Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

MAM KYSELINU MOČOVOU MUŽU POHANKU


Zajímá vás téma MAM KYSELINU MOČOVOU MUŽU POHANKU? Tak právě pro vás je určen tento článek. Proč se pohanka jmenuje pohanka? Údajně proto, že ji do našich končin přivezli už před více než osmi sty lety pohané. Je to obilnina, která má však velmi netradiční příbuzné, a to rebarboru a šťovík. Obsahuje velké množství rutinu a vitamínu E, díky tomu má blahodárný vliv na naše cévy. Kromě rutinu obsahuje pohanka také škrob a velký podíl vlákniny. V kuchyni je využitelná stejně jako jiné obilniny. Dá se jíst jako kaše, příloha, polévka nebo se dá zapékat, ať už naslano, nebo nasladko.


Recepty na přípravu pohanky

Pokud má pohanka světlou barvu, properte ji jednou ve vodě. Jestliže je tmavá, properte ji víckrát. Přijdete o trochu rutinu, ale pohanka tak ztratí svůj charakteristický pach, který nemusí každému vyhovovat. Pokud s pohankou začínáte, zvolte spíše světlejší verzi. Promytou pohanku dejte do vody o objemu jejího jeden a půl násobku a dejte vařit. Vařte asi 3 minuty, pak ji odstavte, přikryjte pokličkou a nechte ještě 15 minut stát. Největší příznivci zdravé výživy pohanku jen spaří v hrnci z tvrdé kameniny a přiklopí víkem.

Pohanka nasladko

Ingredience: 200 g pohankové lámanky, 300 ml vody, špetka soli, 4 lžíce medu, 4 lžičky olivového oleje, 2–3 lžíce kondenzovaného mléka, ovoce (množství a druh podle chuti), hrst sekaných vlašských ořechů, hrst rozinek

Postup: Vodu se špetkou soli přivedeme k varu, vsypeme lámanku, hrnec přiklopíme a necháme 20 minut přikryté pokličkou stát. Po této době pohanka změkne a voda se vsákne. Pohanku promícháme, přilijeme kondenzované mléko, olej a přimícháme med a propláchnuté rozinky. Vsypeme sekané ořechy, ovoce nakrájené na malé kousky, vše promícháme a necháme chvilku stát. Podáváme vychlazené jako snídani nebo zdravou svačinku. Ovoce můžeme střídat podle chuti a možností, například jablko, banán a jahody. Použijete-li jen samotné jablko, přidejte špetku skořice. Skvělé jsou i čerstvé meruňky, doplněné trochou mletého kokosu.

Zapečená pohanka

Ingredience: 500 g pohanky (používáme celá zrna, tedy kroupy, ale samozřejmě můžete použít i lámanku), 4 vejce, 200 g hermelínu nebo nivy či jiného výraznějšího sýra, zelenina dle chuti a sezóny (jarní cibulka, cuketa, česnek, brokolice a pro barevnou pestrost mraženou směs hrášku, mrkve a kukuřice), 1 zeleninový bujón nebo sůl

Postup: Pohanku namočte na 2–3 hodinky do studené vody, nevařte. Díky namočení změkne, ale neztratí cenné látky. Přebytečnou vodu slijte. Poté ji osolte nebo do ní rozdrobte kostičku bujónu. Mezitím si na pánvičce orestujete na olivovém oleji nakrájenou cibulku, na kostičky nakrájenou cuketu a česnek. Brokolice rozkrájejte na růžičky a uvařte na skus. Můžete použít i mraženou, ulehčíte si práci. Veškerou zeleninu zamíchejte do pohanky, tedy i mraženou směs, pokud ji použijete. Pohanku přendejte do vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy. V hrnku rozšlehejte 4 vejce, můžete je zředit trochou mléka a osolte je. Pohanku zalijte vejci a povrch posypte nakrájeným či nastrouhaným sýrem. Pečte dozlatova kolem 200 °C.

Pohanková kaše

Ingredience: 200 g pohanky, 300 ml mléka (nebo 150 ml mléka a 150 ml vody), špetka soli, trochu másla, mletá s

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Pohanka jako lék

Příběh

Ve svém příspěvku PROSÍM O POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Už delší dobu mě bolí klouby,píchá mi v nich - zápěstí a malé klouby rukou a nohou, a v současnosti i rameno pravé ruky.V roce 2012 jsem si trochu narazila nohu a asi za den v noci - k ránu mi ukazováček levé nohy strašně natekl, zčervenal. Byla to neskutečná bolest. V nemocnici RTG vyloučili zlomeninu a řekli,že je to naražené. Podobné situace se opakovaly - většinou náraz do kloubu a poté v noci bolest.Myslím, že jedna nemoc maskuje druhou.Náraz nebo artróza. V krvi nebyla zjištěna vyšší hodnota kys. močové a MUDr mi řekl z RTG, že mám artrózu. Taky mám vypozorováno, že po požití většího množství masa, ryb nebo alkoholu mám větší bolení v určitém kloubu. Jím spíše hodně zeleniny a ovoce, maso občas a alkohol - tak skleničku vína za týden.Vícekrát jsem na revmatologii říkala, jaké mám příznaky, ale jsem neustále přesvědčována,že DNU mít nemůžu, protože neodpovídám věkem , pohlavím( je mi 51 let a už nemám menstruaci). Klouby mě bolí, pak je to čas od času horší - ohromná bolest, po nějaké době mého léčení to odezní. Více bolestivé to je v zimě a v létě. Nesnesu teplé zábaly.Tak zde vznáším dotaz zda to může být DNA. Na revmatologii tvrdí, že ne. Kam jinam se můžu obrátit k posouzení. Za odpověď děkuji. Radka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Stačí zajít za obvodním lékařem a ten předepíše odběr krva na kyselinu močovou. Zajímalo by mě jaký typ jim přijde vhodný na Dnu, je mi 41 a teď mi byla zjištěna vysoká hladina kyseliny močové a jsem tudíž ohrožená propuknutím Dny. Zajděte tam, může vám pak pomoci dieta a léky snížit kyselinu močovou a můžete mít klid.

Zdroj: příběh Prosím o pomoc

Seznam potravin

Jablka

Jablka určitě zařaďte do svého jídelníčku, neboť obsahují kyselinou jablečnou, která neutralizuje kyselinu močovou v krevním oběhu. Konzumace jablek poskytuje i úlevu pacientům, kteří již trpí vysokou hladinou kyseliny močové.

Jablečný ocet

Příjem jablečného octa je také prospěšný pro jedince trpící vysokou hladinou kyseliny močové. Můžete si dát 3 čajové lžičky octa na 1 sklenici vody a tuto směs pít 2–3x denně.

Šťáva z francouzských fazolí

Pití extrahované šťávy z francouzských fazolí je efektivním domácím lékem na léčbu dny. Tuto šťávu můžete konzumovat dvakrát denně, zabráníte tak tvorbě nadměrného množství kyseliny močové v krvi.

Voda

Další důvod, proč pít čistou vodu po celý den, je ten, že voda napomáhá vyplavovat toxiny z těla včetně vysokých hladin kyseliny močové. Doporučuje se denně vypít alespoň 8–9 sklenic vody.

Třešně

Třešně obsahují protizánětlivé látky označované jako antokyany, ty pomáhají nejen snižovat hladinu kyseliny močové, ale také brání krystalizaci této kyseliny a jejímu ukládání do kloubů. Třešně byste měli konzumovat i proto, že tyto plody neutralizují kyselinu močovou a pomáhají při prevenci zánětu a proti bolesti.

Bobuloviny

Konzumujte bobuloviny, zejména jahody a borůvky – mají protizánětlivé vlastnosti a při pravidelné konzumaci korigují vysokou hladinu kyseliny močové v krvi.

Čerstvé zeleninové šťávy

Zkombinujte mrkvovou šťávu se šťávou z okurky – vyrobíte si účinný prostředek na léčbu vysoké hladiny kyseliny močové v krvi.

Nízkotučné mléčné výrobky

Dalším způsobem, jak omezit tvorbu kyseliny močové, je konzumace nízkotučných mléčných výrobků. Zařaďte do jídelníčku mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku, zabráníte tak vzniku vysokých hladin kyseliny močové v krvi.

Limetka

Limetková šťáva obsahuje kyselinu citronovou, což je v podstatě rozpouštědlo kyseliny močové. Přidávejte si tedy limetkovou šťávu do denní stravy. Vytlačte limetkovou šťávu z poloviny plodu do pohárku s vodou a konzumujte ji takto každý den.

Vitamin C v potravinách

Konzumace potravin obohacených o vitamin C představuje další způsob, jak udržet hladinu kyseliny močové v normě. Potraviny obsahující velké množství vitaminu C rozkládají kyselinu močovou a vylučují ji z těla. Zahrňte tedy do své stravy kiwi, pomeranč, citron, rajčata a podobnou zeleninu.

Olivový olej

Připravujte potraviny společně s olivovým olejem lisovaným za studena. Obsahuje antioxidanty a má protizánětlivé vlastnosti.

Celerová semena

Jedním z nejoblíbenějších domácích léků na léčbu vysoké hladiny kyseliny močové je konzumace semen celeru.

Pinto fazole

Fazole pinto jsou nabité látkou, která pomáhá přirozeně snižovat ky

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Potraviny snižující kyselinu močovou

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eman.

Prolívám se už 2 týdny nálevem z bobkového listu, vrchem spodem
což znamená, že piju půl litr denně a prolejvám se klystýrem
Bude to stačit na snížení hladiny kyseliny močové, kterou mám taky hraniční? /přes 420 nm/litr v krvi/
chytnul sem jakési osypky, přes kůži se to čistí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Osypky můžou být zprávou od vašeho těla, že není vše úplně v pořádku. Když máte dnu, tak můžete žít normální život a neměl byste dělat tyto nárazové čistící cykly. Kyselinu močovou lze snížit v první řadě dietou. Pokud to nejde, tak jsou k dispozici léky na její korekci. Všechno má své vedlejší účinky, i to prolévání se odvarem. Může při tom dojít k úbytku životně důležitých minerálů a k porušení biologické rovnováhy v tlustém střevu. Ani jedno není prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Potraviny snižující kyselinu močovou

Způsob přípravy č. 2

Potřebujete oloupanou a přebranou pohanku. Pohanku na pánvici opražte. Míchejte a pražte do té doby, než pohanka začne pukat. Pokud okamžitě nespotřebujete opraženou pohanku, je možné ji uskladnit v uzavřené nádobě a odložit na jindy. Na jeden hrnek čaje si připravte asi dvě lžičky pražené pohanky. Dejte ji do šálku a zalijte asi 200 ml vroucí vody. Jakmile odvar vychladne, slijte ho. Nápoj je připraven ke konzumaci. Pohanku lze použít opakovaně. Spaření je možné dokonce až dvakrát a stále bude mít nápoj velmi neobvyklou příchuť. Po spaření je možné pohanku sníst. Při přípravě tudíž nemáte žádný odpad.

Zdroj: článek Čaj z pohanky

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vraná.

Co pohanka může se jíst při zvýšeném nalezu kyseline močové

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když máte zvýšenou kyselinu močovou v krvi, tak byste měla dávat pozor na celkový příjem purinů ve stravě. Denni limit pro příjem purinů je 400 mg. Pohanka patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. 100 gramů surové pohanky obsahuje 53 mg purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Potraviny snižující kyselinu močovou

Potraviny, které obsahují kyselinu listovou

Následující potraviny jsou velkým zdrojem na kyselinu listovou. Tento seznam není rozsáhlý, ale je skvělý pro začátek.

Tmavé listové zeleniny

Tmavá listová zelenina patří mezi nejzdravější potraviny a obsahuje velké množství vitaminu M. Do své stravy přidávejte více špenátu, listové zeleniny, kapusty, listů tuřínu a římského salátu. Díky těmto potravinám posílíte kyselinu listovou v těle. Jeden talíř těchto potravin vám může poskytnout všechny potřeby pro kyselinu listovou na jeden den.

Chřest

Tato lesnatá lahůdka patří mezi nejvíce bohaté potraviny, které obsahují živiny s kyselinou listovou v celé rostlinné říši. Jeden šálek vařeného chřestu vám dá 262 mikrogramů kyseliny listové. Což představuje 65% z vaší denní potřeby. Nejen, že je chřest chutný, ale je to také živina, kterou vaše tělo potřebuje. Obsahuje vitamin K, vitamin C, vitamin A a mangan a působí i jako přírodní diuretikum .

Brokolice

Brokolice patří mezi jednu z nejlepších detoxikačních potravin a také je skvělým zdrojem kyseliny listové. Jeden šálek brokolice vám poskytne přibližně 24% každodenní potřeby kyseliny listové. Nemluvě o dalších důležitých živinách, které obsahuje. Brokolice se doporučuje jíst syrová nebo lehce dušená.

Citrusové plody

Mnoho plodů obsahuje kyselinu listovou, ale citrusové plody ji obsahují nejvíce. Obzvláště pomeranče jsou bohatým zdrojem kyseliny listové. Jeden pomeranč pojme asi 50 µg a velká sklenice šťávy může obsahovat i mnohem více. Další plody, které obsahují kyselinu listovou, je papája, grapefruit, hrozny, banány, meloun a jahody.

Fazole, hrách a čočka

Fazole a luštěniny s velkým obsahem kyseliny listové jsou, pinto fazole, lima fazole, hrášek a klasické fazole. Miska jakéhokoli typu čočky vám dodá denní množství vitamínu M.

Avokádo

Avokádo pojme až 90µg kyseliny listové v jednom šálku, což představuje 22% denní potřeby. Avokádo je nejlepší potravina na kyselinu listovou, ale také je vynikajícím zdrojem mastných kyselin, vitaminu K a vlákniny. Přidání avokáda do svého jídelníčku bude extra zdravou pochoutkou.

Okra

Jedná se o slizkou zeleninu, která je bohatá na živiny. Okra má odlišné schopnosti ale současně vám nabízí vitamíny a minerály, které jsou vhodné pro čištění trávicího traktu od toxinů. Pokud jde o vitamin M, tak ibišek je jeho velkým zdrojem. Jeden šálek vařené okry vám dodá 37 mikrogramů kyseliny listové.

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta většinou nepatří mezi oblíbenou zeleninu, ale nelze popřít, že patří mezi nejlepší potraviny na kyselinu listovou. Růžičková kapusta obsahuje vysoké množství vitaminu C, vitaminu K, vitamínu A, manganu a draslíku. I když obsahuje spoustu živin, tak nepatří mezi oblíbenou živinu.

Semena a ořechy

Nezá

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kyselina listová ve stravě

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša.

Dobry den mám špatné rozbory kyseliny močové 346 je to hodne špatné? Je to uz na léčení? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnota 346 mikromol na litr krve je jen nepatrně překročená horní hranice kyseliny močové. Vypovídá o tom, že vaše ledviny nedokáží odfiltrovat všechnu kyselinu močovou z krve a ta se pak hromadí v těle. Určitě je namístě soustředit se na dietu a podpořit ledviny ve vylučování moči. Proto hodně pijte čistou vodu, urologické čaje a omezte příjem masa a potravin s vysokým obsahem purinů. Pravidelně choďte k lékaři a nechte si vždy zkontrolovat hladinu kyseliny močové v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Hodnoty kyselina močova

Měření kyseliny močové doma

Jakmile puriny uvolní kyselinu močovou, většina z nich je rozpuštěna v krvi a transportována do ledvin, kde jsou z těla odstraněny močí. Část kyseliny močové také opouští tělo přes defekaci. Pokud je tento proces narušen, tělo může produkovat příliš mnoho, nebo naopak příliš málo kyseliny močové.

Testy kyseliny močové se obvykle provádějí, aby pomohly určit základní příčinu abnormálních hladin kyseliny močové. Měřením množství kyseliny močové v těle může lékař zhodnotit, jak dobře tělo produkuje a odstraňuje kyselinu močovou. Lékař může provést krevní test na hladinu kyseliny močové nebo může testovat kyselinu močovou pomocí vzorku moči. Lékař obvykle doporučuje test moči, pokud se projeví příznaky, které způsobují zvýšení hladiny kyseliny močové.

Zvýšené množství kyseliny močové v moči často signalizuje onemocnění dnou. Tento stav je charakterizován silnou bolestí a citlivostí kloubů, zejména těch v prstech a kotnících. Mezi další příznaky dny patří: otok v kloubu, zčervenání nebo zbarvení pokožky kolem kloubu, kloub horký na dotek.

Test moči, respektive kyseliny močové, může být také použit k monitorování vašeho stavu, pokud podstupujete chemoterapii nebo radiační léčbu. Tato léčba totiž může vést k akumulaci kyseliny močové v těle.

Zdroj: článek Domácí test na kyselinu močovou

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Pichlerova.

Potřebovala bych vědět jaké potraviny snižují kyselinu močovou. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chcete-li snížit hladinu kyseliny močové, můžete ve stravě jíst méně purinů, přijímat více vitamínu C, omezit alkohol a slazené nápoje, pít více kávy a snažit se udržet si zdravou váhu. Pokud užíváte určité léky na jiné zdravotní stavy, jejich vysazení může také pomoci snížit hladinu kyseliny močové.
Z potravin, které snižují hladinu kyseliny močové, stojí za zmínku tyto:
Banány
Jablka
Třešně
Citrusové plody
Zelený čaj a káva

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Potraviny snižující kyselinu močovou

Jak probíhá odstranění kyseliny močové z těla

Kyselina močová je produkt rozpadu purinů, které jsou součástí mnoha potravin. Zvýšená hladina kyseliny močové v krvi se označuje jako hyperurikémie. U některých lidí s hyperurikémií se vyvine dna. V případě, že ledviny nejsou schopny eliminovat kyselinu močovou, probíhá krystalizace a vznikají usazeniny kolem kloubů, což vede k zánětu kloubů. Existují prostředky, které mohou pomoci eliminovat kyselinu močovou a zlepšit zdravotní stav. Měli byste především změnit svůj životní styl a stravu. Ujistěte se, že konzumujete zdravou výživu bohatou na čerstvou zeleninu a ovoce. Vyhněte se masu, mořským plodům a celým zrnům. Také byste měli omezit konzumaci alkoholu, potravin s vysokým obsahem nasycených tuků a zpracovaných cukrů, jako je například fruktózovo-kukuřičný sirup. Ujistěte se, že pijete hodně vody. Pokud bude vaše tělo hydratované, bude eliminovat toxiny a nadměrnou kyselinu močovou, popíjejte nejlépe přírodní šťávy, vodu a bylinné čaje. Důležitá je duševní hygiena a pro snížení stresu je dobré zapojit do běžné rutiny jednoduché pohybové aktivity.

Zdroj: článek Léky na kyselinu močovou

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA HYALURONOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Urbanová.

Dobrý den,
může mi, prosím, nějaký odborník podat spolehlivou informaci, jak je to de facto se sérem obsahujícím kyselinu hyaluronovou? Je, nebo není její aplikace na pleť účinná a efektivní?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina hyaluronová dodávaná pokožce pstřednictvím krému je efektivní jen na ty nejsvrchnější vrstvy kůže. Sérum s kyselinou hyaluronovou dokáže vizuálně oživit pleť bezprostředně po použití, ale dlouhodobý účinek nemá, protože pokožka se neustále rychle odlupuje a to i s doplněnou kyselinou hyaluronovou.
Pokud tedy řešíte problém s výrazným přibýváním vrásek, nebo popraskanou pleť, tak je v tomto případě nejefektivnější doplnit kyselinu hyaluronovou vnitřně vhodnou stravou. Potraviny přímo kyselinu hyaluronovou neobsahují, ale jsou potraviny, ze kterých si tělo kyselinu hyaluronovou dokáže vyrobit, například živočišné bílkoviny a nebo hydrolizovaný syrovátkový protein. K rychlému a efektivnímu doplnění kyseliny hyaluronové lze také použít potravní doplňky stravy, nejčastěji kolagen společně s kyselinou hyaluronovou. Zde je uvedena cena doplňků stravy, kde je přítomna i kyselina hyaluronová: https://www.zbozi.cz/vyrobe…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kyselina hyaluronová

Klopidogrel

Je to sloučenina potlačující funkci destiček. Jedná se o účinnou látku relativně drahých léků, jako je například Plavix či Trombex. Tyto léky se obvykle užívají buď trvale při alergii na kyselinu acetylsalicylovou, nebo po určitou dobu od zavedení nějakého umělého materiálu do krevní cévy (například zavedení stentu při koronarografii). Klopidogrel má velmi dobré účinky a brání uzavírání umělých materiálů v cévách krevními sraženinami. Nevýhodou je již zmíněná vyšší cena.

Plavix

Forma: Tablety. V případě akutního stavu, jako je infarkt myokardu, se podávají až čtyři 75miligramové tablety (tedy dávka 300 miligramů), při chronickém podávání se většinou předepisuje 1 tableta o síle 75 miligramů denně.

Princip účinku: Klopidogrel účinkuje na úrovni metabolismu krevních destiček. Narušuje receptory na jejich povrchu a tím snižuje jejich schopnost se shlukovat a vytvářet krevní sraženinu. Plavix se užívá samotný nebo v kombinaci s jinými léky na ředění krve. Spolu s léky obsahujícími kyselinu acetylsalicylovou (Aspirin, Anopyrin, Godasal a jiné) se podává po určitou dobu od zavedení stentů do tepen (například stenty srdečních tepen při léčbě infarktu srdce nebo stenty tepen dolních končetin při ICHDK), neboť snižuje riziko jejich uzávěru. Kromě toho se Plavix podává v kombinaci s dalšími léky nárazově při léčbě akutního infarktu. Dlouhodobě lze podávat samotný Plavix jako alternativu za léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou (již výše zmíněný Aspirin, Anopyrin, Godasal), a to v tom případě, kdy má pacient na tyto léky alergii nebo jinou nesnášenlivost. Mezi indikace podávání pak patří angina pectoris, ischemická choroba dolních končetin, prevence opakování infarktu a ischemické mozkové mrtvice.

Hlavní nežádoucí účinky: Plavix zvyšuje riziko krvácivých stavů včetně krvácení z nosu, krvácení do trávicího traktu a krvácivé mozkové mrtvice. Vzácně může jeho užívání doprovázet výrazný pokles bílých krvinek nebo destiček. Obecně je však riziko vzniku nežádoucích účinků nižší než u léků obsahujících kyselinu acetylsalicylovou.

Z generik se jedná o Clopidogrel Mylan, Clopidogrel Accord, Clopidogrel Actavis, Clopidogrel AL, Clopidogrel Apotex, Clopidogrel Teva. Plavix je originální přípravek.

Cena: Generika se pohybují dle síly v rozmezí od 93 Kč do 1 100 Kč, léky jsou jen na předpis.

Trombex

Forma: Tablety. V případě akutního stavu, jako je infarkt myokardu, se podávají až čtyři 75miligramové tablety (to je dávka 300 miligramů), při chronickém podávání se většinou předepisuje 1 tableta o síle 75 miligramů denně.

Princip účinku: Klopidogrel účinkuje na úrovni metabolismu krevních des

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Léky na ředění krve - seznam

Příběh

Ve svém příspěvku KYSELINA MOČOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Svatosova.

Dobrý den,je mi 63let.Ode dneška mám užívat Milurit.Nikde jsem nevyčetla zda mohu při dietě jíst pohanku,jáhly,ovesné vločky.Rýže někde se zakazuje,někde povoluje.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Heřmanová.

Snídám vločky pohankové s jogurtem Holandia,nebo ovesné vločky,nikde jsem se nedočetla jestli jsou vhodné.
Pohybu mám dost a nevím kde dělám chybu,že mám kyselinu močovou v krvi.Děkuji za odpověď.

Zdroj: příběh Kyselina močova

Které potraviny pomáhají snížit podíl kyseliny močové v krvi

Třešně

Výhodou třešní je, že mají protizánětlivé látky (antokyany), které také snižují hladinu kyseliny močové. Látky v třešních zabraňují krystalizaci této kyseliny a jejímu následnému ukládání do kloubů. Třešně je dobré jíst i jako prevenci proti zánětům a bolesti.

Jablka

Jablka obsahují kyselinu jablečnou, která neutralizuje kyselinu močovou v krvi.

Jablečný ocet

Stejně tak je vhodné užívat i jablečný ocet. Doporučuje se třeba přidat 3 čajové lžičky jablečného octa na 1 sklenici vody. Tento "nápoj" pít pak 2 - 3x denně.

Banány

Banány obsahují nejen velké množství vlákniny a antioxidantů. Jsou v něm látky, které regulují i hladinu cukru v krvi, pomáhají při hubnutí, zlepšují zdraví trávicího traktu i srdce, atd. v neposlední řadě zlepšují i zdraví ledvin. A zdravé ledviny se dokážou lépe vypořádat s puriny a kyselinou močovou.

Jahody a borůvky

Protizánětlivé vlastnosti bobulí jako jsou právě jahody a borůvky mají také pozitivní vliv na snižování hladiny kyseliny močové v krvi.

Zelenina

Hladinu kyseliny močové v krvi ovlivňuje také konzumace rajčat, okurek či brokolice. Všeobecně se doporučuje si některou tuto zeleninu dát ještě před konzumací jídla, látky obsažené v této zelenině totiž brání zvýšené tvorbě této kyseliny.

Semena celeru

Stejně tak konzumace těchto semen slouží jako prevence i léčba vysoké hladiny kyseliny močové v těle.

Fazole pinto

Tento druh fazolí obsahuje vysokou dávku kyseliny listové, která přirozeně a účinně snižuje množství kyseliny močové. Podobně působí ale i slunečnicová semínka a čočka.

Oleje

Na snížení kyseliny močové v krvi se doporučuje také využívat při vaření olivový olej lisovaný za studena. Jeho výhodou je, že obsahuje antioxidanty a má protizánětlivé vlastnosti.

Voda

Dostatečná konzumace vody (ne slazených nápojů!) napomáhá vyplavování toxinů a tedy i kyseliny močové z těla.

Zelený čaj

Každodenní konzumace zeleného čaje pomáhá léčit vysokou hladinu kyseliny močové v krvi. Zelený čaj pomáhá při léčbě hyperurikémie, i vysoké hladiny kyseliny močové. Jeho pití zároveň snižuje riziko vzniku dny.

Vápník a vitamín C

Potraviny obsahující vitamín C pomáhají udržovat hladinu kyseliny močové, protože kyselina citrónová tuto kyselinu rozpouští a následně ji pomáhá vyplavit z těla. Vhodné jsou různé druhy ovoce a některé zeleniny jako kiwi, guava, pomeranč, citrón, rajčata a zelená listová zelenina.

I vápník obsahuje látky vhodné k rozpouštění kyseliny močové, a proto je důležité, aby se vápník objevoval v každodenní stravě.

Omega 3

K udržení optimální

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Potraviny snižující kyselinu močovou

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAH PURINŮ V NATI A SLUPKÁCH POHANKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Kvůli cévám jsem pila čaj z nati a slupek pohanky. Byla mi zjištěna dna a pohanka obsahuje velké množství purinů, ale jaký obsah purinů je v nati a slupkách? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

V čaji z pohanky téměř žádné puriny nejsou. Puriny z pohanky se projeví, jen když pohanku jíte. V nati se taktéž obsah purinů blíží nule.

Zdroj: příběh Obsah purinů v nati a slupkách pohanky

Plánování jídelníčku

Plánování jídelníčku je při onemocnění dnou zaměřeno na výběr potravin s nízkým obsahem solí kyseliny močové, tedy purinů. Efektivita diety tak spočívá právě v omezení potravin, které obsahují vyšší množství purinů rozkládajících se v těle na kyselinu močovou, a zároveň poskytuje živiny, které pomáhají tělu odstranit kyselinu močovou z krve.

Samozřejmě, samotná dieta nemůže onemocnění vyléčit, ale jejím hlavním úkolem je snížení akutních záchvatů. Dobře vyvážená dieta rovněž může přispět k redukci váhy, což je velmi důležité, protože nadváha a obezita zvyšují riziko častých záchvatů.

Plánování jídelníčku se zaměřuje především na konzumaci ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva a nízkotučných mléčných výrobků s občasným přídavkem dalších potravin. Prvním krokem dietního plánu je omezení purinů, které se nacházejí zejména v tučných rybách, červeném mase, v korýších a ve vnitřnostech. Velmi podstatné je také dodržovat pitný režim. Denně se doporučuje vypít kolem tří litrů vody, čaje nebo čerstvých neslazených džusů. Dehydratace je rizikovým faktorem pro dnavou ataku. Snažte se pít alespoň osm až šestnáct sklenic vody denně. Jeden až dvě skleničky vína mohou být v pořádku, ale ostatní alkohol by měly být zcela zakázaný.

Mléko a jiné mléčné výrobky mohou pomoci tělu eliminovat kyselinu močovou, ale měli byste se držet pouze těch s nízkým obsahem tuku, abyste minimalizovali příjem nasycených tuků. Pokud máte rádi kávu, máte štěstí. Nedávné studie zveřejněné v „American Journal of Clinical Nutrition“ o ztuhlosti kloubů a svalů, zjistily, že pití kávy snižuje výskyt dny u mužů a žen.

Nápoje s vysokým obsahem vitamínu C, například pomerančový džus, jsou také dobrou volbou pro jedince trpící dnou. Vždy si vybírejte 100% ovocné šťávy. Vyhněte se limonádám a jiným slazeným nápojům s vysokým obsahem fruktózy z kukuřičného sirupu. Uměle slazené dietní limonády by neměly mít na dnu žádný vliv.

Základ jídelníčku by měla tvořit zelenina, ovoce, mléko, mléčné výrobky, sýry, vejce a obiloviny. Maso se zařazuje jen v malém množství a doporučený způsob přípravy je vaření či dušení ve větším množství tekutiny.

Mnoho lidí se mylně domnívá, že kyselé potraviny přispívají k hromadění kyseliny močové v krvi, což se nezakládá na pravdě. Kyselé potraviny, včetně rajčat, pomerančů, citronů, nemají na onemocnění dny vůbec vliv, takže je do svého jídelníčku můžete klidně zařadit.

Příležitostně můžete do jídelníčku přidat i fazole. Pokud máte přijatelnou váhu a nemáte dnavý záchvat, můžete si občas dopřát dezert nebo bohaté hlavní jídlo bez obav ze zhoršení stavu.

Zcela ze svého jídelníčku však musíte vyřadit tyto pokrmy: vnitřnosti, sledě, ančovičky, makrely, tuňá

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Stravování při dně

Příběh

Ve svém příspěvku OSTRUHA NA PATĚ NIC NEPOMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koudele.

S ostruhou na patě jsem bojoval tři roky. Absolvoval jsem opichy, ozařování, rázovou vlnu a nic. Potom jsem objevil pohanku a .... Denně minimálně jedno jídlo s pohankou, kupuji si lámanku, zaleju jí jogurtem, změkne a bez problémů se dá sníst. Zkuste to, mně to po 14-ti dnech pomohlo. Ostruha je totiž zvápenatělá měkká tkáň a pohanka má tu vlastnost, že obsahuje paradoxně hodně vápníku, ale v těle urychluje jeho metabolismus a tím dochází k jeho odbourávání při nadbytku z těla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

V jakém poměru-množství lámanka/jogurt to mícháte?

Zdroj: příběh Ostruha na patě nic nepomáhá

Přírodní léky na snížení kyseliny močové

Lidé trpící dnou se při léčbě často uchylují k doplňkům stravy a k lékům tišícím bolesti a léčícím záněty. V některých případech pomáhají při léčbě dny a i jiných nemocí způsobených větším množstvím kyseliny močové v těle i přírodní léčiva.

Při léčbě dny a celkovém odstraňování "přebytků" kyseliny močové se doporučuje zařadit do jídelníčku vyšší množství těchto potravin / látek:

  1. Třešně mají protizánětlivé účinky snižující podíl kyseliny močové v těle. Látky v třešních navíc zabraňují krystalizaci kyseliny močové, a tím pádem i jejímu ukládání do kloubů.

  2. Kyselina jablečná v jablkách pomáhá neutralizovat kyselinu močovou, stejně pomáhá i jablečný ocet.

  3. Banány mají pozitivní vliv na celkové fungování lidského organismu, pomáhají zlepšovat stav trávicího traktu, ledvin, srdce, snižují hladinu cukru v krvi. Zároveň jsou antioxidantem a mají i velké množství vlákniny. V neposlední řadě látky v banánech pomáhají tělu se zpracováním purinů.

  4. Ovocné bobule typu jahody a borůvky také obsahují látky, které snižují hladinu kyseliny močové v krvi.

  5. Při léčbě dny je dobré udržovat dostatek omega 3 mastných kyselin v těle, ty totiž pomáhají snižovat otoky a léčit záněty, které jsou nedílnou součástí tohoto onemocnění.

  6. Při léčbě dny jde o to odstranit krystalky kyseliny močové z kloubů, kde se usadily. Doporučuje se konzumace okurkové šťávy, protože ta obsahuje látky, které kyselinu močovou neutralizují a odstraňují z těla (někteří terapeuti varují, že z počátku může pacient cítit bolestivost při konzumaci okurkové šťávy. Podle jejich názoru je to důkaz toho, že léčba zabírá, bolest je prý způsobená tím, že se toxiny dávají do pohybu). Při pocitech bolesti se k okurkové šťávě přidává ještě zázvor, celer a citron. Tyto potraviny navíc pomáhají zmírňovat případné záněty kloubů.
    (Recept na okurkovou šťávu: Ingredience: 2 plátky celeru, 1 okurka, ½ citronu, kousek zázvoru
    Postup přípravy: všechny ingredience očistíme, nakrájíme a dáme do odšťavňovače. Nápoj je dobré pít jednou až třikrát denně ideálně nalačno.
    )

  7. K léčbě onemocnění způsobené usazováním kyseliny močové se používá i kořen lopuchu, ten totiž odstraňuje toxiny z krve a pomáhá léčit záněty. Tinktura z tohoto kořene se doporučuje požívat asi čtyřikrát denně několik dní (asi 30 kapek tinktury v 2,5 dl vody).

  8. Protizánětlivé účinky má také ananas, a jeho šťáva dokáže ulevit od bolesti kloubů.

  9. K neutralizaci kyseliny močové v těle slouží také

  10. (...více se dočtete ve zdroji)

    Zdroj: článek Kyselina močová - babská rada

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A BULGUR,POHANKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Beru lék Warfarin, smím jíst bulgur a pohanku, kuskus?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, bulgur, pohanka ani kuskus nijak Warfarin neovlivňují.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a bulgur,pohanka

Často kladené otázky

  • Ve kterou denní dobu mám Warfarin (Coumadin®) užívat?
    Nejdůležitější je pravidelnost, Warfarin byste tedy měli užívat každý den ve stejnou dobu. V ideálním případě byste ho měli brát večer, ale zvolte tu denní dobu, kdy na něj nezapomenete. Neužívejte Warfarin před kontrolou hodnoty INR pro případ, že bude třeba dávkování změnit.
  • Mám užívat Warfarin s jídlem, nebo nalačno?
    Warfarin by se měl užívat nalačno, buď půl hodiny před jídlem, nebo hodinu po jídle. Jídlo absorpci léku zhoršuje. Lék se může vzít po lehké svačině, ale ne po větším jídle.
  • Jak dlouho budu muset Warfarin užívat?
    Dobu, po kterou budete muset Warfarin užívat, určí Váš ošetřující lékař. Warfarin se používá k léčbě mnoha různých onemocnění. U některých je třeba ho užívat pouze po přechodnou dobu, u jiných celoživotně.
  • Co mám dělat, pokud budu cestovat?
    V případě potřeby Vám může lékař zajistit sledování hodnoty INR po dobu, kdy budete pryč. Během cestování se snažte stabilně stravovat a vyhýbat nadměrnému pití alkoholu.
  • Jak se mám připravit na chirurgický zákrok, zubní péči nebo některý typ invazivního postupu?
    Jestliže Vás čeká zákrok, který by Vás mohl vystavit riziku krvácení, informujte svého lékaře. Podle druhu zákroku bude nutné buď Warfarin vysadit, nebo přejít na alternativní způsob antikoagulace. Než přípravek Warfarin z jakéhokoliv důvodu vysadíte, poraďte se se svým lékařem, který Vaši léčbu přípravkem Warfarin vede.
  • Kolik Warfarinu je příliš mnoho?
    Pro dávkování Warfarinu neexistuje žádné omezení. Vždy se užívá taková dávka léku, která udrží Vaši hodnotu INR v terapeutickém rozmezí. U některých lidí se může jednat o dávku velice malou, u jiných o relativně velkou. Jestli od přátel či známých uslyšíte, že berou nižší dávku než Vy, nenechte se tím znepokojit. Dávkování přípravku Warfarin je pro každého konkrétního pacienta individuální.

Upraveno z: Your Guide to Coumadin®/Warfarin Therapy (Váš průvodce léčbou přípravkem Coumadin®/Warfarin) , AHRQ Pub. No. 08-0028-A. Revidováno v srpnu 2008.

Překlad: Pavel Trusina

Odborná revize: MUDr. Martin Beránek

Jazyková korektura: Mgr. Jana Ženíšková

Zdroj: článek Průvodce pacienta s Warfarinem

Příběh

Ve svém příspěvku POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Mam kyselinu mocovou 447 coz je moc mam uzivat omega 3 . Děkuji za odpoved.Itena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Potraviny snižující kyselinu močovou

Příběhy lidí s anorexií

Projímadla

„Když mě po pár měsících propustili s váhou 45 kilo, hned druhý den jsem zašla do lékárny a nakoupila projímadla. Začala jsem se přejídat, pak jsem vše vyzvracela a na to si dala desítky pilulek projímadel denně, abych měla jistotu, že z těla vypudím i poslední tukovou buňku. Zdálo se mi to mnohem lepší než se mučit hlady. Sice jsem si ničila vnitřnosti, ale byla jsem hubená. A na ničem jiném mi nesešlo. Kupovala jsem tolik projímadel, že mi je postupně všude odmítli prodávat. Celé dny jsem nakupovala jídlo, cpala se, zvracela a plánovala, co sním zítra. Byla jsem už tak nemocná, že to tělo nedokázalo zvládnout a přepadaly mě záchvaty a křeče. Máma byla zděšená. Zoufale se mi snažila nějak pomoci, ale všechno bylo marné. Myslím, že nebýt jí, už bych byla dávno mrtvá. Doktoři se mě pokusili ještě několikrát izolovat v nemocnici, ale když jsem trochu nabrala a pustili mě, pokaždé jsem vše zase hned shodila. Jediným efektem pobytu v nemocnici bylo, že jsem na tom byla čím dál hůř. Dívky, se kterými jsem se v nemocnici potkávala, mi vše ještě ztěžovaly, pořád jsme mezi sebou soutěžily a navzájem se hecovaly. Která z nás je nejhubenější? Kterou propustí, aniž by začala jíst? Doktoři nakonec díkybohu pochopili, že ústavní léčba na mě nezabírá, a povolili mi zůstat doma a hlídat si váhu. Teprve tehdy mi začalo docházet, co dělám svému tělu. Třikrát mě znovu vezli do nemocnice, protože mi tělo vypovědělo službu. Zuby se mi drolily, oči nedokázaly snášet jasné světlo a měkly mi kosti. Nenáviděla jsem se za to, co si provádím, ale nestačilo to, abych se rozhodla nabírat váhu. Chtěla jsem jen zvítězit nad bulimií. A s máminou pomocí se mi to nakonec podařilo. Jenže jak jsem přestala s přejídáním a zvracením, přestala jsem zároveň i jíst. Přestěhovaly jsme se s mámou do Prahy, abychom začaly nový život, ale vlastně se nic nezměnilo. Nenabrala jsem ani kilo. ,Lenko, jestli nezačneš jíst, umřeš,ʽ řekl mi nakonec nový doktor. Nechtěla jsem umřít a nechat tady mámu samotnou. Jenže touha po štíhlosti byla příliš silná. Přišla jsem na to, že jediný způsob, jak to můžu zvládnout, je udržovat si alespoň stejnou váhu. A to se mi zatím daří. Poslední čtyři roky mám pořád 23 kilo. Přežívám na čokoládě a kole. Nejím zeleninu, protože jsem přesvědčená, že když už musím jíst, pak jen něco, co mi skutečně chutná. A zeleninu vážně nemusím. Nyní chodím pravidelně k psychologovi a také jednou za čtrnáct dní k doktorovi na krevní testy a vyšetření ledvin a jater. Už nikdy nechci znovu do ústavu, a tak beru denně 15 tablet sodíku, abych vše zvládla. Moc dobře vím, co jsem se sebou

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak překonat anorexii

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Nejím nic od masa, od mléka jen podmáslí a přesto mám zvýšenou hladinu kyseliny močové, prosím o sdělení zda suché drožďové lupínky, které používám místo sýra, mají také značný počet purinů jako čerstvé droždí, děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Puriny jsou výsledkem trávení a vznikají stále. Některé potraviny vyprodukují purinů více jiné méně. To, že máte zvýšenou kyselinu močovou, i když držíte dietu znamená, že Vaše ledviny velmi omezeně tuto kyselinu pouští ven prostřednictvím moči. Existují speciální léky, které zcela zabrání vzniku kyseliny močové při trávení. Zeptejte se na ně svého ošetřujícího lékaře. Droždí bohužel obsahuje obrovské množství purinů (až 300 mg na 100 gramů) a vyprodukuje mnoho kyseliny močové, proto nelze doporučit jeho používání pro nemocné dnou. A to platí i na výrobky, kde je droždí použito při výrobě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Puriny

Hodnoty

Koncentrace kyseliny močové v séru (fS-kyselina močová):

  • ženy hodnota 120–340 μmol/l
  • muži hodnota 120–420 μmol/l

S nadprodukcí syntézy purinů spojenou se zvýšenou hladinou kyseliny močové se lze setkat u některých geneticky podmíněných defektů purinového metabolismu, jako je parciální či kompletní deficit hypoxanthin-guaninfosforibosyltransferázy (Lesch-Nyhanův syndrom). Při něm je snížená reutilizace purinových bází, které jsou proto ve zvýšené míře odbourávány na kyselinu močovou. Jiným genetickým defektem vedoucím ke zvýšené tvorbě kyseliny močové je zvýšená aktivita fosforibosyldifosfátsyntetázy.

Zvýšená tvorba kyseliny močové doprovází protinádorovou léčbu (chemoterapie cytostatiky, ozařování), při níž dochází k intenzivnějšímu rozpadu buněk. Purinové báze uvolňované při degradaci nukleových kyselin se metabolizují na kyselinu močovou. Podobně některá hematologická onemocnění spojená s nadměrnou novotvorbou (polycytemia vera) nebo zvýšeným rozpadem buněk (leukémie, hemolytické anémie) jsou doprovázeny hyperurikémií.

Zvýšený příjem stravy bohaté na puriny (například vnitřnosti, maso, luštěniny, v menší míře také čokoláda, kakao, káva) vede k nadprodukci kyseliny močové. Zdravé ledviny nemusí stačit kompenzovat nadměrnou zátěž kyselinou močovou intenzivnější exkrecí a urikémie potom stoupá.

Požívání alkoholu zvyšuje urikémii tím, že laktát vznikající ve zvýšené míře inhibuje sekreci kyseliny močové ledvinami. Snížené vylučování kyseliny močové je později vystřídáno zvýšenou urikosurií.

V prvotním stadiu se nemoc nijak neprojevuje. Krystalky kyseliny močové poškozují tkáně kloubů, ve kterých se usazují. Postihují především kloub palce u nohy, klouby ruky, kotníky nebo kolena. Klouby nemocného bolí. V kloubech se usazují krystalky kyseliny a bolest přichází ráno a náhle, kloub je oteklý, červený, citlivý na dotek a tvoří se v něm zánět. Projevy se objevují pouze několik dnů, během několika měsíců se opět vrací. V pokročilé fázi nemoci jsou ložiska krystalků dokonce vidět na kůži, objevují se i drobné uzlíky (tofy) na ušních lalůčcích i nad drobnými klouby či nad Achillovou šlachou. Toto jsou jedny z hlavních příznaků, samozřejmě existují i další.

Zdroj: článek Co je to kyselina močová

Poradna

V naší poradně s názvem VÝSKYT KYSELINY MOČOVÉ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Suchánková.

Dobrý den.
Bohužel také patřím mezi postižené výskytem kyseliny m. v krvi. Moje strava je normální až střídmá, proto mne toto zjištění zaskočilo. Nevím, jak bych měla jídelníček ještě přísněji upravit, jelikož si myslím, že až na pití množství tekutin, tak to by mohl být jediný důvod výskytu nemoci. Zřejmě to budou nervy, ty mám věčně na pochodu. Zdravím!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemoc dna je vlastně nemoc ledvin. Někteří lidé si dnu přivodí sami během života, pitím piva, přejídáním se masa a čokolády. U jiných lidí i normální strava může zapříčinit zvýšenou kyselinu močovou v krvi, protože nefungují správně ledviny. Naštěstí existují léky, které napomáhají nemocným ledvinám odvádět tuto kyselinu z těla ven. S jejich pomocí a s omezením některých potravin lze dnu zvládnout. Nervy... Pochopitelně nervy hrají velkou roli pro zdraví celého organismu. Pokud vám váš vztek nenavozuje euforii, ale naopak jste po něm smradlavě spocená, znechucená a často i unavená, tak zkuste navštívit psychologa. Psycholog vám poradí, jak se lépe vyrovnat s nástrahami, které vás provokují. Klidnější mysl znamená prožít život více v pohodě, zdravěji a déle.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Výskyt kyseliny močové v krvi

Účinky citronové šťávy na dnu

Stejně jako se vyvíjí vše kolem nás, tak i poznatky a pohledy na potraviny snižující kyselinu močovou jsou stále nové a nové. To, co bylo publikováno před několika lety, již nemusí být pravda. A totéž platí i o citronové šťávě. Například nedávno bylo zjištěno, že citronová šťáva vedle svých tradičních zdravotních výhod snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů a že i konzumace citrusového džusu může pomoci zmírnit příznaky dny.

Studie z roku 2017 zjistila, že citronová šťáva a citronový extrakt pomáhají snižovat hladinu kyseliny močové v krvi. Dospělí s vysokou hladinou kyseliny močové pili čerstvě vymačkanou citronovou šťávu každý den po dobu šesti týdnů. Stejná studie testovala extrakt citronového ovoce na myších s vysokou kyselinou močovou a myši také vykazovaly snížené hladiny této kyseliny.

Další klinická studie přezkoumala krevní testy 75 dospělých, kteří pili čerstvě vymačkanou limonádu každý den. Součástí studie byli:

  • lidé s dnou;
  • lidé s vysokou hladinou kyseliny močové, ale bez příznaků dny;
  • lidé bez dny nebo vysoké hladiny kyseliny močové,

Po šesti týdnech vykazovaly všechny skupiny nižší hladinu kyseliny močové. Studie tak dospěly k závěru, že citrony a citronová šťáva mohou být užitečným prostředkem, který pomůže léčit dnu spolu s léky a jinými dietními změnami. Citronová šťáva může také pomoci zabránit vzniku onemocnění u lidí s vysokou hladinou kyseliny močové. Je možné, že i jedinci s normální hladinou kyseliny močové mohou mít prospěch z konzumace citronové šťávy k vyvážení krevní kyseliny.

Citronová šťáva může přispět k vyrovnání hladiny kyseliny močové, protože pomáhá tělu zvýšit jeho alkaličnost. To znamená, že mírně zvyšuje hladinu pH krve a dalších tekutin. Podle studie zveřejněné v British Medical Journal je to proto, že pití citronové šťávy způsobí, že tělo uvolní více uhličitanu vápenatého. Vápníkový minerál se váže na kyselinu močovou a rozkládá ji na vodu a další sloučeniny. Díky tomu je krev méně kyselá a snižuje se hladina kyseliny močové v těle.

Zdroj: článek Citron a puriny

Příběh

Ve svém příspěvku KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Beer.

Dobrý den.Mohu na kyselinu močovou požívat syrovou cibuli nebo
citron? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Holofernos.

Proč byste proboha nemohl?

Důležité je omezit příjem fruktózy, která je taky součástí sacharózy - tzn. prakticky všeho sladkého, sladkých nápojů, ale třeba i jogurtů s příchutěmi, atd. To je nejdůležitější. Druhá věc, omezit potraviny s puriny (jak již bylo napsáno v článku).

Třetí věc by byla omezit látky, které blokují vylučování kyseliny močové, což jsou např. ketony (ano, v tomto případě je ketogenní dieta nebo pravidelný půst kontraproduktivní) nebo kyselina mléčná resp. laktáty (tzn. i tréning s velkou intenzitou - anaerobní tréning - může vést ke zvýšení kys. močové!). Podobně můžou fungovat i některé medikamenty, např. některá diuretika (třeba Hydrochlorothiazid).

Ale předpokládám, že největší podíl u Vás bude mít ta fruktóza resp. sacharóza, protože ji výrobci potravin přidávají téměř do všeho (a je úplně šumafuk, zda-li přidávají cukr nebo fruktózo-glukózový sirup, všechno je to stejný jed!). Paradoxně nejmíň se člověk musí bát ovoce (pozor,ne ovocných nápojů nebo smoothies!), protože vláknina v něm obsažená brání příjmu fruktózy do těla - ale pokud máte problémy s kys. močovou, vynechal bych i ovoce a nahradil je (pestrou skladbou) zeleniny.

Zdroj: příběh kyselina močová

JANINKA-HANINKA

„Tys to udělal... do mě?“ zeptala se ještě trochu udýchaně.
„Je tu snad... ještě... někdo jinej?“ zeptal jsem se ještě udýchaněji.
„Já jenom, že mám právě dost blbý období,“ usmála se spíše pro sebe. Usmála!
„To máme tedy oba blbý období, Janinko,“ konstatoval jsem upřímně a horečně přemýšlel, zda si přeju, aby se právě tahle zručná kadeřnice stala matkou mého dalšího dítěte. No nepře-ju, a nic proti zručným kadeřnicím, které ještě ke všemu vypadají hodně dobře. Problém zpravidla nastává, až když se rozpovídají.
Jsem nezodpovědný. Proč s ní lezu do postele, když celkem otevřeně deklarovala, že by se stala ráda matkou dítěte, kterého se nechci stát otcem? Možná proto, že se při souložení ne-mluví. Nebo jen docela stručně.
A proč seznámeníchtivé pětatřicátnice, které nevypadají nic moc, všechny děti mají a další děti už spíše či plně nechtějí, a ty, které vypadají dobře, děti nemají a jsou ochotny se s blížící se čtyřicítkou nechat oplodnit i od orangutana, pokud by jim někdo zaručil, že dítě nebude mít fazonu zcela po tatínkovi. Nemělo by to být zcela naopak? Že by ty hezké děti měly a ty ostatní neměly?
Jenže ty ostatní si ty děti prostě s někým zařídí bez velkých licitací, protože těch oplodňovacích příležitostí zas tolik nemají, zatímco ty hezké tak dlouho přebírají, koho tím šťastným otcem vlastně učiní, až přeberou, a už jim houká vlak a zvoní hrana a už se jen fofrem hledá táta, nebo alespoň ten oplodňovač.
Tato pětatřicítka se mi však vyrvala z misionářské polohy, jako by mi četla myšlenky (popřípadě zjistila, že si skutečně vystřihla orgasmus s orangutanem), a začala se hbitě oblékat. Na vteřinu mne napadlo, zda si nepřišla skutečně jen pro tu plus minus dvěstěmilionovou partičku spermií, která v ní teď možná svádí nemilosrdný souboj o jediné vajíčko. Souboj na život a na smrt.

Měla hezké prádlo. Černou, poloprůhlednou podprsenku bez molitanových šidítek a miniaturní tanga. Asi jí na mně záleželo. Nebo na tom, aby se mi líbila. Nebo na tom, abych ji oplodnil a ona konečně mohla trajdat s kočárkem. A proč si ženy vlastně oblékají tak svůdné (a zcela nepraktické) spodní prádlo, když měřítkem úspěchu je vlastně jen a pouze to, jak rychle z něj budou vysvlečeny?
Tvářila se, jako kdyby jí uletělo hned pět rojů včel. A jak bych se měl tvářit já, když mi holka ani neřekne, abych si dával bacha? Kdyby holka, velká ženská!
Ta ženská se štíhlou holčičí postavou a půvabnou pihou na zadečku si však neskutečně naštvaně navlékala punčocháče, dokonce takovým způsobem, až v nich výstražně zapraskala statická elektřina.
„Janinko, stalo se něco kromě toho, žes právě otěhotněla?“ vsadil jsem na černý h

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Seznamovací thriller: Hledám štíhlou ženu

Co je to cukrový lipid

Glykolipidy jsou lipidy s cukernou složkou v molekule. Jejich hlavní rolí je zřejmě účast v buněčném rozpoznávání. Vznikají spojením sacharidového řetězce s fosfolipidem buněčné membrány. Glykolipidy se nacházejí na povrchu všech eukaryotických buněk. Jejich cukerné části vyčnívají z membrány do okolního prostředí, kde fungují jako receptory pro specifické chemikálie a jako látky pomáhající zakotvit buňku do okolní tkáně.

Glycerolglykolipidy mají relativně jednoduchou strukturu. Základ tvoří 1,2-diacylglycerol, který má v pozici sn-3 navázaný nějaký jednoduchý cukr nebo oligosacharid. Velká rozmanitost těchto glycerolglykolipidů se nachází u bakterií, v menším množství se vyskytují i u savců. Glykosfingolipidy obsahují ve své molekule ceramid a jeden nebo dva cukry. Galaktosylceramid je hlavním glykosfingolipidem mozku a nervů, v ostatních tkáních je zastoupen v mnohem menším množství. Obsahuje kyselinu cerebronovou.

Galaktosylceramid může být přeměněn na sulfogalaktosylceramid (označuje se i jako sulfatid), který má na C-3 galaktózy navázanou kyselinu sírovou. Je ve značném množství obsažen v myelinu. Sulfatidy jsou obecně estery neutrálních glykosfingolipidů s kyselinou sírovou, často se ale pod označením sulfatid míní právě sulfogalaktosylceramid. Glukosylceramid je dalším z jednoduchých glykosfingolipidů. Je obsažen v extraneurálních tkáních, v mozku se nachází v menším množství. Gangliosidy jsou odvozené od glukosylceramidu, ve své molekule však mají navíc navázanou kyselinu sialovou. Patří tedy mezi složité glykolipidy. Sialová kyselina je společný název pro kyseliny N-acetyl- a N-glykolylneuraminové. Gangliosidy se skládají z části ceramidové, z neutrálního oligosacharidu obsahujícího většinou 2 až 4 cukerné zbytky (glukóza, galaktóza a N-acetylgalaktosamin) a z jedné nebo několika sialových kyselin. Gangliosidy mohou mít v molekule navázanou 1 až 5 molekul kyseliny sialové, podle tohoto počtu se pak označují jako di-, tri-, tetra- nebo pentasialogangliosidy. Hlavní sialovou kyselinou lidských tkání je kyselina N-acetylneuraminová. Gangliosidy jsou hojně obsaženy v šedé kůře mozkové a v nervové tkáni. Obsaženy jsou ale i v jiných tkáních, a to většinou na povrchu buněk, kde plní funkci receptorů. Ty části buněčných membrán, které obsahují kyselinu neuraminovou, hrají důležitou roli při zachytávání virových částic a při jejich pronikání dovnitř buněk. Virové částice obsahují enzym neuramidázu, která katalyzuje hydrolytické odštěpení neuraminové kyseliny, čímž dokážou vyřadit virové receptory z funkce.

Glykolipidy a sulfolipidy jsou mimořádně aktivní proti virovým onemocněním (brání virům proniknout do buněk). Podle vědeckých výzkumů potlačují virus HIV-1 a HIV-2, oparový virus a další viry způsobující deficit imunity.

Zdroj: článek Cukrové lipidy

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jana Fábryová


mam kapacky na bolest zad
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
mam lecitelske schopnosti
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.