Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MAST NA PLÍSEŇ NEHTOVÁ

OBSAH

Kde se dá koupit

Smrková mast se dá vyrobit, nebo i koupit. Dá se objednat přes internet. Například vyhledávač www.heureka.cz nabízí smrkovou mast z internetových stránek Bylinná lékárna. Při nákupu přes internet je potřeba dát pozor na „padělky“. Obvykle jsou to předražené masti, které vůbec nepomáhají a někdy mohou i nohám velmi uškodit.

Smrková mast se dá koupit i v lékárně a je to bezpečnější. Člověk ví, co kupuje. Ne každá lékárna ji má tuto mast skladem, ale často se dá se doobjednat, například v lékárnách Dr. Max.

Zdroj: Smrková mast na plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem CYTÉAL A NEHTOVÁ PLÍSEŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Františka Malá.

Mohu na nehtovou plíseň použít koncentrovaný Cytéal k potírání ? Mám to už 5 let a nemohu se toho zbavit. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cyteal je mycí desinfekce a použít se dá lokálně i koncentrovaný. Na vyléčení nehtové plísně ovšem nestačí. Je třeba použít některý z antimykotických přípravků, jako například volně prodejný Canesten, Lamisil a nebo předpisový Loceryl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cytéal a nehtová plíseň

Jak poznat plíseň nehtů

Plíseň na nehtu se nejprve projevuje zesílením okraje nehtu, poté nehet začne postupně žloutnout (v některých případech nemusí jen žloutnout, ale může získat i hnědou nebo zelenou barvu). Často se pak nehet začne třepit a drolit. Na nehtech se může objevit i vroubkování. Plíseň se nemusí držet jen na nehtu, může klidně napadnout i kůži okolo prstu. Pokud je zasažená kůže, začíná červenat a při neléčení začne i páchnout.

Na následujícím odkazu jsou k nahlédnutí fotografie ukázek plísní nehtů.

Mykózy se obvykle léčí pomocí mastí. V některých případech se užívají i antimykotika v podobě prášků. Vyléčit plíseň na nehtu není úplně jednoduché, je důležitá důslednost, protože mykózy se často vrací. Při léčbě je také důležité neustále podporovat imunitu.

Zdroj: Smrková mast na plíseň nehtů

Plíseň nehtů – domácí léčba

Na plíseň nehtů doporučují babské rady například použít česnek, ústní vodu Listerine, sodu, olej z oregana, kukuřičnou mouku, sodu, bílý ocet či extrakt z olivového listu.

Zdroj: Nehtová mykóza a lěčba jablečným octem

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluna.

Mě se začala dělat plíseň na prsteníčku levé ruky, na okraji. Zprvu to vypadalo zaníceně jako když se zastřihnu při odstřihávání kůžičky kolem nehtu. Ale já to už takhle několi let nedělám.Po nějaké době se objevila černá skvrna, která se táhla směrem nahoru kolem okraje nehtu. Byla jsem v lékárně, pan lékárník usoudil, že je to zánět a dal mi Ichtiolovou mast, která samozřejmě nepomohla. Také Višňovou mast jsem zkoušela, ale také nic.Pak mi praktická lékařska dala "vodičku" na plíseň nehtů /bohužel už nevím její název./ Plíseň ustoupila, ale za to mě nehet moc neroste, vždy asi po 3 mm se okraj ulomí a jsem zase na začátku čekání, zda přece jen doroste.
Máte někdo takové zkušenosti?
Zdraví Miluna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Miluno, na řešení vašeho problému bych doporučoval použít léčivý lak Loceryl a postupovat přesně podle návodu, který je u tohoto léku přibalen. Loceryl je na lékařský předpis, takže se ani nevyhnete kontrole u KOŽNÍHO lékaře, což také přispěje k lepšímu určení příčiny vašeho problému s ulamujícím se nehtem na prsteníčku. Zkuste to prosím takto udělat, abyste se toho co nejdříve mohla zbavit!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů na rukou

Jak poznat plíseň nehtu

Hlavní příčinou nehtové plísně je styk s kontaminovanými předměty, jako jsou špinavé podlahy nebo obuv. Může být rovněž způsobena oslabením imunitního systému a nadměrným pocením. Ačkoli tento stav zpočátku mizí, během několika dní se plísňová infekce objeví znovu a může způsobit na nehtech žluté zbarvení, téměř vždy doprovázené oslabením a zlomením.

Zdroj: Nehtová mykóza a lěčba jablečným octem

Diskuze

V diskuzi DISKUZE NEHTOVÁ KŮŽIČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Boženka.

Vyzkoušejte nový antibakteriální skleněný pilník Antibacitf, já si ho teď objednala na internetu a jsem maximálně spokojena, je vážně dobrý...!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Diskuze nehtová kůžička

Canespor a jiná kožní plíseň

Mast z této sady nelze použít k lokální aplikaci na jiná mykózou postižená místa na těle.

Zdroj: Canespor 1x denně sada na nehty

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NEHTU U PALCE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana z Brna.

Ahoj, vyrábím domácí mast ze smrku, která je na plíseň na nehtech velmi účinná. Mimo jiné bezvadně funguje na bolavé klouby, bolesti hlavy, ucpaný noc či uvolnění hlenů při nachlazení. Pokud máš zájem, ozvi se mi na E-mail: ivana.uhrova@seznam.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katarina Anischova.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat,jestli ještě mate uvedenou masticku ze smrku? Mám na protikuřácká asi plíseň nehtů na noze. Místa a je černá,místa a zelená. Myslíte,ze by to pomohlo? Dekuji za odpověď. Anischova

Zdroj: diskuze Plíseň nehtu u palce nohy

Plísně na nohách fotky

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ A STŘÍHÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.

Měla jsem jako malá úraz nehtů (spadl mi na palce těžký předmět), nehty se oddělily od lůžka. Asi i díky tomu se mi udělala mykóza. Místo léčby jsem oddělené nehty vždy stříhala a nečistoty vyškrábala. Nedávno jsem si koupila Scholl, který mi s mykózou pomohl. Bohužel kvůli zastřihávání nehtů až do půlky mi zmizela nehtová rýha a když teď nehet trochu povyroste ihned zarůstá. Bojím se teď zastřihnout zbytek špatného nehtu, nevím jestli se zarůstání ještě více nezhorší. Je nějaký trik na zarůstání nehtu a bezbolestné vytvoření rýhy, aby mohl pořádně vyrůst?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Váš problém je velmi častý. Když nehet roste rovně, jako dříve, tak se dá pomoci tím, že na okrajích nehtu zastřihnou špičky. Tím se vytvoří náběžná hrana, která pomůže protlačit novou rýhu. Preventivně můžete místo zastříknout desinfekcí a také pravidelně promazávat krémem na nohy. Když nehet roste zakřiveně, tak je nutná prohlídka u kožního lékaře, který určí jak dál postupovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů a stříhání

RECEPT SE SMRKOVÝMI PUPENY

Ingredience:

  • 200 ml kokosového oleje
  • 40 smrkových pupenů
  • 20 mladých větviček smrku (5 cm dlouhé)
  • 50 ml pryskyřice

Postup přípravy:

Nejprve si větvičky smrku nasekáme a smrkové pupeny rozpůlíme. Všechny suroviny se pak vloží do hrnce a pomalu se na mírném ohni ohřívají tak dlouho, dokud se pryskyřice zcela nerozpustí. Poté se vše důkladně zamíchá a hrnec se na dvacet minut odstaví. Mezitím si připravíme čisté a vyvařené sklenice, do nichž pak mast přelijeme, zavíčkujeme a uskladníme.

Zdroj: Smrková mast na plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Srněnska.

Dobry den,chtěla by jsem se zeptat,na prave noze mi zacaly otikat druhy a třetí prst uz tak před rokem,a před pul rokem jsem si všimla že mi na těchto dvov prstech pod nechtama hnisa a ty nechty mi odpadly.ted mi to udělalo znova a pan doktormi řekl že je to plisen,dal mi mast MYKOSEPTIN at si to mažu.CHci se zeptat jestli takhle zacina plisen,ja si myslim že to plisen neni,ale nevim mažu si to ,ale nejak to nepomaha,můžete mi poradit kde by měla zajit at mi něco daji.děkuji Srněnska

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

I takto může začít plíseň nehtů. U Vás to zřejmě zavinila nějaká infekce nehtového lůžka, která způsobila otok a hnisání pod nehtem. Jakmile se vlivem tohoto zánětu oddělil nehet od ploténky, tak se ve vzniklých prostorech usadila plíseň a ta dále nehet narušovala až k úplné ztrátě. Léčba není lehká a je zdlouhavá. Je třeba nejdříve vyléčit záněty, a to pomocí černé masti, což je Ichtoxyl nebo Višněvského balzám, oboje volně prodejné. Vystříhat nebo obrousit odfouklý nehet až do míst, kde pevně přiléhá k ploténce, a pak aplikovat protiplísňovou mast, nejlépe Lamisil nebo Canesten, zase volně prodejné. Když by to nepomáhalo, tak je možné si nechat předepsat léčivý lak na nehty Loceryl. Léčbu proti plísni je třeba aplikovat po celou dobu, než doroste nehet nový, což může být i půl roku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů

Plíseň nehtů a cukrovka

V 60% případů pacientů s plísní nehtů byla také diagnostikována cukrovka. Později se pak prokázalo, že plíseň nehtů skutečně souvisí se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Plíseň nehtů více prosperuje při zvýšené hladině krevního cukru. Proto jstli-li při tělě a máte plíseň nehtů, tak je velká pravděpodobnost, že u vás již trvá také onemocnění cukrovkou. A to samé platí i opačně, máte-li cukrovku, tak vám vážně hrozí onemocnění plísní nehtů.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.

Dobrý den.
O nemoci nehtů jsem přečetl kde co, ale většina se jen opakuje na 5 či 6 případů.
Mám problém s nehty na palcích rukou a na některých prstech nohou. Nehty se jakoby stáčejí do trubičky. Prosím poraďte jakou nemoc to signalizuje.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takove stáčení nehtů do trubičky souvisí s poškozením nehtového lůžka, které může být zapříčiněno například úrazem prstu nebo jeho nadměrnou zátěží, ale také i nehtová plíseň může takto lůžko poškodit. Další možnou příčinou by mohla být porucha metabolizmu, například špatné zpracování bílkovin ze stravy, nebo nevyvážená strava. Takový nehet pak často zarůstá a tvoří záněty na krajích nehtů. Léčba může být chirurgická, kdy se provede rekonstrukce nehtového lůžka při lokálním umrtvení. Nebo konzervativní, kdy se odstraní původce a zabrání se další devastaci nehtu. V každém případě by bylo dobré navštívit kožního lékaře a stav nehtů s ním konzultovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle nehtů

Plíseň nehtů foto

  • Fotografie, na kterých je vidět plíseň a mykóza nehtů na rukou, jsou zde.
  • Fotografie, na kterých je vidět plíseň a mykóza nehtů na nohou a žluté nehty, jsou zde.

Zdroj: Clotrimazol - kožní sprej na plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem DOMACI PLISEN POD GELOVYM NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.

Dobry den, chtela bych se zeptat bud na domaci, nebo odbornou lecbu, Udelala se mi plisen pod gelovym nehtem,Slysela sem ze je dobre si namacet nehty do octa, nebo kapat citronem, aby se to dostalo pod nehet, ze plisne nemaji rady kysele. Nebo je dobre vtirat si pod gelovy nehet mast kanesten. Muzete mi doporucit nejakou lecbu? Predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Majko, určitě se chcete zbavit plísně pod gelovým nehtem co nejrychleji, takže než zkoušet na slepo co zabere a co ne, tak spíše doporučuji nechat si odebrat vzorek spor z pod nehtu a provést kultivaci. Tím se zjistí, o který kmen onychomykózy se u Vás jedná a podle toho se určí vhodná léčba, která Vás tohoto nešvaru zbaví nejrychleji. Zajděte tedy na kožní a udělejte to tak, jak je zde napsáno. Účinné léky proti plísni jsou bez tak jen na lékařský předpis, takže jinak, než přes doktora, se k nim nedostanete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Domaci plisen pod gelovym nehtem

Jak probíhá léčba octem

Při léčbě plísně nehtů a nohou postupujte následujícím způsobem...

Postup: Nejprve aplikujte ocet přímo na nehet a nechte působit. Poté po několika minutách použijte sodu, abyste zvýšili antifungální ošetření.

Ingredience:

  • 6 šálků vody (1,5 l)
  • ½ šálku jablečného octa (125 ml)
  • 7 a ½ polévkových lžic sody (75 g)

Příprava: Teplou vodu ohřejte, dokud nedosáhne přijatelné teploty pokožky. Přidejte jablečný ocet. Ponořte nohy do roztoku a nechte působit 15 minut. Poté nohy dobře vysušte.

Aplikujte sodu pomocí jemné exfoliační masáže. Vmasírujte sodu přímo do nehtů a nechte působit dalších 15 minut. Nohy opláchněte teplou vodou a opět usušte. Opakujte tuto proceduru denně před spaním, tímto odstraníte plíseň nehtů i plíseň nohou. Odstranění plísní je dlouhodobou záležitostí, takže jedna aplikace vás plísně nezbaví. Jablečný ocet a soda jsou přirozenou a dostupnou volbou pro odstranění plísní, které ovlivňují strukturu nehtů. Pravidelným používáním této metody byste se měli zbavit plísně nehtů a nohou.

Zdroj: Nehtová mykóza a lěčba jablečným octem

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK NA PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den. Léčím si plíseň na nehtech na palcích locerylem. Je možné že po měsíci došlo ke zhoršení?. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Loceryl je přeci lak na nehty a před jeho použitím musíte opilovat veškerý nehet. Není-li nehet, nemůže být ani žádné zhoršení. Loceryl vytváří takové prostředí, ve kterém se kožní plísně nemůžou množit. Zároveň je to lék na předpis, takže pokud se vám tato léčba nezdá správná, tak neprodleně navštivte svého kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Loceryl

RECEPT SE VČELÍM VOSKEM

Ingredience:

  • 1/ hrnku smrkové pryskyřice
  • ½ hrnku olivového oleje (nebo mandlového)
  • 14 – 28 g strouhaného včelího vosku

Postup přípravy:

Nejprve si připravíme vodní lázeň (jeden hrnec s vodou, druhý do něj). Do menšího hrnce vložíme smrkovou pryskyřici a olej. Pomalu zahřejeme při nízké teplotě. Hřejeme tak dlouho, dokud se smrková pryskyřice neroztaví. Roztavenou směs přefiltrujeme třeba přes sítko (nebo kávový filtr), a pak opět čistou směs vložíme do hrnce a přidáme k ní nastrouhaný včelí vosk. Znovu se vše pomalu zahřeje, dokud směs znovu neroztaje. Vzniklou mast přelijeme do připravených čistých sklenic. Mast je třeba uchovávat na chladném temném místě.

Zdroj: Smrková mast na plíseň nehtů

RECEPT NA SMRKOVOU MAST ZASTUDENA

Ingredience:

  • 200 ml kokosového oleje
  • 40 smrkových pupenů
  • 20 mladých větviček smrku (5 cm dlouhé)
  • 50 ml pryskyřice

Postup přípravy:

Ingredience jsou stejné jako u předchozího receptu. Jen se nejprve kokosový olej ohřeje na teplotu vyšší než je dvacet pět stupňů Celsia, tím se přivede do tekutého stavu. Pryskyřici pak do kokosového oleje co nejjemněji rozdrobíme. Poté si větvičky smrku nakrájíme a pupeny rozpůlíme. Větvičky a pupeny pak vložíme do velké sklenice a vše zalijeme olejem. Mast se nechá stát 14 dní někde v teple. Nesmí se na ni ale zapomenout, je třeba ji totiž každý den řádně protřepat. Pokud by se stalo, že kokosový olej zatuhne, stačí nádobu ohřát ve vodní lázni, tak aby se nevařilo, ale jen ohřála, kokosový olej v ní by se měl znovu rozpustit. Po čtrnácti dnech je smrková mast hotová, jen je potřeba přecedit a rozlít do připravených skleniček, nebo mističek.

Zdroj: Smrková mast na plíseň nehtů

RECEPT SE SMRKOVOU PRYSKYŘICÍ

Ingredience:

  • 150 g vepřového sádla nebo bambuckého másla
  • 30 g včelího vosku
  • 150 g smrkové pryskyřice
  • 50 ml panenského oleje (lisovaného za studena)

Postup přípravy:

Tento recept je velmi jednoduchý. Připravíme si hrnec a do něj vložíme všechny suroviny. Pak si připravíme další (větší) hrnec a naplníme ho částečně vodou. Dáme ho na sporák a začneme vodu vařit. Do něj pak vložíme ten hrnec se surovinami. Vznikne tak vodní lázeň. Ingredience potřebné na mast se tak vaří, ale nejsou na přímém ohni. Suroviny je třeba občas promíchat. Vodní lázeň by měla trvat asi třicet minut. Že je hotovo se pozná tak, že se všechny ingredience nejen rozpustily, ale i spojily. Pak si připravíme čisté, vyvařené a suché sklenice, do nichž ještě tekutou smrkovou mast nalijeme. Sklenice pak zavíčkujeme. Mas uchováváme ve tmě.

Zdroj: Smrková mast na plíseň nehtů

Babské rady na plíseň nehtů

Jako alternativní léčba plísně nehtů se používá česnek, banánová slupka, olej Tea tree, extrakt z grapefruitových jadérek, hypermangán a nebo petrolej, ale neexistuje žádný vědecký důkaz prokazující jejich léčivé účinky na plíseň nehtů.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Plíseň nehtu příznaky

Plíseň nehtů se většinou projevuje změnou barvy postiženého nehtu. Nehet, který postihla plíseň, je zažloutlý, ztluštělý nebo hrbolatý a drolí se nebo se ulamuje. Pod nehtem se také tvoří bílá hmota, jako produkt plísně. Na nehtu dochází k šíření nákazy od volného kraje nehtu a jeho laterálních (postranních) okrajů směrem k nehtovému valu.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Nemocné nehty foto

  • Hrbolaté nehty, co přesně znamenají podélné rýhy na nehtech je popsáno tady: hrbolaté nehty.
  • Fotografie, kde jsou nemocné nehty, ale i také plíseň na rukou a plíseň mezi prsty na rukou, jsou zde: plíseň na nehtech foto.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP