Vodní meloun (botanickým názvem lubenice obecná) je druh, který je tvořen načervenalou vodnatou dužninou (pokud je meloun zralý) a zelenou kůrkou. Uvnitř dužniny se nachází rovnoměrně rozmístěná semena. Vodní meloun obsahuje v průměru 91 % vody, což z něj činí velmi významný zavodňující zdroj pro lidský organismus. Svůj původ má vodní meloun v některých oblastech Afriky, kde je do dneška hojně pěstován. Plody jsou kulovité, případně u některých odrůd protáhlé. Kůru mají tlustou a hladkou (některé druhy síťovanou). Barva kůry je modrozelená a zelenožlutá s nepravidelnými podélnými pruhy. Vodní melouny dosahují váhy až 15 kg. Nejtěžší známý meloun vážil přes 120 kg. Dužina je jasně červená, křehká. Existují i odrůdy se žlutou dužinou. Ve vnitřku dužniny se rovněž nacházejí rovnoměrně rozmístěná černá semena. Existuje již i odrůda Bouquet od španělské firmy Anecoop, která je bez semen. Melouny jsou pěstovány speciálním postupem a nejsou geneticky modifikované.
Nejvhodnější jsou melouny s váhou 2 až 3 kg. Při koupi nejprve vezmeme meloun mezi dlaně a zkusíme ho stlačit. Pokud vydává vrzavý zvuk, tak je zralý. Také můžeme meloun poklepat. Melouny v dobrém stavu vydávají dutý tón. Příliš dutý zvuk, ale naznačuje přezrálost. Dobrým vodítkem zralosti je také suchá stopka. Pruhované melouny z Řecka bývají většinou sladší než celozelené melouny ze Slovenska a Maďarska. Nikdy nekupujte meloun s otlačenou anebo měkkou slupkou. Vodní melouny jsou k dostání od začátku léta do podzimu. Meloun lze skladovat i několik týdnu, ale během této doby stále probíhá zrání. U melounů s porušenou kůrou dochází k rychlému kažení. Melouny se k nám se dovážejí většinou z Itálie, Španělska, Řecka, Kypru a Izraele.
Meloun cukrový, zvaný též honeydew, je druh melounu s typicky žlutou dužinou a zelenou kůrou, který je často konzumován společně s parmskou šunkou, lososem anebo se sladkým vínem. Od melounu vodního se liší jak chutí a barvou, tak i vzhledem rostliny, které má výrazně zakulacenější listy a menší plody. Plody obsahují průměrně 6 až 8 % cukru (převážně sacharózy). Jedná se o jednoletou poléhavou rostlinu, která dorůstá až 150 cm. Jelikož jde o teplomilnou rostlinu, zničí ji již první mrazy, a pokud dojde k poklesu pod 10 °C, zcela zastavuje asimilaci živin. Rostlina má dva páry květů – samčí a samičí – v poměru 1 : 20 až 30. Po odkvetení vzniká plod, který může mít různou velikost a tvar v závislosti na druhu, dlouhý může být až 1 metr. Povrch plodu pak má korkovitě síťovaný vzor s hrbolky připomínajícími bradavice, ale může být také zcela hladký.
Proč se vyšetření tlustého střeva nebát? Kolonoskopie je metoda, která vyšetřuje tlusté střevo. Tlusté střevo musí být k tomuto vyšetření připraveno. Pacientovi je doporučeno, aby se nestravoval peckovými plody asi tak 14 dní před operací. Týden před operací se doporučuje, aby se pacient stravoval pouze kaší a měl dostatek tekutin. Musí vypít 4 litry tekutin denně. Pacientovi se tak vyprázdní střeva, což je nezbytnou podmínkou pro bezproblémové provedení kolonoskopie. Pro kolonoskopii je spousta kritérií. Především záleží na tvaru střeva a také na prahu bolesti a sensibility pacienta. Jsou pacienti, kteří se hodně bojí, a také to díky tomu o dost hůře snáší. A naopak jsou pacienti, kteří nevědí, že se vůbec nějaké vyšetření událo. Lékaři zákrok usnadňují tak zvanou premedikací, což je kombinace sedativ a analgetik, která snižují bolestivost a úzkost pacienta. Nadále se pak musí pacient ještě sledovat, kvůli rizikům z těchto léků. U běžného pacienta trvá Kolonoskopie od 15 do 30 minut a u vyšetření je nutná přítomnost anesteziologa. Při kolonoskopii je střevo vyčištěno proudem vody a pak je do střeva napuštěn vzduch, který střevo roztáhne a umožní pak konečníkem zavedené sondě pohyb a případné zákroky. Právě toto napumpování střeva vzduchem působí pacientům největší nepříjemnosti. Sonda, která se zavádí přes konečník se jmenuje endoskop. Endoskop je na svém konci opatřen světýlkem, kukátkem a případně operačním nástrojem.
Kolonoskopie a vyčištění střev před vyšetřením
Před vyšetřením kolonoskopií se musí vyčistit střeva účinným projímadlem. Existuje mnoho preparátů k vyprázdnění střeva před provedením kolonoskopie, ale žádný není ideální pro všechny nemocné. Nejčastěji je používána laváž 3–4 litry izoosmolárního elektrolytového roztoku s polyetylenglykolem, který je osmoticky vyvážený, a proto bezpečný i u pacientů, kteří jsou nemocní s kardiálním, jaterním anebo renálním onemocněním. Laváž lze pít nebo jej podávat nazogastrickou sondou v předvečer vyšetření rychlostí cca 1 l za hodinu. U nemocných, kteří nemohou lavážní roztok vypít, protože je u nich například nauzea nebo zvracení, tak je možno použít druhou nejčastější variantu vyprázdnění fosfátovým roztokem. Fosfátový roztok anebo někdy také nazýván jako kapky na vyprázdnění tlustého střeva před kolonoskopií, je také vysoce osmoticky aktivní a jeho výhodou je malé množství nutných tekutin (2krát 45 ml), takže je lépe tolerován. Fosfátový roztok má ale svou nevýhodu, kterou je větší riziko dehydratace a elektrolytové dysbalance. Fosfátový roztok je nevhodný pro nemocné s renální nebo kardiální nedostatečností anebo s jaterním onemocněním s as
Před provedením kolonoskopického vyšetření je třeba úplné vyprázdnění střeva. Pacient by měl být důkladně obeznámen s postupem přípravy střeva před kolonoskopií. Je nutná úprava stravy před kolonoskopií. Ta by se měla skládat z pití velkého množství speciálních vyprazdňovacích přípravků, například Moviprep – několikadenní čisticí dieta se skládá pouze z tekutin a laxativ, v některých případech může být před vyšetřením nutný klystýr pro důkladné čištění střev před kolonoskopií. Alkohol před kolonoskopií je zakázaný.
Před zákrokem musí pacient přesně dodržet pokyny lékaře, jinak může být příprava střev nedostatečná a vizualizace sliznice tlustého střeva může být zkreslena reziduální stolicí. V některých případech je proto nutné vyšetření opakovat nebo musí být provedeno méně přesné alternativní vyšetření namísto kolonoskopie. Většina léků, které pacient užívá, by neměla být vysazena.
Existují však určité typy léčiv, které by svými účinky mohly zasáhnout do průběhu vyšetření. Je tedy důležité sdělit lékaři, který kolonoskopii bude provádět, jaké léky pacient užívá a lékař posléze rozhodne, zda je nezbytné některá léčiva před vyšetřením vysadit. Aspirin, léky na ředění krve (například Warfarin), léky na léčbu artritidy nebo inzulín jsou příklady léčiv, u nichž je velmi žádoucí se o jejich užívání před kolonoskopií poradit s lékařem. Dále bude lékař vyžadovat informace o pacientových alergiích a závažných onemocněních, i těch, které zdánlivě s vyšetřením střev nemusí nijak souviset.
Lékař by měl být informován, pokud byla pacientovi v minulosti nasazena antibiotika před chirurgickým nebo zubařským zákrokem k prevenci infekčního onemocnění. Několik dní před kolonoskopickým vyšetřením se doporučuje vyhýbat se určitým druhům jídla, například jídlům s velkým obsahem vlákniny.
Po kolonoskopii je důležité konzumovat lehká jídla, která nebudou způsobovat nadýmání a nebudou dráždit střevní stěnu pálivým kořením. U pacientů užívajících Warfarin je po kolonoskopii navíc ještě nedostatek vitamínu K. Pro jeho rychlé doplnění je nejlepší sníst potraviny s vysokým obsahem vitamínu K.
Mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu K vhodné po kolonoskopii patří:
spařené čerstvé listy hlávkového zelí (maximálně 3 velké listy);
spařené listy čerstvé kapusty (maximálně 3 velké listy);
čerstvá salátová okurka i se slupkou (maximálně 2 salátové okurky);
ledový salát;
rajčata, rajčatová šťáva.
Při konzumaci čerstvých potravin je důležité dbát na současný příjem malého množství zdravého tuku, protože vitamín K potřebuje tuk, aby mohl lépe vstoupit do metabolizmu. Postačí malá kávová lžička olivového nebo slunečnicového oleje společně s některou z výše uvedených potravin.
V závislosti na výkonu při kolonoskopii se přizpůsobí strava v dalších dnech. Pokud kolonoskopie probíhala bez invazivních zákroků (nebyla odebírána tkáň), tak není třeba dále žádná dieta, krom té co vyžaduje Warfarin. Pokud došlo při kolonoskopii k zákrokům, které narušily integritu tkáně, tak je třeba se v následujících dnech vyhnout těžkým, kořeněným jídlům a pokrmům, které mohou nadýmat. Proto se doporučuje týden dodržovat dietu, jak byla popsána pro dny před kolonoskopií - lehká snadno stravitelná jídla.
Krvácení: K nálezu jasně červené krve ve stolici po provedené kolonoskopii může dojít poměrně často. Příčinou může být poranění sliznice tlustého střeva, konečníku nebo poranění vnitřních hemoroidů hadicí přístroje. Riziko krvácení roste při provádění zákroků, jako je odstranění velkých polypů či povrchových ložisek kolorektálního karcinomu. Z toho důvodu jsou podobné zákroky často prováděny v průběhu několikadenní hospitalizace v nemocničním zařízení. Krvácení ustává samo nebo si vyžádá opakování kolonoskopie s místním ošetřením krvácejícího místa (koagulace elektrickým proudem, nasazení klipu a podobně). Podává se kašovitá a šetřící dieta.
Protržení střeva: Je méně časté než krvácení, ale může být velmi závažné. Udává se, že k němu dochází asi u 1 vyšetřovaného z 1000. Riziko je vyšší u starších nemocných, u pacientů s četnými divertikly a při provádění endoskopických zákroků (například polypektomie). Malé perforace lze řešit přímo endoskopicky nasazením klipu na vzniklý otvor, větší perforace se musí akutně řešit chirurgickým zákrokem. Velkou výhodou je, že při kolonoskopii je pacient lačný a má vyčištěná střeva – chirurgický zákrok může být proto proveden rychle. V opačném případě hrozí vznik peritonitidy a septického stavu s následným šokem. Dietní opatření jsou individuální dle stavu pacienta.
Rozvrat vnitřního prostředí: Jedná se o riziko přípravy na kolonoskopii, při které se musí člověk vyprázdnit za použití projímavých přípravků. Vyprazdňování může člověka dehydratovat, typické je to u seniorů a polymorbidních jedinců. Z toho důvodu je vhodné provádět i u nich kolonoskopii v průběhu hospitalizace, kdy lze tekutiny hradit parenterálně infuzemi.
Alergická reakce: Nikdy nelze vyloučit alergickou reakci na lék obsažený v tlumicí injekci. Jako určité snížení rizika se proto před vyšetřením zdravotní sestra či lékař zeptají na již známé pacientovy alergie. Dietní opatření jsou dle stavu pacienta. Ve většině případů ovšem nejsou nutná.
V naší poradně s názvem KOUŘENÍ PŘED KOLONOSKOPIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
Dobrý den, jakou dobu před vyšetřením kolonoskopie se nesmí kouřit?
Mám jít na ni v 9.20h.Můžu si ještě ráno zakouřit? Děkuji za odpověď Dana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
8 hodin před vyšetřením kolonoskopií byste neměla do svého těla aplikovat žádné látky ani produkty z cigaretového kouře. Kolonoskopie netrvá moc dlouho, takže si zakuřte hned, jak skončíte s tímto vyšetřením.
Meloun je ideální potravina na redukci váhy. Obzvláště v létě, kdy je ho dostatek. Při melounové dietě se konzumuje převážně meloun. Meloun obsahuje hlavně vodu, proto má nízkou energetickou hodnotu, a to 70–130 kJ. Pokud budete celý den konzumovat meloun, můžete za den zhubnout 1 kg. Nezhubnete však 1 kg tuku, jen se vám odvodní tělo. Melounová dieta je tedy spíše vhodná jako očistná dieta, protože zbavíte tělo škodlivých látek. Je také vhodná, pokud chcete ve velmi krátkém termínu zhubnout třeba do plavek nebo do oblíbených šatů. V žádném případě ale není žádoucí ji držet déle než tři dny, pak by mohlo být ohroženo vaše zdraví. Během tří dnů diety můžete zhubnout až 3 kg. Druhou možností melounové diety je kombinovat meloun s popcornem. Ke každé porci melounu si vezměte 1 šálek popcornu. Popcorn (neochucený) zbavuje tělo tuku a meloun ho odvádí z těla pryč.
Krvácení: K nálezu jasně červené krve ve stolici po provedené kolonoskopii může dojít poměrně často. Příčinou může být poranění sliznice tlustého střeva, konečníku nebo poranění vnitřních hemoroidů hadicí přístroje. Riziko krvácení roste při provádění zákroků, jako je odstranění velkých polypů či povrchových ložisek kolorektálního karcinomu. Z toho důvodu jsou podobné zákroky často prováděny během několikadenní hospitalizace v nemocničním zařízení. Krvácení ustává samo, případně si vyžádá opakování kolonoskopie s místním ošetřením krvácejícího místa (koagulace elektrickým proudem, nasazení klipu a podobně).
Protržení střeva: Je méně časté než krvácení, ale může být velmi závažné. Udává se, že k němu dochází asi u 1 vyšetřovaného z 1 000. Riziko je vyšší u starších nemocných, u pacientů s četnými divertikly a při provádění endoskopických zákroků (například polypektomie). Malé perforace lze řešit přímo endoskopicky nasazením klipu na vzniklý otvor, větší perforace se musí akutně řešit chirurgickým zákrokem. Velkou výhodou je, že při kolonoskopii je pacient nalačno a má vyčištěná střeva – chirurgický zákrok může být proto proveden rychle. V opačném případě hrozí vznik peritonitidy a septického stavu s následným šokem.
Rozvrat vnitřního prostředí: Jedná se o riziko přípravy na kolonoskopii, při níž se musí člověk vyprázdnit za použití projímavých přípravků. Vyprázdnění může člověka dehydratovat, typické je to u seniorů a polymorbidních jedinců. Z toho důvodu je vhodné provádět u nich kolonoskopii během hospitalizace, kdy se tekutiny nahrazují parenterálně infuzemi.
Alergická reakce: Nikdy nelze vyloučit alergickou reakci na lék obsažený v tlumicí injekci. Jako určité snížení rizika se proto před vyšetřením zdravotní sestra či lékař zeptají na již známé pacientovy alergie.
Po výkonu může být stolice řídká, ale mělo by docházet k rychlé úpravě do normy.
Ve svém příspěvku VYŽIVA DIABETIKA PŘED KOLONOSKOPIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
Dobrý den
dotaz- manžel je diabetik 2 stupně, zítra podstupuje vyšetření kolonoskopií -Dnes při nástupu do zdravotnického zařízení "vyfasoval" cca 60 sáčku cukru jako stravu
na místo oběda svačin a večeře. Upřímně velmi se nad tím pozastavuji i když chápu ,že bez stravy mu hrozí hypoglykemie, ale tento způsob ve mě vyvolává opravdu údiv
prosím o vaši odpověd´ děkuji Dana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Vlasák.
Dobrý den,
jsem diabetik (6,8%). Těžko se vyprazdňuji, jak s inzulínem Toujeo, kdy naposledy?
Děkuji
Postup: Meloun vložte do odšťavňovače i s bílou částí slupek (obsahuje nejvíc citrulinu) a získejte melonovou šťávu. Vychlazená a s troškou citronu je skvělá sama o sobě. Pokud nemáte odšťavňovač, tak v mixéru rozmixujte meloun s vodou na pyré a posléze přeceďte přes plátno. Pro výrobu limonády nasekejte mátové lístky, dejte je do melounové šťávy a přilijte trochu oblíbeného startéru na mléčné kvašení. Nechte přes noc v teple, posléze přeceďte (máta začne hnědnout), nalijte do láhví, uzavřete a dalšího půldne nechte v lednici. Limonáda dozraje, vzniknou v ní bublinky. Dá se s velkým úspěchem použít jako základ pro různé letní koktejly s bílým rumem, vodkou anebo tequillou.
Startér = předchystaná kultura bakterií, kterou si můžeme připravit doma třeba z jogurtu nebo je možné ji zakoupit v obchodě.
Melounový salát
Ingredience: 400 g vodního melounu bez slupky a ideálně i bez pecek, 150 g cherry rajčat, 50 g černých oliv, 50 g baby špenátu, 150 g sýru feta, 2 polévkové lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř
Postup: Meloun nakrájíme na kostičky o straně 2 cm. Přidáme na půlky rozkrojená cherry rajčata, nakrájené olivy, opláchnuté listy špenátu, nakrájený nebo nastrouhaný sýr feta. Zakápneme olivovým olejem a citronovou šťávou. Můžeme dochutit solí a pepřem.
Ovocný melounový salát
Ingredience: 1 vodní meloun, 200 g broskví, 200 g meruněk, 1 hruška, 150 g rybízu, 2 hrsti vlašských ořechů, 2 lžíce vodky – nemusí být, 70 g moučkového cukru, citronová šťáva
Postup: Omyté broskve ponoříme na okamžik do vařící vody, oloupeme je, zbavíme pecek a pokrájíme na kostičky. Odpeckované meruňky a oloupanou hrušku pokrájíme na kostičky, posypeme moučkovým cukrem a drobně pokrájenými ořechovými jádry. Pokapeme vodkou a citronovou šťávou, lehce promícháme a necháme v chladničce asi 3 hodiny proležet. Z dužniny melounu vypícháme kulatým vypichovačem kuličky. Opláchnutý rybíz zbavíme stopek, promícháme s vychlazeným ovocem a naplníme do melounové slupky, jejíž okraj jsme ozdobně vyřezali. Salát podáváme vychlazený.
Melounový dort
Ingredience: 100 g másla, 200 g cukrářských piškotů, 1 balíček citronového želé nebo jiné ochucené želatiny pro 1/2 l tekutiny, 100 g žervé nebo tučného tvarohu, 125 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 400 ml smetany, na obložení vodní meloun
Postup: Piškoty v mikrotenovém sáčku rozdrtíme válečkem na nudle, drobečky promícháme s rozpuštěným máslem. Dortovou rozevírací formu o průměru 24 cm napl
Ve svém příspěvku KOUŘENÍ PŘED KOLONOSKOPIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
Dobrý den, jakou dobu před vyšetřením kolonoskopie se nesmí kouřit?
Mám jít na ni v 9.20h.Můžu si ještě ráno zakouřit? Děkuji za odpověď Dana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Rechova.
Mám absolvovat kolonoskopii kvůli velkým vnitřním hemoroidům, které mi po stolici krvácí (čerstvá červená krev),ale po stolici mám bolesti kostrce, stydké kosti a konečníku. Ale ne vždy. Moje MuDr.Loveckova mě posílá na kolonoskopii,ale endoskop musela použít dětský, i tak mi střídaly slzy. Nedovedu si ani ve snu představit, že by do mně za živa něco strkali. Je možné nějak docílit kolonos.v CA?? A jak?? Klidně bych si CA zaplatila . Už 25 let mám vyhrez plotýnek, denně bolesti, už nemůžu bez neurolu spát, všechny minuty, pokud neusnu prožívám v bolesti. Nedám další bolest navíc...poraďte
.
Jaké změny v jídelníčku musím udělat, když si chci právě teď dát meloun
Meloun vodní obsahuje ve 100 g 8,4 g sacharidů. Celkové množství přijatých sacharidů za den u diabetika by se mělo pohybovat mezi 175–225 g. Množství sacharidů ve stravě určuje lékař.
Vodní meloun není jenom skvělým osvěžením, ale svými účinky se stává i jednou ze zbraní proti zánětům, jež přispívají k diabetu, artritidě, astmatu, ateroskleróze a dokonce i rakovině.
Meloun obsahuje vitamin C (stimulující imunitní systém), vitamin A (udržující zdravé oči) a vitamin B6 (podporující mozkovou činnost). Je velmi koncentrovanou formou karotenoidu lykopenu. Lykopenu je hodně v rajčatech, ale v melounu ho najdeme opravdu značné množství. Ve skutečnosti zde lykopen dosahuje své nejvyšší koncentrace v porovnání s jiným ovocem či zeleninou.
Lykopen byl široce studován pro své antioxidační a preventivně protirakovinně působící vlastnosti. Odborníci jej shledali vysoce užitečným coby podporu protinádorových účinků v případě prostaty, plic, střev, vaječníků a prsu. Lykopen rovněž pomáhá v prevenci srdečních chorob.
Melouny jsou bohaté i na elektrolyty (sodík a draslík) – vyživují tělo nejenom náhradou elektrolytů, které se ztratí pocením, ale také buňky hydratují a udržují vodní rovnováhu. Tím nakonec podporují metabolismus a energetizují tělo.
A protože má meloun vysoký podíl vody a nižší množství kalorií než mnoho jiných plodů (celý šálek melounu obsahuje 48 kalorií), dodává více živin než kalorií, což je mimořádný přínos.
V naší poradně s názvem JAK SE PŘIPRAVIT NA KOLONOSKOPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Olivová.
Nevím jak často se má chodit na kolonoskpii
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Od padesáti se chodí na kolonoskopii každých 5 let, to je prevence. Pokud je vyšší roziko výskytu nádoru, například výskyt karcinomu tlustého střeva v rodině, tak se může vyšetření provádět častěji.
Včasná diagnóza znamená lepší šanci na přežití a trvalé vyléčení, které je podle odborníků snadnější, dokud nádor zasahuje pouze sliznici a podslizniční oblast. V případě, že proniká do mízních uzlin a mikrometastázy se už krevním oběhem dostaly i do dalších orgánů, je situace horší, neboť tento druh rakoviny nereaguje dobře na chemoterapii. Umístění nádoru má i další význam. Zatímco napadené tlusté střevo lékaři odstraňují bez trvalých následků pro pacienta, u rozsáhlejších nádorů na konečníku operace častěji končí umělým vývodem. Umělý vývod je krajním řešením, k němuž lékaři přistupují jen ojediněle.
Je-li test na rakovinu tlustého střeva pozitivní, je důležité provést detailnější vyšetření pomocí kolonoskopie. Kolonoskopie je endoskopické vyšetření tlustého střeva a konečníku. Provádí se pomocí ohebné sondy (endoskopu) o průměru 11–13 mm. Obraz je přenášen digitálně, vyšetření trvá přibližně 30 minut. Před provedením vyšetření je třeba střevo očistit speciálním roztokem. Doporučuje se týden před kolonoskopií nejíst potraviny s nestravitelnými složkami, jako je například ovoce a zelenina s pecičkami, celozrnné pečivo a podobně. Alespoň 3–4 dny před kolonoskopií je vhodné jíst převážně dobře stravitelnou stravu – rýži, těstoviny, bramborovou kaši, jogurty. V průběhu přípravy projímadlem den před kolonoskopií vypijte navíc co nejvíce dalších tekutin (ideálně 3 litry). Ráno před kolonoskopií pijte výhradně čiré tekutiny – vodu, ovocné čaje. K tomuto vyšetření je potřeba přinést výsledky krevního obrazu, včetně počtu krevních destiček a testů srážlivosti krve – Quickova času (INR) a APTT. Tyto výsledky nesmí být starší než 14 dní. Požadovaná vyšetření zajistí ošetřující lékař.
Dlouhodobě užívané léky, zejména medikamenty na srdeční činnost, krevní tlak či psychofarmaka, doporučujeme nevysazovat a užít je ráno před vyšetřením. Léky typu vitamínů a potravinových doplňků lze bez problémů užít po vyšetření. Pro vyšetření je nutno neužívat léky ovlivňující srážlivost krve, jako je warfarin či heparin. Léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou (Anopyrin, Acylpyrin, Godasal) je doporučené vynechat asi 3–5 dní před vyšetřením. O lécích, které užíváte, informujte lékaře provádějícího vyšetření a o jejich případném vysazení či omezení se vždy poraďte s lékařem, který je předepsal. Lékaře provádějícího vyšetření nezapomeňte informovat také o případných alergických reakcích na léky a o závažných onemocněních, pro která jste léčen.
Těsně před vyšetřením vám bude podána injekce se sedativem a analgetikem (lékem proti bolesti), která zamezí vnímání nepříjemných pocitů při vyšetření. Jakmile budete v poloze na levém boku, lékař zavede p
Při kolonoskopii se vyšetřuje někdy i střevo tenké a je nutné střeva před samotným vyšetřením důkladně pročistit a zbavit je všech zbytků. Aby vyšetření proběhlo maximálně hladce, rychle a bez problémů, je důležité striktně dodržovat rady lékaře včetně správné diety před samotnou kolonoskopií. Obvykle se doporučuje dieta 5 až 7 dní před vyšetřením. Výsledkem by mělo být opravdu čisté tlusté střevo. Kromě diety bývá pacientům doporučeno vhodné projímadlo nebo klyzma, které pomůže dokončit očistu střeva jeden den před vyšetřením. Není-li příprava střeva dostatečná, je vyšetření komplikované nebo jej nelze provést vůbec a musí se opakovat. To samé platí pro případ, že pacient dietu nedrží vůbec.
Kolonoskopie pomáhá vyšetřit tlusté střevo, odhalit příčinu potíží a stanovit diagnózu (vředy, polypy, zánět, hemoroidy, karcinom a jiné), případně provést menší zákroky (například odstranění polypů, provedení biopsie a podobně). Včasné vyšetření tlustého střeva může dokonce zachránit život.
Dietě před kolonoskopií se hodně podobá takzvaná bezezbytková dieta, jejíž součástí jsou zakysané mléčné výrobky. Bezezbytková dieta není o zbytcích na talíři, ale týká se zbytků, které zůstávají ve střevech a škodí celému trávicímu traktu. Bezezbytková dieta se zaměřuje na očistu střev. Primárně ji drží lidé, které trápí chronický zánět tlustého střeva, Crohnova choroba, střevní neprůchodnost či častý průjem. Jako každá dieta má i ona řadu pravidel a omezení, které je třeba dodržet. Důraz je kladen na lehce stravitelnou stravu s nízkým obsahem tuků a nadýmavých potravin. Zároveň obsahuje více bílkovin oproti běžné stravě. Platí, že strava při bezezbytkové dietě nesmí trávicí trakt dráždit a zanechávat v něm nestrávené zbytky. Nevhodné jsou také potraviny bohaté na hrubou vlákninu. Hlavním cílem diety je zbavit střeva všech nestrávených zbytků.
Potraviny, které jíst můžete:
libové maso s nízkým obsahem tuku – kuřecí, krůtí, telecí a hovězí, vepřové medailonky, králičí, jehněčí a podobně
ryby – sladkovodní i mořské druhy s nižším obsahem tuku – pstruh, štika, kapr a jiné
vařená či dušená šunka, dietní párky
tuky – hlavně rostlinné, občas máslo
mléčné a zakysané výrobky – jogurty bílé i ovocné, tvaroh, kefír, podmáslí, jogurtová mléka, tvrdé sýry, pribináček, termix, tvarohové sýry (lučina, gervais)
vajíčka – maximálně 1 denně a tepelně upravené
brambory, bramborová kaše, halušky, noky
obiloviny – těstoviny, rýže, kroupy
minimálně den staré pečivo, občas piškoty, suchary, může být i vánočka
zelenina – pouze vařená nebo dušená mrkev, dýně, celer a petržel ve vývaru, velmi vhodný je špenát a hlá
V naší poradně s názvem MELOUN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Beer.
Dobrý den. Mohu na Dnu melouna?Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Vodní meloun, to je ten červený, na dnu můžete, ale bez jader. Vodní meloujn je dokonce při dně prospěšný, protože proplachuje organizmus. Vodní meloun obsahuje 8 purinů na 100g. Ale například meloun medový, to je ten žlutý, už tak vhodný není a neměl by se při dně konzumovat ve velkém množství, jen tak na ochutnání několik soust. Medový meloun obsahuje 14 purinů na 100g.
Je velice důležité vědět, co můžete jíst před kolonoskopií, aby bylo střevo zcela čisté, je třeba věnovat pozornost procesu čištění. Procesu čištění můžete pomoci tím, že 4 dny před procedurou budete jíst jen lehká jídla. Lékaři doporučují potraviny s nízkým obsahem vlákniny, které jsou snadno stravitelné a rychle opouštějí váš zažívací systém. Neznamená to ale, že musíte hladovět, Jezte lehká jídla v takovém množství, abyste byli dostatečně zasyceni. Pokud užíváte léky, které vyžadují konkrétní dietu, jako je například Warfarin, konzultujte tento postup se svým lékařem.
Mezi lehká jídla patří:
Bílý chléb, těstoviny a rýže;
Dobře uvařená zelenina bez slupky;
Ovoce bez slupky nebo semen;
Libové maso, kuře nebo ryby;
Vejce.
Nevhodné potraviny před kolonoskopií:
Semena, ořechy nebo popcorn;
Tučná jídla;
Tvrdé maso;
Celá zrna;
Syrová zelenina;
Ovoce se semínky nebo slupkou;
Kukuřice, brokolice, zelí, fazole nebo hrách.
Rovněž byste 4 dny před vyšetřením měli přestat užívat vitamíny nebo jiné doplňky stravy. Zeptejte se svého lékaře, zda a kdy byste měli přestat užívat pravidelně užívané léky na předpis a jakékoli volně prodejné protizánětlivé léky nebo léky na ředění krve.
V naší poradně s názvem SALÁTOVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Beer.
Děkuji za odpověď na meloun. a co tak salátovky tam
je semen taky dost.Předem děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Salátové okurky jsou prospěšné i se semínky. Salátová okurka obsahuje jen 2 puriny na 100g a okurka nakládačka obsahuje 3 puriny na 100g. Takže oba druhy okurek můžete při dně konzumovat v libovolném množství.
Warfarin je lék, který vyžaduje dodržování dietních opatření týkajících se stabilního příjmu potravin s vitamínem K. Pacient s léčbou Warfarinem musí každý den sníst potraviny, které mu dodají stanovené množství vitamínu K. Před kolonoskopií je však zapotřebí dodržet půst, a den před vyšetřením se nesmí jíst vůbec nic, aby se střevo mohlo vyčistit a lékař mohl dobře vidět na střevní stěnu. Pokud lékař nedoporučí přerušení léčby Warfarinem, tak je třeba stále dodržovat příjem potravin s vitamínem K s dodržením podmínek pro dietu k vyčištění střev. Dieta k vyčištění střev začíná čtvrtý den před kolonoskopií, kdy je třeba konzumovat jen snadno stravitelnou stravu. Pro pacienty s Warfarinem a nutným příjmem vitamínu K to znamená, že by měli jíst snadno stravitelná jídla s obsahem vitamínu K.
Mezi lehká jídla s obsahem vitamínu K patří:
bramborová kaše;
rajčatová šťáva;
okurkový salát z oloupaných okurek bez smetany;
šťáva z okurek;
šťáva z kysaného zelí;
brokolicový krém;
špenátový protlak;
zeleninový vývar;
hráškový krém;
jablečné pyré.
Den před kolonoskopií již není možné konzumovat žádné jídlo, jen pít čiré tekutiny (nápoje, vývary skrze které je vidět). V tomto dni již není jednoduché přirozeným způsobem dodržet příjem vitamínu K z přírodních zdrojů.
Přírodní čiré tekutiny s obsahem vitamínu K:
šťáva z okurek;
šťáva ze zelných listů;
šťáva z kysaného zelí.
Existuje zde také možnost doplnit vitamín K pomocí doplňku stravy s obsahem vitamínu K. Příjem vitamínu K během jednoho dne by měl být 120 mikrogramů pro muže a 90 mikrogramů pro ženy. Vzhledem k tomu, že jde pouze o jeden den, tak není tolik nebezpečné, když nastane jednodenní výkyv v příjmu vitamínu K.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Co se týčé Wrfarinu, tak zde existuje několik druhů ovoce, které nemají žádný vitamín K, který by mohl interagovat s Warfarinem. Bez obav můžete jíst citrusové plody a pít džusy, včetně mandarinek, pomerančů a klementin. Grapefruity také neobsahují žádný vitamín K, ale je známo, že interagují s mnoha léky, takže nezapomeňte zkontrolovat interakce s jinými léky, které užíváte. Mezi další druhy ovoce, které obsahují velmi málo vitaminu K patří meloun, jablka, ananas a banány a čerstvé nebo konzervované třešně, hrušky, broskve a papája.
O přerušení léčby Warfarinem z důvodu plánované kolonoskopie musí vždy rozhodnout lékař, který vede léčbu Warfarinem. Musí zde zvážit a vyhodnotit rizika, která sebou nese případné přerušení léčby a rizika krvácení z plánovaného výkonu. Warfarin je lék, který brání vzniku sraženin a umožnuje tak žít pacientovi delší život. Zároveň Warfarin zesiluje krvácení. Pacient, kterému byla doporučena kolonoskopie, musí vždy informovat lékaře, že užívá Warfarin. Lékař pak rozhodne, jaké úkony při kolonoskopii provede. Pokud se jedná o pouhé prohlédnutí střev, tak je zde riziko krvácení jen nízké a léčba Warfarinem se přerušovat nemusí. Pokud jde o kolonoskopii, při které bude docházet k odebrání tkáně, tak zde již musí přijít na řadu rozhodnutí lékaře vedoucí léčbu Warfarinem a jeho plán na přizpůsobení dávkování Warfarinu. Obvyklá doba přerušení léčby Warfarinem je pět dní před plánovanou kolonoskopií.
V naší poradně s názvem OBSAH PURINOV V AGARE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Vybochova.
Dobry den, chcela by sa spytat" ne som si ista,ze by som mala dnu, ale bolia ma velmi kosti. hlavne rano/ mam zistenu osteoartrozu, tak to pripisujem tomu. Potrebujem konzumkvat vela kolagenu ci v prask. forme a le tatiez chcem schidnut a ze pri diete je dobre jest zelatinu agar-agar, len nevie ci matiez vela purinov. a tiez aky kolagen na stavbu chrupaviek je najlepsi podla vasich skusenosti. Lebo clovek uz nevie coje pravda a spravne.... dakujem.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Agar agar patří mezi extrémně zásadité potraviny, které omezují vznik kyseliny močové. Konzumací želatiny agar agar se kompenzuje onemocnění hyperurikémie, lidově zvané dna. Společně s agarem patří mezi tyto zásadité potraviny i citrony, vodní meloun, kajenský pepř (Capsicum), sušené datle a fíky, kapusta, karengo, kořen kudzu, limety, mango, papája, petržel, hrozny bez semen (sladké), řeřicha a mořské řasy. U všech těchto potravin dochází při trávení k redukci kyseliny močové.
Co se týče ochrany chrupavky v kloubech, tak nejúčinnější jsou přípravky s obsahem síry (MSM), chodroitinu a glukosaminu. Kolagen je také prospěšný, ale hlavní jsou ty tři zmíněné.
Pacient po kolonoskopickém vyšetření zůstává v místnosti na pozorování, dokud nevymizí efekt podaných sedativ, což je přibližně hodinu až dvě po ukončení vyšetření, nejčastější bývají bolesti břicha po kolonoskopii. Pacient po podání sedativ nesmí řídit, a to ani v případě, že se cítí plně bdělý. Pacientovy reflexy a soudnost mohou být v důsledku sedativ narušeny po celý zbytek dne. Je tedy nebezpečné, aby pacient v den vyšetření řídil, obsluhoval stroje nebo činil důležitá rozhodnutí. Je možné, že po kolonoskopii bude pacient pociťovat křeče nebo nadýmání v břiše (plynatost po kolonoskopii), které ale přejdou po uvolnění střevních plynů. Pacient by měl být schopný po návratu domů přijímat potravu.
Do střeva, které je po projímadlu prázdné a někdy může být i k sobě „přilepené“, se musí vehnat vzduch, což může způsobovat nepříjemné pocity, pro někoho až křečovité. Břicho pacienta bývá při vyšetření nafouknuté, protože se musí přes přístroj do střeva vhánět vzduch, aby se získal co nejlepší obraz. To však může vyvolávat tlak, někdy až bolest. Tu vyvolává i přechod přístroje přes určité úseky tlustého střeva, zejména přes esovité kličky (sigma) nebo jiné úseky tlustého střeva, kdy dochází k tahu za okruží – blánu, kterou je střevo přirostlé k pobřišnici.
V případě, že šlo jen o klasickou kolonoskopii, je po vyšetření doporučeno jít na toaletu, kde byste se měli snažit vypustit plyny vehnané do střeva. Po vyšetření je vhodné pobýt asi 20–30 minut v čekárně nebo ve sledovací místnosti zdravotnického zařízení. Pokud již pacient necítí výraznější tlak v břiše či bolest břicha a jiné potíže, jako je průjem, může odejít domů, případně se nechat odvézt v doprovodu blízké osoby. Doprovod a odvoz se v každém případě doporučuje, pokud pacient absolvoval vyšetření v celkové anestezii. Po kolonoskopii se doporučuje začít konzumovat lehce stravitelná jídla a další stravu přidávat postupně.