MERUŇKOVÁ JÁDRA OLEJ RECEPT je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Jádra meruněk mohou být velmi nebezpečná. V meruňkových jádrech se přirozeně vyskytuje sloučenina nazývaná amygdalin, která se po požití jader přeměňuje na kyanid. Uvádí se, že pokud dospělý jedinec zkonzumuje více než tři malá syrová jádra meruněk nebo polovinu jednoho velkého jádra v jedné porci, tak může překročit bezpečné množství. U batolat je riziko, že překročí bezpečný limit, již při konzumaci jednoho malého jádra meruněk.
Je pravda, že jádra z meruněk ničí rakovinové buňky bez vedlejších účinků?
Meruňkovájádra jsou na internetu prezentována jako zaručený lék na rakovinu. Meruňkovájádra jsou dle některých webových stránek potravinou působící proti rakovině, přičemž se doporučuje příjem deseti jader denně pro běžnou populaci a šedesáti jader denně pro pacienty s rakovinou. Tímto by se měla rakovina vyléčit. Z dostupných zkušeností (zkušenosti) nelze přesně určit, zda se opravdu jedná o lék proti rakovině. Když je někdo vážně nemocný, je samozřejmě na něm, pro jakou formu terapie se rozhodne, ale jestliže jako léčbu zvolí konzumaci většího množství jader z meruněk denně, měl by alespoň vědět, do čeho jde.
V naší poradně s názvem RECEPT NA OLEJ Z MERUŇKOVÝCH JADER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
Zdravím všechny "alchymisty".
Snažím se letos vyrábět různé olejíčky, kapky a krémy, mám nasušeno spoustu meruňkových pecek a ráda bych vyrobila olej z jejich jader. Prosím, podělí se někdo o svůj recept? Hledám na internetu ... a nenacházím. Děkuji předem. Dana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Pecky je třeba vyloupat a jádra nechat důkladně vyschnout. Po několika týdnech sušení je nasekejte na kousíčky, nahřejte chvíli v 80ti stupňové troubě a pak pomocí malého ale silného lisu je stlačte, až se z nich začne uvolňovat panenský meruňkový olej lisovaný za studena.
Druhá možnost je teplá cesta, kdy se usušená nasekaná jádra ohřejí ve vodní lázni 80 °C teplé po dobu 60 minut a pak se přecedí a pevné zbytky zase prolisují. Veškerá tekutina se nechá den v klidu, v chladničce nejlépe v nějaké PET láhvi. Tak budete druhý den pěkně vidět oddělenou vrchní vrstvičku meruňkového oleje a spodní vodu se sedlinou. Vodu pomocí hadičky vypusťte, láhev roztříhněte a vyberte ztuhlý olej.
Studená cesta přinese kvalitnější olej se zachováním všech vzácných složek. Teplá cesta přinese více oleje.
Ve svém příspěvku KONOPNÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jsem Jennifer Onno.
Konopný olej je rostlinný olej získávaný lisováním semen rostlin rodu konopí (Cannabis). Olej lisovaný za studena je tmavě až světle zelený, s příjemnou oříškovou chutí a vůní. Čím tmavší barvu olej má, tím se chuť a vůně blíží k "travnatější".
Rafinovaný konopný olej je čirý a bezbarvý, se slabou vůní a chutí, a postrádá přírodní látky - vitaminy a antioxidanty. Rafinovaný olej se používá hlavně pro výrobky k péči o tělo. V menší míře však také nachází uplatnění také při výrobě mýdel, šamponů a čisticích prostředků.
Konopný olej má vysokou nutriční hodnotu díky poměru omega-6 a omega-3 esenciálních mastných kyselin 3:1, což odpovídá rovnováze vyžadované lidským tělem.
Konopný olej se vyrábí z "nedrogových" (technických) variet konopí setého (Cannabis sativa). https://cs.wikipedia.org/wi…
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Konzumace syrových meruňkových jader k léčbě rakoviny nebo jiných zdravotních potíží je bez relevantních studií, a není proto součástí žádného zveřejněného vědeckého stanoviska. Meruňkovájádra tedy konzumujte obezřetně. Variabilita obsahu amygdalinu v jádrech podle druhu meruňky značně kolísá. Zatímco „hořké“ meruňky ho obsahují hodně, v těch „sladkých“ není detekovatelný. Hořká meruňkovájádra bývají nabízena v obchodech biopotravin a speciálních prodejnách; v poslední době také stále častěji prostřednictvím internetu. V některých případech je konzumace těchto jader propagována s poukazem na jejich pozitivní vliv na obranyschopnost organismu v boji proti rakovinnému bujení.
V naší poradně s názvem JADRA Z MERUNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Raulová.
Mohu jíst merunková jádra v těhotenství?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Hořká jádra meruněk je nejlépe nekonzumovat vůbec, protože obsahují glykosid amygdalin, který se v trávicím traktu transformuje na kyselinu kyanovodíkovou a ta způsobuje otravu, smrt a nebo potrat. Podobně to platí i u mandlí. Během těhotenství tato jádra nekozumujte.
Jádra z meruněk obsahují látku amygdalin, která se po požití jader přeměňuje na kyanid. Otrava kyanidem může způsobit nevolnost, horečku, bolesti hlavy, nespavost, žízeň, letargii, nervozitu, bolesti kloubů a svalů a klesající krevní tlak. V extrémních případech je otrava fatální. Dávka 0,5–3,5 miligramů (mg) kyanidu na kilogram tělesné hmotnosti může být smrtelná. Bezpečná úroveň pro jednorázovou expozici je 20 mikrogramů na kilogram tělesné hmotnosti. To je 25krát méně než nahlášená nejnižší smrtelná dávka, dospělí tak mohou zkonzumovat pouze tři malá meruňkovájádra (370 mg), aniž by překročili akutní referenční dávku. U batolat by se jednalo o množství 60 mg, což odpovídá asi polovině jednoho malého jádra meruněk.
Ve svém příspěvku LNĚNÝ OLEJ A TVAROH DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata sklenářová.
Dobrý den., léčím se chemoterapii pro opakovany karcinom vajecniku( metastazy v brise). Lékař mi řekl, že nemám šanci na uzdravení. Že budu stále na chemoterapii, pokud to telo bude zvládat, nebo si rakovinne buňky na chemo nezvyknout, takže je nebude ničit. Začala jsem užívat tvaroh se lnenym olejem a semínka. Užívám ale tvaroh tučný, zde je psán nízkotučný. Pak jsem se chtěla zeptat, zda k teto diete mohu ješte brát alveo grepa ostatni akuňácké produkty, selen zinek minerály, vitamin c, cleans atd. A ještě beru imunobran, nevím , jestli toho už není moc. Imunobran je také přirodni, jsou to vlastně ýžové otruby na nositeli houby shitake. Prosím jestli máte někdo zkušenosti poraďte prosím. Pořád hledám nějaké alternativy , nechci se vzdát bez boje. Tvaroh pravidelně užívam třetí týden, ale do teď jsem nevěděla, že musím dodržovat tak přísnou dietu, takže žádné maso, žádné jiné oleje, ani olivový? Sladkostem a cukru se vyhýbám, použivám med. Jen prosím o upřesneni, jak je to s tím tukem .diky za každou radu renata
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JJ.
V članku je přehmat, hydrogenované oleje jsou zatepla zpracovsné a to jsou ty levné běžné. Ne za studena. Panenský za studena lisovaný olej olivový je to nejlepši co se dá koupit pro zdravý, proto je tak drahý. Slunečnicový olej, sojový, kukuřičný, ryzovy a nejhorší je řepkový jsou nezdravé nejen tím, že nejsou panenské za studena lisované (kromě výjimek za x násobnou cenu), ale i nevhodným složením mastných kyselin. Lepší jsou konopný, lněný, vlásky atd. Každý olej má jiné složení. Existuje i svetlicovy, brutnakovy, pupalkovy, makový, sezamový, vinný a další. Svetlicovy i lněný se používal jako laky na dřevo, přesto jsou zdravější než řepkový, když jsou za studena lisované. Podobné jako je zdravější nepasterizované jablečný ocet nebo mléko. Kdo má více peněz, může si koupit dle libosti zdravé potraviny. Je dokázáno, že čím je člověk bohatší a může si dovolit co chce jíst, mít, pít, vzdělávat se, šetřit se, tím je zdravější a dožívá se vyššího věku než chudší. Je dokázáno i písemně zveřejněno minimálně od roku 2011. Ze do všech postkomunistických zemi záměrně Západ dováží horší potraviny stejných značek a výrobků než jinam. Využívají prý nekvalitních zákonů a benevolence, že si to necháme líbit. Proto jsem více nemocní a umirame dříve než na západě. Máme třetinové platy a ještě diskriminaci ve zdravém jídle. Kdysi bylo embargo na technologie. Nyní je skryté donedávna zamcovane embargo na rovnocenné potraviny, které se prodávají jinde. Přesně ty země Východu včetně Česka mají největší podíl umrtnosti na rakovinu na 100 tis obyvatel. Velmi malou ji má napriklad Island, Tchajwan, Švýcarsko, Omán, Emiráty (a jen o kus dál v Iráku a Íránu, kde maji podobnou kulturu a zvyky naopak ještě vyšší, je to tedy chudobou a životní úrovni, životní úroveň je zavisla na kuoni sile, nestačí jen vzdělanost, informace a snaha) Podle koho zájmu jednou chválí slunečnicovy jindy řepkový. Olivový je lepší na cévy. Řepkový olej byl původně jedovatý, museli ho preslechtit v minulém století až. To znamená, že naši předci nikdy nejedli semena řepky olejné ani nikdy nelisovsli olej z ní. OBSAHOVAL jedovatou kyselinu erukovou. Je to jakoby snížili jed v mochomurce zelené, bylo by to přirozené? Řepkový olej je byznys a dává se povinné do nafty. Chce snad někdo jíst olej na který jezdí auta, protože je nejlevnější v Evropě?
Dotaz
Polévka a kaše jsou dvě populární formy konzumace ginkgo ořechů, protože jsou velmi jednoduché na přípravu. Do polévky a kaše stačí přidat 5 umletých ořechů pro zvýraznění chuti.
Dalším receptem je rýže s ořechy ginkgo biloba: Budete potřebovat 5 ginkgo ořechů a 100 g rýže.
Postup: Samotný proces přípravy je poměrně jednoduchý. Odstraňte z jader hnědou slupku pomocí horké vody. Jednoduše jádra spařte a slupku odstraňte. Takto připravená jádra vložte do hrnce spolu s rýží a zalijte vodou (dle návodu na přípravu rýže), vařte asi 20 minut. Tento pokrm je vhodný zejména pro slabé, neduživé děti. Dlouhodobá konzumace tohoto pokrmu pomáhá regenerovat organismus, udržet mládí, bojuje proti stárnutí, roztahuje kapiláry, zlepšuje látkovou výměnu, podílí se na zdravém vzhledu, poskytuje více energie a delší a zdravější život.
Ořechy ginkgo biloba v medu: Potřebujete ginkgo ořechy v libovolném množství, tekutý med.
Postup: Jádra očištěných ořechů nasypeme do menších zavařovacích sklenic, asi do tří čtvrtin, a nalijeme na ně tolik medu, aby byla potopená. Sklenice zavíčkujeme a v zavařovacím hrnci sterilizujeme tak, že od chvíle, kdy se voda v hrnci začne vařit, sterilizujeme asi 10 minut. Necháme vychladnout.
Nejprve si připravte nějakou pokrývku, do které vlasy po nanesení oleje zabalíte. Můžete použít igelitovou koupací čepici, velký kus igelitové fólie či něco jiného. Důležité je, aby obal držel několik hodin (či dokonce celou noc) na svém místě. Poté odměřte 3 až 5 lžic kokosového oleje a vložte je do misky použitelné v mikrovlnné troubě. Množství kokosového oleje závisí na délce a hustotě vašich vlasů. Pokud máte dlouhé a husté vlasy, použijte 5 lžic, jestliže jsou vaše vlasy kratší a řidší, budete potřebovat pouze 3 nebo 4 lžíce. Zvolte raději kokosový olej nerafinovaný než rafinovaný. (Rafinovaný kokosový olej totiž obsahuje přídavné látky a prochází procesem, který odstraňuje některé z přirozených sloučenin, díky nimž je tak zdravý. Naopak nerafinovaný kokosový olej obsahuje všechny přirozené zdravé složky.) Zahřejte kokosový olej v mikrovlnné troubě (na vysoký stupeň přibližně 30 sekund), zamíchejte ho a zahřívejte dalších 30 vteřin, dokud se olej úplně nerozpustí. Teplý (ne však vařící) kokosový olej rovnoměrně vetřete do vlasů. Vlasy úplně namočené v oleji pak stáhněte k hlavě a zabalte je do zvoleného obalu tak, aby byly celé zakryté. Počkejte alespoň 2 hodiny (případně celou noc), než se olej vsákne. Čím déle si ho necháte na vlasech, tím lépe pro vaše vlasy. Pro nejlepší účinek tedy vydržte co nejdéle. Poté odstraňte zábal z vlasů a umyjte je. Použijte svůj oblíbený šampón (nejlépe s přírodním složením, abyste udrželi vlasy zdravé) a vymyjte kokosový olej. Vlasy si umyjte dvakrát nebo třikrát (až přestanete mít pocit, že jsou vaše vlasy mastné). Nechte vlasy volně uschnout nebo je vyfénujte, chcete-li vidět účinky kokosového oleje ihned. Vlasy by měly být jemné, lesklé a zářivé.
Hydratace obličeje
Vyčistěte si obličej jako obvykle. Ať už si jemně oplachujete obličej vodou, či používáte peeling nebo čisticí oleje, umyjte si obličej a osušte ho jemným ručníkem. Rozetřete trochu kokosového oleje kolem očí a na vrásčitá místa. Poté šetrně naneste kokosový olej na ostatní vysušená místa a krouživými pohyby ho vetřete. Olejem potřete i své rty (nerafinovaný kokosový olej zjemní a zvlhčí popraskané rty). Nenatírejte si kokosový olej na celý obličej, jelikož může ucpat póry a způsobit akné. Kokosový olej by měl být používán v malých dávkách tam, kde je ho potřeba nejvíce.
Hydratace těla
Kokosový olej lze použít jako jakékoliv běžné tělové mléko. Kokosový olej nanášejte po sprše nebo koupeli, kdy je vaše pleť teplá a poddajná a olej tak bude snáze absorbován. Rovnoměrně ho roztírejte, dokud se do pokožky úplně nevsákne (může to trvat i 15 minut).
V naší poradně s názvem RECEPT NA OLEJ Z MERUŇKOVÝCH JADER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Pecky je třeba vyloupat a jádra nechat důkladně vyschnout. Po několika týdnech sušení je nasekejte na kousíčky, nahřejte chvíli v 80ti stupňové troubě a pak pomocí malého ale silného lisu je stlačte, až se z nich začne uvolňovat panenský meruňkový olej lisovaný za studena.
Druhá možnost je teplá cesta, kdy se usušená nasekaná jádra ohřejí ve vodní lázni 80 °C teplé po dobu 60 minut a pak se přecedí a pevné zbytky zase prolisují. Veškerá tekutina se nechá den v klidu, v chladničce nejlépe v nějaké PET láhvi. Tak budete druhý den pěkně vidět oddělenou vrchní vrstvičku meruňkového oleje a spodní vodu se sedlinou. Vodu pomocí hadičky vypusťte, láhev roztříhněte a vyberte ztuhlý olej.
Studená cesta přinese kvalitnější olej se zachováním všech vzácných složek. Teplá cesta přinese více oleje.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.
Kamčo, díky moc za obě možnosti získávání meruňkového oleje. Jeden rozhodně vyzkouším. Zatím musím vyloupat pecky a sušit jádra :-). Už jsem se smiřovala s tím, že když jsem to nenašla na internetu, naložím sekaná jádra do jiného, za studena lisovaného oleje. Díky moc a ať se všechno daří. Dana
Ženy jsou častěji náchylné ke genitálním kvasinkovým infekcím, přičemž 75 procent žen je má alespoň jednou ve svém životě. Ale i muži mohou dostat genitální kvasinkovou infekci. K nejčastější příčině těchto infekcí patří Candida albicans. Existují však i jiné druhy kvasinek, které mohou být za problémy zodpovědné.
Symptomy kvasinkové infekce:
bolesti, svědění pochvy, nebo pocity pálení v oblasti vaginy;
vaginální pálení při močení;
bolestivý pohlavní styk;
vyrážka v oblasti genitálií;
hustý, bílý vaginální výtok, připomínající tvaroh;
zarudnutí v oblasti;
otok;
kožní trhliny nebo vředy.
K léčbě kvasinkových infekcí existuje řada léčebných postupů, včetně oblíbených domácích metod.
Léčba pomocí přípravků (rychlá pomoc), které jsou dostupné bez předpisu: Snad v každé lékárně lze zakoupit bez předpisu antifungální léky (působící proti houbám, kvasinkám, plísním) ve formě krémů. Jsou k dispozici i ke koupi online. Prostředky, které se aplikují vnitřně, léčí více než 80 % vaginálních kvasinkových infekcí. Obsahují silné antifungální látky nazvané azoly (azolová antimykotika). Přestože azoly jsou v klinickém užívání již od 70. let 20. století, stále zastávají významnou úlohu v terapii lokálních i systémových mykóz.
Kyselina boritá: Rovněž vaginální kapsle s kyselinou boritou mohou fungovat u žen s kvasinkovou infekcí, zejména na ty infekce, které se opakují. Odborní lékaři navrhují dávku 600 mg kyseliny borité v kapsli vkládané vaginálně jednou denně po dobu 14 dnů. Před zakoupením čípků konzultujte vše s lékařem. Lokálně aplikovaná kyselina boritá spolu s antifungálním flucytosinem úspěšně léčí problémy u přibližně 70 % žen.
Olej z čajovníku: Olej z čajovníku má silné antifungální vlastnosti, které mohou zabíjet kvasinky a plísně. Výzkum tohoto esenciálního oleje potvrdil jeho schopnost zabít řadu kvasinek a hub. Olej z čajovníků byl testován i na kvasinku Candida albicans, což je jedna z nejběžnějších kvasinek u vaginálních infekcí. Bylo prokázáno, že vaginální čípky obsahující olej z čajovníku léčí vaginální houbové infekce. Některé ženy nacházejí úlevu od potíží, když zředěný čajový olej nakapou do tamponu a ten vloží přes noc do vaginy. Při používání oleje z čajovníku je však třeba být mimořádně opatrný, protože může dráždit pokožku – a vaginální stěny jsou obzvláště citlivé. Čajovníkový olej je esenciální olej a jako takový je třeba jej míchat s nějakým nosným olejem. Lze používat 3–5 kapek čajového oleje a trochu zahřátého kokosového oleje. Pak tuto směs lze nanést na tampon. Je také důležité pravidelně tampon měnit. Nejprve si ale vyzkoušejte, zda nejs
V naší poradně s názvem PRIPRAVA DOMÁCEHO DYNOVY OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mb121264.
Zná někdo recept na přípravu domáceho dýňového oleje ?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Ahoj, dýňový olej si děláme doma pravidleně každý rok na podzim. Většinou je to hned po tom, co dolisujeme víno, tak pak ve stejném lisu lisujeme i dýňový olej. Jsou k tomu potřeba vyloupaná dýňová semena. Ty po vyloupání a těsně před lisováním rozprostřeme na plech a zahřejeme je na 40 stupňů. Pak takto rozehřátá je nasypeme do lisu a vylisujeme z nich domácí dýňový olej. Jde o vysoce kvalitní a zdravý domácí olej, který je bohatý na vitamíny E, A, zinek, drahocenné omega kyseliny Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny (ale pozor, vysokým teplem se ničí!). Jeho barva je hnědo-zelená a řadí se do kategorie olejů nejvyšší kvality. Nedoporučuje se olej tepelně zpracovávat, například na smažení ani na pečení. Pro zachování jeho vyjimečných vlastností by měl být uchován v lednici.
Ideální užití dýňového oleje je za studena. Jako lék se dá konzumovat jen tak, po lžičce denně, či přidat do proteinových koktejlů. Při tomto vnitřním užití slouží bezvadně jako prevence proti zhoubnému bujení a nemocem prostaty a podpoří v růstu a pevnosti vaše nehty. Dýňový olej povzbuzuje krevní oběh a je doporučován na kazivost zubů, na lupénku, na herpes, proti akné, na potíže s trávicím traktem, na ekzémy.
Při použití dýňového oleje na pokožku využijeme jeho blahodárné hojivé a sklidňující účinky, jelikož je zdrojem organicky vázaného zinku. Při zevním použití je dále také výborný jako základ na vyživující vlasový zábal, při kterém podpruje obnovu buněk a pružnost kůže a učiní vaše vlasy krásně lesklé. Domácí dýňový olej mohu jen doporučit!
Ve svém příspěvku BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Sedlak.
Kvasinky ve vlasech jak se jich zbavit
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marek.
Já zase používám olej z nimby. Nimba je druh stromu, který může být označován rovněž jako neem, nimtree nebo latinsky Azadirachta indica. Tady se můžete podívat kolik olej z nimby stojí a jak vypadá: https://www.prozdravi.cz/ni…
K přípravě léku bude potřeba:
1. Smíchejte neemový a kokosový olej.
2. Aplikujte směs na pokožku hlavy a také na vlasy. Pak přikryjte igelitovým sáčkem a zabalte do ručníku.
3. Nechte ji působit přes noc.
4. Ráno si vlasy a pokožku hlavy umyjte oblíbeným šampónem.
Jak často byste to měli dělat
- tento postup opakujte jednou za tři dny.
Proč to funguje
Antimikrobiální vlastnosti neemu byly po staletí používány v Ayurvedě k léčbě různých infekcí. Pokud jde o kvasinky ve vlasech, tak neemový olej je dokáže účinně zabít a zmírní svědění pokožky hlavy a vypadání vlasů. Kokosový olej v tomto prostředku se postará o výživu pokožky hlavy i vlasů.
V naší poradně s názvem OLIVOVÝ OLEJ, CITRON A MED NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Večeřa.
Dobrý den, mám dotaz k detoxikaci olivovým olejem,medem a citronem. Mohou proces doprovázet nepříjemné pocity v oblasti břicha a změna barvy stolice?
Díky za odpověď
Karel
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Olivový olej, med a citron je kombinace na čištění jater, která vznikla na internetu a začala se šířit virálně prostřednictvím sociálních sítí. Zda-li tato kombinace funguje jako očista jater záleží na zvážení každého člověka. Pár dobrých rad pro výběr ingrediencí.
Když užíváte olivový olej pro zdravotní přínosy, měl byste vždy volit extra panenský olivový olej. Tento vysoce kvalitní olivový olej obsahuje vyšší množství zdravých tuků a antioxidantů ve srovnání s rafinovanými olivovými oleji, a proto poskytuje nejvíce zdravotních výhod. Pro ještě lepší výsledky nakupujte od renomovaných značek, které jsou transparentní ohledně toho, kdy, kde a jak se jejich olivový olej sklízí, a také poskytují datum sklizně, abyste se mohli ujistit, že olivový olej spotřebujete dříve, než překročí svůj vrchol.
Pozor na voskované citrony. Tyto lesklé plody jsou potaženy chemikáliemi, kterým je nejlepší se vyhnout. Některé z těchto vosků jsou na bázi plastu, jiné používají šelak (vyrobený ze zvířecího sekretu, mňam). Ne všechny nevoskované citrony jsou bio, ale všechny bio jsou nevoskované. Ujistěte se tedy, že citrony mají tuto organickou nálepku.
Med by měl pocházet od známého včelaře, abyste se ujistil, že pochází z místních plodin.
Očista probíhá u každého člověka jinak a někdy může být skutečně bouřlivá včetně bolesti v oblasti břicha a změn barvy stolice. Výběr správných ingrediencí tyto nepříjemné pocity může mírnit.
Pravý panenský šípkový olej je takový, který je lisovaný ze semen plodů šípků, a který obsahuje nasycené a nenasycené mastné kyseliny, dále pak kyselinu citronovou, jablečnou, silici, karotenoidy, tokoferoly. Takový šípkový olej je zároveň bohatým zdrojem vitamínu A a vícenenasycených mastných kyselin, zejména gama-linolenové.
Šípkový olej - domácí výroba
V domácích podmínkách lze šípkový olej ze semen šípku připravit jen s patřičným vybavením. Je zapotřebí velké množství semen ze šípků - přibližně 1 kilogram. Pak také silný lis. Postup je jednoduchý, smena se nachají nahřát na teplotu 35 stupňů celsia a takto teplá se vloží pod lis, v němž pak největší možnou silou se stlačí až z nich začne vytékat panenský šípkový olej. Méně vhodné řešení je semena najemno rozemlít a vyvařit ve vodě, kde po schladnutí se oddělí voda od oleje - olej zůstane nahoře a při nízké teplotě ztuhne a jde od vody dobře oddělit. Nevýhodou tohoto postupu je, že se vlivem vysokých teplot zničí některé cenné látky, jako vitamín C a změní se vyváženost mastných kyselin. Takto získaný šípkový olej se pak nedá nazvat panenským. Nejvhodnějším způsobem jak pořídit šípkový olej je zakoupit ho v osvědčené prodejně zdravé výživy. Vlastnosti správného šípkového oleje jsou mírně načervenalá barva a měl by z něho být cítit pach zralých šípků.
Šípkový olej - účinky a použití
Při vnitřním užití působí šipkový olej jako jemné antidepresivum, které odstraňuje nerozhodnost a dodává člověku sebedůvěru. Při vnějším užití šípkový olej zklidňuje podráždění, zvyšuje elasticitu kůže, normalizuje práci tukových a potních žláz, napomáhá regeneraci a omlazení pokožky, dodává obličeji rovnoměrnou a jasnou barvu a díky obsahu vitamínu A kůži tonizuje do hněda - samoopalovací účinek. Vhodný je na ekzematickou pokožku, protože šípkový olej dokáže zastavit projevy mnoha dermatitid, dále při kožních poraněních, proleženinách, bércových vředech a dermatózách. Zevně se šípkový olej aplikuje pomocí navlhčeného tamponu, který se přikládá na postižená místa pokožky. Zajímavé je použití šípkového oleje při chronické rýmě. Chronická rýma se zastaví anebo alespoň utlumí, když se tampony namáčené do oleje ze šípků zavádějí do nosních dutin dvakrát denně. V kosmetice je olej z šípku ceněn pro své vynikající regenerační, pěstící a hojivé účinky ideální pro suchou a zralou pleť. Olej z šípků intenzivně ošetřuje a vyhlazuje pokožku, podporuje vitalitu a regeneraci a reguluje tvorbu kožního mazu a zklidňuje záněty pokožky. Doporučujeme ho používat jako masážní prostředek k masírování nejen pokožky obličeje, ale i celého těla. Takto provedená masáž šípkovým olejem bude pro člověka vždy velice prospěšnou regenerací pro jeho pokožku.
V naší poradně s názvem VITE JAK POMOCI PACIENTOVI S CYSTICKOU FIBROZOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Křapka.
Dobry den pane doktore,
Rad bych Vam polozil strucnou otazku.
Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?
Jedna se o rodinneho prislusnika. O nemoci z pohledu zapadni mediciny vime jako ucastnici lecebneho procesu hodne, ale rad bych znal Vas pohled na tuto nemoc a pripadnou cestu ven z kolotoce trapeni.
Predem dekuji za jakoukoliv odpoved,
S uctou,
Roman Krapka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nemohu vám poskytnout vyjádření pana Šuly, ale pokusím se odpovědět dle vlastního názoru. Cystická fibróza je dědičná genetická porucha, která narušuje normální funkce epiteliálních buněk nacházejících se v mnoha lidských orgánech - plíce, dýchací cesty, játra, ledviny, kůže a reprodukční systém. Cystickou fibrózu způsobuje jeden defektní gen, který narušuje funkce epiteliálních buněk a způsobuje, že se v těle objevují buňky s lepivým hlenem, což často vede k poškození plic a k chronickému kašli. Defektní gen u těchto lidí ovlivňuje jejich dýchání a schopnost filtrace vzduchu, trávení potravy a absorbci živin v zažívacím traktu. Podle Nadace pro cystickou fibrózu se v současnosti cystická fibróza považuje za nevyléčitelnou, nicméně určité diety, doplňky, trávicí enzymy a zvyky životního stylu mohou pomoci lépe zvládat příznaky. V první řadě je to výživná strava již od začátku zivota. Mnoho lékařů a odborníků na výživu pracujících s pacienty s cystickou fibrózou doporučuje stravu s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem kalorií, aby se snížilo riziko podvýživy. Ovšem pozor na nekvalitní potraviny a zpracované potraviny, ty mohou mít sice vysoký obsah kalorií a tuků, ale jsou to zejména trans-tuky nebo omega-6 mastné kyseliny, které obvykle nepomáhají ke snižování zánětu vedoucího k poškození plic, proto se nedoporučují pro osoby s cystickou fibrózou. Tyto nežádoucí látky se nacházejí zejména v rafinovaných rostlinných olejích: slunečnicový olej, olej z kukuřice a sezamový olej. Proto je důležité tyto potraviny zcela vyřadit a nahradit je podle následujících doporučení. Konzumace protizánětlivých tuků, včetně mononenasycených tuků, jako je extra panenský olivový olej, avokádový olej a panenský kokosový olej, je dobrý způsob, jak zvýšit příjem kalorií. Ořechy a semena, jako jsou mandle, chia semínka, lněné semínko, vlašské ořechy a konopná semena, jsou také dobrou volbou pro tento účel, stejně jako přirozeně hutnější maso, jako je červené hovězí maso a jehněčí. Nerafinované sacharidy mohou poskytnout výživné kalorie a energii, zejména v kombinaci s tuky. Nejlepší je jíst nezpracované, nízkoglykemické druhy, jako jsou původní druhy pšenice (špalda, samolina), ovoce a škrobovou zeleninu (řepa, mrkev, zelený hrášek, kukuřice a brambory). Obecně by v jídelníčku lidí s cystickou fibrózou měly být posíleny tyto komponenty:
1. vitamín K - všechna zelená zelenina;
2. vitamín D - slunce nebo sólarium;
3. vitamín A - nastrouhaná mrkev ohřátá v tuku;
4. vitamín E - ořechy;
5. někteří lidé s cystickou fibrózou by také měli přidat více soli do své stravy, aby se zabránilo dehydrataci;
6. omega-3 mastné kyseliny mohou být přínosem ke snižování zánětu (nacházejí se u volně žijících ryb, jako jsou lososy, sardinky a halibut);
7. pankreatické enzymy (k dostání volně v lékárně) jsou také běžně používány k tomu, aby pomohly lépe trávit jídlo a kalorie;
8. vysoce kvalitní multivitamíny a antioxidanty pomáhají předcházet zánětu, náchylnosti k infekcím a poškozen
Budete potřebovat organický, za studena lisovaný lněný olej a organický Cottage sýr nebo tvaroh a ponorný mixér, který na míchání malého množství funguje nejlépe, nebo můžete použít i normální mixér, ale jen s jednou metličkou. Nejlepší tvaroh je z čerstvého syrového odstředěného mléka, které je nepasterované a nehomogenizované (není ošetřeno technologií UHT). Poměr tvarohu a oleje je 1 lžíce lněného oleje na 2 polévkové lžíce tvarohu nebo Cottage. Použití více Cottage nebo tvarohu je v pořádku a lepší než ho použít málo na hodně oleje. Doporučená denní dávka lněného oleje je šest lžící denně. Tvaroh s lněným olejem je hlavní léčivá složka této diety na rakovinu, a je možné ho různě modifikovat, aby se nám to nepřejedlo. Můžeme do tvarohu přimíchat třeba směs müsli 3 lžíce na jednu lžíci lněného oleje a 6 lžic tvarohu nebo Cottage a s ručním ponorným elektrickým mixérem to mixovat jednu minutu. Je-li směs příliš hustá anebo v ní olej nezmizí, tak budete muset přidat 2 nebo 3 lžíce mléka, přičemž kozí mléko by bylo nejlepší volbou. Nepřidávejte vodu ani džusy. Směs by měla být jako bohatá šlehačka bez odděleného oleje. Pamatujte, že na prvním místě je kombinace lněného oleje a nízkotučného tvarohu nebo Cottage. Vždy používejte biopotraviny, pokud je to možné. Další obměnou základní směsi lněného oleje a tvarohu je přidáním celých nebo mletých lněných semínek 2 lžíce. Pamatujte, že lněné semínko musí být vždy čerstvě umleté, a musí být použit během 20 minut po umletí, jinak žlukne. Proto není vhodné mlít leněné semínko do zásoby, nebo si ho koupit v obchodě již umleté. Další variantou je přidání 1 lžičky medu. Můžete také přidat další ingredience bez rafinovaného cukru, například jablečnou omáčku se skořicí, vanilkou nebo citrónovou šťávou. Dále se hodí i sekané mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy (ne arašídy), piniová jádra, šípková dřeň. Všechny tyto ingredience oživí fádnost tvarohu a stane se z toho chutné a zdravé jídlo proti rakovině. Někteří z uživatelů dokonce přidali do směsi špetku mořské soli se špetkou kajenského pepře. Také se hodí i jahody, buď čerstvé, nebo i mražené, ale ne více než 1 hrnek. I nasekaná jádra z meruněk jsou vítečným doplňkem, ale ne více než 6 jader za den.
V naší poradně s názvem ZINKOVÁ PASTA, ZINKOVÁ MAST, RECEPT, NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Zinková pasta, popřípadě zinková mast - jak si ji připravit? Budete k tomu potřebovat oxid zinečnatý, slunečnicový olej, tuky z ovčí vlny a žlutou vazelínu.
Oxid zinečnatý (ZnO) je bílá práškovitá látka, nerozpustná ve vodě. Používá se v malířství jako tak zvaná zinková běloba. Zakoupit lze jako bílý prášek v malířských potřebách. Budete ho potřebovat 300 gramů.
Slunečnicový olej je netěkavý olej získávaný ze semen slunečnice (Helianthus annuus). Běžně se používá jako jedlý olej do potravin a také jako zvláčňující složka v kosmetických přípravcích. Slunečnicový olej obsahuje především kyselinu linolovou, ale také lecitin, tokoferoly, karotenoidy a vosky. Obsahuje také nemalé množství vitaminu E. Běžně je k dostání v supermarketech. Budete ho potřebovat 200 gramů.
Tuk z ovčí vlny - neboli lanolin je žlutá mazlavá látka vylučovaná mazovými žlázami zvířat tvořících vlnu, převážná lidstvem používaná část pochází od ovce domácí. Chemicky je lanolin příbuzný s voskem, lze použít jako mast na kůži nebo jako vosk na ochranu proti vodě. Též se využívá jako surovina při výrobě krémů na boty. Vodovzdorné vlastnosti lanolinu chrání ovce proti promočení jejich vlny. Některé druhy ovcí produkují velká množství lanolinu a ten pak lze získávat lisováním vlny mezi válci. Z vlny se při zpracování (na přízi nebo plst) odstraňuje většina nebo všechen lanolin. Lanolin je k dostání vážený v lékárně. Budete ho potřebovat 50 gramů.
Žlutá vazelina je hořlavá polotuhá směs uhlovodíků s teplotou tání obvykle okolo 75 °C. Získává se destilací surového ropného vosku. Vazelína je průsvitná, v čisté podobě bez chuti a zápachu. Rozlišuje se vazelína žlutá vaselinum flavum a bílá vaselinum album, což je žlutá vazelína vybělená kyselinou sírovou. K výrobě zinkové pasty potřebujeme vazelínu žlutou, kterou dostaneme v lekárně. Budeme ji potřebovat 450 gramů.
Postup výroby zinkové pasty.
Nejdříve důkladně rozetřeme oxid zinečnatý se slunečnicovým olejem a vytvoříme olejovou suspenzi. Pak si roztavíme lanolin a žlutou vazelínu a v tekutém stavu je dobře promícháme a udržujeme teplé - tekuté. Do větší misky nalijeme připravenou olejovou suspenzi slunečnicového leje se zinkem a za pomocí elektrického šlehače po částech přiléváme teplou směs lanolinu a vazelíny až do jejich spotřebování. Pak vše šleháme až do vychladnutí.
Zinková mast - použití.
Zinková pasta zklidňuje podrážděnou pokožku, působí chladivě a preventivně na místech náchylných k mechanickému podráždění - odření. Zklidňuje a kryje plně propuklé opary - herpes simplex. Obecně se dá říci, že zinková pasta - mast je vhodná na mechanicky poškozenou - odřenou pokožku a na opary.
Zdraví Cempírek!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Olivový olej pomáhá změkčit maz v uších, což usnadňuje jeho odtok. Před nalitím oleje do uší byste tekutinu měli ohřát zhruba na tělesnou teplotu, tedy cca na 37 °C. To je teplota vnitřního ucha a olej bude mnohem příjemnější, pokud bude srovnatelné teploty. Ohřejte dvě až tři polévkové lžíce čistého olivového oleje. Předejděte přehřátí oleje, abyste nezpůsobili poškození bubínku. Můžete také bezpečně použít peroxid vodíku, glycerin, dětský olej nebo minerální olej. Někteří lidé si přidávají esenciální oleje s antibakteriálními vlastnostmi na pomoc proti bakteriím, které mohou být přítomny v důsledku překážky. Nicméně olivový olej se ukázal být účinný při rozpouštění překážky sám o sobě. Vyzkoušejte jednu nebo dvě kapky oleje na kůži a zkontrolujte, zda nedojde k podráždění před nakapáním do uší. Pak přidejte do zahřátého olivového oleje 4 kapky některého z následujících esenciálních olejů:
česnekový olej
eukalyptový olej
levandulový olej – je bezpečný pro děti
oreganový olej
olej z třezalky tečkované
Pokud jste smíchali olivový olej s některým z esenciálních olejů, naberte kapátkem malé množství této směsi. To vám pomůže dostat potřebné množství oleje do ucha a bude to mnohem jednodušší než se pokoušet nalít olej přímo do ucha. Použijte jen pár kapek, které se vsáknou do ušního mazu. Držte hlavu nakloněnou na stranu pět až deset minut, abyste zabránili úniku oleje. Můžete si připravit kapesník vedle ucha a zachytit všechen zbývající olej, který vyteče ven, když narovnáte hlavu.
Je možné, že olivový olej bude fungovat v jediné aplikaci. Měli byste se pokusit tento postup opakovat dvakrát až třikrát denně přibližně tři až pět dnů. To by mělo stačit na rozpuštění a rozbití překážky.
Olivový olej může změkčit překážku, ale některé případy vyžadují více péče, než se ji skutečně podaří rozpustit. Můžete zkusit zavlažovat postižené ucho – použijte stříkačku s gumovým koncem, nakloňte hlavu a jemně vstříkněte ohřátou vodu do kanálku postiženého ucha. Buďte velmi jemní, protože si můžete poškodit bubínek, pokud budete vstřikovat vodu příliš prudce. Pro lepší výsledek můžete vytáhnout ucho nahoru a dozadu, abyste tak narovnali zvukovod.
Nehrajte si na hrdiny. Když proces změkčování překážky a zavlažování ucha nepomůže, pak navštivte lékaře. Ten má k dispozici několik metod pro bezpečné odstranění překážky.
Ve svém příspěvku RAKOVINA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leoš.
Zdravím všechny, mám metastáze na játrech, byl jsem na chemo, tam jsem jim zkolabovat a další chemo nenastoupil. Snažím se léčit alternativní medicínou, různé doplňky stravy, curcuma, hylandia, graviola a jiné.Také beru meruňkovájádra, sodu s javorovým sirupem a používám dýchcí přístroj na lepší okysličování krve. Začal jsem asi měsíc jíst jen zeleninu a ovoce, vyřadil jsem mléčné výrobky, maso, smažené věci a veškeré sladké věci. Ráno na lačno vypiji červenou řepu, po půl hod. si dám lžičku ostropestřecové pasty a za další půlhodinu posnídám třeba kaši s vloček s ovocem. Zatím nemám žádné výsledky, snad po čase. Pokud by měl někdo návrh co můžu pro sebe udělat víc, prosím poraďte! Nejlépe, kdo měl stejný problém a podařilo se mu jej vyřešit, nebo měl nějaký úspěch, třeba i částečný! Moc děkuji za radu a pomoc! L.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Oleje se lisují za studena či horka, anebo se extrahují rozpouštědly. Ruční lis na olej je mechanický lis, jakýsi mlýnek, který lisuje za studena. Určité provozní teploty je ale třeba dosáhnout, aby se odloučil olej od sušiny. Jinak vám z mlýnku poteče jen pasta (třeba burákové máslo nebo sezamová pasta). Lisování za horka funguje na bázi vysokého zahřátí plodiny, kdy se tato rozemele a spaří horkou parou nebo opraží. Vysoká teplota tukové buňky otevře a vyteče olej. Ze zbytků (pokrutin) se vyrábí méně kvalitní stolní olej. Olej lisovaný za tepla není poživatelný přímo, protože páchne. Je potřeba ho ještě rafinovat. Naopak olej z ručního lisu je jedlý a voňavý ihned po vylisování. Samozřejmě že v něm jsou určité malé částečky a zbytky (podobně jako třeba usazeniny z čerstvě lisovaných ovocných džusů), pokud tedy chcete mít olej absolutně čistý a prostý těchto zbytků, stačí ho nechat odstát jeden dva dny, usazeniny klesnou a máte k dispozici čistý a voňavý olej pro přímou konzumaci.
Lze tak doma vyrábět lněný olej, kokosový olej, olej z mandlí, konopí, slunečnicový olej, olej z vlašského ořechu, lískového ořechu, olej z dýňových semínek, ze semínek révy vinné, sezamu, řepky, podzemnice olejné a další. Lze i s úspěchem vyrábět burákové máslo nebo třeba sezamovou pastu. Pro výrobu se hodí olejnatá semena.
Obsluhu ručního lisu zvládne i žena. I když je rozdíl zpracování mezi jednotlivými typy semen. Některá mohou být tvrdší, jiná lehčí. Třeba lněné semínko dá docela zabrat, naopak dýňové jde snadno. Často je to ale i o vlhkosti, respektive vysušení semen. Chce to trochu experimentovat nejen s tím, ale i s plamínkem, který zahřívá tělo mlýnku.
Ručně je možné za hodinu vyrobit něco mezi litrem až dvěma litry oleje. Lisování za studena si vyžaduje pomalejší otáčky, cca 35–50 za minutu, takže není vhodné kombinovat stroj s výkonnějšími pohony, než je lidská ruka (například vrtačka). Nepoužívejte tudíž žádné elektrické pomocníky, i když by vám ulehčily práci. Kromě ručního lisu lze použít elektrický lis. Bazar nabízí i použité výrobky tohoto charakteru.
V tradičním lidovém léčitelství se ricinový olej používá jako zábal na vlasy při potížích s padáním vlasů nebo obočí a k jejich posílení. Dále je ricinový olej dobrý na promaštění suché pokožky, k posílení řas a jejich růstu, dále na lámavé a třepící se nehty a také na obočí. Používá se k regeneraci pokožky a problematické pleti, na pleť se sklonem k pigmentaci. Některé ženy se s ním odličují, ale chce to cvik, protože olej je hustší, případně je možné ho naředit jiným olejem. Uplatňuje se také na olejové zábaly při potížích s klouby a svaly. Je bezbarvý, téměř bez vůně, zato se vyznačuje svou na olej nezvyklou hustotou a mazlavostí.
Vlasy
Na vlasy se aplikuje ricinový olej ve formě zábalů nebo se vtírá ke kořínkům. Do vlhkých vlasů a na pokožku hlavy vetřete ricinový olej, vlasy zabalte do igelitu, poté přikryjte ručníkem, uvažte do turbanu a nechte působit asi 15–30 minut. Poté důkladně umyjte jemným šamponem nebo jádrovým mýdlem. Je možné si udělat také zábal z vaječného žloutku a ricinového oleje. Vše se našlehá a nanese na vlasy, nechá se působit asi půl hodiny pod igelitem, navrch dejte ručník. Poté je třeba vlasy důkladně umýt. Několik kapek lze použít i přímo na suché vlasy pro jejich oživení a na suché konečky. Roztřepené konečky vlasů se zaobalí a při správné aplikaci nejsou vlasy mastné, ale vypadají bohatší. Ricinový olej se dle tradičního lidového léčitelství tedy využívá nejen k péči o drsnou a suchou pokožku, ale i při problémech s vlasy a padáním vlasů.
Řasy
Na řasy aplikujte ricinový olej kartáčkem z nepoužívané (omyté) řasenky nebo vatovou tyčinkou ke kořínkům řas. Pravidelné používání ricinového oleje může dle tradičního lidového léčitelství podporovat růst a zhoustnutí řas. Pozor, u citlivých osob může dojít k nečekané reakci, proto před samotnou aplikací raději vyzkoušejte ricinový olej na menší části pokožky. Aplikujte navečer.
Jiné využití
Ricinový olej lze využít také na obočí. V tradičním lidovém léčitelství se používá pro posílení růstu a zhoustnutí obočí. Dále je možné aplikovat ricinový olej na nehty – nejlépe na noc – pro jejich regeneraci a zpevnění, můžete si udělat i zábal na ruce (natřít olejem a asi na půl hodiny navléknout bavlněné rukavice). Olej můžete nahřát. Přispívá i k vyhlazení a čištění pleti. A nezapomeňte rovněž na ricinové zábaly při bolestech kloubů a svalů, kdy ricinový olej pomáhá při bolestech, ale také velice příznivě ovlivňuje a stimuluje lymfatický systém.
Mezi nejkvalitnější oleje se považují ty za studena lisované. Své výjimečné vlastnosti si uchovávají pouze ve studeném stavu a při tepelných úpravách ztrácejí mnoho důležitých látek, vitaminů, aminokyselin atd. Pro přípravu masky na vlasy je nutné oleje jemně ohřát v nádobě s teplou vodou ( max. 40 C ). Nikdy nenanášejte horký olej!
Avokádový olej: Plný vitaminů a významných regeneračních složek. Vyniká hydratačními vlastnostmi. Hodí se pro citlivou vlasovou pokožku, jemné a suché vlasy.
Olej z orchidejí: Považuje se za velmi ceněný anti-aging prostředek. Nejlépe působí jako zábal na suché vlasy před jejich umytím. Vlasy regeneruje, dodává výživu a výjimečný lesk.
Jojobový olej: Pro své vlastnosti je velmi dobře známý ve všech světadílech. Zklidňuje vlasovou pokožku a regeneruje poškozený vlas. Je vhodný pro mastnou vlasovou pokožku a suché délky vlasů.
Kokosový olej: V Asii (především v Barmě, Indii a na Srí Lance) je velmi ceněn a používá se proti lámání vlasů a konečků a rovněž i proti vypadávání vlasů. Na vlasy se nanáší teplý. V létě chrání vlasy před UV zářením.
Mandlový olej: Bohatý na minerální látky s vysokou regenerační schopností. Je nedráždivý a proto ho lze použít i u citlivé vlasové pokožky. Pomáhá na velmi suché vlasy a třepící se konečky.
Makadamiový olej: Vzácný olej, který se přidává do exkluzivních přípravků. Má výjimečné zvláčňující a hydratační schopnosti. Používá se pro drsné, hrubé, nepoddajné vlasy s tendencí k nadměrnému vysušování.
Meruňkový olej: Bohatý na nenasycené mastné kyseliny a další látky, které působí jako anti-aging faktor. Při pravidelném používání reguluje vypadávání vlasů, dodává lesk a změkčuje vlasovou pokožku.
Nimbový olej: Léčivé účinky tohoto oleje nelze pominout. Uplatňuje se pro svědivou, podrážděnou, ale i ekzematickou vlasovou pokožku se sklonem k vysušování. Hodí se pro regeneraci a hydrataci všech typů vlasů.
Olivový olej: Obsahuje spektrum výživných a regeneračních látek, které příznivě ovlivňují funkci vlasové pokožky. Uhlazuje kutikulu vlasového vlákna a působí hydratačně.
Pupalkový olej: Tento olej je vhodný především pro vnitřní užívání, podobně jako olej z černého rybízu a brutnáku lékařského. Obsahuje množství vitaminů (hlavně vitamin E) a esenciální mastné kyseliny (mj. gama linoleovou). Užívá se lžička 2 krát denně.
Kokosový olej má mnohostranné využití a pro své léčivé účinky je v současnosti označovaný jako potravina pro třetí tisíciletí. Jeho unikátních vlastností se plně využívá nejen ve zdravé kuchyni, ale i v péči o tělo. Pro vysoký obsah takzvaných středně dlouhých nasycených mastných kyselin je lehce stravitelný, takže se čím dál více uplatňuje při redukčních dietách. Už několik lžiček dokáže zasytit organismus i na několik hodin. Metabolismus kokosového oleje v těle připomíná spíše spalování cukrů než spalování běžných tuků. Kokosový olej je rychlým zdrojem energie, kterou však na rozdíl od cukrů dodává postupně.
Na rozdíl od živočišných tuků kokosový olej neobsahuje cholesterol. Snadno se tráví, nezatěžuje slinivku a pomáhá předcházet problémům se štítnou žlázou. Látky v něm obsažené navíc podporují v organismu tvorbu hormonů štítné žlázy, které pomáhají zpomalovat stárnutí buněk, kromě toho také působí preventivně proti srdečním chorobám, senilitě, a dokonce i rakovině. Podle jednoho průzkumu byl výskyt rakoviny u jedinců užívajících panenský kokosový olej až o 30 % nižší než u těch, kteří používali olej jiný. V poslední době se často mluví i o účinku kokosového oleje na léčbu Alzheimerovy choroby.
Kokosový olej je nejbohatším přírodním zdrojem vzácné kyseliny laurové, která je známa pro své antibakteriální vlastnosti a najdeme ji také v mateřském mléce. Další vzácnou složkou je kyselina kaprylová a kyselina myristová. Obě mají antibiotické vlastnosti a chrání organismus před viry, bakteriemi, plísněmi, kvasinkami i dalšími patogeny. Tyto unikátní vlastnosti kokosového oleje jsou využívány již po tisíce let.
Panenský kokosový olej je také využíván jako doplněk stravy při redukci tělesné váhy. Ačkoli se to zdá neuvěřitelné, že tuk pomáhá hubnutí, zkušenosti jsou zcela zřejmé. Tuk má ve výživě významnou roli, tělo ho pro svou činnost potřebuje, a navíc tuky činí požitek z jídla kompletní, zvýrazňují chutě a navozují pocit opravdového nasycení. Mnohem efektivnějším způsobem redukce hmotnosti je tedy pozvolná a trvalá změna jídelníčku a životního stylu. A právě kokosový olej může mít velký užitek, pokud jím nahradíte část tuků v jídelníčku. Poskytuje totiž dlouhodobější pocit nasycení, má menší energetickou hodnotu a je velmi dobře stravitelný. Metabolismus tohoto oleje probíhá podobně jako u sacharidů, ale štěpení na glukózu je pozvolnější, takže nenastává náhle vyplavení cukru do krve a jeho následný rychlý pokles.
Kokosový olej používejte pravidelně každé ráno před jídlem, může se zapít sklenicí vody. Doporučená denní dávka je jedna lžíce denně, maximální množství představuje tři lžíce denně. Nepřekračujte toto doporučené množství, neboť vysoké dávky nasyc