Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MERUŇKOVÝ OLEJ ZDRAVOTNÍ ÚČINKY

OBSAH

Meruňkový olej na vlasy

Meruňkový olej je bohatý na nenasycené kyseliny. Předchází padání vlasů a používá se také na vlasy suché a bez lesku.

Meruňkový olej:

  • se přidává do šamponů nebo kondicionérů pro jejich hebkost a hydrataci;
  • se používá jako šampon na zmírnění růstu nových vlasů;
  • se aplikuje na vlhké nebo suché vlasy, protože zvyšuje hydratační účinky a dodává vlasům lesk;
  • obsahuje zvláčňující vlastnosti, zároveň vlasy stabilizuje;
  • je vhodný pro léčbu roztřepených konečků;
  • je ideální pro dlouhé vlasy, aby se zabránilo jejich poškození.

Zdroj: Meruňkový olej

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA OLEJ Z MERUŇKOVÝCH JADER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Zdravím všechny "alchymisty".
Snažím se letos vyrábět různé olejíčky, kapky a krémy, mám nasušeno spoustu meruňkových pecek a ráda bych vyrobila olej z jejich jader. Prosím, podělí se někdo o svůj recept? Hledám na internetu ... a nenacházím. Děkuji předem. Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Pecky je třeba vyloupat a jádra nechat důkladně vyschnout. Po několika týdnech sušení je nasekejte na kousíčky, nahřejte chvíli v 80ti stupňové troubě a pak pomocí malého ale silného lisu je stlačte, až se z nich začne uvolňovat panenský meruňkový olej lisovaný za studena.
Druhá možnost je teplá cesta, kdy se usušená nasekaná jádra ohřejí ve vodní lázni 80 °C teplé po dobu 60 minut a pak se přecedí a pevné zbytky zase prolisují. Veškerá tekutina se nechá den v klidu, v chladničce nejlépe v nějaké PET láhvi. Tak budete druhý den pěkně vidět oddělenou vrchní vrstvičku meruňkového oleje a spodní vodu se sedlinou. Vodu pomocí hadičky vypusťte, láhev roztříhněte a vyberte ztuhlý olej.
Studená cesta přinese kvalitnější olej se zachováním všech vzácných složek. Teplá cesta přinese více oleje.

Zdroj: diskuze Recept na olej z meruňkových jader

Meruňkový olej na pleť

Olej získávaný z jader meruňky patří mezi absolutně nejluxusnější kosmetické oleje vhodné pro každý typ pleti. Má zvláčňující, čisticí, výživné a regenerační účinky. Pleť je po ošetření jemná a vitální. Je vhodný také k masážím obličeje. Výborné výsledky dosahuje při použití ve formě zábalů (na vlasy, ruce). Olej je nedráždivý, je tedy možné ho použít i na velmi citlivou pleť. Je vynikající také k ošetření ekzémů, akné a po spáleninách.

Zdroj: Meruňkový olej

Poradna

V naší poradně s názvem HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Našla jsem informaci, že hřebíčkem se lze předávkovat, ale nikde není uvedeno, jaká je tedy rozumná míra použití. Kolik je tedy moc - kusů hřebíčků denně nebo množství oleje apod.. Je to očividně dost podstatná informace.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hřebíček ve větším množství může mít negativní účinky. Může za to éterický olej Eugenol, který dává hřebíčku jeho vůni i jeho zdravotní účinky. 10 ml Eugenolu je smrtelná dávka pro dvouleté dítě. Takové množství Eugenolu by se dalo získat z přibližně jednoho kilogramu čerstvých hřebíčků (sebraných ze stromu). Z toho je jasné, že při použití hřebíčku jako koření, není třeba se obávat, neboť většina Eugenolu vyprchá v průběhu sušení a sníst pokrm s tolika hřebíčky je nemožné. Důležité je dát si pozor na hřebíčkový olej, kde je potřeba vědět kolik obsahuje Eugenolu. Hřebíčkový olej se používá na bolest zubů a zde hrozí riziko spolknutí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hřebíček - nežádoucí účinky

Meruňkový olej na strie

Meruňkový olej je nejen efektivní proti stárnutí a dehydratované pleti, ale je i velmi cenově dostupnou alternativou k léčbě a prevenci strií. Strie jsou způsobeny řadou věcí, včetně rychlého hubnutí. Nejčastěji se vyskytují u těhotných žen. Velmi vhodné je časné aplikování meruňkového oleje na strie, zejména by se měl aplikovat na místa s největším výskytem strií, jako jsou boky, hýždě, stehna a prsa. Meruňkový olej hydratuje pokožku. Výhodou tohoto oleje je, že neobsahuje žádné chemikálie ani konzervační látky a je dostatečně jemný pro použití i na potomka (miminko).

Zdroj: Meruňkový olej

Diskuze

V diskuzi MÁTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den,můžete mi prosím poradit,kde lze koupit mátový olej v kapslích?
Děkuji,Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Brandnerová.

Dobrý den, mátový olej v kapslích má v prodeji společnost doTERRA. Jsem jejím poradcem. Můžete mne kontaktovat na iva.brandnerova@email.cz

Zdroj: diskuze Máta

Zdravotní účinky meruňkového oleje

Z jader pecek meruněk se za studena lisuje panenský olej. Tento olej je bez přídavných barvících a konzervačních látek, obsahuje hlavně vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B12, A, C, E, F, draslík, velké množství nenasycených esenciálních mastných kyselin. Jsou v něm obsaženy i vitamíny B15 (kyselina pangamová), B17 (leatril) a B19, které žádné jiné panenské oleje neobsahují. Tyto vitamíny mají protirakovinné účinky, likvidují buňky napadené rakovinou a chrání buňky zdravé. Meruňkový olej příznivě ovlivňuje vývoj nových buněk, podporuje krevní oběh, krvetvorbu a čistí ledviny, močové cesty, krev, cévy, mozek. Tento panenský olej také zklidňuje nervový systém (dá se použít i na nespavost), působí proti křečím, snižuje cholesterol a vyrovnává kolísavý tlak, upravuje činnost srdce, jater, zažívacích orgánů a štítné žlázy, regeneruje kůži, posiluje imunitu. Oči chrání proti záření a zlepšuje vidění, je tedy velice vhodný pro jedince pracující často a dlouho na počítači.

Zdroj: Meruňkový olej

Poradna

V naší poradně s názvem NA CO VŠE LZE POUŽÍVAT SMRKOVOU MAST? NA KTERÉ ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Zajímá mně na které zdravotní problémy, kromě mykozy nehtů je vhodná smrková mast

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pryskyřice ze smrku a mast z ní vyrobená má pouze protiplísňové účinky a může zahubit dermatofyty, což je společný název pro 3 druhy hub, které mají neblahý vliv na kůži, vlasy a nehty člověka a zvířat. Nejlepší čas na sběr pryskyřice je červen a červenec.
Jiné účinky má zase esenciální olej získaný ze smrku. Ten účinkuje podobně jako antibiotika při léčbě infekcí způsobených bakteriemi, jako jsou Salmonella enteritidis, Escherichia coli, Bacillus subtilis a Staphylococcus aureus.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Na co vše lze používat smrkovou mast? Na které zdravotní problémy?

Meruňkový olej na pokožku

Meruňkový olej je lehký a jemný. Používá se v krémech, pleťových vodách a jiných kosmetických výrobcích. Organický meruňkový olej je lisovaný za studena a má velmi slabou aromatickou vůni, což z něj dělá velmi účinný nosný olej. Nosné oleje se používají k ředění vonných olejů před tím, než dojde k jejich aplikaci na kůži.

Meruňkový olej snadno a jemně hydratuje pokožku. Zároveň je velmi účinný na mastnou pleť a hormonální, reaktivní pokožku. Lehká textura oleje z meruňkových jader je vhodná pro pleťová séra nebo směsi olejů používaných k hydrataci obličeje. Meruňkový olej je celkem světlý, což je výhoda, protože nezanechává na pokožce žádné viditelné změny. Ačkoli je meruňkový olej nejužitečnější pro mastnou pleť, je vhodný i pro použití na každý typ pleti. Meruňkový olej také napomáhá s hydratací suché pokožky. Organický meruňkový olej je bohatý na kyselinu linolovou. Tato kyselina udržuje rovnováhu vlhkosti pokožky. Zároveň dochází ke zpevnění a tonizaci pleti. Také obsahuje velké množství vitamínů A a E, které zklidňují pokožku a zpomalují známky stárnutí. Mezi velmi pozitivní výhody tohoto oleje patří protizánětlivý účinek, který je vhodný pro uklidnění drobných kožních poranění (ekzém).

Zdroj: Meruňkový olej

Diskuze

V diskuzi HŘEBÍČKOVÝ OLEJ NA SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Prosím o radumjak použít hřebířkový olej a Teatree olej na svrab děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Maja.

Čítala som, že Tea tree oil 1 PL zmiešať s 2 dcl kokosový olej a natrieť celé telo 3-4 x. Nemám odskúšané, ale vraj toto zabralo.

Zdroj: diskuze Hřebíčkový olej na svrab

Meruňkový krém – recept

Meruňkový olej je prospěšný pro vaši kůži, protože je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, kyseliny olejové a linolové. Je ideální pro použití do mastí všeho druhu, protože se rychle absorbuje do kůže.

Nejlepší je kombinovat různé ingredience. Při tepelném zpracování se nedoporučuje používání mikrovlnné trouby, protože může zničit prospěšné chemické vlastnosti másla a meruňkového oleje, nezbytné pro kvalitu vyráběného krému. Doporučuje se zkombinovat meruňkový olej a máslo (4 lžíce oleje a 1 lžíce másla). Poté je dobré přidat trochu vosku. Pokud máte raději krémy, které jsou hustší, můžete přidat větší množství. Při míchání složek se doporučuje používat kovová metla. Po mírném ochlazení můžete do směsi přidat silici nebo pár kapek éterických olejů. Důležité je mast pravidelně míchat, než docela vychladne. Poté se směs přelévá do vzduchotěsného obalu, který by měl být vyroben z cínu, nebo do uzavíratelné skleněné nádoby.

Tady jsou názorná videa, na kterých je vidět, jak si vyrobit meruňkový krém doma.

Zdroj: Meruňkový olej

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINKY PUPÁLKY LÉKAŘSKÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

obracím se z dotazem- před časem mi bylo zdělěno, že pupálka má také vliv na kvalitu srsti psu. Mám štěně landssera 4měsíce a ráda bych kromě kvalitního krmení ještě nějak pomohla zkvalitnit i jeho srst.
moc děkiji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Pupálkový olej je prospěšný, když se nanese na srst psa. Ta se mu pak krásně rozzáří.

Zdroj: diskuze Účinky pupálky lékařské

Zdravotní účinky

Nejvzácnější látkou je však vitamin B17 (známý i jako nitrosid), který je obsažen v oleji z meruňkových jader. Meruňkový olej je podle názoru amerického biochemika Ernsta Krebse díky vitamínu B17 odpovědný za zdraví přírodně žijících národů, u kterých se prakticky nevyskytuje rakovina. Podle průzkumu obyvatelé severního Pákistánu přijímají denně až dvěstěkrát větší množství vitaminu B17 než průměrný obyvatel Evropy.

Ty nejkvalitnější meruňky nejsou zlatavé, jak je známe z našich supermarketů, ale temně hnědé a scvrklé. Meruňky se suší na slunci šest až devět týdnů a jejich kvalita se posuzuje podle barvy. Nejžádanější jsou právě nevzhledné tmavé kousky, jejichž barva je garantem stoprocentního přírodního produktu. Naproti tomu se u nás meruňky ošetřují oxidem siřičitým, aby i po vysušení zůstaly krásně oranžové. V každém případě je baltistánská meruňka takovou lahůdkou, že ani nevíme, o co přicházíme. Teď je již pouze na nás, čemu dáme přednost: syté oranžové barvě nebo všeléku z přírody. Zda se jedná o další ze zázraků naší planety, ukáže čas. Faktem ale je, že prevence vůči civilizačním nemocným nebolí a někdy dokonce i chutná.

Zdroj: Pohádkový antioxidant - meruňky

Poradna

V naší poradně s názvem MASKA NA ČERVENÉ SKVRNY PO AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natálie.

Lze nahradit olivový olej slunečnicovým?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Jiný olej = jiné účinky. Nemusí to být vždy špatně, vyzkoušejte a uvidíte.

Zdroj: diskuze Maska na červené skvrny po akné

Olej z krillu pro hojnost zdraví

Olej z krillu pochází ze severního ledového oceánu, díky čemuž je dobrou zárukou hojnosti zdraví. Olej z krillu je cenově dostupný doplněk denní stravy, který napomůže, abyste zůstali inteligentní a zdraví v každém věku. Olej z krillu je snadno dostupný a díky svým účinkům, dobře působí na srdeční onemocnění, cukrovku, demenci a jiné zdravotní problémy. Olej z krillu je přírodní prostředek, který napomáhá zdraví srdce a posiluje imunitní systém, což potvrzují i různé studie, které podporují důvěryhodnost tohoto přírodního produktu.
 

Zdroj: Olej z krillu je účinnější než rybí tuk

Diskuze

V diskuzi PÉČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamilla.

Péče o pleť je s věkem náročnější a důležitější. Například sérum s kaviárem a jinými prvky na profesionální ošetření pleti. Má to výživné a regenerační účinky. (píší o tom na zapakatel.cz) Ale pro tělo je dobrý také olej z Mrtvého moře. Někomu může vyhovovat nejlépe zase dětský olivový olej z lékárny...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Péče

Olej z krillu versus rybí tuk

Existuje mnoho ověřených předností, které činí olej z krillu účinnějším než rybí tuk.

  1. Olej z krillu je silnějším zdrojem omega-3 mastných kyselin, než rybí tuk.
  2. Antioxidační účinky oleje z krillu můžou lépe chránit před poškozením volných radikálů.
  3. Olej z krillu je absorbován rychleji než rybí tuk.
  4. Olej z krillu snižuje riziko onemocnění srdce.
  5. 1000 mg oleje z krillu má stejný účinek jako 3000 mg rybího tuku.

Zdroj: Olej z krillu je účinnější než rybí tuk

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ LIS NA OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danka.

Já koupila lis na olej tuším na www.lisnaolej.cz a nedám na něj dopustit. Lisuji kokosoý olej a z dýňového semínka.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí lis na olej

Účinky mátového oleje

Mátový olej zmírňuje příznaky divertikulitidy a syndromu dráždivého tračníku; pomáhá rozpouštět žlučové kameny, osvěžuje dech. Mátový olej také utišuje svalové bolesti, zmírňuje kašel a slizniční městnání způsobené nachlazením nebo alergií.

Zdroj: Mátový olej

Diskuze

V diskuzi OLIVOVÝ OLEJ, CITRON A MED NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Lze úspěšně nahradit olivový olej za lněný?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucy.

Také olivový olej zbožňuji, salát si bez něj nedokážu představit.

Zdroj: diskuze Olivový olej, citron a med na detoxikaci

Éterický olej Geranium

Éterický olej Geranium se vyrábí průmyslově. Tento olej má antidepresivní, léčivé a deodorační účinky, používá se proti plísním, zaceluje rány, působí proti akné a dermatitidě, používá se rovněž na popáleniny a proti parazitům.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Použití Emu oleje

Emu olej má protizánětlivé účinky, které zmírňují bolest, svalové potíže a bolesti kloubů s otoky. Emu olej je široce používán ve sportovní medicíně, stejně jako pro fitness nadšence, kteří mají bolesti kloubů a svalů. Tento olej může snížit bolest, otoky a ztuhlost a může být aplikován na kůži na rukou, nohou, kolenou a loktech.

Zdroj: Emu olej

Účinky pupalkového oleje

Pupalkový olej má výrazné regenerační účinky, proto se využívá při péči o problematickou, poškozenou, suchou a zralou pokožku a také při léčbě ekzémů či lupénky. Pupalkový olej má příznivý vliv nejen na pokožku, vlasy a nehty, ale přináší rovněž úlevu při menstruačních bolestech, bolestech prsou, premenstruačním syndromu, je prospěšný při léčení endometriózy nebo cyst a pomáhá též ženám v klimakteriu, v šestinedělí a dospívajícím dívkám. Co se týče vnitřního užívání, pupalkový olej představuje zdroj nenasycených mastných kyselin, kyseliny gama-linolenové a dalších bioaktivních látek, jež se podílejí na budování zdraví a vitality.

Zdroj: Pupalkový olej

Z čeho je kokosový olej

Panenský kokosový olej je úžasný přírodní zázrak patřící mezi superpotraviny. Je získáván lisováním za studena šetrnou mechanickou metodou z dužiny čerstvě sklizených kokosových ořechů. Kokosový olej je na rozdíl od ostatních rostlinných olejů stabilní i při vysokých teplotách. Je to olej nasycený, stejně jako sádlo, a je proto velmi vhodný na smažení a pečení. Díky složení z nasycených mastných kyselin je kokosový olej odolný proti oxidaci – žluknutí.

Zdroj: Účinky kokosového oleje

Hojivé účinky ricinového oleje

Díky regeneračním schopnostem se ricinový olej využívá při hojení jizev, podporuje a urychluje hojicí proces. Ricinový olej také dokáže stimulovat lymfatický systém, toho se využívá při léčbě některých druhů bradavic. Ricinový olej je také prospěšný vlasům, řasám, obočí nebo nehtům. Využívá se zejména jeho schopnost stimulovat růst vlasů a řas.

Zdroj: Ricinový olej na pokožku

Dostupnost ricinového oleje

Ricinový olej se dá běžně zakoupit jako ředěný přípravek k zevnímu užití. Tady lze ricínový olej koupit ricinový olej cena.

Zdroj: Ricinový olej na pokožku


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP