Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MÍRNÝ AUTISMUS

OBSAH

Atypický autismus

Děti s atypickým autismem mají některé oblasti vývoje méně narušeny než děti s klasickým autismem, může se jednat o lepší sociální či komunikační dovednosti nebo chybí stereotypní zájmy. U těchto dětí se dříve mluvilo o takzvaných autistických rysech. Vývoj dílčích dovedností je u těchto dětí značně nerovnoměrný. Z hlediska náročnosti péče a potřeby intervence se atypický autismus neliší od dětského autismu. Ročně se v České republice narodí zhruba 100 až 150 dětí s atypickým autismem.

Zdroj: Autismus – příčiny a projevy

Diskuze

V diskuzi MŮŽE SE AUTISMUS PROJEVIT BĚHEM ŽIVOTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Beranová.

Můj šestiletý vnuk bouchá tělem do opěradla a tvrdí, že mu to dělá dobře. Půjde do školy. Jak lze tento zlozvyk odnaučit nebo zmírnit. Jinak nemá žádné jiné potíže. Může se autismus projevit během života? Lékařské vyšetření nezjistilo příznaky této nemoci.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Může se autismus projevit během života

Příznaky autismu u dospělých

Autismus se u dospělých projevuje takzvanými verbálními automatismy. To znamená, že autista stále opakuje tytéž fráze nebo otázky, na které si sám odpovídá nebo na ně vyžaduje od okolí zcela konkrétní odpověď. Autisté také často opakují slova, která vysloví někdo jiný. Obvykle provádějí stereotypní pohyby (například kolébání se, mávání, přecházení po místnosti sem a tam). Mezi další charakteristické příznaky autismu patří omezení představivosti, stereotypnost zájmů. Autisté méně rozumí symbolům, abstrakci, schází jim schopnost empatie a spontánního chování. Jejich chování může být strojové. Častěji se vyskytuje tato porucha u chlapců, může přetrvávat až do dospělosti a inteligence nemusí být narušena.

Autismus má nekonečné množství variací a nelze paušalizovat jeho projevy v dospělosti, jde o výčet obecných charakteristik.

Zdroj: Autismus – příčiny a projevy

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bališa.

dnes se mně asi na půl hodiny stalo,že jsem viděla jakoby přes vodu a měla mírný tlak v oku.........nemá s tím někdo zkušenost? díky

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz

Příčiny

Autismus se může projevovat mnoha různými způsoby a existuje tak několik typů autismu. Obecně děti postižené autismem mají často problémy s vývojem řeči, špatně zpracovávají přijaté informace, nejsou schopné vytvářet mezilidské vztahy a často se projevují stereotypními vzorci chování.

Příčina vzniku autismu bohužel není dosud známá. Předpokládá se, že jde o vrozenou poruchu některých mozkových funkcí, kdy porucha vzniká na neurobiologickém podkladě, a že určitou roli hrají genetické faktory. V úvahu přichází také některá infekční onemocnění nebo porucha chemických procesů v mozku.

Modernější teorie předpokládají, že k projevení autismu je nutná kombinace několika těchto faktorů. Autismus je pak v podstatě syndrom, kdy k jeho stanovení je potřeba diagnostikovat určité projevy chování nemocného jedince. Někteří odborníci se domnívají, že se děti s autismem rodí s předpokladem k této poruše. Autismus pak naplno vznikne, pokud je dítě narozeno předčasně, není kojeno, je velmi brzy léčeno antibiotiky, má poruchu imunitního systému, špatně toleruje mléčnou bílkovinu kasein a další. Tyto teorie však nebyly potvrzeny.

Zdroj: Autismus – příčiny a projevy

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA OBNOVENÍ EREKCE PO ROBOTICKÉM OPERATIVNÍM ODSTRANĚNÍ PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Kuchta.

Dobrý den, mohu se zeptat, máte nějaké vedlejší účinky při použití Silnadefil 100mg ? předem děkuji za info, hezký den, Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Sildenafil u mě způsobuje mírný otok v obličeji a růžové vidění. Na krevní tlak to u mě nemá žádný vliv.

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci prostaty

Složení

Ichtoxyl, lidově známý pod názvem černá mast, obsahuje léčivou látku ichthammolum 2,7 g ve 30 g masti.

Ichtoxylová mast obsahuje jako hlavní účinnou látku léčebný dehet ichtamol. Ichtamol působí protisvědivě, protizánětlivě, snižuje tvorbu mazu (působí antiseboroicky), má mírný dezinfekční účinek, zvyšuje kožní prokrvení.

Perboritan sodný, oxid vápenatý a síran hlinito-draselný působí mírně dezinfekčně, protisvědivě a mají mírný stahující účinek.

Zdroj: Ichtyolová mast

Poradna

V naší poradně s názvem MÍRNĚ BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU KOJENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

nevím tedy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Každý povlak na jazyku kojence byste měla konzultovat s dětským lékařem. Dnes je povlak mírný, ale za týden se může rozvinout a léčba bude náročnější. Proto neodkládat a jít za doktorem co nejdříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mírně bílý povlak na jazyku kojence

Projevy autismu u dvouletého dítěte

Podezření na autismus je možné získat v případě, že dítě vůbec nereaguje na své jméno, vyjadřuje se především křikem, má opožděný vývoj řeči nebo je jeho řeč zvláštní. K dalším projevům řadíme nedostatečnou reakci na pokyny, dítě může působit dojmem, že neslyší, ale sluch má dobrý, autista nemá oční kontakt, neukazuje na věci, není schopen zamávat na rozloučenou.

Obvykle používá méně než 15 slov. Slova se objevují a zase mizí. Gesta se nerozvíjí, dítě jen výjimečně ukáže na předmět. Obvykle rozezná rodiče od ostatních, ale city projevuje jen omezeně. Je-li požádáno, může dát pusu nebo někoho poplácat, je to však automatické gesto. K ostatním dospělým se chová lhostejně. Může se objevit silný strach. Dává přednost samotě. Má malý zájem o okolí a jeho zkoumání. Neobvykle používá hračky (točení, řazení předmětů).

Zdroj: Autismus – příčiny a projevy

Poradna

V naší poradně s názvem KYRETÁŽ V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Koubova.

20.12 provedena kyretáž týden slabší krvácení po 12 dnech jsem šla do práce byla jsem v pohodě pracují v kuchyni teď opět bolení v podbřišku vystřelující od zad mírný výtok až krvácení poraďte být doma nebo brát prášky na bolest kdy navštívit svého gynekologa je mi 61 let díky za každou radu..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V tomto případě je nejlepší neodkládat návštěvu lékaře. Zajděte za svým gynekologem, protože jen ten může správně vyhodnotit, proč se vám stav takto zhoršil. Tímto způsobem se nejrychleji zbavíte nepříjemných projevů a budete dříve opět fit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyretáž v přechodu

Dělení

Celkový obsah purinů (mg na 100 gramů krmiva) Kategorie

  • > 300  Velmi vysoký
  • 200–300  Vysoký
  • 100 až 200  Mírný
  • 50–100  Nízký
  • < 50  Velmi nízký

Zdroj: Puriny tabulka

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Zrovna Furolin uzivam. Bolest hlavy prisla uz druhy den. Vzala jsem si paralen, sice moc nezabral, ale od tretiho dne jsem bez bolesti.Beru ho uz tyden, ale efekt jen mirny. V kultivaci byl stafylokok, zitra jdu opet na vysetreni.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga.

Dowry den,

pred Furolinem by chtela varovat. Mela jsem ho cca 2 roky zpatky na zanet mechyre a doposud si vzpominam s husi kuzi. Na treti den užívání u mne se objevila nahla a silna bolest v leve noze za kolenem. Nekolik dni nemohla jsem se posadit na bobek, noha otekavala, citila jsem ji pri chuzi a při kazde pozici bez pohybu. Měla jsem pocit, ze mám zanet slachy. Ihned jsem kontaktovala doktorku, ta řekla, ze s Furolinem to nemá nic spolecneho a ze mám vybrat baleni.
Tu nohu jsem dávala dohromady skoro rok, mela rentgen, ultrazvuk, ortopeda. Nic se neprokázalo. Bolest nebyla již taková, ale nohu jsem cítila pořad a byla jakoby nefunkcni. Naposledy jsem měla asi 15 cvičeni u fyzioterapeuta+různé toky, až poté mne se ulevilo.
Tady narazila jsem se na diskuzi, tak píšu svoji negativní zkušenost a si myslím, ze je to nebezpečný lék a nechápu proč doktory ho předepisují , když ma tolik negativních ohlasu.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Jak poznat autismus u miminka

Pro zdravé, správně se vyvíjející dítě je fyziologické, že si samo pro sebe začne broukat a žvatlat do 12. měsíce věku. Gestikulace a natahování ručiček se objevují taktéž do 12. měsíce, většinou ale mnohem dříve. Napodobování druhých osob se většinou objeví do 15. měsíce, užívání prvních slov do 16. měsíce a používání slovních spojení pak do 24. měsíce věku.

Příznaky autismu u kojenců:

  • 2 měsíce: pláč dítěte je obtížné vysvětlit;
  • 6 měsíců: dítě je méně aktivní a méně náročné než jiné děti; menšina dětí je extrémně podrážděná a nevyhledává oční kontakt, nevyžaduje sociální kontakt;
  • 8 měsíců: dítě omezeně a neobvykle žvatlá (piští a kvičí), nenapodobuje zvuky, gesta a výrazy obličeje; těžko se zklidňuje, když je nešťastné; asi třetina dětí je velmi uzavřená a může odmítat aktivně vzájemnou komunikaci; asi jedna třetina přijímá vzájemnou komunikaci, ale podněcuje ji velmi nepatrně; v bdělém stavu mohou převažovat opakující se pohyby tělem;
  • 12 měsíců: mohou se objevovat první slova, ale nebývají používána smysluplně; dítě často a hlasitě pláče, přičemž se dá pláč obtížně vysvětlit; družnost často poklesne, když dítě začne chodit a lézt; nemá problémy s odloučením.

Zdroj: Autismus – příčiny a projevy

Poradna

V naší poradně s názvem MUZ PO OPERACI RAKOVINY PROSTATY MUZE MIT DETI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Val.

Dobry den chci se zeptat muj muj ma rakovinu prostaty je po operaci muze mit deti ja jsem snim.mela pohlavni styk prosim odepiste dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Záleží jak radikální operace prostaty byla. Pokud je prostata odstraněna celá, tak společně s ní byly odstraněny i semenné váčky a je také znemožněn vstup chámovodů do močové trubice, proto nemůže dojít k oplodnění. Pokud je ale zásah na prostatě jen mírný a jsou zachovány vstupy chámovodů a prostata funguje jak má, tak je možné bezproblémové sexuální vyvrcholení i s možným oplodněním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Muz po operaci rakoviny prostaty muze mit deti?

Léčba mírného autismu

  • Ve většině případů jsou děti s lehkým autismem často ve škole na posměch. Ignorování je známkou mírného autismu a může vést k rozvoji závažného autismu.
  • Bohužel neexistuje žádná léčba nebo lék na autismus. Podpora rodiny hraje velmi důležitou roli při zlepšování fyzické a psychické funkce dětí trpících tímto problémem. Děti potřebují obrovské množství psychologické podpory.
  • Poraďte se s psychiatrem nebo psychologem, který vám pomůže pochopit, jak se starat o dítě s autismem. Homeopatické léky mohou být v určitých případech mírného autismu prospěšné. Ústavní medicína připadá v úvahu až u těžkých případů autismu.

Zdroj: Známky a příznaky mírného autismu u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem LEUKOCYTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Němeček.

Při kontrole krevného obrazu mi byly zjištěny tyto hodnoty: Leukocyt 5,6, Erytrocyty 4,8,trombocyty 129.Prosím,jaký je poměr těchto hodnot?Děkuji.. Stanislav Němeček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnoty vyšetření vaší krve ukazují na mírný nedostatek krevních destiček - trombocytů. Spodní mez pro trombocyty v krvi je stanovena na 150 109/l. Vy máte 129. Není to nijak dramatické a mělo by to spravit posílení příjmu vitamínu B9, B12 a vitamínu C. Také se vyvarujte pití alkoholu a užívání aspirinu. Zůstaňte v kontaktu s lékařem, protože je nutné kontrolovat vývoj počtu krevních destiček častějším pravidelným sledováním.
Ostatní hodnoty leukocytů a erytrocytů máte v normě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leukocyty

Spalničky v těhotenství

Pokud se těhotná žena nakazí a onemocní zarděnkami v prvních měsících těhotenství, hrozí až 50% riziko poškození plodu. Dítě v těle matky infikované virem zarděnek může přijít na svět s těžkým postižením sluchu nebo zraku (šedý zákal, poškození sítnice), se srdeční vadou, špatně vyvinutým mozkem a psychomotorickými vadami. Někteří odborníci dávají do souvislosti dětský autismus a zarděnky prodělané těhotnou ženou.

Do 16. týdne těhotenství jsou zarděnky důvodem k umělému ukončení těhotenství (jestliže žena sama spontánně nepotratí, což se při zarděnkách často stává). S přibývajícími měsíci těhotenství riziko poškození plodu sice klesá, ale stále existuje.

Zdroj: Spalničky

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena kotlíková.

Dobrý den,
mám dotaz na možnost užívání přírodního přípravku Sioux / na klouby/ spolu s Warfarinem? děkuji za odpověď. kotlíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přípravek Sioux na klouby od firmy Barny's obsahuje organickou sloučeninu síry MSM, u které je známo, že má mírný antikoagulační účinek. To znamená, že MSM posiluje účinky Warfarinu a může pak docházet ke krvácení. Společné užívání MSM a Warfarinu je možné jen pod dohledem lékaře, který provede test srážlivosti krve (Quickův test) na začátku a na konci léčby s MSM a případně upraví dávkování Warfarinu. Užíváte-li Warfarin a chcete-li k tomu přidat i MSM, musíte se obrátit na svého lékaře a uvědomit ho o tom. Samovolné započetí nebo ukončení léčby s MSM je při Warfarinu nebezpečné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem

Správná teplota pro pěstování Dendrobium

Tato rostlina požaduje po pěstiteli teplé pokojové podmínky, což znamená, že by rozhodně upřednostnila podmínky v teplém skleníku. Teplota v okolí těchto rostlin by měla být vyšší než 20°C ve všech dobách, ale zkušenosti ukazují, že mohou vydržet několik nocí kolem 16°C. Ale pokud možno, je lepší se tomuto vyhnout. Mírný pokles teplot pro ně často stimuluje dobu rozkvětu.

Zdroj: Orchidej Dendrobium

Diskuze

V diskuzi SEKVESTRACE MEZIOBRATLOVÉHO DISKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Šlejtrová.

Při vyšetření pomocí magnetické rezonance mi byl diagnostikován paramediální levostranný výhřez meziobratlového disku L5/S1, ploténka snížená, snížená intenzita signálu, sekvestrace meziobratlového disku, sekvestr zaklíněn ve foraminu S1 s tlakem na kořen S1 vpravo. Nějak z toho nejsem moudrá. Jsem sice objednaná na kontrolu k neurologovi, ale ráda bych dopředu věděla, na čem jsem.
Martina Šlejtrová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Dobrý den,
mám už po čtyřech operacích páteře a nyní mě čeká další.Nevím,jestli jsem udělala dobře když jsem řekla svému operatérovi,že bych chtěla jít až na podzim.MR ukázala stp fúzi L4-S1,mírná malpozice cage v L4/5,mírný posun nově v L3/4 vpravo ,foraminální he di L 3/4 vpravo.Nicméně progreduje ASD v L3/4.Zatím mě občas bolí na jednom místě v kříži.Jinak bolesti jako při prvních čtyřech operacích nemám.V lednu jsem upadla a nevím,jestli se mě tohle stalo od toho.
Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Sekvestrace meziobratlového disku

Formil vlna/Jemný prací gel

Jemné oblečení:

  • jemná péče o vlnu, hedvábí a viskózu;
  • jemně pečuje o vlákna;
  • přípravek vhodný pro 41 praní.

Mírný detergent:

  • pečuje o vlákna a barvy;
  • jemná péče o jemné tkaniny;
  • chrání oblečení před vyblednutím;
  • přípravek vhodný pro 41 praní.

Zdroj: Prací prostředky Formil

Aspergerův syndrom – dědičnost

Rizikové faktory nejsou zcela známy, ale za závažné riziko se považuje výskyt v rodině. Některé výzkumy ukazují, že dědičné rysy jsou nápadně podobné v prvním nebo druhém stupni příbuzných na obou stranách rodiny. Rodinná anamnéza pak zahrnuje výstřední chování jedinců, kteří mají mírné projevy syndromu, nebo byl v rodině přímo diagnostikován Aspergerův syndrom a klasický autismus. Neexistuje žádná formální identifikace přesného přenosu, ale pokud je příčina genetická, existují určité varianty, které mohou být způsobeny chromozomy. S prohlubováním znalosti genetiky se informace upřesňují, takže postupem času může být věda schopna předpovědět četnost opakování Aspergerova syndromu v jednotlivých rodinách. Aspergerovu syndromu ve své podstatě nelze nijak předcházet, jelikož jeho podstata není známa. Uvažuje se o spojitosti s mutacemi na chromozomech číslo 2 a 7, což lze do budoucna využít v prenatální diagnostice.

Zdroj: Aspergerův syndrom

Vepřová krkovice na pivu

Ingredience

  • 800 g vepřové krkovice;
  • 1 lžíce hořčice;
  • 120 ml piva;
  • alobal na pečení.

Kořenící směs

  • 100 g soli;
  • 2 lžičky červené papriky;
  • 2 lžičky sušené cibule;
  • 2 lžičky sušeného česneku;
  • 1 lžíce čerstvě mletého pepře.

Postup

Vepřovou krkovici potřete hořčicí a obalte v kořenící směsi. Maso položte na gril nad přímé žároviště se středním ohněm a opečte z každé strany 3 minuty. Poté maso zabalte do alobalu, a než alobal uzavřete, přilijte k masu pivo. Balíček s masem vraťte na gril a dejte nad nepřímé žároviště na mírný oheň a při 150 °C ho grilujte pod poklopem dvě a půl hodiny. Poté maso vybalte z alobalu, nechte chvíli odpočinout, nakrájejte na plátky a podávejte s pikantním kapustovým salátem s praženými arašídy.

Zdroj: Grilovaná krkovice podle Pohlreicha

Příznaky nedostatku chlóru

Nedostatek chlóru způsobuje svalové křeče, závratě, problémy s krevním oběhem. Obvykle však k nedostatku nedochází, neboť jeho dostatečné množství je přijímáno prostřednictvím slaných jídel. Je tedy spíše nutné dbát na to, aby nedocházelo k nadměrnému příjmu soli, což bývá příčinou vysokého krevního tlaku. Dočasný nedostatek chloridu způsobuje těžké pocení (například při sportu). Mírný nedostatek může způsobit svalovou slabost nebo křeče, ale ke kompenzaci tohoto problému obvykle postačí sklenice minerální vody nebo malé množství soli. Závažné nedostatky jsou primárně způsobeny extrémní podvýživou a přetrvávajícím průjmem nebo zvracením. Takový stav může mít za následek svalové křeče, závratě, problémy s krevním oběhem, zhroucení a zhoršenou tvorbou žaludeční kyseliny. V těchto případech je nutná konzultace s lékařem, který následně předepíše odpovídající lék.

Zdroj: Minerál chlór

Panna cotta s čokoládovou brusinkovou omáčkou

Panna cotta je italsky pro vařenou smetanu a často se podává o svátcích. Je to tradice i v jiných středomořských zemích. Muškátový oříšek dodává tomuto receptu hřejivý, sváteční pocit.

Ingredience

  • 2 lžíce teplé vody;
  • 1 1/2 lžičky neochucené želatiny;
  • 1 šálek 2% mléka;
  • 2 lžíce cukru;
  • 1 lžička citronové kůry;
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu;
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku;
  • 2 hrnky nízkotučného podmáslí;
  • 2 lžíce stévie;
  • 1/2 hrnku slazených sušených brusinek;
  • 2 hrnky vody;
  • 28 g hořké čokolády.

Postup

Vložte 2 lžíce teplé vody do malé misky a posypte želatinou. Dejte stranou.

Mléko, cukr, med, citronovou kůru, vanilkový extrakt a muškátový oříšek dejte do teflonové pánve na střední teplotu. Přiveďte k varu a snižte na mírný plamen a vařte asi 2 minuty. Sundejte z plotny a nechte vychladnout.

Během chlazení vmíchejte želatinu, dokud se dobře nesmíchá.

Když je mléčná směs vlažná, přidejte podmáslí a stévii a prošlehejte.

Vyložte 6 malých ramekinů plastovým obalem. Mléčnou směs rozdělte mezi 6 vyložených ramek. Zakryjte a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny.

Zatímco mléčná směs chladne, vložte brusinky do teflonové pánve s vodou. Směs přiveďte k varu a snižte plamen na mírný var. Vařte asi hodinu, dokud nezbude jen asi 1/4 hrnku tekutiny.

Sundejte z plotny a nechte vychladnout. Asi po 10 minutách přidejte čokoládu pouhým položením tyčinky do pánve na brusinkovou směs. Po dalších 10 minutách by čokoláda měla změknout a můžete ji vmíchat do brusinkové směsi.

Panna cottu podávejte tak, že na ramekin položíte talíř. Otočte talíř a dezert vyskočí z ramekinu. Jemně odlepte plastový obal a nalijte dvě lžíce omáčky.

Zdroj: Warfarin a sladkosti

Příčina nedostatku draslíku

Úpravou čerstvých potravin se obsah draslíku snižuje. Průměrná strava obsahuje dostatek draslíku, proto je potřeba doplnění draslíku v potravinových doplňcích jen ojedinělá. Mírný nedostatek draslíku může nastat při nadměrném pití černé kávy nebo alkoholu. Jeho nedostatek se může vyskytovat i u diabetiků. Zde je možné po konzultaci s lékařem užívat doplněk stravy s draslíkem. Závažnější nedostatek draslíku může rovněž vyvolat léčba některými léky, jako jsou diuretika nebo kortikosteroidy. Při jejich užívání bychom se měli řídit především radami ošetřujícího lékaře, je třeba pamatovat na to, že sami nesmíme měnit dávkování předepsaných léků bez jeho vědomí. Lékaři sami často předepisují, pokud to uznají za nutné, léky obsahující draslík. Nedostatek draslíku může nastat také při dlouhodobém užívání projímadel nebo u některých nemocí ledvin. Hladinu draslíku mohou v organismu snižovat i průjmy, zvracení nebo zvýšené pocení. Správná hladina draslíku v krvi je velmi důležitá.

Zdroj: Nedostatek draslíku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP