Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MÁLO KREVNÍCH DESTIČEK

OBSAH

Léčba zvýšeného počtu krevních destiček

  • Pokud člověk trpí reaktivní trombocytózou, jeden ze způsobů ošetření často spočívá v léčbě příčiny.
  • Pacientovi jsou předepsány léky a musí dodržovat speciální dietu, aby se mu ustálil počet krevních destiček.
  • Často jsou lékaři doporučovány nízké denní dávky kyseliny acetylsalicylové, která působí jako prevence vzniku krevních destiček.
  • Vždy je důležitá změna ve stravě a rutina v podobě specifického cvičení. Cvičení a změna stravy potlačují nadměrnou tvorbu krevních destiček v buňkách kostní dřeně.

Zdroj: Krevní destičky

Poradna

V naší poradně s názvem ÚBYTEK KREVNÍCH DESTIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

jestli existuje něco čím zvýšit růst krevních destiček

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšit množství krevních destiček jde těmito způsoby:
- léčba základní příčiny nedostatku krevních destiček;
- transfúze krve a nebo přímo krevních destiček;
- chirurgické odstranění sleziny.

Sama si můžete pomoci tím, že se vyvarujete krvácivým zraněním a nebudete pít alkohol. V jídle se vyvarujte všemu co obsahuje chinin, nepijte brusinkovou šťávu a kravské mléko. Buďte opatrná při užívání léků bez předpisu. Léky proti bolesti, jako je aspirin a ibuprofen, mohou ovlivnit funkci krevních destiček.

Prostředky na zvýšení počtu krevních destiček:
Vitamíny B
Železo
Vitamín C
Extrakt z listů papaya
Kolostrum
Chlorofyl
Melatonin

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená řepa a trombocyty

Trombocyty

Nejmenší, bezjaderné fragmenty krve s ozubeným okrajem, které napomáhají vytváření krevních sraženin. Jejich velikost v průměru činí 2–4,0 μm. Vznikají v červené kostní dřeni jako odštěpky velkých buněk – megakaryocytů. Krevní destičky v podstatě nejsou buňky, ale pouze odštěpky buněk. Jejich životnost je přibližně 12 dní. Normální počet krevních destiček se pohybuje kolem 120 000–400 000/mm3 krve. Nedostatek krevních destiček v krvi je zapříčiněn nízkým obsahem imunoglobulinu a vitamínu B12.

  • Trombocytóza – zvýšené množství krevních destiček -> způsobuje srážlivost
  • Trombocytopenie – snížené množství krevních destiček -> způsobuje krvácivost
  • Trombocytopatie – poškozené trombocyty

Zdroj: Krevní destičky

Příčiny zvýšeného počtu krevních destiček

Trpíte-li trombocytózou, je důležité znát faktory, které vedou ke snížení počtu krevních destiček.

Existují dva typy trombocytózy.

  • Reaktivní trombocytóza – zvýšení počtu krevních destiček vzniká kvůli tělesné reakci na infekci nebo jiné nemoci. Mezi příznaky reaktivní trombocytózy patří bolesti hlavy, závratě nebo točení hlavy, bolest na hrudi, slabost, mdloby, dočasné změny vidění, necitlivost nebo brnění rukou a nohou.
  • Základní trombocytóza – je způsobena hormonální nerovnováhou, nebo dokonce genetickými vlivy.

Mezi další důvody patří zánětlivá onemocnění, rakovina, anémie a různé druhy infekcí.

Zdroj: Krevní destičky

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ DESTIČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel J.Psenica.

Posledni 2 roky trpim zvysenym poctem krev.desticek.Nektere priznaky naznacuji,ze jde o reaktivni trombozu ktera to zpusobuje.Pan Vins vzpomina pomoc pri uprave diety a speceficke cviceni.Mohl by pan Vins mi napsat o jakou dietu a cviceni jde?
Predem dekuji za zajimave informace.Jp

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Reaktivní trombocytóza vzniká při zánětlivých stavech v organizmu. Po vyléčení zánětu v těle dochází postupně i k normalizaci trombocytózy a v průběhu několika týdnů se počty krevních deštiček vrátí k normální úrovni.
Pokud se ptáte na dietu, která snižuje množství krevních destiček, tak ta spočívá v dominantní spotřebě těchto potravin:
- chinin například v odvaru z vrbové kůry;
- alkohol;
- brusinková šťáva;
- kravské mléko;
- tahina sezamová pasta.
Ptáte-li se na cvičení, které by ovlivnilo počty krevních deštiček, tak platí, že jakékoliv pravidelné cvičení a fyzická zdatnost tlumí aktivitu krevních destiček. Naopak nárazová fyzická aktivita vede ke zvýšení počtu krevních destiček.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní destičky

Borůvky

Podobně jako například kurkuma mohou i borůvky zabránit agregaci krevních destiček (tvorba sraženin a plaku). Borůvky mohou ovlivnit srdeční kontrakce, a tak zabránit nadměrné tvorbě krevních sraženin.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Poradna

V naší poradně s názvem LEUKOCYTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Němeček.

Při kontrole krevného obrazu mi byly zjištěny tyto hodnoty: Leukocyt 5,6, Erytrocyty 4,8,trombocyty 129.Prosím,jaký je poměr těchto hodnot?Děkuji.. Stanislav Němeček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnoty vyšetření vaší krve ukazují na mírný nedostatek krevních destiček - trombocytů. Spodní mez pro trombocyty v krvi je stanovena na 150 109/l. Vy máte 129. Není to nijak dramatické a mělo by to spravit posílení příjmu vitamínu B9, B12 a vitamínu C. Také se vyvarujte pití alkoholu a užívání aspirinu. Zůstaňte v kontaktu s lékařem, protože je nutné kontrolovat vývoj počtu krevních destiček častějším pravidelným sledováním.
Ostatní hodnoty leukocytů a erytrocytů máte v normě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leukocyty

Zvýšení počtu krevních destiček

Uvádíme některá dietní doporučení, která mohou pomoci zlepšit stav krevních destiček. Velmi důležité je zabránit konzumaci rafinovaných potravin. Většina zpracovaných potravin má totiž tendenci narušovat normální metabolismus organismu, což může mít vliv na přirozenou tvorbu krevních destiček v kostní dřeni. Velmi vhodné je vyvarovat se konzumování mastných potravin, zejména nasycených tuků. Vyhněte se rafinovaným cukrům a umělým sladidlům. Sycené nápoje a limonády nejsou také vhodné. Naopak důležitý je zvýšený příjem čerstvého ovoce a zeleniny. Biopotraviny jsou plné nezbytných vitamínů a minerálů. V čerstvé zelenině a ovoci je rovněž spousta antioxidantů, které pomáhají s ničením volných radikálů, čímž zlepšují kvalitu krevních destiček.

Opatrně při konzumaci syrové potravy, zejména zeleniny ve formě salátů. Je důležité, aby každá potravina byla důkladně omyta, protože jinak může dojít k parazitární infekci tlustého střeva. Parazitární infekce v tlustém střevě může mít za následek vnitřní krvácení, které pak může následně vést k výraznému poklesu počtu krevních destiček.

Naopak velmi vhodná je konzumace přírodních olejů, jako je olej z tresčích jater, z lněného semínka a podobně. Tyto oleje obsahují omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají se zlepšením krevní hladiny hemoglobinu a také přispívají ke zvýšení počtu krevních destiček.

Prospěšná je i konzumace rajčat, kešu oříšků, bobulí, hroznů a dalších. Tyto potraviny jsou hojné na antioxidanty. Zároveň eliminují působení volných radikálů obsažených v krvi. Volné radikály mohou poškodit tkáň a způsobit tak snížení hladiny krevních destiček.

Nedostatek vitamínu K je považován za jeden z důvodů nízkého počtu krevních destiček. Doplňky vitamínu K jsou tedy vhodné k opětovnému zvýšení počtu krevních destiček.

Zdroj: Krevní destičky

Diskuze

V diskuzi HEMANGIOM V JÁTRECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den, na utz břicha mě byl diagnostikován hemangiom velikosti 15,5 mm, chci se zeptat jak je tento stav nebezpečný a zda s ním může souviset i hraniční hodnota krevních destiček. Moc děkuji Monika

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hemangiom v játrech

Zázvor

Užívání 10 g nebo 1 lžičky nastrouhaného kořene zázvoru denně může snížit „lepivost“ krevních destiček a pomoci vyčistit tepny od plaku. Užívání sušeného nebo čerstvého zázvoru má vliv na krevní destičky, ale dávky musí být tolik, aby obsahovala více než 12 antioxidantů, jen tak může pomoci snížit hladinu cholesterolu v séru, zlepšit krevní oběh a snížit riziko krevních sraženin.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Diskuze

V diskuzi ČERVENÁ ŘEPA A TROMBOCYTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nasťa.

mám nizkou hladinu trombocytů?? nevím jestli červená řepa se smí, když je ubytek krevních destiček,,tudíz zvýšená krvácivost...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

jestli existuje něco čím zvýšit růst krevních destiček

Zdroj: diskuze Červená řepa a trombocyty

Příčiny

Petechie jsou způsobeny menším krvácením nebo krvácením pod kůží. Tyto tečky označují vážnější zdravotní problémy, jako je krvácení nebo poruchy srážení krve, infekční onemocnění či rakovina. Také některé druhy léčby rakoviny a léky mohou způsobit petechie.

Nejčastějšími příčinami vzniku jsou nedostatek krevních destiček, zánětlivé onemocnění cévní stěny (vaskulitidy), infekce, nádorové onemocnění leukémie, onemocnění imunitního systému.

Fyzikální příčiny – působení mechanických sil (úder, tlak), silného přetlaku nebo podtlaku, to vše může poškodit krevní cévky pod kůží a způsobit výsev petechií v dané oblasti. Petechie v oblasti hlavy mohou vzniknout při místním zvýšení tlaku během usilovného zvracení.

Infekční choroby – vznik petechií může doprovázet řadu infekcí a poměrně často jsou petechie přítomné u těžkých septických stavů.

Nedostatek krevních destiček nebo jejich nedostatečná funkce – většina onemocnění spojených s poruchami tvorby krevních destiček nebo s jejich zvýšeným rozpadem zvyšuje riziko krvácení z malých cévek, které se následně projeví jako petechie. Do této skupiny patří zejména hematologické choroby (leukémie, lymfomy, idiopatická trombocytopenická purpura, aplastická anémie a mnohé, mnohé další). Z nemocí způsobujících poruchu funkce krevních destiček jmenujme například von Willebrandovu chorobu.

Nedostatek vitaminu C – psi s chronickým nedostatkem tohoto důležitého vitaminu mají málo pevné krevní cévy, a tak je riziko vzniku petechií u nich vyšší.

Léky na ředění krve – některé léky ovlivňující funkci krevních destiček mohou ve vyšších dávkách způsobit vznik petechií, tyto léky se odborně označují jako antiagregační léky (například kyselina acetylsalicylová – aspirin, anopyrin, godasal).

Vaskulitidy – toto jsou naštěstí poměrně vzácná autoimunitní onemocnění, kdy vlastní imunitní systém poškozuje krevní cévy zánětlivým procesem a narušuje jejich integritu. Příznaky mohou být různé a vznik petechií je pouze jedním z mnoha možných projevů systémových vaskulitid. Typickým příkladem je Henoch-Schönleinova purpura.

Zdroj: Petechie u psa

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A FRAXIPARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Mizakova.

Dobrý deň. Chcem vedieť, či je možné užívať súčasne tieto obidva lieky na riedenie krvi. Fraxiparin 17 mg a warfarin 5 mg . Kardiológ to odporúča.????

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přípravek Fraxiparine je antitrombotikum a slouží k předcházení tvorby krevních sraženin v krevních cévách (trombóz), nebo k léčbě již vytvořených krevních sraženin. Warfarin rovněž působí proti vzniku krevních sráženin. Pokud lékař doporučuje užívat oba léky společně, můžete být bez obav, že by došlo k nějakému nebezpečí. Pokud ale máte pochybností, promluvte si se svým lékařem, aby vám vysvětlil, proč je pro vás tato kombinace vhodná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a fraxiparin

Příčiny petechií

  • Nedostatek krevních destiček nebo jejich nedostatečná funkce – většina onemocnění spojených s poruchami tvorby krevních destiček nebo s jejich zvýšeným rozpadem zvyšuje riziko krvácení z malých cévek, které se projeví jako petechie. Do této skupiny patří zejména hematologické choroby (leukémie, lymfomy, idiopatická trombocytopenická purpura, aplastická anémie a mnohé, mnohé další). Z nemocí způsobujících poruchu funkce krevních destiček jmenujme například von Willebrandovu chorobu.
  • Nedostatek vitamínu C – lidé s chronickým nedostatkem tohoto důležitého vitamínu mají málo pevné krevní cévy, a tak je u nich riziko vzniku petechií vyšší.
  • Léky na ředění krve – některé léky ovlivňující funkci krevních destiček mohou ve vyšších dávkách způsobit vznik petechií, tyto léky se odborně označují jako antiagregační léky (například kyselina acetylsalicylová – aspirin, anopyrin, godasal a podobně).
  • Vaskulitidy – jde naštěstí o poměrně vzácná autoimunitní onemocnění, kdy náš vlastní imunitní systém poškozuje krevní cévy zánětlivým procesem a narušuje jejich integritu. Příznaky mohou být různé a vznik petechií je pouze jedním z mnoha možných projevů systémových vaskulitid. Typickým příkladem je Henoch-Schönleinova purpura.
  • Fyzikální příčiny – působení mechanických sil (úder, tlak a podobně), silný přetlak nebo podtlak, to vše může poškodit krevní cévky pod kůží a způsobit výsev petechií v dané oblasti. Obličejové petechie mohou vzniknout při místním zvýšení tlaku během usilovného zvracení, při kašli nebo při tlačení během porodu. Z násilných činů jsou petechie hlavy často přítomné po škrcení.
  • Infekční choroby – vznik petechií může doprovázet řadu infekcí a poměrně často jsou petechie přítomné u těžkých septických stavů. U dětí se může jednat i o banální virózy, vždy však musíme myslet na petechie dolních končetin, které jsou typické pro nebezpečnou meningokokovou infekci. Petechie bývají popisovány i u infekční endokarditidy, infekční mononukleózy a spály.

Zde můžete vidět, jak vypadají petechie.

Zdroj: Petechie

Poradna

V naší poradně s názvem ÚBYTEK B - TROMBOCYTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumír Vokurka.

Již dlouhodobě užívám WarfarinOrion 5mg,chodím na pravidelné kontroly - na Quicka, moje hodnoty INR jsou v rozmezí 1,8 - 2,5. Může mít užívání Warfarinu vliv na snížení B-trombocytů ?Děkuji Vokurka Plzeň.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle dosavadních zjištění Warfarin nesnižuje trombocyty. Warfarin, aby zabránil srážlivosti, tak nesnižuje množství krevních destiček - trombocytů, ale zastavuje syntézu koagulačních faktorů II, VII, IX a X, což znamená, že v játrech zastavuje tvorbu čtyřech speciálních proteinů - proteáz závislých na vitaminu K. Antitrombotický účinek je dosažen díky nízkým hladinám těchto proteáz a snížením jejich aktivity při tvorbě sraženin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Úbytek B - trombocytů

Kurkuma

Účinná látka v kurkumě – kurkumin – může zabránit koagulaci krevních destiček a pomoci zbavit tepny tvorby plaku. V tradiční čínské medicíně se kurkuma používá k pročištění krve. Silné antioxidační účinky mohou chránit LDL cholesterol před oxidací, čímž se snižuje cholesterol v krvi a zabraňuje hromadění plaku.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A WOBENZYN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Dobrý den,
může se při užívání warfarinu brát i wobenzym?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Wobenzym obsahuje bromelain, klíčový enzym získaný z ananasu, Bromelain má tu schopnost, že může zastavit hromadění krevních destiček. Tím snižuje vazkost krve a zároveň zvyšuje riziko krvácení. U některých žen se při používání Wobenzymu projevilo silnější menstruační krvácení. Těhotným ženám může bromelain způsobit krvácení z dělohy. Lidé s poruchami krvácení, jako je hemofilie a von Willebrandova choroba, by se měli bromelainu vyhýbat a užít ho pouze pod vedením kvalifikovaného lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a Wobenzyn

Česnek

Rovněž česnek může zabránit hromadění plaku v tepnách. Obvykle se užívá v kapslích, ale účinný je také čerstvý česnek. Konzumace čerstvého česneku nebo doplňků z česneku může snížit hladinu cholesterolu, zabránit krevním sraženinám a zničit plak. Česnek je vhodný pro ženy v prevenci a léčbě aterosklerózy. Jak hlavní aktivní složka česneku zvaná allicin, tak složka ajoen jsou odpovědné za prevenci krevních sraženin snížením „lepivosti“ krevních destiček, což může zabránit rozvoji aterosklerózy a hromadění plaku v tepnách. Doporučuje se užívat denně 900 mg česnekového prášku jako potravinového doplňku – je standardizován tak, aby obsahoval 0,6 procenta allicinu.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK XARELTO 20 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Neubauer.

Můžu čokoládu když užívám lék xarelto.dekuji Neubauer

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje zde interakce mezi kakaovým práškem a lékem Xarelto. Tato interakce jídlo-lék může potenciálně vést ke zvýšenému riziku významného krvácení.
Krátké vysvětlení je, že bylo prokázáno, že konzumace kakaa inhibuje adhezi, agregaci a aktivitu krevních destiček. Tento efekt je u kakaa tak silný, že je srovnatelný s efektem léku Aspirin, jak se můžete dočíst v této studii: pubmed.ncbi.nlm.nih.…
Konzumace kakaa může vést u některých pacientů léčených antikoagulanty ke zvýšenému riziku krvácení.
Antikoagulační léky se často používají k prevenci srážení krve proto, že také inhibují aktivitu krevních destiček, adhezi a jejich agregaci. Xarelto je v tomto ohledu jiné, protože rivaroxaban (účinná látka Xarelta) je inhibitor faktoru Xa, důležitého proteinu, který zabraňuje tvorbě trombinu a trombu s minimálními účinky na funkci krevních destiček. Přímá interakce kakaa a Xarelta tedy není možná. Nebezpečí zůstává v efektu kakaa, že působí jako přírodní antikoagulant. Pro dosažení tohoto efektu je ale nutné kakaový prášek užívat pravidelně, dlouhodobě a v relativně velkých dávkách.
Ptáte-li se na čokoládu, tak si ji můžete s klidem dát, i když užíváte lék Xarelto. Proč? Protože je pro vás určitě důležité zůstat dlouho zdravý a nebudete riskovat obezitu, aterosklerózu nebo diabetes, jenž jsou následky přejídání se čokoládou. Když budete konzumovat čokoládu střídmě jako pamlsek, tak budete mít příjem kakaa tak nízký, že to vůbec nenaruší vaši koagulační léčbu. Rovněž je třeba vědět, že mnohé čokolády kakaový prášek vůbec neobsahují. Například oblíbená čokoláda Milka ho má v sobě jen 30%.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék xarelto 20

Extrakt z kopretiny řimbaby se používá:

  • Na zmírnění horečky
    Kopretina řimbaba zmírňuje aktivitu a působení určitých prostanglandinů, čím přizpívá ke snižování teploty.
  • Na bolest hlavy
    Kopretina řimbaba je dobře známá pro své schopnosti mírnit bolest a její účinky byly prokázány v řadě klinických studií. Extrakt reguluje fungování hladké svaloviny, inhibují srážení krevních destiček a má protizánětlivý účinek. Rostlina je užívána jako účinný prostředek proti migréně. Byl též prokázán pomocný účinek při mírnění artritické bolesti.
  • Protizánětlivé vlastnosti
    Extrakt z kopretiny řimbaby obsahuje látky omezující tvorbu látek, které způsobují zánět, včetně zánětlivých prostangladinů a leukotrienů. Vědecké důkazy poukazují na pozitivní účinek v léčbě artritického zánětu.

Zdroj: Kopretina řimbaba na bolest

Warfarin a potraviny

Dobrým zdrojem přírodních antikoagulantů jsou ovocné plody. Doporučená denní dávka představuje dvě až tři porce ovoce pro zlepšení zdraví. Příjemným způsobem, jak dostat takovéto množství denně do těla, je pití ovocných šťáv. Zvláštní péče se musí věnovat pacientům po mrtvici. Konkrétně pacientům, kteří užívají warfarin. Konzumace potravin s přírodními antikoagulanty vyžaduje kontrolu pacientů, aby nedošlo k ovlivnění dávkování warfarinu. Primárním krokem je začlenění přírodních antikoagulantů, jako jsou hrozny, jablka, ananas a některé koření.

Hrozny obsahují fytonutrienty zvané flavonoidy, které snižují shlukování krevních destiček a vznik škodlivých krevních sraženin. Zároveň obsahují sloučeninu zvanou resveratrol, která je nejvíce obsažena právě v hroznovém víně. Po večeři se tedy doporučuje pití jedné sklenky červeného vína.

Jablka obsahují stejné fytonutrienty, jaké se nalézají v hroznech. Pití 100% jablečné šťávy každý den po dobu 6 týdnů pomáhá s odstraněním špatného LDL cholesterolu, který způsobuje mrtvici.

Ananas je známým zdrojem vlákniny, která působí jako „koště“ při odstraňování toxinů z krve a špatného cholesterolu. Proto je nejčastěji doporučován lidem s vysokým krevním tlakem. Kromě toho, že obsahuje velký zdroj vlákniny, je jeho součástí také enzym bromelain, který je přírodním antikoagulantem. Bromelain poškozuje fibrin, což je bílkovinná látka v krvi způsobující její srážlivost.

Kromě ovoce a zeleniny existují i jiné formy antikoagulantů – koření a byliny. Proti srážlivosti krevních destiček pomáhá zejména zázvor. Pokud vám nechutnají pokrmy se zázvorem, existují i jiné možnosti koření jako kari koření, kajenský pepř, paprika, tymián, skořice, kopr, oregano, kurkuma, lékořice a máta. Existuje mnoho důvodů, proč je třeba začlenit ovoce a zeleninu do svého jídelníčku. Přírodní antikoagulanty společně s léky zabraňují mrtvici.

Poraďte se se svým lékařem, jak nejlépe kombinovat přírodní antikoagulanty s léky, aby nedocházelo k implementaci a změně příjmu potravy.

Zdroj: Antikoagulační dieta po mrtvici

Prevence

Růst dětí je do značné míry určen geny a je ovlivněn hormony, výživou a psychosociálními faktory, čímž je předurčena jen malá možnost prevence.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Hypofýza

Hypofýza produkuje hormon růstu, u starších pacientů je podíl somatotropinu v krvi již přirozeně nižší. Nedostatek růstového hormonu u dětí však může ovlivnit fyzický a duševní vývoj. Sekrece hormonu může být narušena pouze částečně – onemocnění nastane, když hypofýza produkuje příliš málo růstového hormonu a játra následně uvolní jen malé množství růst podporujících látek, což má za následek, že děti zůstávají malé. Výjimkou jsou pacienti s velkým množstvím růstového hormonu v krvi (gigantismus).

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Doporučení

Rodiče mohou své dítě doma pravidelně vážit a měřit a tyto výsledky předávat lékaři. Velikost a hmotnost dětí je jiná u chlapců a u dívek, každé pohlaví má své vlastí měřítko.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP