Mgr. Antónia Mačingová žije na Slovensku v Košicích. Vystudovala UPJŠ, obor andragogika, a již několik let se zabývá účinkem stravy na lidský organismus, jejím ozdravujícím a očistným efektem. Často pořádá na toto téma přednášky a školení. Ve svých knihách se jednoduchou formou snaží přiblížit způsob, který odbourává mýtus o tom, že se lze podkožního tuku zbavit pouze snižováním množství přijaté stravy. Publikovala v několika časopisech pro ženy, občasnících zdravotních pojišťoven, je častým hostem televizního vysílání na Slovensku. Její nejnovější publikací je kniha „Zhubněte jednou provždy 2“.
Antónia Mačingová získala významné ocenění: Český bestseller 2013 v kategorii Zdraví a životní styl za knihu Zhubněte jednou provždy.
Knihy Antónie Mačingové
Zhubněte jednou provždy
Schůdková metoda hubnutí
Harmonie zdraví, krásy a vitality
Zhubněte jednou provždy 1
Zhubněte jednou provždy 2
Kroky k přeměně
Pro trvalou přeměnu potřebujete posílit:
Zodpovědnost: My sami jsme zodpovědní za to, jak vypadáme a jak se cítíme.
Štěstí a radost: Proces přeměny tyto pocity urychlí.
Přistupujte k sobě s láskou: Pokud něco porušíte, nevyčítejte si to, přijměte to a prostě pokračujte dál, není kam spěchat.
Odpusťte si: Nezlobte se na sebe, když něco pokazíte.
Informace: Čtěte knihu a webové stránky A. Mačingové, jsou plné zajímavých informací, které vám pomohou.
Buďte aktivní: Jídlo si připravujte sami, připravujete ho pro sebe a to, jakou energii do něj vložíte, se vám zúročí a jako třešnička na dortu bude ohodnocení stravy vaší rodinou.
Vydržte: I když občas zhřešíte, vaše tělo bude naprogramované tak, že si s touto dietní chybičkou velmi snadno poradí.
Snahou Mačingové je změnit pohled lidí na výběr a přípravu pokrmů, které jim následně zabezpečí dlouhý a kvalitní život.
Ve svém příspěvku NEJLEPŠÍ VLASOVÉ ZÁBALY PRO POŠKOZENÉ VLAS DOMÁCÍ RECEPTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.
Ahoj...Mám úplně hrozné vlasy. Strašně husté, suché, polámané konečky, nepoddajné, trochu krepaté. Teď sháním nějaké dobré přírodní domácí recepty na vlasové zábaly. Tak se chci zeptat jaké jsou pro tyto vlasy nejlepší. Nemáte někdo zkušenosti třeba s medem???? Děkuji moc za reakce a odpovědi. ;-)
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Antónia Mačingová je odbornice na zdravou výživu a autorka knih Zhubněte jednou provždy a Schůdková metoda hubnutí. V první z nich najdete kompletně popsaný 28denní detoxikační plán včetně receptů na přípravu jídel. Ten má za cíl tělo odkyselit a očistit a zároveň mu dodat potřebné živiny a antioxidanty.
Slovenská autorka na zdravou výživu sestavila kompletní 28denní detoxikační plán, jehož cílem je tělo očistit a zbavit škodlivin, které se v něm nashromáždily. Základem je odstranit překyselení organismu, čímž dosáhnete harmonizace vnitřního prostředí. Nejen že můžete snížit svou hmotnost a velikost oblečení až o jednu, ale především vrátit tělu energii. Díky očištění těla se můžete zbavit i dalších neduhů, které způsobily usazené jedy v těle, například únavy, bolestí hlavy, alergií a podobně.
Jednou z hlavních složek jídelníčku by měl být salát z červené řepy. Mezi další hojně konzumované pokrmy by měla patřit brokolice, fazolové lusky, mrkvový perkelt, boršč, jogurt s medem a ořechy, bezvaječné těstoviny, kuře s celerem, ale i celerové hranolky s dušenými kachními stehny. Jídelníček na 28denní detoxikaci je pevně daný. Při detoxikaci by se mělo pít hodně čisté vody, alespoň 3 až 4 litry denně, naopak je nutné vynechat alkohol a omezit kofein.
Při 28denní očistě nehladovíte, nevážíte ani si neodměřujete dávky. Můžete sníst, kolik chcete, ale musíte se držet daného jídelníčku. Jíte tři jídla denně, pokud máte i přesto hlad, můžete si dopoledne dopřát švestky, ořechy a med, odpoledne bílý jogurt, ořechy a skořici. Pokud se ale do programu vrhnete, počítejte s tím, že detoxikace sice za necelý měsíc skončí, ale změna životosprávy a jídelníčku by měla být trvalá. Člověk by se měl naučit jíst jinak a k původní stravě už by se vrátit neměl.
Po detoxikaci podle Mačingové se budete cítit mnohem lépe a hlavně plní energie a nebudete hladovět. Množství zeleniny je neomezené.
Po detoxikaci dojde ke snížení cholesterolu, vysokého krevního tlaku, snížení hladiny cukru v krvi, zmírnění anémie, snížení projevů pankreatitidy, zlepšení funkce štítné žlázy, zmírnění kožních onemocnění, snížení bolesti a otoků dolních končetin, premenstruační a klimakterické potíže, zlepšení stavu nehtů i pokožky a především zhubnete.
Při tomto způsobu detoxikace nelze říct, kolik zhubnete na váze, spíše můžete očekávat, že vám budou ubývat centimetry. A budete cítit neskutečný příval energie, takže je pravděpodobné, že se vám po skončení 28denní kúry bude chtít i cvičit nebo opravdu a trvale změnit výživové návyky a zlozvyky.
Pokud se se ptáte, co bude následovat po skončené 28denní kúře Mačingová, tak máte hned několik možností. Jestliže jste se dostali díky této metodě na váhu, se kterou jste spokojeni, tak Mačingová doporučuje dodržovat plán 5 : 2. Což znamená, 5 dní v týdnu si připravovat jídla podle jejích receptů a zbylé 2 dny můžete jíst, co chcete. Anebo se vydáte směrem zcela nového stravování. A. Mačingová například doporučuje stravu podle krevních skupin, která přikládá veliký význam tomu, že tělo funguje podle své krevní skupiny. Anebo se každý den ráno můžete rozhodnout, zda budete ten den jíst sacharidy, nebo bílkoviny, tento styl je dost podobný takzvané dělené stravě. Tento způsob stravování mohu i kojící maminky, jen je dobré zařadit vyšší dávku mléčných výrobků.
Ukázka jídelníčku podle Mačingové na první týden
1. DEN
Snídaně: mrkev + jablko + ořechy + rozinky + med
Oběd: brokolice s česnekem + strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: salát z červené řepy + strouhaný sýr
2. DEN
Snídaně: mrkev + jablko + ořechy + rozinky + med
Oběd: fazolové lusky s česnekem + strouhaný sýr
Večeře: salát z červené řepy + vařené vajíčko
3. DEN
Snídaně: mrkev + jablko + ořechy + hrozinky + med
Oběd: salát z červené řepy + strouhaný sýr
Večeře: mrkvový perkelt + strouhaný sýr
4. DEN
Snídaně: mrkev + jablko + ořechy + hrozinky + med
Oběd: mrkvový perkelt + strouhaný sýr
Večeře: prokládaná cuketa
5. DEN
Snídaně: mrkev + jablko + ořechy + hrozinky + med
Oběd: prokládaná cuketa
Večeře: fazolové lusky s česnekem + strouhaný sýr
6. DEN
Snídaně: mrkev + jablko + ořechy + hrozinky + med
Oběd: fazolové lusky se zázvorem
Večeře: brokolice s česnekem + vařené vajíčko
7. DEN
Snídaně: mrkev + jablko + ořechy + hrozinky + med
Oběd: salát z červené řepy + vařené vajíčko
Večeře: mrkvový perkelt + strouhaný sýr
Jídla jsou velmi chutná a připravovaná netradičně.
Ve svém příspěvku CENA DETRALEXU 120KS-KOLIK DOPLÁCÍ PACIENT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.
Dobrý den.Mám takový dotaz.Již několik let užívám Detralex(mám vrozenou trombofilii),vždy jsem nějakou částku doplácela,není to málo,ale co se mi stalo tentokrát,mě úplně dostalo.Jsem u ČPZP a lékař mi předepsal recepty mimo jiné i na jiné léky.A na tento lék jsem platila celou částku,která dělala 1.442kč.Ani korunou ZP nepřispěla.Příští rok mi bude 70let,tak mi to vyrazilo dech.Všimla jsem si,že u této položky bylo lékařem uvedeno-hradí pacient.Ráda bych věděla,jak je to možné.Pořídila jsem si kartu Dr.Max,ale nikdy jsem takovou částku nehradila.Věřte,že pouze z důchodu se toto nedá.Detralex byl o obsahu 120ks,a to 2x,abych nemusela stále běhat pro recepty.Děkuji za odpověď a přeji hezký den.Anna
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Antónia Mačingová je spisovatelka, odbornice na zdravou výživu, která se zabývá touto problematikou. Mimo jiné napsala knihu „Zhubněte jednou provždy“. V této knize naleznete návod, jak detoxikovat své tělo. Program trvá 28 dní a na tuto dobu je vypracován jídelníček, podle kterého se stravujete. Celý program je určen na celkovou detoxikaci těla. Za čtyři týdny dojde k očistě od toxinů, očistí se játra, ledviny, močové cesty, trávicí systém, lymfatický systém, dýchací cesty a pokožka. Detoxikační plán má za cíl tělo odkyselit a očistit a zároveň mu dodat potřebné živiny a antioxidanty. Nejedná se o dietu, ale o transformaci myšlení a změnu stravovacích zvyklostí.
Slovenská expertka na zdravou výživu sestavila kompletní 28denní detoxikační plán, jehož cílem je tělo očistit a zbavit škodlivin, které se v něm nashromáždily. Základem je odstranit překyselení organismu, čímž dosáhnete harmonizace vnitřního prostředí. Nejen že můžete snížit svou hmotnost a velikost oblečení až o jedno číslo, ale především vrátíte tělu energii. Díky očištění těla se můžete zbavit i dalších neduhů, které způsobily usazené jedy v těle, například únavy, bolestí hlavy, alergií a podobně.
Detoxikační program vznikl podle vlastních zkušeností autorky Antónie Mačingové a zkušeností jejích známých, a protože výsledky byly tak znamenité, rozhodla se autorka podělit s návodem na očistu psychickou, fyzickou a zhubnutí přebytečných kilogramů ve své knize. Mačingová slibuje ve své knize zbavení se přebytečných kilogramů a vnitřní očistu, při níž se organismus očistí od toxinů a dalších látek, které nemají příliš příznivý dopad na lidské zdraví. Stejně jako při jiných změnách stravy, tak i při detoxikaci A. Mačingové je zapotřebí začít u sebe v hlavě. Detoxikací můžete svůj problém vyřešit, nebo taky ne. To už záleží na vašem přístupu, jestli zůstanete v „tukové ulitě“, nebo budete pokračovat v odbourávání tuku a zmenšování počtu tabletek na tlak. Detoxikace je sestavena tak, aby samo jídlo požíralo tuk a pomohlo nastartovat mnohdy zaseklý metabolismus. Po absolvování této detoxikace by měl být organismus v psychické i fyzické rovnováze, očištěný od toxinů, bez hladu, bez chuti na sladké a vedle zrychlení metabolismu by již nemělo dojít k jo-jo efektu, pokud budete dodržovat i následující kroky.
Úvod knihy se zabývá základními principy stravování podle Mačingové, vyvrací kritiky na základě přesvědčivých argumentů dle principů a filozofie stravování.
Příběh Simončiny přeměny: Zde autorka popisuje příběh Simony, její náhlou změnu. Jedná se o teenagerku, která neustále bojovala s chutí na sladké, měla nepravidelný jídelníček s hladověním a neustálé výčitky ohledně dietních chyb. K novému stravování se přidali i rodiče Simony. U nich byl přechod na stravování podle Antónie Mačingové postupný. Po absolvování první detoxikace se rodičům upravil cholesterol a váhové úbytky u otce byly 12 kg a u matky 7 kg. Nejde však o kilogramy, ale především o úbytky v centimetrech.
Něco pro vegetariány: Tato kapitola se věnuje konkrétním receptům, které jsou doplněny fotografiemi zhotovených pokrmů. Je zde 21 receptů s fotografiemi.
Sváteční menu: Jde o univerzální skladbu menu, které je vytvořeno jak pro „masožravce“, tak pro vegetariány. Jsou zde zajímavě skloubené jednotlivé chody a při pohledu na fotografie se vám začnou doslova sbíhat sliny. V této kapitole je 9 receptů s fotografiemi pokrmů.
Sladké recepty z mouky: Tato pasáž je určena mlsounům, kteří nedokážou odolat sladkému pokušení. Autorka do svých pokrmů používá žitnou mouku, sójové mléko, jáhlovou mouku a další zdravé ingredience. Když se například podíváte na recept „Šišky s ořechy“, řeknete si, že jde o zcela běžné jídlo, ale když se podíváte na fotografii pokrmu, tak neodoláte a začne ve vás hlodat červíček, co to zkusit? Tato pasáž obsahuje 11 sladkých receptů, mezi nimiž nechybí tolik populární muffiny anebo klasické koláče se švestkami či maková buchta.
Slané moučné recepty: Tuto kapitolu využijí zastánci pizzy a slaných moučníků. Je zde 12 receptů od pizzy, tortill, chleba, rohlíčků až po slané koláče. Úžasně vypadají šneky z listového těsta, které se výborně hodí na slavnostní příležitosti. Ani zde se nemusíte bát, že byste si nevybrali své oblíbené jídlo.
Těstoviny: Zde autorka využívá veškerých možností přípravy celozrnných těstovin od lasagní po klasické špagety. Je zde 5 receptů s různými ingrediencemi, které jsou velmi zajímavé.
Recepty bez masa: Tato pasáž potěší vegetariány. Najdou tady velmi lákavé špízy, zapečené rolky, brambory, květák, lívance, čočku, fazole a další. Tato část knihy se skládá z 12 receptů a nechybí zde ani klasické vegetariánské knedlo-zelo a... to je překvapení.
Recepty s masem: Skvělá kapitola pro milovníky masa. Je zde 12 receptů s jehněčím, hovězím, králičím, krůtím a kuřecím masem. Nechybí ani recept na domácí paštiku a velmi zajímavý salát s tuňákem. Obzvlášť pikantně vypadají kuřecí kapsy a hovězí steak na kajenském pepři. Opravdu se vám při pohledu na fotografie začnou sbíhat sliny.
Ovoce: V této části jsou pouze 2 recepty, a to z toho důvodu, že autorka upřednostňuje konzumaci ovoce v dopoledních hodinách převážně v neupravené podobě. Tip na zajímavou pochoutku: nakrájejte si plátky jablka a pouze posypejte skořicí a zakápněte citronovou šťávou a medem.
Dresinky: Co by to bylo za jídlo, kdybychom jej nedoplnili dresinky. Autorka zde uvádí 3 recepty na dresinky, které se hodí k masům nebo salátům.
Všechny recepty obsažené v této knize jsou doplněné informací, pro jakou krevní skupinu jsou vhodné, a jinými doporučeními autorky.
Mgr. Antonie Mačingová žije na Slovensku v Košicích, vystudovala UPJŠ, obor andragogika, a již několik let se zabývá účinkem stravy na lidský organismus, jejím ozdravujícím a očistným efektem. Často pořádá na toto téma přednášky a školení. Ve svých knihách se snaží jednoduchou formou přiblížit způsob, který odbourává mýtus o tom, že se lze podkožního tuku zbavit pouze snižováním množství přijaté stravy.
Ve svém příspěvku HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.
28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.
Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:
1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové hranolky, Dušená kuřecí stehna
Večeře: Brokolice s česnekem, tuňák v konzervě.
21. DEN Snídaně:Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
Večeře: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
22. DEN Snídaně: pohankové vločky zalité sojovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnem
Večeře: Kuře s celerem
23. DEN: Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
24. DEN Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Salát z červené řepy, mořská treska na másle
Večeře: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
25. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: Salát z červené řepy, tuňák
27. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu 2dcl., 2 grahamové nebo sojové rohlíky, med, vlašské ořechy
Oběd: Boršč
Večeře:Celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle
28. DEN Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Vařená strouhaná řepa, cibule, tuňák
Recepty pro 28 denní detoxikační kůru
Mrkvový salát: Mrkev jablka ořechy v poměru 1:1:1.
Brokolice s česnekem: Brokolici povaříme ve vodě do křupava. Na olivovém oleji osmažíme česnek a přidáme brokolici. Podáváme se sýrem nebo s vajíčkem.
Salát z červené řepy: Tři větší řepy, 3dcl sklenici směsi mrkev/hrášek, 4 středně velké kyselé okurky, olivový olej, sůl, pepř a podáváme buď s vajíčkem, nebo se sýrem.
Fazolové lusky s česnekem: Můžou být kupované mražené. Nasypou se do osolené vařící vody. Vaří se asi 10 min. Potom se scedí a postupuje se stejně jako u brokolice s vajíčkem nebo sýrem
Mrkvový perkelt: Mrkev, cibule, mlety pepř, mlety rozmarýn, drcený kmín, nebo mletý koriandr, sojovou omáčku. Postup: Očištěnou mrkev, na kolečka nakrájenou, přidám cibuli, kterou jsme osmahli na olivovém oleji. Potom přidáme mletý pepř, koření a 2 lžíce sojové omáčky. Pak podliji 2dcl vody a asi 15 minut se vaří.
Prokládaná cuketa: 2 středně velké cukety, olivová olej koření, tvrdý sýr, česnek, sojovou omáčku. Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sojové omáčky. Přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Takhle ochucený olej vylijeme na plech, pokladame cukety a necháme zapéct při 200*C asi 15 min.
Kuře s celerem: Kousky kuřete marinujeme v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari. Maso před použitím pomeleme a přimeleme i čtvrtku celeru. Přidáme žloutek, sul, pepř, mlety kmín. Vypracujeme směs a smažíme v oleji, v němž jsme maso marinovali.
Těstoviny s kedlubnou: Uvaříme si bezvaječné těstoviny. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme nastrouhanou kedlubnu, osolíme, opepříme a podlijeme troškou vody. Potom přidáme těstoviny.
BORŠČ: kompotová miska bude jako odměrka! Zeleninu nakrájenou na kostičky: 1 misku mrkve 1 misku celeru 1 misku petržele, 1misku kedluben, 1misku zelené papriky a 3 misky nakrájené uvařené červené řepy, sůl, pepř, nové kořené, mletá paprika, 3 bobkové listy, rajský protlak, dva stroučky česneku, jedna cibule. Postup: Na oleji osmahneme všechnu kořenovou zeleninu, po chvíli přidáme koření a nakrájenou papriku, přilijeme 0,5 l vody a vaříme do změknutí. Potom přidáme řepu. Potom si zvlášť osmahneme cibuli, přidáme česnek a protlak, které převaříme a slijeme do polívky.
Hrachová polévka: Sáček mraženého hrášku 400g, půlku citrónu, bazalkové pesto, sůl, pepř, lžíci másla. Do litru vroucí vody nasypeme hrášek, přidáme bazalkové pesto, mletý pepř a vaříme 20 minut. Na závěr přidáme máslo. Po vychladnutí ponorným mixérem rozmixujeme do krémové konzistence.
Červená řepa se švestkami a ořechy: 300g uvařené červené řepy,100g sušených švestek, před použitím je namočte do vody, 100g vlašských ořechu, dva stroužky česneku, špetku soli, pepř, 3 lžíce oleje.
Bezvaječné těstoviny se špenátem: Postup je stejný jako u těstovin s kedlubnou
Zeleninová polévka: Na jemno nastrouhejte jednu mrkev, petržel, čtvrtku kedlubny a čtvrtku celeru. Na olivovém oleji osmažte cibulku a pak přidávejte zeleninu. Osolte, opepřete, okmínujte, zalijte vodou a povařte. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a nechte přejít varem.
Když je moc velký hlad, tak si můžete dopoledne dát sušené švestky a odpoledne bílý jogurt s medem a skořicí.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.
Mgr. Antonie Mačingová žije na Slovensku v Košicích. Vystudovala UPJŠ, obor andragogika, a již několik let se zabývá účinkem stravy na lidský organismus, možnostmi jejího ozdravujícího a očistného efektu. Často pořádá na toto téma přednášky a školení. Ve svých knihách se snaží jednoduchou formou přiblížit způsob stravování, který odbourává mýtus o tom, že se lze podkožního tuku zbavit pouze snižováním množství přijaté stravy.
Cibuli nakrájejte na proužky a spolu s kolečky nakrájených sterilovaných okurek krátce povařte ve vroucí vodě. Sceďte, dejte do misky a přidejte scezenou mrkev s hráškem, uvařený a nahrubo nastrouhaný celer, osolte, opepřete, vmíchejte na kostičky nakrájená vajíčka, jogurt a smetanu. Podle chuti můžete přidat i trochu citronové šťávy a med.
Tento salát je chuťově adekvátní náhradou klasického bramborového salátu a ještě ke všemu je zdravý.
Ryba
Ingredience:
Kousky kapra nebo tresky,
mleté vlašské ořechy nebo mleté mandle,
vajíčko,
sůl, pepř,
sladká mletá červená paprika
stroužek česneku
Postup:
Z ořechů, mletého pepře, soli a papriky si připravte směs. Vajíčko osolte, přidejte prolisovaný česnek a rozšlehejte. Kousky ryby namočte ve vaječné směsi a obalte ve směsi z ořechů. Na rozehřátém oleji osmažte. Porce vysušte na ubrousku.
Zelňačka
Ingredience:
1 velký kedluben,
1 petržel,
1 středně velká cibule,
2 stroužky česneku,
3 bobkové listy,
sušené mleté hříbky a sušené hříbky,
sůl, pepř,
olej,
700 ml vody,
šťáva z poloviny citronu
Postup:
Na osolený olej, což je specialita Mačingové, přidejte cibuli nakrájenou na tenké proužky, česnek, směs hříbků a pepř (v mixéru nebo kávovém mlýnku najemno pomelte sušené hříbky s celým černým pepřem). Přidejte na hrubém struhadle nastrouhaný kedluben a petržel a chvíli restujte. Poté přilijte vodu, přidejte tři bobkové listy a povařte. Po uvaření vyjměte bobkové listy, zeleninu rozmixujte na hladkou hmotu a přidejte šťávu z citronu. Před podáváním polévku ozdobte nasekanou petrželovou natí a přidejte uvařené nasušené hříbky, které jste si uvařili ve vedlejším hrnci v osolené vodě.
Zeleninová příloha
Ingredience:
čerstvé mladé lístky z červené řepy,
česnek,
vlašské ořechy nebo mandle,
mrkev,
sůl,
olej
Postup:
Svazek nakrájených listů z červené řepy osmažte na osoleném oleji, přidejte na plátky nakrájený česnek. Podlijte vodou a duste cca 15 minut. Nechte vychladnout a přidejte mleté vlašské ořechy nebo mandle. Na závěr můžete pokrm ozdobit nakrájenou mrkví.
Maková buchta
Ingredience:
1,5 hrnku žitné nebo špaldové mouky,
0,5 hrnku mletého máku,
1 hrnek sójového mléka,
0,5 hrnku olivového oleje,
0,5 prášku do pečiva,
1 hrnek medu
Postup:
Všechny suroviny řádně smíchejte a hotové těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte na 170 °C cca 30 minut. Buchta je dle fotografie nadýchaná a vypadá úžasně.
Špenátové lívance
Ingredience:
300 g špenátu,
1 cibule,
3 vejce,
petrželka,
bazalka,
sůl, pepř
Postup:
Cibuli osmahněte na pánvi dozlatova, dochuťte česnekem, solí, pepřem a přidejte opraný špenát. Po částečném změknutí špenátu jej odeberte a počkejte, až vychladne. Mezitím si rozklepněte 3 vejce, která osolte, opepřete a přidejte k nim nadrobno nasekanou petrželku a vychladlý špenát. Tuto směs dvě minuty opečte, jakmile máte omeletu hotovou, posypte ji brynzou. Poté smotejte a servírujte.
Pro jakou krevní skupinu jsou uvedené recepty vhodné, se dozvíte v knize „Zhubněte jednou provždy 2“.
Postup: Kuřecí prsa předem namarinujte v oleji se lžičkou kurkumy. Pak je pomelte s celerem, přidejte žloutek, sůl, pepř a kmín. Tuto směs smažte v oleji, ve kterém se marinovala prsa.
Postup: Cukety nakrájejte na plátky. Do olivového oleje dejte sůl, mletý pepř a vámi vybrané koření se lžící sójové omáčky. Přidejte česnek nakrájený na plátky. Ochucený olej vylijte na plech, poklaďte cuketou a dejte zapéct na 15 minut do trouby předehřáté na 200 °C.
Brokolice se sýrem
Ingredience: 450 g brokolice, 180 g 30% eidamu, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl
Postup: Brokolici očistěte, rozeberte na růžičky a pár minut vařte v osolené vodě. Na olivovém oleji osmahněte plátky česneku. Brokolici propláchněte studenou vodou a přidejte ji na pánev k česneku. Chvíli míchejte. Horký pokrm pak posypejte nastrouhaným sýrem.
Postup: Těstoviny uvařte, na oleji osmahněte cibuli, přidejte nastrouhanou kedlubnu, osolte a opepřete. Podlijte troškou vody, poduste a přimíchejte k těstovinám.
Postup: Jáhly spaříme horkou vodou a propláchneme studenou vodou. Dáme na 15 minut vařit. Poté je scedíme a propláchneme studenou vodou. Do misky dáme tolik jáhel, kolik sníme, a na ně nakrájíme na menší kousky sušené švestky, nalámeme ořechy a zakapeme medem. Jde o vynikající a sytou snídani.
Celerovo-kuřecí placičky
Ingredience: 2 ks kuřecích prsíček (nebo vykostěných stehen), cca 1/4 celeru (většího), 1 lžička kurkumy (nebo 1 lžička kari koření, můžete dát půl na půl), 1 žloutek, sůl, pepř, asi 1 dl olivového oleje
Postup: Kuřecí maso naložíme do oleje s jednou lžičkou kurkumy nebo kari a necháme uležet přes noc. Na druhý den maso vyjmeme z oleje (ale ochucený olej si ponecháme!). Maso pomeleme s očištěným celerem, osolíme, opepříme a přidáme žloutek. Těsto je řidší než klasické mleté maso. Navlhčenýma rukama tvoříme malé karbanátky a smažíme je dorůžova na oleji z marinády. Placiček bude cca 8 kousků. Jako přílohu si můžeme dát zeleninový salát podle chuti.
Těstoviny s kedlubnovým zelím
Ingredience: 150 g bezvaječných těstovin, 1 středně velká cibule, 1 středně velká kedlubna, sůl, pepř, kmín, olivový olej
Postup: Na oleji opečeme na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme nahrubo nastrouhanou kedlubnu a můžeme přidat i pár mladých kedlubnových lístků. Osolíme, opepříme, posypeme kmínem, mírně restujeme a zalijeme 1 dl vody. Dusíme do vyvaření vody. Těstoviny uvaříme v osolené vodě a smícháme s kedlubnovým zelím.
Postup: Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, přidáme nakrájenou cibuli, kterou jsme předem osmahli na olivovém oleji. Ochutíme pepřem, ostatním kořením a sójovou omáčkou podle chuti. Mrkvový perkelt podlijeme asi 2 dl vody a podusíme doměkka.[1]
Postup: Fazolové lusky vsypeme do vroucí osolené vody a povaříme asi 10 minut. Poté je scedíme. Na olivovém oleji osmažíme nakrájený česnek, přidáme fazolové lusky a zlehka orestujeme. Fazolové lusky s česnekem podáváme s vejcem nebo sýrem.
Celerové hranolky
Postup: Nakrájíme celer na tenké hranolky a dáme do trouby, nebo smažíme na pánvi.
Filet z mořské štiky s celerovými hranolky
Ingredience: 2 filety z mořské štiky (ale klidně i víc, pokud máme velký hlad), 1,5 lžíce másla, sůl
Ingredience na celerové hranolky: celer (i zde platí, kolik sníme, tolik celeru), sůl, rostlinný olej
Postup: Na teflonové pánvi rozehřejeme máslo a osolíme je (ne rybu, jen máslo, vynikne chuť ryby). Filety smažíme z obou stran dorůžova. Celer očistíme a nakrájíme hranolky, které osmažíme na rostlinném oleji také dorůžova. Podle chuti dosolíme. Hranolky jsou skvělé. Mají mírně nasládlou chuť, ale jinak ani nemáte pocit, že to nejsou hranolky z brambor.
Postup: Na oleji osmažíme najemno nakrájenou zeleninu – pórek, fenykl a petrželku. Dusíme 15 minut (můžeme přilít vodu, je-li potřeba). Filety osolíme a opepříme. Na filety rozdělíme podušenou zeleninovou směs a zarolujeme. Závitky prudce osmahneme ze všech stran na oleji, podlijeme trochou vody, přidáme na kousky nakrájenou mrkev a papriku a dusíme 15 minut.
Krůtí nebo kuřecí plátek v oříškách
Ingredience: krůtí maso (nebo kuřecí maso), 1 vajíčko, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, olivový olej, 2 hrsti vlašských ořechů (mletých)
Postup: Kuřecí nebo krůtí maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z obou stran česnekem. Plátek protáhneme ušlehaným vajíčkem a obalíme v mletých oříškách. Osmažíme na oleji. Pozor, ořechy se připalují, smažení je třeba hlídat a řízek obracet.
Cuketový guláš s krůtím masem
Ingredience: 200 g krůtího masa nebo kuřecího masa, 1 středně velká cuketa, 1 rajče, 1 bílá paprika (může být i zeleninové lečo), 1 středně velká cibule, 3–4 stroužky česneku, majoránka, sůl, pepř, sušené hříbky (nebo čerstvé hříbky, podle chuti mohou být i naložené)
Ingredience na marinádu:1/2 lžičky gulášového koření, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 špetky mletého pepře, troška soli (podle chuti)
Postup: Maso nakrájíme na kostičky a vložíme na noc do marinády. Cibuli osmažíme na oleji, přidáme marinované maso, cuketu nakrájenou na kostičky, pokrájenou papriku a rajče, hříbky a česnek. Dusíme asi 15 minut, nakonec přisypeme asi lžičku majoránky a provaříme, popřípadě dosolíme a dopepříme podle chuti. Pokud máme sušené hříbky, samozřejmě je předem namočíme nebo předvaříme. Houby nemusí být.
Krůtí rolka se žampiony, mrkví, celerem a sýrem
Ingredience: 1 plátek krůtích prsou, 2 baby karotky (nebo jedna delší), 100 g celeru, 100 g tvrdého sýra, 3 ks menších žampionů, 1 vajíčko, malá lžička másla, pepř, sůl, olivový olej
Postup: Krůtí plátek mírně naklepeme, osolíme, opepříme. Na malé lžičce másla podusíme na plátky nakrájené, osolené žampiony, které podlijeme malým množstvím vody. Když se voda téměř vyvaří, přidáme jedno celé vajíčko a necháme srazit. Tuto směs naložíme na krůtí plátek, přidáme baby karotku, špalíček celeru a špalíček sýra, plátek stočíme do rolky, sepneme párátkem nebo jehličkami a ze všech stran opečeme na olivovém oleji, aby se maso zatáhlo. Pak rolku vložíme do trouby a na vymazaném pekáčku, mírně podlité vodou, pečeme dorůžova. Jako přílohu dáme mrkvový perkelt.
Recepty při žlučníkové dietě nemusí být monotónní. Svůj jídelníček můžete obohatit o chutná, a navíc i zdravá jídla. Spousta receptů žlučníkové diety je dostupných na internetu. Mějte ale na paměti, že každý člověk je originál, takže co může konzumovat jeden, druhému může způsobit bolesti.
A co třeba naše kuchařka? Zde je několik tipů na vhodné recepty:
Zapečené těstoviny se špenátem
Ingredience: 300 g těstovin, 1 balení mraženého špenátu, 2 bílky, 100 g eidamu (20%), sůl, máslo
Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě, ale tak, ať nejsou úplně uvařené. Mezitím rozpustíme v hrnci špenát a necháme chvíli vařit. Lehce osolíme a můžeme přidat i trošku másla. Nastrouháme sýr na struhadle. Mísu na zapékání vymažeme máslem a vkládáme vrstvu těstovin, špenátu a strouhaného sýra. Opakujeme ještě jednou, poté zalijeme směsí dvou rozmíchaných bílků se solí (ne sníh) a nakonec posypeme sýrem. Pečeme v troubě asi 20 minut. Recept je koncipován na 4 porce.
Šunková pomazánka
Ingredience: 250 g šunky s podílem masa 93–95 %, 200 g čerstvého sýra Cottage light, 1 rovná kávová lžička rajského protlaku, sůl, hladkolistá petržel
Postup: Do nádoby dáme šunku pokrájenou na menší, asi centimetrové čtverečky. Přidáme čerstvý sýr a rajský protlak. Vše rozmixujeme do hladka. Ochutnáme a trochu dosolíme. Ještě jednou, krátce, pustíme mixér nebo sekáček, přidáme rozsekanou nať z petržele a máme hotovo.
Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, okořeníme je a dusíme v trošce vody. Přidáme k nim na kostičky nakrájená rajčata. Až bude maso měkké, přidáme rajský protlak (cca 2 polévkové lžíce) a petrželovou nať. Omáčka by neměla být moc vodnatá. Při servírování omáčkou polijeme špagety, které posypeme sýrem. Tento jednoduchý a chutný recept je určen pro jednu osobu.
Postup: Uvařenou řepu nastrouháme, lehce osolíme. Přidáme nasekanou petrželku a dle chuti sýr Cottage light. Vše promícháme. Můžete podávat k bramborové kaši s plátkem libového masa.
Treska se sýrem
Ingredience: 150 g tresky, 50 g tvrdého sýra (do 30 %), 1 citron, sůl, kmín, brambory, máslo
Postup: Rybu omyjeme a osušíme, poté ji položíme na plech vyložený pečicím papírem a následně ji pokapeme šťávou z citronu. Dále ji trošku osolíme a okmínujeme. Nastrouháme sýr na struhadle a hustě jej nasypeme na rybu. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 15–20 minut. Hotovou rybu podáváme s brambory a máslem. Recept je určen pro jednu porci.
V naší poradně s názvem ANTONIE MAČINGOVÁ 28 DENNÍ JÍDELNIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Vedralová.
Dobrý den měla bych zájem o knihu Antonie Mačingová 28 denní jídelniček potřebovala bych zhubnout a díki tomu že jsem přibrala mám zvýšení cukr .děkuji Vedralová TE: 736433536
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Knížku od Antonie Mačingové s názvem Zhubněte jednou provždy je možné koupit v těchto prodejnách: http://www.zbozi.cz/vyrobek…
Potraviny jako je brokolice, hrách a česnek se dají nahradit květákem, čočkou nebo cizrnou a česnek můžete vyřadit úplně, pokud ho nemůžete.
Kniha Zhubněte jednou provždy 2 je volným pokračováním knihy Zhubněte jednou provždy 1, která je prvním krokem k trvalé změně toho, jak vypadat a jak se momentálně cítit. Tato kniha je věnována ženám, které se staly oběťmi společenského diktátu krásy a dokonalosti, místo toho, aby byly zdravé, originální a krásné svým vlastním způsobem. V této knize je nabízena kombinace hodnotné a vhodné stravy volené podle krevní skupiny, která pomůže lidem zhubnout. Recepty jsou volené tak, že nebudete hladovět, právě naopak, někdy vznikne pocit přejídání.
Všechny procesy v našem těle řídí mozek, který je nastavený tak, že v dietním režimu nejprve odbourává svalovou hmotu. Takže původní tuková hmota, které se hladovějící chtěl zbavit, zůstává. A tak se po ukončení diety, kdy se jedinec vrátí ke svým původním stravovacím návykům, obvykle zvětší jen tuková hmota, protože svalová hmota byla zlikvidována.
Jak autorka uvádí, kritika na její stravování je neopodstatněná. Strava uvedená v jejích knihách je plnohodnotná. Poznamenává, že bílkovina jako základní stavební jednotka je ve větší či menší míře přítomná v každé potravině. V rostlinné i živočišné. V jejích receptech nenaleznete žádné potravinové nebo proteinové doplňky stravy. Jde vždy o vyváženou stravu.
V současné době se z hubnutí stává byznys. Rádoby výživoví poradci vám vypracují drahou dietu a doporučí ještě dražší výživové doplňky stravy, které údajně podpoří proces hubnutí. Ovšem zapomenou dodat, že pokud nezměníte získané stravovací návyky trvale, shozená kila se vám časem vrátí. Způsob stravování podle Mačingové je levný, dostupný a účinný. Sama A. Mačingová je důkazem toho, že její strava funguje, i její vnitřní orgány jsou ve stavu, jako by jí bylo osmnáct let.
Jídelníček na snížení kyseliny močové by měl být pestrý a nutričně vyvážený. Vždy mějte na paměti, že byste měli omezit potraviny s vyšším obsahem purinů, které uvádíme níže, ale vše je individuální.
Problematické potraviny:
ovesné vločky – nemělo by se konzumovat více než 2/3 šálku nevařených vloček denně;
pšeničné otruby, pšeničné klíčky – nemělo by se konzumovat více než 1/4 šálku v suché formě denně;
houby, zelený hrášek, sušený hrášek, fazole, špenát, chřest, květák, fazole, čočka – nemělo by se konzumovat více než 1/2 šálku denně;
červené maso (hovězí, jehněčí, vepřové, telecí), drůbež, ryby a měkkýši – nemělo by se konzumovat více než 1/2 šálku denně.
Mezi další potraviny s vysokým obsahem purinů patří droždí, tedy i kynuté pečivo, dále čokoláda, kakao, ostré koření a hořčice.
Jak již bylo popsáno výše, větší množství purinů obsahují luštěniny, jako je čočka, hrách, fazole, ale podle odborníků jsou vhodnou náhradou masa a jejich občasná konzumace tak při onemocnění dnou neškodí.
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořeších
24. den
Snídaně: vařené jáhly s medem, sušenými švestkami a ořechy
Oběd: salát z červené řepy, mořská treska na másle
Večeře: zeleninová polévka, prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou
25. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: salát z červené řepy, tuňák
26. den
Snídaně: bílý nízkotučný jogurt s medem a ořechy
Oběd: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
Večeře: vařené jáhly s ořechy, sušenými švestkami a medem
27. den
Snídaně: 2 dl šťávy z červeného grepu, 2 grahamové (nebo sójové) rohlíky, med, vlašské ořechy
Oběd: boršč
Večeře: hranolky z celeru, filety z mořské tresky na másle
28. den
Snídaně: vařené jáhly a ořechy s medem, sušené švestky
Oběd: kuře na celeru
Večeře: vařená strouhaná řepa s cibulí a tuňákem[1]
Pokud se po konzultaci s lékařem rozhodnete pro detoxikační program od A. Mačingové, tak požívejte selský rozum. Pokrmy jsou chutné a zasytí, avšak při detoxikaci se připravte na některé nevýhody, které z konzumace takto připravených jídel pramení, jako je plynatost a v prvním týdnu obtížnější vyprazdňování. Na tyto aspekty poukazuje i sama autorka.
Sami posuďte, zda je detoxikace podle Mačingové vhodná i při onemocnění dnou. Určitě ani vy nepřijdete na jednoznačnou odpověď, zda ano či ne. Vždy je důležité přihlédnout k aktuálnímu stavu daného jedince.
Myslete na to, že pestrá strava není o tom, že každý den budete konzumovat nová jídla, pestrá strava je ta, díky níž doplníte co nejvíce potřebných prvků a vitamínů v organické podobě v jednoduchém pokrmu.
Recepty v knize mohou konzumovat všichni členové rodiny. Strava podle Mačingové je pestrá, lehká, zasytí a dodá energii. Metabolismus tak neustále funguje a stejně tak všechny orgány, jež jsou pro život nezbytné. Zbytečně je nezatěžujete a postupně čistíte. A co je nejpodstatnější, nehladovíte a pokrmy jsou opravdu velmi chutné a provoní celou kuchyni.
Uvedené recepty v knize mohou konzumovat i vegetariáni. Postačí, když maso vymění za hlívu ústřičnou.
Jen pro vaši inspiraci a představu – v knize je mimo jiné uvedeno sváteční menu, které obsahuje tyto pokrmy:
Falešná zelňačka
Falešný bramborový (celerový) salát s rybou obalenou v oříšcích
Salát z červené řepy
Malinová hubnoucí pochoutka
Co dodat závěrem? Skoro každého z nás trápí nějaké problémy. Snažíme se je potlačovat léky, což je nesmysl. Je nutné změnit své myšlení, podívat se na těžkosti z jiné perspektivy. Když pochopíte, že tělu stačí dodávat energeticky a výživově plnohodnotné potraviny, nemusíte se dopovat potravinovými doplňky ani náhradami stravy za nesmyslně vysoké ceny. Nedejte na reklamy a zkuste se stravovat podle Mačingové. Do měsíce uvidíte výsledky v podobě energie a změně vašich proporcí.
Recepty se v dietním programu A. Mačingové opakují, neboť startují očistu organismu. Někteří lidé uvádějí, že pro shození pár kilogramů jim opravdu stačí několikrát do roka opakovat pouze tyto očistné recepty podle Antónie Mačingové, aby si zlepšili krevní hodnoty a snížili případné záněty v těle.
Celerové kuřecí burgery: Kousky kuřete naložíme v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari. Maso před použitím pomeleme a přimeleme i čtvrtku celeru. Přidáme žloutek, sůl, pepř a mletý kmín. Vypracujeme masovou směs, kterou smažíme v oleji, v němž jsme maso marinovali.
Těstoviny s kedlubnou: Uvaříme si bezvaječné těstoviny. Na oleji zlehka osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kedlubnu, osolíme a opepříme. Podlijeme troškou vody, přidáme těstoviny a podáváme. Tento recept můžete obměnit tak, že místo kedlubny přidáme baby špenát. Jinak postup zůstává úplně stejný.
Boršč: Jako odměrku použijeme kompotovou misku. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Připravíme si 1 misku mrkve, 1 misku celeru, 1 misku petržele, 1 misku kedlubny, 1 misku zelené papriky a 3 misky nakrájené uvařené červené řepy. Dále budeme potřebovat koření – sůl, pepř, nové koření, mletou papriku, 3 bobkové listy. Nezapomeneme na rajský protlak (doporučujeme spíš čerstvá rajčata), 2 stroužky česneku a 1 cibuli. Na oleji osmahneme veškerou kořenovou zeleninu, po chvíli přidáme koření a nakrájenou papriku, přilijeme 0,5 l vody a vaříme doměkka. Nakonec přidáme řepu. Zvlášť osmahneme cibuli, přidáme česnek a protlak a povaříme. Nakonec vše dobře smícháme.
Hrachová polévka: 400 g mraženého nebo čerstvého hrášku, bazalkové pesto, sůl, pepř a lžíci másla. Do litru vroucí vody nasypeme hrášek, přidáme bazalkové pesto, mletý pepř a vaříme 20 minut, na závěr přidáme máslo. Po vychladnutí hrachovou polévku ponorným mixérem rozmixujeme do krémové konzistence.
Salát z červené řepy se švestkami a ořechy: 300 g uvařené červené řepy (může být i čerstvá), 100 g sušených švestek (předem namočených do vody) a 100 g vlašských ořechů. Vše společně promícháme a přidáme 2 stroužky česneku, špetku soli, pepř a 3 lžíce oleje.