Zajímáte se o téma MLÉČNÉ VÝROBKY A BARVA STOLICE U DOSPĚLÉHO? Tak právě pro vás je určen tento článek. Dobře fungující metabolismus je pro naše zdraví nezbytný. Někdo dostal do vínku bezvadné trávení, jiný si musí pečlivě hlídat složení jídelníčku, protože některé potraviny mu nedělají dobře, nadýmají a tlačí v žaludku.
Druhy stolice
Krev ve stolici
Pokud je ve stolici obsažena krev, lze podle její barvy poznat, ve kterém místě zažívacího traktu je problém. Krev z horní části zažívacího traktu (například ze žaludku) má ve stolici velmi tmavou barvu. Krev, která je středně nebo tmavě červená, pochází z tlustého střeva nebo konečníku. Důvodem výskytu krve ve stolici mohou být například hemoroidy, anální fisury, divertikulitida, rakovina tlustého střeva nebo ulcerózní kolitida. Pozor: Konzumace červené řepy může způsobit dočasně červené zbarvení stolice a moči. Krev ve stolici nemívá jasně červenou barvu. Často se stává, že je krev ve stolici přítomna, ale není vidět, pak jde o takzvanou okultní krev. V tomto případě je nutné podstoupit testy na okultní krvácení, které jsou schopny detekovat skrytou krev ve stolici. Poraďte se se svým lékařem o jakékoli změně nebo problému, který se týká fungování střev. Tady je několik fotografií, na kterých je vidět stolice s krví: krev ve stolici foto.
Tmavá stolice
Stolice, která je téměř černá a má hustou konzistenci, může být způsobena krvácením v horní části trávicího traktu. Mezi nejčastější onemocnění, které způsobují tmavou stolici, patří duodenální nebo žaludeční vřed, jícnové varixy, Mallory-Weissův syndrom (spojen s alkoholismem) a gastritida. Některé potraviny, potravinové doplňky nebo léky mohou rovněž dočasně způsobit černou stolici. Patří mezi ně:
bismut (Pepto-Bismol);
železo;
aktivní uhlí;
aspirin v lécích proti horečce, které mohou způsobit krvácení do žaludku;
tmavé potraviny, jako je černá lékořice a borůvky.
K tmavé stolici může dojít také při zácpě. Pokud se u vás objeví tento typ stolice, měli byste navštívit svého lékaře. Tady je několik fotografií, na kterých je vidět tmavá stolice: tmavá stolice foto.
Žlutá stolice
Žlutá stolice může znamenat, že potraviny prochází zažívacím traktem relativně rychle. Žlutou stolici lze nalézt u lidí s refluxní chorobou. Příznaky refluxní choroby jsou pálení žáhy, bolest na hrudi, bolest v krku, chronický kašel a dušnost. Symptomy se obvykle zhorší, když ležíte nebo se ohýbáte. Mezi potraviny, které mohou zhoršit příznaky refluxní choroby, patří máta peprná, tučná jídla, alkohol, káva a čokoláda. Žlutá stolice může být zapříčiněna i nižší produkcí žluči. Žlučové soli z jater dávají stolici nahnědlou barvu. Pokud dojde ke snížení množství žluči, vypadá stolice na první pohled nažloutle. Pokud dojde ke snížení ve výstupu žluči, stolice ztrácí téměř všechny barvy a stává se bledou nebo šedou. Pokud k takovéto změně v barvě stolice dojde náhle, může být žlutá stolice příznakem bakteriální infekce ve střevech. Poraďte se tedy se svým lékař
V naší poradně s názvem ALERGIE NA MLÉKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Slavíková.
Dobrý den chtěla bych se zeptat,mojí dceři zjistili alergii na kravské mléko,doktorka řekla že může jíet a pít třeba kozí sýry nebo mléko.Ale na internetu jsem se dočetla že to není vhodné.Co jí mám kupovat aby jí to neuškodilo ještě víc?Může třeba sojové mléka.Také má kopřivku a zjistili jí v moči podrážděnou slinivku.Má dost velkou dietu.Možná ty příznaky jsou z té alergie na mléko.Proto Vás prosím o radu co kupovat,co jí podávat.Děkuji za odpověd'.S pozdravem Slavíková Martina
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Alergie na mléko je abnormální reakce těla na proteiny, které se nacházejí v kravském mléce. Alergie na mléko je nejčastější u kojenců a malých dětí. Starší děti obvykle z alergie na mléko vyrostou a v dospělosti s tím už problémy nemají. Mléko a mléčnévýrobky se nacházejí v mnoha potravinách. Zjevnými formami mléka jsou smetana, sýr, máslo, zmrzlina a jogurt. Mléko a mléčnévýrobky mohou být také skryté v běžně konzumovaných potravinách. Chcete-li se vyhnout potravinám, které obsahují mléčnévýrobky, musíte si přečíst štítky potravin.
Mléko je důležitým zdrojem vápníku. Vaše dítě potřebuje vápník pro zdravé kosti, zuby a nervy. Promluvte si s lékařem vašeho dítěte o potravinách s vápníkem, které můžete dát svému dítěti. Mezi příklady patří zelená listová zelenina, pomerančový džus s přidaným vápníkem, fíky, tofu a sušené fazole. Mléko je možné nahradit mlékem sojovým nebo mandlovým. Až zcela vyřadíte mléčnévýrobky, tak opatrně můžete vyzkoušet produkty z kozího či ovčího mléka.
Je třeba vyloučit všechny potraviny, které mají na štítku uvedeno:
Umělá příchuť másla
Máslo, máslový tuk
Podmáslí
Kasein
Kaseináty (amonium, vápník, hořčík, draslík, sodík)
Sýr, tvaroh
Šlehačka, smetana
Pudink
Ghee
Hydrolyzáty (kasein, mléčná bílkovina, bílkovina, syrovátka, syrovátková bílkovina)
Laktalbumin, laktalbumin fosfát
Lactoglobulin
Laktóza
Lactoferrin
Mléko (derivát, bílkovina, pevné látky, slad, kondenzované, odpařené, suché, celé, nízkotučné, beztukové, nízkotučné)
Nugát
Kasein ze syřidla
Zakysaná smetana
Kyslá smetana
Syrovátka (delaktovaná, demineralizovaná, proteinový koncentrát)
Jogurt
Labello balzám na rty Original je tím nejlepším v péči o rty. Pečující složení s bambuckým máslem a panthenolem se postará o intenzivní péči a ochranu. A to až po dobu 12 hodin! Chraňte své rty před vysušováním za každého počasí a dejte navždy sbohem prasklinkám, suché a hrubé kůži.
Složení pro intenzivní péči a ochranu
Bambucké máslo a panthenol chrání před vysušováním.
Rty jsou jemné, hebké a bez prasklinek.
Intenzivní hydratace až po dobu 12 hodin.
Dermatologicky testováno a schváleno.
Použití:
Balzám na rty nanášejte kdykoli, kdy je potřeba. Používejte ho několikrát denně, na noc použijte silnější vrstvu.
Nejen pleť obličeje, ale i rty potřebují péči. Každý večer je proto důkladně odličte od rtěnky, nebo lesku.
Pokožka rtů je velmi citlivá. Proto na horách, ale i v létě na pláži používejte Labello Balzám na rty Sun Protection.
Rty potřebují hydrataci. A to nejen v podobě hydratačního balzámu. Nezapomínejte během dne i dostatečně pít.
Před více než 90 lety byla na trh uvedena první inovativní náplast a značka Hansaplast společnosti Beiersdorf se stala předním odborníkem na péči o drobné rány. Sortiment Hansaplast nabízí účinné výrobky na odřená kolena, poraněná chodidla a mnoho dalších povrchových zranění. Prakticky výrobky značky Hansaplast zajistí hojivou péči od hlavy až k patě. Hansaplast je evropská jednička mezi značkami náplastí.
Společnost Beiersdorf jako první vstoupila na trh s náplastí s gázovým polštářkem značky Hansplast, díky němuž ji bylo možné použít na zakrytí otevřených ran. A tak došlo ke zrodu značky, která je i dnes neméně uznávána za svůj inovativní přistup. Hansplast nabízí voděodolné, elastické a extra odolné náplasti, náplasti pro citlivou pokožku, hřejivé náplasti, náplasti na chodidla a výrobky pro péči o nohy. Výrobci značky reagují i na vzhled a atraktivnost obalu, a tak na obalech výrobků můžete nalézt například motivy STAR WARS.
Zde můžete vidět, jak vypadají výrobky značky Hansaplast.
Eucerin
Revoluční masťový základ Eucerin byl objeven před více než 100 lety a stal se základem úspěchu společnosti Beiersdorf. Dnes je Eucerin celosvětově silnou značkou medicínské péče o pleť, která nabízí široké portfolio vysoce účinných dermokosmetických výrobků. Přípravky Eucerin splňují nejvyšší dermatologické standardy a vyhovují různým potřebám pokožky. Věří jim a doporučují je dermatologové a lékárníci po celém světě. Profesionální poradenství je důležitým aspektem
V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE U DOSPĚLÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf kuncl.
měl jsem potíže se žlučníkem a se žlučníkovými kamínky.po
návratu jem drřel dost přísnou dietu.Přesto se mně objevila žlutá stolice.Bolesti žaludku nemám ani stolice neni bolestivá.Jaké mohu použít léky?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Místo léků a přísných diet zkuste normální vyváženou stravu. Ráno 100 gramů ovesných vloček do 250 g nízkotučného kefíru, který může být oslazen lžičkou medu. K obědu kuřecí steak s rýží a nealkoholické pivo. K večeři pak pečené libové maso s vařeným nebo pečeným bramborem a s nějakým zeleným salatem v citronové šťávě. Mezi těmito hlavními jídly dávejte svačiny (jogurty, ochucené tvarohy, ovoce). Důležité je také se správně hýbat, aby strava mohla správně procházet zažívacím traktem, proto během dne udělejte několik dřepů, snažte se dosáhnout si na špičky s nataženýma nohama a udělejte několik cviků na zpevnění břicha. Toto vám pomůže více než další chemie prostřednictvím nových léků.
Jak je stolice velká, záleží na druhu potravy, kterou obvykle dítě jí. Pokud je strava bohatá na celulózu, tedy rostlinnou vlákninu, je množství stolice větší. Je to zapříčiněno tím, že rostlinná vláknina působí v zažívacím ústrojí jako houba, která vstřebává veškeré toxiny, a odnáší pak s sebou škodlivé látky. Chybí-li však vašemu dítěti ovoce, zelenina a celozrnné obiloviny, je stolice tvrdá a suchá. Vylučováním tvrdé stolice se navíc střeva velmi namáhají. Zápach stolice je přirozený. Ovšem stolice po zeleninové vegetariánské stravě páchne méně než po stravě masité. Minimální zápach bývá po mléčné stravě. Naopak jsou potraviny, které způsobují zvýšený zápach stolice. Mezi ně patří kedlubna, květák, fazole. Že je stolice v pořádku, poznáme na první pohled podle středně hnědé barvy. Barvu stolice totiž určuje do značné míry potrava.
V naší poradně s názvem AMOKSIKLAV A MLÉČNÉ VYROBKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Suchanková.
Prosím, amoksiklav a mléčnévýrobky- někde se uvádí výrobky vynechat, někde jen nezapíjet lék např mlékem. Uškodí mi jeden jogurt ráno? Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Amoksiklav je složené širokospektré antibiotikum, které je vhodné užívat společně s trouchou jídla. Je pravda, že mléko může narušit absorpci některých antibiotik. To se ale týká jen antibiotik ciprofloxacin, doxycyklin, norfloxacin a tetracyklin, které se vážou na vápník, jenž se nachází v mléčných výrobcích, jako je mléko, sýr a jogurt. U Amoksiklavu se nemusíte v mléce a v mléčných výrobcích omezovat. Nejlepší je užít lék na začátku běžného jídla. Jogurty a ostatní fermentované mléčnévýrobky jsou při léčbě tímto antibiotikem prospěšné, protože doplňují střevní mikroflóru o užitečné acidofilní bakterie, které Amoksiklav může decimovat.
Co dělat, když stolice neplave? Je normální, že stolice neplave a potopí se?
Ano, je normální, že stolice klesá ke dnu. Může to být známka zdravé stolice. Stolice plave na hladině, pokud obsahuje přebytečné plyny, k čemuž může dojít při dietě s vysokým obsahem vlákniny, nebo pokud stolice obsahuje vyšší hladiny tuku.
Konzistence, tvar stolice a to, zda klesá nebo plave, mohou být užitečnými signály zdravotního stavu zažívacího traktu.
Hnědá, dobře tvarovaná, měkká stolice, která neplave a klesá na dno záchodové mísy, svědčí o zdravém vyprazdňování.
Stolice, která plave, může signalizovat nadbytek plynu nebo tuku v hovínku. Může to být také známka infekce nebo jiného zdravotního stavu.
V naší poradně s názvem DLOUHODOBĚ ŘÍDKÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.
Dobrý den,mám delší dobu řídkou stolici.Asi od listopadu min.roku jsem měla bolest v podbřišku zjištěna cýsta na vaječníku užívala jsem kapký gýnex od energi.v lednu mi cýsta zmizela jeden den jsem prodělala jednodenní prujem nasadila jsem smektu asi na 2dný poté jsem si koupila laktobacilý imunit od swisu užívala jsem je měsíc.Stolice je stále řídká někdý až kašovitá občas pozoruji kouský stravý,pří snídani musím jít na wc stolice je řidčí ale formovaná než dojím tak musím znova a už to spíš ze mě lítá menší kusý stolice s kašovitou stolicí je v barvě sv.hnedé chodím jen ráno.Jsem dost výstrašená nidý jsem neměla takovou stolici nechodila jsem pravidelně spíš jsem měla zácpu.Občas pocituji ne uplnou bolest spíš takový nepříjemný pocit v podbřišku.U lékaře jsem zatím nebýla.Muže to znamenat nějaký problém?Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ano, to může signalizovat vážnější problém a příčin může být několik. Například změny na střevní stěně nebo nerovnováha v trávicích enzimech žlučníku nebo slinivky břišní. Radím vám podstoupit vyšetření na gastroenterologii, abyste věděla na čem jste. Prozatím zkuste nasadit žlučníkovou dietu a často jeste dušenou rýži s mrkví a ráno několik kousků tmavé čokolády. Co nejrychleji se objednejte k doktorovi na gastroenterologii nebo na internu.
Ve většině případů není oranžová stolice výrazně závažná, aby vyžadovala návštěvu lékaře. Některé neobvyklé barvy stolice jsou však důvody pro návštěvu lékaře. Černá stolice může například naznačovat krvácení v jícnu, žaludku nebo dvanáctníku. Červená stolice může znamenat krvácení z tlustého střeva nebo z konečníku. Bílá stolice je někdy známkou onemocnění jater.
Vznik oranžové stolice po podání léku, jako je rifampicin není častý, ale pokud se objeví a je-li to jediný vedlejší účinek z této léčby, počkejte na další kontrolu u svého lékaře. Pokud ale navíc zaznamenáte bolest žaludku, krev v moči nebo ve stolici, závratě nebo jiné závažné projevy, ihned o tom informujte svého lékaře. Pokud je vaše stolice oranžová nebo má neobvyklou barvu a máte k tomu průjem více než několik dní, informujte o tom svého lékaře. Delší oranžový průjem vystavuje organizmus riziku dehydratace a mohl by být příznakem závažnějšího zdravotního problému.
Světlá stolice u dospělých je patologický příznak, který ukazuje na poruchu jaterní tkáně nebo na problém s odtokem žluči. Barva stolice je dána přítomností žluči ve stolici, a je-li stolice světlá, znamená to, že se žluč v játrech netvoří nebo že do střeva nepřitéká. Obě tyto příčiny světlé stolice mohou být velmi závažné a neměly by se podceňovat. Pokud jste si všimli, že je vaše stolice či stolice někoho z vašich blízkých světlá, neváhejte a obraťte se na svého lékaře, který navrhne další vyšetření, aby se zjistila příčina. Předtím než začnete pomýšlet na různá onemocnění, je nutné zapátrat v paměti, zda jste v posledních dvou dnech nekonzumovali potraviny, které by mohly stolici zbarvit tak, že se jeví světlejší než obvykle. V příbalovém letáku užívaných léčiv byste také mohli najít informaci o tom, že preparát mění barvu stolice.
V naší poradně s názvem ŠPATNÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leja.
dobrý den všem.Je mi trapmě,ale přece jen napíšu.Má stolice je nepravidelná.jE tvrdá jak kámen a bobkuji jako koza--ano asi dělám vše špatně jelikož moc nejím,ale když se přežeru bolí mě celé břicho tím asi usuzuji,že mám ucpané střeva a dávám jim pořádně zabrat.Mám pocit,že v sobě mám ještě vánočního kapra ze salátem,tak se asi cítím.Nemám ráda jogurty a mlečné výrobky a to je asi špatně,tak jestli tohle psaníčko někdo čte prosím o radu..Mám taky pocit,že když se nevyprázdním mám nafoukle břicho a je to hnus.Co dělám,tak každé ráno piju vlažnou vodu. Děkuji za radu ---pěkný den přeji Lejka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zařaďte do své stravy pravidelné užívání přípravku Psyllium. Tím se vše pěkně spraví. Psyllium koupíte běžně v lékárně.
Gastroezofageální reflux, běžně označovaný jako GERD, může být příčinou žluté stolice. Jedinci, kteří trpí GERD, tráví potravu rychleji než lidé bez GERD. Strávené jídlo vstoupí do gastrointestinálního traktu se zelenou barvou. Dále potrava postupuje trávicím traktem a absorbuje tuky a bakterie a díky tomu když se pak vylučuje z těla ven, tak je již hnědé barvy. Pohybuje-li se ovšem potrava v trávicím traktu příliš rychle (u GERD), tak pak není schopna absorbovat tyto tuky a bakterie a výsledkem při vyprazdňování je žlutá barva stolice.
Celiakie
V závislosti na průchodnosti tlustého střeva nebo zácpy může někdy celiakie vyústit v trvale žlutou stolici. Celiakie, někdy nazývána jako celiakální sprue, je genetická porucha, při které lidé nejsou schopni strávit lepek kvůli poškození střev. Tato porucha je často charakterizována nepravidelnými pohyby střev, průjmem a žlutě zbarvenou stolicí.
Poruchy žlučníku
Některé poruchy funkce žlučníku můžou mít za následek žlutou stolici. Cholecystitida, nebo zánět žlučníku, zánět žlučových cest i žlučové kameny, u toho všeho může být projevem žlutá stolice. Jedinci, kteří trpí záněty žlučníku či žlučových cest, totiž neprodukují dostatek žluči nezbytné pro správné trávení, a proto se pak dostavuje žlutá stolice jako důsledek těchto onemocnění.
Poruchy jater
Mnoho onemocnění jater má za následek žlutou stolici. Jsou-li nemocná játra, tak žlučové kanálky v rámci orgánu jater se zužují a tím klesá produkce žluči. Jak již bylo výše zmíněno, vlivem nedostatečné produkce žluči, může stolice mít nažloutlou barvu. Cirhóza, chronická onemocnění jater, hepatitida - což je zánět jater, a jaterní metastázy rakoviny třeba i z tumoru z jiného místa v těle, to jsou všechno podmínky, které mohou vyústit ve žlutou stolici.
Steatorrhea
Steatorrhea je stav, který může být příčinou žluté stolice díky nezvykle vysoké hladině tuků. To může být způsobeno různými poruchami, jako je celiakie nebo zánět slinivky břišní. Dále to může být také způsobeno nedostatečnou absorpcí tuků, což je stav, při kterém potraviny prochází trávicím traktem příliš rychle a žaludek a střeva nestihnou správně absorbovat všechny živiny.
V naší poradně s názvem RE: DODATEK K DOTAZU BAZÉN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.
Dobrý den Kamčo,
Děkuji za rady. Díky též za odkaz na ceny, pomohlo mi to a vybral jsem.
Dnes jsem vážil, kolik tam odhadem bylo prve nasypáno a asi něco okolo 15g manganistanu na 30m3 vody. Dnes už voda není růžová, ale hnědá. To manganistam asi postupem času dělá, barví mi stěny, je to později odstranitelné?
Peroxid jsem koupil a nalil tam 2 litry. Barva vody se vůbec nezměnila, stav je stále stejný. Zítra koupím další 2 litry, ale má to ještě cenu tam lít? Pokud by mi to přestalo barvit stěny, voda je v podstatě desinfikovaná a koupal bych se klidně v ní.
Děkuji.
m
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .
Tahle reakce vypovídá o tom, že barva bazénové vody není změněna hypermanganem. Její hnědá barva bude spíše organického původu a jistota o 100% nezávadnosti této vody bude vyžadovat laboratorní rozbor. Můžete provést vlastní test pomocí lakmusového papírku, podle kterého by pH nemělo přesáhnout meze nad 7 a pod 6. Také dejte do vody kus nemastné rezivějící oceli a po hodině zkontrolujte, zda se z ní neuvolňují bublinky. Bublinky by znamenaly přemíru peroxidu. Zkuste příště použít tablety určené přímo k čištění bazénové vody. Tyto výrobky mají atest nezávadnosti a určené dávkování. Budete bez starostí a bez obav z ekzémů a poleptání.
Jíst je třeba především to, co našemu tělu prospívá, tedy stravu bohatou na vlákninu a zeleninu a zbavit se cholesterolu. Hladinu cholesterolu v krvi snižují takzvané rostlinné steroly. Ty se vyskytují například v sóje, řepce, avokádu, ovšem v množství tak malém, že samo o sobě nemůže hladinu cholesterolu ovlivnit. Účinky se dostaví, až když potraviny jimi obohacené podpoříme změnou stravovacích zvyklostí, tedy zvýšenou konzumací ryb, ovoce, zeleniny, cereálií, omezením příjmu živočišných tuků a změnou životního stylu vůbec (jde především o pohyb). Ukázalo se, že účinkují v kombinaci s tuky, proto jsou jimi některé rostlinné tuky obohacovány. Tvoří rovněž součást speciálních mléčných výrobků určených lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu. Těm, kteří ji mají normální, však stačí kvalitní vyvážená strava. Ostatně specialisté tvrdí, že neexistují „dobré“ a „špatné“ potraviny, ale že škodlivá je nestřídmost. Kousíček másla ještě nikomu, kdo má cholesterol, neublížil.
Omezte červené maso, ale občas si ho můžete klidně dát. Raději menší porce, libové, připravované na grilu nebo na teflonové pánvi bez jakéhokoliv tuku.
Sýrů a jiných mléčných výrobků se nemusíte zříkat, pokud si vyberete ty nízkotučné.
Ovoce a zeleninu se snažte přidávat ke každému jídlu. Vláknina zpomaluje vstřebávání cholesterolu. Ideální jsou například jablka bohatá na pektin.
Jedlé oleje se rozhodně vyplatí střídat, nezůstávejte jen u všeobecně doporučovaného olivového. Ale pozor na ně, jsou příliš kalorické!
Doporučená jídla:
luštěniny, ovoce, zelenina – veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny (fazole, čočka, hrách), kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru
V naší poradně s názvem SPATNÉ VYLUČOVÁNÍ ŽLUČI PŘÍZNAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.
Dobrý den,prosím o radu mám problém se stolicí vždy jsem měla spíše zácpu ale ted chodím každé ráno(pak už ne)sož se dobrý ale ta barvastolice je spíše do žluta nebo taková hnědožlutá při utření na papíře je spíš žlutá barva také mám bolest v prv.podžebří a jako boku něký cítím takové jiko pálení bublíní ve střevech.na sonu břicha vše v pořádku.to býlo celé výšetření.Citím se jak kdyby mě to v pase pulilo takový divný pocit přesně kde končí žebra musím sedet jak tehotná abý mi to nepřekáželo přitom tlustá nejsem tak mě nemá co tlačit.U lékaře si připadám jak blázen.poradíte jak se toho zbavit.zkoušela jsem i probiotyka ale nic.diký
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Doporučuji zahájit žlučníkovou dietu a objednat se někam na internu na pořádné vyšetření jater a žlučníku.
Stejně jako nepravidelná stolice, může být i stužkovitě tenká stolice způsobena nedostatkem v oblasti sleziny. Dalšími příznaky nedostatku jsou snadná tvorba modřin, nadýmání, plynatost, nepravidelná stolice, únava, nechutenství, řídká stolice se slabým zápachem. Také může dojít k problémům, které jsou způsobeny stresem a přepracováním. Jedení některých potravin bývá také příčinou zhoršení. Mezi špatné potraviny patří smažené nebo mastné potraviny, mléčnévýrobky, syrové ovoce a zelenina a studené nápoje. Dietní léčba pak zahrnuje příjem teplé, vařené potravy, vhodný je také zázvorový a skořicový čaj, oba dva zahřívají organismus. Stužkovitě tenká stolice může být způsobena střevní obstrukcí. Benigní rektální polypy, zvětšená prostata, zvětšení tlustého střeva nebo rakovina prostaty jsou dalšími možnými příčinami, které mohou způsobit obstrukci.
V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Ano, to je možné, banány a mandarinky můžou stolici zbarvit do žluta. Žlutá stolice bývá také po bramborách a po arašídech nebo kešu oříškách. Naopak červená řepa stolici úplně ztmaví.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.
Bezinkový květ v těstíčku, smažený, snědla jsem větší množství - jednorázový průjem, barva ostře žlutá, jako kanár.
Nejsem alergická ani nemívám zažívací potíže, ale na tuto příhodu nezapomenu,
ta barva byla opravdu velmi výrazná.
Žlutá stolice může znamenat, že potraviny prochází zažívacím traktem relativně rychle. Žlutou stolici lze nalézt u lidí s refluxní chorobou. Příznaky refluxní choroby jsou pálení žáhy, bolest na hrudi, bolest v krku, chronický kašel a dušnost. Symptomy se obvykle zhorší, když ležíte nebo se ohýbáte. Mezi potraviny, které mohou zhoršit příznaky refluxní choroby, patří máta peprná, tučná jídla, alkohol, káva a čokoláda. Žlutá stolice může být zapříčiněna i vyšší produkcí žluči. Žlučové soli z jater dávají stolici nahnědlou barvu. Pokud dojde ke snížení množství žluči, vypadá stolice na první pohled nažloutle. Pokud dojde k většímu snížení ve výstupu žluči, stolice ztrácí téměř všechny barvy a stává se bledou nebo šedou. Pokud k takovéto změně v barvě stolice dojde náhle, může být žlutá stolice příznakem bakteriální infekce ve střevech. Poraďte se tedy se svým lékařem.
V naší poradně s názvem MEDROL A DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra Tancíková.
Prosím o odpověď, zda-li je nutné při užívání Medrolu 4 mg upravovat stravu, je pravda, že se nemá jíst maso (kromě ryb) a sýry? Medrol beru od června 2018, prozatím jsem to ani v příbalovém letáku nenašla.
Děkuji za odpověď.
Tancíková
Brumovice u Opavy
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ne, to není pravda. Maso, pokud nebude příliž slané a tučné, tak ho jíst můžete. Stejná pravidla platí i pro sýry.
U Medrolu je potřeba dodržovat neslanou dietu s nízkým obsahem sodíku a naopak s vysokým obsahem draslíku a s vysokým obsahem bílkovin.
Medrol v těle zadržuje sodík. Proto je důležité sledovat příjem soli, pokud ho užíváte. Pokyny pro stravu při Medrolu z roku 2010 doporučují konzumovat méně než 1,5 gramu sodíku denně. Vyhněte se přebytečné soli tím, že budete jíst čerstvé potraviny spíše než rychlé občerstvení nebo zpracované a konzervované výrobky.
Jezte potraviny s vysokým obsahem draslíku, jako jsou pečené brambory, meruňky, banány, mléčnévýrobky, citrusové plody a špenát. Pomůže vám to vytvořit zdravou rovnováhu sodíku a draslíku.
Grapefruitová šťáva může zvýšit koncentraci Medrolu v těle. Při léčbě Medrolem nekonzumujte grepy ani džus z nich vyrobený. Pokud již delší dobu každodenně grepy konzumujete společně s Medrolem, tak nepřerušujte toto společné užívání, aniž byste se na tom dohodla se svým lékařem. Náhlé přerušení dodávky grapefruitové šťávy by mohlo vést k poklesu účinné koncentrace léku a zhoršení zdravotního stavu.
Medrol se užívá s jídlem nebo mlékem, aby nezpůsobil podráždění žaludku. Zároveň je potřeba omezit alkohol, který může společně s Medrolem způsobit nebezpečné krvácení v zažívacím traktu.
Medrol může zpúsobit změny v přerozdělení tuku na nežádoucí místa, jako je zadní část krku, břicho a obličej. Tyto změny ve tvaru těla se u každého pacienta projevují odlišně. Navzdory skutečnosti, že Medrol zvyšuje chuť k jídlu, dbejte na to, abyste se vyhnula přejídání a ujistěte se, že máte dostatek pohybu pro spálení kalorií, které by jinak byly uloženy jako tuky na zmíněných partiích.
Žena ve věku 47 let. Posledních 14 měsíců měla nadměrnou plynatost, bolesti na hrudi, zácpu a hubla. Gastroenterolog ji diagnostikoval syndrom dráždivého tračníku způsobený infekcí H. Pylori, který léčil antibiotiky. Nikdy před tím neměla stolici páchnoucí čpavkem a není známa ani žádná příčina. Kvůli vyloučení přerůstání bakterií z tenkého střeva u ní byla provedena dechová zkouška, což je typ neinvazivního testu, který měří množství vodíku nebo metanu, které vydechnete po vypití směsi glukózy a vody. Rychlý nárůst vydechovaného vodíku nebo metanu může naznačovat přemnožení bakterií v tenkém střevě. Test byl negativní.
Názor dietologa
Syndrom dráždivého tračníku by neměl vést ke stolici páchnoucí čpavkem. Naopak bolest na hrudi, nadměrná plynatost a zácpa souvisí se syndromem dráždivého tračníku.
Existuje jen málo možností vysvětlujících přítomnost amoniaku způsobujícího zápach stolice. Tento signál by se neměl ignorovat a trvá-li déle než 3 dny, může být nutné vyšetřeni lékařem.
Běžné příčiny stolice páchnoucí po čpavku:
Přemnožení bakterií ve střevech.
Chronické onemocnění ledvin.
Onemocnění související s játry.
Léky (zejména antibiotika).
Nejčastější nedietní příčinou zápachu stolice po čpavku je bakteriální infekce ve stolici.
Při zápachu stolice po čpavku je vhodné přidat do stravy více vlákniny a zvýšit příjem tekutin.
Prospěšné potraviny, které je vhodné konzumovat při zápachu stolice po čpavku:
čerstvé ovoce,
zeleninu,
saláty.
Vhodné je vyhnout se:
fazolím,
zelí,
čokoládě,
mátě peprné,
tučným jídlům,
kávě,
rychlému občerstvení,
syceným průmyslovým nápojům,
alkoholickým nápojům.
Po několika dnech je nutné zhodnotit přítomnost zápachu. Pokud dietní změny nepomohou, je namístě navštívit praktického lékaře, který provede test stolice, krevní testy a klinické vyšetření.
Vyjádření výživového poradce
Amoniak obvykle vzniká v gastrointestinálním traktu rozkladem bílkovin (aminy, aminokyseliny, puriny a močovina). Neúplné trávení potravy může vést k hnilobě ve střevě, což způsobuje stolici zapáchající čpavkem. Pokud tělo nevstřebává potřebné živiny, bude tím ohrožena imunita. Tato malabsorpce může vysvětlit ztrátu hmotnosti tohoto pacienta.
Trojitá terapie antibiotiky pro léčbu infekce H. Pylori dramaticky změní střevní flóru. To vede k přechodnému neúplnému trávení a možnému vzniku stolice se zápachem po čpavku. Užívání vysoce silného vícekmenového probiotika je zásadní pro obnovu zdravé střevní flóry a může odstranit zápach čpavku.
Vhodné je ambulantně zkontroloval celiakii a malabsorpci fruktózy/laktózy.
V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.
Chcela by som vedieť presne, ktoré potraviny sú vhodné a ktoré nevhodné pri zvýšenej hladine kyseliny močovej. Ďakujem
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pro snížení kyseliny močové se vyhněte těmto potravinám:
- Pivní a obilné alkoholické nápoje (jako je pivo, vodka a whisky);
- Maso, jehněčí a vepřové maso;
- Vnitřnosti, jako jsou játra, ledviny a maso ze žláz, jako je brzlík nebo slinivka břišní;
- Mořské plody, zejména měkkýši, jako jsou krevety, humři, mušle, ančovičky a sardinky;
- Výrobky s vysokým obsahem fruktózy, jako je limonáda a některé džusy, cereálie, zmrzlina, cukrovinky a rychlé občerstvení.
Nejlepší potraviny pro dietu u dny:
- Nízkotučné mléčnévýrobky, jako jsou jogurty a odstředěné mléko;
- Čerstvé ovoce a zelenina;
- Ořechy, arašídové máslo a různá semínka;
- Kvalitní tuk a olej;
- Brambory, rýže, chléb a těstoviny;
- Vejce (s mírou);
- Maso, jako je ryba, kuře a červené maso, je dobré s mírou (kolem 120 až 160 gramů denně).
Světlá stolice znamená poruchu tvorby žluči nebo poruchu jejího vylučování do střeva. Mezi příčiny vzniku světlé stolice můžeme zahrnout infekční žloutenky, kdy akutní stadium onemocnění může být spojeno s narušením tvorby žluči a to právě vede k dočasně světlému zabarvení stolice. Dále cirhózu jater, kdy postižená játra mají sníženou schopnost správně tvořit žluč a bledá stolice je pak jednou ze známek onemocnění. Další příčinou mohou být žlučové kameny, a to za předpokladu, že kámen ucpe žlučovod a žluč nemůže odtékat do střeva, z čehož vyplývá, že se po určité době objeví také světlá stolice. Současně jsou přítomny zejména kolikovité a velmi nepříjemné bolesti v pravém podžebří. Rovněž u infekčního zánětu žlučových cest bývá přítomna různě významná porucha odtoku žluči, což vede ke žloutence a k nálezu světlé stolice. Poruchu odtoku žluči mohou způsobit také nádory, které svým růstem utlačí žlučovod. Je to například rakovina žlučníku, rakovina žlučových cest, rakovina jater a rakovina slinivky břišní. Základním příznakem, kterého si pacient všimne, je ovšem nebolestivá žloutenka, která je oproti světlé stolici přeci jen nápadnější. A ke vzniku světlejší stolice může vést i celiakie neboli nesnášenlivost lepku.
Průjem je zvýšení frekvence stolice, zřídnutí stolice, nebo obojí.
Průjem je způsoben zvýšenou sekrecí tekutiny do střeva, snížením absorpce tekutiny ze střeva, nebo rychlým průchodem stolice přes střeva.
Průjem může být definován absolutně, nebo relativně. Absolutní průjem je definován jako více než pět stolic denně nebo tekutou stolicí. Relativní průjem je definován jako zvýšení počtu stolic za den, nebo zřídnutí stolice ve srovnání s obvyklou stolicí.
Průjem může být akutní, nebo chronický a každý má různé příčiny a způsoby léčby.
Mezi komplikace průjmu patří dehydratace, elektrolytové (minerální) abnormality a podráždění konečníku.
Dehydratace může být léčena perorálními rehydratačními roztoky, a pokud je to nutné, může dojít k aplikaci intravenózních tekutin.
Testy, které se provádějí při hodnocení akutního průjmu, zahrnují vyšetření stolice na bílé krvinky a parazity, kultury stolice na bakterie, testování stolice na toxiny typu C a krevní testy na poruchy hladiny elektrolytů.
Testy, které bývají zapotřebí při hodnocení chronického průjmu, jsou vyšetření stolice na parazity, vyšetření horní části gastrointestinálního traktu rentgenem, eriografie, esophago-gastro-duodenoscopy s biopsií, koloskopie s biopsií, vodíkové dechové zkoušky a měření tuku ve stolici.
Průjem může být léčen sorbenty, antipropulzivy a sloučeninami bismutu.
Antibiotika by neměla být použita při léčbě průjmu, pokud nejsou kultury prověřené na bakteriální infekce, které vyžadují antibiotika (zejména se jedná o těžký průjem, který je pravděpodobně infekčního původu), nebo pokud má jedinec závažné základní onemocnění.
V naší poradně s názvem PORADNA ONLINE PRUJEM U DOSPELEHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ala.
Dobry den. Mam 3.den vodnaty prujem. Zacalo to migrenou...pocituji nevolnost a dva dny nejim. Mam vyhledat lekarskou pomoc? Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zkuste nejdříve zahájit domácí léčbu průjmu pomocí léku Enterol, kdy první dvě dávky vezměte ve dvojnásobném množství a další pak v doporučeném dávkování. Enterol užívejte po dobu 4 dnů. K tomu zároveň užívejte lactobacily (probiotika) po dobu dvou týdnů. Ve stravě přejděte na normální režim tří hlavních jídel denně, přičemž vyřaďte mastná jídla a zvyšte příjem tekutin během dne na dvojnásobek normálního příjmu. Když průjem nepřejde po dobrání Enterolu, tak navštivte praktického lékaře a požádejte ho o laboratorní vyšetření stolice.
Po obarvení byly vlasy v dobrém stavu. I po 4 týdnech na nich barva dobře držela. Oproti barevné škále byl odstín o trochu tmavší. Produkt lehce zbarvuje pokožku a zabarvuje textilie.
Barva s dobrými až velmi dobrými výsledky. Pouze lesk vlasů po obarvení byl hodnocen jako uspokojivý. Produkt lehce zbarvuje pokožku hlavy.
LONDA LONDACOLOR
Hodnocení dTestu: DOBŘE (2,2)
Z testovaných přípravků dosáhl nejlepších výsledků při barvení a vlasy se po jeho použití hezky lesknou. Barva je však méně odolná vůči působení světla. Lehce zbarvuje pokožku vlasů, zejména mokré vlasy následně zabarvují textilie.
Dobrá barva s drobnými nedostatky. Průměrný lesk vlasů, průměrné překrytí šedin po 4 týdnech. Nižší odolnost vůči působení světla. Zejména mokré vlasy zabarvují textilie.
Dobré výsledky barvení, avšak vlasy nejsou na omak hebké a nelesknou se. Nižší odolnost vůči mytí vlasů i působení světla. Lehce zbarvuje pokožku hlavy. Především mokré vlasy pak zabarvují textilie.
Vlasy obarví za 10 minut, avšak odstín se odchyluje od barevné škály. Stálost překrytí šedin je po 4 týdnech uspokojivá. Nižší odolnost vůči mytí vlasů a působení světla. Lehce zabarvuje textilie.
SCHWARZKOPF COLORISTE 10 MINUT
Hodnocení dTestu: USPOKOJIVĚ (2,7)
Vlasy obarví za 10 minut, avšak odstín se odchyluje od barevné škály. Překrytí šedin, lesk a stálost barvy po 4 týdnech jsou uspokojivé. Menší odolnost vůči mytí vlasů i působení světla.
V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE, GGT 5 A VICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.
Dobrý den
Mám radu let zlutou.. pískovna barva.. stolici, obcas řítkou jak kase. Někdy průjem. Často tlak pod pr zebrem asi zlucnik. Jsem abstinent kvůli těmto problemum, přesto jat.testy GGT 5 a víc. Bral jsem essenciale,ostropestrec kvůli hodnotám, ty se zlepšili jen po dobu užívání. Muže špatně vylučování zluci poškozovat játra? Ta stolice asi je kvůli zlucniku, kameny nemam. Jak zlepšit funkci zlucniku? Zkouším vse, byliny, léky a nic moc nepomaha. Jim zdrave, zřídka něco Tučného a smazaného ale to mi nezpůsobí zhorseni.
Moc děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Okrová barva stolice a střídání průjmů může být pozůstatek po léčbě antibiotiky. Antibiotika vyhubí střevní flóru, která se jen těžko sama obnoví. Proto by bylo vhodné zkusit užívat probiotika (laktobacily). Kupte si probiotika s trávicími enzymy a užívejte je podle návodu. Když se vlivem této léčby váš stav zlepší, tak si kupte ještě jedno balení a užívejte nepřetržitě po jedné kapsli (většinou jde o poloviční dávku doporučeného dávkování) až do vyčerpání obsahu balení.
Žlutá barva je způsobena obsahem tuku ve stolici a střevní peristaltikou. Světle žlutá až bílá barva stolice je zapříčiněna nedostatkem žluči při trávení potravy, což může být způsobeno obstrukcí žlučových cest. Žlutý odstín stolice však mohou zavinit i drogy nebo průjem. Dlouhodobější žluté zabarvení stolice byste neměli podceňovat, jelikož obstrukce žlučových cest může být varovným signálem u zákeřné rakoviny.
Pro normální peristaltiku střeva je charakteristická zelená barva. Pohyby střevního ústrojí začínají zbarvovat stolici do zeleného odstínu, čímž vzniká takzvaný zelený chvost na vaší stolici. Zelené potraviny a zelená zelenina taktéž zbarvují stolici do tohoto odstínu. Patří sem například listový salát, okurky, papriky a další. Rovněž potravinové doplňky a doplňky stravy se železem mohou při rychlé distribuci stolice způsobit zelený odstín. Rychlá peristaltika střeva navíc neposkytuje dostatek času k rozkladu žluči, čímž zůstává charakteristická zelená barva stolice. Toto jsou tedy hlavní příčiny zeleného zbarvení stolice.