Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

MÁK A KOJENÍ


Mák obsah purinů

Mák patří mezi potraviny s vysokým obsahem purinů. 100 g gramů suchých semen máku obsahuje 170 mg purinů. Dna je způsobena vysokými hladinami kyseliny močové, která je zapříčiněna konzumací potravin s vysokým objem purinů, kam patří i mák.

Pokud máte dnu, tak mák byste měli konzumovat omezeně a když už si dáte makové buchty nebo šáteček s makovou náplní, tak v tom dni již nekonzumujte žádné maso ani alkohol, který brzdí vylučování kyseliny močové.

Zdroj: článek Mák a puriny

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Švábová.

Může se jíst mák mletý na dnu .
Děkuji Švábová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mák obsahuje vysoké množství purinů a proto pacienti léčící se se dnou, by měli mák konzumovat jen v malém množství a nebo mohou sníst normální množství, ale ten den již nesmí jíst žádné maso nebo jiné potraviny s vysokým obsahem purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Tabulka potravin podle obsahu purinů

Pravidla kojení

První den se kojí maximálně čtyřikrát během 24 hodin. Druhý den alespoň šestkrát až osmkrát za 24 hodin. Třetí den kojíte osmkrát až desetkrát za 24 hodin.

Následující dny krmte své dítě dle jeho potřeby (na vyžádání), měla byste kojit střídavě z obou prsů po 10 minutách. Sama rozpoznáte, kdy chce vaše dítě pít. Některé děti chtějí být kojeny desetkrát až dvanáctkrát za 24 hodin. Jiné hodně spí, takže bude nutné je na pravidelné kojení budit, i když je to obtížné. Často se stává, že dítě mezi šestým a desátým dnem života vyžaduje častější kojení. Po propuštění z porodnice chce být dítě stále u vás. Při kojení ve druhém a čtvrtém dni můžete prodloužit délku kojení, aby se vašemu dítěti dostalo potřebné množství mléka. Taková situace se může opakovat i po pěti až šesti týdnech nebo třech až šesti měsících kojení. Podle váhového přírůstku poznáte, zda své dítě kojíte dostatečně. Vy sama nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin, po každém kojení vypijte velkou sklenici vody.

Asi se ptáte, jak je možné, že je vaše mléko pro dítě dostatečnou výživou. Během těhotenství se mnhonásobně zvýšila hladina některých hormonů (estrogen a progesteron), ta se po porodu opět snížila a první místo zaujal hormon prolaktin, který může za tvorbu prvního mléka. Každé další následující kojení je založené na principu nabídky a poptávky, což si zajišťuje dítě samo, protože od narození po dobu 46 až 72 hodin vyžaduje opětovné sání co dvě hodiny. Problém s tvorbou mléka může způsobit císařský řez nebo jiné zdravotní problémy. Pokud musí být dítě převezeno do jiné nemocnice, je potřeba, aby dítě mělo mléko své matky, i když budou odděleni. V tomto případě by měla matka začít co nejdříve mléko odsávat (odstříkávat), a to pravidelně šestkrát během 24 hodin. Také je důležité, aby bylo mléko odsáto alespoň jednou v noci, protože právě v tuto dobu nejvíce účinkuje hormon prolaktin.

Nebuďte zklamaná nebo nešťastná, když odsajete jen pár kapek. Každá kapka je vzácná. Odpočívejte, dodržujte pitný režim, buďte co nejvíce v pohodě a vše se zlepší.

Zdroj: článek Kojení

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽU PANTHENOLOVÉ TABLETY V DOBĚ KOJENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý sen, chci se zeptat, zda mohu užívat panthenolové tablety v době kojení. Mám 5 ti měsíční dítě. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, Panthenol je možné užívat doporučenou dávku i při kojení. Obvykle si to maminky berou, protože jim po porodu začnou padat vlasy a Panthenol jim velmi pomáhá rychle vrátit kvalitu vlasů, jako byla v době před těhotenstvím.

Zdroj: příběh Můžu panthenolové tablety v době kojení

Mák při kojení

Při kojení přijímejte tu nejpřirozenější potravu, která je snadno stravitelná a minimálně alergenní. Vzhledem k tomu, že mléko patří mezi časté alergeny, je vhodnější konzumovat při kojení právě mák, a to též proto, že obsahuje mnohem více vápníku než mléko, jak již bylo řečeno.

Zdroj: článek Mák

Recepty s mákem

Makovec

Ingredience: 1 hrnek cukru, 1 čokoládová poleva, 3/4 hrnku mletého máku, 1 hrnek mléka, 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 2 vejce.

Postup: Vejce s cukrem šleháme asi 5 minut. Pokračujeme ve šlehání a postupně přidáváme olej, poté mléko a nakonec mouku smíchanou s mákem a práškem do pečiva. Těsto nalijeme na plech s pečicím papírem a dáme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme dočervena. Vystydlý makovec polijeme čokoládovou polevou nebo pocukrujeme.

Šišky s mákem

Ingredience: 2 balíčky vanilkového cukru, 1 balíček mletého máku, moučkový cukr, máslo.

Těsto: 1 vejce, 150 g hrubé krupice, 100−150 g hrubé mouky, 800 g brambor vařených ve slupce, 50 g škrobové moučky, 1/2 lžičky soli.

Postup: Brambory očistíme a uvaříme ve slupce. Brambory necháme vychladnout, potom je oloupeme a nastrouháme na vál. Osolíme je, přidáme škrobovou moučku a mouku s krupicí. Nakonec doprostřed všech ingrediencí uděláme důlek, do kterého rozklepneme vajíčko. Rukama vypracujeme vláčné a pevné těsto, jež se téměř nelepí. Těsto rozdělíme na stejné dílky a vyválíme z nich šišky. Ty vložíme do vroucí mírně osolené vody a zvolna vaříme asi 10 minut. Uvařené šišky vyndáme děrovanou naběračkou a necháme okapat (třeba na sítu). Šišky dáme na talíř a posypeme je mletým mákem, který jsme smíchali s vanilkovým cukrem. Podle chuti můžeme na teplé bramborové šišky položit plátky másla a ještě je pocukrovat. Bramborové šišky s mákem podáváme ihned po jejich přípravě jako hlavní chod.

Škubánky s mákem

Ingredience: 1 kg brambor, 300 g hrubé mouky, rozpuštěné máslo nebo sádlo, mletý mák, moučkový cukr, tvaroh na strouhání.

Postup: Oloupané a rozkrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme, brambory necháme v nádobě, zpět nalijeme pouze část vody, přisypeme mouku a necháme dojít (přibližně 15 minut). Pak brambory rozšťoucháme dohladka (můžeme ještě přilít vodu z brambor). Po 10 minutách se hmota přestane lepit (můžeme ještě trochu přisolit). V rozpuštěném másle nebo sádle namáčíme lžíci a vykrajujeme škubánky. Na talíři je posypeme mletým mákem, nastrouhaným tvarohem a cukrem a můžeme je polít máslem nebo sádlem.

Lokše s mákem

Ingredience: 700 g vařených prolisovaných brambor, špetka soli, 300 g hladké mouky, 50 g rozpuštěného sádla, švestková povidla, 100 g mletého máku, 100 g moučkového cukru.

Postup: Brambory uvařené ve slupce oloupeme, prolisujeme, přidáme sůl a mouku a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále těsto rozválíme a vytvoříme dlouhý váleček, který rozkrájíme na stejně velké kousky. Z každého kousku rozválíme placku a na rozehřáté plotně nebo plotýnce placky upečeme. Upečené lokše potřeme rozpuštěným sádlem a povidly, posypeme mákem a moučkovým cukrem (nebo je posypeme jen mákem s cukrem) a stočíme je.

Slané vdolečky

Ingredience: 1 kg hladké mouky, 1 vejce, 1/2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1 kostka droždí, 2−3 lžíce tuku, 250 ml vlažného mléka, 1/2 misky máku se solí.

Postup: Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, ze kterého následně vytvarujeme malé bochánky. Ty dáme na vymaštěný plech, potřeme je vodou a posypeme mákem se solí. Pečeme dozlatova při 200 °C. Po upečení potřeme vdolečky máslem.

Makové peciválky

Ingredience: 300 g brambor, 400 g polohrubé mouky, 35 g cukru, 1 žloutek, 22 g droždí, 1−2 lžíce mléka, sůl, olej na potření, 80 g mletého máku, 70 g moučkového cukru, 70 g másla, pečicí papír.

Postup: Brambory uvaříme ve slupce, slijeme a necháme trochu vychladnout. Oloupeme je a úplně vychladlé pak nastrouháme na jemném struhadle nebo je umeleme. Dáme je na pomoučený vál, přidáme žloutek, sůl, prosetou mouku, cukr, rozdrobené droždí a mléko a vypracujeme tužší těsto. To dáme na teplé místo, přikryjeme utěrkou a necháme ho asi 40 minut kynout. Pak na pomoučeném vále těsto rozkrájíme asi na 20 stejných dílků, z nichž vytvarujeme bochánky (o průměru cca 4 cm). Položíme je stisknutou stranou těsta na plech s pečicím papírem a necháme dalších 20 minut kynout. Poté je potřeme olejem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dorůžova. Během pečení je ještě jednou pomastíme. Upečené peciválky těsně před podáváním spaříme vařící vodou. Dáme je na talíř, vidličkou je roztrhneme, posypeme mákem smíchaným s cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

Koláč s mákem

Ingredience: 3 vejce, 200 g cukru krupice, 260 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, 1 a 1/2 dl oleje s mlékem, švestky, mletý mák, cukr moučka.

Postup: Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme ostatní ingredience a hotové těsto vylijeme na plech. Posypeme mákem smíchaným s cukrem, poklademe švestkami a znovu posypeme mákem s cukrem. Vložíme do vyhřáté trouby.

Zdroj: článek Mák

Příběh

Ve svém příspěvku RICINOVÝ OLEJ KOJENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andy.

Prosím poraďte mi některá z vás jestli se může při kojení používat ricínový olej na pokožku?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Ricinový olej kojení

Mák v těhotenství

Dostatečný přísun máku je důležitý po celý život, zvláště pak ve vývinu, po padesátce a v těhotenství. Nejvíce vápníku přitom neobsahují mléčné výrobky, ale mák. Ten je z hlediska množství vápníku na prvním místě mezi potravinami (obsahuje až dvanáctkrát více vápníku než mléko). Makové koláče či buchty s mákem se proto doporučují těhotným ženám a lidem trpícím osteoporózou. Již ve 100 gramech mletého máku se nachází doporučená denní dávka vápníku, tedy přibližně 1 200 až 1 400 miligramů.

Zdroj: článek Mák

Příběh

Ve svém příspěvku ZELENÁ KÁVA KOJENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adriana Koplikova.

Dobrý den. Můžu pit zelenou kávu při kojení. Na obalu mé zelené kávy je uvedeno,že je bez kofeinu,což je v rozporu s uvedeným textem. Jak to? Děkuji,Koplikova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Zelená káva kojení

Účinky máku na lidské zdraví

Mák obsahuje vodu, tuk, vlákninu, bílkoviny, sacharidy, železo, zinek, vápník, měď, mangan, hořčík, fosfor, selen, draslík, sodík, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, vitamíny B, C, E, kyselinu pantotenovou a kyselinu listovou.

Mák má několik funkcí: podporuje obranyschopnost; pomáhá při prevenci chřipky, nachlazení, rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění a při osteoporóze; eliminuje migrénu; normalizuje hladinu cukru v krvi; podporuje vyprazdňování; obnovuje střevní mikroflóru; čistí tlusté střevo; odkyseluje organismus; povzbuzuje a uklidňuje celé tělo; zkvalitňuje spánek; dodává tělu dobrý tuk; snižuje vysoký cholesterol; podporuje pevnost kostní tkáně; podporuje krvetvorbu; zklidňuje nervový systém; při vnějším použití léčí kožní onemocnění (ekzémy, vyrážky, lupénku); zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů.

Zdroj: článek Mák

Poradna

V naší poradně s názvem LUMIGAN A KOJENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Líba.

Během těhotenství mi hrozně prořídly řasy. Můžu použít lumigan když kojím? Bojim se abych neublížila při kojení svému dítěti.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Lumigan se kape do očí a díky tomu se jen minimálně dostává do krevního oběhu a proto by neměl významně ovlivnit kvalitu mateřského mléka. Samozřejmě, že během kojení je lepší nic takového nepoužívat.

Zdroj: příběh Lumigan a kojení

Mák a Warfarin

Pacienti užívající lék Warfarin dostávají mnohdy mylné informace o tom, jak by měli například upravit své stravování. Dávno již neplatí, že by se měli zcela vyvarovat příjmu zeleniny kvůli obsahu vitaminu K, jehož efekt Warfarin blokuje. Důležité je, aby příjem daného vitaminu v dietě byl vyrovnaný. Účinky léku je potřeba pravidelně monitorovat pomocí Quickova testu, jehož výsledek je udáván jako INR (mezinárodní normalizovaný poměr). INR zdravých osob se pohybuje okolo hodnoty 1,0. Projevem zpomalení srážení krve je stoupající INR (při INR 2,0 se plazma sráží přibližně 2x pomaleji než u neléčeného jedince). INR je podle choroby pacienta lékařem nastaveno většinou na 2,0–3,5.

Kromě normálního fungování procesu krevního srážení se vitamin K účastní i tvorby kostní hmoty. Jako doporučený denní příjem pro dospělé se udává rozmezí 70–80 µg. Obsah vitaminu K v dietě by pak neměl překročit 250 µg denně. Příjem vitaminu K vyšší než 300 µg denně již vyžaduje přísnou kontrolu a měl by být shodný každý den, respektive každé 2–3 dny (vzhledem k delšímu poločasu účinné látky může být vyšší příjem vitaminu K jeden den napraven jeho nižším příjmem den následující). Příjem vitaminu K vyšší než 750 µg denně je již nebezpečný a velmi pravděpodobně povede k výraznému rozkolísání INR.

Problémem je, že se obsah vitaminu K v různých druzích zeleniny liší v závislosti na zralosti, způsobu a místě pěstování nebo ročním období. U hovězího a drůbežího masa jeho obsah například záleží na tom, čím byla zvířata krmena. Při krmení zelenou stravou je obsah vitaminu K v mase vyšší. Stejně tak je různá jeho dostupnost z různých zdrojů v závislosti na formě, ve které se vitamin K vyskytuje (například 100 µg vitaminu K v syntetické formě odpovídá 300 µg vitaminu K z brokolice). Velmi kolísavý je obsah vitaminu K v kysaném zelí nebo jiné kvašené zelenině. Těm je tedy vhodnější se při užívání léku Warfarin skutečně zcela vyhnout. Stejně tak je nezbytné vyvarovat se nadměrné konzumace alkoholu. Povolen je maximálně 1 alkoholický nápoj (0,5 l piva, 0,2 dl vína, 0,5 dl destilátu) denně.

V jedné lžíci máku je 0,0 mcg vitaminu K. Tudíž u léku Warfarin není kontraindikovaný.

Mák se stal neodmyslitelnou součástí jídelníčku a hraje důležitou roli i při různých lidových zvycích jako symbol bohatství a hojnosti. Obsahuje pozoruhodné množství bílkovin, vláknin, tuků, hlavně kyselinu linolovou a vitamin E. Je bohatý na železo, hořčík a především na vápník, toho obsahuje mnohem více než mléko či mléčné výrobky. Je zajímavý i jako prevence proti osteoporóze. Má zklidňující účinky a příznivý vliv na zdravotní stav vlasů, nehtů a zubů. Obsahuje všechny důležité látky pro podporu krvetvorby, působí proti anémii a stresu.

Zdroj: článek Mák a užívání Warfarinu

Nepravidelná menstruace po porodu

Menstruace (menstruační cyklus) je děj řízený hormony. Hormonální hladiny mohou ovlivnit různé vlivy – potrava, stres, nemoci, kojení atd. Za normálních okolností žena nemusí během celého kojení menstruovat. Není to však pravidlem, závisí to často na frekvenci kojení, ale i na výživě a tělesném habitu ženy. Funkce podvěsku mozkového nemusí být zcela potlačena, takže může být zachována funkce vaječníků, často se však jedná o neovulační krvácení, které může být nepravidelné a různé intenzity. Některé ženy mají dokonce při kojení zcela pravidelnou menstruaci. I tělesný tuk produkuje jisté hladiny ženských pohlavních hormonů a může mít vliv na krvácení. Všechno je variantou normy a není nutné se zneklidňovat. Při anovulačních cyklech může občas dojít i k silnějšímu zakrvácení, než je obvyklé menstruační krvácení.

Zdroj: článek Menses po porodu

Poradna

V naší poradně s názvem CO OBSAHUJE NEJVIC KALCIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pita.

Že Mák má tolik?????!,to je divné asi překlep ne??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Co obsahuje nejvic kalcia

Menstruace po porodu při kojení

Obnovení menstruace ovlivňuje také délka a kvalita kojení novorozeněte. Ovšem výjimky potvrzují pravidlo – i při plném kojení některé ženy dostaly menstruaci, sotva odezněly příznaky šestinedělí (například sedm týdnů po porodu). Jiné ženy začaly menstruovat třeba i po roce a půl po porodu (při stálém kojení). Rozdíly mohou zaznamenat i matky více dětí – po každém porodu to může být jiné. Jestliže má žena subjektivní pocit, že menstruaci po porodu dlouho nedostává, měla by se poradit se svým gynekologem.

Stále ještě velké procento párů věří tvrzení, že pokud žena nedostala menstruaci nebo plně kojí, nemůže otěhotnět. Pokud partnerská dvojice čeká s nechráněným sexem až do příchodu první menstruace po porodu, může se docela snadno dočkat dalšího ne právě plánovaného přírůstku do rodiny.

Zdroj: článek Menses po porodu

Účinky zázvoru v době laktace

Názory na roli a bezpečnost používání zázvoru v období těhotenství a kojení se liší, někdy je zázvor zakazován zcela, jindy se dovoluje jeho konzumace v přiměřených dávkách. V posledních letech se stal zázvor zvláště v těhotenství poměrně oblíbenou bylinou, protože pomáhá proti různým bolestem a zvláště proti ranním nevolnostem, zvracení a pocitu na zvracení v prvním trimestru. Pokud chcete užívat produkty se zázvorem v období těhotenství či kojení, určitě si vždy dobře pročtěte příbalový leták daného výrobku nebo se poraďte se svým gynekologem či dětským lékařem. Rozhodně nepřekračujte doporučovanou denní dávku, která představuje podle některých studií maximálně 4 gramy denně čerstvého zázvoru, nebo jen 1 gram zázvoru sušeného. Rovněž se nedoporučuje zázvor konzumovat dlouhodobě a pravidelně.

Znovu tedy zdůrazněme, že pokud chcete v období kojení využít léčivých účinků zázvoru (zřejmě proto, že jste nachlazená), raději se poraďte se svým lékařem nebo s pediatrem.

Zdroj: článek Zázvor při kojení

Jedlá soda při kojení

Je obsažena v přípravcích používaných k léčbě nadměrné žaludeční acidózy, perorálních rehydratačních roztocích a tekutinách pro nitrožilní použití, které mají za cíl úpravu akutní metabolické acidózy. Používá se také k dlouhodobé léčbě chronické metabolické acidózy způsobené poruchou funkce ledvin.

Perorální roztoky bikarbonátu neutralizují žaludeční kyselost tvorbou oxidu uhličitého. Zbytek absorbuje střevo. V plazmě je hydrogenuhličitan udržován v normálním fyziologickém rozmezí, přičemž přebytek je eliminován ledvinami.

Epiteliální buňky mléčné žlázy regulují vstup sodíku a bikarbonátu do mateřského mléka s malým vlivem na složení mléka.

Bikarbonát snižuje sekreci prolaktinu v případech sekundární hyperprolaktinémie v důsledku metabolické acidózy, ale neovlivňuje tvorbu mléka.

Přestože je známo, že hydrogenuhličitan sodný je vylučován do mateřského mléka, nebyly nalezeny žádné zprávy popisující jeho použití během kojení u lidí. Užívání jedlé sody jako antacida se však během kojení nedoporučuje.

Zdroj: článek Jedlá soda při kojení

Olej z máku a dna

Dna je forma artritidy, která je způsobena příliš velkým množstvím kyseliny močové v krvi. To může být způsobeno nadprodukcí kyseliny močové (typicky z farmaceutického použití) nebo nedostatečným metabolismem kyseliny močové v těle. Existuje mnoho doplňků pro dnu, které mohou pomoci snížit příznaky a zlepšit základní příčiny dny. Některé z nejlepších doplňků pro dnu zahrnují hořčík, zinek, esenciální mastné kyseliny a vitamín C.

Omega-3 a omega-6 (jako ty, které se nacházejí v oleji z máku) jsou protizánětlivé a je o nich známo, že zlepšují příznaky onemocnění souvisejících s artritidou, jako je dna. Jedna studie [1] prokázala o 33 % nižší riziko vzplanutí dny u těch, kteří konzumovali mořské plody bohaté na mastné kyseliny nebo rybí tuk. Vzhledem k tomu, že se dna obvykle opakuje, užívání denní dávky může být klíčem k prevenci relapsů.

Mák obsahuje zejména mastné kyseliny omega-6. Jedna lžička makových semen obsahuje 2,49 gramů omega-6 a jen 0,02 gramu omega-3.

Zdroj: článek Mák a puriny

Recept na výrobu makového oleje

Suchá semena máku rozmístěte na plech a dejte na 3 minuty do trouby vyhřáté na 100 °C. Potom prohřátý mák nasypte do domácího lisu a vylisujte olej z máku. Takto získaný olej vydrží v chladu a temnu 1 měsíc. Až vám dojde, vylisujte si nový. Nikdy si nedělejte mnoho oleje do zásoby, protože olej po vylisování rychle degraduje. Pokud zůstává uložen v semenech máku, tak vydrží čerstvý až jeden rok do další sklizně.

Olej užívejte denně jednu lžíci po dlouhou dobu, co vám zásoby vystačí.

Zde se můžete podívat na vhodné lisy pro výrobu domácího leje z máku: domácí lis na olej cena.

Zdroj: článek Mák a puriny

Konzumace alkoholu

Dítě by mělo dostat pouze mateřské mléko, ve kterém není ani stopa alkoholu. Alkohol může dítěti nejen ublížit, ale má vliv i na tok mléka (zpomaluje ho) a nenegativně ovlivňuje chování dítěte. To však neznamená, že by se žena měla vzdát veškerého alkoholu běhen celé doby kojení. „Povolená“ dávka alkoholu pro kojící matky je jedna sklenice, a to nejlépe hned po nakojení, aby alkohol stihl do dalšího kojení vyprchat.

Zdroj: článek Správná strava při kojení

Pravidla pro zdravou výživu

Jedná se o pravidla platná pro vyváženou, pestrou a výživnou stravu.

  • Jezte několikrát denně čerstvé ovoce a zeleninu, dodáváte tak tělu vitamíny a nezatěžujete trávicí trakt.
  • Doporučuje se jedení rýže, těstovin, obilovin, chleba a celozrnných výrobků. Cereální výrobky poskytují vitamíny, minerály a spoustu vlákniny.
  • Týdně by se měly jíst 3 druhy masa a dva druhy ryb, protože jsou v těchto potravinách obsaženy bílkoviny, železo a jód.
  • Při kojení jezte mléčné výrobky. Každý den by se měl jimi doplňovat vápník, což představuje jednu sklenici mléka denně, nebo 25 g sýra a 150 g jogurtu.
  • Také jsou velmi užitečné nenasycené rostlinné oleje. Vyhýbejte se skrytým tukům. Velké množství tuků obsahují smažené a obalované potraviny, mnoho typů klobás, plnotučné sýry a potraviny nakládané v oleji.
  • Vybírejte si jogurty, mléčné výrobky a sýry s nízkým obsahem tuku.
  • Doporučuje se používat jodizovanou sůl, která zajistí dostatečný příjem jódu do těla.

Pokud během kojení nechcete jíst určité potraviny, například maso, konzultujte nejprve svůj jídelníček se svým lékařem nebo odborníkem na zdravou výživu.

Zdroj: článek Správná strava při kojení

Zásady kojení

  • Položte dítě co nejblíže ke svému tělu, takže břicho na břicho.
  • Tvář dítěte mějte na své hrudi.
  • V prvních dnech mějte dítě na paži.
  • Nos dítěte by měl být ve výšce bradavky.
  • Ucho, rameno a předloktí dítěte leží v jedné přímce.
  • Nyní kontakt s bradavkou – rty dítěte přiložte k bradavce a počkejte, než se otevřou.
  • Když chcete dítěti prs odebrat, vložte malíček do koutku úst, dítě bude cucat váš prst a bradavku můžete v klidu a bezbolestně vyjmout.

Jestliže jste proti kojení, dopřejte svému dítěti alespoň novorozenecké mléko, takzvané kolostrum, které mu poskytne všechny potřebné nutriční látky.

Zdroj: článek Kojení

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jana Válková


mák a dna
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
mák a průjem
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.