Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MIKOZA VAGINY

OBSAH

Jak vyrobit vagínu – video

Na tomto videu je možné vidět výrobu domácí vagíny.

Zdroj: Jak vyrobit doma vagínu

Diskuze

V diskuzi MIKOZA VAGINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den,prosím o pomoc a radu,přítelkyně má už 5měsíců bolesti vagíny výtoky,pálení,bolest břicha je to od té doby co jsme se poznaly,párkrát jsme se spolu pomilovaly a od té doby to má,myslí si že to může být mnou ale mě se nikdy nic takového nestalo a jí taky ne.Byla u svého doktora udělal jí vyšetření a odběry krev má v pořádku a na nic nepřišel a dál jí prášky které nepomáhají a řekl jí že to chce čas ale už to trvá moc dlouho.Už jsme s toho oba dva na prášky a nevíme si rady.Hrozně moc děkuji za každou radu???MARTIN.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mikoza vaginy

Výroba domácí vagíny

Nemáte dostatek peněz a chtěli byste mít svou osobní umělou vagínu? Pak vám můžeme pomoct, návod je trošku složitější a je zapotřebí mít zručné ruce. Výsledkem však bude kvalitní pánský masturbátor, který vám zpříjemní intimní chvilky.

Zdroj: Jak vyrobit doma vagínu

Diskuze

V diskuzi MIKOZA NECHTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Igor.

cernaji my nechty na rukou i nohou a podebyraj se pak opadavaji. Moje tel... cislo je 732950420 volejte prosim radci nemam internet dekuji .....

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mikoza nechtu

Postup a použití

Pochvu je nejlépe nejdříve vypláchnout. K tomu slouží Multi-Gyn Douche Combipack pro výplach pochvy, který obsahuje irigátor a ve vodě rozpustné tablety. Výplachem dojde k odstranění nahromaděných mrtvých kvasinek (bílý tvarohovitý poševní výtok).

Pro vnější omytí pochvy (může ji použít i partner pro omytí žaludu) je vhodná Multi-Gyn FemiWash vaginální mycí pěna na intimní hygienu. Omytí pochvy i žaludu provádějte každý den ráno a večer.

Na potlačení růstu přemnožených kvasinek se doporučuje každý den před spaním vymáčknout do vaginy 1 tubu FloraPlus vaginálního krému Multi-Gyn.

K vnějšímu ošetření vaginy a žaludu u muže používejte vaginální krém Multi-Gyn Actigel, a to vždy ráno a večer po omytí vaginální mycí pěnou. Muži by si měli umývat a potírat žalud také vždy před pohlavním stykem.

Zdroj: Co na poševní mykózu

Diskuze

V diskuzi JAK SPRÁVNĚ LÍZAT VAGÍNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Znáte tady někdo osvědčený způsob na to, jak provést orální sex ženě? Jakou máte rádi přípravu a techniku lízání vagíny? ;-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Robert.

Tady je detailní video návod na to, jak správně lízat vagínu: www.xvideos.com/vide…
Jinak platí při lízání vagíny nechat klitoris až na konec a spíše nejdříve jazykem dráždit jen okolí poštěváčku. Dobré je přejíždět jazykem přes kundičku cikcak z prava do leva a postupně nahoru až skoro na klitoris. Když pak chcete u ženy dosáhnout orgasmu, tak se teprve pak začněte věnovat klitorisu. Který nejdříve dokola lízejte a pak si ho vemte do rtů a sajte ho.

Zdroj: diskuze Jak správně lízat vagínu

Příznaky roupů

Příznaky nemusí být zřejmé vůbec nebo jen lehce, když je infekce mírná. Naopak masivní nákaza (objevuje se přibližně dva týdny po požití vajíček) se projevuje především úporným nepříjemným svěděním v oblasti řitního otvoru. Svědění je vyvoláno ukládáním vajíček. Samice je nejraději ukládají v teplém a klidném prostředí, proto k tomu dochází nejčastěji v noci, během spánku. Úporné svědění v noci tak vede k nespavosti, neklidu, neurotickým poruchám. Děti jsou pak přes den nevyspalé a nervózní. U dívek a žen se mohou vajíčka dostat i do vagíny nebo močového měchýře, což se projevuje svěděním vagíny, vulvy, někdy i přítomností vaginálního výtoku a příznaky zánětu močového měchýře (obtížné bolestivé močení provázené řezáním a pálením – dysurie, zvýšená teplota, únava). Následkem škrabání vznikají na kůži škrábance, oděrky, ekzémy. Kůže se může až zanítit a hnisat. Z celkových příznaků bývají přítomné zvýšené teploty, nevolnost, nechutenství se ztrátou hmotnosti, nadýmání, bolesti břicha. Někdy mohou bolesti napodobovat zánět slepého střeva.

Zdroj: Jak se zbavit roupů

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLÉM V PŘECHODU SE SUCHOU VAGÍNOU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jjana Novotná.

Prosím kdo mi poradí volně dostupnou léčbu suché vagíny? Mám velké pálení a bolest. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na suchou vagínu doporučuji používat lubrikační gel se silikonovým základem. Jde volně koupit v lékárně tady www.zbozi.cz/?q=lubr…

Zdroj: diskuze Problém v přechodu se suchou vagínou.

Cyclotest 2 plus

Cyclotest 2 plus je určen ženám, které se rády oddávají sexu, ale nechtějí otěhotnět. S pomocí minipočítače mohou přesně určit své dny nejvyššího rizika otěhotnění a zvolit na tuto dobu jiné sexuální praktiky, při kterých nedochází k výronu spermatu do vagíny.

Výhody cyclotestu 2 plus:

  • ušetří čas při zjišťování plodných a neplodných dní
  • dlouhodobé používání bez nežádoucích účinků, které jinak přináší užívání hormonální antikoncepce
  • cyclotest 2 plus je pro všechny ženy, které nechtějí anebo nemůžou užívat hormonální antikoncepci
  • spolehlivost srovnatelná s hormonální antikoncepcí
  • výhodná cena vzhledem k dlouhodobému používání, které je 5 až 10 let

Cyclotest 2 plus se prodává za 169,00 Euro a objednat ho je možné zde: cyclotest 2plus.

Zdroj: Ovulační minipočítač

Diskuze

V diskuzi JAK SPRÁVNĚ LÍZAT VAGÍNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Důležité je při provádění orálního sexu nezapomenout také na bradavky. Současně s lízáním vagíny bradavky nejdříve jemně masírujte a ke konci tahejte, jako byste je sáli. Poslouchejte při tom reakci své partnerky a podle vzrušujícího vzdychání zvyšuje nebo snižujte intenzitu dráždění.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Hybner.

Myslím , že při lízání vagíny a laskání bradavek je také dost dobré občasné olíznutí análu , dráždění pochvy i análu zasunutím prstů za použití lubrikantu .

Zdroj: diskuze Jak správně lízat vagínu

Komplikace

Ve srovnání s farmakologickými metodami indukce porodu je Hamiltonův hmat šetrnější a v případě, že je zdravotně indikovaný důvod k vyvolání porodu, například těhotenství delší než 42 týdnů, nebo situace, kdy se již miminku nedaří v děloze dobře, je lepší zkusit dříve tuto metodu, než se přistoupí k podávání léků či k umělému protržení vaku blan. Stále však jde o zásah do přirozených porodních procesů a jeho použití před termínem porodu je přinejmenším sporné.

Krvácení

Hamiltonův hmat se rozhodně nesmí provádět při placentárních abnormalitách, a pokud se dá předpokládat, že žena nebude rodit vaginálně. Hrozí zde totiž riziko krvácení.

Bolest

Nevýhodou Hamiltonova hmatu je, že část maminek popisuje během výkonu pálení, tlak či mírnou bolest.

Streptokok

Kontraindikovaný je Hamiltonův hmat při závažných stavech souvisejících s abnormalitami placenty a obecně vždy tehdy, pokud žena nebude rodit vaginálně. Pochybnosti o jeho použití vznikají i v případech, že stěr, který se provádí obvykle kolem 36. týdne těhotenství, prokázal přítomnost streptokoka skupiny B v pochvě ženy.

Hamiltonův hmat může být rizikem pro těhotnou ženu a ještě nenarozené dítě, protože jakmile lékař hmat (uvnitř vaginy, prstem) provádí, může do vaginy zavést infekci. Dalším rizikem je i protržení vaků blan, přičemž hrozí vzestup infekce do děložní dutiny.

Zdroj: Hamiltonův hmat

Poradna

V naší poradně s názvem PRIZNAKY UNIKU MOCI DO POCHVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Dobry den,chtela byvh se informovat jake priznaky jsou uniku moci do pochvy tak zvana pistel,..jsem.po operaci gynekologicke vajecniku a vygynalni pistele slepe,pred 10letma my byla odoperovana deloha,operace dalsi byla letos v lednu,...mam stale mokro v pochve a pozoruji malinko unik moci s mocove trubyce,jinak zadne problemy nemam ani bolesti ,jen mokrko v pochve hned po operaci,byl mi delan rentgen ve vagine pred op jodem,je mi 50let,dekuji za informaci s pozdeavem Pfaflova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bude potřeba provést vyšetření u gynekologa, aby zjistil případné propojení vaginy s močovou trubicí. Bez tohoto vyšetření není možné určit další postup. Nebojte se a běžte co nejdříve na tuto prohlídku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Priznaky uniku moci do pochvy

Sexuální obtíže

Během menopauzy se objevuje podrážděnost, výkyvy nálad, úzkost nebo vyčerpanost. Psychické projevy se kombinují s fyzickými a vypadá, že sexuální život je u konce. Snižuje se množství hormonů progesteronu a estrogenu, ale také testosteronu, který je v ženském těle obsažen v mnohem nižším množství než u mužů, ale díky němu cítíme sexuální vzrušení a energii. Psychika hraje u žen při sexu velkou roli, takže pokud nejste emocionálně v pohodě, nedokážete se ani sexuálně naladit. To trápí až třicet procent žen. Pokud tedy pociťujete podobné symptomy, vězte, že nejste sama. Mnoho fyzických problémů souvisí právě s nižší produkcí estrogenu, který napomáhá produkci kolagenu, který se stará o zdravé, prokrvené a lubrikované sliznice. Pokles ženského hormonu může také ovlivnit schopnost orgasmu. Nedostatečně prokrvené sliznice zase způsobují nepohodlné vysoušení a svědění. Vaginální tkáň se může oslabovat, což způsobuje bolestivost při sexu. Přidat se mohou i další nepříjemné komplikace jako inkontinence a různé záněty močových cest. Nižší produkcí estrogenu se totiž oslabuje imunita vaginy.

Jakékoli nepříjemnosti a symptomy je nutno konzultovat s lékařem, nebojte se mu říci vše, on je jediný, kdo vám může opravdu pomoci. Mnohdy tím nejjednodušším řešením bývá sex. Pokud totiž budete z jakéhokoli důvodu sex omezovat, nebo dokonce vytěsňovat ze svého života, může se situace spíš zhoršit. Pravidelné prokrvování vaginy při sexu jen zlepšuje její stav. Na vysychání vaginy, jež trápí většinu žen v tomto období, je možné použít také gel s estrogenem. Používá se většinou dvakrát týdně pomocí aplikátoru a nechá se působit přes noc. V tomto období tedy může být sex úžasný, protože vás nic neomezuje a můžete si jej užít do sytosti.

Zdroj: Menopauzální index

Recept na výrobu domácí vagíny

Jak tedy vyrobit umělou vagínu a co k tomu budeme potřebovat: 50 mm širokou odpadní rouru, cyklistickou duši (vhodný ventilek si zvolíte sami) a samozřejmě nářadí. Umělou vagínu můžete vylepšit vložením pružného kroužku, který umístíte do roury, čímž vytvoříte užší, ale pružný prostor pro penis. Náročnější bude vytvořit jakési vakuum, díky němuž bude vznikající podtlak působit mnohem realističtější pocity masturbace. Takto zhotovenou vagínu můžete zdokonalit 12 V motorkem (ze stěrače, autíčka na ovládání) a to vše uložit do další odpadní roury, která bude o něco větší. Pokud se vám povede zhotovit umělou vagínu pomocí přiloženého videa, získáte tak vagínu, která dokáže pracovat zcela sama bez použití rukou.

Zdroj: Jak vyrobit doma vagínu

Poradna

V naší poradně s názvem INKUBAČNÍ DOBA CHLAMYDIE TRACHOMATIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ante.

Takže se jedná spíšte o týdny a ne dny? Jde mi o to, že partner měl nechránený styk s nakaženou osobou a mě chlamydie našli cca 3 týdny po jeho úletu. Je to možné za tak krátkou dobu? Nebo se spíše nakazil již dříve?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Není důležité kdy a jak se kdo nakazil. Důležité je, že vám vyšly pozitivně chlamydie a je třeba se léčit. Je-li nakažen i partner, tak léčbu absolvujte oba. Pro další období oba docházejte pravidelně každé 3 měsíce na testy chlamydií z krku, z vagíny a z análu, pokud tento druh sexu provozujete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Inkubační doba chlamydie trachomatis

Léčivé účinky rozmarýnu

Rozmarýn jako jedna z mála bylin zvyšuje nízký krevní tlak a zlepšuje krevní oběh. Rozmarýn dobře pomáhá proti studeným končetinám – studené ruce a nohy. Dále rozmarýn odstraňuje nervové vyčerpání a celkově posiluje organizmus. Pro tyto léčebné účinky se nejlépe hodí jako rozmarýnové víno.
Další možností, jak využít léčivé účinky rozmarýnu je čaj vyrobený z rozmarýnu. V tomto podání rozmarýn dokáže vyvolat pocení a má také močopudné účinky. Dále čaj z rozmarýnu uvolňuje větry a křeče trávicího ústrojí. Rozmarýn upravuje menstruaci a léčí bělotok. Čaj z rozmarýnu je také možno použít v kosmetice na čištění pleti na ekzémy, rány, pohmožděniny a na výplachy vagíny.
Pokud si z rozmarýnu vyrobíme lihovou tinkturu, tak při jejím natírání se zlepší prokrvení natíraného místa a pomáhá také při svalových a nervových bolestech.
 

Zdroj: Rozmarýn lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem BOULE V SRSTI KOČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Novotna.

Dobrý den kočka mi přestala jíst úplně a teče sní takový narůžovělý hlen s vagíny nebo odekud všechno je špinavé a má další boule na břiše zhubla o dost nádory už dříve měla a pan veterinář říkal že se zase objeví je jí 12 let není ani kastrovaná má šanci ještě na život nebo je lepší uspání ? Aby se netrápila a už měla od toho všeho klid předem dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud opravdu nechcete, aby se vaše kočka trápila,
tak nejlepší volbou bude, když ji necháte prohlédnout veterinářem. Jedině v ordinaci veterináře totiž můžete dostat věrohodnou odpověď na vaší otázku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boule v srsti koček

Nidační krvácení

Nidace je kritickou fází vývoje oplozeného vajíčka. Uvádí se, že 30 až 60 % oplozených vajíček zaniká pro poruchu dalšího vývoje blastocysty anebo pro poruchu implantace a je následně v termínu očekávané menstruace (nebo menstruace o něco opožděné) odplaveno s menstruační krví = nidační krvácení. Proto podle některých autorů těhotenství začíná vlastně teprve po zdárném dokončení implantace, tedy uhnízdění vajíčka.

U uhnízdění vajíčka se může objevit výtok, jehož barva může mít různou intenzitu. Také se objevuje takzvané implantační krvácení. Implantační krvácení může být známkou raného těhotenství. Setká se s ním asi třetina všech těhotných žen. Oplodněné vajíčko prochází vejcovody do dělohy, kde se přichytí k děložní stěně. Když se to stane, tkáň okolo vajíčka může poškodit cévy v děloze, takže dojde k malému výtoku krve z děložního čípku do vaginy.

Zdroj: Jak špinění signalizuje uhnízdění vajíčka

Diskuze

V diskuzi JAK VYROBIT DOMA VAGÍNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš Šustr.

Dobrý večer, je mi 19 let a mám problém si najít partnerku..
Hledám všemožné způsoby, jak si" užít po svém ". bohužel mé nápady jsou už stereotyp. Prosím o jakoukoliv radu ohledně "Podomácku" vyrobené vagíny.
Chleba,vysavač,ručník,toaleťák,rukavice,latex,Celé kuře už mám odzkoušeno(i
jablečný koláč) Jsem už zoufalý a nevím si rady. děkuji za jakýkoli nápad!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vibratory.net.

Milý Lukáši,

klobouk dolů před Tvojí vynalézavostí s možností podomácku vyrobených vagín. Masturbace je zdraví prospěšná a 10 z 10 sexuologů ji doporučuje. Nicméně v 19 letech bych neházela flintu do žita a nerezignovala na to najít si partnerku. Byť covidová situace nenahrává seznamování, zkus vyžít čas třeba na zlepšení svých komunikačních dovedností, internet je plný videí a kurzů jak oslovit dívku, chce to jen trénink a když už se Ti některá líbí, zkus ji slušně oslovit, nic horšího než, že Tě odmítne se Ti nestane. I když je to nepříjemné v životě jsou i horší věci. Radou pro po domácku vyrobené vagíny Ti asi nepřispěju (mám pocit, že jsi vyčerpal snad všechny možnosti domácí výroby), ale v našem obchodě máme široký výběr masturbátorů a vagín vibratory.net/umele-… Přeci jen jsou určené pro masturbaci a měli by Ti přinést lepší požitek než domácí alternativy.
Přeji Ti nalezení skvělé partnerky nejen pro objevování milostných zážitků, ale i jako parťačku do života.

Za tým Vibratory.net Petra

Zdroj: diskuze Jak vyrobit doma vagínu

Zkušenosti

Hamiltonův hmat nezpůsobí porod, pokud není vše k porodu připraveno. Záleží na zralosti plodu a provádí se pouze v termínu porodu k urychlení jeho začátku. Hamiltonův hmat je jedna z možností, jak napomoci spuštění porodu. Jedná se o mechanickou metodu (provádí se rukou). Díky tomu dochází ke zvýšenému vylučování prostaglandinů (chemické látky přirozeně vylučované v těle), což následně vede k rozběhnutí porodu. Podmínkou pro provedení tohoto hmatu je prostupné děložní hrdlo.

Lékař vsune prst jedné ruky co nejhlouběji do vaginy, zatímco druhou tlačí na stěnu břišní a krouživým pohybem uvnitř středu čípku odloupne vak blan od děložní stěny. Následně dojde k vyplavení prostaglandinů, tedy hormonů, které mají pozitivní vliv na spouštěcí mechanismus porodu. Samotný zákrok může být pro ženu nepříjemný, někdy může pociťovat pálení, štípání, či dokonce bolest. Většina maminek popisuje, že jim tento zákrok pomohl. Vždy samozřejmě záleží na zkušenostech a šikovnosti lékaře, ten by však měl v každém případě ženu na Hamiltonův hmat předem upozornit a vyžádat si její souhlas. Hamiltonův hmat v každém případě nepatří k běžně prováděným zákrokům.

Zdroj: Hamiltonův hmat

Pharmatex vaginální globule 1% x 18,9 mg

Složení – účinné látky

Benzalkonii chloridi solutio 500 g/l 0,0378 g (ekv. Benzalkonii chloridum 0,0198 g) v 1 vaginální globuli.

Léková forma

Vaginální globule – bílá válcovitá globule, na jedné straně s kónickým zakončením.

Indikace

Lokální kontracepce: tato metoda významně snižuje možnost nežádoucího otěhotnění, ale neodstraňuje ji úplně. Pro dosažení maximální účinnosti je nutné dodržovat pokyny uvedené v příbalové informaci. Tato metoda antikoncepce je vhodná pro všechny fertilní ženy, zejména však v následujících případech:

  • pokud je dočasně nebo definitivně kontraindikováno použití perorálních kontraceptiv nebo nitroděložního tělíska;
  • po porodu, potratu nebo během premenopauzálního období;
  • jako příležitostná antikoncepce v případě, že si žena zapomněla vzít antikoncepční tabletu, ale je nutné používat obě kontracepční metody do konce cyklu;
  • tato metoda může být doplněna lokální kontracepcí nitroděložním tělískem;
  • je vhodná i pro pacientky, které užívají nesteroidní antirevmatika.

Dávkování a způsob podání

K zavádění do vaginy.

Globule se aplikuje hluboko do vaginy zhruba 5 minut před sexuálním stykem. Proces zavádění je jednodušší a úspěšnější, pokud žena zaujme polohu vleže. Ochrana je okamžitá a trvá nejméně 4 hodiny, ale v případě opakovaného styku je nutné zavést další globuli. Bezprostředně po styku je možné provést pouze zevní očistu za použití čisté vody. V případě, že chce pacientka provést výplach vaginy, je nutné počkat minimálně dvě hodiny, neboť i výplach čistou vodou může vést k nežádoucí eliminaci účinné látky.

Kontraindikace

Používání přípravku je kontraindikováno v případě, že je pacientka hypersenzitivní na benzalkoniumchlorid. Jeho podávání v kombinaci s jinými vaginálně podávanými přípravky se nedoporučuje.

Speciální upozornění

Kontracepční účinnost přípravku je závislá na správném použití. Je nezbytné dodržovat následující pokyny: přípravek je nutné používat systematicky před každým stykem nezávisle na fázi cyklu; vyhnout se umývání či výplachům vaginy mýdlem před stykem, neboť voda s mýdlem i ve stopovém množství ničí účinnou látku. Je možné provést pouze vnější hygienu čistou vodou. V případě genitálních lézí je nezbytné používání přípravku přerušit vzhledem k obsahu benzalkoniumchloridu.

Pokud je nezbytná léčba jinými vaginálními přípravky, je nutné kontracepci tímto přípravkem přerušit.

Interakce

Tento přípravek se nedoporučuje podávat společně s:

  • léčivy podávanými vaginálně: jakákoliv lokálně (vaginálně) podávaná léčiva mohou inaktivovat spermicidní účinky přípravku;
  • mýdlem: účinná látka přípravku se mýdlem ničí. Pacientka musí zamezit styku mýdla s vaginou, a to jak před stykem, tak po něm, neboť mýdlo i ve stopovém množství ničí účinnou látku.

Těhotenství a laktace

Tento přípravek je možné používat i během těhotenství. Studie provedené s benzalkoniumchloridem neodhalily teratogenní účinky.

Bylo také prokázáno, že benzalkoniumchlorid neprochází do krve.

Laktace: vzhledem ke skutečnosti, že benzalkoniiumchlorid neprochází do krve, je možné používat Pharmatex v období kojení.

Nežádoucí účinky

V případě hypersenzitivity se může vyskytnout alergie projevující se jako pálení, zčervenání, zvýšená dráždivost a svědění.

Předávkování

Případy předávkování jsou velmi vzácné. Projevy se shodují se syndromy vyskytujícími se při hypersenzitivitě.

Zdroj: Antikoncepční želé

Příčiny mykózy ve vagíně

Vaginální mykózu obvykle způsobují kvasinky. Tyto kvasinky se běžně vyskytují spolu s dalšími mikroorganismy v pochvě. Jsou součástí zdravé rovnováhy poševního prostředí. Pokud se rovnováha naruší, kvasinky se přemnoží, začne se tvořit vodnatý sekret, zahustí se hlen, zvýší se koncentrace kvasinek doprovázená znepříjemňujícím a obtěžujícím bolestivým tvarohovitým výtokem. Projevuje se obvykle nepříjemným zápachem a diskomfortem v oblasti vaginy. Vaginální mykóza bývá často odpovědí na stres, vyčerpání, oslabenou imunitu, hormonální změny od puberty po menopauzu, těhotenství, na období těsně před menstruací nebo po ní, užívání antikoncepce, hormonální substituční léčbu, návštěvu koupaliště, ale i na léčbu antibiotiky. Může ji také vyvolat obezita, nedodržování pitného režimu, rovněž nesprávná a nedostatečná, nebo naopak příliš úzkostlivá hygiena, těsné a neprodyšné oblečení, střídání sexuálních partnerů. Častým omylem bývá domněnka, že se jedná o pohlavní nemoc. To však není pravda, jelikož se vaginální mykóza pohlavním stykem nepřenáší. Ovšem kvasinkovou infekcí mohou onemocnět i muži, kteří jsou sexuálními partnery žen trpících poševní mykózou. U mužů se příznaky mykózy nemusí projevit, ale mohou svou partnerku znovu nakazit. Vhodným řešením je tedy i přeléčení mužů.

Zdroj: Vaginální mykóza

Suchost pochvy

Suchost pochvy je zapříčiněná nedostatkem tvorby estrogenu, což se projevuje hlavně atrofizací neboli ztenčením výstelky dutých orgánů pohlavní soustavy ženy. Objevuje se u naprosté většiny klimakterických žen. První příznaky se vyskytnou několik měsíců po menopauze. Změny vrcholí po 10–15 letech. Nižší sliznice je suchá, snadno zranitelná, navíc dochází ke změně kyselosti prostředí. Mizí běžná poševní flóra a objevuje se prostor pro patogenní mikroby. Tím je pochva více náchylná k infekci. Zánět se projeví suchostí, svěděním a pálením v pochvě. Může docházet i k postižení dalších sliznic. Například v dutině ústní se to projeví jako pálení nebo suchost v ústech, poruchami chuti, záněty dutiny ústní. Dalšími příznaky mohou být suchost v nose, hltanu, hrtanu, oka. Při postižení střevní sliznice pak může docházet až ke krvácení nebo poruchám prokrvení střev. Kůže je tenčí, sušší, nehty se více lámou, vlasy i chlupy jsou suché a řídnou. Prsy ztrácejí tuk i tkáň mléčné žlázy, která je nahrazována vazivem. Vyskytuje se zvětšené riziko nádoru prsu. Svaly pánevního dna ochabují, řídne i závěsný aparát dělohy, proto se vyskytuje vyšší procento poklesu a výhřezu dělohy a poklesu stěn vaginy.

Zdroj: Menopauzální index

Co je to Prokanazol

Prokanazol je antimykotický přípravek (lék proti mykotickým/houbovým onemocněním). Používá se k léčbě dospělých s infekcemi způsobenými houbami. Může se použít u lokálních infekcí, jako jsou infekce vulvy nebo vaginy (ženských pohlavních orgánů) nebo kožní infekce či infekce oka. Může se také použít u systémových infekcí (infekcí postihující celé tělo), včetně tropických infekcí. Přípravek Prokanazol se využívá také u celé řady hub a kvasinek, včetně plísní rodu Candida, Aspergillus a Cryptococcus.

Léčivou látkou v přípravku Prokanazol je antimykotikum itrakonazol, které patří do skupiny triazolů. Jeho účinek je založen na prevenci tvorby ergosterolu, který představuje důležitou součást buněčné stěny hub. Bez ergosterolu houba odumírá nebo se nedokáže šířit.

Přípravek Prokanazol je „generikum“ založené na referenčním přípravku registrovaném v České republice (přípravek Sporanox ve formě tobolek s obsahem 100 mg). Přípravek Prokanazol je na trhu také pod názvem Prokanaz.

Prokanazol je určen k léčbě dospělých pacientů u následujících stavů:

  • gynekologické indikace: vulvovaginální kandidóza,
  • dermatologické/oftalmologické indikace: pityriasis versicolor, dermatomykóza, mykotická keratitida a orální kandidóza, onychomykóza způsobená dermatofyty anebo kvasinkami,
  • systémové mykózy: systémová aspergilóza a kandidóza, kryptokokóza (včetně kryptokokové meningitidy), histoplazmóza, sporotrichóza, parakokcidioidomykóza, blastomykóza a další zřídka se vyskytující systémové nebo tropické mykózy.

Zdroj: Prokanazol

Co je to poševní mykóza

Vaginální mykózy, nebo také poševní mykózy, jsou nepříjemná onemocnění, která ženy přímo neohrožují na zdraví, ale jsou problémem, který je trápí někdy i opakovaně. Pokud jde o akutní potíže, lze je zažehnat domácí léčbou. Již z názvu „poševní mykóza“ je patrné, že se jedná o kvasinkové infekční onemocnění ve vaginálním, poševním prostředí. Původcem je kvasinka Candida albicans. Kvasinky způsobují typické obtíže, jestliže dojde k jejich přemnožení ve vaginálním prostředí. K přemnožení dochází zpravidla ve vlhkém prostředí bez přístupu vzduchu a kvasinky se rychle množí. Jejich množení napomáhá také vysoký příjem cukru.

Vaginální mykóza může být způsobena i používáním nevhodných mýdel a kosmetických přípravků, které nejsou přímo určeny na intimní hygienu. Další možnou příčinou mykózy u žen je koupání v bazénech. Chlór obsažený ve vodě vysušuje stejně jako nevhodné mýdlo sliznici v pochvě, ta neplní svoji funkci a dovoluje infekci dostat se dále do těla. Výsledkem je přemnožení kvasinek a bílý, tvarohovitý poševní výtok.

Vaginální mykóza se může objevit i po užívání antibiotik. Ta vyhubí přirozenou mikroflóru ve střevech (laktobacily) a rozmnoží se kvasinky. Krevním oběhem se rozšíří do celého těla a tím i do vaginy. Jako prevenci před mykózou se proto doporučuje spolu s antibiotiky užívat 3x denně laktobacily v tabletách. Užívejte je raději ještě o týden déle než antibiotika, aby se srovnala střevní mikroflóra.

Zdroj: Co na poševní mykózu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP