Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

MAKROBIOTICKÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ


MAKROBIOTICKÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ je jedno z témat, o kterém se můžete dočíst v našem článku. Makrobiotika a zdravá strava jsou pojmy, s nimiž se celkem často setkáváme v dnešních médiích. Makrobiotika však není jen o jídle, je to ucelený, dalo by se říci filozofický systém, zasahující do stylu života, stravy, myšlení a pracující s energiemi JIN (ženská, ochlazující, pasivní, uvolňující) a JANG (mužská, zahřívající, aktivní, stahující), které jsou obsaženy ve všem kolem nás, tedy i v jídle.


Makrobiotická strava

V makrobiotické stravě jde především o to, dodat tělu vše, co v danou chvíli potřebuje. Stejně jako v běžném stravování víme, že pokud těžce pracujeme, potřebujeme jinou skladbu jídelníčku, než když sedíme osm hodin v kanceláři. Tak je tomu i v makrobiotice. Jinak se budeme stravovat v souladu s přírodou na věčně zamrzlé Aljašce nebo Sibiři (jako vegetarián bych tam umřel hlady), jinak v teplých krajích u moře, jinou potravu potřebujeme ve věku dvou let, jinou v šedesáti a zcela odlišně jíme v devadesáti letech. Jinou stravu budu jíst jako nemocný s alergií, jinou s cukrovkou. Mám-li málo pohybu, musím to vyvažovat stravou. Nebo naopak. Když hodně jím, musím se více hýbat.

Cílem makrobiotiky je vědět a cítit, co je třeba tělu dodat. Rodinnými zvyklostmi ve stravování, ve školních jídelnách, v rychlých občerstveních, v restauracích, v cukrárnách, v supermarketech jsme ztratili cítění pro potřeby organismu. Při makrobiotickém stravování a způsobu života se vrací i cit a správné chutě v jídle.

Stačí si vzpomenout na zvyky našich babiček a dědů. Ovoce jedli pouze v době jeho zralosti. Ne v zimě. V zimě bylo ovoce sušené, v marmeládách a později, s vynálezem zavařování, v kompotech. Toto je respektování makro- i mikrokosmu, kdybychom žili na jihu, jedli bychom po celý rok ovoce jižní, ale my jsme v Česku. Zde se rodí ovoce jednou za rok a v tu dobu se má jíst. Lidský organismus ví, kdy jíst jaké ovoce – když je zralé, čerstvé. Jedině tehdy dodává energii, nejenom různé prvky a vitamíny. V tu dobu je to „živá“ strava.

V zimě se v našich zeměpisných šířkách jedlo kysané zelí, okurky. A hlavně sušené ovoce. Tělo si žádalo vitamíny a stopové prvky v této formě. Navíc v zimě ovoce a zeleninu tolik nepotřebujeme, dle makrobiotiky se všichni svým způsobem ukládáme k zimnímu spánku. Vše v těle se nám zpomalí, naše orgány si chtějí odpočinout. Jenže v dnešní době se stejně stresujeme v pracovním či soukromém životě, ať je zima, jaro, léto, podzim. Svítí umělá světla, čili je stejná doba svitu, spíme v teplých místnostech, tělo v noci neprochladne, zrovna tak v létě nechodíme bosky, chodidla, na kterých máme důležité body, nejsou otužilá a podobně. Samozřejmě, doba jde dál, ale zkusme si zlepšit zdraví pomocí makrobiotické stravy.

Jezte jídlo, které roste ve vašem pásmu (ještě lépe ve vaší oblasti) a odpovídá příslušnému ročnímu období. Minimalizujte či zcela vyřaďte konzervy, tropické ovoce a mražené potraviny. Kupujte si potraviny, které nejsou chemicky ošetřené, různě rafinované či jinak zpracované (polotovary si nechte na&nb

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Info o makrobiotice

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA OTEKLÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heda.

Ahoj, mohli byste mi prosím poradit jak se zbavit oteklých víček očí? Včera jsem trochu přehnala vánoční tah a dneska ráno mám obrovské vaky pod očima. Jsem z toho nešťastná. Prosím pomožte někdo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já používám proti oteklým očím černý čaj. Používají se pytlíky od vyluhovaného černého čaje, které se nechají vychladnout a vlhké se přiloží na zavřené oteklé oči. Nechá se to působit asi tak 20 minut. Pak se to sundá, oči se ošetří krémem na oční okolí, který kruhy pod očima projasní. Tohle zaručeně funguje jako domácí recept proti oteklým očím a je to levné, rychlé a účinné!

Zdroj: příběh Domácí recept na oteklé oči

Makrobiotická strava pro děti

Standardní makrobiotická strava je vhodná především pro zdravé děti a dospělé lidi. Pro miminka a malé děti je třeba mnoha úprav. S přihlédnutím na jejich různé potřeby a fyzické aktivity. Strava miminek, batolat a malých dětí by se měla postupně měnit a vyvíjet podle toho, jak se mění a vyvíjí jejich chrup. Ideální dokonalou stravou pro miminko je samozřejmě mateřské mléko! Nemá-li maminka dostatek mléka a miminku je již 8 měsíců, může být zařazeno jedno makrobiotické jídlo, a to speciální obilné mléko. Čím je dítě starší, zařazují se více makrobiotické potraviny, jako jsou řasy, kvašená zelenina, sójový sýr, listová zelenina, tofu, olejnatá semena, ryby.

Zdroj: článek Makrobiotická strava

Příběh

Ve svém příspěvku ČR BRNO APETIT RECEPTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vajdová Alena.

Dobrý den.Prosím otce Pleskače o radu mám cukrovku, ---beru léky Metformin Mylan 500mg dva denně -----dočetla jsem se že Lesknice kanárska --vtačí krmivo---pomáhá.Děkuji za odpovět a přeji krásné a požehnané vánoční svátky. Alena z Bučovic

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Čr brno apetit recepty

Autor obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová


makrobiotické recepty
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
makrobiotický jídelníček
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.