Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LOUPANI KUZE NA OBLICEJI MASTNA POKOZKA

OBSAH

Příčiny mastné chuti v ústech

Mastná chuť v ústech může být příznakem těchto onemocnění:

  • Překyselení,
  • Refluxní choroba jícnu GERD,
  • Infekce horních cest dýchacích,
  • Zánět dutin,
  • Jaterní poruchy,
  • Nemoci zubů,
  • Hormonální poruchy,
  • Užívání některých léků,
  • Psychologické poruchy.

Bohužel někdy se stává, že jde o tak zvanou idiopatickou pachuť, což znamená, že mastná chuť je bez zjevné patologické příčiny.

Zdroj: Mastná pachuť v ústech

Diskuze

V diskuzi LOUPÁNÍ KŮŽE MEZI OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,

už dlouho (asi přes půl roku) se mi stává, že se mi loupou malé šupinky z obočí, pod obočím a mezi očima. Mívala jsem lupy, ale těch jsem se zbavila šamponem proti lupům z lékárny. To obočí je ale čím dál tím horší. Nejhorší po ránu, po snídani a kávě. To mě to začne i svědit. Z čeho to může být? Je pravda, že každý den piji kávu, někdy i dvakrát denně a někdy zapomínám na pitný režim. Doma piji samotnou vodu z vodovodu nebo s vymačkaným citrónem nebo pravý čínský jasmínový čaj. Ale při větším příjmu tekutin nepozoruji velkou změnu k dobrému. Co by mi mohlo pomoci?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš Vávra.

Nepiju kávu a nejez sladké.

Zdroj: diskuze Loupání kůže mezi očima

2. Na zesvětlení kůže zkuste retinoidy

Pokud se nepodaří pomocí hydrochinonu ani Alfa-Arbutinu stáhnout hnědou barvu stařeckých pigmentových skvrn, tak může pomoci látka retinoid. Je třeba zde poznamenat, že retinoidy kůži nebělí, ale opravují její poškození sluncem pomocí lepšího prokrvení. Retinoidy se takto úspěšně léčí melasma, akné a jizvy po akné. Retinoidy pomáhají snižovat množství nadměrného melaninu a pomáhají k rovnoměrné distribuci melaninu v kůži.
Takže zajděte za svým praktickým lékařem nebo dermatologem a požádejte ho o recept na lokální retinoly. Retinolů je mnoho, ale tohle jsou dvě nejoblíbenější masti: Retin-A a Differin. Retin-A je krém, který k bělení kůže využívá tretinoin, což je čistá kyselina retinová. Lék Retin-A je velmi efektivní při léčbě akné, zmenšení vrásek a na snižování pigmentu. Retin-A má také hodně vedlejších účinků, například loupání kůže a vysušená pokožka jsou nejčastějšími nežádoucími účinky léku Retin-A. Při zesvětlování kůže těmito léky vždy postupujte podle pokynů svého dermatologa.

Zde jsou příbalové informace pro pacienty k těmto lékům:

 

Zdroj: Jak dostat pigmentové skvrny z obličeje

Diskuze

V diskuzi KŮŽE CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Co dělat proti loupání kůže na chodidlech? Díky za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Domulenka.

Skus si to patlat mydlem a mastickama az po tom skus si to udelat pilnickem a potom tema mydlema

Zdroj: diskuze Kůže chodidlech

Co způsobuje loupání kůže a červené fleky

Citlivá pokožka je celoživotní záležitostí, ale náhlé podráždění se může objevit kdykoli. Citlivost pleti ovlivňují externí vlivy (životní prostředí a jiné), kosmetické prostředky, výživa, stres a dědičnost. Negativní změny na pokožce však mohou vyvolat i některé potraviny, léky či oblečení syntetického původu. Podráždění pokožky se může vyskytnout téměř kdekoli na těle.

Zdroj: Svědivé červené loupající se fleky na obličeji

Diskuze

V diskuzi POTÍŽE PO NARKOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Dobrý den, v pondělí 23.5. jsem prodělala plastickou operaci samozrejmně pod celkovou anestezií , po probuzení jsem měla silné pálení až bolest v krku, což je podle lékaře a sestřiček následek po intubaci a prý tak do dvou dnu přejde, k tomu jsem občas vykašlávala trochu krvavé hleny...to pan doktor spojil s tím, že kouřím..i když velice málo, někdy nekouřím i pár dní, nekdy třeba jen jednu denně. Bohužel dnes je čtvrtrek, krk je sice lepší, ale stále bolí, hlavně při polknutí a hleny vykašlávám také..sice jen občas,ale i tak. Chtěla jsem poradit, zda i to je po anestezii možné..jinak si dělám obklady na krk, piji řepík, kloktám Švédské kapky. Děkuji za odpověd Maru

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel FRantiska.

Dobrý den . Mám dotaz .Po narkóze se mi loupe kuže na chodidlech i dlaních . Kolem nehtu. Děkuji. F.U.

Zdroj: diskuze Potíže po narkoze

Loupání vajec natvrdo

Technik loupaní vajec natvrdo je celá řada, některé z nich jsou popsány v textu níže. Ovšem někdy se můžete snažit sebevíce, dodržet stanovené postupy, a vejce stejně nejdou loupat. To je pak něco mezi nebem a zemí a my to nezměníme.

Zdroj: Jak oloupat vejce

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ POKOŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JiříBratschadl.

Je mi 66 let a asi dva roky se mi tvoří lupy a na řasách, pokožka na obličeji je napjatá a velmi suchá. Jinde na těle je vše v poiřádku.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suchá pokožka

Tipy závěrem

Začínejte loupání od nejširšího konce, ne z boku vajíčka.

Neoloupaná vařená vejce můžete skladovat v ledničce až 5 dní. Jakmile je oloupete, měli byste je co nejrychleji spotřebovat.

Než se vejce začnou vařit, nasypte do vody trochu soli. Půjdou pak snadněji loupat a sůl navíc zabrání bílku vytéct do vody, pokud některé vejce praskne. Navíc dodá vajíčkům chuť.

Pozor, ať vejce nepřevaříte. Skořápka pak popraská na tisíce malých kousků a oloupat ji nebude vůbec snadné. Nebo se vnitřek vejce přilepí na skořápku a vy pak při loupání budete se skořápkou trhat i ztuhlý bílek.

Zdroj: Jak oloupat vejce

Poradna

V naší poradně s názvem MASTNÁ PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natálie.

Dobrý den už od 15 let mám akné,rozneslo se mi snad všude na obličeji,na dekoltu,na zádech.Mám i fleky,protože si nemůžu pomoct,ale vadí mi když mám černé pory nebo bílé velké akné,potřebuji poradit jak se mám zbavit těch fleků.Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zbavte se v první řadě akné tím, že vyčistíte svůj organizmus změnou stravování a aktivním pohybem. Zde je seznam článků, kde se řeší souvislost akné a špatné životosprávy a několik typů na detoxikaci: www.zdravi-lecba.cz/…
Zničená kůže od akné a fleky po akné zůstávají na celý život. Stejně jako ostatní jizvy, je nelze nijak odstranit, jen se dají maskovat makeupem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mastná pleť

Typ pleti

Typ pleti Charakteristika
normální pleť bez viditelných rozšířených pórů, svěží, růžová, vypnutá, vypadá velmi hezky, sametová, jemné póry, T-zóna může být mírně mastná, pokožka bez skvrn
mastná pleť nečistá pleť, má rozšířené póry, rychle se mastící, leskne se, typická je tvorba komedonů (uhrů)
aknózní pleť typická v období dospívání ale trápí i dospělé, mastná, zarudlá, vyrážky a komedony jsou viditelné
suchá pleť jemné póry, nemastná, chybí ji potřebná hydtratace, často se dostavuje pocit napětí, červené flíčky, pleť bledá
citlivá pleť zarudlá, skvrnitá, reaguje na jakoukoli změnu pleťové kosmetiky, někdy stále zarudlá oblast tváří a nosu (viditelné žilky), pocit svědění, šupinatá
smíšená pleť kombinovaná: nečistá T-zóna, velkopórovitá, rychle se mastící, ale partie v oblasti tváří jsou mírně suché
zralá pleť povadlá, snížená elasticita pleti, viditelné vrásky, tendence vysušování, případně stále zarudlá oblast tváří a nosu (viditelné žilky), objevují se pigmentové skvrny

Zdroj: Diagnostika pokožky

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM O RADU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobry vecer rada bych se chtela zeptat.Mam vzdy kdyz nanesu makeup mam mastny oblicej prevazne celo,nos bradu:( pomahaji treba i nejake prasky,vitaminy aby se oblicej tak.nemastil.Ted jsem zakoupila makeup od Mac kosmetiky.Tak snad bude kvalitnejsi.Dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obličej se mastí přirozeným mechanizmem, který se stará o to, aby kůže byla stále vláčná. Tento tuk se nazývá sebum. U každého člověka je jeho množství individuální. Někteří lidé jsou obdaření zvýšenou tvorbou a nejde s tím nic moc dělat. U těch ostatních se občas pokožka mastí díky složení stravy. Především přemíra soli a tuků může způsobit mastný vzhled pokožky. Někdy se mastná pleť objeví u pacientů s kardiovaskulárními problémy. Zkuste si místo doplňků stravy naordinovat dietní jídelníček, saunu a zdravý pohyb a naplánujte si prohlídku u kardiologa. Jídelníček můžete použít ze žlučníkové diety, který najdete zde: www.ceskenemoci.cz/d…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu?

Péče o mastnou pleť

Péče o mastnou pleť by měla začít jemným pěnovým mycím prostředkem. Odstraníte tak nečistoty a nadbytečnou mastnotu. Použijte vatový tampon, který namočíte do adstringentního (stahujícího) pleťového mléka nebo pleťové vody a nanesete na celou pleť. Mastná pokožka též potřebuje hydrataci. Používejte však jen lehká, tekutá séra, která plně postačí. Nechejte hydratační sérum vsáknout a po chvilce papírovým kapesníkem odsajte jeho zbytek. Tento krok působí preventivně proti lesku.

Zdroj: Přírodní péče o mastnou pleť

Domácí ústní voda recept

Čerstvá šťáva z máty se smíchá se šťávou z limetky a přidá se několik kapek umělého sladidla. Vše se dobře promíchá a pak se to zalije 40% vodkou. Takto připravená ústní voda se kloktá a cedí mezi zuby po dobu 3 minut a pak se vyplivne.

Zdroj: Mastná pachuť v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHA ODLUPUJICI SE KUZE V ZAHYBECH USI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Bezrucova.

Prosim moc o radu. Mam v zahybech usi hodne se odlupujici kuzi. Az strupy. Kdyz je odstranim pokozka mi mokva a pak se to cele znova opakuje. Nejcasteji rano. Nevim si s tim rady. Zkousela jsem to mazat mesickovou masti ale nehoji se to. Moc vas prosim o pomoc. Ke koznimu lekari se s tim stydim jit. Dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kožní lékař bude to nejrychlejší řešení, jak se toho zbavit. Na pokožce uší se vám přemnožila nějaká houba, která vám způsobuje tyto krusty. Můžete zkoušet různé volně prodejné mastičky proti plísni, jako Clotrimazol nebo Canesten. Nejrychlejší ale bude, když vám lékař vezme vzorek, který nechá vyšetřit v laboratoři, z čehož zjistí o co jde a může tak zvolit účinou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sucha odlupujici se kuze v zahybech usi.

Léčba

Obecně se doporučuje při výskytu svědivých červených fleků v obličeji používat přírodní kosmetické výrobky. S výběrem kosmetiky byste měli být opatrní, jelikož i tyto výrobky mohou obsahovat chemické látky, které mohou vyvolat tyto obtíže. Pokožka potřebuje dostatek výživných látek, proto dbejte na zdravou stravu, která obsahuje vyváženou část čerstvé zeleniny a ovoce. Vyhýbat byste se měli kořeněným jídlům, sladkostem a sušenkám. Dostatečnou hydrataci pleti zajistíte příjmem čisté vody v přiměřeném množství.

Zdroj: Svědivé červené loupající se fleky na obličeji

Proč to svědí

Citlivá pokožka se vyznačuje přecitlivělostí především na kosmetické prostředky s obsahem chemických látek. Pokud se jedná o náhlý problém a na pokožce se objeví červené flíčky nebo svědění, zkuste se nejdříve zamyslet a sami zapátrat po příčině. Zhoršení stavu pokožky může způsobit i stres či velké vypětí, změna kosmetiky, návštěva kosmetického studia, sauny, ale i chlorovaná voda v bazénu či solárium. Alergenem může být například i jídlo nebo hormonální změna (antikoncepce).

Červené loupající se fleky na obličeji – foto.

Zdroj: Svědivé červené loupající se fleky na obličeji

Diskuze

V diskuzi PROBLEMATICKÁ PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Péče o pleť je komplikovaná. A to i proto, že jednou může být mastná a za pár let suchá. Člověka, který se o ní poctivě stará, odličuje se, čistí, natírá a někdy pomůže třeba výživným přípravkem jako je například Viaderm, pleť zaručeně odmění :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Problematická pleť

Vyšetření při mastné chuti v ústech

  • Zubní vyšetření.
  • Krevní test pro studium jaterních enzymů.
  • Kompletní krevní obraz k vyloučení anémie.
  • Krevní odběr ke zjištění koncentrace cholesterolu.
  • Krevní odběr ke zjištění hladiny cukru v krvi.
  • Krevní odběr ke zjištění koncentrace kyseliny močové pro vyloučení dny.

Zdroj: Mastná pachuť v ústech

Proč vajíčko nejde oloupat

Jak oloupat čerstvé vajíčko? Pokud použijete čerstvá vejce, tím hůře jdou oloupat. Starší vejce mají na jednom konci větší vzduchovou kapsu, která rozpínání bílku usnadňuje. Pro loupání čerstvého vajíčka platí jediná rada: pokud je to možné, úplně čerstvá vajíčka raději natvrdo nevařte. Sáhněte po 3–5denních starých vejcích. A jak poznat, že se jedná o čerstvé vejce? Čerstvé vejce klesne ve vodě ke dnu. Čím je vajíčko starší, tím více vzduchu se do něho dostane. Zhruba týden stará vejce mívají tendenci vznášet se lehce ve vodě, hodně stará vejce vyloženě plavou, s těmi už opatrně.

Zdroj: Jak oloupat vejce

Vyrážka na obličeji u starších dětí

  • kopřivka
  • plísňová infekce
  • atopická dermatitida
  • alergická dermatitida

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Svědění obličeje a krku

Příčin svědění v obličeji a na krku je mnoho – vnitřní, alergické, imunologické, nevhodná péče o kůži, nekvalitní voda, alergie na antikoncepci.

Doporučuje se imunologické vyšetření, aby došlo k vyloučení některých autoimunitních onemocnění, kde svědění bývá příznakem. Z léků je možné zkusit amitriptilin, který se sice používá v psychiatrii, ale jedna z indikací je svědění. Při cholinergní kopřivce někomu nestačí dávkování antihistaminik pouze 1x denně, takže můžete zkusit Aerius až 2-0-2 tablety denně.

Zdroj: Svědění kůže na obličeji

Co pomůže na svědění obličeje

  • chladivý gel – zkuste oblíbený Fenistil gel, zmírní podráždění kůže již za několik málo minut, je velmi univerzální, lze jej použít při různých alergických reakcích a po bodnutí hmyzem, vhodný pro děti již od 6 měsíců, pro pohodlnější aplikaci vyzkoušejte kuličku Fenistil Roll-On;
  • olej – hodí se k promašťování při svědění kůže;
  • kožní suspenze – například Suspenzio Zinci Oxydati HBF, která slouží jako doplněk k léčbě nejrůznějších virových kožních nemocí a zlepšuje hojení.

Zdroj: Svědění kůže na obličeji

Citlivost pokožky hlavy

Pnutí, svědění a vlasy, které jsou bolestivé až u kořínků. Stejně jako pleť nebo pokožka těla může být citlivá i pokožka hlavy, která je každý den cílem mnoha agresivních vlivů, které ji oslabují. U takovéto pokožky se pak může vyvinout akutní citlivost. Kromě svědění se objevuje i pocit suchosti a pokožka je na dotyk až bolestivá. Také se mohou objevit lupy. Fyziologická flóra pokožky hlavy je změněná a mikroorganismy se rozmnožují. Buňky pokožky hlavy se obnovují mnohem rychleji a způsobují, že se tvoří lupy.

Zdroj: Suchá a šupinatá pokožka hlavy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP