Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ LÉČIVÉ ÚČINKY

OBSAH

Základní informace o měsíčku lékařském

Měsíček lékařský je letnička, která pro svůj růst vyžaduje slunné a prostorné místo. Měsíčku lékařskému vyhovuje většina půd, která není příliš promáčená. Měsíček lékařský se rozmnožuje semeny, která jsou velká od 1/2 do 1 cm a mají srpovitý tvar. Výsev se provádí na jaře, ale klidně i v létě. Měsíček lékařský kvete od jara až do pozdního podzimu. Květenstvím měsíčku lékařského je úbor. Sběr květu pro léčivé účinky je doporučen ve fázi rozevírání úborů. V tuto dobu jsou lístky nejvíce mladé a hodnotné.
 

Zdroj: Měsíček lékařský

Diskuze

V diskuzi LÉČIVÝ MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Mohl by čaj z měsíčku lékařského pomoci člověku,který má nádorové onemocnění jater?Jaké má vedlejší účinky?Nemohl by mu ještě více uškodit?Prosím doporučte mi další čajíky,které by mu mohly pomoci,dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Léčivý Měsíček lékařský

Měsíček lékařský - popis

Měsíček lékařský je bylina s bohatě větvenými sytě zelenými lodyhami a podlouhlými zelenými listy. Rostlina měsíčku lékařského dosahuje výšky 70 až 80 cm. Úbory květů mají až 8 cm v průměru a mají krásnou žlutou nebo oranžovou barvu. Používáme li rostlinu měsíčku lékařského k řezu květů, tak pokud lodyhu s květem uřízneme výše než 15 cm nad zemí, tak znovu obrazí a vykvetou. Rostlinám měsíčku lékařského se daří v propustné hlinitopísčité půdě, dobře zásobené živinami, na slunném místě, ale i v polostínu.
 

Zdroj: Měsíček lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKY NA RTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

dobry den chtela bych se zeptat jestli je nejaka bylina na popraskane a suche rty dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na popraskané a suché rty je dobré z bylin použít měsíček lékařský vysmažený v husím nebo vepřovém sádle.

Zdroj: diskuze Bylinky na rty

Květy měsíčku a obsah účinných látek 

Květy měsíčku obsahují cenné léčivé látky, mezi něž patří hlavně silice, éterické oleje, hořčina kalandén, organická barviva, kyselina salicylová, tuky, vosky, saponiny, slizy, organické kyseliny, karotenoidy a dokonce i vitamin C.

Zdroj: Léčivý měsíček lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarkamanky@seznam.cz.

prosím jaké bylinky jsou na léčbu lupénky?poradíte děkuji Jarka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kupříkladu měsíček lékařský je vhodný na koupele lupénkou postižených oblastí.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Vnitřní použití měsíčku

Měsíček lékařský je to významný antioxidant, který zbavuje organismus různých jedů a chrání buňky před poškozením volnými radikály. Plní také dokonalou funkci přírodního antibiotika. Čaj chrání náš organismus v čase chřipek a nachlazení, kdy navíc podporuje pocení a působí také proti některým bakteriím v trávícím ústrojí. Pomáhá při onemocněních trávicího traktu, jako jsou záněty a vředy, stimuluje činnost jater a detoxikuje. Čaj z měsíčku se používá i jako podpůrná léčba při nádorových onemocněních, ale v tomto případě je potřeba skombinovat nálev s kopřivou a řebříčkem.  

Zdroj: Léčivý měsíček lékařský

Diskuze

V diskuzi LÉČIVÝ MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den,

chtěla bych si udělat mast z Měsíčku lékařského, všude se ale píše jen o čerstvých natrhaných oranžových květech (trhané v plném květu a za slunečného dne) cca 1 hrst na 0,5kg sádla.

Můžu tu mast udělat i ze sušených oranžových květů kolik však budu potřebovat gramů na 0,5 kg sádla?

Děkuji za odověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Léčivý Měsíček lékařský

Měsíček lékařskýLéčivé účinky 

Měsíček vnější užití

Mast z měsíčku lékařského:

Měsíčková mast a její domácí výroba vyžaduje dvě plné dvouhrtě květů, stonků a listů se na drobno nasekají a nasypou se do 1/2kg rozehřátého sádla a necháme vzkypět. Pak to zamícháme a odstavíme. Necháme to jeden den odstát, pak slabě ohřejeme, aby se to ztekutilo, a směs sádla a měsíčku přefiltrujeme přes plátno do připravené nádoby. Mast z měsíčku lékařského je vhodná pro vnější užití. 
 

Mast z měsíčku lékařského nejlépe pomáhá na:
  • pooperační jizvy,
  • jizvy všeobecně,
  • křečové žíly,
  • zánět žil,
  • bércové vředy,
  • omrzliny a spáleniny i od sluníčka,
  • vředy a akné,
  • zklidňuje plíseň na nohou, ale neléčí ji,
  • proleženiny,
  • podlitiny,
  • popraskaná kůže po masti změkne,
  • řezné rány,
  • hemoroidy. 

Měsíček vnitřní užití

Čaj z měsíčku lékařského

Čaj se připraví z jedné vrchovaté lžičky květů, listů a stonků měsíčku lékařského a zalije se 1/4 litru vroucí vody. Po 10 minutách se čaj scedí. Čaj z měsíčku lékařského je určen pro vnitřní užívání. Dospělí jej pijí 1 až 2 šálky denně jako prevence.  Dávkování 3 až 4 šálky denně na dospělou osobu slouží již jako léčba. Možné dávkování čaje z měsíčku lékařského je po jedné lžíci čaje každou čtvrthodinu.
 

Účinky čaje z měsíčku lékařského
  • čištění krve,
  • infekční žloutenka,
  • onemocnění jater,
  • škrkavky,
  • průjmy,
  • zánět tlustého střeva,
  • zlepšení trávení,
  • opožděná či bolestivá menstruace.  

Tinktura z měsíčku lékařského

Smícháme plnou hrst květů s jedním litrem pálenky nebo vodky a necháme to společně vylouhovat 14 dnů na slunci nebo při teplotě 20 °C. Pak to přecedíme. Měsíčková tinktura se hodí, jak na zevní užití, tak i na vnitřní užívání, kdy podpoří účinky čaje z měsíčku lékařského.
 

Účinky tinktury z měsíčku lékařského při obkladech
  • obklad na rány,
  • obklad na pohmožděniny,
  • obklad na modřiny,
  • obklad na přetažené svaly,
  • obklad na hnisavé vředy,
  • obklad na otoky a nádory.

Zdroj: Měsíček lékařský

Diskuze

V diskuzi KOSMETIKA Z KONOPÍ A JEJÍ LÉČIVÉ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LussyB.

Já všem konopnou kosmetiku chválím do nebes, protože jsem silný atopik a ni jiného mi nezabírá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kosmetika z konopí a její léčivé účinky

Léčivé účinky

Citron posiluje imunitní systém a obranyschopnost, pomáhá při zažívání, zabraňuje krvácení z dásní, posiluje tepny, posiluje vlasy, nehty a pokožku, zvyšuje výkonnost, působí preventivně proti křečovým žilám.

Zdroj: Léčivé účinky citronu

Diskuze

V diskuzi VÍNO A ZDRAVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzka.

Dobrý den, můj lékař mi doporučil pít skleničku červeného vína. Našla jsem si tento odkaz : > :www.moldavia.cz/mold… a tam doporučují víno Černý doktor, který má mít dokonce léčivé účinky.
Neznáte to někdo? Můžete mě poradit? Díky. Zuzka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Našla jsem zajímavý článek na co a jak pomáhá víno. Zejména u žen dokáže pravidelné pití vína snížit cholesterol. Tady je kompletní text: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Víno a zdraví

Léčivé účinky rozmarýnu

Rozmarýn jako jedna z mála bylin zvyšuje nízký krevní tlak a zlepšuje krevní oběh. Rozmarýn dobře pomáhá proti studeným končetinám – studené ruce a nohy. Dále rozmarýn odstraňuje nervové vyčerpání a celkově posiluje organizmus. Pro tyto léčebné účinky se nejlépe hodí jako rozmarýnové víno.
Další možností, jak využít léčivé účinky rozmarýnu je čaj vyrobený z rozmarýnu. V tomto podání rozmarýn dokáže vyvolat pocení a má také močopudné účinky. Dále čaj z rozmarýnu uvolňuje větry a křeče trávicího ústrojí. Rozmarýn upravuje menstruaci a léčí bělotok. Čaj z rozmarýnu je také možno použít v kosmetice na čištění pleti na ekzémy, rány, pohmožděniny a na výplachy vagíny.
Pokud si z rozmarýnu vyrobíme lihovou tinkturu, tak při jejím natírání se zlepší prokrvení natíraného místa a pomáhá také při svalových a nervových bolestech.
 

Zdroj: Rozmarýn lékařský

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ KRÉM NA ROZŠÍŘENÉ ŽILKY OBLIČEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IRČA.

Můžete mi doporučit nějaký dobrý krém na opalování při rozšířených žilkách na obličej? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzanovka.

Ano, to jsou dost časté problémyi mezi mými klientkami, kterým radím s kosmetikou. Dobré výsledky máme například tehdy, když se aplikuje krém Remescar (www.metlickovezilky.… a ještě to zkombinujeme s domácí kosmetikou na podporu zdravé pleti. Klientky si koupí základ krému od cosmetic-kitchen.cz/ a k tomu přidají měsíček lékařský - právě například od Hadka. Dobré výsledky mají i s krémy od Sebamed (www.sebamed.cz/pripr… krém aplikují právě na místa s žilkami.

Zdroj: diskuze Nejlepší krém na rozšířené žilky obličej

Účinky měsíčkové tinktury

Měsíček obsahuje karotenoidy, silici, triterpenové saponiny, flavonoidové glykosidy, hořčiny – calenden, kyselinu salicylovou, vitamín C, pryskyřice, sliz, flavonoidy a další. Měsíček patří mezi nejúspěšnější léčivé byliny.

Působení měsíčku je příznivé jak při vnitřní, tak i při vnější aplikaci. Při vnitřním podávání ovlivňuje příznivě játra a žlučník, uplatňuje se při léčení astmatu, při bušení srdce, upravuje menstruaci, hojí záněty, žaludeční vředy, záněty střev. Je velmi vhodný při Crohnově chorobě a zánětech tlustého střeva. Působí také mírně sedativně a rovněž antibioticky.

Měsíček je zajímavý také proto, že jako jedna z mála bylin vykazuje kancerostatický efekt i při podávání formou čaje, a to zejména v oblasti trávicího ústrojí a ženských orgánů. Měsíček také hojí ušní a oční záněty a příznivě působí také při kloktání v dutině ústní. Pokud čerstvou bylinu naklepeme, aby pustila šťávu, a omotáme ji přes noc kolem nohou, má dobrý vliv na křečové žíly. Je však potřeba vydržet alespoň týden, pro patrnost efektu.

Vhodnou formou pro podávání měsíčku je odvar, ovšem doba varu nesmí překročit 1–2 minuty. Pro vnější užití – výplachy, klyzma – používáme až dvojnásobnou dávku byliny. Pro vnější použití je tu pak také mast, tinktura či olej.

Zdroj: Měsíčková tinktura

Diskuze

V diskuzi PETROLEJ LEKAŘSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anička.

Petrolej lékařský kupujeme na petroleumd5.euweb.cz (je v homeopatické formě, příjemně chutná a pohodlně užívá). Je to opravdu zázračný všelék, užíváme jej celá naše rodina a doporučuji jej všem!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Zdravím, také jsem tam napsala, ale zatím se mi nikdo neozval, fungují ještě? Děkuji za odpověď. J*

Zdroj: diskuze Petrolej lekařský

Kozlík lékařský v těhotenství

Nepoužívejte kozlík lékařský během těhotenství a kojení, protože nejsou k dispozici dostatečné údaje o jeho bezpečném užití v tomto období. Před užíváním jakýchkoli léčivých přípravků se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Zdroj: Kozlík lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kocourek Antonín.

Mám problémy s kyčlí a kolenem. Bohužel na operaci kyčelního kloubu nemůžu jít k vůli léčení plícní embolii a beru prášek Pradaxa 150 2x denně a ani nevím,za jak dlouho bude možné na výměnu kyčelního klubu jít. Bohužel bolest v kyčli i koleně je někdy velmi značná a proto si pomáhám práškem proti bolesti Ibubrufenem Dr. Max. 400 mg. Většinou beru 2 prášky najednou,někdy i 2x denně z časovým odstupem min 4 hodiny od sebe Tyto beru nejméně 4 hodiny po prášku Pradaxa.Jen nevím,zda tyty dva léky se neovlivnují a nezhoršují můj zdravotní stav. Děkuji za informace.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ibuprofen je skvělý lék proti nahodilé bolesti, ale když se užívá dlouhodobě a ve vyšších dávkách, tak má vážné nežádoucí účinky na srdce a na zažívací trakt. Proti bolesti ve vašem případě bude lepší použít léky, které jsou na lékařský předpis. Stavte se co nejdřív u svého ortopeda a dohodněte se s ním na vhodnější léčbě bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Projevy kostivalu v těle

Kostival zmírní vaše bolesti a podpoří regeneraci tkání a hojení ran. Léčivé účinky kostivalu pocítíte na svém těle, budete-li ho používat lokálně na rány, vředy, zlomeniny, modřiny, podlitiny, výrony a vyvrtnutí. Příjemnou úlevu vám přinese také čaj z listů, a to při vředech, silné menstruaci, průjmech, dlouhodobém kašli, angíně, revmatismu, bronchitidě a zánětech dásní.

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Příprava čaje nebo odvaru ze Smilaxu lékařského

Z rostliny se pro léčivé účinky používá její kořen. Kořen Smilaxu se očistí a usuší. Když je skoro suchý, tak se nastrouhá a pak se dosuší. Na čaj ze Smilaxu lékařského budete potřebovat 1 litr vody a 1 čajovou lžička usušeného kořene Smilaxu. Kořen se nysype do studené vody, nechá se trochu nacucat a pak se vaří 3 minuty. Po této době se ihned scedí. Pije se po malých šálcích během dne.

Zdroj: Smilax lékařský

Co v sobě obsahuje Smilax lékařský?

Sarsaparilla veracruz - Smilax lékařský obsahuje zejména steroidní saponiny, rhynchophyllin, hirsutin, mitraphylin, beta sitosterol a glykosidy. Dále pak stopové prvky vápník, měď, železo, jód, mangan, draslík, křemík, sodík, síru. Vitamíny B - komplexu, vitamíny A, C a D. Smilax byl indiánům Jižní Ameriky velmi znám a byl jimi oblíben pro své tonizační a afrodiziakální účinky. Smilax totiž podporuje tvorbu testosteronu a progesteronu, čímž ovlivňuje i sexuální apetit u mužů i u žen.

Zdroj: Smilax lékařský

Vnější použití měsíčku

Měsíček je velmi ceněný pro své dezinfekční, antibiotickéantiseptické účinky. Díky vysokému obsahu účinných látek (fytoncidů a rostlinných antibiotik) úspěšně léčí plísňová onemocnění kůže, ekzémy, lupénku, lišej a další kožní defekty, na které klasická medicína mnohdy nestačí. Léčba klasickými medikamenty bývá obtížná a často je léčbu potřeba opakovat. Naopak po použití měsíčku dochází ke zlepšení velice rychle.

Měsíčková mast

Měsíčková mast je nejznámějším přípravkem s obsahem měsíčku.Měsíčková mast vykazuje hojivé účinky, a proto se používá na kožní záněty, menší poranění kůže, špatně se hojící jizvy, popáleniny, omrzliny, plísně na nohou, kožní plísně, opruzeniny, bércové vředy, křečové žíly, lišej a při léčbě akné. Likviduje škodlivé mikroorganismy a současně podporuje tvorbu nové tkáně. Zde je recept na domácí výrobu měsíčkové masti

Čaj a nálev z měsíčku lékařského

Pro externí použití je vhodný také nálev z květů nebo lístků. Koupel z měsíčku úspěšně potlačuje i nepříjemné kvasinkové onemocnění reprodukčních orgánů (vaginální mykóza). Jako obklad poslouží při léčbě akné. 

Recept na čaj a nálev: 2-3 květy na hrnek horké vody. Teplý čaj pijeme 2 krát denně. Nálev používáme na obklady, jako kloktadlo nebo lázeň.

 

Zdroj: Léčivý měsíček lékařský

Způsob použití a dávkování

Tinktura z měsíčku se podává zevně i vnitřně. Měsíčková tinktura se používá rozpuštěná v převařené vodě nebo v čaji vnitřně, tedy jako čaj, anebo se používá na vnější poranění či onemocnění, a to hlavně formou obkladu na rány, na výrony, hnisavé vředy, proleženiny, otoky, na bércové vředy, plísňové mapy, při zánětech kolem nehtů, či na tvrdnutí prsou. Měsíček lze užívat jak samostatně, tak do směsí: nevykazuje žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace. V kuchyni lze měsíček použít jako náhražku šafránu nebo např. na obarvení rýže.

Měsíčková tinktura, nejlépe s přídavkem arnikové tinktury, je nenahraditelná při ošetřování ran, u kterých hrozí zánět, u čerstvých krvácejících ran, a při léčbě rakoviny, zejména prsů a dělohy, a to vnitřně i zevně.

Zdroj: Měsíčková tinktura

Léčivé účinky skořice

  • zlepšuje trávení
  • pomáhá při nevolnosti
  • působí proti nachlazení
  • odstraňuje bolesti svalů a kloubů
  • snižuje projevy revmatismu
  • pomáhá v boji proti infekci
  • je účinná v boji proti celulitidě
  • snižuje špatný cholesterol (ten příznivý ponechává)
  • podporuje chuť k jídlu
  • mírní menstruační potíže
  • tlumí kašel

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí

Jak působí kostival v těle

Rostlina působí protizánětlivě a má hojivé účinky. Hlavní hojivé účinky jsou vyvolány přítomností allantoinu. Protizánětlivé působení je také doplněno přítomností látky zvané kyselina rozmarýnová. Netoxické složky alkaloidů snižují zvýšený pohyb střev a příznivě ovlivňují peptické vředy (záněty žaludeční sliznice).

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP