Žlučníková dieta je založená na racionální stravě s kontrolou množství a kvality zkonzumovaných tuků. Pro žlučníkáře je typické, že ne každému „sedne“ daný pokrm, je tedy potřeba, abyste zkoušeli, co právě pro vás bude vhodné. Dle výše uvedených doporučení jistě budete vědět, jak přistupovat ke svému jídelníčku, ale abyste to měli jednodušší, nabízíme několik receptů na dietní pokrmy doporučené právě pro lidi bez žlučníku.
Šestizrnné cereálie
Ingredience
1/2 hrnku ječmenných vloček;
1/2 hrnku zrn červené pšenice;
1/2 hrnku hnědé rýže;
1/4 hrnku drcených ovesných vloček;
3 lžíce quinoa;
2 lžíce lněného semínka;
1/2 lžičky soli;
1 1/2 litru vody.
Postup
Ve velkém hrnci smíchejte všechny cereálie, quinou, lněné semínko a sůl. Suroviny zalijte vodou, promíchejte a na středním plameni přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte 45 minut.
Udělejte si o víkendu velkou dávku této cereálie na celý týden a pak ji každý den po částech ohřívejte. Navrch dejte nějakou přirozenou sladkost, jako je ovoce nebo ovocný jogurt.
Pečené kuře a divoká rýže s cibulí a estragonem
Ingredience
1/2 kg vykostěných půlek kuřecích prsou bez kůže;
1 1/2 hrnku nakrájeného celeru;
1 1/2 hrnku celých jarních cibulek;
1 lžička čerstvého estragonu;
2 hrnky nesoleného kuřecího vývaru;
3/4 hrnku dlouhozrnné bílé rýže;
3/4 hrnku divoké rýže;
1 1/2 hrnku suchého bílého vína.
Postup
Kuřecí prsa nakrájejte na kousky 3 cm velké. V nepřilnavé pánvi smíchejte kuře, celer, cibuli a estragon s 1 šálkem nesoleného kuřecího vývaru. Vařte na středním plameni, dokud kuře a zelenina nezměknou, asi 10 minut. Dejte stranou vychladnout.
V pekáčku smíchejte rýži, víno a zbývající 1 hrnek kuřecího vývaru. Nechte 30 minut máčet.
Do pekáčku pak přidejte kuře a zeleninu. Přikryjte a pečte 60 minut při teplotě 150 °C. Pravidelně kontrolujte a pokud je rýže příliš suchá, přidejte další vývar. Ihned podávejte.
Pečená treska s citronem a kapary
Ingredience
4 filety z tresky;
1 citron;
1 lžička granulí bujónu s nízkým obsahem sodíku s příchutí kuřecího vývaru;
1 hrníček horké vody z vodovodu;
1 lžíce másla, změklého;
1 lžíce univerzální mouky;
4 lžičky kapar, propláchnutých a okapaných.
Postup
Zahřejte troubu na 180 °C. Nastříkejte 4 čtverce alobalu sprejem na vaření.
Na každý čtverec alobalu položte 1 filet tresky. Rozřízněte citron na po
Ve svém příspěvku ROZTREPENE A DVOJICI SE NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.
Dva roky jsem řešila Váš problém na sobě až po různých kombinacích jsem zůstala u vitamínu C 250mg 1krát denně a čajová lžička ráno slunečnicového oleje lisovaného za studena, koupíte ve zdravé výživě.Výsledek jsem zaregistrovala asi za měsíc a půl.
Hezký den Daniela
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Siska.
Lepsi je olivovy olej, nemusi byt ten nejkvalitnejsi. Doporucuje se udrzet v puse lzici oleje po dobu 5 minut - kazde rano, pak ho jeste v prubehu dne pouzijete do salatu a je to. Obsahuje hodne mineralu a vitaminu. Jinak pak je vhodny zinek, vapnik a kremik. pa pa Sis
500 g
mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)
250 ml
vody
200 ml
mléka
1 lžička
soli
3 lžíce
oleje
2 lžíce
octa
1 lžíce
cukru
1 a ½
sáčku sušeného droždí
1 hrst
chia semínek
1 lžička
chlebového koření
Postup
Do
nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí,
cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně
promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu
vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia
semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě
220 °C.
MRKVOVÉ
MUFFINY
Ingredience
½ hrnku
jablečného pyré
½ hrnku
oleje
3 lžíce
rozmixovaného lněného semínka
8 lžic
vod
1 a ½
hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)
½ hrnku
kokosu
½ hrnku
třtinového cukru
1 lžička
prášku do pečiva z vinného kamene
1 lžička
skořice
Muškátový
oříšek
Sušený
mletý zázvor
Sůl
3 hrnky
nastrouhané mrkve
Postup
V jedné
nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a
vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový
cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku,
sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě
směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky
se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při
teplotě 170 °C asi půl hodiny.
RÝŽOVÉ
VLOČKY S OVOCEM
Ingredience
200 g
rýžových vloček
700 ml
mléka
Špetka
soli
1
vanilkový cukr
Ovoce
(jahody, jablka, hrušky, atd.)
Postup
Vločky se
společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do
této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené
ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.
ZELENINA
S KOZÍM SÝREM
Ingredience
Libovolné
množství oblíbené zeleniny
Olivový
olej
1 cibule
1
stroužek česneku
Pepř
Sůl
Bazalka
Kozí
sýr
Postup
Oloupeme si
a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé
plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém
oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí
pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím
sýrem.
V naší poradně s názvem SKOŘICOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Je léčivá a vyrábí se z ní silice, tinktury, olej a z něj pak i masti. Má kořeněně nasládlou chuť a příjemnou vůni, kterou jí dává zejména sloučenina cinnamaldehyd.
Skořicová mast - návod.
6 trubiček skořice
100 ml olivového oleje
1 sáček želatiny agar
2 kapsle vitamínu E 400 mg
1 lžička čerstvé citonové šťávy
Nejprve si uděláme ze skořice výtažek, tak že skořici necháme macerovat v oleji po dobu 1 dne. Po tuto dobu udržujeme olejovou lázeň teplou do 80*C. Skořice se nesmí v oleji spálit. Pro lepší výsledek můžeme skořici hrubě umlít. Po uplynutí doby macerace přeceďte olej a nechte ho vychladit. Podle návodu připravte želatinu agar a také ji nechte zchladit na stejnou teplotu jako je zchlazen skořicový olej. Pak si připravte hnětací misku, do které dejte želatinu, skořicový olej a k tomu vyprázdněte dvě kapsle vitamínu E a přidejte lžičku citronové šťávy. Vše pak metličkovým mixérem promixujte na nejvyšší rychlost, až vznikne hladká krémová emulze. Tu pak používejte jako běžný mastný krém na svou pokožku. Zbytek masti uzavřete do vhodné nádoby a nechte v temnu a chladnu nejlépe v lednici. Takto emluze vydrží být stabilní až jeden měsíc.
Pozor! Lidé s nemocnými ledvinami vědí, že se mají skořici vyhýbat, proto tato mast není určena pro takto nemocné lidi.
Skořicová mast - účinky
V místech aplikace skořicové masti se podpoří krevní oběh a tím i rychlejší prohřátí zevní tkáně. Výborná je pro revmatiky. Může pomoci při lokální desinfekci pokožky svými antibakteriálními a desinfekčními účinky.
Podobným způsobem se dá vyrobit i rozmarýnová mast, kde rozmarýn působí také jako desinfekce a čistící činidlo. Místo skořice použijte rozmarýn.
Zdraví Cempírek!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ingredience: ½ l vody, 2 lžičky jablečného octa, 2 lžičky citronové šťávy, 1 lžička skořice, 1 lžička medu
Postup: Všechny ingredience smíchejte dohromady, nejlépe v mixéru (především kvůli skořici), ale naprosto stačí obyčejně promíchat. Pijte každé ráno nalačno. Pokud chcete, můžete si nápoj připravit dopředu, ale nedělejte si zásoby déle než na týden. Především citronová šťáva by delším skladováním v ledničce mohla poztrácet své důležité složky.
Zde máte skvělý a jednoduchý tip na úžasný ranní nápoj, který vám pomůže nejen posílit imunitu, ale zároveň prokazatelně zrychlí váš metabolismus a pomůže vám spalovat tuky, dále snižuje hladinu krevního cukru, bojuje proti cukrovce a zároveň snižuje krevní tlak.
Začít s detoxikací, posilováním imunity, bojem proti nadváze a celkovým zlepšováním kondice není nikdy pozdě. Na začátku podzimu se mnoho lidí potýká se špatnými náladami, se sníženou fyzickou aktivitou a náchylností k nemocem. Proto je právě teď ideální čas dopřát si pořádnou porci zdraví každé ráno.
Proč nápoj pomáhá? Jablečný ocet je plný prospěšných enzymů a bakterií, které nám spolehlivě nastartují metabolismus a pomáhají obecně regulovat zažívání. Také obsahuje kyselinu octovou, která snižuje krevní tlak až o 6 %. Pokud zařazujete do svého stravování hodně pečiva a obecně polysacharidů, jablečný ocet vám pomůže mírnit jejich negativní účinky. Citronová šťáva dále obsahuje látky, které významně ovlivňují hladinu krevního cukru, pomáhá tělu vybalancovat správné pH a v neposlední řadě ho zásobuje vitamínem C. Skořice je jedním z nejsilnějších antioxidantů, ale to zdaleka není vše. Obsahuje látky, které významně podporují metabolismus, správné zažívací funkce a regulují hladinu cukru v krvi. Kvalitní med má velmi pozitivní vliv na naše zdraví a jeho využití je široké. Od kosmetiky, léčby nemocí až po slazení čaje. Už po staletí se jeho účinky využívají k léčbě žaludečních, kožních i gynekologických potíží. Lžička medu pomůže taky od bolesti v krku! Kromě jiného obsahuje med enzymy blahodárně působící na trávení a celkově také na náš metabolismus. A navíc: báječně váš nápoj osladí!
Ranní nápoj
Ingredience: 2 dl vroucí vody, 1 lžička citronové šťávy
Postup: Obě ingredience smícháme, nápoj popíjíme nalačno. Tímto prohřívacím, zásaditým a očistným nápojem můžeme začínat každý den.
Ve svém příspěvku "MILUJEM" TAKÉTO TYPY RECEPTOV: se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kleopetra.
Nie je uvedená gramáž alebo je uvedená niekoľkými spôsobmi - šálek (? ml), lžička... Ďalšie "odbornost"i tohto receptu: že naliať včelí vosk... nie každý vie, že sa musí vo vodnom kúpeli rozpustiť spolu s olejovou zložkou, treba to napísať. A koľko včelieho vosku? Dôkladne priemiešať znamená poriadne miešať (najlepšie v mixéri), inak zmes s lecitínom a všelím voskom ako emulgátormi nezemulguje. Granulovaný lecitín sa MUSÍ pred výrobou krému na cca 1 hod. nechať rozpustiť vo vodnej zložke. Ach jaj...
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ingredience: 8 lžiček vody, 1 lžička jablečného octa, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička medu, sůl, pepř, bylinky dle chuti a možnosti
Postup: Zvolenou nakrájenou zeleninu posypeme bylinkami, podle chuti osolíme, opepříme. Ve skleničce smícháme vodu, ocet, olivový olej a med. Takto připravenou zálivkou přelijeme salát a vše dobře promícháme.
Bramborový salát
Ingredience: 50 g malých brambor ve slupce (nebo větších překrojených), 4 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžíce majonézy, 8 sušených rajčat, 2 lžíce nasekané petrželky, sůl a pepř na dochucení
Postup: Brambory operte a uvařte do měkka. Ostrým nožem nakrájejte sušená rajčata na tenké plátky. V misce smíchejte jogurt, jablečný ocet, majonézu a podle chuti osolte a opepřete. Promíchejte se sušenými rajčaty a petrželkou. Brambory nechte vychladnout a nakrájejte je na kousky velké cca 5 cm. Brambory přelijte zálivkou a promíchejte. Takto připravený salát nechte asi 20 minut odležet v lednici.
Postup: Brambory omyjte, nakrájejte na půlky a povařte asi 3 minuty v osolené vodě. Mezitím si připravte marinádu. Na ni budete potřebovat olivový olej, sůl a tymián. Předvařené brambory slijte, vyskládejte na pekáč vyložený alobalem, promíchejte s marinádou a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 15 minut. Nyní si připravte dip. Do misky dejte kelímek zakysané smetany, jablečný ocet, prolisovaný česnek utřený se solí a čerstvou pokrájenou bazalku. Salátovou okurku oloupejte, podélně rozkrojte, vykrájejte středy se semínky, nastrouhejte na hrubém struhadle. Vzniklou tekutinu slijte a přidejte do dipu. Rajče omyjte, rozkrojte, vyjměte také střed se semínky a pokrájejte na drobné kostičky. Vše promíchejte a podle chuti dosolte. Slitou tekutinu z okurky nevylévejte, ale vypijte. Upečené bylinkové brambory podávejte společně s bylinkovým dipem ke grilovaným masům.
Jádro para ořechů je velmi výživné, obsahuje 70 % tuků, 15 % bílkovin a 7 % sacharidů. Mimo to obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, E a D, stopové prvky selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Para ořechy se používají čerstvé k přímé konzumaci, ve výživných tyčinkách nebo v cukroví. Máčené vyloupané plody se také někdy používají pro výkrm kaprů. Para ořechy jsou z hlediska výživy potraviny slabě tvořící kyseliny.
Plody kvůli vysokému obsahu tuků po vyloupání rychle žluknou, nevyloupané a chlazené vydrží až dva roky. Čerstvé ořechy jsou na lomu krémově bílé až bílé, sladké chuti; žluté a nahořklé ořechy jsou již žluklé. Pro alergiky může být konzumace riziková.
Ořechy lze konzumovat syrové, případně je opražit, osolit nebo osladit. Můžete je použít pro přípravu fondánů, pudinků, pesta, čokoládových tyčinek. Pokud je najemno namelete, můžete jimi sypat ovocné či zeleninové saláty. Výborně se hodí do různých dezertů, především ovocných koláčů.
Vzhledem k vysokému obsahu tuků v para ořeších, je třeba dbát zvýšené opatrnosti při skladování a omezit přístup vzduchu, jinak se může stát, že ořechy žluknou.
Zde je několik receptů s para ořechy:
Pikantní koule
Ingredience: 500 g nivy (nebo i jiné druhy sýrů), 1 lžička citronové šťávy, 1 lžička nadrobno nasekané cibule, 1 lžička worcesteru, sůl, česnek, mleté para ořechy, mletá sladká paprika, nadrobno posekaná pažitka nebo jiné čerstvě posekané bylinky
Postup: Sýr najemno nastrouháme, přidáme citronovou šťávu, sůl, prolisovaný česnek, worcesterskou omáčku. Vše pořádně prohněteme a vytvoříme koule asi tak o průměru 4 cm. Koule obalíme v mletých para ořeších, nebo sladké paprice, nebo v bylinkách, které máme rádi. Koule můžeme dozdobit okurkou, rajčetem, paprikou a párátkem připevnit ke kolečku celozrnného pečiva. Před podáváním necháme koule pořádně vychladit.
Salát s para ořechy
Ingredience na salát: 225 g bulguru, 225 g fazolek, 85 g para ořechů, 2 žluté papriky, černý mletý pepř, 1 polévková lžíce petrželové natě, 2 rajčata, sůl, 2 šalotky
Postup: Zelené fazolky nasypeme do hrnce s vroucí vodou a vaříme 4 minuty. Potom vodu slijeme a fazole dobře opláchneme v tekoucí studené vodě. Rajčata spaříme vařící vodou a oloupeme. Rozkrojíme je, odstraníme semínka, pokrájíme na malé kousky. Do další misky vlijeme olivový olej, balzamikový a vinný ocet, vložíme hořčici a prolisovaný stroužek česneku. Ze všech těchto ingrediencí smícháme dresink. Z bulguru slijeme vodu a přelijeme ho vyrobeným dresinkem. Promícháme, postupně přidáváme všechnu zeleninu – grilované papriky, uvařené fazolky, oloupaná a nakrájená rajčata, na kolečka pokrájenou šalotku, hrubě posekané para ořechy. Nakonec vše posypeme petrželkou, posolíme a popepříme. Ještě jednou lehce promícháme a studené podáváme. Kombinace hořčice s balzamikovým octem dodá salátu unikátní chuť.
Ve svém příspěvku RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřka.
Našla jsem k tomu tohle:
Sušené plody
Rakytník lze sušit včetně semen, nejlépe na elektrických sušičkách. Usušené plody je vhodné rozemlít, nejlépe na tříštivém kávovém mlýnku. Drť se pak používá v množství půl až jedna lžička denně. Při sušení se nic nenamáčí. S cukrem se pracuje v jiném receptu, a to rakytník třený s cukrem. Zde se použijí čisté bobule rakytníku, které se smíchají v poměru 1 : 1 s cukrem, částečně se pomačkají, ale jen tak aby většina bobulí zůstala celá. Vzniklá směs se dá do sklenic. Před zavřením se vrch ještě zasype cukrem a sklenice se pevně uzavře. Na chladném místě tak vydrží až do příštího roku, pouze postupem času trochu ztratí na chuti.
Při vaření v cukerném nálevu by se ztratila většina vitamínů a promáčené plody by se dlouho sušily.
Přidávám ještě jeden typ, jak očesat plody rakytníku, aniž byste se poranili o ostny. Ostříhejte větvičky rakytníku a i s plody je dejte zmrznout do mrazáku. Zmrzlé větvičky pak opatrně vyndejte a potřesením oklepejte všechny plody. Zmrzlé plody rakytníku opadávají lehce samy.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarča.
Dobrý den, mám rakytník třetím rokem a mám obavu větvičky s plody ostříhat a dát do mrazáku, že by na keříku zůstal pouze prostřední (hlavní) kmen. Nevím jak by další rok obrostl. Máte zkušenosti?
Děkuji za odpověď.
Jarča
Zde je pár ozkoušených receptů, které se dají použít na místo šampónů z drogérie. Ingredience bývají velmi podobné, jako při výrobě domácích zábalů na vlasy.
Domácí vajíčkový šampon pro lámavé vlasy
2 vajíčka,
minerální neperlivá voda,
1 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa.
Rozmíchejte vajíčka (žloutek i bílek dohromady) s minerální vodou a přidejte ocet nebo citronovou šťávu. Tuto směs pak naneste na vlasy a jemně masírujte vlasovou pokožku i samotné vlasy. Po tom, co vás to přestane bavit to opláchněte studenou vodou. Vlasy po tom budete mít posílené, hebké a lesklé.
Domácí šampón pro suché vlasy
1 vejce
1 žloutek
1 lžička medu
1 lžíce šťávy z citrónu
Rozmíchejte vajíčko a ještě jeden žloutek navíc s medem a šťávou z citrónu a pak vetřete do vlhkých vlasů. Masírujte a nechte působit asi tak 5 minut, pak to opláchněte studenou vodou.
Domácí kondicionér na suché vlasy
3 lžíce klasického kondicionéru z drogérie
1 lžička medu
1 lžička šťávy z citrónu
několik kapek oblíbeného vonného olejíčku
1 lžička olivového oleje
3 lžíce kopřivového výluhu
Vlasy nejprve umyjeme šampónem. Po umytí naneseme směs ze zde uvedených ingrdiencí a necháme působit 10 minut.
Ve svém příspěvku OTEC PLESKAČ WWW STRÁNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Jurikova.
Dobry den,
chtela jsem se zeptat, uz ctyri roky me boli leva cast obliceje-hlavne spodni.Zacalo to zanetem zubu a pak vytrzeni.Bolest trva a vsechny vysledky jsou negativni napr.neurologie,nosni.
Dekuji za odpoved
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Krištofová.
Dobrý den, chťěla jsem si pročistit játra ostropestřem,myslela jsem že čajem ale známí tvrdí že ne že se pomele a ráno na lačno 1 lžička zapije vodou, nemůže mi to uškodit když mám ve žlučníku drť ?
Jestli je lepší čaj tak jak dlouho luhovat a jakě množství ??? Už to beru měsíc.
Moc dekuji za odpověd.
Samostatně zahřejte olej a vodu. Odstraňte z plotny a smíchejte dohromady. Vše vlijte do jedné nádoby a důkladně potřepejte. Přidejte parfém anebo pár kapek esenciálního mandlového oleje.
V naší poradně s názvem CHIA SEMÍNKA HUBNOUCÍ ZÁZRAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.
Dobrý den chci se zeptat opravdu se jí 3 lžičky semínek denně?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Polévková lžíce k snídani a lžička k obědu a k večeři. Jde o dietní plán na hubnutí a chia semínka jsou kalorická. Proto se jich nejí kvanta. Chia semínka obsahují hodně tuku, který při nadměrné konzumaci vede k tloustnutí. Chia semínka jsou při hubnutí důležitá hlavně díky gelu, který vytvářejí při spojení s vodou.
1 lžička sušené majoránky, 1/4 l vody, 1 lžíce medu, půl lžičky citronové šťávy
Majoránku zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu, odstavíme a necháme 10–15 minut louhovat. Poté přecedíme, osladíme medem a přidáme citronovou šťávu. Pijeme několikrát denně po doušcích.
Anýzový čaj na kašel
1 lžička anýzu, 1 lžička kmínu, 1/4 l vody
Anýz s kmínem rozdrtíme v hmoždíři, dáme do šálku a zalijeme vroucí vodou. Necháme 15 minut odstát, poté scedíme a pijeme 3x denně. Čaj uvolňuje hleny.
Ořechový čaj na kašel
skořápky z 12 vlašských ořechů, 1/2 l vody
Skořápky namočíme do vody a necháme 12 hodin louhovat. Poté vodu i se skořápkami povaříme a nakonec scedíme. Pijeme několikrát denně vlažný, popřípadě přisladíme medem. Čaj rozpouští hleny, účinek je znatelný po 2 dnech.
Sedmikráskový sirup na kašel
Hrst květů sedmikrásky chudobky přelijeme 1 litrem vařící vody a necháme 12 hodin stát. Potom scedíme, prolisujeme a výluh povaříme s 500 g cukru do zhoustnutí. Užíváme 2–4 lžičky denně.
Jitrocelový sirup na kašel
5 čerstvých lístků jitrocele rozetřeme se 4 lžícemi vody a zahřejeme. Postupně přidáváme med, dokud nevznikne sirupovitá konzistence. Užíváme každou hodinu 1 lžičku sirupu.
Sirup na kašel z cibule
0,5 kg cibule, 1 lžička fenyklu, 1 l převařené vody, 1 kg cukru, 4 citrony, 4 pomeranče, 6 hřebíčků
Cibuli nakrájíme, přidáme fenykl, zalijeme vodou a necháme louhovat 12 hodin. Poté přecedíme, přidáme cukr, šťávu z pomerančů a citronů a hřebíček. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Poté slijeme do lahví a uskladníme v temnu a chladu. Při potížích užíváme několikrát denně lžíci.
Medicína na kašel
2 větší citrony, 1 větší cibule, cukr krystal nebo med
Do většího hrnku skládáme střídavě na kolečka nakrájené plátky cibule a citronu. Každou vrstvu prosypeme cukrem nebo prolijeme medem. Poslední vrstva musí být citron. Vše v hrnku pečlivě utlačíme a přikryjeme. Necháme 2 hodiny louhovat v teple, poté můžeme podávat. Užíváme 1 lžičku při kašli několikrát denně.
V naší poradně s názvem ŠVÉDSKÉ KAPKY WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.
Dobrý den, můžete mi prosím poradit zdali se můžou švédské kapky k warfarinu? Alespoň 1 lžička denně?.
Děkuji,
Iva
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Švédské kapky obsahují mnoho složek z nichž mnohé nebyly doposud zkoumány v souvislosti s antikoagulační léčbou. Pokud jste rozhodnuta tyto kapky trvale a pravidelně užívat alespoň jeden měsíc, tak navštivte svého praktického lékaře a řekněte mu o tom. On by vám měl změřit srážlivost krve po prvních dnech užívání švédských kapek a podle výsledků upravit dávkování Warfarinu. Pak budete muset stále užívat obojí - kapky i Warfarin. Až se švédskými kapkami skončíte, tak znovu musíte jít na změření srážlivosti ke svému lékaři.
Nemoc dna vyžaduje jiný pohled na složení jídla a proto i recept na jeho přípravu bude trochu nezvyklý. V jídelníčku při onemocnění dnou je třeba vyloučit masové šťávy, extrakty z masa, mladé druhy masa, vnitřnosti (podle aktuálního zdravotního stavu se může zařadit maso 1–2x týdně v polovičním množství, ale jen hovězí a vepřové zadní). Absolutně nevhodné jsou mořské ryby, sardinky, slanečci, rybí konzervy, zavináče, kaviár. Z rostlinných zdrojů jsou nevhodné luštěniny (čočka, fazole, hrách, fazole mungo), dále špenát, chřest, hrášek, fíky. Nedoporučuje se čokoláda, silné kakao, silný černý čaj, káva, alkohol. Z koření je nevhodná sladká paprika nebo pepř. Lze jíst mléčné výrobky, mléko, vejce, těstoviny, rýži, pečivo, brambory, obiloviny.
Příklady receptů, pro pacienty, které trápí dna:
Tzatziky
Ingredience: 250 g salátové okurky, kopr (svazek), 50 g česneku, 200 ml olivového (slunečnicového) oleje, 250 g tvarohu, 250 g bílého jogurtu, pepř, sůl, šťáva z citrónu (cca 40 ml)
Postup: Okurku omyjeme, nastrouháme, kopr omyjeme a jemně nasekáme. Česnek oloupeme, jemně nastrouháme a smícháme s koprem a olejem. Tvaroh s jogurtem vymícháme do hladka. Do umíchaného tvarohu s jogurtem přidáme nastrouhanou okurku a česnek smíchaný s koprem a olejem, opepříme, osolíme a zakapeme šťávou z citrónu.
Rybí salát
Ingredience: 100 g mrkve, 200 g jablek, 160 g upečeného filé, sůl, 20 g oleje, citrónová šťáva, 1 nízkotučný bílý jogurt, hlávkový salát
Postup: Očištěnou mrkev jemně nastrouháme, jablka omyjeme, odstraníme jadřince a dužinu hrubě nastrouháme. Filé rozmačkáme vidličkou, odstraníme kosti a osolíme. Všechny suroviny pak zakapeme citrónovou šťávou, zalijeme jogurtem naředěným olejem a salát promícháme. Necháme uležet v chladu a podáváme vychlazené. Podle chuti lze okořenit i špetkou mletého pepře.
Zeleninová polévka
Ingredience: 20 g řapíkatého celeru, 60 g polotučného mléka, 20 g pšeničné hladké mouky, 20 g mrkve, 1 špetka muškátového oříšku, 10 g čerstvého másla, 20 g petrželky, 1 kávová lžička soli, 0,5 l vody
Postup: Omyjeme, očistíme a nakrájíme zeleninu. Vložíme ji do studené vody, osolíme a vaříme doměkka. Na teflonové pánvi nasucho opražíme mouku rozmíchanou ve studeném mléce. Opraženou moukou zahustíme hotový zeleninový vývar a dobře provaříme. Opatrně dochutíme muškátovým oříškem a dle chuti dosolíme. Hotovou polévku zjemníme máslem a ozdobíme sekanou petrželkou. Vývar solíme dle chuti tak, abychom nepřesolili, opatrně zacházíme i s muškátovým oříškem.
Hovězí s mrkví a šunkou
Ingredience: 40 g cibule, 160 g zadního hovězího, 20 g pšeničné hladké mouky, 40&nb
Ve svém příspěvku CHLOROFYL JE SUPER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.
JO chlorofyl je super, mám to rád, jen jste potvrdily, co jsem už četl o tom, teď přemýšlím, že si koupím tento, poradíte, jestli je dobrý? https://www.earplugs.cz/chl… Snažím se jíst hodně zelené zeleniny, ale tohle řešení lžička do vody je jednodušší ne?
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Postup: Na rozpáleném tuku orestujte šalotku, přidejte brambory, mrkev, zázvor a kari. Vše restujte 2 minuty. Přidejte vývar a vařte, dokud zelenina nezměkne, poté dochuťte solí. Poté polévku rozmixujte do hladka.
Postup: Smíchejte majonézu a citronovou šťávu ve středně velké míse. Přidejte jablka, hrozny, brusinky a dobře promíchejte. Přidejte ořechy a celer a opět promíchejte. Salát podávejte na lůžku 2 salátových listů. Salát může být v chladu až 2 hodiny před podáváním.
Postup: Předehřejte troubu na 275 °C. Potřete lilek olejem a orestujte ho 5 minut po každé straně, poté posypte solí a pepřem. Do rozehřáté trouby dejte rozpéct rozkrojené pečivo, které jste naplnili kozím sýrem. Po rozpečení vyjměte z trouby a na každou polovinu pečiva se sýrem dejte 1 plátek restovaného lilku, plátek rajčete a rukolu a podávejte.
Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Bagety nakrájíme našikmo a jemně mázneme olejem, pokud máte, tak stříkněte sprejem, plátky bagety uspořádejte v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem. Pečeme při teplotě 180 °C po dobu 4 minut z každé strany. Na takto připravenou bagetu dáme část utřeného česneku a připravenou směs. Rajčata a olivy nakrájejte na drobné kostičky, bazalku najemno nasekejte a spolu se solí, pepřem, balzamikem a kapary důkladně, ale zlehka promíchejte. Na závěr přidejte prolisované stroužky česneku. Drobnou změnou může být, že chleby zprudka opečete na pánvi na
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jak si vyrobit borůvkový čaj
Příprava domácího borůvkového čaje je jednoduchá a rychlá. Budete potřebovat pouze sušené borůvkové listí, horkou vodu a přírodní sladidla, jako je med nebo cukr, pokud je to nutné. Mnozí lidé dělají borůvkový čaj jen ze samotných bobulí, ale listy jsou také účinné zdroje živin a jako bonus dokonce obsahují malinké množství kofeinu. Sušené borůvkové listy lze zakoupit ve většině obchodech s přírodními léčivými prostředky. Listy si můžete nasbírat i v přírodě a usušit je.
Recept
2-3 čajové lžičky sušených listů borůvek
2 šálky filtrované vody bez chlóru
1 lžička medu nebo cukru, podle chuti
Postup
Na začátku je třeba přivést vodu k varu a pak odstavit, aby nevřela. Vroucí voda neutralizuje některé antioxidanty, a to je škoda. Přidejte borůvkové listy a nechte po dobu 10-15 minut luhovat. Poté přeceďte a přidejte med nebo cukr, pokud je to žádoucí.
Postup: Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na bábovku vymažte máslem a vysypte strouhankou (hrubou moukou). V míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření. Odložte stranou. Vejce prošlehejte s cukrem, pak přidejte dýňové pyré a olej, dobře zašlehejte. Přisypte moučnou směs a promíchejte do hladkého těsta. Nakonec přidejte ořechy. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 50–55 minut. Pokud máte pocit, že se peče příliš rychle, můžete ke konci pečení snížit teplotu. Bábovku nechte chvilku vychladnout ve formě, pak vyklopte na chladicí mřížku. Před servírováním pocukrujte, můžete podávat se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.
Dýňové pyré
Dýni omyjte, rozpulte a odstraňte semínka. Plech vyložte pečicím papírem a půlky dýni položte řeznou stranou na plech. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170–180 stupňů asi na hodinu. Vychladlou dýni pak rozmixujte na pyré. Pokud použijete dýni hokaido, můžete rozmixovat i se slupkou, u jiných typů dýně použijte na pyré pouze dužinu. Před použitím nechte pyré zcela vychladnout. Zbytek pyré můžete pár dnů skladovat v lednici nebo zamrazit.
Postup: Batáty nakrájíme na cca 1cm plátky a asi 7 minut je povaříme ve vodě. Cibuli, rajčata i syrečky nakrájíme na malé kousky. Vejce rozšleháme. Plátky batát vyskládáme do zapékací mísy a pokapeme olivovým olejem. Přidáme všechny pokrájené ingredience, ochutíme, zakryjeme vrstvou batát a zalijeme vejci. Pečeme v troubě na 200 °C dozlatova 15–20 minut. Hotové jídlo ozdobíme nasekanými bylinkami. Podáváme s kyselou okurkou.
Hummus s chlebem a zeleninou
Ingredience: 300 g cizrny (vařené, tedy asi 150 g sušené), 1 lžička sezamové pasty Tahini, 1 lžička olivového oleje, šťáva z 1/2 citronu, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky římského kmínu (mletého), 1/2 lžičky mletého koriandru, studená voda (dle potřeby), sůl, petrželka
Postup: Cizrnu umyjeme a přes noc namočíme do alespoň dvojnásobného m
Ve svém příspěvku BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Sedlak.
Kvasinky ve vlasech jak se jich zbavit
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marek.
Já zase používám olej z nimby. Nimba je druh stromu, který může být označován rovněž jako neem, nimtree nebo latinsky Azadirachta indica. Tady se můžete podívat kolik olej z nimby stojí a jak vypadá: https://www.prozdravi.cz/ni…
K přípravě léku bude potřeba:
1. Smíchejte neemový a kokosový olej.
2. Aplikujte směs na pokožku hlavy a také na vlasy. Pak přikryjte igelitovým sáčkem a zabalte do ručníku.
3. Nechte ji působit přes noc.
4. Ráno si vlasy a pokožku hlavy umyjte oblíbeným šampónem.
Jak často byste to měli dělat
- tento postup opakujte jednou za tři dny.
Proč to funguje
Antimikrobiální vlastnosti neemu byly po staletí používány v Ayurvedě k léčbě různých infekcí. Pokud jde o kvasinky ve vlasech, tak neemový olej je dokáže účinně zabít a zmírní svědění pokožky hlavy a vypadání vlasů. Kokosový olej v tomto prostředku se postará o výživu pokožky hlavy i vlasů.
Postup: Kuřecí prsa předem namarinujte v oleji se lžičkou kurkumy. Pak je pomelte s celerem, přidejte žloutek, sůl, pepř a kmín. Tuto směs smažte v oleji, ve kterém se marinovala prsa.
Postup: Cukety nakrájejte na plátky. Do olivového oleje dejte sůl, mletý pepř a vámi vybrané koření se lžící sójové omáčky. Přidejte česnek nakrájený na plátky. Ochucený olej vylijte na plech, poklaďte cuketou a dejte zapéct na 15 minut do trouby předehřáté na 200 °C.
Brokolice se sýrem
Ingredience: 450 g brokolice, 180 g 30% eidamu, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl
Postup: Brokolici očistěte, rozeberte na růžičky a pár minut vařte v osolené vodě. Na olivovém oleji osmahněte plátky česneku. Brokolici propláchněte studenou vodou a přidejte ji na pánev k česneku. Chvíli míchejte. Horký pokrm pak posypejte nastrouhaným sýrem.
Postup: Těstoviny uvařte, na oleji osmahněte cibuli, přidejte nastrouhanou kedlubnu, osolte a opepřete. Podlijte troškou vody, poduste a přimíchejte k těstovinám.
Postup: Jáhly spaříme horkou vodou a propláchneme studenou vodou. Dáme na 15 minut vařit. Poté je scedíme a propláchneme studenou vodou. Do misky dáme tolik jáhel, kolik sníme, a na ně nakrájíme na menší kousky sušené švestky, nalámeme ořechy a zakapeme medem. Jde o vynikající a sytou snídani.
Celerovo-kuřecí placičky
Ingredience: 2 ks kuřecích prsíček (nebo vykostěných stehen), cca 1/4 celeru (většího), 1 lžička kurkumy (nebo 1 lžička kari koření, můžete dát půl na půl), 1 žloutek, sůl, pepř, asi 1 dl olivového oleje
Postup: Kuřecí maso naložíme do oleje s jednou lžičkou kurkumy nebo kari a necháme uležet přes noc. Na druhý den maso vyjmeme z oleje (ale ochucený olej si ponecháme!). Maso pomeleme s očištěným celerem, osolíme, opepříme a přidáme žloutek. Těsto je řidší než klasické mleté maso. Navlhčenýma rukama tvoříme malé karbanátky a smažíme je dorůžova na oleji z marinády. Placiček bude cca 8 kousků. Jako přílohu si můžeme dát zeleninový salát podle chuti.
Těstoviny s kedlubnovým zelím
Ingredience: 150 g bezvaječných těstovin, 1 středně velká cibule, 1 středně velká kedlubna, sůl, pepř, kmín, olivový o
Ve svém příspěvku TOXICITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.
Táké jsem jí dříve spokojeně používal když jsem trávil hodně času před obrazovkou teď jsem zjistil že je pravděpodobně Toxická viz https://cs.wikipedia.org/wi… -nemyslím,že je dobrý nápad její pravidelné použití, ačkoliv jde jen o 3% roztok. PS: Vždy jsem si myslel že to má spíš něco z borovicí než borem, nj názvy názvy :-D
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Haluz.
To víte že je toxická, pro zisky farmaceutických firem, vnitřní užívání teda boraxu, ale kyselina boritá je z něj vyráběná, vás zbaví nejen bolení kloubů.. ale veškerých problémů spojených se špatnou funkcí buněčných stěn, a především bor je nutný k správnému hospodaření s minerály v těle, užívám jej vnitřně, a v tak malém množství, že i kdyby to byl kyanid tak se není čeho bát, 1 lžička boraxu, ve 30ml vody, na dně je nerozpuštěný, z tohoto roztoku piji max. 2 kapky denně s tím že co pár dní dám pauzu.. mimochodem je to 1,5x méně toxičtější než kuchyňská sůl. Proč před tou nevarují ? Ta jim jde na ruku, nerad to říkám ale probíhá zde sofistikovaná skrytá genocida velice hnusným způsobem, vnucují nám sebedestrukční živ. styl, krmí nás totálním odpadem, chtějí po nás čím dál větší výkon, naše nemoci neléčí, ale léky zakrývají.. tohle je holá realita, i když tomu i mnohdy samotný pachatel nechce věřit.
Propolisová tinktura se ve většině případů používá ředěná vodou, například při silném zánětu nosohltanu se užívá 3–5x denně 10 až 20 kapek nakapaných do šálku s 0,5 dl vody. Při všech interních indikacích, které vyvolávají horečnaté stavy, používat 3x denně 30 kapek. Výjimečně může vznikat vůči propolisu přecitlivělost projevující se kožními alergickými reakcemi nebo zažívacími obtížemi. Alergii na propolis můžeme zjistit tak, že potřeme propolisem malou plochu na kůži předloktí. Pokud se na kůži objeví do 24 hodin začervenání nebo jiný projev přecitlivělosti, není vhodné propolis užívat.
Hlavní příčinou akné je špatná látková výměna a nedostatek vitamínů řady B. Proto je nutno především doplnit tyto vitamíny vhodnou stravou a zavést do životního režimu více pohybu, prohřátí organismu. Správná životospráva pak působí na příčinu nemoci. Vyrážku lze během 1–3 týdnů odstranit propolisovou tinkturou. Výsledky při použití propolisu jsou velmi dobré a osvědčily se v praxi.
Při léčbě plísňových ekzémů propolisovou tinkturou jsou výsledky léčení výborné, neboť propolis má silné protiplísňové účinky. Při pravidelném potírání propolisovou tinkturou se zcela vyhojí plísňový ekzém i mezi prsty na nohou.
Bolestivým popáleninám, například při opaření prstů, a vytvoření puchýřů lze zabránit, když popáleninu natřeme okamžitě propolisovou tinkturou. Přehřátá kůže se ochladí odpařením lihu, bolest ustoupí za několik vteřin, kdy začne působit anestetický účinek propolisu. Propolis navíc vytvoří ochrannou vrstvičku proti průniku mikroorganismů do těla.
Propolisovou tinkturu je možné používat i při zánětu žil. Když potíráme postižené místo. působí hlavně protizánětlivý účinek propolisu, dochází k utlumení bolesti a při potírání svalů přestávají nepříjemné křeče, například lýtek v noci.
Na bércové vředy působí propolisová tinktura tak, že se na ránu nakapou 2–3 kapky tinktury na noc (nejdéle užívat 5 dnů), musíme nechat zaschnout, pak zabalit. Mokvající vřed je třeba uklidnit obkladem z vývaru heřmánku.
Propolisová tinktura působí blahodárně i na trhliny na ploskách nebo dlaních. Ošetřujeme 3 dny.
Také u virových onemocnění byly zjištěny dobré protichřipkové účinky propolisu. Jako prevenci proti chřipce lze použít propolisovou tinkturu, pokud se objeví první příznaky nemoci, jako je bolení hlavy nebo mrazení v zádech. Nejdříve bereme 35 kapek tinktury a za hodinu znovu 35 kapek (opět v 0,5 dcl tekutiny). Potom 3x denně 30–35 kapek, během 2–3 dnů by měla chřipka odeznít. Pokud však nestihneme zachytit úplný počátek nemoci, není účinek propolisu tak výrazný. Po dobu léčby se nesmí používat jiné tablety
Ve svém příspěvku OPRUZENINY A JEDLÁ SODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miky.
to si děláte srandu , pálí to jako čert
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Allohová.
Ale kdepak, nepálí, musíš to přiměřeně naředit, máš-li kůži sedřenou tak si to tam nesyp ve velkém, dej si sodu do koupele, stačí půl malého šálku na celou vanu, nebo si opruzeniny otři, stačí čajová lžička na velký hrnek,dle poranění kůže musíš začít velice pomalu. Renata
Postup: Léčivky smícháme, zalijeme je lihem a vše necháme čtrnáct dní louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Poté přecedíme, nalijeme do lahvičky s rozprašovačem a používáme dle potřeby.
V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novakova Jana.
dobrý den Jak se používá podběl na bolest v krku a v dutině ustní zevně děkuji
Nováková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Podběl lékařský (Tussilago farfara) je léčivý, ale jako vše má i podběl své nežádoucí účinky a nejsou zanedbatelné. Podběl obsahuje látky nazývané pyrrolizidinové alkaloidy, které mohou být škodlivé pro játra, a bohužel to znamená, že jeho použití musí být jen na dobu nezbytnou a v žádném případě by se neměl používat preventivně nebo v rámci bylinného experimentování. Podběl používejte jen zřídka a pouze v případě, že selhala jiná bezpečnější opatření a za žádných okolností ho nepoužívejte pro děti. Podběl je nejlepší používat v čajové formě, což je nejlepší a nejrychlejší způsob jak využít jeho léčivé účinky. Pro přípravu čaje stačí lžička sušeného nebo dvě lžíce čerstvého podbělu na hrnek vařené vody, možná oslazený medem a usrkaný, zatímco je ještě horký. Při vnitřním užití má právě horký čaj ty nejlepší léčivé účinky a používá se především proti kašli. Co se týče dalších účinků, je čaj z podbělu široce používán pro léčbu bronchitidy, rakoviny plic, emfyzému, zánětu, revmatismu, otoku a zadržování vody a tuberkulózy. Pro výplach dutiny ústní a na kloktání je možné vývar posílit až na pětinásobnou dávku podbělu do jednoho hrnku horké vody, do které se po schladnutí přidá ještě půl hrnku pálenky 60%. Tato směs se pak uzavře do sklenice a postupně se kloktá a vyplachuje dutina ústní. V žádném případě se tato směs nesmí polknout nebo pít!
Z výše uvedených bezpečnostních důvodů je rozumné podběl používat pouze tak dlouho, jak je to nutné. Pokud má léčba podbělem trvat déle než jen několik dní, pak je vhodné společně s podbělem používat i ostropestřec mariánský ve stejný čas, což pomůže redukovat možnost, že se během léčby poškodí játra. Lidé užívající léky na ředění krve (Warfarin, Aspirin) by neměli čaj z podbělu používat vůbec.
Nadýmání naštěstí není vážné onemocnění, ale dokáže pořádně znepříjemnit den. Navíc může být příznakem nejen špatného stravování, ale i něčeho nebezpečnějšího.
Bylinné likéry podporují trávení, čímž nás zbavují nadýmání. Jeden z takových bylinných likérů proti nadýmání si můžete připravit sami.
Postup: Všechny ingredience smíchejte dohromady, zalijte destilátem a nechte 14 dní na teplém místě louhovat. Likér musíte denně protřepávat. Po dvou týdnech přeceďte a při potížích užívejte 1krát denně jednu štamprli.
Mezi další přírodní prostředky proti nadýmání patří:
Máta: jako první pomoc proti nadýmání nám poslouží nálev ze sušené máty, který připravíme zalitím jedné čajové lžičky máty sklenicí vroucí vody, přikryjeme a necháme 15 minut louhovat. Nálev se popíjí po jídle.
Fenykl: při nadýmání důkladně žvýkáme jednu čajovou lžičku fenyklových semen nebo si z nich připravíme čaj. Fenyklový čaj pomáhá nejen při nadýmání, ale zklidňuje i žaludek. Fenykl je velmi šetrný, slabý fenyklový čaj mohou pít i malé děti.
Heřmánek: čaj z květů heřmánku je osvědčený a šetrný prostředek proti nadýmání. Heřmánkový čaj se podává malým dětem.
Kmín: kmín se používá jako koření pro ochucení jídel i jako prevence proti nadýmání a k podpoře trávení. Plody kmínu obsahují silici s vysokým obsahem karvonu a limonenu. Karvon podporuje produkci žaludečních šťáv, činnost střev a odstraňuje nadýmání. Kmín je možné při potížích žvýkat nebo si z něj uvařit čaj. Zalijeme 3 čajové lžičky mletého kmínu 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme.
Anýz: je známý jako koření přidávané do některých druhů cukroví i do anýzových sušenek. Používá se také jako prostředek proti nadýmání.
Kopr: nabízí nejen zelenou nať na přípravu výtečné koprové omáčky, brambor na kyselo či řeckého salátu tzatziki, ale jeho semena jsou rovněž výtečným prostředkem proti nadýmání. Přelijeme-li jednu čajovou lžičku semen kopru 2 dl vroucí vody, necháme 10 minut louhovat a poté přecedíme, získáme účinný prostředek proti nadýmání. Čaj z kopru popíjíme pomalu.
Zázvor: pomáhá nás zbavit jak kašle a nachlazení, tak i na nadýmání. Nálev připravený z půl lžíce oloupaného a nastrouhaného zázvoru, do kterého přidáme lžíci šťávy z citronu nebo limetky, nám poskytne rychlou úlevu od nadýmání.
Rozmixujeme gel z listu aloe vera v mixéru. Povaříme šťávu s cukrem na mírném plameni asi 10 minut za občasného míchání, poté přelijeme do sklenice a uchováme v chladnu. Doba trvanlivosti je cca 3 měsíce. Každé ráno si dejte ½ lžičky sirupu smíchaného s vodou pro povzbuzení organismu.
Kandovaná aloe vera
Suroviny:
100 g gelu z listu aloe vera
100 g cukru
Gel z čistého listu nahrubo naporcujeme nožem, smícháme s cukrem a dáme do sklenice se šroubovacím uzávěrem. Necháme několik dní odstát a během této doby tu a tam promícháme. Trvanlivost je cca 3 měsíce. Má tonizující a kompenzační účinky na žaludeční a zažívací trakt.
Aloe vera džus
Suroviny:
100 g dužiny aloe vera
300 ml pomerančového džusu
200 ml minerální vody bez bublinek
2–3 lžíce medu
Dužinu aloe vera vložíme do mixéru, přidáme med, džus, minerální vodu a vše promixujeme.
Med z aloe vera
Suroviny:
3 listy aloe
med
Aloe vera omyjeme a zbavíme bodlin, na 10 dní uložíme listy aloe do lednice. Následně je zbavíme slupky a v hmoždíři utřeme na kaši. Přidáme med v poměru 2 díly medu na 1 díl kaše. Vše dáme do kastrůlku a za stálého míchání několik minut ohříváme při nízké teplotě. Směs nesmí začít vařit. Necháme vychladnout a přelijeme do zavařovací sklenice. Med užíváme na posílení organismu 2x denně před jídlem, a to jednu kávovou lžičku.
Aloe vera nápoj s červenou řepou a jablkem
Suroviny:
200 g červené řepy
2 jablka
25 ml šťávy z aloe vera nebo gelu z čerstvého listu
sůl
½ čajové lžičky nastrouhaného křenu
Oloupeme červenou řepu, rozčtvrtíme jablka a odstraníme jádřince. Řepu i jablka dáme do odšťavovače. Pokud máte gel, rovněž jej odšťavněte. Vmícháme šťávu z aloe vera a nastrouhaný křen, dochutíme solí.
Aloe vera nápoj s malinami a mangem
Suroviny:
½ manga
1 pomeranč
25 ml šťávy z aloe nebo gelu z čerstvého listu
100 ml medového melounu (bez slupky)
50 g malin
Oloupeme mango a meloun, všechny ingredience dáme do mixéru a promixujeme.
Olejová emulze s aloe vera pro regeneraci kůže při popáleninách