Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MENSES

OBSAH

Menses při těhotenství

Výskyt menses v těhotenství má velmi malou pravděpodobnost, ale někdy i na začátku těhotenství dochází k malému špinění, které je považováno za menstruaci.

Zdroj: Menses

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daisy.

Me je 47 a menses jsem mivala presne jak pisete Vy... tri mesice nic, pak tyden menses, zas 2,3 mesice nic a tak to slo posledni rok porad. Brala jsem to jako menopauzu tak jsem se ani nechranila no a najednou jsem pak byla v jinem stavu. Takze otehotnet urcite muzete, ikdyz Vam menstruace takto vynechava.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Valerie.

Dekuji za odpoved

Zdroj: diskuze Menopauza

Menses po revizi dělohy

Po revizi dutiny děložní by mělo dojít k menses zhruba do 6 týdnů. Poté záleží na velikosti sliznice dle ultrazvuku. Pokud sliznice neroste, je třeba dočasná hormonální léčba k obnovení cyklu.

Zdroj: Menses

Diskuze

V diskuzi SEX PO MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobry den mam dotaz mela jsem nechraneny styk s kamaradem ale neudelal se do me vcas prestal ale jak se udelal tak jsme pak pokracovali.mela jsem den po menstruaci.je mozne ze bych otehotnela?uz 4 dny me tak divne boli bricho dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den,5 dní po ovulaci spinim a za dva dny mám dostat menses. Teď to i trochu svědí. Mohu i přesto být těhotná? Dík za info

Zdroj: diskuze Sex po menstruaci

Co je to menstruace

Menstruace je periodicky se opakující krvácení, které nastává u žen v rámci menstruačního cyklu. Jedná se o fyziologické období, které se periodicky vyskytuje u ženského pohlaví. Skládá se z několika fází, které jsou od sebe symptomaticky odlišné. Menstruační cyklus zaručuje schopnost ženy ve většině případů otěhotnět. V tomto období dochází k výkyvům hormonálních hladin a u citlivějších žen jsou zaznamenatelné i výkyvy nálady.

Zdroj: Menses

Diskuze

V diskuzi HORMONÁLNÍ NEROVNOVÁHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika jakešová.

dobrý večer,už 3,5 roku mám velmi slabou a krátkou menses ..začalo to v důsledku stresu který jsem prožívala..neberu žádnou antikoncepci podle svého OG se může též jednat o slabé žluté tělísko kvůli kterému cca 6 dní před očekávanou menses špiním..špinění začalo před rokem po provedené konizaci děložního čípku který je nyní už zjizvený nejspíš prodělanými záněty..pan doktor mi napsal Proveru kvůli tomu špinění od 16 dne na 12 dní po dobu zatím 3 měsíců..já jsem ale proti syntetickým hormonům i proto chci zkusit Macu jako přírodní možný stabilizátor pohlavních hormonů taky proto že podle UTZmám autoimunitní zánět štítné žlázy žádný lék na ni neužívám..možná to vše se vším souvisí stres šž, menses špinění možná nadlevinky kortizol nevím..prosím poradte co s tím vším..děkuji..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hormonální nerovnováha

Utrogestan a menstruace

Utrogestan se řadí k tzv. gestagenům, které se používají k úpravě menstruačního cyklu, většinou se dávají v 2. půlce menstruačního cyklu. Doporučuje se Utrogestan dobrat i při špinění, ale ověřit, o jaké krvácení se jedná a jestli jeho příčinou není například zánět, nález na děložním čípku, nebo cysta na vaječníku, polyp v děložní dutině a jiné. Utrogestan také může menses blokovat a může být i příčinou toho, že krvácíte jen slabě.

Zdroj: Lék Utrogestan

Diskuze

V diskuzi JAK ZASTAVIT MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka Braun.

Dobrý den. Můžete mi doporučit způsob na zastavení menses. Je mi nabídnuta injekce, nevím přesně jaká. Jsem před přechodem, údajně přestanu menstruovat,mam silné krácení. Jaka jsou rizika,při této léčbě? Děkuji za odpověď M.B.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eliška Bělková.

Jenom se chci zeptat jak zastavit menstruaci když nechci injekci. Nevíte nějaký jiný přírodní způsob jak ji zastavit, protože ji mám už přes týden a je to nepříjemné. Nemůžu se koupat, chodit s kamarády na koupaliště tak prosím o radu děkuji

Zdroj: diskuze Jak zastavit menstruaci

Menstruace po 20 dnech

Poruchy menstruačního cyklu nejčastěji rozlišujeme podle symptomatické klasifikace, která vychází z klinického obrazu dysfunkce, a dělíme je:

1. Podle nástupu a ukončení menstruačních cyklů:

  • menstruatio praecox, tarda (nástup menses před 9. nebo její absence po 15. roce)
  • menopauza praecox, tarda (před 40. rokem, menses po 55. roce – neužívá-li žena hormonální preparáty – označujeme jako pozdní menopauzu)

2. Poruchy krvácení při zachovaném rytmu:

  • premenstruační nebo postmenstruační krvácení (několik dnů před nebo po menses)
  • hypermenorea nebo hypomenorea (silné nebo slabé krvácení při normální délce)
  • intermenstruační krvácení (uprostřed cyklu, obvykle souvisí s ovulací)
  • menoragie (silné a prodloužené krvácení)

3. Poruchy rytmu krvácení:

  • polymenorea (příliš časté opakování menstruace)
  • oligomenorea (méně časté krvácení, v 6–12týdenních odstupech)

4. Amenorea – vynechání menstruace v období zralosti:

  • podle doby vzniku primární nebo sekundární (dosud nemenstruující nebo u ženy s již pravidelným cyklem)
  • podle lokalizace poruchy centrální (například hypofýza) nebo periferní (faktor děložní, ovariální)

5. Dysfunkční krvácení:

  • metroragie – acyklické dlouhotrvající krvácení při narušeném menstruačním cyklu

K poruchám menstruace se obvykle řadí:

  • dysmenorea – bolestivá menstruace
  • premenstruační syndrom – jedná se o soubor psychických, somatických a vegetativních příznaků, které ve vystupňované intenzitě doprovázejí druhou polovinu cyklu; obvykle se projevují podrážděností, emoční labilitou, poruchou koncentrace, depresemi, bolestmi, napětím prsů, otoky; příčina není jasná

Zdroj: Menses

Poradna

V naší poradně s názvem VYNECHÁNÍ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,už tri tydny mam zpozdeni menstruace,v srpnu jsem byla na umelem preruseni tehotenstvi,menstrace prisla asi o pet tydnu pozdeji,ale od te doby se menses jeste nedostavila :( Je moznost že jsem opet tehotna?stala se nam nehoda pri pohlavnim styku,(prasknul nam kondom),tehotensky test jsem si ješte nedelala..Diky za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V tak krátké době po umělém přerušení těhotenství by bylo nové těhotenství opravdu rizikové. Co nejdříve si udělejte těhotenský test a nebo se zastavte u svého gynekologa, ať víte na čem jste a jak máte dále postupovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vynechání menstruace

Menstruace po porodu, když nekojím

Nástup menstruace po porodu u nekojících žen je individuální. Každá rodička by měla podstoupit preventivní prohlídku u svého gynekologa po šestinedělí a zde dostane veškeré informace ohledně svého zdraví, potažmo o menstruaci. Pokud se menstruace nedostaví do půl roku, měla by rodička v rámci další preventivní prohlídky navštívit svého lékaře. Myslete na to, že toto období je velmi rizikové z hlediska nechtěného dalšího těhotenství.

Zdroj: Menses po porodu

Poradna

V naší poradně s názvem SPERMIE A TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Szonya.

Chtela bych nutne vedet nutné. Spala jsem s kamarádem 1. Listopadu. Menses jsem dostaka 11.Listopadu. A po.mensesi jsem spala nekolikrat s byvalym a ksem tehotna a a mam termin porodu 22.srpen. Prosim. Ci je otec? Kamarad prvni nebo byvaly dryhy? Moc dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle toho co píšete, tak otcem bude Váš bývalý.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Spermie a těhotenství

Jak dlouho trvá suché lůžko

Začátek potíží je obvykle udáván mezi prvním až třetím dnem po extrakci. Hojení po extrakci zubu je individuální. Zvýšené riziko vzniku alveolární ostitidy nastává, pokud je přítomna perikoronitis, periapikální infekce, periodontitis, gingivitis či malhygiena. Dalšími faktory vzniku jsou zejména kouření, užití orální antikoncepce, menses, anestetika (pro účinek vasokonstrikční složky), traumatická protrahovaná extrakce a nepřiměřená pooperační irigace extrakční rány. Při správné péči a klidovém režimu by se mělo suché lůžko zahojit během 7 až 10 dnů.

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem VYSOKÁ DĚLOŽNÍ SLIZNICE V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den, prosím o radu, před 4dny jsem byla u gynekologa s mírným krvácením v přechodu. Je mi 56 let. Dva roky již nemám menses . Dal mi prášky norethisteron na 15 dní a řekl, že mám lehce narostlou děložní sliznici. Po krvácení, které po prášcich přijde, mám přijít na kontrolu. Je mi špatně po prašcích, hlavně v noci cítím bušení srdce a nemohu spát,jsem nateklá. Mám dotaz, jak to řešit? Děkuji za radu. Marta.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spojte se co nejdříve se svým lékařem a informujte ho o reakci na léčbu Norethisteronem. Pocity, které popisujete jsou u tohoto léku velmi časté. Bez předchozí domluvy s lékařem nepřerušujte léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vysoká děložní sliznice v přechodu

Poruchy

Poruchy menstruačního krvácení patří mezi nejčastější problémy u žen. Příčiny těchto nepravidelností mohou být zcela fyziologické (například vynechání menses v těhotenství či absence krvácení v dětství nebo ve stáří), ale mohou být i příznakem vážného onemocnění (záněty, nádory, sterilita a jiné).

Nepravidelná menstruace po 40

Menopauza praecox, tarda (před 40. rokem, menses po 55. roce – neužívá-li žena hormonální preparáty – označujeme jako pozdní menopauzu). Pacientky s hormonální substituční léčbou v postmenopauze pravidelně krvácí díky užívaným preparátům i ve věku, kdy by již nemenstruovaly. Hormony jim, kromě odstranění subjektivních potíží, snižují riziko rozvoje nemocnění typických pro toto životní období (osteoporóza, kardiovaskulární onemocnění). Léky jsou ordinovány cyklicky a udržují tedy pravidelné krvácení, nebo kontinuálně, což zpravidla nevede k děložnímu krvácení. Dávkování a způsob léčby jsou zcela individuální a každá nepravidelnost musí být v tomto věku pečlivě vyšetřena.

Krátký menstruační cyklus

Menstruační krvácení v intervalech kratších než 25 dní je častou poruchou. Za příčiny bývá označeno zkrácení folikulární fáze, nebo luteální insuficience, či anovulační krvácení. Polymenorea je léčena pomocí hormonálních přípravků.

Poruchy menstruace před menopauzou

Kvůli opožďování ovulace se cyklus nejprve prodlužuje a poté zase naopak dochází k jeho zkracování. Důsledkem je pak obvykle častější měsíční krvácení. To ustane až ve chvíli, kdy se vyčerpá zásoba vajíček schopných k dozrání. Poslední menstruace bývá průměrně mezi 49. až 55. rokem života. Že nastává ten okamžik menopauzy, dokáže nejlépe říci gynekolog na základě speciální krevních testů, které odhalují hladiny hormonů v krvi.

Zdroj: Menses

Poradna

V naší poradně s názvem DLOUHÁ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nina.

Dobry den, je možné že můžu přijít do přechodu v 39 letech ? mám posledni rok dosti podivné nálady, bolesti havy ,nechut k sexu a další negativa ;( ted poslednich pul roku si menstruace dělaji co chtějí , jsem úplně zoufala, 7.10 jsem začala špinit do toho bolest na leve strane vaječníku a zad, bolest ustala a od 11.10 pak silné krvácení do 15.10 a doposud slabé krvácení. Nikdy jsem problém s menses neměla až poslední půl rok, tohle je asi nejzávažnější. Předem děkuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To asi ještě nebude přechod. Za výkyvy ve vašem cyklu možná může estrogen. Třeba u vás došlo k poklesu tohoto ženského pohlavního hormonu, což by chtělo ověřit laboratorním vyšetřením krve. Prodiskutujte to se svým gynekologem, určitě vám navrhne vhodné řešení, které vás zbaví těchto nepříjemností.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhá menstruace

Menstruace po porodu při kojení

Obnovení menstruace ovlivňuje také délka a kvalita kojení novorozeněte. Ovšem výjimky potvrzují pravidlo – i při plném kojení některé ženy dostaly menstruaci, sotva odezněly příznaky šestinedělí (například sedm týdnů po porodu). Jiné ženy začaly menstruovat třeba i po roce a půl po porodu (při stálém kojení). Rozdíly mohou zaznamenat i matky více dětí – po každém porodu to může být jiné. Jestliže má žena subjektivní pocit, že menstruaci po porodu dlouho nedostává, měla by se poradit se svým gynekologem.

Stále ještě velké procento párů věří tvrzení, že pokud žena nedostala menstruaci nebo plně kojí, nemůže otěhotnět. Pokud partnerská dvojice čeká s nechráněným sexem až do příchodu první menstruace po porodu, může se docela snadno dočkat dalšího ne právě plánovaného přírůstku do rodiny.

Zdroj: Menses po porodu

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD DLOUHÁ MENSTRUACE PŘÍRODNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hanousková.

Dobrý den,
48 let, 2 děti, 1/2 roku nejím mléčné věci, vejce a nyní 3 měsíce i maso, tzn. 1/4 roku jsem veganka bez čehokoliv živočišného. Během této doby se mi začala objevovat nepravidelná menstruace (přechod, veganka)? Vždy 1 měsíc mám menses např. 3 týdny, další měsíc nic, pak zase krvácím 3-5 týdnů a další zase nic. Je možné, že mi díky veg. stravování chybí nějaké vitaminy, minerály, nebo je to přechodem (hormony)? Má někdo, kdo se stravuje vegansky zkušenosti s léčbou pomocí přírodních prostředků, abych nemusela na kyretáž, narkózu apod.? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ella.

Dobry den, vegetarianum muze chybet zelezo, to je v koprivovem caji. A Pak Vam mohou chybet bilkoviny.
Mohla byste z zvazit udelat jeden krok zpet a udelat prechod na veg. stravu mirnejsi a dva Tri mesice zkusit jistt vajicka, jestli by to pomohlo a dat telu sanci si zvyknout. Telo je zvykle si brat ziviny, vitaminy, mineraly, bilkoviny, esencialmi oleje a takhle se musi znovu adaptovat na nove zdroje. Take tahini, mandlova pasta, kesu pasta jsou intenzivnim zdrojem techto veci.

Zdroj: diskuze Přechod dlouhá menstruace přírodní léčba

Nepravidelná menstruace po porodu

Menstruace (menstruační cyklus) je děj řízený hormony. Hormonální hladiny mohou ovlivnit různé vlivy – potrava, stres, nemoci, kojení atd. Za normálních okolností žena nemusí během celého kojení menstruovat. Není to však pravidlem, závisí to často na frekvenci kojení, ale i na výživě a tělesném habitu ženy. Funkce podvěsku mozkového nemusí být zcela potlačena, takže může být zachována funkce vaječníků, často se však jedná o neovulační krvácení, které může být nepravidelné a různé intenzity. Některé ženy mají dokonce při kojení zcela pravidelnou menstruaci. I tělesný tuk produkuje jisté hladiny ženských pohlavních hormonů a může mít vliv na krvácení. Všechno je variantou normy a není nutné se zneklidňovat. Při anovulačních cyklech může občas dojít i k silnějšímu zakrvácení, než je obvyklé menstruační krvácení.

Zdroj: Menses po porodu

Etapy menopauzy

Menopauzu můžeme časově rozdělit do několika etap.

Premenopauza

Období před menopauzou charakterizované pravidelnou menstruací, normálními hodnotami E2, GT, nižším progesteronem, ztrátou cykličnosti GT.

Menopauza

Trvalé vymizení menstruace v důsledku ztráty folikulární aktivity ovarií, v České republice ve věkovém průměru 51 let.

Perimenopauza

Období bezprostředně před menopauzou a do 1 roku po menopauze, s nepravidelným menses, významně zvýšeným FSH, normálním E2.

Postmenopauza

Období vyhaslé ovariální funkce začínající 1 rok po menopauze, trvalé vymizení menstruace, trvale zvýšené FSH a snížené E2.

Předčasná menopauza je menopauza, která proběhne před 40. rokem. Indukovaná menopauza je zástava menstruace chirurgickým odstraněním ovarií nebo ukončením jejich funkce chemoterapií, radioterapií. Může být vratná, ale po 40. roce věku je většinou trvalá. Klimakterium neboli přechod je sled hormonálních změn při přechodu z pre- do postmenopauzy, u 75 % žen se objevuje soubor specifických příznaků, které se u nich dosud neobjevovaly. Ty nazýváme klimakterický syndrom.

Zdroj: Menopauza

Co znamená suché lůžko

Alveolitis neboli suché lůžko patří k nejčastějším komplikacím po extrakci dolních zubů moudrosti. Klinicky je tato komplikace charakterizována zejména bolestí obtížně tlumitelnou analgetiky, a to nejen v místě extrakční rány, ale i v oblasti celé dolní čelisti, ucha, bývá přítomen foetor ex ore – zápach z úst. S výraznou bolestí je pochopitelně spojena omezená aktivita pacienta a tím i ekonomické hledisko – pacient je nucen opakovaně vyhledávat lékaře, mnohdy vyžaduje pracovní neschopnost. Začátek potíží je obvykle udáván 1. až 3. den po extrakci.

Zvýšené riziko vzniku alveolární ostitidy nastává, pokud je přítomna perikoronitida, periapikální infekce, periodontitida, gingivitida, malhygiena (špatné čištění zubů). Dalšími etiologickými faktory vzniku jsou zejména: kouření, užívání orální antikoncepce, menses, anestetika (pro účinek vasokonstrikční složky), traumatická protrahovaná extrakce, nepřiměřená pooperační irigace extrakční rány.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu

Jak zastavit probíhající menstruaci

Stále více a více žen řeší potlačení menstruačního cyklu z různých důvodů. Některé potlačují menses kvůli příjemnější dovolené nebo z důvodů speciálních příležitostí, jako je svatba nebo výročí. Jiné ženy potlačují menstruaci ze zdravotních potíží, které jsou pro ně nepříjemné. Jednou z možností na oddálení či zastavení menstruace je například injekce Depo Provera.

V podstatě každá perorální hormonální antikoncepce schválená FDA může být užívaná prodlouženým nebo kontinuálním způsobem (i když v takovém případě jde o mimolicenční použití). Ve většině studií byly hodnoceny monofázické pilulky. Do dnešní doby schválil FDA pět nestandardních dávkovacích režimů perorální antikoncepce (jde o přípravky Loestrin 24 Fe, Lybrel, Seasonale, Seasonique a Yaz; v ČR existují tři přípravky s odlišným režimem podávání). Kontinuální užívání perorální antikoncepce vyžaduje každoročně o čtyři balení navíc (17 místo 13), pokud se ovšem nepředepisuje některý z typů antikoncepce se změněným režimem podávání.

Zdroj: Léky na zastavení menstruačního krvácení

Kdy přijde první menstruace po porodu

Neexistuje pravidlo, které by přesně určilo, kdy se má ženě menstruace po porodu objevit. Obecně by měla nekojící žena dostat první menstruaci v čase kolem 6 týdnů od porodu. Tak dlouho totiž trvá, než proběhne první ovulace a tělo ženy se dostane do stavu jako před otěhotněním. Prolaktin, který se vylučuje při kojení, potlačuje produkci hormonů v podvěsku mozkovém, které řídí funkci vaječníků, což by v tomto případě nemělo být. Menstruace po porodu je výsledkem toho, že ženino tělo pracuje a je schopno být znovu oplodněno. Ovulaci samotnou žena neohlídá. První menstruace po porodu bývá někdy ještě trochu bouřlivá, cyklus není pravidelný a intenzita krvácení kolísavá, po pár měsících se vše uklidní. U některých žen, které před porodem trpěly bolestivými měsíčky, bolesti po prvním porodu ve většině případů ustoupí. Menstruace po porodu bývá někdy silnější, ale nikdy není bolestivější. Jako normální krevní ztráta za jednu menstruaci se považuje objem do 80–90 ml, pokud je to víc než 50 ml denně, tak už jde o patologický jev.

Zdroj: Menses po porodu

Menstruace po porodu císařským řezem

Císařský řez je z psychologického hlediska problematický hned z několika důvodů. Porod je pro každou ženu vývojový úkol, který má obohatit její psychiku. Je to proces zrání a osobního růstu, který v případě císařského řezu neprobíhá tak, jak má, protože žena je v pasivní roli a závislá na zdravotnících. Císařským řezem se také komplikuje fyzický kontakt matky a dítěte, který je nesmírně důležitý nejen z hlediska psychologického, ale též imunologického. To, co může pomoci vašemu emocionálnímu uzdravení, je znalost důvodu, proč byl císařský řez proveden. Po císařském řezu budete potřebovat menstruační vložky, protože krvácení z dělohy je stejné jako po vaginálním porodu. Pokud byl císařský řez proveden akutně až během porodu, kdy se lékař snažil pomoci vašemu děťátku na svět přirozenou cestou, budete pravděpodobně cítit bolest i v oblasti hráze, zejména v případě, jestliže vám byla provedena epiziotomie (nástřih hráze). Nástup menstruace po císařském řezu je individuální a stejný jako u klasického porodu.

Zdroj: Menses po porodu

Co je to menstruace?

Menstruace je součástí zcela přirozeného cyklického procesu vyskytujícího se u zdravých žen mezi počátkem dospělosti a koncem reprodukčních let. Počátek menstruace nazývaný menarche se vyskytuje průměrně ve věku 12 let. Poslední perioda, menopauza, se vyskytuje obvykle ve věku 45–55 let. V průběhu menstruačního cyklu se v sexuálně zralém samičím těle vyvine 1 vajíčko, které se uvolní v době ovulace. Výstelka dělohy (endometrium) roste synchronně. Po ovulaci se výstelka změní a je připravena na potenciální uhnízdění oplodněného vajíčka a vznik těhotenství. Pokud nenásleduje oplodnění a těhotenství, děloha se zbaví výstelky a začne nový menstruační cyklus. Proces zbavování se výstelky se nazývá menstruace. Menstruace se navenek projevuje formou menses: základní část endometria (výstelky) a krevní produkty vycházejí z těla vagínou. Třebaže se tento krevní výtok obvykle označuje jako krev, složením se od žilní krve liší. Toto krvácení znamená, že nezačalo těhotenství, třebaže ne jednoznačně, neboť někdy se může v raném stupni těhotenství krvácení vyskytnout. V zásadě však lze říci, že v plodném věku ženy vynechání menstruace indikuje těhotenství.

Zdroj: Bolestivá a problematická menstruace


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP