Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MAGISTRALITER FURANTOIN

OBSAH

Furolin je antibakteriální, širokospektrální léčivý přípravek. Jedná se o chemoterapeutikum, které nahradilo v rámci specifického léčebného programu přípravek Nitrofurantoin, který není v našich lékárnách k dispozici. Furolin je zvláště účinný při léčení infekcí močových cest u grampozitivních a gramnegativních mikroorganismů. Obsahuje nitrofurantoin, a to 50 mg nebo 100 mg v jedné tabletě.

Zdroj: Antibiotika Furolin

Diskuze

V diskuzi NÁHRADA ZA FURANTOIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín štrait.

jaká náhrada za furantoin existuje?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Elen Dostálová.

Jsem zoufalá, mám citlivý močový měchýř, celý život jsem měla doma furantoin. Stačila 1-2 tablety futantoin a byl rok pokoj. Teď nějaký furolin to jenom sníte i dvě balení a výsledek žádný. Proč všechno co bylo naše a dobré se likviduje, a nějaké cizí šmejdy nám jsou vnucováný. Píšete, že v naší republice není k dostání. A kde ho mají???? Prozraďte, kde??? Kde si ho mám sehnat??? Jestli to i čtete ??? Děkují za odpověď.
D

Zdroj: diskuze Náhrada za furantoin

Složení léku

FURANTOIN LÉČIVA TBL ENT 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ LEKU:

Nitrofurantoinum 100 mg v 1 gastrorezistentní, filmem obalené tabletě.

Dávkování

Každé 4 hodiny se podává 1 tableta.

Lék Furantoin na webu SUKL

Momentálně v naší republice není lék Furantoin dostupný.

Zdroj: Lék Furantoin

Diskuze

V diskuzi LÉK FURANTOIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslavanovakova.

Mám problémy s močovým měchýřem a užívala jsem vždy furantoin a byla jsem velice spokojená tentokrát mám již dvoje antibiotika s výsledek žádný stále trpím prosím atjejiz v brzké době Dan do oběhu Děkuji.N..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lék furantoin

Furantoin Zentiva – příbalový leták

FURANTOIN SPOFA – ochranná známka, majitel Zentiva, k.s.

V důsledku ukončení registrace přípravku Furantoin Zentiva, který obsahoval nitrofurantoin, chybí v současnosti základní lék pro léčbu akutní cystitidy, léčbu asymptomatické bakteriurie těhotných a dlouhodobou profylaxi rizikových pacientů.

Do doby, než bude dostupné nitrofurantoinové generikum zahraničního výrobce (předpoklad je nejpozději do konce září), lze vycházet z alternativ podle „Doporučeného postupu pro antibiotickou léčbu komunitních infekcí ledvin a močových cest v primární péči“, který zůstává v platnosti. Dokument je dostupný například na webových stránkách ČLS JEP. Jako alternativu je možné použít magistraliter nitrofurantoin v kapslích. Je třeba zvážit individuální snášenlivost nitrofurantoinu v této formě, případně použití enterosolventních kapslí. V případě nesnášenlivosti lékové formy připravené magistraliter (latinsky lék, který je připravován dle rozpisu stanoveného lékařem na receptu) nebo úplné nedostupnosti nitrofurantoinu je možno použít alternativní přípravky:

  1. Kombinovaný přípravek co‑trimoxazol, případně samotný trimetoprim. Je třeba zohlednit relativně častý výskyt rezistence (kolem 20 % u E. coli), bezpečné použití proto bezpodmínečně vyžaduje mikrobiologické vyšetření moči.
  2. Nifuratel (Macmiror), což je přípravek podobný nitrofurantoinu jak spektrem a mechanismem účinku, tak i minimálním výskytem rezistence u nejčastějších původců komunitních uroinfekcí. Je použitelný pro dospělé pacienty a děti starší šesti let. Další antibiotika s příslušnými omezeními jsou uvedena v doporučeném postupu. Použití chinolonů je omezeno pouze na situace, kdy není k dispozici jiná alternativa, a to vždy na základě ověřených bakteriologických výsledků. Jinak je výsledek nejistý pro rychle narůstající rezistenci. Je třeba zdůraznit, že každá antibiotická léčba uroinfekce má být spojena s bakteriologickou kultivací moči (odběr před vlastní aplikací antibiotika) a vyšetřením citlivosti pro potvrzení jistoty účinku zvoleného přípravku.

Firma Zentiva začala znovu vyrábět Furantoin Léčiva tbl. Prodává jej však zatím pouze na Slovensku, kde registrace nebyla zrušena. Udělení nové registrace v ČR zatím stále vázne na nedostatcích v dokumentaci (chybějí klinické studie, které by prokázaly deklarované vlastnosti přípravku).

V současné době je možné nechat připravit nitrofurantoin ve formě magistraliter kapslí. Větší lékárny mají totiž nitrofurantoin jako surovinu pro zevní použití. Účinnost takto připraveného léku je však poněkud nižší, než má originální Furantoin, neboť ten je vyráběn ve formě enterosolventních kapslí – antibiotikum po požití tedy nebylo vystaveno kyselému žaludečnímu prostředí. Léčba uvedeným způsobem není standardní a za její podání nese plnou odpovědnost předepisující lékař.

Nitrofurantoin je běžně vyráběn ve formě mikrokrystalů (v této formě je používán i v přípravku Furantoin Léčiva). Některé firmy (například Ratiopharm) jej však používají speciálně upravené ve formě makrokrystalů. Makrokrystalická forma se jeví jako výhodnější, neboť uvolňování antibiotika se děje pozvolněji – klesá tedy výskyt dyspeptických nežádoucích projevů a současně se prodlužuje doba, po kterou antibiotikum dosahuje inhibičních hladin v moči.

Zdroj: Lék Furantoin

Kde se dá koupit, prodej a cena

Iodi Solutio Aguosa:

  • vyrábí Fagron a.s., Holická 1098/31M, Olomouc
  • nutné chránit před světlem, skladovat při 15–25 stupních
  • přípravek není sterilní
  • určen pro MagistraLiter přípravu
  • po odběru uzávěr důkladně dotáhnout
  • expirace je cca 9 měsíců

Lugolův roztok si můžete objednat zde.

Lugolův roztok si můžete připravit i doma:

Rozpusťte 25 g jodidu draselného ve 40 ml destilované, popřípadě čištěné vody. Poté přidejte 10 g jódu a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Pokud dáte více vody než 40 ml, bude rozpouštění jódu velmi zdlouhavé. Když je vše rozpuštěné, doplňte 960 ml vody. Výsledný roztok je dobré přefiltrovat, ale nutné to není. Není vhodné si připravovat Lugolův roztok ve velkém množství, protože jód z něj bude sublimovat a po nějaké době to již nebude ten samý roztok, který jste si připravili. Lugolův roztok skladujte ve skle a pokud možno s originálním uzávěrem, který byl použit na lékovce s jódem. Tento uzávěr má speciální materiál, který brání sublimaci.

Zdroj: Lugolův roztok

Diskuze

V diskuzi NÁHRADA ZA FURANTOIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín štrait.

jaká náhrada za furantoin existuje?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina Jarkovská.

Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem ohledně léku Macmiror. Lze ho dlouhodobě užívat při chronickém zánětu močových cest, i když je pacient alergický na antibiotikum furantoin? Tatínek trpí chronickým zánětem močových cest, má dlouhodobě zavedený katetr. Při jeho každé výměně je nutné podat antibiotikum (Augmentin). V poslední době je podání antibiotika nutné i mezi výměnami. Aby nemusel neustále užívat Augmentin, byl nám doporučen a předepsán Macmiror. Píše se, že se lék velice dobře snáší. Tatínek je ale alergický na biseptol a furantoin, který by byl ideální, ale užívat ho nemůže.
Může tedy užívat Macmiror i přes těžkou alergii na furantoin? Složení nám připadá velmi podobné, nepodařilo se nám nikde dohledat, zda-li je mezi nifuratelem v Macmiroru a atb furantoinem rozdíl.

Předem velice děkuji za Vaši odpověď.

Jarkovská

Zdroj: diskuze Náhrada za furantoin

Polyenová antimykotika

Jsou vysoce účinná, ale jsou také vysoce toxická (obzvlášť pro ledviny a CNS). V buňkách hub se váží na ergosterol a způsobují perforace buněčné stěny, působí hlavně na kvasinky a plísně, lokálně se podává nystatin.

Zástupci

Amfotericin B – působí hlavně na kvasinky, plísně a prvoky, je vysoce toxický, dává se proto přednost imidazolovým antimykotikům. Používá se pouze u závažných mykóz. Podávání je výhradně intravenózní.

Amfotericin B je určen pro léčbu plísňových infekcí, jako jsou:

  • kryptokoková meningitida a meningitida způsobená jinými druhy hub, diseminovaná kryptokokóza;
  • North American blastomykóza;
  • invazivní aspergilóza;
  • histoplazmóza;
  • parakokcidioidomykóza;
  • kokcidioidomykóza;
  • fykomykóza;
  • diseminovaná forma kandidózy;
  • chromomykóza;
  • endokarditida;
  • chronický mycetom;
  • gialogifomykóza;
  • diseminovaná sporotrichóza;
  • infekce peritoneální dutiny (zánět pobřišnice a jiné);
  • plísňové sepse;
  • endoftalmitida;
  • viscerální leishmanióza, americká kůže a viscerální leishmanióza;
  • plísňové infekce močových cest.

Nystatin – je antimykotikum určené k lokálnímu užití. Nystatin je známý a dlouhodobě používaný, v České republice však byl dosud k dispozici pouze ve formě hromadně vyráběných léčivých přípravků, nikoliv jako substance pro magistraliter přípravu. Jelikož se jedná o léčivo, které nachází uplatnění především u kandidózních infekcí kůže a dutiny ústní, bylo namístě zajistit tuto surovinu i pro individuální přípravu léčiv v ČR. Více se dozvíte zde.

Zdroj: Antimykotika pro muže

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Užívání tohoto léku je za trest.Úplně mne vyřazuje z lidské činnosti.Letos v roce 2019 mi byl předepsán opakovaně na léčbu močového měchýře,nad 6 dní užívání se nedostanu.Je to opravdu svinstvo a člověku je po něm hodně zle.Nechápu jak ho někdo může schválit jako léčivo.Proč u nás v republice není v distribuci podobný lék Furantoin,který jsem kdysi také brala a ty vedlejší účinky nebyly tak hrozné.Odpoví mi někdo na moje PROČ? Předem děkuji,i když si myslím že se dočkám jen bobříka mlčení.To svinstvo beru v těchto dnech čtvrtým dnem,snad ještě den dva přetrpím,ale víc ne.Musím jako člověk fungovat.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Náhrada za Bactroban

Mupiroban FCO je možnou náhradou za Bactroban, ovšem tento produkt není na našem trhu registrován.

Další alternativou je Framykoin, mast, která se používá u dospělých i dětí od novorozeneckého věku k místní léčbě kožních infekcí způsobených bakteriemi, jako je impetigo (hnisavé puchýřky, zejména na obličeji u dětí), hnisavý zánět vlasových a vousových míšků, nežity, infikované vředy, různá menší infikovaná poranění (škrábnutí, odření kůže, drobné rány a spáleniny), infikované ekzémy a proleženiny. Tento lék je však také vázán na předpis.

Lékárny nabízejí připravenou magistraliter náhradu za kožní mast Bactroban. Jedná se o 2% koncentraci antibiotika mupirocinu v makrogolovém základu, připravují tedy velmi obdobný přípravek (stejná léčivá látka ve stejné koncentraci ve stejném základu). V případě, že by lékař požadoval větší množství, stačí jej uvést na recept, jinak se vydává 15 g (velikost jako u Bactrobanu). Pokud by lékař požadoval jiný základ (například bílou vazelínu, která je obsažena v přípravku Bactroban nasal), opět je možno uvést to v předpisu. Ovšem i tato varianta je na recept, takže výdej makrogolové masti s 2% mupirocionem (15 g) je vázán na lékařský předpis a přípravek je hrazen zdravotní pojišťovnou.

Vyzkoušet můžete jodové masti, například Betadine, ale ty nemusí být na daný problém vhodné. Nebo jiná lokální antibiotika, která vám mohou namíchat v lékárně, ale znovu půjde o přípravek, který váš problém nemusí vyřešit.

Zdroj: Bactroban bez receptu

Poradna

V naší poradně s názvem LICHEN JEN V ÚSTECH? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Už asi rok mně trápí zevnitř na rtech, tvářích a jazyku jakási "spálená,poleptaná" místa.Jak vznikla nevím, je to velmi citlivé, v noci se i budím, zvláště, když mi vyschne v ústech.Zprvu mi stomatolog , specialista na parodontózu podával nějaké výplachy (magistraliter, takže složení neznám).Všechno v podstatě působilo tak 3 dny.Při poslední kontrole mi už jenom řekl, abych používal všelijaké (nejmenoval ani jednu) bylinky a bez objednání další kontroly skončil.Zatím to zklidňuje nejvíc odvar z řepíku, šalvěj jsem zkoušel také, ale teď mi to spíš rozdráždí.Je mi sice už přes sedmdesát, ale ještě nechci dostat rakovinu.Co s tím?Vůbec nevím co to mám za nemoc, všechny popisy lichenu se týkají spíše povrchu těla než dutiny ústní.Nikdy jsme neměl žádná alergická onemocnění, mám jen asi 10 let diabates II.typu.Děkuji za každou odpověď, Pavel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve vašem věku bude nejvhodnější při léčbě nehazardovat a spolupracovat s lékařem. Pokud vám nevyhovuje jeden, tak zkuste jiného. Problémy na vašem jazyku nejspíše nebudou rakovina, to by poznal už stomatolog, když vás vyšetřoval. V klidu si najděte nového ochotného stomatologa, popřípadě se poraďte i s lékařem z ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lichen jen v ústech?

Salicylový olej na vlasy

Salicylový olej se používá při onemocnění seboreickou dermatitidou. Olejem se doporučuje napouštět ložiska se šupinami vždy alespoň 3 hodiny před mytím vlasů. Poté změkčené šupiny nenásilně vyčesáváme jemným dětským kartáčkem a vymýváme dětskými šampony.

U kojenců a malých dětí se tato léčba provádí pouze 2krát týdně, protože salicylová kyselina snadno proniká i do neporušené pokožky a riziko kožní resorpce toxických látek je u takto malých dětí značné. U mladších kojenců (i při každodenním ošetřování) je vhodné následné používání krémů a lotií (mléka) s ureou (například Excipial U Lipolotio). Při mírných formách seboreické dermatitidy ve vlasech i jako doplněk léčby závažnějších forem je u dětí a mladistvých účinné a pro snadnou aplikaci oblíbené dlouhodobé používání šamponů s antiseboreickými přísadami (dehty, kyselina salicylová, organické sloučeniny síry, antimykotika, antimikrobiální látky, zinkpyrithion, oktopirox a další).

Výsledek této léčby lze očekávat až po 6−8 týdnech pravidelné aplikace zmíněných přípravků. Při opakovaném zhoršení onemocnění je vhodné typy šamponů měnit. Při závažnějším ložiskovém postižení vlasové oblasti doplňujeme léčbu šampony intervalovým ošetřováním lokálními kortikoidními preparáty ve formě roztoků, gelů a lotií, které často obsahují kyselinu salicylovou. Tyto šampony vám předepíše ošetřující lékař.

Na intertriginózní zapářkové lokality se u kojenců i dospělých nejlépe osvědčuje dlouhodobá aplikace antimykotik v pastách. Na ostatní oblasti těla se předepisují lokální kortikoidy v kombinaci s antibakteriálními látkami, dehtovými přísadami ve formě měkkých past nebo krémů − většinou magistraliter připravovaných v lékárně.

U zánětlivějších lézí a při úpornějším svědění se používají hromadně vyráběné lokální kortikoidy. Výběr třídy účinnosti a galenické formy záleží na tíži, rozsahu a lokalizaci projevů. Terapie bývá účinná, nevýhodou jsou však možné nežádoucí účinky dlouhodobé kortikoidní léčby a vyšší procento recidiv brzy po jejím ukončení. Tuto léčbu musí vždy indikovat zkušený dermatolog.

Zdroj: Salicylový olej

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKUM FRAMYKOIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karol.

Nevíte prosím, pod jakým názvem se dá objednat Framykoin na zahraničních internetových obchodech?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Framykoin obsahuje v 10 gramech masti dvě účinné látky:
- bacitracinum zincicum 2500 m. j.
- neomycini sulfas 52 mg (což odpovídá neomycinum 1000 m. j./33 mg).
Obě účinné látky jsou antibiotika. S Framykoinem byly v poslední době problémy s jeho dostupností v lékárnách. Pro udržení dostupnosti tohoto léčiva lékárníci umožnili přípravu masti přímo v lékárně smícháním těchto dvou antibiotik, ale musí to být na receptu napsáno - rozpis magistraliter. Takže pokud chcete dostat Framykoin nebo jeho ekvivalent, dohodněte se svým lékařem na předpisu. Je to nejjednodušší způsob k získání tohoto léčiva. Další řešení je objednat si podobnou mast ze zahraničí. Ve Spojených státech je volně prodejná mast Neosporin, která obsahuje také tato dvě antibiotika, jako Framykoin, a navíc ještě třetí antibiotikum s názvem Polymyxin B. Je možné ji objednat na internetu na této adrese:
www.amazon.com/s?k=n… Zásilka půjde z USA, takže musíte počítat s vyšší cenou za poštovné a platbou předem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotikum Framykoin

Jak léčit svrab

Základem léčby svrabu je důsledná likvidace zákožky svrabové, identifikace kontaktů s jejich následným přeléčením, hygienická opatření proti dalšímu šíření nákazy a reinfestaci.

Aplikace dermatologika k terapii svrabu se provádí vetřením od brady po špičky prstů se zaměřením na meziprstní prostory rukou i nohou a periunguální oblast (ležící kolem nehtů). Zvláště pečlivě se ošetřuje oblast distálních článků prstů, nehtové valy a subunguální prostory (pod nehty). Při špatném ošetření nebo vynechání těchto prostor hrozí vyšší riziko reinfekce. U malých dětí je důležité ošetřit také obličej a kštici.

Terapie se dělí na: lokální, systémovou a symptomatickou.

Symptomatická terapie svrabu je zaměřená především na tlumení pruritu antihistaminiky, topickými kortikosteroidy v krému nebo lotiu. Při bakteriální superinfekci se volí terapie topickými antibiotiky (kyselina fusidová, mupirocin, retapamulin, chloramfenikol).

Léčba svrabu

Permethrin 5% krém

Způsob použití: natřít od krku dolů, u dětí ošetřit také obličej, uši, kůži kštice, vynechat partie kolem očí a úst. Krém nechat působit 8–14 hodin, pak provést očistnou koupel.

  • děti od 2 měsíců do 5 let: 7,5 g krému jednorázově
  • děti od 6 do 12 let: 15 g krému jednorázově
  • děti nad 12 let a dospělí: 30 g krému jednorázově

Postačí jednorázová aplikace, ale při přetrvávajícím svědění či opakované infekci přeléčit znovu za 14 dní. Přípravek by neměl být používán v těhotenství, pokud to není nezbytně nutné. Pokud je nezbytná léčba u kojící ženy, kojení je třeba na 5 dní po použití přípravku přerušit. Infectoscab 5% krém je jediný dostupný hromadně vyráběný lék na léčbu svrabu v ČR a SR. Permethrin je syntetický pyretroid, který účinkuje jako neurotoxin a excelentní skabicid s nízkým toxickým potenciálem.

Lindan 1% lotio

Způsob použití: natřít od krku dolů, nechat působit 8–12 hodin.

Jedná se o chlorovaný cyklický uhlovodík, který se používá jako pesticid. Není první linií léčby svrabu, ne pro kojence a malé děti. Je toxický, v ČR nedostupný.

Crotamiton krém

Způsob použití: natřít od krku dolů po 2 následující noci, umýt za 48 hodin. Vysoké riziko selhání terapie, vyžaduje delší než 5denní aplikaci. V ČR nedostupný.

Benzylbenzoát

Způsob použití: natřít večer, 3 noci po sobě. Není dostupný v ČR ani USA.

Síra (sulphur) Magistraliter preskripce

Rp.

Sulphuris praecipitati 10,00–20,00

Vaselini albi ad 100,00

M.f.ung.

D. ad oll.

Způsob použití: 2x denně po 5 dní vtírat do kůže celého těla (od brady po špičky prstů), pak následuje očistná koupel a výměna šatstva a lůžkovin s jejich asanací.

U dětí se předepisuje síra v koncentraci:

  • 2,5% u dětí do 3 let věku
  • 5% u dětí do 6 let věku
  • 7,5% u dětí do 10 let věku
  • 10% nad 10 let věku

Síra je nekovový chemický prvek žluté barvy, hojně zastoupený v přírodě, patří do skupiny chalkogenů. Účinkuje antiparazitárně na Sarcoptes scabiei. Efekt je keratolytický a antiseboroický. Při delší aplikaci kůži přesušuje a dráždí. Kontaktním alergenem je vzácně. Obvyklá léčivá koncentrace se pohybuje od 5 % do 20 %. Optimální účinek má síra ve vepřovém sádle. Aplikace síry na celý tělesný povrch je s rizikem resorpční intoxikace, a to zvláště u kojenců a velmi malých dětí. Jedná se o starší terapii, zapáchá, ale při správném použití je bezpečná u dětí a těhotných žen.

Ivermektin tablety, krém

Způsob používání: celkovou dávku rozdělit do dvou dílčích dávek, podat jednorázově nebo třikrát po sobě s odstupem 14 dní od posledního podání. Neměl by se používat u dětí mladších 5 let. Terapie ve zvláštních případech: scabies norbegica, scabies crustosa, epidemie svrabu, imunosuprimovaní pacienti.

Zdroj: Kvasinky u miminek versus svrab

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Furolin jsem dostala na zánět močových cest. Lab. prokázané bakterie. Musela jsem vybrat celou 10 denní dávku. Aby byla jistota, že moč bude čistá. Ale souhlasím se zde diskutujícími, že něco tak hnusného jsem na léčbu ještě nebrala. Bolest hlavy, malátnost, zvracení, střeva jako skopaná mám ještě dnes. Deset dní od ukončení léčby. Celou dobu jsem každé 4 hodiny po ATB brala doporučená probiotika a pila kefír. Lék je u nás schválen myslím od r. 2019. Ale je to vůbec humánní lék? Pochybuji! Lékaři si asi v případě potřeby sobě toto svinstvo jistě nenaordinují. Kdysi jsem na stejný problém brala Furantoin a bez vedlejších potíží. Ale to byl asi lék vyrobený u nás a s jinými pravidly pro vedlejší účinky. Dnešní léčiva víc ublíží než pomohou. Doporučila bych povinné odzkoušení na sobě pro ty co toto schvalují pro pacienty!!!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP