Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MENOPAUZA A TLOUSTNUTÍ

OBSAH

menopauza vliv na sexuální život u všech žen stejně?

Ve skutečnosti ne, některé ženy v postmenopauze mají dokonce zvýšené sexuální touhy, ty byly totiž dříve potlačeny úzkostí, strachem z otěhotnění. Mnoho žen v postmenopauze má i méně rodičovských povinností, což jim umožňuje relaxaci a vychutnání si intimního partnerského života.

Zdroj: Sex a menopauza

Diskuze

V diskuzi ŠPINENI PŘED MENZESEM DLOUHÉ JE MI 40LET MŮŽE NASTOUPIT MENOPAUZA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Proc spinim dlouho a pak až dyl přijde menzesem? Je mi 40 let může se blížit menopauza ? Nemám sex dlouho tak že těhotná nejsem na beton

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Špineni před menzesem dlouhé je mi 40let může nastoupit menopauza?

Alkohol a tloustnutí

Takže ptáte-li se, zda-li spolu souvisí pití alkoholu a tlustnutí, tak odpověď je ano, po alkoholu se výrazně tloustne!

Zdroj: Tloustne se po alkoholu?

Diskuze

V diskuzi KOUPYT ZDRAVE MUSLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Na tloustnutí nepotřebuješ žádné musly, na to ti stačí když se budeš přežírat tím co lednička dá a budeš tloustnout také.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Ralbovska.

Ty vogo to je hrubka jak prase!!! Koupyt!!!!

Zdroj: diskuze Koupyt zdrave musly

Menopauza a menstruace

Krvácení v menopauze se projevuje jako:

  • špinění či krvácení během cyklu,
  • změna charakteru krvácení – silnější a delší nebo naopak slabší a kratší krvácení,
  • změna délky cyklu – na začátku přechodu je obvyklé zkracování menstruačního cyklu, s blížící se menopauzou se obvykle cyklus prodlužuje,
  • postupné vynechávání cyklu, menopauza je potvrzena, pokud je žena bez menstruace 12 měsíců v řadě.

Zdroj: Špinění v přechodu

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daisy.

Me je 47 a menses jsem mivala presne jak pisete Vy... tri mesice nic, pak tyden menses, zas 2,3 mesice nic a tak to slo posledni rok porad. Brala jsem to jako menopauzu tak jsem se ani nechranila no a najednou jsem pak byla v jinem stavu. Takze otehotnet urcite muzete, ikdyz Vam menstruace takto vynechava.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Valerie.

Dekuji za odpoved

Zdroj: diskuze Menopauza

Tloustnutí po užívání přípravku Milgamma N

Milgamma N je kombinace vitamínů skupiny B (B1 ve formě benfotiaminu, B6 a B12). O vitamínech B je známo, že podporují syntézu tuků a mohou tak přispívat k nárůstu objemu tukové tkáně. Ovšem jak uvádí tento zdroj [1] je patrné, že vitamíny z řady B se již hojně vyskytují ve většině běžných potravin umělým obohacováním a organizmus je těmito vitamíny zcela nasycen z běžné stravy. Dalším zvýšením příjmu vitamínů B v podobě přípravku Milgamma N tedy již nevzniká další potenciál pro tloustnutí, ale naopak může dojít k úbytku váhy a to vlivem předávkování vitamíny B, které vede k toxickým účinkům, jako je Hepatotoxicita (chemicky způsobené poškození jater) a oxidační poškození tkání, obojí je doprovázeno úbytkem váhy, nikoliv však zdravým.

Zdroj: Milgamma N a tloustnutí

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMINU B9 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Tloustne se po vitaminu B9?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, po vitamínu B9 se netloustne. Vůbec po vítamínech řady B nelze říci, že se tloustne, až na vitamín B12, který podporuje nárůst svalové hmoty a ta může být vnímána jako tloustnutí. Ale že by vitamíny řady B podporovaly tloustnutí ve formě ukládání podkožního tuku je nesmysl. Naopak dostatek všech vitamínů B je pro fungování těla velmi prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze vitaminu b9

Menstruace v přechodu

Nepravidelná menstruace jako signál přicházející menopauzy se vyhne asi jen 10 % žen. Je velmi neobvyklé, že se menopauza objeví u ženy ze dne na den, respektive z měsíce na měsíc tak, že najednou zmizí úplně. Přirozenější pro menopauzu je nenápadný vleklý nástup a různé symptomy, jako je nepravidelná menstruace, krvácení v menopauze, vynechání menstruace, čímž vlastně postupně nenápadně ženě oznamuje menopauza svůj příchod.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva sante.

deobry den,prosim o radu.Mam menopauzu a neni mi dobre.Pani doktorka mi dala leky progesteron a i naplasti Climara.TY leky mi opet nedelaji dobre,je mi z toho zle.Motani hlavy,spani,na zvraceni.Vecer mam navaly i pres den mam navaly ,jsem nervozni ,mam motani hlavy,je mi porad zle,a vecer mam spatne spani.Poradte mi prosim co mam delat.Je mi 46let.Lecim se snizenou funkci stitne zlazy,leky beru 25 a 50,levothyroxin.Mam srdecni arytmii beru leky Sotalol rano 80mg a vecer 80mg,a acylpirin rano.Porad te mi prosim,co mam delat ,abych se citila lepe s menopauzou.diky Prochazkova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, ve vašem případě je dobré konzultovat danou léčbu menopauzy s endokrinologem.

Zdroj: diskuze Menopauza

Příčiny tloustnutí po hysterektomii

Za zvýšení hmotnosti po hysterektomii obvykle může:

  • Omezený pohyb;
  • Více jídla;
  • Nuda;
  • Osamělost;
  • Více času tráveného doma;
  • Konzumace jídla proto, abyste se cítila lépe nebo zmírnila stres;
  • Strach z opětovného zahájení cvičení;
  • Zmatky ohledně možností bezpečného cvičení.

Tloustne se po hysterektomii?

Při hysterektomii nejsou odstraněny vaječníky, ale jen děloha, a proto neexistuje žádný přímý vliv na hladinu estrogenu a tím na tělesnou hmotnost ženy. Zvýšení hmotnosti po hysterektomii může být pravděpodobnější, když je hysterektomie kombinována s odstraněním vaječníků (ooforektomie), protože pak dochází ke sníženým hladinám estrogenu.

Zdroj: Tloustnutí po hysterektomii

Diskuze

V diskuzi ALKOHOL A TLOUSTNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

Alkohol je významným nositelem energie a jeho nadměrné užívání představuje pro naše tělo energetický přísun, který se nejčastěji uloží jako zásoba energie v tucích. V jednom gramu alkoholu je sedm kalorií, tedy 26 kJ. Jeden gram bílkovin nebo sacharidů obsahuje čtyři kalorie (17 kJ), jeden gram tuku obsahuje kalorií devět (38 kJ). Půllitr dvanáctky vás tedy zásobí asi 900 kJ, dvojka suchého bílého vína kolem 500 kJ, panák tvrdého alkoholu 400 až 600 kJ podle toho, jak moc je přislazen. Tedy prakticky stejně jako nějaká běžná porce masitého jídla. Alkoholové kalorie jsou sice takzvaně prázdné, z jejich energie se vám v těle nic neuloží, ale pouze v případě, že jenom chlastáte a nic k tomu už nejíte. Tím si ale daleko více ničíte žaludek a játra. A navíc – protože alkohol vyvolává pokles hladiny krevního cukru a v pivu či ve fernetu obsažené hořčiny podporují chuť k jídlu, je téměř jisté, že nakonec stejně dostanete hlad a najíte se. A to v době, kdy má tělo už dost energie z alkoholu a jídlo pak zpracuje na zásobní tuky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alkohol a tloustnutí

Předčasná menopauza

Zatímco po padesátce už je menopauza normální, objeví-li se kolem čtyřicítky, nebo dokonce ještě dříve, jde o menopauzu předčasnou. Mezi čtyřicítkou a padesátkou se pak dá hovořit o širší normě. Předčasná menopauza se objevuje zhruba u každé dvacáté ženy v populaci. Ženy se předčasné menopauzy logicky bojí, ale spojují ji spíše se stárnutím jako takovým či se změnou postavy. Menopauza však přináší i zcela konkrétní rizika a problémy. Hlavním problémem je neplodnost, která je v mladším věku zásadní komplikací, dalšími komplikacemi, kromě potíží v sexuálním životě, je například rychle stoupající riziko osteoporózy či aterosklerózy. Měnící se postava je důsledkem zvýšeného ukládání tuku v oblasti břicha, což je rovněž rizikové. Dále stoupá pravděpodobnost výskytu nemocí srdce a cév, cukrovky a zřejmě také některých druhů rakoviny.

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let

Diskuze

V diskuzi KOUPYT ZDRAVE MUSLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katarina.

Chtela bych si obednat zdrave musli na tloustnuti dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Na tloustnutí nepotřebuješ žádné musly, na to ti stačí když se budeš přežírat tím co lednička dá a budeš tloustnout také.

Zdroj: diskuze Koupyt zdrave musly

Etapy menopauzy

Menopauzu můžeme časově rozdělit do několika etap.

Premenopauza

Období před menopauzou charakterizované pravidelnou menstruací, normálními hodnotami E2, GT, nižším progesteronem, ztrátou cykličnosti GT.

Menopauza

Trvalé vymizení menstruace v důsledku ztráty folikulární aktivity ovarií, v České republice ve věkovém průměru 51 let.

Perimenopauza

Období bezprostředně před menopauzou a do 1 roku po menopauze, s nepravidelným menses, významně zvýšeným FSH, normálním E2.

Postmenopauza

Období vyhaslé ovariální funkce začínající 1 rok po menopauze, trvalé vymizení menstruace, trvale zvýšené FSH a snížené E2.

Předčasná menopauza je menopauza, která proběhne před 40. rokem. Indukovaná menopauza je zástava menstruace chirurgickým odstraněním ovarií nebo ukončením jejich funkce chemoterapií, radioterapií. Může být vratná, ale po 40. roce věku je většinou trvalá. Klimakterium neboli přechod je sled hormonálních změn při přechodu z pre- do postmenopauzy, u 75 % žen se objevuje soubor specifických příznaků, které se u nich dosud neobjevovaly. Ty nazýváme klimakterický syndrom.

Zdroj: Menopauza

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,mám takovou prosbu. Je mi 43.let. Už přes týden mě strašně bolej prsa mám pocit jako by se mi nalívali. Menstruaci jsem měla jeden den. Také mám stále bolesti v podbřišku a jsem stále unavená, ospalá a náladová. Dělala jsem si těhotenský test a vyšel negatyvní. Tak bych chtěla vědět jestli to může být příprava na menopauzu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, ve Vašem případě bych neotálela a navštívila bych ošetřujícího gynekologa, ten podle ultrazvukového vyšetření přesně zjistí o co se jedná.

Zdroj: diskuze Menopauza příznaky

Musím se ještě starat o pohlavně přenosné choroby?

Ano musíte, protože menopauza a postmenopauza vás nechrání před těmito chorobami. Měla byste si uvědomit, že pohlavně přenosnými nemocemi se můžete nakazit v kterémkoli okamžiku svého života, během něhož jste sexuálně aktivní. Toto riziko nemá žádnou spojitost s věkem či se schopností reprodukce. Pokud nejsou pohlavně přenosné nemoci léčené, mohou vést k vážným onemocněním, jako je AIDS, který se nedá léčit a má fatální následky.

Zdroj: Sex a menopauza

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÁ PREVENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kukačka.

to chapu. Ale co nechapu je k cemu mi bude kdyz budu o sobe vedet ze mam geny na tloustnuti. Anebo u deti.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: účinná prevence

Jak poznám, že jdu do přechodu

Klimakterium neboli přechod u ženy je sled hormonálních změn při přechodu z pre- do postmenopauzy, u 75 % žen se objevuje soubor specifických příznaků, které se u nich dosud neobjevovaly. Ty se souhrnně označují jako klimakterický syndrom. Přechod se dá rozdělit do několika etap, které mají charakteristické příznaky. Patří sem premenopauza, menopauza, perimenopauza a postmenopauza.

Premenopauza

Je to období před menopauzou charakterizované pravidelnou menstruací, normálními hodnotami E2, GT, nižším progesteronem, ztrátou cykličnosti GT.

Menopauza

Je trvalé vymizení menstruace v důsledku ztráty folikulární aktivity ovarií, v České republice ve věkovém průměru 51 let.

Perimenopauza

Je období bezprostředně před menopauzou a do 1 roku po menopauze, s nepravidelnou menstruací, významně zvýšeným FSH, normálním E2.

Postmenopauza

Jde o období vyhaslé ovariální funkce, začínající 1 rok po menopauze, charakteristické je trvalé vymizení menstruace, trvale zvýšené FSH a snížené E2.

Předčasná menopauza je menopauza, která proběhne před 40. rokem

Indukovaná menopauza je zástava menstruace chirurgickým odstraněním ovarií nebo ukončením jejich funkce chemoterapií, radioterapií. Může být vratná, ale po 40. roce věku je většinou trvalá.

Zdroj: Špinění v přechodu

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

V období menopauzy jsem začala užívat Arginmax pro ženy a jsem moc spokojená. Nejen že zmizely nepříjemné návaly horka a noční pocení, ale navíc se zvíšila moje chuť na milování a celkově si to mnohem víc užiju.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Souhlasím. Díky arginmaxu jsem překonala nepříjemné období menopauzy a celkově se cítím mnohem lépe. Doporučuji všem ženám.

Zdroj: diskuze Menopauza

Pivovarské kvasnice a tloustnutí

Pangamin pozitivně ovlivňuje metabolismus a tím pomáhá obéznějším zhubnout a naopak příliš štíhlým nabrat trochu tělesné hmotnosti. Čili není pravda, že Pangamin je jen na přibírání. Pangamin pomáhá získat optimální tělesnou hmotnost, ideální pro zdravý život.

Zdroj: Pivní kvasnice

Kdy je zdravé užívat Milgamma N

Milgamma N je zdrojem tří vitamínů B (B1, B6 a B12). V běžné stravě je dostatek těchto vitamínů a pro normálně se stravujícího člověka není třeba jejich další doplňování. Opodstatnění prospěšnosti užívání přípravku Milgamma N je nutné předem ověřit laboratorním vyšetřením krve na přítomnost těchto tří vitamínů v organizmu. Pokud v těle z nějakého důvodu chybí, pak je Milgamma N zdraví prospěšná.

Zdroj: Milgamma N a tloustnutí

Cvičení po hysterektomii

Cvičení je další ze způsobů, jak předejít tloustnutí po hysterektomii.

Pravidelné zdravé cvičení během zotavení po hysterektomii může minimalizovat ztrátu kondice a omezit další nežádoucí vedlejší účinky hysterektomie. Cvičení může také pomoci emocionální pohodě. Cvičení pro zotavení po hysterektomii není nikdy zaměřeno na úbytek hmotnosti. Vhodné cvičení je součástí holistického přístupu k péči o své tělo, který zahrnuje vyhýbání se zbytečnému nárůstu hmotnosti po hysterektomii.

Bezpečné a zdravé cvičení po hysterektomii se obvykle skládá z:

  • Pokračování ve cvičeních poskytovaných v nemocnici, včetně: hlubokého dýchání, tréninku krevního oběhu a cvičení mobility na lůžku.
  • Pravidelná rychlá chůze po dobu prvních 6-8 týdnů po operaci podle pokynů vašeho lékaře.
  • Když dostanete lékařský souhlas, abyste po hysterektomii znovu zahájili všeobecné fitness cvičení, pak mohou být tréninky postupně zaměřeny více na hubnutí.

Zdroj: Tloustnutí po hysterektomii

Biotin a tloustnutí

Často se setkáváme s dotazem, jestli se po biotinu tloustne. Odpověď není jednoznačná. Po samotném biotinu nikdo nestloustne. Biotin ovšem podporuje chuť k jídlu a osoby s lehkou vůlí tomuto často neodolají, podlehnou a začnou více jíst. To pak vede k přibírání na váze obzvláště při nedostatku pohybu, který už biotin nijak nepodporuje.

Zdroj: Biotin - vitamín B7

Jak si pomoci?

Jak již bylo řečeno, menopauza je naprosto fyziologický děj a neměla by být proto brána jako nemoc. Avšak u každé ženy probíhá velmi odlišně, a jistě lze své tělo na tuto změnu připravit a nenechat nic náhodě. Hlavní je pravidelně navštěvovat svého gynekologa a nemyslet si, že pokud již nemenstruuji, že taková návštěva nemá cenu. Právě naopak, téměř všechna závažná onemocnění mají za rizikový faktor věk. Gynekologické nádory nevyjímaje. Dále je velmi důležité dbát o zdravý životní styl, udržovat se ve fyzické kondici, jíst pravidelně a vyváženě. Každý den si dopřávat alespoň jeden mléčný produkt, u milovnic kávy to platí dvojnásob. Při jakékoliv pochybnosti o svém zdravotním stavu pak navštívit svého praktického lékaře.

Zdroj: Menopauza

Získejte emocionální podporu

Kontakt s přáteli a rodinou vám může poskytnout emocionální podporu a společnost, zvláště pokud se cítíte trochu špatně. Přátelé a rodina budou pokračovat ve svém rušném životě a nemusí vždy rozumět tomu, jak se cítíte po hysterektomii. Kontakt s přáteli možná stojí za to plánovat až týden po operaci, až se budete cítit dostatečně dobře. Prospěšné může být zvednout telefon a popovídat si nebo zorganizovat krátký výlet, když se budete cítit dostatečně dobře.

Zdroj: Tloustnutí po hysterektomii


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP