MLEČNÁ LAKTOSA a nejen to vám přinášíme v tomto článku. V minulosti byl velmi oblíben hydrochinon při léčbě zesvětlení kůže. Až do nedávna bylo použití hydrochinonu považováno za nejbezpečnější a nejefektivnější zesvětlení kůže. Odstraňovala se s ním nejen hyperpigmentace, ale i pigmentové a stařecké skvrny, melasma a podobné zabarvení kůže, například bělení řitního otvoru. Dnes ale nový výzkum naznačuje, že tato léčba může mít vážné nežádoucí účinky spojené s dlouhodobým užíváním syntetického hydrochinonu. Naštěstí nám příroda dává na výběr další účinné látky na bělení kůže. Jak tyto přírodní látky na bělení kůže působí si ukážeme v tomto článku.
Čím vybělit kůži?
Zesvětlovače kůže mají v posledních několika letech za sebou dlouhou vývojovou cestu. Spotřebitelé se totiž dnes díky snadno dostupným informacím na internetu mohou mnohem lépe vzdělávat a zjišťovat od ostatních nežádoucí účinky pleť bělících produktů, které chtějí koupit. Tato článek je proto navržen tak, aby se spotřebitel s jeho pomocí mohl seznámit s mnoha různými složkami zesvětlovačů kůže dostupných na dnešním trhu. A nakonec si pak mohl vybrat nejlepší produkt pro svou kůži.
Proces zesvětlení kůže probíhá v několika etapách. Jednotlivé složky přípravků na zesvětlení kůže působí v různých fázích procesu a obvykle poskytují nejlepší výsledky, když se spojí dohromady do jednoho ověřeného produktu. Zde jsou uvedeny některé z nejoblíbenějších surovin používaných při výrobě produktů na bělení kůže.
Alfa Arbutin:
Alfa-Arbutin je biosyntetická aktivní složka, která je čistá a dobře rozpustná ve vodě. Alfa-Arbutin je vyráběn ve formě prášku. Alfa-Arbutin je jeden z nejpokročilejších účinných látek v moderním zesvětlování kůže. U Alfa-Arbutinu bylo prokázáno, že při bělení účinně fungoval na všechny typy pleti. Ukázalo se, že i velmi nízké koncentrace Alfa-Arbutinu blokují činnost tyrozinázy, čímž vzniká tak zvaný albinismus. Výzkumy prokázaly, že epimer z arbutinu má asi 10 krát silnější inhibiční účinek, než je u beta-arbutinu. Alfa-Arbutin je velmi drahá ingredience, štěstí, že funguje i při velmi nízkých koncentracích. Alfa arbutin je nejrychlejší a nejefektivnější bělící prostředek při bělení kůže.
Beta-Arbutin (extrakt z medvědice lékařské):
Beta-Arbutin je často zmiňován jen jako arbutin. Beta-Arbutin je přírodní extrakt nalezený v rostlinách medvědice lékařské. Arbutin také poskytuje kůži zesvětlující účinek na kůži tím, že zabrání tyrozináze v její činnosti. Ačkoli je arbutin přírodní derivát hydrochinonu, tak nemá stejná rizika nebo vedlejší účinky. Arbutin, jak bylo prokázáno, je velmi bezpečná látka. Beta-arbutin je levnější na výrobu než alfa-arbutin, ale také i jeho bělící efekt je desetkrát slabší. Z těchto důvodu je v mnoha nových kůži bělících přípravcích nyní použitý Alfa Arbutin na rozdíl od dříve používaného beta-arbutinu.
Kyselina kojic:
Kyselina kojová (Kojic Acid; C6H6O4; 5-hydroxy-2-(hydroxymethyl)-4-pyrone) je produktem plísně, především druhem Aspergillus oryzae, vyskytující se v Japonsku, odkud má také kyselina název – Kojic. Kyselina kojová se často používá jako přísada do asijské stravy a podle posledních poznatků se začala také používat v kosmetice, jako přírodní prostředek k bělení kůže a při léčbě pigmentových problémů a stařeckých skvrn. Kyselina kojová byla poprvé objevena v roce 1989 a nyní je používána j
V naší poradně s názvem CO JE MSM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viki.
Dobrý den, nikde se nedočtu odkud je MSM, z čeho se vyrábí, nebo jak se dosáhne čistý MSM, prostě původ MSM
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
MSM je organická síra a obsahují ji aminokyseliny methionine a cysteine, které jsou běžně dostupné v přírodních potravinách, jako je maso a mléčná syrovátka. Prvotním zdrojem MSM jsou některé bakterie a řasy, které vypouštějí MSM do vzduchu. To se pak prostřednictvím deště dostane do půdy a odtud přes rostliny do potravního řetězce. Čisté MSM se extrahuje z biologických zdrojů pomocí náročné chemické technologie v domácích podmínkách neproveditné.
Prof. MUDr. Rajko Doleček je český lékař, odborník na zdravou výživu a dietologii. On sám sice mléčnou dietu nevymyslel, ale částečně ji modifikoval a doporučuje ji pro určitý typ jedinců.
Tato dieta vychází z toho, že by člověk měl jíst po malých dávkách mléčné výrobky (ať už se jedná o jogurty, tvaroh, mléko). Jídelníček u mléčné diety není vůbec nahodilý, potraviny jsou pevně dány.
Mléčná dieta Rajko Dolečka je ta nejznámější mléčná dieta, která slibuje, že člověk při ní dokáže zhubnout až 8 kilo. Při této dietě jí člověk pětkrát denně a to pravidelně v intervalech po třech hodinách. Doporučuje se jíst v 7 hodin, 10 hodin, 13 hodin, 16 hodin a 19 hodin. Samozřejmě pokud vstáváte v 8 hodin, tak si intervaly můžete posunout. Intervaly se mohou i mírně změnit, ale příliš se to nedoporučuje. Důležité je respektovat tříhodinový cyklus a jíst pětkrát denně.
Jak již bylo zmíněno v předcházejícím odstavci, o tuto dietu by se neměli pokoušet lidé trpící alergií na mléko a s nesnášenlivostí mléčných bílkovin. Tato dieta by se měla držet 13 dní, existují ale i její modifikované varianty, které počítají s osmidenním cyklem případně s šestnáctidenním cyklem.
Také by nikdo neměl v jejím držení přesáhnout daných maximálních 16 dní (mohlo by to být zdraví nebezpečné). Naopak pokud někdo dokáže tuto dietu držet celých 13 dní, tak je slibovaná redukce váhy zaručená (nemusí se ale vždy jednat o celých 8 kg). Důležité je také respektovat pitný režim, dodržovat ho hlavně pomocí čisté vody, případně neperlivé minerální vody nebo čaje. Zároveň díky tomu, že v této dietě je dostatek bílkovin, nedojde k výraznému úbytku svalové hmoty.
Ve svém příspěvku RAKOVINA POSLEDNÍ STADIUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Pessrová.
DOBRÝ DEN,strýc má rakovinu krku(mandle,kořen jazyku...)v posledním stádiu.Objevila se mu na čelisti zvenku malá dírka,z které stále vytéká mléčná tekutina.Prý ho nic nebolí a nechce nikam jít.Nevím,co s tím.Jak to ošetřovat nebo jen zalepovat?Děkuji za radu.S pozdravem L.P.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Kromě použití bylin a bylinných doplňků nebo homeopatických přípravků, můžete udělat několik různých věcí, které vám pomohou zbavit se pih z obličeje. Mezi opravné prostředky patří pouze přírodní léky. První domácí lék, který se snaží o odstranění pih pomocí citrónové šťávy. Ve skutečnosti bylo prokázáno, že citronová šťáva pomáhá v boji proti pihám. Stačí opravdu pár kapek citronové šťávy, kterou si dáte na prst a následně rozetřete na pihy. Může se použít i jiné ovoce, jako jsou meruňky a jahody. Protože pracují jako obličejová maska. Pokud chcete použít tyto plody, tak stačí ovoce rozdrtit. Z rozdrceného ovoce uděláte pastu, kterou nanesete na oblasti, kde chcete odstranit pihy. Nebo si také můžete umýt obličej kyselým mlékem, které také pomáhá při odstraňování nevzhledných pih. Kyselina mléčná funguje jako přírodní peeling. Také stačí trocha medu, který rozehřejete. Po rozehřátí ho rovnou aplikujete na pihy. Med vás zbaví skvrn na obličeji. Med opláchnete pomocí studené vody.
Měli byste také používat pleťový krém s ochranným faktorem, když jdete ven. Krom toho můžete také používat kvalitnější opalovací krém. Zejména opalovací krém, který poskytuje zvýšenou úroveň ochrany. Opalovací krém byste měli používat pokaždé, když jdete na slunce. Také se doporučuje pořízení klobouku do svého šatníku a nosit ho kdykoliv se vydáte na slunce. Široký okraj klobouku bude chránit vaši tvář před slunečním zářením. Neměli byste vycházet ven mezi 10 a 16 hodinou, kdy je nejintenzivnější sluneční záření.
Jako maska na obličej se dá použít i kysaná smetana, kterou necháte nějakou dobu působit. Je dobré, abyste tuto pleťovou masku nemyli. Po odstranění masky, natřete pleť hydratačním krémem. Pihy mohou také zmizet, když budete používat pleťovou masku z čerstvého ovoce a zeleniny. Jedná se o jahody, meruňky, červený rybíz a okurky. Jde o domácí přírodní lék na boj s pihami.
Mytí obličeje pomocí kyselého mléka pomáhá v odstranění pih. Protože kyselina mléčná má bělící účinek na pihy. Kromě toho má kyselina mléčná vylučovací faktory. Tyto faktory nedráždí a nevysušují pleť. Také se dá používat křenový ocet. Křenový výtažek nebo výtažek z ovsa je účinný k zabránění vzniku pih. Dokonce se dá používat šťáva získaná z petržele s příměsí citrónové šťávy, červeného rybízu nebo pomerančové šťávy. Tyto šťávy také skrývají pihy.
Mezi další způsoby pro odstranění pih patří neparfémovaný ricinový olej nebo střídavé použití vitamínu E. Vitamin E se bere těsně před spaním. Další účinný způsob pro odstranění pih je rozpuštěný extrakt z jednoho citrónu. Tento extrakt se aplikuje pomocí štětečku přímo na pihy.
Ve svém příspěvku KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Beer.
Dobrý den.Mohu na kyselinu močovou požívat syrovou cibuli nebo
citron? Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Holofernos.
Proč byste proboha nemohl?
Důležité je omezit příjem fruktózy, která je taky součástí sacharózy - tzn. prakticky všeho sladkého, sladkých nápojů, ale třeba i jogurtů s příchutěmi, atd. To je nejdůležitější. Druhá věc, omezit potraviny s puriny (jak již bylo napsáno v článku).
Třetí věc by byla omezit látky, které blokují vylučování kyseliny močové, což jsou např. ketony (ano, v tomto případě je ketogenní dieta nebo pravidelný půst kontraproduktivní) nebo kyselina mléčná resp. laktáty (tzn. i tréning s velkou intenzitou - anaerobní tréning - může vést ke zvýšení kys. močové!). Podobně můžou fungovat i některé medikamenty, např. některá diuretika (třeba Hydrochlorothiazid).
Ale předpokládám, že největší podíl u Vás bude mít ta fruktóza resp. sacharóza, protože ji výrobci potravin přidávají téměř do všeho (a je úplně šumafuk, zda-li přidávají cukr nebo fruktózo-glukózový sirup, všechno je to stejný jed!). Paradoxně nejmíň se člověk musí bát ovoce (pozor,ne ovocných nápojů nebo smoothies!), protože vláknina v něm obsažená brání příjmu fruktózy do těla - ale pokud máte problémy s kys. močovou, vynechal bych i ovoce a nahradil je (pestrou skladbou) zeleniny.
Mléčná dieta není vhodná pro každého jedince. Neměl by s ní začínat někdo, kdo ještě dietu nedržel, protože je velmi náročná psychicky, ale i fyzicky. Tato dieta rozhodně také není vhodná pro ty jedince, kteří trpí alergií na laktózu a mléčné bílkoviny.
Doba držení této diety je omezená, jedinec ji nemůže držet dlouhodobě. Doporučuje se maximálně 13 dní, a proto všechny jídelníčky k této dietě s touto dobou také počítají. Tato dieta je tedy určená hlavně k nastartování metabolismu a pomáhá jedinci naučit se pravidelně stravovat. Pokud někdo tuto dietu bude plně držet po celou dobu a pak se opět vrátí k nepravidelnému stravování a k nevhodným potravinám, tak dieta byla v podstatě zbytečná.
Během této diety člověk přijímá ve vysoké míře potraviny obsahující mléko a naopak jiné potraviny z jídelníčku zcela v době mléčné diety vymizely. Pokud si člověk vybírá v mléčných výrobcích, měl by zvolit ten, který obsahuje více tuku, protože nízkotučné produkty neobsahují skoro žádné živiny. Důležité je také dodržovat pravidelný pitný režim. Denně by se měly vypít minimálně dva litry tekutin, samozřejmě neslazených. Tato dieta je těžká i pro lidi, kteří každý den pijí několik šálků kávy. Kávu je totiž také potřeba omezit. Pít se může jen jednou a to v den, kdy je na jídelníčku i mléko. Omezit se musí i používání soli. Doporučenou zeleninu může jedinec konzumovat jak syrovou, tak i vařenou. Jak mu je to příjemnější. K dochucení je možné použít stévii, nebo nějaké bylinky. Jedinec by se měl při této dietě zcela vyhýbat smaženým a pečeným jídlům.
V naší poradně s názvem ALERGIE NA MLÉKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Slavíková.
Dobrý den chtěla bych se zeptat,mojí dceři zjistili alergii na kravské mléko,doktorka řekla že může jíet a pít třeba kozí sýry nebo mléko.Ale na internetu jsem se dočetla že to není vhodné.Co jí mám kupovat aby jí to neuškodilo ještě víc?Může třeba sojové mléka.Také má kopřivku a zjistili jí v moči podrážděnou slinivku.Má dost velkou dietu.Možná ty příznaky jsou z té alergie na mléko.Proto Vás prosím o radu co kupovat,co jí podávat.Děkuji za odpověd'.S pozdravem Slavíková Martina
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Alergie na mléko je abnormální reakce těla na proteiny, které se nacházejí v kravském mléce. Alergie na mléko je nejčastější u kojenců a malých dětí. Starší děti obvykle z alergie na mléko vyrostou a v dospělosti s tím už problémy nemají. Mléko a mléčné výrobky se nacházejí v mnoha potravinách. Zjevnými formami mléka jsou smetana, sýr, máslo, zmrzlina a jogurt. Mléko a mléčné výrobky mohou být také skryté v běžně konzumovaných potravinách. Chcete-li se vyhnout potravinám, které obsahují mléčné výrobky, musíte si přečíst štítky potravin.
Mléko je důležitým zdrojem vápníku. Vaše dítě potřebuje vápník pro zdravé kosti, zuby a nervy. Promluvte si s lékařem vašeho dítěte o potravinách s vápníkem, které můžete dát svému dítěti. Mezi příklady patří zelená listová zelenina, pomerančový džus s přidaným vápníkem, fíky, tofu a sušené fazole. Mléko je možné nahradit mlékem sojovým nebo mandlovým. Až zcela vyřadíte mléčné výrobky, tak opatrně můžete vyzkoušet produkty z kozího či ovčího mléka.
Je třeba vyloučit všechny potraviny, které mají na štítku uvedeno:
Umělá příchuť másla
Máslo, máslový tuk
Podmáslí
Kasein
Kaseináty (amonium, vápník, hořčík, draslík, sodík)
Sýr, tvaroh
Šlehačka, smetana
Pudink
Ghee
Hydrolyzáty (kasein, mléčná bílkovina, bílkovina, syrovátka, syrovátková bílkovina)
Laktalbumin, laktalbumin fosfát
Lactoglobulin
Laktóza
Lactoferrin
Mléko (derivát, bílkovina, pevné látky, slad, kondenzované, odpařené, suché, celé, nízkotučné, beztukové, nízkotučné)
Nugát
Kasein ze syřidla
Zakysaná smetana
Kyslá smetana
Syrovátka (delaktovaná, demineralizovaná, proteinový koncentrát)
Jogurt
To, že člověk držící mléčnou dietu zhubne, je jisté. Kolik kilogramů to ale bude, záleží na různých faktorech. Kromě fyzických dispozic jedince ovlivní úbytek váhy i doba držení diety. Pokud si někdo zvolí držet osmidenní mléčnou dietu, úbytek váhy bývá zhruba 4 kilogramy. Pokud si někdo vybere klasickou třináctidenní dietu, tak je redukce váhy asi 8 kilogramů. U nejdelší varianty (šestnáctidenní) bývá úbytek kolem 10 kilogramů.
U této diety je opravdu velmi důležité respektovat daný jídelníček, aby se výsledek dostavil a další již uvedené zásady: pitný režim, pravidelnost, intervaly stravování, vyhýbání se soli, alkoholu a pokud možno i kávě.
Každý, kdo se s touto dietou rozhodne začít, by se měl nejprve seznámit nejen s jejím jídelníčkem, ale třeba i s názory lidí, kteří už danou dietu vyzkoušeli. Vždy se doporučuje danou dietu konzultovat s lékařem. Je třeba si také uvědomit, že tato dieta byla původně určená pro nemocné, kteří byli upoutáni na lůžko, a proto se u nich nepředpokládal velký výdej energie. Pokud tedy mléčnou dietu drží člověk, který je zdravý, chodí do práce, občas cvičí atd., tak příjem živin pro něj rozhodně nebude dostatečný. Tělo sice bude mít dostatek vápníku (to způsobuje vysoké zastoupení mléčných výrobků v jídelníčku), ale budou mu chybět jiné živiny, například sacharidy. Nejen příjem živin je nízký, porce jsou velmi malé, a proto se často stává, že člověk opravdu hladový, alespoň v prvních dnech diety, které bývají nejhorší (první den je na jídelníčku pouze mléko).
Malé porce spojené s nízkým příjmem živin a vyšším (běžným) výdejem energie mohou způsobovat nepříjemné pocity slabosti a malátnosti. V takovém okamžiku to je vždy na rozhodnutí člověka, jestli bude v dietě pokračovat, nebo ji ukončí. Nikdo by neměl své možnosti přeceňovat, protože by si tím mohl způsobit závažné zdravotní problémy.
Mléčnou dietu si obvykle vybírají lidé, kteří chtějí rychle a výrazně zhubnout za krátkou dobu. Tito lidé by si měli uvědomit, že je to velmi náročný způsob hubnutí, který zatěžuje organismus a který není pro každého. Jinak je tato dieta vhodná a i určená pro osoby upoutané na lůžko. I příjem živin tomu odpovídá, a proto je tato dieta absolutně nevhodná pro aktivní sportovce a lidi vykonávající těžkou fyzickou práci. Tato dieta by se také měla držet maximálně jednou ročně.
Tato mléčná dieta je tedy vhodná pro ty, kteří chtějí do 14 dní zhubnout zhruba 10 kilogramů. Výhodou této diety je i to, že se nemusíte zamýšlet nad tím, co budete jíst, jídelníček je přesně daný. Pro některé jedince může být výhodou i to, že jídelníček obsahuje vysoké množství mléčných produktů, které obsahují vápník a bílkoviny. Pokud má někdo těchto živin nedostatek, během této diety se jejich příjem vylepší. Naopak klesne příjem potravin s obsahem vitamínů, minerálů a tuků.
Nejprve je třeba si uvědomit, co je to vlastně jojo efekt. Jojo efekt je opětovné přibírání váhy po předcházející redukci. Pokud dojde k jojo efektu, ve většině případů je váha jedince ještě větší, než byla před redukcí. Příčinou obvykle bývá, že člověk, který zhubl, se opět vrátí k původnímu způsobu stravování (nezdravé potraviny, nepravidelnost, nedodržování pitného režimu). V podstatě jde o to, že tělo si po dietě, kdy hladovělo, začne dělat zásoby pro případ, že by zase hladovělo.
V podstatě jde tedy o to, že pokud někdo drží dietu, zhubne a pak s dietou skončí a vrátí se k původnímu životnímu stylu, tak začne nabírat zpět svou původní váhu.
Ve většině případů po mléčné dietě k jojo efektu dochází, u někoho je to pozvolný proces, u někoho je to rychlejší. Je to způsobené tím, že člověk sice rychle zhubl, ale nenaučil se u toho správně se stravovat a vést zdravý životní styl. Je vhodné mléčnou dietou třeba začít, ale pak i změnit stravovací návyky. Pak by se jojo efekt neměl dostavit.
Tato dieta patří, jak již bylo zmíněno, mezi nejúčinnější diety, ale také mezi nejnebezpečnější. Třináctidenní dieta v podstatě kombinuje bílkovinou dietu, ovocnou dietu a hladovku. Jídelníček je stanový na osm dní, poté se opakuje po dobu následujících pěti dní.
Nevýhodou mléčné diety je i psychický a fyzický stav jedince po dobu držení této diety, kdy člověk často zažívá bolesti hlavy, zažívací problémy, stres, nechutenství, nespavost, stavy malátnost a únavy.
V rámci této třináctidenní mléčné diety se konzumují mléčné a tvarohové výrobky, ovoce, zelenina, maso, vajíčka a dietní salám. Ovoce a zelenina se doporučují jíst syrové kvůli obsahu vitamínu, ale zelenina se případně může jíst i vařená. Jídla by se neměla zaměňovat. Během každé diety je třeba dodržovat pitný režim, protože voda zbavuje tělo škodlivin a doplňuje tekutiny, bez nichž by nefungoval metabolismus, a tak by nefungoval hubnoucí proces.
Jídelníček je postavený tak, že první den je příjem živin opravdu velmi malý, aby se dosáhlo spalování cukrů v těle. V dalších dnech pak tělo bere energii z tukových zásob. Taková je alespoň teorie této diety.
Gyntima Intimní pěna je účinný, příjemný, osvěžující a jemný mycí prostředek s optimálním pH, vyvinutý speciálně pro intimní hygienu ženy. Pomáhá předcházet vaginálním infekcím. Díky optimálnímu složení z vybraných přírodních látek, především aloe vera, která má antibakteriální, antimykotické a protizánětlivé účinky, nepůsobí dráždivě na pokožku. Intimní pěna představuje pro pokožku vašeho těla dlouhotrvající svěžest a ochranu, a proto by neměla chybět při každodenní intimní hygieně ženy.
Gyntima Intimní pěna je vhodným doplňkem vaginálních čípků Gyntima.
Návod k použití:
Pěnu naneste na navlhčenou pokožku v intimních místech a jemně roztírejte při každém mytí celého těla.
Balení: 150 ml
Gyntima Intimní mycí gel
Charakteristika:
Gyntima Intimní mycí gel je účinný, osvěžující a jemný prostředek, určený pro každodenní intimní hygienu ženy, pomáhá předcházet vaginálním infekcím. Díky optimálnímu složení a vybraným přírodním látkám je pokožkou velmi dobře snášen. Intimní mycí gel obsahuje účinnou látku pinarol – výtažek ze smrkových výhonků a čerstvého jehličí. Pinarol a aloe vera mají antibakteriální, antimykotické a protizánětlivé účinky. Intimní mycí gel zajistí pokožce vašeho těla dlouhotrvající svěžest. Kyselina mléčná reguluje pH a působí jako hydratační faktor.
Dětský intimní mycí gel je určen pro dívky od 3 let věku, kdy ještě není obranyschopnost pochvy dostatečná. Při hře na písku, při nesprávném ošetření po stolici, při nedostatečné hygieně a podobně může snadno do pochvy vniknout infekce. Proto jsou onemocnění stydkých pysků a pochvy nejčastějšími gynekologickými potížemi u dívek mezi 3. a 9. rokem věku. Je nezbytné, aby děti již od útlého věku byly vedeny ke zvýšené a pravidelné intimní hygieně a získaly si tak návyky do budoucna.
Tato dieta se dodržuje v prvních týdnech po operaci brániční kýly. Tím se sníží množství práce, kterou musí váš trávicí trakt vykonat. Snižuje také možnost, že váš trávicí trakt bude podrážděný jídlem, které jíte. Jemná, nevýrazná strava je předepisována lidem se zažívacími problémy. To se liší od měkké stravy, která je předepisována lidem s problémy se žvýkáním a polykáním. Jídelníček, který vám byl předepsán, se skládá z potravin, které jsou jemné, jen mírně kořeněné a snadno stravitelné. Při této dietě nejezte smažená nebo kořeněná jídla ani syrové ovoce a zeleninu. Také nepijte alkohol.
Obecné pokyny
Jezte v klidné, uvolněné atmosféře. To, jak jíte, může být stejně důležité jako to, co jíte. Při jídle nespěchejte. Jídlo pomalu a důkladně žvýkejte a pomalu polykejte.
Jezte malá jídla často po celý den. 3 hodiny před spaním ale nejezte.
Při spánku vyzkoušejte podložení hlavy o 20 nebo 30 cm. Užitečné mohou být klínové polštáře, které vám umožní spát ve sklonu.
Nejezte žádná jídla, která způsobují nepohodlí.
Neužívejte NSAID (nesteroidní protizánětlivé léky), jako je aspirin a ibuprofen. Také neužívejte léky, které obsahují aspirin.
Na pálení žáhy používejte podle potřeby antacida. Ale mějte na paměti, že antacida obsahující hořčík mohou způsobit průjem.
Nekuřte.
Vhodné potraviny
Mléčná krupice a mléčná rýže,
Vařená bílá rýže,
Bramborová kaše a vařené brambory bez slupky,
Obyčejné těstoviny a nudle,
Jablečná přesnídávka,
Vařené ovoce bez slupek nebo semen,
Jemné ovocné šťávy, jako je jablečná a hroznová,
Banány,
Vařená nebo rozmačkaná zelenina bez stonků a semínek,
Vařená mrkev nebo strouhaná čerstvá,
Oloupaná cuketa,
Vařená / pečená dýně,
Tvaroh,
Jemné tvrdé nebo měkké sýry,
Pudink,
Jogurt bez semínek a ořechů,
Mléko (možná budete potřebovat mléko bez laktózy),
Zmrzlina bez semínek, ořechů, čokoládových lupínků nebo polevy,
Hladké arašídové máslo,
Vejce,
Ryby, krůtí, kuřecí nebo jiné libové maso, které je po uvaření umleté,
Tofu.
Nevhodné potraviny
Ořechy a semena.
Svačiny obsahující čokoládu, bonbóny, pečivo nebo dorty.
Bramborové lupínky (obyčejné, grilované nebo jiné příchutě).
Mořská sůl je skvělým čističem proti negativní energii. Výhodou mořské soli je, že je alkalická, proto pomáhá se snížením kyselosti v těle. Slaná voda proniká póry a je absorbována do krevního řečiště. V krevním řečišti je nahromaděna kyselina mléčná. Kyselina mléčná se v těle objevuje po fyzické zátěži, a to ve svalech, přičemž způsobuje jejich ztuhnutí a bolest. Mořská sůl se doporučuje jako nejen jako ochucovadlo, ale i do koupelí. Zároveň je široce dostupná a dodávaná v mnoha variantách. Nedoporučuje se použití stolní soli, ale naopak některé z následujících:
Panna cotta je italsky pro vařenou smetanu a často se podává o svátcích. Je to tradice i v jiných středomořských zemích. Muškátový oříšek dodává tomuto receptu hřejivý, sváteční pocit.
Ingredience
2 lžíce teplé vody;
1 1/2 lžičky neochucené želatiny;
1 šálek 2% mléka;
2 lžíce cukru;
1 lžička citronové kůry;
2 lžičky čistého vanilkového extraktu;
1 lžička mletého muškátového oříšku;
2 hrnky nízkotučného podmáslí;
2 lžíce stévie;
1/2 hrnku slazených sušených brusinek;
2 hrnky vody;
28 g hořké čokolády.
Postup
Vložte 2 lžíce teplé vody do malé misky a posypte želatinou. Dejte stranou.
Mléko, cukr, med, citronovou kůru, vanilkový extrakt a muškátový oříšek dejte do teflonové pánve na střední teplotu. Přiveďte k varu a snižte na mírný plamen a vařte asi 2 minuty. Sundejte z plotny a nechte vychladnout.
Během chlazení vmíchejte želatinu, dokud se dobře nesmíchá.
Když je mléčná směs vlažná, přidejte podmáslí a stévii a prošlehejte.
Vyložte 6 malých ramekinů plastovým obalem. Mléčnou směs rozdělte mezi 6 vyložených ramek. Zakryjte a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny.
Zatímco mléčná směs chladne, vložte brusinky do teflonové pánve s vodou. Směs přiveďte k varu a snižte plamen na mírný var. Vařte asi hodinu, dokud nezbude jen asi 1/4 hrnku tekutiny.
Sundejte z plotny a nechte vychladnout. Asi po 10 minutách přidejte čokoládu pouhým položením tyčinky do pánve na brusinkovou směs. Po dalších 10 minutách by čokoláda měla změknout a můžete ji vmíchat do brusinkové směsi.
Panna cottu podávejte tak, že na ramekin položíte talíř. Otočte talíř a dezert vyskočí z ramekinu. Jemně odlepte plastový obal a nalijte dvě lžíce omáčky.
Kyseliny jsou odbourávány takzvanými zásadotvornými látkami, ty si ale naše buňky samy vytvořit neumí, jsme tedy odkázaní výhradně na jejich příjem v potravě. Správný poměr kyselinotvorných potravin vůči těm zásaditým by měl být 20 : 80. Především zpočátku je však velmi obtížné toto pravidlo dodržet, ale i poměr 40 : 60 lze brát jako velmi dobrý. Zvláště přihlédneme-li k faktu, že obvykle to na našich jídelníčcích vypadá přesně naopak.
Odkyselení organismu by se tedy mělo stát pravidelnou součástí zdravého životního stylu.
Kyselé látky si naše tělo umí vytvářet samo. Mají podobu odpadních produktů – mezi nejznámější patří například kyselina močová, solná nebo mléčná. Při normálním zdravém životním stylu si náš imunitní systém a oběhová soustava s těmito nečistotami snadno poradí. Pokud se však z jakéhokoli důvodu začnou v těle hromadit, může to mít nepříznivý dopad na naše zdraví.
Důležitá je tedy pestrá strava, dostatek zeleniny a ovoce, případně stravovací vitaminové doplňky.
Jednou z nejdůležitějších příčin překyselení je konzumace alkoholu, kofeinu, jednoduchých cukrů a kouření. Tyto faktory byste se proto měli snažit ve svém životě omezit.
Další příčinou překyselení žaludku je přílišná konzumace masa a mléčných výrobků. Dále pak uzenin, bílé rýže, těstovin, výrobků z bílé mouky, vína, vajec, ryb, čokolády, černého čaje, perlivých nápojů, čočky a podobně. Vyhýbejte se i pomerančům, ananasu, jablkům, kynutému pečivu. Ananas a citrusy sice působí zásadotvorně, ale až po strávení v žaludku. Do té doby tyto potraviny zvyšují kyselost žaludku. Omezte rovněž výše uvedené mléko, máslo a sýry. Mlsat byste při potížích s překyselením neměli ani para ořechy, kešu či arašídy. Nutné je vyloučit veškerý alkohol, kávu a další kofeinové nápoje, ovocné džusy a ovocné čaje. Obtíže zhoršují veškeré sladkosti, smažená jídla a tmavé druhy masa.
500 g sádla a 500 g oleje na smažení. Dále budete potřebovat 130 g louhu (hydroxid sodný NaOH) a 380 ml destilované vody.
Postup:
Sádlo a olej slejte dohromady a pomalu zahřívejte ve velkém hrnci dokud e sádlo voleji nerozpustí. Teplota tuků nesmí překročit 90 °C. Když se vše rozpustí, nechte to schladnout na 60 °C. Při chladnutí je čas na přípravu roztoku louhu. Nalijte přesně odměřenou a studenou destilovanou vodu do dostatečně velké nádoby a pak do vody pomalu nasypte všechny vločky louhu. Zamíchejte to než se louh ve vodě dokonale rozpustí. Při rozpouštění sodného louhu se voda silně zahřeje! Budou se rovněž uvolňovat nebezpečné leptavé výpary, proto je nutné prostor dobře odvětrat nejlépe digestoří. Horký rozpuštěný louh se opatrně nalije do hrnce s tukem a olejem, který by měl stále ještě mít 50 až 60°C. Ihned se z toho vytvoří mléčná hmota. Kdo má tyčový mixér, může jím nyní několik minut mýdlo míchat. Tuk a olej se pořádně promíchají. Po několika minutách je hmota hustější, asi jako pudink. Když je hmota pevná tak, že na ní kuchyňská lžíce může zanechávat stopy, mělo by se to celé přelít do připravené formy na mýdlo. Při míchání mýdla vzniká také teplo. Celá hmota dosáhne 60 a více °C. Kdo míchá příliš dlouho a do velkých teplot, bude dostávat mýdlovou hmotu z hrnce do formy na mýdlo pouze s velkými obtížemi. Výsledné mýdlo pak bude hrubé a drobivé. Od smíchání louhu s tukem již nesmí být hrnec na plotně!
Mýdlo ve formě brzy ztvrdne a je dobré, když ho v ní necháte stát ještě alespoň 24 někde v teple. Formu dobře přikryjte ručníky, aby dobře udržovala vlastní teplo a nechte mýdlo aby mohlo “vyzrát”. Po této době mýdlo vyjměte a nařezejte ho na vhodně velké kousky velikosti mýdla. Tyto kousky mýdla nechte ještě několik dní ležet a schnout. Tato mýdla mohou být skladována měsíce, ale kvůli přetučnění mohou po delší době začít trochu žlukle páchnout. To je ale jen zápach na povrchu, který při mytí ihned zmizí. Doma vyrobené domácí mýdlo je totiž přírodní produkt, který neobsahuje žádné chemické stabilizátory.
Dalo by se říci, že hydrolyzovaný kolagen je bílkovina krásy, protože tělu v tomto směru poskytuje velké výhody. Obvzláště při společném působení kolagenu, elastinu, keratinu a vitamínu C, poskytuje základní výživu vlasům, řasám, nehtům a kůži. Kolagen je významným pomocníkem v anti-agingu, tedy v oboru zabývajícím se oddálením stáří.
Hlavní účinky kolagenu
Kolagen vrátí mládí.
Jedním z hlavních pilířů mládí a mladého vzhledu je právě kolagen. Ten ovšem postupem času prohrává boj s věkem a naše atraktivita je tatam. Tělo ztrácí sílu, krásu, jas i tón. Do několika měsíců při pravidelném a dlouhodobém doplňování nového kolagenu tyto příznaky zmizí.
Hydrolyzovaný syrovátkový protein je hlavní živinou pro pěknou kůži!
Pokud bychom omezili zcela nebo z části příjem kolagenu ve stravě, tak by se časem naše pokožka úplně rozpadla. Kolagen je bílkovina, která pokožce zajišťuje hladkost a pevnost. Kolagen na sebe také váže vodu, čímž se pokožka hydratuje a pleť pak vypadá hladká a sametová. Kolagen v pokožce pomáhá obnovovat buňky a regenerovat tkáň. Kolagen tak rozjasňuje pleť a zajišťuje jí novou nezbytnou výživu.
Kolagen zpomaluje stárnutí tím, že omezuje vrásky.
První příznakem nedostatku kolagenu v kůži jsou vrásky. Nejdříve se vrásky objeví kolem očí, pak na krku a také na dekoltu. Vrásky jsou způsobeny fyzikálně-chemickými změnami spojenými se stárnutím kůže. Tím jak plyne čas, pokožka postupně přichází o tři důležité stavební prvky:
Kolagen je vlákno z bílkoviny, které dává kůži pevnost.
Elastin je zodpovědný za pružnost pokožky.
Glykosaminoglykan, který v pokožce zadržuje vodu a udržuje ji vláčnou.
Tyto ztráty v pokožce významně podpoří přímé slunce, kouř a znečištěné ovzduší, ale také i šňupací tabák může tento proces urychlit. Hydrolyzovaný kolagen dává pokožce možnost vybudovat si s jeho pomocí novou pletivovou strukturu a tím pomáhá kůži, aby byla odolnější, čímž mizí tyto otravné vrásky.
Kolagen dokáže odstranit kožní skvrny!
Pigmentové skvrny, jako jsou pihy, melasma, stařecké skvrny a hnědé skvrny po slunění, jsou častými kožními problémy, které jsou podpořeny intenzivní expozicí UV záření. Melanin pod slunečním zářením výrazně hnědne. Hnědý melanin je nerovnoměrně rozložen v buňkách epidermis, což má za následek vznik nepravidelných tmavých skvrn, kterým říkáme obecně pigmentové skvrny. Kolagen společně s vitamínem C se doporučuje díky jeho schopnosti stimulovat aktivitu melanocytů. To znamená, že takto kolagen pomůže melaninu se v kůži lépe a vyváženě rozprostřít, čímž se sníží rozvoj nových pigmentových skvrn. Doplnění kolagenu má v tomto případě přínos v čerstvějším vzhledu pleti a dokonce ovlivní i její celistvý barevný t