Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MLÉČNÁ CHUŤ V ÚSTECH

OBSAH

Příčiny mastné chuti v ústech

Mastná chuť v ústech může být příznakem těchto onemocnění:

  • Překyselení,
  • Refluxní choroba jícnu GERD,
  • Infekce horních cest dýchacích,
  • Zánět dutin,
  • Jaterní poruchy,
  • Nemoci zubů,
  • Hormonální poruchy,
  • Užívání některých léků,
  • Psychologické poruchy.

Bohužel někdy se stává, že jde o tak zvanou idiopatickou pachuť, což znamená, že mastná chuť je bez zjevné patologické příčiny.

Zdroj: Mastná pachuť v ústech

Diskuze

V diskuzi ZTRATA CHUTI V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera.

Byla jsem na orl ztratila jsem chuť v ústech spíše mam sladko v ústech kouřim a mam obavy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ztrata chuti v ustech

Domácí léčba suchosti v ústech

Pomoci může cucání bonbonů, žvýkání žvýkaček. Další možností je zvýšení vzdušné vlhkosti. Je možné též užívat umělé sliny před jídlem. Také jsou dobré inhalace, které zvlhčí sliznici v ústech i krku. Nutné je léčit základní onemocnění, pokud je diagnostikováno.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,
cca 1,5 měsíce jsem užívala Terbinafin actavis.Projevily se u mne nežádoucí účinky,vysoké jaterní testy,zavrate, průjem a přestala jsem cítit chuť jídla v ústech. Teď již 14 snímek neberu, jaterní testy jsou stále vyšší ale hlavně necítím pořád tu chuť. Můžete mě prosím napsat, kdy cca může dojít ke zlepseni?
Děkuji
Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Až osm týdnů trvá než zmizí tyto nežádoucí účinky Terbinafinu. Nezoufejte, vše se vrátí do normálu, jen musíte být trpělivá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se zbavit plísně nehtů na nohou

Hořko v ústech po antibiotikách

Většina antibiotik má nahořklou chuť, která způsobuje následný pocit hořkosti v ústech. Charakteristickým představitelem tohoto problému je například antibiotikum Klacid. Zde se doporučuje konzumovat při jeho užívání dostatečné množství jogurtů. U citlivějších jedinců a dětí je často nutné jej nahradit jiným adekvátním lékem.

Zdroj: Hořko v ústech

Diskuze

V diskuzi SLANO V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Sochorová.

Dobrý den,mám velký problém a to slano v ústech.Začalo to po přípravcích Energy,které jsem začala brát.Bylo to z důvodu suchého dráždivého kašle.Sice kašel se zlepšil,ale nastala stálá, slaná chuť.Ihned jsem přípravky přestala brát,ale v ústech mám slano pořád 24 hod.denně už 4 roky. Je to strašné,žádné jídlo není dobré a nic mi nechutná.Hledám informace,kde se dá,ale zatím nic.I u lékařů.
Je mi 62let a léčím se už mnoho let se štítnou žlázou a beru Letrox 100 5x v týdnu.

Prosím poraďte mi.
S pozdravem Sochorová Lenka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Slano v ústech

Hořko v ústech při těhotenství

Na tuto otázku neexistuje jasná odpověď, ale nabízí se hned několik vysvětlení. V období čekání na miminko jsou zkrátka čich a chuť zjitřenější, to dosvědčí snad každá těhotná žena. Vděčíme za to hormonálním změnám v těhotenství. Na druhou stranu může být hořkost v ústech varovným signálem, že něco není v pořádku, například že tělu chybí železo nebo že bojuje s infekcí, v krajním případě se může jednat o projev duševní poruchy. Ovšem ve většině případů se jedná o přechodný stav, který posléze odezní.

Zdroj: Hořko v ústech

Diskuze

V diskuzi TRHANI ZUBU MOUDROSTI SEDMICKY DOLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Rumlerova.

Dobry den potrebuji pordit,ve stredu me trhali zub moudrosti a dnes je sobota a neustale mm bolesti az do spanku a k uchu v ustech me zustala nit a mam neprijemnou chut v ustech i po vycisteni zubu,mam navstivit zubni pohotovost,nebo existuje neco cim si poradit ,treba babska rada

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Trhani zubu moudrosti sedmicky dole

Příčiny pocitu slané chuti v ústech

Máte v ústech slanou pachuť, aniž byste něco slaného jedli, a nemůžete se jí zbavit? Na vině mohou být některé nemoci ledvin či močových cest. Zaměřte se proto na to, jestli u sebe nepozorujete i další příznaky problémů s těmito orgány, a pokud ano, je na místě urychleně vyhledat lékaře.

Slaná chuť v ústech může souviset také s nedostatečným pitným režimem a někdy jde o průvodní jev užívání některých léků. Jestliže nějaké užíváte a pociťujete v ústech slanost, informujte se u lékaře, který vám léky předepsal.

Slanost v ústech způsobuje i nedostatek některých vitamínů a minerálů. Vzácně jsou poruchy chuti způsobené poruchou nervového zásobení ústní dutiny.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Poradna

V naší poradně s názvem POCIT ZELEZA V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IVANA.

dobrý den,před týdnem jsem začala užívat železo.novoferrin a od včera mám nepříjemný pocit v ústech,jakoby železitý.Je možné,že to souvisí s přísunem železa v práškách.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pachuť železa v ústech je běžný vedlejší účinek při užívání potravních doplňků se železem. Důležité je užívat kapsli se železem ráno po probuzení a dobře ji vždy zapít čistou vodou nebo zředěným 100% džusem. Po té (asi za půl hodiny) je třeba se normálně najíst vydatnou snídaní. Tím by se měly tyto nepříjemné pocity pachuti po železe zmírnit.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Pocit zeleza v ustech

Slanost v ústech u dětí

Slanost v ústech u dětí může být způsobena špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slano v ústech

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ ŠUNKA MRAŽENÉ MASO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frodl.

Dělal jste někdo domácí šunku z mraženého masa? A s jakým výsledkem? Já to zkusil a výsledek byl: Krásně růžová, homogenní, dala se krájet i na milimetrové plátky. Chuť žádná, vůně také žádná, v ústech pocit suchého masa, jako přesolená (dal jsem na 1 kg 9 g soli 9g pragandy ). Poradí někdo, nebo má někdo podobnou zkušenost? Předem díky za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí šunka mražené maso

Léčba

Slaná chuť v ústech není onemocnění, ale jedná se o příznak. Vždy je tedy důležité hledat nejprve příčinu konkrétního nemocnění. Někdy lze slaný pocit v ústech vyřešit omezením solení, nahraďte obyčejnou sůl mořskou solí, výrazně snižte příjem potravin obsahujících glutaman sodný a konzervanty, omezte ochucovadla (ocet, hořčice, kečup), pijte denně aspoň 2 dl sladkého mléka, zachovávejte pitný režim, a pokud vás zároveň trápí pocity pálení žaludku, zkuste užívat Helicid.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Poradna

V naší poradně s názvem OLIVOVÝ OLEJ NECHAT PŮSOBIT V ÚSTECH A POTÉ VYPLIVNOUT DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sofie.

k tomu oliváči mám dotaz, jak velká lžíce se tu myslí. ( polévková nebo čajová )?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kloktání oleje: Polévková lžíce olivového oleje do úst každý den kloktat a převalovat v ústech.

Zdroj: diskuze Olivový olej nechat působit v ústech a poté vyplivnout diskuse

Hořko v ústech po ránu

Hořkost v ústech po ránu nelze jednoznačně přisoudit tomu kterému onemocnění. Někdy je způsobena potravinami, nejrůznějšími léky a dost často také stresem či nemocí. I rozvoj různých onemocnění, například roztroušené sklerózy, může souviset s hořkostí v ústech. Vhodné je doplnit minerály a vitamíny a zbavit se stresu. U lékaře můžete požádat o celkovou prohlídku s krevními testy.

Zdroj: Hořko v ústech

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ V ÚSTECH PO ANTIBIOTIKÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maruška.

Prosím o radu, co použít proti pálení v ústech po lécích? Už mě to trápí měsíc. A zhoršuje se to. Vitamin B nepomáhá. Děkuji!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení v ústech po antibiotikách

Slano v ústech u dětí

Pocit slanosti v ústech u dětí může být způsoben špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Šmídek.

Je mi přes 70 let,mám již druhou snímací horní protézu ale stále nejsem spokojen s jejím upevněním-nejde s ní jíst,ani když použiji coregu.Doktorka mi řekla,že problém je s vnikajícím vzduchem okolo uzdiček vzadu.Navrhuje operativní zákrok-asi odříznutí části uzdičky.Já se toho však bojím a ptám se jestli by to skutečně odstranilo problém.Jaké jiné řešení by bylo?Na spodním patře mám na čepech pevnou náhradu,levá strana 5 zubů,pravá 6 zubů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Strakova.

Dobrý den,mám dotaz v ústech se mi po zubní protéze dela vyrážka, která dost pálí. Je to nepříjemné při jídle. V ústech mám sucho a pálení. Děkuji za radu

Zdroj: diskuze Zubní protézy

Sucho v ústech po marihuaně

Sucho v ústech je vedlejší účinek užití konopí a je nepříjemný, protože ruší při spánku, práci nebo mluvení. To, že konopí může způsobovat sucho v ústech, je známou skutečností už několik desítek, možná i stovek let. THC obsažené v marihuaně se chová obdobně jako anandamid, působením na receptory ve slinných žlázách tedy dočasně snižuje tvorbu slin. Působení rostlinných kanabinoidů na lidské kanabinoidní receptory má i určité vedlejší účinky, a to právě ono sucho v ústech. Sucho v ústech může být sice nepříjemné, ale stejně jako většina vedlejších účinků konopí je pouze dočasné a není nebezpečné.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sedlická jaroslava.

10dní mám bolest v ústech -horní patro ,také mě sužují bolesti hlavy a objevil se mi také opar na spodním rtu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pásový opar v ústech

Léky na mastnou chuť v ústech a domácí léčba

Nejdříve je potřeba najít systémové příčiny mastné chuti, které by se měly léčit odbornou léčbou. Kromě toho lze postupovat podle následujících pokynů:

  • Pečlivě udržujte hygienu dutiny ústní.
  • Pijte hodně vody, a po každém jídle, po pití mléka, čaje kávy anebo mléčného výrobku, si vypláchněte ústa vodou nebo pivem.
  • Kloktejte slanou vodou dvakrát denně po dobu alespoň 3 minuty.
  • Rozžvýkejte dva až tři stroužky kardamomu během dne, udrží to vaše zuby silné a vaše ústa svěží.
  • Ve svém potravním příjmu se vyhněte alkoholu a kouření tabáku.

Zdroj: Mastná pachuť v ústech

Co znamená slaný pocit v ústech

Slaná chuť v ústech nic speciálního neznamená. Slanost v ústech přichází buď jako projev poruchy nervového zásobení ústní dutiny, ale to je opravdu vzácné, nebo jako průvodní jev užívání některých léků či nedostatku některých vitamínů, jako jsou vitamíny skupiny B (zde se také objevují bolavé ústní koutky). Možnou příčinou je i nedostatek železa (pak jsou někdy přítomny i pálící nebo bolavé ústní koutky), případně jiné faktory včetně nedostatku tekutin, které by teoreticky vedly ke zvýšenému obsahu soli ve slinách a potu.

Slaná pachuť v ústech může být rovněž dozvukem konzumace některých aromatických jídel (koření), požívání alkoholu, kouření tabáku nebo užívání drog. Ovšem pachuť v ústech nemusí mít tyto zdůvodnitelné příčiny. Může se jednat o příznaky některé nemoci, nákazy, otravy nebo jiných nežádoucích změn v organismu.

Člověk může v ústech pociťovat různé chutě, nejen slané. Nemá-li slaná pachuť příčinu v konzumaci léků či jídla, může jít o zdravotní problém. Jestliže jste si tedy jistí, že za vaše problémy nemůže například cibule, česnek či šalotka, které mohou způsobit slanou pachuť v ústech, poraďte se se svým lékařem.

Slaná pachuť v ústech se projevuje nepříjemným slaným pocitem v dutině ústní a na rtech.

Zdroj: Slano v ústech

Sucho v puse při stresu

S pocitem sucha v ústech se potýkají i psychicky labilnější lidé, když se dostanou do vyhrocené situace, v níž ztrácejí jistotu (tréma, strach ze zkoušky), a rovněž lidé trpící sociální fóbií. V obávané situaci postižený propadá panice, potí se, má sucho v ústech či trpí jinými tělesnými příznaky.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Špatný dech

Na nebroušených plochách zubů se usazují zbytky jídla, které podporují růst bakterií, a způsobují tak špatný dech. Trvale špatný dech nebo nepříjemná chuť v ústech může být způsobena onemocněním dásní, nebo dokonce diabetem.

Zde je odkaz na článek, ve kterém se dozvíte více o příčinách špatného dechu.

Špatný dech – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět projevy špatného dechu.

Zdroj: Nejčastější nemoci úst

Jak zvýšit chuť k jídlu

V případě nechutenství si můžete pomoci i tím, že do svého jídelníčku zařadíte jídla, která chuť k jídlu povzbuzují a podporují. Může jít třeba o kyselé mléko, jogurt, žaludeční čaje.

Potraviny, které povzbuzují chuť k jídlu:

  • pomeranče – stimulují produkci trávicích enzymů, zlepšují trávení a podporují apetit;
  • grepy – tonizují žaludek a zvyšují chuť k jídlu;
  • jablka – podporují produkci enzymu pepsinu v žaludku, který se podílí na štěpení bílkovin;
  • česnek – podporuje trávení a chuť k jídlu.

Zdroj: Chuť k jídlu

Sucho v ústech a únava

Stres, úzkost a strach vedou k zapojení obranných systémů organismu (sympatický nervový systém) a jedním z mnoha efektů je i snížení tvorby slin a únava.

Zdroj: Co značí sucho v ústech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP