Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

MLADÉ VĚTVIČKY SMRKU


RECEPT NA SMRKOVOU MAST ZASTUDENA

Ingredience:

  • 200 ml kokosového oleje
  • 40 smrkových pupenů
  • 20 mladých větviček smrku (5 cm dlouhé)
  • 50 ml pryskyřice

Postup přípravy:

Ingredience jsou stejné jako u předchozího receptu. Jen se nejprve kokosový olej ohřeje na teplotu vyšší než je dvacet pět stupňů Celsia, tím se přivede do tekutého stavu. Pryskyřici pak do kokosového oleje co nejjemněji rozdrobíme. Poté si větvičky smrku nakrájíme a pupeny rozpůlíme. Větvičky a pupeny pak vložíme do velké sklenice a vše zalijeme olejem. Mast se nechá stát 14 dní někde v teple. Nesmí se na ni ale zapomenout, je třeba ji totiž každý den řádně protřepat. Pokud by se stalo, že kokosový olej zatuhne, stačí nádobu ohřát ve vodní lázni, tak aby se nevařilo, ale jen ohřála, kokosový olej v ní by se měl znovu rozpustit. Po čtrnácti dnech je smrková mast hotová, jen je potřeba přecedit a rozlít do připravených skleniček, nebo mističek.

Zdroj: článek Smrková mast na plíseň nehtů

Příběh

Ve svém příspěvku SMRKOVÉ VÝHONKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendy.

jaké další recepty jsou na využití smrkových výhonků

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pekárková.

Je možné sbírat i větvičky ze stříbrného smrku?

Zdroj: příběh Smrkové výhonky

RECEPT SE SMRKOVÝMI PUPENY

Ingredience:

  • 200 ml kokosového oleje
  • 40 smrkových pupenů
  • 20 mladých větviček smrku (5 cm dlouhé)
  • 50 ml pryskyřice

Postup přípravy:

Nejprve si větvičky smrku nasekáme a smrkové pupeny rozpůlíme. Všechny suroviny se pak vloží do hrnce a pomalu se na mírném ohni ohřívají tak dlouho, dokud se pryskyřice zcela nerozpustí. Poté se vše důkladně zamíchá a hrnec se na dvacet minut odstaví. Mezitím si připravíme čisté a vyvařené sklenice, do nichž pak mast přelijeme, zavíčkujeme a uskladníme.

Zdroj: článek Smrková mast na plíseň nehtů

Příběh

Ve svém příspěvku SMRKOVÉ VYHONKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, zda nevadí když na med ze smrku vaříme nejen mladé výhonky, ale i jehličí, a musí se to jehličí a výhonky oddělit z toho stonku, nebo nevadí když se to vaří i s ním?
Moc děkuji za odpověď. Jana R.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobrý den, jen celé nové výhonky ze smrku, to jsou ty světle zelené, jdou krásně odštípnout. Z tmavého jehličí - větví se to nedělá.

Zdroj: příběh Smrkové vyhonky

Smrková mast

Už celá staletí zná lidstvo lékařské účinky masti vyrobené z pryskyřice smrku. Vědělo se o jejích léčivých účincích při problémech s vyrážkami, plísněmi, bolestmi kloubů a při hojení nejrůznějších drobných ranek. Středověcí lékaři, babi kořenářky a všichni další, kteří léčitelství alespoň trochu rozuměli, ji ale užívali i při léčbě uštknutí zmije. A někteří se jí dokonce snažili vrátit slabomyslným rozum.

Použití pryskyřice

Léčivé účinky pryskyřice (z různých druhů stromů, nejen ze smrku) i kůry stromů jsou známé již dlouhá staletí. Indiánské národy kůru stromů používaly při léčbě ran, vředů, řezů, kožní vyrážky, modřin a dalších zranění. Pryskyřici pak užívali na léčbu zánětů a abscesů.

Mýdla z různých pryskyřic se používaly i při odstraňování nečistot a dezinfikování ran.

Smrková mast se dá v dnešní době snadno získat dvěma způsoby. Buď se dá koupit, anebo se dá i vyrobit.

Jak smrková mast působí na nehty

Smrková mast vrací nehtům zdravější vzhled. Je třeba ji ale nanášet často.

Zdroj: článek Smrková mast na plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Coufalova.

Dobrý den otče. Prosím,jsou teď ještě kopřivy pořád dostatečně obohacující? Prosím o objasnění délky louhování při sušených a čerstvych. Děkuji Vam

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kopřivový čaj, užívaný jako lidový lék po tisíce let, nyní zaznamenává opětovnou popularitu díky vysokému obsahu živin a schopnosti bojovat proti zánětům.
Pití kopřivového čaje má několik výhod. Mezi jeho tradiční použití patří léčba senné rýmy a sezónních alergií, zvládání zánětů a bolestí kloubů a ochrana proti infekcím močových cest.
Čaj ze sušených kopřiv vs. Čaj z čerstvé kopřivy: Co potřebujete vědět?
Ať už si na výrobu čaje zvolíte sušenou nebo čerstvou kopřivu, obě formy nabízejí zdravotní výhody. Sušený kopřivový čaj je užitečný, protože ho můžete skladovat a používat po celý rok.
Čaj z čerstvé kopřivy na druhé straně nabízí trochu jinou chuť a může mít vyšší hladiny určitých živin. Vše záleží na osobních preferencích.
Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi sušenou kopřivou a čerstvou kopřivou a kterou nejlépe použít na přípravu kopřivového čaje. Obě varianty mají své vlastní vlastnosti:

Sušená kopřiva : Sušené listy kopřivy mají hlubokou, výraznou chuť. Proces sušení koncentruje přírodní chutě kopřivy, výsledkem je bohatší a plnější čaj. Sušené listy lze přidat přímo do horké vody a jsou k dispozici po celý rok.

Čerstvá kopřiva : Čerstvé listy kopřivy poskytují jasnou, živou chuť, která je často vnímána jako jemnější a „zelenější“ než koncentrovanější, robustnější chuť sušených listů.

Kopřivu je nejlepší sklízet na jaře, kdy jsou listy ještě mladé a měkké. V pozdějším létě se vyplatí vzrostlé zdřevnatělé rostliny posekat a z sklidit nově rašící mladé výhonky v příštích týdnech.

Vaření kopřivového čaje je jednoduchý proces. Ať už použijete kopřivy čerstvé nebo sušené, nejdůležitější je dopřát čaji dostatek času na louhování, abyste do šálku dostali všechny výhody kopřivy. Postupujte podle těchto jednoduchých kroků a uvařte si dokonalý šálek kopřivového čaje a užívejte si zdravotních výhod, které kopřiva nabízí.

Přiveďte vodu k varu. Ujistěte se, že používáte kvalitní vodu, nejlépe filtrovanou.
Vezměte lžičku sušeného kopřivového čaje a přidejte ji do konvičky nebo hrnku. Můžete také použít sítko na čaj, pokud nechcete mít v čaji volné lístky.
Lístky v konvici nebo hrnku opatrně zalijte vroucí vodou. Celé to nechte asi 5 minut louhovat, aby se plně uvolnila chuť a léčivé vlastnosti kopřivy.
Pomocí čajového sítka odstraňte z čaje lístky kopřivy.
Nalijte kopřivový čaj do svého oblíbeného šálku a vychutnejte si uklidňující vůně a chutě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kopřivový čaj

Sirup ze smrkových výhonků

Mladé smrkové výhonky se sbírají v době, kdy smrky kvetou, obvykle tedy v první půlce května. Dejte si ovšem pozor na sběr ve volné přírodě, protože to lesníci neradi vidí a může hrozit i pokuta. Nejlepší je se proto předem domluvit, zkonzultovat místo sběru a strom využít jen částečně. Otrhané mladé výhonky se následně povaří ve vodě, nechají zchladnout a scedí. Odvar se svaří s cukrem do požadované konzistence.

Účinky

Mladé smrkové výhonky jsou bohatstvím, ve kterém se ukrývá tajná léčivá síla. Pokud vás trápí kašel, bolavé průdušky, bolest končetin, svalů, či máte revma nebo zánět šlach, pomůže vám sirup ze smrkového jehličí. Smrkový sirup můžete užívat jak preventivně, tak i ve chvílích, kdy vás tyto neduhy trápí.

Recept za studena I

Ingredience: mladé smrkové výhonky, cukr krupice, větší zavařovací sklenice

Postup: Pomocí nůžek ostříháme nebo rukou natrháme mladé smrkové výhonky, jejichž jehličky ještě nejsou pichlavé a mají dokonale šťavnatou zelenou barvu. Jejich délka by neměla být více než 5 cm. Výhonky omyjeme studenou vodou a necháme oschnout. Poté vezmeme větší čistou zavařovací sklenici a začneme pěchovat první vrstvu (zhruba 5 cm) mladého smrkového jehličí, kterou následně zasypeme cca 1 cm silnou vrstvou cukru a opět na ni položíme vrstvu mladého jehličí. Opakujeme až do chvíle, dokud se sklenice nezaplní. Tu pak přetáhneme celofánem (ze zkušenosti se nedoporučuje uzavírat například mikroténovým sáčkem, víčkem či potravinářskou fólií), který upevníme gumičkou a postavíme na slunný okenní parapet. Během 3 týdnů se ve sklenici tvoří léčivá hustá šťáva. Tu slijeme přes čisté plátýnko do skleniček, pevně zavíčkujeme a uložíme na studené temné místo, nejlépe do ledničky. Nyní máme připravenou léčivou medicínu, kterou můžeme využít například i v kuchyni.

TIP: Doporučuje se přidat sirup do těsta na nekynuté lívanečky místo cukru. Smrkový sirup jim dodá výtečnou chuť a neodolatelnou vůni.

Recept II

Ingredience: 1 kg smrkových výhonků, 1 kg krystalového cukru, 2 litry vody

Postup: Výhonky opláchneme, zalijeme vodou a pod pokličkou skoro půlhodiny vaříme. Přes noc necháme stát a macerovat. Druhý den odvar scedíme, výhonky ještě vymačkáme. Do odvaru přidáme 1 kg cukru a bez pokličky vaříme za častého míchání do požadovaného zhoustnutí. Barva tmavne do finální tmavě zelené. Horký sirup nalijeme do vypařených

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Sirup z jehličí

Příběh

Ve svém příspěvku STŘÍBRNÝ SMRK VÝROBA SIRUPU Z VÝHONKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Boža Něm..

DOTAZ. - JE MOŽNÉ UDĚLAT SIRUP I ZE STŘÍBRNÉHO SMRKU, KTERÝ MÁM DOMA NA ZAHRADĚ. Prosím , máte někdo zkušenost. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Swemo.

Je to mozne. Ale moc dobte to nie je. Rozdiel ako medzi lesnymi jahodami a domacimi. Aj o uconnych latkach obsiahnutych v striebornom smreku by som pochyboval. Urcite bude aj nizsi obsah silic.

Zdroj: příběh Stříbrný smrk výroba sirupu z výhonků

Nejlepší čas

Jak poznat ty správné výhonky, jak a kdy je sbírat, to vše je velmi důležité. Všeobecně se doporučuje smrkové výhonky sbírat do 15. května. Správná chvíle na sběr se však v různých částech naší republiky liší podle intenzity slunečního svitu a výšky teploty, nikoliv smrků. Stříhejte vždy jen mladé výhonky, které mají jehličky ještě jemné a nepichlavé. Jejich barva je dokonale „šťavnatě“ zelená. Případné nečistoty ze smrkových výhonků vytřeste a poté jen propláchněte studenou vodou. Je možné si větve den předen pro jistotu osprchovat ještě přímo na stromě a druhý den je s klidem nastříhat a už nečistit. To jde ovšem jen v tom případě, že máte mladé smrčiny na své zahradě, eventuálně na té sousední, a to ještě po domluvě.

Zdroj: článek Smrkové výhonky

Příběh

Ve svém příspěvku SMRKOVÉ VÝHONKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendy.

jaké další recepty jsou na využití smrkových výhonků

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stachiv.

Dobrý den při výrobě sirupu se mi po 2 tydnechi ve vrchní vrstvě která nebyla natocena ke slunci objevila nějaká bílá hmota(nebyla tam zanesena, sklenice byly vytvářené , výhonky z hor, sklenic bylo víc a bylo to ve všech) nejsem si jist zda to nebyla plisen. Sirup jsem slil necedeny přes plátno je jemně zelené zakalený po odstáti se na hladině objeví pěna....je sirup k požívání nebo na vylití? Děkuji předem za radu

Zdroj: příběh Smrkové výhonky

Zdravé recepty s kopřivou

Sirup z kopřiv I

Ingredience: 60 ks kopřiv, 4 citrony (oloupané), 30 g kyseliny citronové, 2 l převařené vody

Postup: Všechny suroviny necháme 24 hodin luhovat v chladu, přecedíme, přidáme 2 kg cukru a rozmícháme. Protože v sirupu není žádný konzervant, uchováváme ho v chladničce.

Doporučení: Kopřivy je vhodné sbírat jen do května, potom už mají hodně dusičnanů. Nedělejte si tedy sirup po celý rok.

Sirup z kopřiv II

Ingredience na 1 l vody: 130 vršků mladých kopřiv nebo kopřiv do výšky 30 cm, 2 citrony, 1,2 kg cukru, 20 g kyseliny citronové

Postup: Kopřivy po sběru opláchněte ve studené vodě, krátce promixujte v mixéru s litrem vody. Poté dejte do hrnce a nechte 24 až 36 hodin luhovat. Do jiného hrnce přidejte citrony nakrájené na kolečka s kyselinou citronovou a trochou vody. Je dobré je ještě 15 minut vařit, aby citrony pustily chuť. Necháme luhovat nebo povaříme a pak přidáme ke kopřivám a na sporák. Přisypte cukr a míchejte do zhoustnutí, nemusí to být až tak husté, ale takto připravený sirup má skvělou chuť. Kopřivový sirup je osvěžující, čisticí a odvodňující.

Pomazánka s kopřivami

Ingredience: 1 pomazánkové máslo, 2 vejce, černý pepř, 2 velké hrsti mladých kopřiv, případně sůl

Postup: Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a najemno nastrouháme. Lístky kopřivy dáme do studené vody, umyjeme je a hodíme do vařící vody, necháme pouze přejít varem. Poté scedíme a posekáme nadrobno. Do pomazánkového másla, případně tvarohu, vmícháme vejce, kopřivu, ochutíme solí a pepřem. Pomazánku podáváme s pečivem.

Omelety s kopřivami

Ingredience: 50 g strouhaného čedaru, 4 vejce, 4 lžíce mléka, 1 jarní zelená cibulka, 1 lžíce olivového oleje, mladé kopřivové listy, sůl, mletý černý pepř

Postup: Z tohoto množství surovin připravíme dvě omelety. Vejce nejprve rozšleháme v misce se solí, pepřem a mlékem. Pak přidáme nadrobno nasekané mladé kopřivy, najemno nakrájenou zelenou cibulku a polovinu čedaru. Vše dobře promícháme. Na pánvi rozpálíme olej a pak na něj vlijeme polovinu směsi. Teplotu zmírníme a zvolna omeletu osmažíme. Před koncem smažení povrch omelety posypeme polovinou zbylého sýra a necháme dojít. Stejně tak připravíme i druhou omeletu. K hotové omeletě s kopřivami se hodí čerstvé zeleninové saláty nebo pečivo.

Kopřivová polévka

Ingredience: 1 l zeleninového vývaru, 350&nbs

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Nežádoucí účinky kopřivy dvoudomé

Příběh

Ve svém příspěvku PLÍSEŇ NEHTU U PALCE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana z Brna.

Ahoj, vyrábím domácí mast ze smrku, která je na plíseň na nehtech velmi účinná. Mimo jiné bezvadně funguje na bolavé klouby, bolesti hlavy, ucpaný noc či uvolnění hlenů při nachlazení. Pokud máš zájem, ozvi se mi na E-mail: ivana.uhrova@seznam.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katarina Anischova.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat,jestli ještě mate uvedenou masticku ze smrku? Mám na protikuřácká asi plíseň nehtů na noze. Místa a je černá,místa a zelená. Myslíte,ze by to pomohlo? Dekuji za odpověď. Anischova

Zdroj: příběh Plíseň nehtu u palce nohy

Sirup ze smrku

Ingredience: mladé smrkové výhonky do délky 5 cm, třtinový cukr, citrony

Postup: Výhonky dobře umyjeme, necháme okapat. Plníme velkou 5litrovou láhev tak, že vložíme vrstvu výhonků asi 5 cm vysokou, prosypeme třtinovým cukrem, položíme 2 kolečka citronu a opakujeme, dokud není láhev plná. Jemně přitlačíme. Láhev převážeme celofánem a postavíme na okno na slunné místo. Necháme stát 2–3 týdny. Začne se tvořit hustá šťáva, kterou pak přes plátýnko přecedíme, slijeme do láhví a uložíme na chladné místo. Užíváme jako prevenci i léčbu kašle 1 lžíci každé ráno nebo k ochucení čaje či nápoje. Sirup má velmi příjemnou chuť a ocení jej i děti.

Zdroj: článek Smrkové výhonky

Mladé výhonky jehličnanů

Lidové léčitelství zná velmi dobře zdravotní účinky mladých větviček, šišek a pryskyřice. Všechny obsahují terpentýnovou silici, která rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů, stejně jako záněty šlachové pochvy. Použitím pryskyřice na kůži se podporuje prokrvení. Mladé smrkové výhonky obsahují velké množství vitamínu C, který odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu.

Mladé smrkové výhonky a šišky se sbírají v dubnu až květnu. Čaj ze smrkového jehličí léčí záněty dásní. Smrkové větvičky a šišky se užívají i při léčebných koupelích, přičemž pomáhají při katarech dýchacích cest, bolestech kloubů a končetin, poruchách prokrvení, nervozitě, nespavosti a celkové vyčerpanosti.

Uhlí ze smrkového dřeva údajně pohlcuje jedy ve střevech a má dezinfekční účinky. V aromaterapii má pak široké využití silice ze smrkového jehličí. Aplikuje se formou inhalací, koupelí a masáží. Při revmatismu, vyčerpanosti a onemocněních dýchacích cest lze tento siličný olej užívat rovněž vnitřně, ale výhradně ředěný, například medem, smetanou, vlažným čajem nebo vodou. Předávkování siličným olejem ze smrkového jehličí může vyvolat alergickou reakci, bolesti hlavy, zvracení, a dokonce závažné poškození centrální nervové soustavy.

Zdroj: článek Likér ze smrkových výhonků

Srovnání habru, hlohu a dřínu

Habr je známý svým tvrdým dřevem. Už na jeho větvičce, která je tenká a jemná, lze vidět, že při ohýbání klade nečekaný odpor a na lomu má dřevo nápadně „husté“. Kmen mladých stromů často vypadá jako ulitý z černého železa. Pupeny habru jsou drobné, štíhlé a rostou střídavě. Mají červenavě hnědou barvu, zatímco větvičky jsou tmavší, skoro černé. Nápadné je na pupenech také to, že působí ojíněným a jakoby vysušeným dojmem, jako kdyby měly na povrchu tenké suché šupinky.

Hloh na sebe upozorní neprostupností svého větvoví. Některé krátké výhonky jsou špičaté jako trny a rostou na větvičkách kolmo. Pupeny jsou hodně odkloněné od větviček a jsou velmi drobné. Vypadá to, že z tak malých pupenů vyrostou drobné listy a že i květy budou spíše malé, ale nakonec obojí roste na větvičkách nápadně a hustě. Výhonky jsou většinou krátké, rostou střídavě jeden vedle druhého, nerozkládají se však do plochy a míří na všechny strany. Plodů zůstává na hlohu i v zimě poměrně dost a větvičky bývají doslova obalené zbylými stopkami.

U dřínu jsou mladé větvičky zelené a hranaté. Po stranách mívají světle fialovou barvu. Vstřícné pupeny jsou nápadné tím, že ty listové (drobné, špičaté, chlupaté) se hodně odlišují od květních, které jsou větší, stopkaté a mají kulovitý tvar. Někdy najdeme zbytky plodů, což jsou podlouhlé červené peckovičky. Podobají se bobulím dřišťálu, ale jsou větší. Dřín je většinou keř, ale může to být i strom s nízko nasazenou korunou.

Zdroj: článek Hloh obecný

Příběh

Ve svém příspěvku RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřka.

Našla jsem k tomu tohle:
Sušené plody
Rakytník lze sušit včetně semen, nejlépe na elektrických sušičkách. Usušené plody je vhodné rozemlít, nejlépe na tříštivém kávovém mlýnku. Drť se pak používá v množství půl až jedna lžička denně. Při sušení se nic nenamáčí. S cukrem se pracuje v jiném receptu, a to rakytník třený s cukrem. Zde se použijí čisté bobule rakytníku, které se smíchají v poměru 1 : 1 s cukrem, částečně se pomačkají, ale jen tak aby většina bobulí zůstala celá. Vzniklá směs se dá do sklenic. Před zavřením se vrch ještě zasype cukrem a sklenice se pevně uzavře. Na chladném místě tak vydrží až do příštího roku, pouze postupem času trochu ztratí na chuti.
Při vaření v cukerném nálevu by se ztratila většina vitamínů a promáčené plody by se dlouho sušily.
Přidávám ještě jeden typ, jak očesat plody rakytníku, aniž byste se poranili o ostny. Ostříhejte větvičky rakytníku a i s plody je dejte zmrznout do mrazáku. Zmrzlé větvičky pak opatrně vyndejte a potřesením oklepejte všechny plody. Zmrzlé plody rakytníku opadávají lehce samy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarča.

Dobrý den, mám rakytník třetím rokem a mám obavu větvičky s plody ostříhat a dát do mrazáku, že by na keříku zůstal pouze prostřední (hlavní) kmen. Nevím jak by další rok obrostl. Máte zkušenosti?
Děkuji za odpověď.
Jarča

Zdroj: příběh Rakytník řešetlákový

Léčivé účinky smrku ztepilého

Smrk ztepilý je v našich krajích stromem s tradiční symbolikou; je nejen symbolem Vánoc, ale dříve byl i „ochráncem“ před zlými duchy, čarodějnicemi a prostředkem k očištění od negativní energie. Všichni také známe smrkové májky, vyrobené z vysokého otesaného kmene a ozdobené pentlemi. Samozřejmě nelze opomenout hospodářský význam smrkového dřeva, které je u nás jedním z nejdůležitějších surovin dřevařského a nábytkářského průmyslu.

Léčivé vlastnosti tohoto stromu byly pro naše předky přinejmenším stejně významné, jako jeho rituální použití. Smrková pryskyřice byla lékem mnohého využití, byla lehce dostupná pro každého a sloužila k léčbě vnitřních i vnějších potíží.

Zdroj: článek Léčivé smrkové výhonky

Příběh

Ve svém příspěvku RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Pro paní Jarču.

Stříhat větvičky rakytníku je dobré až u starších keřů s větším obrostem větviček, takže u 5 až 6 let starých, a to z toho důvodu, že je doporučováno ostříhat asi 1/3 větviček keře, aby dál dobře rostl. Já ty naše keře takto stříhám 3 roky a poznatek je takový: další rok po ostříhání je menší sklizeň, ale keř vyžene nové větvičky ve větším množství, které téměř nemají trny, keř krásně zahoustne a další rok nevíte co s tím množstvím plodů dělat. A nebojte se řezu (stříhání) i do staršího dřeva pro odstranění nevhodných nebo málo plodících větví. Vždy tímto zásahem podpoříte růst keře a můžete si tak také keř tvarovat ke své představě. Já osobně keře nepouštím moc do výšky, aby se daly dobře sklízet. Hodně ale záleží na stanovišti, tedy sluníčku, a taky (ale už méně) na půdě - neměla by být hodně zamokřená a jílovitá.

Takže Vám přeji hodně radosti a užitku z pěstování rakytníku řešetlákového.
S pozdravem Jarda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

není problém počkat ař přemrzne a potom jde lehce sklízet

Zdroj: příběh Rakytník řešetlákový

Babské rady

Rada č. 1

Připravíme si směs z 2 dl koprového semínka, 2 lžic mletého kozlíku lékařského a 4 dl medu. Směs dáme do dvoulitrové termosky a dolijeme vroucí vodou. Necháme 24 hodin louhovat. Pije se 1 lžíce půl hodiny před každým jídlem až do vyčerpání celé dávky. I zde je dobré dodržovat zásadu lehké stravy, spojenou s důkladnou očistou střev.

Rada č. 2

Ze sušených léčivých rostlin, jako je heřmánek, třezalka, suchokvět a březové pupeny, odsypeme vždy 100 g do třílitrové sklenice, promícháme a pevně uzavřeme. 1/2 litru vody přivedeme k varu, přidáme 1 lžíci směsi, necháme 30 minut odstát a přecedíme přes husté plátno. Do 250 g nálevu přidáme lžičku medu a vypijeme před uložením k spánku. Druhou půlku ráno ohřejeme a vypijeme s medem. Celou proceduru opakujeme po 5 letech.

Rada č. 3

K očistě cév a ledvin je i tento levný recept: Rozemeleme 3 lžíce plodu šípku, 5 lžic rozmělněného chvojí borovice nebo smrku a 2 lžíce slupek z cibule. To vše se zalije čtyřmi sklenicemi vroucí vody (8 dl), 10 minut povaří a půl hodiny nechá louhovat. Nakonec se odvar scedí přes gázu a užívá se 3x denně před jídlem a na noc jedna sklenice po dobu tří dnů.

Rada č. 4

Na jaře můžeme použít květy kaštanů. Tři květy zalijeme 1 l vroucí vody a necháme 20 minut ustát. Pijeme během dne po třech doušcích po dobu 2 až 3 týdnů. Na podzim použijeme nadrobno nakrájené slupky z plodů kaštanu – 2 lžíce na 1 litr vroucí vody. Tento odvar pijeme stejně jako odvar z květů po dobu 2–3 týdnů.

Zdroj: článek Čištění cévního systému

Poradna

V naší poradně s názvem ALTERNATIVA ANTIKOAGULACE A JAK PROTI MYOMATÓZNÍ DĚLOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den,
zajímala by mě přírodní možnost náhrady warfarinu na tzv ředění krve
a jestli lze doporučit nějaký alternativní postup mladé ženě s nálezem myomatosní dělohy?
Dík za odpověď
T.kilian

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přírodní antikoagulanty jsou česnek, zázvor, ginkgo biloba, rybí olej, vitamin E a jídášovo ucho. Žádná studie ale zatím nepotvrdila srovnatelné účinky těchto potravin s warfarinem. Warfarin je bezpečný lék a dokáže v mnoha případech zachránit život. Proto doporučuji u warfarinu zůstat a případně jen snížit jeho dávkování a doplnit to výše zmíněnými potravinami. Při každém takovém experimentování je třeba konzultace s lékařem, který předepisuje warfarin. Nejlepší je udělat krevní rozbor na srážlivost a podle toho upravit podíl přírodních antikoagulantů a warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Alternativa antikoagulace a jak proti myomatózní děloze

Likér ze smrkových výhonků

K výrobě likéru se využívají výhonky smrku ztepilého a kromě 2 hrstí těchto mladých výhonků potřebujeme tyto ingredience: 8 kuliček jalovce, 1/2 lžičky puškvorce, 500 ml alkoholu (80% konzumní líh), 5 lžic medu, 500 g cukru. Likér se připraví tak, že do nádoby dáme výhonky, jalovec, puškvorec a vše zalijeme alkoholem. Takto připravené necháme 2 měsíce louhovat. Poté se přecedí a přidá 500 g cukru rozpuštěného v 750 ml vody a přidá se ještě 5 lžic medu. Vše se důkladně promíchá, slije se do lahví a může se podávat nebo uskladnit.

Zdroj: článek Likér ze smrkových výhonků

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA DO MLÉKA - ZDRAVÁ NÁHRADA ACTIMELU ZA CENU MLÉKA- KVALITNÍ HOUBIČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Nabízím Tibetskou houbu na OČISTU těla/ celoročně/ - léčebný kefír s probiotickými látkami nahradí ACTIMEL za cenu mléka, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka, mohou užívat osoby citlivé na laktózu, zašlu na dobírku mladé houbičky, dobře zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, nebo v Č.B. bez pošt. osobně, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar Procházková.

Mám dotaz. Mám doma houbičky, dělám denně kefír pro manžela a zajímalo by mne, zda mohu kefír t=ž užívat, když mám prokázanou intoleranci laktozy. Bojím se, abych si tím nějak neublížila.

Zdroj: příběh Tibetská houba do mléka - ZDRAVÁ náhrada ACTIMELU za cenu mléka- KVALITNÍ houbičky

Tatarka z jehličí

Recept na 1 hrnek tatarské omáčky.

Tato tatarská omáčka je skvělá pomazánka na sendviče se slaninou salátem a rajčaty, taky jako dip na grilované (nebo dušené) artyčoky nebo krevety, dále je dobrá do bramborovém salátu nebo v jakémkoli receptu, kde je potřeba ochucená majonéza.

Ingredience

  • 1 hrnek majonézy
  • 1/4 hrnku mletých výhonků ze smrku
  • 2 lžičky citronové šťávy

Postup

Důkladně promíchejte všechny ingredience. Před podáváním nechte směs uležet nejméně 1 hodinu.

Použití

Grilované artyčoky se smrkovou majonézou

Důkladně omyjte artyčoky ve slané vodě, nakrájejte je na polovinu nebo čtvrtinu, vyčistěte z nich dřeň, potřete solí a olivovým olejem a grilujte na středně silném ohni. Podávejte přelité se smrkovou majonézou.

Krevety se smrkovou majonézou

Použijte nejlépe krevety s postranním pruhem, to jsou druhy krevet ze studených vod, které zůstanou po vaření vláčné a jemné. Přiveďte k varu velký hrnec slané vody, vyhoďte do něj krevety, vypněte teplo a nechte krevety ve vodě asi 2 až 3 minuty. Podávejte přelité se smrkovou majonézou.

Sendvič se smrkovou majonézou

Plátky slaniny nakrájejte na polovinu a smažte, dokud nejsou křupavé, ale ne příliš hnědé. Natřete smrkovou majonézu na toastový chléb, poklaďte s plátky rajčete, křupavou slaninou a křupavým salátem. Přiklopte s dalším plátkem chutného toustového chleba namazaného smrkovou majonézou.

Zdroj: článek Recepty na smrkové výhonky

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA PRODEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Nabízím Tibetskou houbu na OČISTU těla/ celoročně/ - léčebný kefír s probiotickými látkami nahradí ACTIMEL za cenu mléka, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním kvalitní houby a to je DŮLEŽITÉ!!!
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabriela houdková.

Dobrý den,
mohu požádat o zaslání tohoto malého zázraku.
Moc děkuji Houdková Gabriela, revoluční 689/11, Teplice 415 01

Zdroj: příběh Tibetská kefírová houba prodej

Smrkové výhonky

  • Mladé smrkové výhonky obsahují velké množství vitamínu C, jenž odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu. Mladé smrkové výhonky a šišky sbíráme v dubnu až květnu.
  • Čaj ze smrkového jehličí léčí záněty dásní.
  • Smrkové větvičky a šišky se užívají také při léčebných koupelích – pomáhají při katarech dýchacích cest, bolestech kloubů a končetin, poruchách prokrvení, nervozitě, nespavosti a celkové vyčerpanosti.
  • Uhlí ze smrkového dřeva pohlcuje jedy ve střevech a má dezinfekční účinky.

Zdroj: článek Léčivé smrkové výhonky

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA PRODEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Nabízím Tibetskou houbu na OČISTU těla/ celoročně/ - léčebný kefír s probiotickými látkami nahradí ACTIMEL za cenu mléka, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním kvalitní houby a to je DŮLEŽITÉ!!!
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra Bártová.

Dobrý den,
Mám zájem o tibetskou houbu.
Děkuji Bártová

Zdroj: příběh Tibetská kefírová houba prodej

Léčivé účinky

V lidovém léčitelství je velmi dobře známa léčivá síla mladých větviček, pryskyřice a šišek, které obsahují terpentýnovou silici. Ta rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů, stejně jako záněty šlachové pochvy. Mladé smrkové výhonky obsahují rovněž velké množství vitamínu C, který odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu. Mladé smrkové výhonky sbírejte k léčbě v dubnu až květnu.

Čaj ze smrkového jehličí léčí záněty dásní. Smrkové větvičky a šišky se užívají též při léčebných koupelích, pomáhají při katarech dýchacích cest, bolestech kloubů a končetin, poruchách prokrvení, nervozitě, nespavosti a celkové vyčerpanosti. Uhlí ze smrkového dřeva údajně pohlcuje jedy ve střevech a má dezinfekční účinky. V aromaterapii má pak široké využití silice ze smrkového jehličí – aplikuje se formou inhalací, koupelí a masáží. Při revmatismu, vyčerpanosti a onemocněních dýchacích cest lze tento siličný olej užívat rovněž vnitřně, avšak výhradně ředěný, například medem, smetanou, vlažným čajem nebo vodou. Předávkování siličným olejem ze smrkového jehličí může vyvolat alergickou reakci, bolesti hlavy, zvracení, a dokonce závažné poškození centrální nervové soustavy!

Smrkové výhonky je možné použít na ovonění a nasáknutí jejich síly a zdraví do extra panenského olivového oleje, kterým pak ozvláštníte jakékoli gurmánské jídlo.

Postup: 4 hrnky olivového oleje zahřejte na teplotu zhruba 50 °C a nalijte do sklenice. Přidejte 2 hrnky čistých a suchých smrkových výhonků. Uzavřete víčkem a dejte do lednice na 2 týdny. Výsledek je báječný a olej voní jako kořeněná bylinková zálivka, kterou lze použít do salátů, na chleba, na výrobu domácí majonézy a podobně.

Účinky rostliny:

  • rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty, usnadňuje vykašlávání;
  • působí na revma, revmatismus, revmatoidní artritidu;
  • zmírňuje bolesti svalů i končetin;
  • léčí záněty šlach, šlachové pochvy (tendovaginitida);
  • je zdrojem vitamínu C, jenž odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu.

Zdroj: článek Smrkové výhonky

Kopřiva v potravinách

Kopřiva je výborná jako příloha se špenátem, cibulí, česnekem a kořením. Používá se i k dochucení olivového oleje, piniových oříšků a parmezánu. Do salátů se většinou používají jen mladé výhonky a listy. Kopřivová polévka je také známá. Ostatně tuto rostlinu můžete přidávat do jakéhokoliv jídla, protože obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Na trhání kopřiv je vhodné mít gumové rukavice, zejména na jaře a v létě, kdy mladé výhonky extrémně pálí. V některých oblastech je kopřiva tradičním jídlem.

Zdroj: článek Léčivé účinky kopřivy dvoudomé

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Marie Svobodová


mlade smrkove vyhonky na co se daji pouzit
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
mlade vetvicky smrku na použití
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.