Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MELANOM KŮŽE

OBSAH

Více informací o melanomu kůže

Zde je několik informačních zdrojů, které blíže rozebírají problematiku melanomu: 

Zdroj: Zhoubný melanom kůže je daň za opálenou kůži

Poradna

V naší poradně s názvem MELANOM KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Mohl by to byt melanom? Všimla jsem si ho teď když jsem ho rozškrábla.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, může jít o melanom. Zajděte s tím na kožní, kde vám to vyšetří dermatoskopem a přesně vám řeknou, co to je. Zároveň budete mít snímek do budoucna, aby se dalo porovnat, jestli se to zvětšuje nebo mění barvu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom kůže

Co je melanom kůže

Maligní melanom je nádor, který vychází z pigmentových buněk kůže. Tyto pigmentové buňky se nacházejí také na sliznicích, takže melanom se může vyskytovat nejen na kůži, ale také známe například i melanom v oku. Melanom je kožní nádor, který se vyskytuje častěji u osob se světlou pletí. Pro lidi se světlou pletí je typické, že se prakticky vůbec neopálí nebo se opalují přes začervenání nebo spálení, a kteří mají na sobě tak zvané pigmentové névy, eventuelně jejich zvláštní varianty. Mezi pigmentové névy řadíme různé pihy, mateřská znaménka, ale spíše se jedná o mateřská znaménka, nebo pigmentové skvrny, které přibývají postupně s věkem. Melanom se dále vyskytuje u lidí, u kterých se již vyskytlo toto onemocnění v rodině nebo dokonce u nich samotných. U melanomu také hraje roli i genetický vliv, který je zde uplatněn. Melanom se také může objevit u osob, které mají například nějaké poruchy imunitního systému, tak se u nich může tato kožní rakovina objevit.
 

Zdroj: Zhoubný melanom kůže je daň za opálenou kůži

Melanom pod nehtem

Pokud má nehet měnící se tmavý pruh, je čas navštívit dermatologa kvůli kontrole, zda se nejedná o rakovinu kůže. Tmavý pruh může být totiž melanom, což je nejzávažnější druh rakoviny kůže.

Příznaky

Melanom pod nehtem (subunguální melanom) zpočátku obvykle vypadá jako bradavice, modřina nebo mozol, lidé si ho proto často ani nevšimnou. Tato forma je poměrně vzácná, přesto není radno ji podceňovat. Ne každý tmavý pruh je melanom, ale vždy je dobré nechat ho dermatologem prozkoumat.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadá melanom pod nehtem.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melanom?.

Dobrý den, po odlakování nehtů jsem objevila tento flek. Nepamatuji si, že bych se někde udeřila. Před měsícem jsem na nehtu ještě nic neměla. Mohlo by se jednat o melanom? :( přeji hezký den.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Toto je pouze krevní výron. Během růstu došlo k protržení vlásečnice pod nehtem, ze které vyteklo trochu krve. Ta se dostala pod nehet a vytvořila tam tuto mapu. Příčina může být mechanická vlivem tlaku, který si nemusíte vůbec pamatovat, a nebo metabolická, kdy dojde ke změnám v srážlivosti krve vlivem užití alkoholu nebo nedostatku čerstvé zeleniny ve stravě. Nyní je třeba nechat nehet odrůst, časem se skvrna ztratí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Akrolentiginózní melanom v ústech

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět akrolentiginózní melanom v dutině ústní.

Co je to melanom, jaké jsou příznaky?

Melanom se podle MKN-10 nazývá zhoubný melanom; ale též se používá také termín maligní melanom. Melanom je zhoubný nádor melanocytů a vyskytuje se převážně na kůži. Melanom se může také objevit ve střevu a v oku, je to tak zvaný melanom cévnatky. Melanom je jeden z méně běžných typů rakoviny kůže, ale bohužel je příčinou největšího počtu úmrtí na toto nádorové onemocnění. Zhoubný melanom je závažným typem kožního nádoru. Rakovina kůže je v tomto případě způsobena nekontrolovatelným růstem pigmentových buněk zvaných melanocyty. Navzdory mnohaletému intenzivnímu laboratornímu a klinickému výzkumu je dnes stále jedinou účinnou léčbou chirurgické odstranění primárního nádoru před tím, než dosáhne Breslowovy tloušťky přes 1 mm. Léčba melanomu zahrnuje chirurgické odstranění nádoru, adjuvantní léčbu, chemoterapii a imunoterapii nebo radioterapii.

Zdroj: Melanom, zákeřná rakovina kůže

Poradna

V naší poradně s názvem ZHOUBNÝ MELANOM KŮŽE JE DAŇ ZA OPÁLENOU KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Červinková.

Dobrý den. Prosim o radu, u mého muže jsem na zádech objevila bulku,myslela jsem, že je to zahnisajici vřídek (cca 0,5cm), ale má to už delší dobu a nemizí to. Přikládám fotografii. Děkuji za radu, co s tím, ale asi ho i tak ihned objednam ke kožní. Jen to třeba pomůže ostatním. Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prohlídka u kožního lékaře je v tomto případě na místě. Pošlete sem prosím výskedky vyšetření, ať mohou ostatní vidět o co přesně šlo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zhoubný melanom kůže je daň za opálenou kůži

Výskyt melanomu

Výskyt maligního melanomu je 20 případů na 100 000 obyvatel. Ročně je na celém světě diagnostikováno přibližně 160 000 nových případů melanomu. Nejčastější výskyt melanomu je u mužů bělochů. Nejčastější výskyt je u bělošské populace žijící ve slunném podnebí. Podle zprávy WHO v celém světě ročně zemře v souvislosti s melanomem okolo 48 000 lidí.
V jakých stádiích se může melanom objevit? Díky tomu, že se dělají preventivní akce proti melanomu, tak nejhorší případy už naši odborníci takřka objevili. Tentokrát se zaobírají menšími nádory, které mají větší šanci na vyléčení.

Melanom fotografie a videa:

  • Fotografie, na kterých je velmi dobře vidět projev melanomu, rakoviny kůže, jsou zde.
  • Fotografie melanomu na krku jsou zde.
  • Fotografie, jak vypadají příznaky melanomu v oku, jsou zde.
  • Video, na kterém je vidět melanom, je zde.

Druhy melanomů

Melanomy lze rozdělit do těchto skupin:

  • Lentigo maligna melanom,
  • Lentigo maligna,
  • Povrchově se šířící melanom,
  • Slizniční melanom,
  • Akrolentiginózní melanom,
  • Nodulární melanom,
  • Desmoplastický melanom,
  • Polypoidní melanom,
  • Melanom měkkých tkání,
  • Amelanotický melanom.

Zdroj: Melanom, zákeřná rakovina kůže

Diskuze

V diskuzi MELANOM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rene.

zrovna dneska šel kluk na operaci melanomu zhoubny ma 11 roku hral fotbal tak asi to sluníčko opravdu škodí měl na ličku melanom něco jak bradavice na pohled ???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Livi .

Dobry den.Vim jak vam je.U dcery na to prisli na zacatku prazdnin.Je ji 16.Ma melanom in situ.Mnela tmavsi znamenko ma ruce.Nevim jak to zvladate vy.ale ja jsem na nervy.Nema zadnou lecbu jenom kontroly.Ta bezmoc je hrozna.Nevim co mam udelat aby se to uz nokdy nevratilo.S pozdravem Livie

Zdroj: diskuze Melanom

Je melanom nebezpečný?

Jak je melanom nebezpečný z pohledu lékařského hlediska? Jedná se o jeden z nejzhoubnějších a nejzáludnějších nádorů. Jeho záludnost spočívá v tom, že na těle máte nějaký malý flíček na kůži, který maličko roste. I malý melanom zabíjí. Zhoubný melanom způsobuje 75% všech úmrtí spojených s rakovinou kůže. Bohužel většinou lidé chodí k lékařům příliš pozdě. Tloušťka nádoru, která dosáhne 4 mm, už je brána jako nejzávažnější onemocnění. Do 1 mm tloušťky jsou stádia, která jsou velmi dobře léčitelná, a často i vyléčitelná. Záleží na charakteristice, jak to znaménko vypadá, jak se chová, jakým způsobem roste nebo neroste. Prevence je při tomto nádorovém onemocnění velmi nutná.

Zdroj: Melanom, zákeřná rakovina kůže

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Varcholova.

Dakujem velmi pekne za odpoved,
Ano budem pozorovat, verim, ze to postupne odrastie, je mozne, ze by sa kozny melanom objavil zo dna na den?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pravě, že takhle velký melanom ze dne na den je nepravděpodobný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá melanom pod nehtem.

Zdroj: Rakovina kůže pod nehtem

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobry den, rada bych se zeptala na hnedy svisly pruh s cernou teckou, ktery se mi udelal cca mesic zpet na palci u nohy. Je mozne, ze se jedna o melanom, prosim? Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete být v klidu, není to melanom. Pro jistotu si to ale nechte zkontrolovat v ordinaci kožního lékaře, který pomocí dermatoskopu může vidět větší detaily.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom na nehtu

Opalujete se? Riskujete rakovinu kůže!

Lékaři varují, že pro vznik maligního melanomu je velmi podpůrné nadměrné slunění. Melanom způsobuje hlavně dlouhodobé slunění, že to není tak, že bychom dvakrát nebo třikrát jeli k moři a v září si hned objevili nádor na ruce. Pokožka si expozice UV zářením pamatuje dlouhou dobu a melanom může vzniknout i po 10, 20 nebo 50 letech. Dokonce se dnes tvrdí, že nejvíce nebezpečné je, pokud se spálíme na slunci jako děti, protože někdo spočítal, že pravděpodobnost vzniku maligního melanomu v souvislosti se spálením v dětství opravdu existuje. Pro vznik melanomu platí, že čím je spálení od sluníčka častější, tím je pravděpodobnost vzniku melanomu větší.
 

Zdroj: Zhoubný melanom kůže je daň za opálenou kůži

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den,
mám se obávat, nehet nebolí a o nárazu nevím. Před 2,5 roky jsem měla maligní melanom na boku, zachyceno včas.
Děkuji.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obávat se nemusíte, ale ujistit se ano, obzvláště když máte melanom v anamnéze. Kontaktuje svého kožního lékaře a domluvte si prohlídku současné skvrnky. Nic to nestojí a vy budete mít klid, že je vše v pořádku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom na nehtu

Jak vypadá melanom

Melanom je zhoubný nádor melanocytů, který se vyskytuje převážně na kůži, ale také ve střevu a v oku. Je to jeden z méně běžných typů rakoviny kůže, ale je příčinou největšího počtu úmrtí na tato nádorová onemocnění. Zhoubný melanom je závažným typem kožního nádoru. Je způsoben nekontrolovatelným růstem pigmentových buněk zvaných melanocyty. Navzdory mnohaletému intenzivnímu laboratornímu a klinickému výzkumu je jedinou účinnou léčbou chirurgické odstranění primárního nádoru před tím, než dosáhne Breslowovy tloušťky přes 1 mm. Ročně je diagnostikováno přibližně 160 000 nových případů melanomu, nejčastější je u mužů a bělochů. Častější je u bělošské populace žijící ve slunném podnebí než u jiných populačních skupin. Podle zprávy WHO v celém světě ročně zemře v souvislosti s melanomem okolo 48 000 lidí. Zhoubný melanom způsobuje 75 % všech úmrtí spojených s rakovinou kůže.

Melanom je nejzhoubnější kožní nádor. Tento nejvražednější typ kožní rakoviny roste rychleji než ostatní formy rakoviny kůže. Může se rychle rozšířit do jiných částí těla krevním nebo lymfatickým oběhem.

Zdroj: Znaménko ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lena.

Dobrý den,

už pár týdnů mám pod nehtem v dolní části a v rohu tmavý stín, jakoby modřinu. Zdá se mi, že je stále tmavší a že ji i cítím, jako by mě tam něco těžilo nebo bolelo. Umíte mi říct, o co jde? Může to být melanom? Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle fotografie se nejedná o melanom. Příčinou je mechanické namáhání nehtu, které způsobuje toto zabarvení. Vyřešíte to výměnou bot, kde bude dostatek místa pro palec a ostatní prsty. Vyměňte své boty za boty o číslo větší.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Nebezpečí u znaménka ve vlasech

Nebezpečí znaménka ve vlasech tví v tom, že dochází k neustálému dráždění, a to při běžné hygieně a česání. Je důležité podotknout, že pokud je znaménko vystouplé, tak ke zvrhnutí v melanom dochází jen výjimečně. Pokud se znaménko vytvořilo v místě, kde je drážděno, nebo hrozí-li poranění vzhledem ke specifickému pohybu, je opět nejlepším řešením podstoupit zákrok jako prevenci.

V případě, že se mateřské znaménko zvrhlo v maligní melanom, ale ten byl podchycen včas, je pravděpodobnost vyléčení téměř 100 %. Lidé se obávají, že pokud podstoupí chirurgický zákrok, dojde k obávanému melanomu kůže, což však není pravda. Pokud se melanom rozvinul po odstranění znaménka, je jisté, že v místě znaménka už byl a stihl se rozšířit a metastazovat dále do organismu.

Zdroj: Znaménko ve vlasech

Mám se bát melanomu?

Nejvíce ohroženi touto chorobou jsou lidé, kteří už měli v rodině nebo v pokrevním příbuzenstvu nějaké kožní nádory. Také jsou postihováni lidé se světlou kůží, kteří se rádi vystavují sluníčku nebo dokonce chodí do solárií. V obou případech jde o ultrafialové záření a u lidí se světlou kůží se jedná o velmi rizikové chování. Dají se najít i další faktory, které mohou podpořit vznik melanomu, například větší množství mateřských znamének, ze kterých může maligní melanom vzniknout. Někdy se stává, že melanom vznikne i na místě, kde jsou stařecké pigmentové skvrny a takto pak vzniká nádor ve stařeckých skvrnách.

Zdroj: Melanom, zákeřná rakovina kůže

Benigní versus maligní melanom

Benigní, tedy nezhoubný nádor, se může v průběhu času změnit na maligní, tedy zhoubnou formu nádorového onemocnění. Tato změna souvisí s tím, o jaký konkrétní nádor se jedná, pokud se budeme věnovat melanomu, tak ty odhady se velmi liší v různých studiích. Odhaduje se jako nejhorší číslo, které kdy bylo publikováno, že až nějakých 23% z vrozených névů, vrozených mateřských znamének, se může změnit ve zhoubný melanom v průběhu věku. Naopak ta nejoptimističtější čísla jsou prakticky jen jednotky procent. Ovšem i tak to znamená, že i s tím nezhoubným nádorem je třeba navštívit lékaře a léčit se nebo alespoň to lékaři ukázat.
 

Zdroj: Zhoubný melanom kůže je daň za opálenou kůži

Maligní nádory

Subungvální melanom je typ akrolentiginózního melanomu, který se projevuje melanonychií, což je druh chromonychie. Jedná se o pigmentovaný podélný pruh nehtové ploténky. Melanonychie je často spojena s pigmentací proximálního nehtového valu – tzv. Hutchinsonův příznak.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Subungvální melanom.

Zdroj: Diagnostika nemocí podle nehtů

Příznaky rakoviny kůže ve vlasech

Rakovina kůže se může objevit na pokožce hlavy, a to zejména v oblastech, které nejsou dobře pokryté vlasy. Může dojít ke zničení kožní buňky a tkáně a v některých případech i k metastázím do jiných částí těla. Rakovina kůže se může projevit například změnami mateřských znamének, a to na základě změny jejich růstu nebo tvorby nových pigmentových znamének, dále výskytem vředu, který se nehojí, nebo může dojít k dlouhodobému podráždění kůže. Mezi tři nejčastější typy rakoviny kůže patří bazální karcinom kůže, spinocelulární karcinom kůžemelanom.

Zdroj: Rakovina kůže ve vlasech

Co je melanom

Melanom není tak běžný nádor jako ostatní typy rakoviny kůže, ale o to více je nebezpečný. Pozdní léčba může končit smrtí. Melanom vzniká v melanocytech, tedy kožních buňkách, které produkují kožní pigment. Melanom je způsoben slunečními paprsky, tedy především jejich UVB složkou, která poškozuje DNA melanocytů, ty se poté nekontrolovatelně množí a tvoří kožní nádor. Melanom se nejčastěji objevuje na kůži, ale může se vytvořit i na sliznici či v oku. Nejtypičtěji se objevuje na plochách těla, které vystavujeme slunečnímu záření jen nárazově. Může vzniknout jak na bílé kůži, tak na podkladě mateřského znaménka. Melanom je značně nebezpečný kožní nádor, ale díky tomu, že je na povrchu kůže a je barevný, ho můžeme snadno odhalit a včas zahájit léčbu. Pokud se tvoří na základě mateřského znaménka, projevuje se změnou jeho barvy, tvaru nebo velikosti. Ženy a muži trpí těmito problémy stejnou měrou.

Rozlišují se čtyři typy melanomu:

  1. Povrchově se šířící melanom: Tato forma melanomu je nejrozšířenější (tvoří zhruba 65 % všech melanomů). Roste nejdřív po povrchu, později začne prostupovat do hlubších vrstev pokožky. Tato forma vypadá jako hrbolek na tmavě hnědé až černé nepravidelné plošce.
  2. Nodulární melanom: Podle statistik tato forma tvoří zhruba 20 % všech melanomů. Je pro něj typické, že se od začátku projevuje jako vyvýšenina na kůži. To znamená, že nádor postupuje do větší hloubky kůže.
  3. Lentigo maligna melanom: Tato forma melanomu se objevuje zejména u starších osob. Projevuje se jako plošky, na kterých se střídají světlejší a tmavší tóny hnědé.
  4. Akrolentiginózní melanom: Tato forma vzniká především na vzdálenějších částech těla, jako například na dlaních, chodidlech nebo pod nehty. Zpočátku tento druh melanomu můžeme zaměnit za bradavici, modřinu nebo mozol.

Zde můžete vidět melanom.

Zdroj: Jak nepřehlédnout rakovinu kůže

Příznaky melanomu

Melanom se vyskytuje kdekoli na těle. Buď se objeví bezbolestná tmavá bulka, skvrna nebo mateřské znaménko nepravidelného tvaru a ohraničení, nebo bolest, která se nedá ztlumit.

Ačkoliv je melanom 100% vyléčitelný, pokud je objeven včas, mnoho pacientů, často mladých, kvůli němu umírá. Jedinou zcela spolehlivou léčebnou metodou u melanomu je včasné rozpoznání a včasné chirurgické odstranění nádoru.

Zdroj: Znaménko ve vlasech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP