Mák patří mezi potraviny s vysokým obsahem purinů. 100 g gramů suchých semen máku obsahuje 170 mg purinů. Dna je způsobena vysokými hladinami kyseliny močové, která je zapříčiněna konzumací potravin s vysokým objem purinů, kam patří i mák.
Pokud máte dnu, tak mák byste měli konzumovat omezeně a když už si dáte makové buchty nebo šáteček s makovou náplní, tak v tom dni již nekonzumujte žádné maso ani alkohol, který brzdí vylučování kyseliny močové.
V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Švábová.
Může se jíst mák mletý na dnu .
Děkuji Švábová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Mák obsahuje vysoké množství purinů a proto pacienti léčící se se dnou, by měli mák konzumovat jen v malém množství a nebo mohou sníst normální množství, ale ten den již nesmí jíst žádné maso nebo jiné potraviny s vysokým obsahem purinů.
Děti (zejména v batolecím věku) ochutnají mnoho nového. Nejen potravin a tekutin, ale i předmětů nejedlých. Riziko průjmového onemocnění hrozí také při dietní chybě, kumulaci většího množství lidí (virové průjmy), specifickým problémem jsou takzvané cestovatelské průjmy. Průjem není radno podceňovat zejména u malých dětí. Výrazný žlutý průjem patří k lékaři a průjem s krví ve stolici bezodkladně!
Základem léčby je udržení dostatečné míry správného zavodnění a doplňování solí, glukózy a pufrů k udržení správného pH (přibližně řečeno přiměřené kyselosti vnitřního prostředí). Speciální rozpustné směsi (například iontový nápoj Kulíšek) pomáhají k obnově normálních vnitřních poměrů organismu.
Žlutý průjem u novorozence
Malému miminku hrozí rychlé odvodnění neboli dehydratace, spojená s rychlou ztrátou minerálů. Čím je tedy dítě mladší a má nižší hmotnost, tím je pro něj každá ztráta závažnější. Největší nebezpečí tak hrozí právě novorozencům a malým kojencům. To, zda je dítě dehydratované, zjistíte i vy sami doma, pokud máte váhu. Ubývá na váze? Nemočí? Pak je zřejmě odvodněné a okamžitě byste s ním měli spěchat do ordinace dětského lékaře. Většina průjmů má dobrý průběh, pokud přijdete brzy a včas se zahájí rehydratace (zavodnění) a remineralizace solnými roztoky s glukózou nebo rýžovým odvarem.
Žlutý průjem u batolat
V průběhu života postihne žlutý průjem téměř každé dítě. Závažný průběh může mít tato porucha u kojenců, kteří jsou více než starší děti ohroženi ztrátou tekutin. Příčinou akutního průjmového onemocnění v našich podmínkách jsou viry (zvláště časté jsou průjmy způsobené rotaviry) a bakterie (například Salmonella nebo Campylobacter), méně často paraziti. Vzhledem ke složení mateřského mléka trpí průjmy méně často kojené děti než děti uměle vyživované.
Léčba
Léčení spočívá ve včasné náhradě ztracených tekutin a solí (rehydratace) a včasném podání tolerovaných potravin (realimentace) s cílem zabránit dalšímu poškození střevní sliznice a rozvoji chronického průjmu. Rehydratační roztoky jsou roztoky, které lze podávat ústy, lze jimi rychle nahradit ztrátu solí a vody zejména v časném stadiu onemocnění. Roztok je dětmi velmi dobře přijímán, lze jím zvládat i situace doprovázené zvracením. U nás je na trhu volně prodejný rehydratační roztok s názvem „Kulíšek“, takže i v domácích podmínkách lze počáteční stadia onemocnění zvládnout.
Zásady rehydratace Kulíškem (rehydratační roztok) při průjmu:
Roztok podávejte vždy vychlazený na 4–8 °C, po lžičkách, například po 5–10 minutách vždy 5–10 ml roztoku (jedna dnešní čajová lžička má objem 4 ml, takže podáte 2–3 lžičky, interval můžete prodloužit na 15–20 minut podle situace).
Nikdy roztok nedochucujte ovocnou šťávou nebo džusem.
Nikdy nepodávejte nápoje typu Coca-Cola nebo džusy – mají minimum minerálů a příliš cukru, který není pro porušené trávení žádoucí; tyto nápoje lze použít u některých kolapsových stavů starších dětí, ale rozhodně ne při průjmovém onemocnění, které je spojené se zvracením.
Rehydratace musí být rychlá a má být zvládnuta během 4 hodin, během této doby podejte 30–50 ml roztoku na 1 kg váhy dítěte.
Kulíšek obsahuje optimální skladbu a množství těchto solí a glukózy, která pomáhá při jejich vstřebávání. Rozpuštěním v pitné vodě (pro kojence v převařené kojenecké vodě) získáme ideální nápoj pro opětnou rehydrataci (doplnění iontů a vody).
1 sáček suché směsi se rozpouští vždy ve 250 ml vody. Podle stupně dehydratace a tělesné hmotnosti si můžete spočítat, kolik rehydratačního nápoje musíte podat. Podklady pro výpočet najdete v příbalovém letáku.
Kulíšek a Kulíšek Forte není určen jen pacientům s průjmovým onemocněním. S výhodou ho mohou užívat také těhotné ženy (Kulíšek Forte) při ranních nevolnostech, sportovci při a po fyzických výkonech, lidé po slunění či při přehřátí, senioři, pracovníci v horkých provozech a vůbec všichni lidé ohrožení dehydratací. Použití obou výrobků bylo schváleno Českou pediatrickou společností. Kulíšek je k dostání ve všech lékárnách.
Rozhodně však průjem, byť se zdá být banální záležitostí, nepodceňujte – u malých kojenců a batolat může být příznakem náhlé příhody břišní. Někdy průjem provází i zánět středního ucha či prořezávání zoubků.
Žlutý průjem u kojence
Pokud má vaše miminko průjem, kojit v žádném případě nepřestávejte. Ke kojení přidejte ještě nedráždivou stravu. Vhodná je například mrkev uvařená s rýží, banány nebo jemně nastrouhané jablko. Důležitý je dostatečný příjem tekutin. Vzhledem k závažnosti průjmových onemocnění u malých dětí, by měl zdravotní stav zhodnotit lékař.
Léčba
Léčba bývá často nemocniční. Většinou je kojenec napojen na infuzi a také mu provedou několik vyšetření. Může se totiž jednat o rotavirovou infekci. Hospitalizace trvá obvykle týden.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI REKTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Ondráček.
Mám problémy co jíst po operaci tlustého střeva-třeba co olejovky,čokoláda margot,sušenky ,oplatky.Děkuji za názor.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Po dobu 4 až 6 týdnů od operace byste měl konzumovat jídlo s nízkým obsahem vlákniny. Tepelně neupravené ovoce a zelenina mají vysoký obsah vlákniny. Mohou být křupavé (jako mrkev) nebo vláknité (jako celer) a těžko se žvýkají na malé kousky. Mohou mít tvrdé slupky (jako jablka) nebo semena, která jsou těžko stravitelná. To vše může při hojení podráždit vaše tlusté střevo. Vyhněte se těmto potravinám na několik týdnů, až se zotavíte, a poté je pomalu zařaďte zpět do svého jídelníčku.
Po resekci střeva je běžné mít průjem. Protože vaše tlusté střevo je najednou kratší, natrávená potrava nemá tak dalekou cestu (ani tolik času, aby se zformovala do pevné stolice), než opustí vaše tělo. Některé věci mohou průjem zhoršit:
- Mastná masa
- Máslo a smetana
- Smažená jídla
- Mastné svačiny jako bramborové lupínky Průjem obvykle po několika týdnech odezní. Pak si tato jídla můžete čas od času vychutnat znovu.
Kořeněná jídla mohou podráždit váš trávicí systém a způsobit průjem nebo nepříjemné nadýmání – zvláště když se vaše střevo hojí. Váš lékař může doporučit nekořeněnou dietu několik týdnů po operaci. A nejsou to jen pálivé věci, na které si musíte dávat pozor. Problémy mohou způsobit také bylinky a koření s drsnou texturou - jako je nasekaný rozmarýn, drcený pepř nebo kmín.
Ve fazolích je druh cukru, který není pro vaše tělo snadno stravitelný. Po jejich konzumaci můžete mít plynatost nebo se cítit nafouklí. Můžete mít také potíže s laktózou, cukrem, který se nachází v mléce a dalších mléčných výrobcích. Plynatost je normální součástí trávení, ale zatímco se léčíte po operaci střev, může to být nepříjemné nebo dokonce bolestivé.
Kofein, je stimulant. To znamená, že urychluje aktivitu ve vašem těle - včetně střev. Nápoje vyrobené s cukrem nebo umělými sladidly mohou také způsobit průjem. Bublinky v nápojích mohou způsobit plynatost a nadýmání. Proto pijte čistou vodu bez bublinek.
Alkohol může stimulovat vaše střeva a způsobit častější stolici. Vyhýbejte se tomu, dokud se vaše trávení nevrátí do normálu. Navíc většina lékařů říká, že po žádném typu operace se nemá pít alkohol. Může interferovat s vašimi léky proti bolesti a zpomalit proces hojení.
Když znovu začnete jíst pevnou stravu, můžete se zasytit rychleji než dříve. Zkuste si dát během dne několik malých jídel místo tří velkých. Snáze je strávíte a bude méně pravděpodobné, že způsobí plynatost nebo nadýmání. Jezte pomalu a každé sousto úplně rozžvýkejte – do tvaru bramborové kaše – než to spolknete.
Jakmile bude vaše trávení lepší, můžete se začít vracet k normální stravě. Přidejte jedno nové jídlo denně, jednu porci po druhé, abyste se naučil, jak vaše tělo na každou z nich reaguje. To také pomůže vašim střevům pomalu se přizpůsobit trávení více potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky. Pijte hodně vody, abyste neměli zácpu.
Co se týče potravin, na které se ptáte, tak olejovky, čokoláda Margot, sušenky a oplatky můžete zkusit v jednom dni zařadit do stravy a vyzkoušet jaká bude reakce. Když nebudete mít nepříjemné pocity, tak můžete tyto potraviny normálně konzumovat.
Průjem je zvýšení frekvence stolice, zřídnutí stolice, nebo obojí.
Průjem je způsoben zvýšenou sekrecí tekutiny do střeva, snížením absorpce tekutiny ze střeva, nebo rychlým průchodem stolice přes střeva.
Průjem může být definován absolutně, nebo relativně. Absolutní průjem je definován jako více než pět stolic denně nebo tekutou stolicí. Relativní průjem je definován jako zvýšení počtu stolic za den, nebo zřídnutí stolice ve srovnání s obvyklou stolicí.
Průjem může být akutní, nebo chronický a každý má různé příčiny a způsoby léčby.
Mezi komplikace průjmu patří dehydratace, elektrolytové (minerální) abnormality a podráždění konečníku.
Dehydratace může být léčena perorálními rehydratačními roztoky, a pokud je to nutné, může dojít k aplikaci intravenózních tekutin.
Testy, které se provádějí při hodnocení akutního průjmu, zahrnují vyšetření stolice na bílé krvinky a parazity, kultury stolice na bakterie, testování stolice na toxiny typu C a krevní testy na poruchy hladiny elektrolytů.
Testy, které bývají zapotřebí při hodnocení chronického průjmu, jsou vyšetření stolice na parazity, vyšetření horní části gastrointestinálního traktu rentgenem, eriografie, esophago-gastro-duodenoscopy s biopsií, koloskopie s biopsií, vodíkové dechové zkoušky a měření tuku ve stolici.
Průjem může být léčen sorbenty, antipropulzivy a sloučeninami bismutu.
Antibiotika by neměla být použita při léčbě průjmu, pokud nejsou kultury prověřené na bakteriální infekce, které vyžadují antibiotika (zejména se jedná o těžký průjem, který je pravděpodobně infekčního původu), nebo pokud má jedinec závažné základní onemocnění.
V naší poradně s názvem PRŮJEM U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Okrajkova .
Dobrý den chtěla bych se zeptat před třemi dny u mě zřejmě začala střevní chřipka měla jsem dva dny teploty okolo 38 stupňů a bolesti a křeče v žaludku a břiše a průjem teď se to trochu zklidňuje dodržují dietu a pijí černý čaj a nepřímou minerálku Mattoni nic jsem proti průjmu nebrala tak se chci zeptat jestli jsem neudělala chybu v tom ze jsem třeba měla užívat endiaron proti průjmu mám obavy aby tam nezůstaly nějaké bakterie nebo nějaká infekce ve střevech nevím co mám teď dělat jestli to začít brát nebo už nemusím a čím upravit správnou funkci střev vodnaty průjem už nemam ale pevnou stolici taky ne můžete mi prosím poradit předem děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Způsobů, jak se zbavit průjmu je několik. Vy jste si vybrala ten nejstarší ve formě diety. Tento způsob léčby je také účinný a vede k vyléčení. Pokud tedy příznaky, jako jsou křeče a vodnatá stolice, mizí, tak již není třeba užívat endiaron. Na zhutnění stolice funguje hořká čokoláda nebo vařená rýže s mrkví.
Postup: Vejce s cukrem šleháme asi 5 minut. Pokračujeme ve šlehání a postupně přidáváme olej, poté mléko a nakonec mouku smíchanou s mákem a práškem do pečiva. Těsto nalijeme na plech s pečicím papírem a dáme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme dočervena. Vystydlý makovec polijeme čokoládovou polevou nebo pocukrujeme.
Těsto: 1 vejce, 150 g hrubé krupice, 100−150 g hrubé mouky, 800 g brambor vařených ve slupce, 50 g škrobové moučky, 1/2 lžičky soli.
Postup: Brambory očistíme a uvaříme ve slupce. Brambory necháme vychladnout, potom je oloupeme a nastrouháme na vál. Osolíme je, přidáme škrobovou moučku a mouku s krupicí. Nakonec doprostřed všech ingrediencí uděláme důlek, do kterého rozklepneme vajíčko. Rukama vypracujeme vláčné a pevné těsto, jež se téměř nelepí. Těsto rozdělíme na stejné dílky a vyválíme z nich šišky. Ty vložíme do vroucí mírně osolené vody a zvolna vaříme asi 10 minut. Uvařené šišky vyndáme děrovanou naběračkou a necháme okapat (třeba na sítu). Šišky dáme na talíř a posypeme je mletým mákem, který jsme smíchali s vanilkovým cukrem. Podle chuti můžeme na teplé bramborové šišky položit plátky másla a ještě je pocukrovat. Bramborové šišky s mákem podáváme ihned po jejich přípravě jako hlavní chod.
Škubánky s mákem
Ingredience: 1 kg brambor, 300 g hrubé mouky, rozpuštěné máslo nebo sádlo, mletý mák, moučkový cukr, tvaroh na strouhání.
Postup: Oloupané a rozkrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme, brambory necháme v nádobě, zpět nalijeme pouze část vody, přisypeme mouku a necháme dojít (přibližně 15 minut). Pak brambory rozšťoucháme dohladka (můžeme ještě přilít vodu z brambor). Po 10 minutách se hmota přestane lepit (můžeme ještě trochu přisolit). V rozpuštěném másle nebo sádle namáčíme lžíci a vykrajujeme škubánky. Na talíři je posypeme mletým mákem, nastrouhaným tvarohem a cukrem a můžeme je polít máslem nebo sádlem.
Lokše s mákem
Ingredience: 700 g vařených prolisovaných brambor, špetka soli, 300 g hladké mouky, 50 g rozpuštěného sádla, švestková povidla, 100 g mletého máku, 100 g moučkového cukru.
Postup: Brambory uvařené ve slupce oloupeme, prolisujeme, přidáme sůl a mouku a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále těsto rozválíme a vytvoříme dlouhý váleček, který rozkrájíme na stejně velké kousky. Z každého kousku rozválíme placku a na rozehřáté plotně nebo plotýnce placky upečeme. Upečené lokše potřeme rozpuštěným sádlem a povidly, posypeme mákem a moučkovým cukrem (nebo je posypeme jen mákem s cukrem) a stočíme je.
Slané vdolečky
Ingredience: 1 kg hladké mouky, 1 vejce, 1/2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1 kostka droždí, 2−3 lžíce tuku, 250 ml vlažného mléka, 1/2 misky máku se solí.
Postup: Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, ze kterého následně vytvarujeme malé bochánky. Ty dáme na vymaštěný plech, potřeme je vodou a posypeme mákem se solí. Pečeme dozlatova při 200 °C. Po upečení potřeme vdolečky máslem.
Makové peciválky
Ingredience: 300 g brambor, 400 g polohrubé mouky, 35 g cukru, 1 žloutek, 22 g droždí, 1−2 lžíce mléka, sůl, olej na potření, 80 g mletého máku, 70 g moučkového cukru, 70 g másla, pečicí papír.
Postup: Brambory uvaříme ve slupce, slijeme a necháme trochu vychladnout. Oloupeme je a úplně vychladlé pak nastrouháme na jemném struhadle nebo je umeleme. Dáme je na pomoučený vál, přidáme žloutek, sůl, prosetou mouku, cukr, rozdrobené droždí a mléko a vypracujeme tužší těsto. To dáme na teplé místo, přikryjeme utěrkou a necháme ho asi 40 minut kynout. Pak na pomoučeném vále těsto rozkrájíme asi na 20 stejných dílků, z nichž vytvarujeme bochánky (o průměru cca 4 cm). Položíme je stisknutou stranou těsta na plech s pečicím papírem a necháme dalších 20 minut kynout. Poté je potřeme olejem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dorůžova. Během pečení je ještě jednou pomastíme. Upečené peciválky těsně před podáváním spaříme vařící vodou. Dáme je na talíř, vidličkou je roztrhneme, posypeme mákem smíchaným s cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.
Koláč s mákem
Ingredience: 3 vejce, 200 g cukru krupice, 260 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, 1 a 1/2 dl oleje s mlékem, švestky, mletý mák, cukr moučka.
Postup: Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme ostatní ingredience a hotové těsto vylijeme na plech. Posypeme mákem smíchaným s cukrem, poklademe švestkami a znovu posypeme mákem s cukrem. Vložíme do vyhřáté trouby.
V naší poradně s názvem ŽLUTÝ PRŮJEM JAK LÉČIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika vasickova.
jak lecit prujem abych mela traveni fit mela jsem chripkku zvracela jsem pak se dostavil prujem a nejak nevim jak na nej jsem unavana stoho vseho prosim o radu dekuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Smecta je volně prodejný přírodní přípravek proti průjmu. Zároveň si kupte probiotika. Tato kombinace vám určitě pomůže průjem zastavit.
Pacienti užívající lék Warfarin dostávají mnohdy mylné informace o tom, jak by měli například upravit své stravování. Dávno již neplatí, že by se měli zcela vyvarovat příjmu zeleniny kvůli obsahu vitaminu K, jehož efekt Warfarin blokuje. Důležité je, aby příjem daného vitaminu v dietě byl vyrovnaný. Účinky léku je potřeba pravidelně monitorovat pomocí Quickova testu, jehož výsledek je udáván jako INR (mezinárodní normalizovaný poměr). INR zdravých osob se pohybuje okolo hodnoty 1,0. Projevem zpomalení srážení krve je stoupající INR (při INR 2,0 se plazma sráží přibližně 2x pomaleji než u neléčeného jedince). INR je podle choroby pacienta lékařem nastaveno většinou na 2,0–3,5.
Kromě normálního fungování procesu krevního srážení se vitamin K účastní i tvorby kostní hmoty. Jako doporučený denní příjem pro dospělé se udává rozmezí 70–80 µg. Obsah vitaminu K v dietě by pak neměl překročit 250 µg denně. Příjem vitaminu K vyšší než 300 µg denně již vyžaduje přísnou kontrolu a měl by být shodný každý den, respektive každé 2–3 dny (vzhledem k delšímu poločasu účinné látky může být vyšší příjem vitaminu K jeden den napraven jeho nižším příjmem den následující). Příjem vitaminu K vyšší než 750 µg denně je již nebezpečný a velmi pravděpodobně povede k výraznému rozkolísání INR.
Problémem je, že se obsah vitaminu K v různých druzích zeleniny liší v závislosti na zralosti, způsobu a místě pěstování nebo ročním období. U hovězího a drůbežího masa jeho obsah například záleží na tom, čím byla zvířata krmena. Při krmení zelenou stravou je obsah vitaminu K v mase vyšší. Stejně tak je různá jeho dostupnost z různých zdrojů v závislosti na formě, ve které se vitamin K vyskytuje (například 100 µg vitaminu K v syntetické formě odpovídá 300 µg vitaminu K z brokolice). Velmi kolísavý je obsah vitaminu K v kysaném zelí nebo jiné kvašené zelenině. Těm je tedy vhodnější se při užívání léku Warfarin skutečně zcela vyhnout. Stejně tak je nezbytné vyvarovat se nadměrné konzumace alkoholu. Povolen je maximálně 1 alkoholický nápoj (0,5 l piva, 0,2 dl vína, 0,5 dl destilátu) denně.
V jedné lžíci máku je 0,0 mcg vitaminu K. Tudíž u léku Warfarin není kontraindikovaný.
Mák se stal neodmyslitelnou součástí jídelníčku a hraje důležitou roli i při různých lidových zvycích jako symbol bohatství a hojnosti. Obsahuje pozoruhodné množství bílkovin, vláknin, tuků, hlavně kyselinu linolovou a vitamin E. Je bohatý na železo, hořčík a především na vápník, toho obsahuje mnohem více než mléko či mléčné výrobky. Je zajímavý i jako prevence proti osteoporóze. Má zklidňující účinky a příznivý vliv na zdravotní stav vlasů, nehtů a zubů. Obsahuje všechny důležité látky pro podporu krvetvorby, působí proti anémii a stresu.
V naší poradně s názvem ZLUTA RIDKA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.
Dobry den,
Rad bych se zeptal, jestli muze mit nejaky vliv na stolici cisteni strev soli. Nevim, kdy presne me problemy zacali ale zhruba pred tremi tydny jsem si precetl clanek, jak si procistit organismus, tak sem to zkusil. Popravde nevim o tom, ze bych se nasledne snazil dostat nejake probioticke kultury. Blbost. To si rikam dneska taky ale v te dobe mi to nedoslo. A v poslednich tydnech,dnech mam zlutou a ridkou stolici. Bolesti zadne. Mozna lehce na prave strane u slepeho streva ale sam nevim, jestli to neni spis nafouknutim. Mozna z meho prohmatavani a stresovani. Mensi nabeh na karcinofobii by tu byl :) a stresovani v posedni dobe bylo az moc. Mel jsem dovolenou poslednich 14 dni a musim priznat, ze jsem kazdy den pil alkohol. ne moc ale vetsinou min. pivo sklenicku vina atd. Pred par (dny cca 4dny) jsem prestal pit uplne, zacal jsem pouzivat makrobiotika a od vcerejska jim tmavou cokoladu. Pomalu se to zlepsuje ale protoze jsem v Anglii novy a sveho obvodniho lekare muzu navstivit az za tri tydny, tak nevim, jestli nejit radsi na pohotovost a zadat o vysetreni. Cekat, cist clanky plne strasaku o rakovine slinivky nebo byt v klidu a cekat na zlepseni a vysetreni za tri tydny? Je mi jasne, ze dotaz je asi jeden z nejdivnejsich, co tu kdy bude ale jsem uprimny. Predem moc dekuji a kdyby byla moznost Vam zavolat, tak to rad udelam. Diky.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Průjem nebo u vás řídká žlutá stolice je častým průvodním jevem detoxikace a slouží tělu k rychlému vypuzení škodlivin z těla. Obvykle po skončení detoxikační kůry končí i průjem a vše se vrací k normálu. Začněte znovu normálně jíst a pít a stolice by se měla vrátit do normálu. Pomoci si můžete přípravkem Smecta, který se dá koupit i v Anglii. Kdyby průjem přetrval, tak se obraťte na svého lékaře po návratu do ČR.
Dostatečný přísun máku je důležitý po celý život, zvláště pak ve vývinu, po padesátce a v těhotenství. Nejvíce vápníku přitom neobsahují mléčné výrobky, ale mák. Ten je z hlediska množství vápníku na prvním místě mezi potravinami (obsahuje až dvanáctkrát více vápníku než mléko). Makové koláče či buchty s mákem se proto doporučují těhotným ženám a lidem trpícím osteoporózou. Již ve 100 gramech mletého máku se nachází doporučená denní dávka vápníku, tedy přibližně 1 200 až 1 400 miligramů.
V naší poradně s názvem VODOVÁSTOLICEPŘICHÁZÍ Z NIČEHO NIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat konkrétně co můžepřispůsobittento průjmový stav. Celá rodina konzumuje to co já .A ta průjmy nemá. Už jsem byla i na vyšetřwní cona břicha a tam zjistily že jsem zaplynovaná. Opět jsem dostala tento průjem. Průjem je řídký jyk obarvená voda s kousky potravin , především zeleniny.Tady ten průjem se mě občas podaří přemoct hořkou čokoládou nebo borůvkovým jogurtem. A někdy je tak silný že ho nedokážu zastavit i dva dny. Jednou jsem šla i do práce a nedoběhla jsem na wc a tak mě museli poslat domů. tento stav se objevil z ničeho nic. Je velice zajimavé že když jsem šla do práce tak mě bylo fajn.
Děkuji za radu Hrubá
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Průjem u vás může způsobovat mnoho faktorů. Nejčastěji se jedná o nerovnováhu střevní flóry, ale může jít i vážnější stavy jako je ulcerózní kolitida. Určitě nejlepší pomoc dostanete, když se necháte vyšetřit na gastroenterologii. Tam přesně zjistí stav vašeho zažívacího ústrojí a můžou vám poskytnout cílenou a účinnou léčbu. Sama si můžete taky pomoci, i když ne tak účinně, a to užíváním probiotik po dobu jednoho měsíce a k tomu několik dní můžete zkusit i přípravek Smecta, který přírodním způsobem zahušťuje stolici.
Mák obsahuje vodu, tuk, vlákninu, bílkoviny, sacharidy, železo, zinek, vápník, měď, mangan, hořčík, fosfor, selen, draslík, sodík, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, vitamíny B, C, E, kyselinu pantotenovou a kyselinu listovou.
Mák má několik funkcí: podporuje obranyschopnost; pomáhá při prevenci chřipky, nachlazení, rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění a při osteoporóze; eliminuje migrénu; normalizuje hladinu cukru v krvi; podporuje vyprazdňování; obnovuje střevní mikroflóru; čistí tlusté střevo; odkyseluje organismus; povzbuzuje a uklidňuje celé tělo; zkvalitňuje spánek; dodává tělu dobrý tuk; snižuje vysoký cholesterol; podporuje pevnost kostní tkáně; podporuje krvetvorbu; zklidňuje nervový systém; při vnějším použití léčí kožní onemocnění (ekzémy, vyrážky, lupénku); zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů.
Ve svém příspěvku PRŮJEM A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbyněk.
Průjem jsem vždycky léčil Endiaronem. Poslední dobou už nezabíral. V lékárně mi poradili nějaká probiotika Probiolact. Stačílo si dát jednu tobolku ráno, druhou večer a průjem odezněl.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alice.
Já mám na průjem osvědčený probiotika Probiolact. Když začnu mít problémy, dám si 2 tablety ráno a 2 večer a druhý den funguju jako by nic.
Při kojení přijímejte tu nejpřirozenější potravu, která je snadno stravitelná a minimálně alergenní. Vzhledem k tomu, že mléko patří mezi časté alergeny, je vhodnější konzumovat při kojení právě mák, a to též proto, že obsahuje mnohem více vápníku než mléko, jak již bylo řečeno.
Indikace antibiotik: Používají se na vážné infekce dýchacích a močových cest; sepse; gynekologické infekce. Je účinný i na infekce různých meningitid a Lymskou boreliózu.
Dávkování antibiotik: Acefa + Cefobid: nitrožilně 2 – 4 gramy za 12 hodin pro dospělou osobu
Obchodní název antibiotik: Cefotaxime, Claforan, Sefotak
Indikace antibiotik: Používají se na léčení sepsí, hnisavých meningitid, závažných pneumonií a vážných močových infekcí.
Dávkování antibiotik: Cefotaxime + Sefotak: záleží na závažnosti onemocnění. Při lehčí infekci se nitrožilně používá 1 g za 12 hodin pro dospělou osobu, u těžké infekce je dávkování také nitrožilně ale 2 g za 6 – 8 hodin pro dospělou osobu.
Indikace antibiotik: Používají se u vážných respiračních infekcí, hnisavých infekcí, peritonitidy a u těžké infekce močových cest.
Dávkování antibiotik: Ceftazidim + Forum: nitrožilně 1 – 2 g za 8 – 12 hodin pro dospělou osobu. Ale u léčby meningitid je dávkování pro dospělou osobu 2 g za 8 hodin nitrožilně.
Do této skupiny antibiotik patří také CEFDNIR, CEFDITOREN,CEFTIBUTEN, CEFTIZOXIM (obchodní název antibiotika Cefizox). Tyto antibiotické látky patří do skupiny širokospektrých antibiotik, která se užívají proti grampozitivním i gramnegativním bakteriím. Těmito antibiotiky se léčí těžší infekce, meningitidy, Lymeská borelióza s neurologickými symptomy. Vedlejšími účinky těchto antibiotik jsou alergické reakce, nevolnosti, průjmy.
Nevolnost a zvracení mohou být častým vedlejším účinkem operace. Někdy se však může objevit i akutní nebo chronický průjem. Akutní průjem obvykle odezní po dni nebo dvou. Chronický průjem je průjem, který trvá minimálně 4 týdny.
Tyto typy operací mají vyšší riziko chronického průjmu:
žlučník;
žaludek;
tenké střevo;
tlusté střevo;
slepé střevo;
játra;
slezina;
slinivka břišní.
Proč někteří pacienti zažívají chronický průjem po operaci? Existuje několik možných vysvětlení:
bakteriální přemnožení v okolí chirurgického místa;
rychlejší vyprazdňování žaludku, nejčastěji v důsledku operace žaludku;
horší vstřebávání živin ve střevech, zvláště pokud byla část střev odstraněna;
zvýšení produkce žluči, která může sloužit jako projímadlo - nejčastěji k tomu dochází při operacích zahrnujících žlučník nebo játra
Indikace antibiotik: Používá se na léčbu klostridiové kolitidy.
Dávkování antibiotik: Dificlir: perorálně 200 mg za 12 hodin pro dospělou osobu
Nežádoucí účinky: bolesti břicha, krvácení ze zažívacího traktu, nauzea, závratě, zvracení
Účinná antibiotická látka: FOSFOMYCIN
Obchodní název antibiotik: Rapidnorm, Urifos
Indikace antibiotik: Používají se na léčbu močových cest.
Dávkování antibiotik: Rapidnorm + Urifos: perorálně 3 g jednorázově pro dospělou osobu
Nežádoucí účinky: bolest břicha, bolest hlavy, bolest krku, bolest zad, nevolnost, rýma, slabost, závratě, vyrážka, zažívací potíže
Účinná antibiotická látka: LINEZOLID
Obchodní název antibiotik: Dilizolen, Gramposimide, Lineza, Linezolid, Natlinez, Zyvoxid
Indikace antibiotik: Používají se na těžké infekce, na léčbu pneumonie, onemocnění MRSA, na katétrovou sepsi, na léčbu komplikovaných infekcí kůže a měkkých tkání.
Dávkování antibiotik: Dilizolen + Gramposimide + Natlinez: nitrožilně 600 mg za 12 hodin pro dospělou osobu
Lineza + Linezolid + Zyvoxid: nitrožilně nebo perorálně 600 mg za 12 hodin pro dospělou osobu
Indikace antibiotik: Používá se na léčbu ATB, těžkých infekcí měkkých tkání a břišních infekcí.
Dávkování antibiotik: nejprve nitrožilně 100 mg a pak 50 mg za 12 hodin pro dospělou osobu
Nežádoucí účinky: nevolnost, zvracení, průjmy, absces, nižší krevní srážlivost, závratě, podráždění, bolesti břicha, nechutenství, svědění, bolesti hlavy
Účinná antibiotická látka: AMPLICIN + SULBAKTAM
Obchodní název antibiotik: Unasyn
Indikace antibiotik: Používá se na běžné respirační a močové infekce.
Dávkování antibiotik: perorálně 375 mg (1 – 2 tablety) za 12 hodin
Nežádoucí účinky: průjmy, nevolnost, zvracení, bolest v nadbřišku, vyrážka, svědění kůže, ospalost, únava
Účinná antibiotická látka: PRULIFLOXACIN
Obchodní název antibiotik: Unidrox
Indikace antibiotik: Používá se na léčbu infekcí močových a dýchacích cest (jen pokud nezabírají jiná antibiotika).
Dávkování antibiotik: perorálně 600 mg za 24 hodin pro dospělou osobu
Nežádoucí účinky: kožní vyrážka, otoky, potíže s dýcháním, bolest svalů
Účinná antibiotická látka: TELAVANCIN
Obchodní název antibiotik: Vibativ
Indikace antibiotik: Používá se v okamžiku, kdy jiná antibiotika nezabírají na léčbu MRSA a těžké pneumonie.
Dávkování antibiotik: nitrožilně 10 mg/kg za 24 hodin pro dospělou osobu
Lidé s diabetem mohou mít časté průjmy z těchto příčin:
Autonomní neuropatie: Postupem času se u lidí s diabetem může vyvinout neuropatie z vysoké hladiny cukru v krvi. Neuropatie může vést k problémům s tím, jak jídlo a tekutiny procházejí tlustým střevem. Ovlivňuje také celkové fungování vašeho trávicího systému. Můžete mít zácpu střídavě s průjmem.
Problémy v tenkém nebo tlustém střevě: Tekutiny mohou rychleji procházet tlustým střevem. V důsledku toho možná budete potřebovat stolici častěji a naléhavěji. Stolice může být vodnatá, protože nemá čas ztuhnout - zbavit se vody.
Jiné gastrointestinální potíže: Lidé s cukrovkou mohou mít jiné střevní potíže. Stavy, jako je syndrom dráždivého tračníku, způsobují průjem.
Sladidla: Lidé s cukrovkou často konzumují hodně umělých sladidel. Tato sladidla mohou někdy způsobit průjem.
Metformin: Tento lék na cukrovku může způsobit žaludeční potíže, včetně průjmu.
Další možné příčiny průjmu souvisejícího s cukrovkou:
Produkty s cukernými alkoholy: Patří mezi umělá sladidla a jejich konzumace ve velkém množství může způsobit žaludeční křeče a průjem. Zkontrolujte štítky produktů a zkontrolujte, zda v potravinách s nízkým obsahem uhlohydrátů nebo bez cukru, pečivu a omáčkách nejsou přidané cukerné alkoholy. Tyto složky obvykle končí na „ol“, včetně xylitolu a sorbitolu. Mnoho lidí zjistilo, že sorbitol má právě u nich laxativní účinek.
Celiakie: Někteří lidé s cukrovkou mohou mít také celiakii nebo nesnášenlivost lepku. Konzumace i nepatrného množství lepku (bílkoviny v pšenici a některých dalších obilovinách) jim může způsobit průjem nebo jiné zažívací potíže.
Bakterie v trávicím traktu: Někdy se tekutiny a potraviny pohybují trávicím systémem pomaleji. Bakterie mohou růst, což přispívá k průjmu.
Kvasinková infekce v GI traktu: Pokud máte trvale vysokou hladinu cukru v krvi, mohou se ve vašem gastrointestinálním traktu tvořit kvasinkové infekce. Tyto infekce mohou také způsobit průjem. Naštěstí mohou pomoci antifungální léky, které snadno léčí tyto infekce.
Exokrinní pankreatická insuficience: S tímto problémem vaše slinivka neprodukuje dostatek enzymů, což ovlivňuje trávení. To může způsobit průjem.
Rozlišujeme dva typy průjmů – akutní a chronický. Akutní průjem začíná náhle a trvá krátkou dobu – méně než 4 týdny. Nejčastěji je infekčního původu a způsobují ho viry, bakterie nebo paraziti. Průjem může způsobit i dietní chyba, bývá vedlejším účinkem při podávání určitých léků (například antibiotik), nebo zkonzumuje-li dítě nadměrné množství potravin obsahujících větší množství vody (například meloun), nebo se průjem objeví v důsledku alergie na určitou potravinu.
O chronickém průjmu hovoříme tehdy, trvá-li déle než 4 týdny. Tento stav je nutno v každém případě konzultovat s lékařem, který zváží podrobnější vyšetření. Chronický průjem může mít organickou příčinu (například nedostatečná činnost slinivky, zánět střeva a tak dále), ale i psychickou (například stres).
Při infekcích gastrointestinálního traktu nebo jiných infekcích, které postihují i střevo, může být stolice hlenovitá, kašovitá, vodnatá, v hlenu se může objevit hnis či krev.
Při nedostatku enzymů ve střevě je stolice kašovitá, hutná, často se leskne, zapáchá. V tomto případě tělo nedokáže stravu dostatečně rozštěpit a strávit.
Podobný vzhled vykazuje stolice při onemocnění střevní sliznice. V tomto případě tělo nedokáže stravu dostatečně vstřebat (například při celiakii).
Diabetes může způsobit průjem spolu s několika dalšími gastrointestinálními (trávicími) problémy. Průjem je častým příznakem cukrovky. Je častější u lidí, kteří mají cukrovku delší dobu.
Někdy lidé s průjmem souvisejícím s cukrovkou také zažívají fekální (střevní) inkontinenci, zejména v noci. Je to proto, že poškození nervů (neuropatie) v důsledku cukrovky ovlivňuje anální svěrač. Anální svěrač je sval, který se otevírá a zavírá, aby umožnil výkalům opustit vaše tělo.
Může za to enteropatie související s diabetem a jde o specifický typ poškození nervů. Ovlivňuje trávicí systém. Mnoho lidí s enteropatií související s diabetem má průjem, zácpu a fekální inkontinenci.
Jak častý je průjem související s cukrovkou?
Průjem u cukrovky je běžný. Asi 22 % lidí s diabetem (asi 1 z 5 lidí) může mít časté průjmy.
Žlutý průjem se může objevit kdykoliv v průběhu těhotenství, jeho příčinu je třeba hledat v prvé řadě v dietní chybě nebo v infekci. V takových případech je třeba zvýšit přívod tekutiny (neslazeného čaje) k úhradě ztráty tekutin.
Léčba
Trvá-li průjem dva a více dnů, je třeba vyhledat lékaře, který případně odebere vzorek stolice pro bakteriologické vyšetření a doporučí další postup. Snažte se nejíst mastná a tučná jídla. Naordinujte si jídla dietní, piškoty, suchary, rýži a podobně. Pijte neperlivou vodu nebo čaje. Tím, že dochází k průjmu před porodem, se tělo připravuje na samotný porod a tímto způsobem se čistí. Pokud užíváte v těhotenství hořčík, jeho vedlejším účinkem může být právě výše zmiňovaný průjem. V tomto případě na určitou dobu magnezium vysaďte.