Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MÁLO SODÍKU V TĚLE

OBSAH

Zdravá spotřeba soli

Norma soli je 1 až 3 g na osobu a den, při vysokém krevním tlaku asi 1 g denně. Pro srovnání: jedna kávová lžička kuchyňské soli obsahuje přibližně dva gramy sodíku.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den už 3,dny mám ž žlutý průjem křeče v břiše, mám hypertext druhého stupně, málo železa v těle, stříbrnou žlázu, astma,alergie na ovoce cirkusové,seno,prach,peří, srst zvířat můžete mě poradit příčinu prujmu děkuji za odpovědi

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Příznaky nedostatku

Důsledkem nedostatku soli v těle bývá silná žízeň, pocity únavy, bolesti hlavy, někdy i deprese, křeče svalů lýtek a prstů na nohou. Dostavuje se oslabení, ztráta chuti k jídlu, mdloby a zvracení, neschopnost jasně myslet a v létě nebezpečí úpalu.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle

Diskuze

V diskuzi LÉKY PROTI SRÁŽENÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Můj 83 letý otec užívá přes 2 roky Warfarin, výsledky testů má dobré. Posledních 10 měsíců zažívá svědění různě po těle. Ze začátku to bylo málo a občas, v současné době i několikrát denně a zůstává mu na svědivých místech po těle vyrážka. Po dohodě s kamarády, kteří také užívají Warfarin, zjistil, že zažívají totéž. Jiné zdravotní potíže nemá. Může Warfarin nahradit jiný lék, který by neměl tyto účinky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, ve Vašem případě bylo by dobré kontaktovat lékaře, který lék Warfarin nasadil a sdělit obtíže, které Váš otec má.

Zdroj: diskuze Léky proti srážení krve

Zdroje sodíku

Sodík je součástí chloridu sodného, který je přítomen v kuchyňské či stolní soli. Sůl je zde přítomna v dostatečném množství. Pozornost by tedy měla být naopak věnována tomu, aby nedocházelo k nadměrnému užívání soli, protože může dojít k zadržování vody v těle a zvýšení krevního tlaku.

Zdroj: Minerál sodík

Poradna

V naší poradně s názvem POUŽITÍ JEDLÉ SODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anoli.

Děkuji za odpověd, můj pejsek má na játrech dva nádory, zkouším mu dávat javorový sirup + soda. Jen nevím jestli je dostačující dávkování 2 - 3x denně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

3 krát denně úplně stačí, protože soda působí mimo svých příznivých účinků také nepříznivě. Díky obsahu sodíku má jedlá soda nežádoucí účinky podobné jako sůl, takže zadržuje vodu a zvyšuje krevní tlak. Tím zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění.

Zdroj: diskuze Použití jedlé sody

Nedostatek sodíku

Sodík je velmi důležitý elektrolyt a základní iont přítomný v extracelulární tekutině. Hraje klíčovou roli v enzymatických operacích a v tvorbě zdravé svalové konstrukce. Zlepšuje srdeční činnost, podporuje nervový systém a vstřebávání glukózy. Je potřebný pro regulaci krve, v důsledku nedostatku sodíku (málo sodíku v krvi)se mohou vyskytnout vážná poškození tělesných funkcí. Sodík jako elektrolyt, který reguluje tělesné tekutiny, udržuje jejich rovnováhu a vysílá elektrické impulzy do těla.

Sodík je nezbytnou součástí stravy napomáhající regulaci buněčné aktivity a důležitým prvkem pro správné funkce nervového systému. Obzvláště důležitý je, když trpíte zvýšeným pocením nebo úpalem. Když je pravidelně vylučován potními žlázami nebo v moči, nepředstavuje bezpečnostní riziko. Jeho nadbytek může naopak způsobit rakovinu žaludku nebo hypertenzi, otok nervových tkání a nervů, může se podílet na vzniku mozkového edému nebo infekci plic. V případě, že není snížen jeho příjem, může dokonce vést až ke kómatu. Lidé, kteří trpí problémy s ledvinami nebo edémy, by měli kvůli zvýšeným rizikům omezit příjem sodíku. To znamená méně solit a vyhýbat se polotovarům. Doporučený příjem sodíku je 2 400 mg za den.

Při nedostatku sodíku v těle je nejvíce zasažen nervový systém, což se projevuje různými poruchami a výpadky. Obecně platí, že nedostatek sodíku v krvi poznáme podle průjmů, bolestí hlavy, zvracení, slabosti, nízkého krevního tlaku, letargie, ztráty hmotnosti, zmatených projevů, závratí a svalové podrážděnosti. Nízká hladina sodíku v krvi snižuje tuk, který je nahromaděný v okrajových částech těla.

Sodík funguje jako prevence vyčerpání z horka. Mozek je velmi citlivý na jakoukoli změnu tohoto minerálu v těle a začíná se velmi rychle bránit jeho nedostatku. Člověk se stává zmateným a projevuje se u něho letargie. S nedostatkem sodíku jsou spojovány také svalové křeče, obzvlášť v horkých letních měsících, když málo pijeme a jsme dehydrovaní.

Sodík také odstraňuje přebytek oxidu uhličitého nahromaděného v těle. Reguluje absorbování glukózy buňkami, což znamená, že dochází k plynulejší přepravě živin v buněčných membránách. Změnou proporcí acidobazických alkalických fosfátů v těle řídí reakci ledvin, objem a obsah moči. Vyrovnává osmotický tlak v důsledku regulace tekutin v buňkách. Pokud není překročeno rozumné dávkování, napomáhá udržovat rovnováhu obou typů iontů v těle, udržuje srdce v dobré zdravotní kondici, což má velký vliv na normalitu krevního tlaku.

Zdroj: Nedostatek soli

Diskuze

V diskuzi MÁLO VYLUČOVÁNÍ MOČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Mornstejnova .

Vypijí 2 tekutiny a málo mocim

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Málo vylučování moče

Charakteristika sodíku

Sodík je důležitý pro vodní bilanci, přenos nervových impulsů, svalovou aktivitu, acidobazickou rovnováhu. Optimální denní příjem činí 550 mg. Průměrná denní dávka sodíku je obsažena v soli. Proto se ujistěte, že konzumujete sůl a slané potraviny s mírou. Chuť jídla můžete vylepšit pomocí bylin a koření.

Zdroj: Minerál sodík

Poradna

V naší poradně s názvem MEDROL A DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra Tancíková.

Prosím o odpověď, zda-li je nutné při užívání Medrolu 4 mg upravovat stravu, je pravda, že se nemá jíst maso (kromě ryb) a sýry? Medrol beru od června 2018, prozatím jsem to ani v příbalovém letáku nenašla.
Děkuji za odpověď.
Tancíková
Brumovice u Opavy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, to není pravda. Maso, pokud nebude příliž slané a tučné, tak ho jíst můžete. Stejná pravidla platí i pro sýry.
U Medrolu je potřeba dodržovat neslanou dietu s nízkým obsahem sodíku a naopak s vysokým obsahem draslíku a s vysokým obsahem bílkovin.

Medrol v těle zadržuje sodík. Proto je důležité sledovat příjem soli, pokud ho užíváte. Pokyny pro stravu při Medrolu z roku 2010 doporučují konzumovat méně než 1,5 gramu sodíku denně. Vyhněte se přebytečné soli tím, že budete jíst čerstvé potraviny spíše než rychlé občerstvení nebo zpracované a konzervované výrobky.

Jezte potraviny s vysokým obsahem draslíku, jako jsou pečené brambory, meruňky, banány, mléčné výrobky, citrusové plody a špenát. Pomůže vám to vytvořit zdravou rovnováhu sodíku a draslíku.

Grapefruitová šťáva může zvýšit koncentraci Medrolu v těle. Při léčbě Medrolem nekonzumujte grepy ani džus z nich vyrobený. Pokud již delší dobu každodenně grepy konzumujete společně s Medrolem, tak nepřerušujte toto společné užívání, aniž byste se na tom dohodla se svým lékařem. Náhlé přerušení dodávky grapefruitové šťávy by mohlo vést k poklesu účinné koncentrace léku a zhoršení zdravotního stavu.

Medrol se užívá s jídlem nebo mlékem, aby nezpůsobil podráždění žaludku. Zároveň je potřeba omezit alkohol, který může společně s Medrolem způsobit nebezpečné krvácení v zažívacím traktu.

Medrol může zpúsobit změny v přerozdělení tuku na nežádoucí místa, jako je zadní část krku, břicho a obličej. Tyto změny ve tvaru těla se u každého pacienta projevují odlišně. Navzdory skutečnosti, že Medrol zvyšuje chuť k jídlu, dbejte na to, abyste se vyhnula přejídání a ujistěte se, že máte dostatek pohybu pro spálení kalorií, které by jinak byly uloženy jako tuky na zmíněných partiích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Medrol a dieta

Co způsobuje nedostatek soli

Nedostatek sodíku se rozvíjí pozvolna. Pokud klesne příjem sodíku potravou, ledviny se snaží vylučovat ho co nejméně, a proto je jeho pokles velmi pozvolný. K velkým a nebezpečným ztrátám sodíku dochází zejména zvýšenými ztrátami. Mezi hlavní příčiny se řadí ledvinové onemocnění, jako chronické i akutní ledvinné selhání, Addisonova nemoc, těžké průjmy a zvracení, popáleniny, nebo silné pocení, které se doplňuje jen čistou vodou. Projevem velkých ztrát sodíku jsou i ztráty tekutin. Klesá množství krevní plazmy, tedy i celkový objem krve, a krev se zahušťuje. To zvýšeně zatěžuje naše srdce a také zhoršuje okysličování tělesných tkání. Navenek můžeme pozorovat bledou a chladnou kůži, která je svraštělá. Klesá i krevní tlak a sníží se (nebo zcela zastaví) produkce moči. Při extrémních ztrátách může dojít dokonce k zástavě krevního oběhu a smrti. Málo soli v krvi se projevuje různými obtížemi od těch nejlehčích, jako je bolení hlavy, až po kardiovaskulární problémy.

Další příznaky:

  • snížená imunita
  • pocení
  • dehydratace těla
  • malátnost
  • migréna
  • nízký tlak
  • křeče
  • nechutenství
  • bušení srdce

Zdroj: Nedostatek soli

Diskuze

V diskuzi CLEMATIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bartková ludmila.

dobrý den,
potřebuji poradit,na clematisu se objevují rezavé listy málo kvete,ošetřuji talentem,stanoviště je snad v pořádku na sluníčku kořeny zastíněné,málo výhonů ,jak stříhat ,děkuji bartková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libor.

Clematis neboli plamének není náročný na půdu, prakticky v každé zahrádce roste dobře. Pokud je substrát kyselý, tak se doporučuje párkrát do roka půdu povápnit (zalít vápennou vodou). Důležité u klemátisu je zachování kořenů ve stínu a hlavně v chladu a naopak zelenou část vystavit na plné slunce. Z tohoto důvodu není vhodné jeho pěstování v nádobách. Nesnáší totiž přemokření a přehřívání kořenů. Úplně stačí, když ho zasadíte volné půdy a kolem něj vysadíte asi 50 cm vysoké letničky, které vytvoří potřebný stín a chládek. Stříhání se provádí jednoduše. Před tím, než začne clematis rašit se část zdravých výhonů seřízne na délku zhruba jednoho metru od země a zbylá část se seřízne na délku 40 cm od země. Takto vám znovu pěkně a hustě obrazí do velkých délek.

K hnědnutí listů a malému počtu květů: buď máte nevhodný kultivar a nebo máte v blízkosti rostlinu, která roznáší plísňové choroby. Často to bývají například jalovce, túje, nebo hrušně a to v okruhu až stovek metrů. Máte na výběr několik možností jak to řešit. Buď clematis vykopejte a nahraďte ho jinou odrůdou, například od souseda, kterému roste dobře. A nebo zkuste změnit fungicid a na místo Talentu použijte například Dithane DG NeoTec, Delan 750 SC a nebo Topas C 50 WP.

Zdroj: diskuze Clematis

Význam soli v lidském organismu

Sodík se podílí na přenosu nervových impulsů. Je přítomen ve všech potravinách jako přírodní součást nebo jako ingredience přidávaná v průběhu jejich zpracování. Hlavním zdrojem je pro nás kuchyňská sůl, zpracované potraviny, sýr, chleba a výrobky z obilné mouky, uzené, nakládané a konzervované maso a ryby. Velké množství sodíku se také nachází v nakládané zelenině, bramborových lupíncích a olivách. Také je obsažen ve změkčené vodě. Norma soli je 5 až 15 g na osobu a den, při vysokém krevním tlaku asi 1 g denně. V létě a při značném pocení je potřeba větší, protože například při velkém fyzickém zatížení je ztráta potu až několik litrů, a tudíž se ztráta NaCl, ovšem i jiných stopových prvků, výrazně zvýší. Sodík se z těla vylučuje především močí (asi 90 %) a potem. Hodně soli se ztrácí také silnými průjmy, krvácením, při horečkách se současným pocením, při nemocích srdce a tak dále. Nedostatek soli může být nebezpečný. Velký nadbytek soli v potravě zase přispívá k vysokému krevnímu tlaku, k některým chorobám srdce, k nemocím ledvin, k rakovině žaludku a podobně. Zvýšený obsah soli ve stravě kojenců dokonce už může zakládat dispozice k vývoji hypertenze v pozdějším věku, která může mít pak za následek rozvoj dalších onemocnění. Vyšší příjem sodíku způsobuje také ztráty draslíku v těle.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Pred 14 dny me zacalo strasne svedit v usich. Mela sem anginu a doktor mi rek ze to mam od toho protoze me bolelo v krku. Ale to svedeni nekdy uz přechází v bolest a ja nevim co s tim mam delat. Kdyz sem u toho doktora byla pred tydnem tak my rek ze to mam stale od ty anginy a nic mi neporadil. Poradite mi Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslav.

podle TCM tradiční čínské medicíny jsou uši spojené s ledvinami . muže to být dna revmatizmus artróza osteoporóza a další podobne nemoci spojene vše s jatrama viz fleky na obličeji jako notorik červený nos a podobne fleky na těle hnědého tipu , derma nigrensis..cukrovka . přejídaní malo enzimuu a malo pohybu takže jsem si vše protrpěl a ted si davam pozor ...jím čerstve ovoce nalačno ráno piju džusi z čerstvého ovoce a pak už je to jedno co si date k obědu protože tělo už ma to svoje co potřebuje to hlavní enzim vytamím vlákninu a, no a pak stačí v zaměstnání se vic hejbat a at dělate co dělate když zametate vytírate umejvate spalujete a nemusíte ani běhat a když ten pohyb mate v práci mate to ještě zaplacený ., pááá

Zdroj: diskuze Svědění v uších

Kdy za lékařem

Pokud rodiče zjistí, že je jejich dítě mnohem menší než jeho vrstevníci, měli by navštívit lékaře. Možným příznakem jsou také zvláštní rysy postavy, patří mezi ně krátké ruce a nohy, kulatá hlava a velké břicho. Dospělý člověk by měl vždy s lékařem konzultovat určité svalové poruchy a zvýšenou tvorbu tuku v těle.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Diskuze

V diskuzi TVORBA SPERMATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobry de mam dotaz muj pritel je temer neplodny a me zajima kdybichom chteli jit na umele.oplodneni jesli bi ta spermie mohla bit pritele kdyz je neplodny
Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Děkuji za odpoět ano myslela jsem ti m teměř to že se daji najin plodne spermie ale majich malo asi 20 procent a to je malo k početi ditěte tak nam to bilo řečeno u pana doktora proto jsem se na to ptala dekuji

Zdroj: diskuze Tvorba spermatu

Příznaky nedostatku sodíku

Těžká fyzická námaha a pocení mohou dočasně vést k mírnému nedostatku sodíku, který se projeví únavou a svalovou slabostí. V tomto případě postačí přijmout malé množství soli. Pouze v extrémních případech, kdy dochází k podvýživě nebo přetrvává závažný průjmem či zvracení, musí být tělu dodán sodík. Takový nedostatek obvykle způsobuje svalové křeče, závratě, špatný krevní oběh nebo celkový kolaps organismu. Pokud v takovýchto případech nepokryje nutnou dávku denní příjem soli, musí být tyto problémy konzultovány s lékařem a podán odpovídající lék.

Zdroj: Minerál sodík

Diskuze

V diskuzi MRAZENÍ PO TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Mám nesnesitelné mrazení po celém těle.Není to mravenčení,je to jakoby mě lil někdo ledovou vodu po těle.Mohu se navléct do čeho chci,nic nepomůže,ba naopak.Tepláky mě studí na lýtka atd.Hlavně se to projevuje v noci pod silnou peřinou z vlákna,matrace kvalitní s ovčím rounem na povrchu.V noci mě chlad budí,špatně se vyspím,chodím na WC na malou,moč mám v pořádku.Jsem slabá,bez nálady unavená.Už opravdu nevím co dělat.Trvá to už víc než rok a lékaři to neberou vážně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobrý den,takové mrazení po těle mám taky a vždy když mi stoupá krevní tlak.Prodělala jsem před 2 měsíci covid a od té doby mám teplotu 37,2 a mrazení po celém těle a silné pocení v noci.Crp mám 1,4 Nevím, co s tím mám dělat.

Zdroj: diskuze Mrazení po těle

Uložení orgánů v těle – obrázek

Kde přesně se slinivka v lidském těle nachází? Na tomto obrázku můžete vidět uložení slinivky v našem organismu.

Umístění slinivky v těle

Zdroj: Umístění slinivky břišní

Diskuze

V diskuzi TUKOVÉ BULKY NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Štika.

Už třicet let si nechavám tukové bulky chirurgicky vyřezávat a mám jich více a více.Muže mi nekdo poradit jak to řešit jinak.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Keyřová.

Moje maminka má po celém těle tukové boule a kdysi asi před padesáti lety jí lékař řekl že je to špatná funkce štítné žlázy protože nerozpouští v těle tuky. Já i můj bratr už je máme také.

Zdroj: diskuze Tukové bulky na těle

Použití v kuchyni

V čistém stavu je chlorid draselný bílá krystalická látka nebo prášek slané chuti, dobře rozpustný ve vodě. Chlorid draselný se tak používá jako látka zvýrazňující chuť, ochucující látka dodávající slanost, využívá se jako náhražka nebo příměs chloridu sodného (kuchyňské soli) v potravinách s nižším obsahem sodíku a jako látka kontrolující pH. Rovněž změkčuje maso, podporuje fermentaci při výrobě piva a funguje jako želírující látka. Zároveň je přirozeným zdrojem draslíku a využívá se k obohacování potravin o tento prvek.

V běžných dávkách je tato látka neškodná. Podle některých zdrojů se mohou po opakovaném požití ve výjimečných případech objevit malé vředy v trávicím traktu. Vyšší dávky mohou způsobit podráždění žaludku a střev, projímavé účinky, slabost nebo oběhový kolaps. Za běžných podmínek je chlorid draselný bezpečný a v ČR i celé EU je povoleno ho přidávat do řady potravin, stejně jako v USA.

Chlorid draselný je zařazen do skupiny „Látky zvýrazňující chuť a vůni“ a skóre škodlivosti má 2. Patří mezi takzvaná éčka. Jeho označení na potravinách je E508 – chlorid draselný.

Zdroj: Sůl bez sodíku

Prevence

Růst dětí je do značné míry určen geny a je ovlivněn hormony, výživou a psychosociálními faktory, čímž je předurčena jen malá možnost prevence.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Hypofýza

Hypofýza produkuje hormon růstu, u starších pacientů je podíl somatotropinu v krvi již přirozeně nižší. Nedostatek růstového hormonu u dětí však může ovlivnit fyzický a duševní vývoj. Sekrece hormonu může být narušena pouze částečně – onemocnění nastane, když hypofýza produkuje příliš málo růstového hormonu a játra následně uvolní jen malé množství růst podporujících látek, což má za následek, že děti zůstávají malé. Výjimkou jsou pacienti s velkým množstvím růstového hormonu v krvi (gigantismus).

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Doporučení

Rodiče mohou své dítě doma pravidelně vážit a měřit a tyto výsledky předávat lékaři. Velikost a hmotnost dětí je jiná u chlapců a u dívek, každé pohlaví má své vlastí měřítko.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Chlorid draselný

Chlorid draselný je v čistém stavu bílá krystalická látka slané chuti, dobře rozpustná ve vodě. Je nehořlavá a bez zápachu. V přírodě se vyskytuje jako minerál sylvín a v carnallitu a kainitu jako součást podvojné soli. Chlorid draselný má vzorec KCl. Nejčastěji se připravuje neutralizací roztoku hydroxidu draselného kyselinou chlorovodíkovou, ale vyskytuje se i v přírodních ložiscích jako čistý minerál.

Využití:

  • K výrobě draselných hnojiv, elektrolýzou taveniny chloridu draselného se vyrábí elementární draslík.
  • Monokrystal KCl se používá jako detektor radioaktivity, působením ionizujícího záření se zbarvuje fialově. Sytost zbarvení je úměrná celkové absorbované energii (dávce) záření.
  • Dále se využívá jako poslední látka zastavující srdce při popravách smrtící injekcí v USA.

Zdroj: Sůl bez sodíku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP