Omega-3 mastné kyseliny mají vliv na rozvoj mozku u plodu i u nemluvňat po jejich narození. Je tedy vhodné, aby těhotné a kojící ženy konzumovaly tyto mastné kyseliny v odpovídajícím množství.
Lněné semínko se nejprve rozhněte na válcích, potom se zkrápí vodou a dále se vaří ve speciální nádrži. Směs se musí míchat, aby se nepřipálila, až do odpaření vody (teplota nejméně 100 °C). Voda se odpařuje a současně z rozhnětených semen vytéká olej. Směs se pak umístí do plátěných pytlů a dále se lisuje, obvykle ručně. S podobnou technologií lisování lněného oleje se můžeme setkat dodnes na mnoha místech jihovýchodního Polska a na pobřeží Baltu. Takto vyrobený olej stojí asi 85 Kč za litr. Nicméně lisování touto metodou nikdy nepřinese očekávaný obsah omega-3 mastných kyselin. Vyššího obsahu mastných kyselin ve lněném oleji dosáhneme pouze při lisování za studena (viz další bod).
Lisování za studena
Semínko v pokojové teplotě (20–25 °C) se hněte v lisu tak, aby provozní teplota zařízení byla co nejnižší, přičemž by se měla pohybovat v rozmezí teploty lidského těla (36–40 °C). Někteří výrobci lisů uvádějí dokonce teplotu do 50 °C. Pouze takto lisovaný lněnýolej, samozřejmě za předpokladu, že semena pocházejí z vhodné odrůdy lnu, který byl pěstovaný odpovídajícím způsobem, nám zaručuje, že bude dosaženo kvalitních biochemických parametrů.
Extrahování
Tato metoda se používá ve velkých továrnách. Olej ze semen se získává za použití organických rozpouštědel, například hexanu. Rozpouštědlo vypláchne tuk ze semen a následně se odpaří.
Při výrobě oleje za studena zůstává v odpadu po lisování, v takzvaných výliscích, ještě okolo 18–20 % tuku. V případě použití metody extrakce zůstane pouze 1–3 %. Druhá metoda je daleko výhodnější z hlediska ekonomických nákladů, kdy je získáno maximální množství tuku. Z hlediska kvality parametrů vylisovaného oleje je však tato metoda absolutně nevhodná, protože vysoká teplota a použitá rozpouštědla negativně ovlivní obsah mastných kyselin ve vylisovaném oleji.
Receptů s lněným olejem je celá řada. Lněnýolej není vhodné nikterak tepelně upravovat. Použití je možné ve studené kuchyni, kde je výborný do salátů a jako ochucovadlo, například na brambory s tvarohem.
V naší poradně s názvem LNĚNÝ OLEJ A TVAROH DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata sklenářová.
Dobrý den., léčím se chemoterapii pro opakovany karcinom vajecniku( metastazy v brise). Lékař mi řekl, že nemám šanci na uzdravení. Že budu stále na chemoterapii, pokud to telo bude zvládat, nebo si rakovinne buňky na chemo nezvyknout, takže je nebude ničit. Začala jsem užívat tvaroh se lnenym olejem a semínka. Užívám ale tvaroh tučný, zde je psán nízkotučný. Pak jsem se chtěla zeptat, zda k teto diete mohu ješte brát alveo grepa ostatni akuňácké produkty, selen zinek minerály, vitamin c, cleans atd. A ještě beru imunobran, nevím , jestli toho už není moc. Imunobran je také přirodni, jsou to vlastně ýžové otruby na nositeli houby shitake. Prosím jestli máte někdo zkušenosti poraďte prosím. Pořád hledám nějaké alternativy , nechci se vzdát bez boje. Tvaroh pravidelně užívam třetí týden, ale do teď jsem nevěděla, že musím dodržovat tak přísnou dietu, takže žádné maso, žádné jiné oleje, ani olivový? Sladkostem a cukru se vyhýbám, použivám med. Jen prosím o upřesneni, jak je to s tím tukem .diky za každou radu renata
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Tvaroh je třeba používat plnotučný, protože během diety se nejí nic jiného, takže tělo tuky dobře využije. Zkuste to dva týdny vydržet a nejíst nic jiného.
Má skvělé vyživující a regenerační účinky. Díky tomu je vhodný na suchou pleť, na eliminaci drobných šupinek i popraskanou kůži na patách. Pro jeho hojivé účinky jej bude milovat i pleť postižená lupénkou či ekzémem. Z toho stejného důvodu je výborný také na jizvy a čerstvě vzniklé strie, u kterých zdatně působí i jako prevence, a proto je vhodné jej používat na problematické partie těla v těhotenství či při náhlém nárůstu váhy. Lněnýolej je díky svým regeneračním, vyživujícím a zvláčňujícím účinkům výborný také na masáž, i když se kvůli své poměrně tmavé barvě nepoužívá nezředěný, ale spíše se míchá s dalšími rostlinnými oleji a v masážní olejové kompozici pak zastává důležitou regenerační funkci.
Lněnýolej má vyšší komedogenní stupeň 4, patří tak mezi složky, které mohou mastnější typy pleti ucpávat, avšak tato reakce je silně individuální. Proto pokud netrpíte na akné a zánětlivou pokožku, můžete lněnýolej vyzkoušet jak čistý, tak zředěný jiným rostlinným olejem dle vašeho výběru.
S velkým úspěchem se lněnýolej využívá k léčbě popálenin, popraskané pokožky a k ošetření ran, je využíván k regeneraci pokožky po ozáření a pro změkčení mozolů a kuřích ok. Významně také snižuje hladinu cholesterolu, využívá se k léčbě aterosklerózy, u vleklých zánětů žlučníku, zánětů tlustého střeva a hemoroidů.
V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Dobry den, užívám Warfarin 5, digoxin 0,125,prosim mohu užívat lněnýolej bio? Nikde jsem nenašla zprávu. Děkuji za odpověď. Marie
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Lněnýolej můžete konzumovat i když užíváte Warfarin. Jedna lžíce lněného oleje obsahuje 1,26 mikrogramů vitamínu K, přičemž váš denní limit je 90 mikrogramů vitamínu K.
Lněnýolej se získává ze zralých lněných semínek lisováním za studena a obsahuje vitamíny A, skupiny B, D, E a F, nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6, lignany, fytoestrogeny a další cenné látky. Jako plodina je len známý více než 10 000 let. Zvláštností lněného oleje je šedesátiprocentní obsah alfa-linolenové kyseliny, která patří k více nenasyceným omega-3 mastným kyselinám.
Pozor, lněnýolej lze polymerizovat a tato reakce je exotermická – látka namočená v tomto oleji se může sama vznítit.
Čerstvý, chlazený a nezpracovaný lněnýolej se používá jako potravinový doplněk. Obsahuje velká množství omega-3 mastných kyselin, zvláště kyseliny α-linolenové, která může být přínosná pro omezení zánětů vedoucích k aterosklerózám, prevenci srdečních nemocí a arytmie, je důležitá pro správný vývoj dětí. Ovšem nedávné kontrolované placebo studie ukazují, že běžná konzumace oleje ze lněných semen nesnižuje riziko mrtvice, srdečních onemocnění nebo rakoviny jakkoli více než placebo. Běžný lněnýolej obsahuje 52–63 % kyseliny alfa-linolenové. Pěstitelé vyšlechtili i len jak s vyšším obsahem kyseliny alfa-linolenové (70 %), tak s velmi nízkým obsahem kyseliny alfa-linolenové (< 3 %). Americká FDA schválila pro lněnýolej s vysokým obsahem alfa-linolenové status „všeobecně považovaný za bezpečný“.
Přestože semena lnu jako taková obsahují lignany, třídu fytoestrogenů považovaných za látky s antioxidačními a protirakovinnými vlastnostmi, extrahovaný lněnýolej lignany neobsahuje, a proto nemá takové antioxidační vlastnosti. Ve skutečnosti lněnýolej snadno oxiduje, rychle proto žlukne a získává nepříjemný zápach, není-li uchováván chlazený. I v chladu má však trvanlivost jen několik týdnů. Olej s nepříjemným nebo žluklým zápachem by měl být zlikvidován. Žluklé oleje přispívají ke tvorbě volných radikálů a mohou být karcinogenní. Oxidace lněného oleje je hlavním komerčním problémem, proto lze na ochranu proti žluknutí přidávat antioxidant.
V naší poradně s názvem ZOLADEX + LNĚNÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.
Dobrý den, neruší konzumace lněného oleje - fytoestrogenu účinky Zoladexu (1 injekce za 3 měsíce) při léčbě rakoviny prostaty? Děkuji za odpověď. Irena
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Podle mého názoru lněnýolej a fytoestrogeny v něm obsažené působí podobně jako Zoladex, jen s menšími nežádoucími účinky. Fytoestrogeny z lněného oleje mají na karcinom prostaty tlumivý efekt, protože inhibují uvolňování jednoho hormonu hypofýzy, takzvaného luteinizačního hormonu. Díky nedostatku luteinizačního hormonu pak klesá tvorba testosteronu a snižuje se tak růst rakovinových buněk prostaty. Nejsilnější účinky mají v tomto ohledu sójové boby. Takže společné užívání lněného oleje a Zoladexu se vzájemně podporuje.
Postup: Nakrájíme ředkvičky na kolečka, rajčátka na půlky či čtvrtky, česnek nadrobno, mozzarellu na kostičky, zelí na drobnější nudličky. Pak přidáme mrkev nastrouhanou na větším struhadle, trochu naklíčené fazole mungo, šťávu z citronu, lněnýolej a vše promícháme, na závěr vmícháme saláty. Pokud nemáte MIX, použijte natrhaný ledový salát. Lze konzumovat se dvěma volskými oky, celozrnným chlebem nebo dalamánkem.
Doporučení: Lněné oleje účinkují nejlépe s bílkovinou. Je možné je používat v pokrmech sladkých i slaných. Fantazii se meze nekladou.
Postup: Do malé misky dejte 2 lžíce linomelu, na něj syrové rozkrájené ovoce podle roční doby. Pak následujícím způsobem připravte tvarohovo-lněný krém: Do mixéru dejte lněnýolej, mléko a med, mixujte a přidávejte po malých částech tvaroh. Mixujte tak dlouho, dokud není hmota homogenní, potom přidejte chuťovou přísadu. Ta se může denně obměňovat, například vanilka, skořice nebo ovoce, jako je banán s citronem či pomerančovou šťávou nebo jahody, maliny či ostružiny.
Tip: Linomel si každé ráno připravíte sami. V mlýnku na kávu nahrubo rozmixujete 6 kávových lžiček lněných semínek a smícháte s 1 lžičkou medu tak, aby vznikla hustá pasta. Množství odpovídá přibližně 2 polévkovým lžícím.
Lněnýolej s tvarohem je směs předepisovaná dr. J. Budwigovou jako dieta při rakovině, artritidě, roztroušené skleróze, lupénce, ekzémech, trudovitosti. Mnohokrát na Nobelovu cenu navržená lékařka uvádí, že tato základní výživná kombinace skutečně zajistí prevenci a pomáhá tělu vyléčit rakovinu. Zní to jako vtip, uzdravit se z rakoviny za pomoci tvarohu? Je to však metoda dlouhodobě prakticky i teoreticky testovaná. Na rozdíl od běžných léčebných opatření typu chemoterapie se dá říci, že léčba, kterou vynalezla dr. Budwigová, téměř nic nestojí a lze ji „praktikovat“ doma v kuchyni. A také proto ji rakovinový „průmysl smrti“ nenávidí, stejně jako nenáviděl její objevitelku, která s poctivostí vědkyně říkala věci přesně tak, jak byly, ať už se to někomu líbilo, nebo ne.
Doktorka Budwigová totiž zjistila, že zatímco nenasycené mastné kyseliny (nazývané souhrnně omega-3 nenasycené mastné kyseliny nebo PUFA omega-3; jejich společným rysem je dvojná vazba mezi uhlíky na třetím místě, počítáno od koncového methylu) jsou lidskému organismu nesmírně prospěšné, takzvané saturované neboli hydrogenované tuky (obsažené dnes například především v údajně „zdravých“ margarínech) našemu zdraví naopak intenzivně škodí.
U přírodní léčby bývá velmi oceňován pupalkový a lněnýolej. Oleje obsahují nenasycenou mastnou kyselinu gammu linoleovou (GLA), která je u nemocí kůže velmi důležitá. Stav onemocnění významně zlepší i pití čerstvých šťáv z petrželky, špenátu, celeru a konzumace pšeničných klíčků. Důležité je také provést detoxikaci organismu, a tím pomoci při léčbě onemocnění, jelikož projevy na pokožce jsou v mnoha případech zapříčiněny problémy uvnitř těla. S tím souvisí i změna životosprávy.
Nejlepším způsobem, jak užívat lněnýolej, je v jeho čisté podobě. Takto jej lze užívat v tekuté podobě, což je asi nejpohodlnější pro staré a nemocné osoby. Doporučené dávkování se liší v závislosti na míře koncentrovanosti roztoku. Pokud tedy užíváte nějaký potravinový doplněk s obsahem tohoto oleje, řiďte se doporučeným dávkováním uvedeným na obalu.
Lněnýolej by se měl užívat spolu s jídlem. Nejlepší je přidávat jej do různých salátů a příloh.
Nedoporučuje se však na oleji smažit nebo jej jakkoli tepelně upravovat. Teplem se účinné látky v oleji rozkládají a ten tak ztrácí svoji výjimečnou účinnost.
Začněte užívat čajovou lžičku denně (děti do 5 let ½ čajové lžičky denně). Po 14 dnech užívání můžete zvýšit denní dávku na polévkovou lžíci denně (děti do 5 let čajovou lžičku denně), ale není to nutnost. Doporučenou minimální denní dávku omega-3 splníte i užíváním čajové lžičky oleje denně.
1 lžička oleje = 6 ml
1 lžíce oleje = 15 ml
Upozornění: Po otevření lněnýolej uložte do lednice a nezapomínejte na to, že jeho trvanlivost je 6 týdnů. Pak může zežluknout. Proto si promyslete, jaké balení si zakoupíte. Pokud bude olej užívat jeden člověk, malé, 250ml balení za šest týdnů vypotřebuje, pokud bude užívat denně jednu malou lžičku. Menší balení si objednávejte i v případě, že s užíváním lněného oleje začínáte. Větší, 500ml balení objednávejte pro pokračující každodenní kúru –1 lžíce oleje vám vystačí na 33 dní. Pokud chcete užívání z nějakých důvodů přerušit (dovolená, služební cesta), odložte olej do mrazáku. Jeho kvalita se zamrazením nemění a po přerušení můžete olej dále užívat.
Podrobné dávkování:
• dospělí: až 1 polévková lžíce denně
• dospělí s chronickým onemocněním: až 2 polévkové lžíce denně
Tato dieta proti rakovině vyžaduje radikální změnu životního stylu, ale to vyžaduje i medicínská chemoterapie. Základním a jediným jídlem je strava bez rafinovaných cukrů, žádné živočišné bílkoviny s výjimkou tvarohu a cottage sýra, a k tomu lněnýolej. Tuk se dobře rozpouští v jiných tucích a v těle je zpracován v játrech a v žlučníku. Když je někdo nemocný rakovinou nebo jiným zánětlivým onemocněním, tak je schopnost jater zpracovat a absorbovat tuky drasticky snížena. Cottage sýr a tvaroh jsou potraviny bohaté na bílkoviny a pokud tyto proteiny ještě smícháme se zdravým tukem - lněným olejem, tak dostaneme směs, která je rozpustná ve vodě a díky tomu již tolik nepotřebuje pomoc jater. Tuk pak může být lépe dopraven do buněk i u nemocných lidí rakovinou. Metoda léčby rakoviny tvarohem je založena na nasycených mastných kyselinách omega 3, které mají protizánětlivé účinky díky procesu, který okysličuje buňky a obnovuje zdraví na buněčné úrovni.
Johanna Budwigová se narodila 30. září 1908 v Německu. Dr. Budwigová učinila pozoruhodný objev. Dle ní jsou rakovinové buňky takové buňky, kterým schází na molekulární úrovni důležité nutrienty. Také zjistila, že červené krvinky u pacientů s rakovinou neobsahují tukovou složku. Toto zjištění ji dovedlo k vlastní léčebné metodě, která se ukázala být úspěšnou až v 90 % případů. Je potřeba poznamenat, že mnoho jejích pacientů s rakovinou k ní bylo odesíláno až ve 4. stadiu nemoci, kdy už za sebou měli neúspěšnou léčbu operacemi nebo ozařováním. Je dokonce možné předpokládat, že pokud by pacienti přicházeli v dřívějších stadiích nemoci a bez klasické léčby, mohla by se úspěšnost jejího léčení blížit až ke 100 %.
Doktorka Budwigová zjistila, že zatímco nenasycené mastné kyseliny (nazývané souhrnně omega-3 nenasycené mastné kyseliny nebo PUFA omega-3, jejich společným rysem je dvojná vazba mezi uhlíky na třetím místě, počítáno od koncového methylu) jsou lidskému organismu nesmírně prospěšné, takzvané saturované neboli hydrogenované tuky (obsažené dnes například především v údajně „zdravých“ margarínech) našemu zdraví naopak intenzivně škodí. A objevila zázračný recept: lněnýolej s mléčnou bílkovinou.
Ingredience: 2–5 polévkových lžic lněného oleje, tučný tvaroh (alespoň 10%), olej s tvarohem v poměru 1 : 1 nebo 1 : 2 až 1 : 3
Postup: Nejprve důkladně promixujte obě složky, až vytvoří hladkou, krémovou konsistenci, olej se nesmí oddělovat.
Tipy: Sladká varianta: Přidejte do tvarohu ovoce (například maliny, borůvky, banán) či ovocnou šťávu. Můžete přisladit trochou medu. Někdo doporučuje přidat i trochu šampaňského, cca 1 dl (je to dobrý nosič pro omega-3 mastné kyseliny).
Slaná varianta: Do umixované směsi lněného oleje a tvarohu přidejte cibulku, trochu drceného česneku, koření (zázvor, kurkumu, italské bylinky a podobně), sůl, trochu zeleniny (mrkev, zelenou cibulku). Vše dobře promixujte. Vzniklá pomazánka se hodí téměř k čemukoli, velmi dobrá je například kombinace s vařenými bramborami a kyselým zelím.
Do hotové pomazánky (sladké i slané varianty) přidáme cca 1 lžíci mletých lněných semínek.
Jojobový olej nanášejte nejlépe na vyčištěnou vlhkou pleť. Při smíchání s vodou se jojobový olej mění na takzvanou emulzi. Ta se rychle vsakuje a podporuje dlouhodobou hydrataci pleti. Jojobový olej navíc tvoří naprosto skvělý základ pro pleťové oleje. Můžete do něj přidat jakýkoliv esenciální olej, a získáte tak pečující olej přesně na míru potřebám své pleti.
Použití
Malé množství oleje vmasírujte do vlhké pokožky nebo naneste do vlasů a na konečky vlasů.