lignany, fytoestrogeny a další cenné látky. Jako plodina je len známý více než 10 000 let. Zvláštností lněného oleje je šedesátiprocentní obsah alfa-linolenové kyseliny, která patří k více nenasyceným omega-3 mastným kyselinám.

Pozor, lněný olej lze polymerizovat a tato reakce je exotermická – látka namočená v tomto oleji se může sama vznítit.

Čerstvý, chlazený a nezpracovaný lněný olej se používá jako potravinový doplněk. Obsahuje velká množství omega-3 mastných kyselin, zvláště kyseliny α-linolenové, která může být přínosná pro omezení zánětů vedoucích k aterosklerózám, prevenci srdečních nemocí a arytmie, je důležitá pro správný vývoj dětí. Ovšem nedávné kontrolované placebo studie ukazují, že běžná konzumace oleje ze lněných semen nesnižuje riziko mrtvice, srdečních onemocnění nebo rakoviny jakkoli více než placebo. Běžný lněný olej obsahuje 52–63 % kyseliny alfa-linolenové. Pěstitelé vyšlechtili i len jak s vyšším obsahem kyseliny alfa-linolenové (70 %), tak s velmi nízkým obsahem kyseliny alfa-linolenové (< 3 %). Americká FDA schválila pro lněný olej s vysokým obsahem alfa-linolenové status „všeobecně považovaný za bezpečný“.

Přestože semena lnu jako taková obsahují lignany, třídu fytoestrogenů považovaných za látky s antioxidačními a protirakovinnými vlastnostmi, extrahovaný lněný olej lignany neobsahuje, a proto nemá takové antioxidační vlastnosti. Ve skutečnosti lněný olej snadno oxiduje, rychle proto žlukne a získává nepříjemný zápach, není-li uchováván chlazený. I v chladu má však trvanlivost jen několik týdnů. Olej s nepříjemným nebo žluklým zápachem by měl být zlikvidován. Žluklé oleje přispívají ke tvorbě volných radikálů a mohou být karcinogenní. Oxidace lněného oleje je hlavním komerčním problémem, proto lze na ochranu proti žluknutí přidávat antioxidant.

Zdroj: Lněný olej

Zeleninový salát

Ingredience: 6 ředkviček, 6 cherry rajčátek, 3 stružky česneku, 1 větší mrkev, 10 dkg mozzarelly (italské), 5–7 dkg pekingského zelí, 10 dkg fazolí mungo (doma naklíčené), 40 g směsi listových salátů (MIX), šťáva z půlky citronu, přiměřeně lněného oleje

Postup: Nakrájíme ředkvičky na kolečka, rajčátka na půlky či čtvrtky, česnek nadrobno, mozzarellu na kostičky, zelí na drobnější nudličky. Pak přidáme mrkev nastrouhanou na větším struhadle, trochu naklíčené fazole mungo, šťávu z citronu, lněný olej a vše promícháme, na závěr vmícháme saláty. Pokud nemáte MIX, použijte natrhaný ledový salát. Lze konzumovat se dvěma volskými oky, celozrnným chlebem nebo dalamánkem.

Doporučení: Lněné oleje účinkují nejlépe s bílkovinou. Je možné je používat v pokrmech sladkých i slaných. Fantazii se meze nekladou.

Zdroj: Lněný olej

Způsoby použití jojobového oleje

Výživná maska na vlasy z horkého jojobového oleje

Zahřejte jojobový olej a aplikujte ho na pokožku hlavy pomocí vatových tamponů. Následně masírujte vlasovou pokožku. Masáž pokožky by měla být jemná a odpočinek by měl trvat asi hodinu. Po masáži a odpočinku si umyjete vlasy jemným šamponem, čímž odstraníte přebytečný olej. Smícháním jojobového oleje s kokosovým olejem se vytvoří extra výživa pro pokožku a vlasy.

Zdroj: Jojobový olej pro růst vlasů

Lněný olej v těhotenství

Omega-3 mastné kyseliny mají vliv na rozvoj mozku u plodu i u nemluvňat po jejich narození. Je tedy vhodné, aby těhotné a kojící ženy konzumovaly tyto mastné kyseliny v odpovídajícím množství.

Cena a prodej lněného oleje.

Výsledky testů lněného oleje můžete vidět zde.

Zdroj: Zdravé použití lněného oleje

Způsoby použití jojobového oleje na vlasy

Před šamponováním zahřejte jojobový olej a pak ho vetřete do vlasů. Stačí jen pár kapek jojobového oleje. Nechte jojobový olej působit po dobu 30 minut. Po uplynutí této doby začněte se šamponováním hlavy. Pokud váš šampon neobsahuje jojobový olej, tak ho můžete smíchat se lžičkou jojobového oleje a jemně s ním drhnout pokožku hlavy a vlasy. Po několika minutách opláchněte vlasy a vysušte ručníkem. Nepoužívejte šampon opakovaně, protože to může vysušit vlasy. Pro lepší výsledky se uplatňuje jedna či dvě kapky jojobového oleje do vlasů po vysušení. Díky tomu budou mít vlasy zdravý lesk.

Jojobový olej patří do snadné vlasové péče. Jojobový olej se dobře mísí se všemi druhy šamponů. Můžete použít i vlastní domácí šampon. Nedoporučuje se používat produkty, které obsahují chemikálie. Velkými výhodami jojobového oleje jsou zdravé a přirozené vlasy pěstěné pomocí přirozeného způsobu.

Zdroj: Jojobový olej pro zdravé vlasy

Lněný olej na vlasy

Olejlněných semínek je bohatý na mastné kyseliny, vitamíny a minerály, které navrací vlasům zdraví a krásu. Pravidelná aplikace produktů s obsahem lněného oleje podporuje růst vlasů. Lněný olej napomáhá udržovat přirozenou vlhkost ve vlasech, vlasy jsou tak hebké a lesklé. Vysoký obsah omega-3 mastných kyselin ve lněných semínkách podporuje pružnost vlasů a zabraňuj jejich předčasnému lámání a poškození. Nedostatek těchto kyselin je velmi často příčinou suchých a lámavých vlasů. Při pravidelné konzumaci lněných semínek či lněného oleje budou vlasy silnější a vitálnější. Protizánětlivých účinků lněného oleje se využívá rovněž při problémech s nadměrnou lupovitostí, ekzémem a při dalších kožních onemocněních vlasové pokožky. Aktivní složky obsažené ve lněných semínkách normalizují činnost mazových žláz a eliminují nadměrné odlupování vlasové pokožky. Alfa-linolové kyseliny (ALA) jsou prokázaným inhibitorem 5-alfa reduktázy, enzymu, který je zodpovědný za přeměnu testosteronu na dihydrotestosteron (DHT). Nadbytek dihydrotestosterinu miniaturizuje vlasové folikuly, což vede k postupné ztrátě vlasů a plešatosti. Olej ze lněných semínek se běžně používá jako přírodní medikament v boji proti mužskému plešatění (androgenní alopecii). Protizánětlivých účinků lněného oleje se taktéž využívá při léčbě jizvovité alopecie, při níž dochází k trvalému poškozené vlasových folikul a vzniku jizev.

Lněný olej se hojně využívá jako velmi oblíbená přísada ve všech typech produktů vlasové kosmetiky. Najdeme jej v šampónech, balzámech, maskách na vlasy i ve stylingových produktech a vlasových olejích. Extrakty z lněných semínek jsou označeny na obalu pojmem Linum usitatissimum (Linseed) seed oil. Jedním z absolutních „trháků“ jsou tekuté krystaly Young Jam Hair Crystal fluid. Tento produkt s obsahem lněného oleje a solárních filtrů chrání a restrukturalizuje poškozené a suché vlasy. Díky tekutým krystalům budou vlasy velmi snadno rozčesatelné, hebké a plné oslnivého lesku. Tekuté krystaly se aplikují ve velmi malém množství do délek a především do konečků vlasů. Díky svému progresivnímu složení dočasně zacelují roztřepené konečky vlasů a především je chrání před dalším třepením. Solární filtry chrání vlasový stonek před poškozením nadměrným slunečním zářením a před dalšími agresivními vnějšími faktory. Certifikovaný a 100% biologický lněný olej je obsažen také v řadě vlasové kosmetiky Naturil Argan Oil. Kromě bio lněného oleje obsahuje také bio arganový olej. Produkty Naturil Argan Oil jsou ohleduplné k životnímu prostředí. Obaly se vyrábějí z recyklovatelných materiálů a na jejich výrobu se využívá energie z obnovitelných zdrojů. Řada produktů Naturil Argan Oil, obsahující hydratační šampón, hydratační kondicionér a olej na vlasy, je určena pro hydrataci a oživení všech typů vlasů s respektem k přirozené ochranné bariéře vlasů a vlasové pokožky. Lněný olej posiluje a obnovuje vlasové vlákno, dodává vlasům plnost a zářivý lesk, usnadňuje rovněž rozčesávání vlasů.

Zdroj: Lněný olej


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP