Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MÁTOVÝ OLEJ

OBSAH

Použití mátového oleje

Mátový olej má dva účinky, uklidňující a otupující. Z tohoto důvodu, je účinný při zmírnění syndromu dráždivého tračníku, který způsobuje průjem, bolest, plynatost a nadýmání. Mátový olej také zabraňuje zácpě v souvislosti s nachlazením nebo chřipkou, snižuje křeče během gastrointestinálních lékařských postupů a při léčbě neulcerózní dyspepsie. Při lokální léčbě mátový olej zmírňuje svědění a podráždění.

Zdroj: Mátový olej na diabetes

Diskuze

V diskuzi MÁTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den,můžete mi prosím poradit,kde lze koupit mátový olej v kapslích?
Děkuji,Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Brandnerová.

Dobrý den, mátový olej v kapslích má v prodeji společnost doTERRA. Jsem jejím poradcem. Můžete mne kontaktovat na iva.brandnerova@email.cz

Zdroj: diskuze Máta

Mátový olej

Mezi aktivní složky mátového oleje patří mentol, cineol a jiné látky, které jsou označované jako těkavé oleje. Dostupné formy mátového oleje obsahují výtažky, které kombinují olej a extrakt z máty peprné na bázi alkoholu. Máta se dá také zakoupit ve formě kapslí, které umožňují oleji průchod žaludkem až k tenkému střevu.

Zdroj: Mátový olej na diabetes

Účinky mátového oleje

Mátový olej zmírňuje příznaky divertikulitidy a syndromu dráždivého tračníku; pomáhá rozpouštět žlučové kameny, osvěžuje dech. Mátový olej také utišuje svalové bolesti, zmírňuje kašel a slizniční městnání způsobené nachlazením nebo alergií.

Zdroj: Mátový olej

Diskuze

V diskuzi HŘEBÍČKOVÝ OLEJ NA SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Prosím o radumjak použít hřebířkový olej a Teatree olej na svrab děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Maja.

Čítala som, že Tea tree oil 1 PL zmiešať s 2 dcl kokosový olej a natrieť celé telo 3-4 x. Nemám odskúšané, ale vraj toto zabralo.

Zdroj: diskuze Hřebíčkový olej na svrab

Mátový olej v kapslích

Přednost mátového oleje v kapslích spočívá v tom, že pomáhá účinně regulovat tvorbu střevních plynů. Je tedy vhodný při takových potížích, jako je nadýmání, pocit tlaku a plnosti v podbřišku, zvýšený odchod střevních plynů a další. Olej v kapslích uvolňuje stahy hladkého svalstva trávicí trubice a pozitivně působí na činnost žlučníku. Přípravek je určen dospělým a dětem od 6 let, neobsahuje cukr, je proto vhodný i pro diabetiky. Mátový olej v kapslích mohou užívat těhotné i kojící ženy.

Zde můžete vidět cenu mátového oleje.

Zdroj: Mátový olej

Poradna

V naší poradně s názvem OLEUM MENTHALE PIPER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Hlaváč.

Dobrý den. Nevím, jestli mi budete moci poradit, ale sháním jeden přípravek, který mi v lékárnách nechtějí samostatně prodat, ale není vyloučeno že by to šlo vyrobit doma. Název je "OLEUM MENTHALE PIPER". V tom názvu mi pouze nesedí ten piper, jestli to je pepř nebo co? Můžete mi poradit. Přeji hezký den. AH.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oleum menthae piperitae je pravá mátová silice vyrobená z kvetoucí rostliny máty peprné pomocí parní destilace. Takže žádný pepř v tomto přípravku není. Zakoupit jde například na slovensku, zde je odkaz: www.heureka.sk/?h%5B…
V domácím prostředí účinnou silici pomocí destilace uděláte jen velmi těžko a výsledek nebude nikdy tak dokonalý, jako u komerčně vyráběné silice v destilátoru. Destilace probíhá podobně jako u alkoholu, akorát že se máta nenechává zkvasit, ale destiluje se rovnou působením tepla na rostlinné části máty. Pozor, na trhu jsou dva druhy mátové silice, jeden je určen do arolampy a druhý k léčebným účinkům a jen ten je vhodný k vnitřnímu užití.
Jako alternativu k pravé silici můžete použít mátový olej. Návod na výrobu je uveden na této stránce nahoře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oleum menthale piper

Dávkování mátového oleje

Dávky mátového oleje u dospělých jsou v rozmezí 0,2 – 0, 4 ml třikrát denně. Dětské dávky jsou v rozmezí 0,1 – 0,2 ml užívané třikrát denně. Pokud je mátový olej užíván v neobvykle velkých dávkách, může produkovat nebezpečné toxické účinky. Nežádoucí účinky spojené s normálním používáním patří alergické reakce, nevolnost, zvracení, pálení žáhy, rozmazané vidění a pálení v oblasti mezi konečníkem a genitáliemi. Mátový olej by se také neměl užívat při problémech s chorobami jícnu, žlučníku a hiátové hernie.
Pokud užíváte léky na glukózu v krvi, poraďte se svým lékařem, jestli můžete používat mátový olej nebo jiné mátové produkty. To samé platí u těhotných žen.

Zdroj: Mátový olej na diabetes

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ LIS NA OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danka.

Já koupila lis na olej tuším na www.lisnaolej.cz a nedám na něj dopustit. Lisuji kokosoý olej a z dýňového semínka.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí lis na olej

Recept na domácí mátový olej

Čerstvou mátu napěchujeme do sklenice, zalijeme olejem a necháme čtyři dny stát na slunci za občasného protřepání. Přecedíme, výluhem zalijeme další várku čerstvé máty a zase necháme čtyři dny na slunci. Vše opakujeme ještě jednou. Po dvanácti dnech přecedíme, stočíme do láhve a uchováme v chladnu. Olejem potíráme spánky při bolestech hlavy, migréně, používáme na opary, kožní vyrážky, potíráme jím bolavé dásně a podobně.

Zdroj: Mátový olej

Diskuze

V diskuzi OLIVOVÝ OLEJ, CITRON A MED NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Lze úspěšně nahradit olivový olej za lněný?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucy.

Také olivový olej zbožňuji, salát si bez něj nedokážu představit.

Zdroj: diskuze Olivový olej, citron a med na detoxikaci

Mátový olej na diabetes

Laboratorní testy prokázaly, že máta v různých formách může způsobit snížení hladiny cukru v krvi. Jestli jste diabetik a užíváte léky určené ke snížení glukózy v krvi, tak vám může máta zvýšit jejich účinky a tím zvýšit i riziko ke vzniku hypoglykémie. Diabetici již mají významná rizika hypoglykémie, takže by neměli užívat léky, které by mohly vyvolat nežádoucí reakce v kombinaci s mátovým olejem nebo jinými formami máty. S mátovým olejem se dohromady nesmí užívat léky na krevní tlak, cyklosporin a léky určené ke snížení hladiny žaludeční kyseliny.

Zdroj: Mátový olej na diabetes

Diskuze

V diskuzi HŘEBÍČKOVÝ OLEJ V LÉKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

dobry den poradi mi někdo kde objednat hřebickovy olej dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hřebíčkový olej v lékárně

K výrobě rozmarýnového oleje budeme potřebovat:

Čerstvý rozmarýn, skleničku s víčkem, nějaký přírodní rostlinný olej, například mandlový olej, olej z meruňkových jader, olej z hroznových semínek nebo olivový olej. Pokud budeme používat rozmarýnový olej na pokožku nebo do vlasů, tak je dobré zvolit olej z hroznových jader, protože je to velice lehký olej.
 

Zdroj: Recept na rozmarýnový olej

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ KOSMETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenča.

A přímo jaká přírodní kosmetika je dobrá? Která se vám osvědčila?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

U mě je to kokosový olej na pleť i vlasy a na pokožku těla pak panenský olivový olej.

Zdroj: diskuze Nejlepší přírodní kosmetika diskuze

Dostupnost ricinového oleje

Ricinový olej se dá běžně zakoupit jako ředěný přípravek k zevnímu užití. Tady lze ricínový olej koupit ricinový olej cena.

Zdroj: Ricinový olej na pokožku

Diskuze

V diskuzi DÝŇOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Matouš.

Dýňový olej mohu jen doporučit, lisování je pro mě zbytečně náročné, dýňový olej kupuji zde: www.siladoteku.cz/si… Proč čekat až na podzim? Oblíbili jsme si ho i v kuchyni, žena ho má spojený s péčí o vlasy a nehty, já jsem zase zjistil, že je užitečný pro muže, které trápí prostata...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dýňový olej

Arganový olej cena

Organický arganový olej není levná záležitost, díky tomu že patří mezi nejlepší oleje a je hodnocena jako číslo 1. Tedy je přehled nejlevnějších cen, za které se dá arganový olej koupit: arganový olej cena.
 

Zdroj: Organický arganový olej

Diskuze

V diskuzi DÁ SE POUŽÍT TECHNICKÝ RICINOVÝ OLEJ MÍSTO LÉKAŘSKÉHO ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Prosím - jaký je rozdíl Ricinový olej technický - Ricinový olej z lékáren ? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra.

Dobrý den, může mi někdo odpovědět Jaký je rozdíl v Ricinovém oleje z lékárny a Ricinovým olejem technickým ? Může se použít technický na pokožku nebo jen pro práci ve výrobě.
Děkuji předem za informaci.

Zdroj: diskuze Dá se použít technický ricinový olej místo lékařského ?

Olej z krillu versus rybí tuk

Existuje mnoho ověřených předností, které činí olej z krillu účinnějším než rybí tuk.

  1. Olej z krillu je silnějším zdrojem omega-3 mastných kyselin, než rybí tuk.
  2. Antioxidační účinky oleje z krillu můžou lépe chránit před poškozením volných radikálů.
  3. Olej z krillu je absorbován rychleji než rybí tuk.
  4. Olej z krillu snižuje riziko onemocnění srdce.
  5. 1000 mg oleje z krillu má stejný účinek jako 3000 mg rybího tuku.

Zdroj: Olej z krillu je účinnější než rybí tuk

Olej z krillu cena

Zde je uveden seznam prodejen, kde se dá olej z krillu koupit: olej z krillu cena.

Zdroj: Olej z krillu je účinnější než rybí tuk

Šípkový olej na jizvy

Šípkový olej se používá neředěný na oděrky, hojící se rány, jizvy, popraskané rty i na ošetření v ústní dutině. Pravidelné používání přírodního šípkového oleje se doporučuje při psoriáze, ekzémech i proleženinách. Pomůže i při drobných jizvičkách, popáleninách, stařeckých skvrnách a striích. Kromě toho šípkový olej chrání pokožku před škodlivým slunečním zářením.

Zdroj: Šípkový olej

Éterický olej Geranium

Éterický olej Geranium se vyrábí průmyslově. Tento olej má antidepresivní, léčivé a deodorační účinky, používá se proti plísním, zaceluje rány, působí proti akné a dermatitidě, používá se rovněž na popáleniny a proti parazitům.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Prodej

Hřebíčkový olej lze zakoupit i přes internet. Pokud jste milovníky DM drogerie, tak ta hřebíčkový olej nenabízí.

Zdroj: Hřebíčkový olej na svrab

Organický arganový olej na pleť 

Kromě toho, že arganový olej je dobrý na vlasy, tak je také prospěšný na kůži, protože je zdrojem vitaminu E - tokoferolu, který je obsažen v regeneračních produktech na péči o pleť. Arganový olej hydratuje pokožku a tím je ideální pro lidi, kteří mají suchou nebo šupinatou pokožku. Arganový olej také zabraňuje vzniku akné a udržuje pleť, aby nebyla mastná. Kromě akné, je také arganový olej dobrý na jizvy a různé skvrny na pleti. Arganový olej také pomáhá snížit výskyt těhotenských známek, jako jsou strie.
 

Zdroj: Organický arganový olej


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP