Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

MNOŽSTVÍ MOČE ZA DEN

MNOŽSTVÍ MOČE ZA DEN bylo téma, které nás inspirovalo k vytvoření tohoto článku. Bolest ledvin lidé často zaměňují s bolestí zad, která má úplně jiné příčiny. S bolestí ledvin se člověk setkává především v podzimním období, kdy tělo není aklimatizované na chladnější počasí. Obtíže ledvin mohou být velmi závažné, a pokud se neléčí, tak mohou jedince ohrozit i na životě. Proto v žádném případě bolesti ledvin nepodceňujte.


Ledviny

Ledviny jsou párový orgán uložený po stranách páteře v břišní dutině. Slouží k odstranění nečistot z krve. Tyto nečistoty následně odcházejí z těla v podobě moči. Ledviny mají oválný, fazolovitý tvar, červenohnědou barvu, na povrchu jsou hladké a kryté tenkým vazivovým pouzdrem, které se dá z ledviny lehce sloupnout. Na mediálním okraji ledviny se nachází ledvinová branka (hilus renalis), kudy vstupuje do ledviny tepna a žíla a odkud vystupuje močovod. Branka prohloubí do ledviny hlubokou ledvinovou jamku (sinus renalis), kde je uložena ledvinová pánvička (pelvis renalis). Na povrchu tvoří souvislou vrstvu (4–8 mm) světlejší kůra. Směrem k sinus renalis z ní odstupují sloupce, které od sebe oddělují sousední ledvinové pyramidy tvořené dření. Jednotlivé pyramidy vytvářejí ledvinné lalůčky. Ledvinu tak tvoří spousta malých ledvinných lalůčků ústících do jednoho společného vývodu, které srostly během vývoje. U skotu, mořských savců (kytovci, lední medvěd) nedošlo ke srůstu jednotlivých lalůčků vůbec, ledvina je proto laločnatá neboli renkulizovaná.

Člověk má multipapilární ledvinu, to znamená, že do ledvinné pánvičky ústí vývody každý svým vlastním ledvinovým kalíškem, což je pozůstatek původní laločnaté ledviny, která ale v průběhu vývoje srůstá. Ledvina je krytá vazivovým pouzdrem, na které naléhá řídké pojivo prorostlé tukem, který chrání ledvinu před mechanickým poškozením. K ledvině se přikládá nadledvina, endokrinní žláza. Parenchym ledviny je zřetelně rozdělen na hnědočervenou zrnitou kůru a světlejší dřeň.

Základní funkční jednotkou ledviny je nefron. Je hlavní součástí kůry. Ledvina člověka má asi milion nefronů, ledvina skotu asi 8 milionů. Nefrony přes membránu filtrují krevní plazmu, takto vzniklou primární moč zpětnou resorpcí zahustí a vzniklá hypertonická definitivní moč je pak soustavou vývodných kanálků (tubuli coligentes) odváděna do ledvinné pánvičky, odkud odtéká do močovodu. Dřeň ledviny je tedy tvořena především vývodnými kanálky a takzvanou Henleyovou kličkou nefronu. Krev protéká dvěma za sebou uspořádanými kapilárními řečišti:

  • 1) v glomerulu, kde je relativně vysoký tlak krve řízený odporem průsvitu přicházející arterioly;
  • 2) peritubulární kapilární sítí, která slouží k výživě buněk kanálků a výměně látek mezi tubuly a krví.

Nefrony se dělí na dva základní typy:

  • 1) korové – jsou v kůře ledviny, mají krátké Henleovy kličky;
  • 2) juxtamedulární – arterioly z nich odcházející jdou ve formě přímých cév (vasa recta) do hloubky dřeně a tu zásobují krví. Její zvýšené prokrvení způsobí pokles osmolality dřeně (vymývací efekt) a tím poklesne i koncentrační schopnost ledvin (tlaková diuréza).

U člov

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Bolest ledvin

Poradna

V naší poradně s názvem PROSTATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav 62let.

Jsem po operaci prostaty a odebrání semenych vacku.operace byla provedena v polovině března. Úniky moče jsou minimální. Nenosim vložky proti úniku moče. Myslím si že mně pomohlo pravidelná ranní cvičení. V noci spím bez obtíží ani nemusím stávat na WC.Ale chci se zeptat zda dojde ke stoporeni údu. Děkuji předem s pozdravem Stefiano

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud jste mohl dosáhnout erekce před operací, tak to půjde i po ní. Až se obnoví nervová zakončení v oblasti pánevního dna, tak budete moci znovu dosáhnout erekce. To může trvat až půl roku. Změnu pocítíte při vyvrcholení, protože se změní množství ejakulátu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Prostata

Čtyřtýdenní popis detoxikace dle Antonie Mačingové

První týden je jídelníček sestaven tak, aby se do těla dostalo co největší množství živin v podobě vlákniny v zelenině, ovoci. Díky zvýšenému pitnému režimu denně 3,5–4 litry vody se důkladně vyčistí tlusté střevo. Některé druhy zeleniny mají vysoce projímavý účinek, příkladem je červená řepa, fazolové lusky, mrkev. Červená řepa je důležitou potravinou prvního detoxikačního týdne, je velmi zdravá, dokáže čistit krev a zachycuje jedovaté kovy. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, čímž podporuje činnost střev, dále obsahuje kyselinu listovou, velké množství křemíku, který zlepšuje stav pleti, vlasů a nehtů. Vedlejším projevem konzumace červené řepy je červené zbarvení moči a stolice.

Druhý týden je v porovnání s prvním týdnem pestřejší, obsahuje více sacharidů a bílkovin. V tomto období může přetrvávat pocit nafouklého břicha, ovšem tento stav je přechodný, jelikož při detoxikaci dochází k likvidaci bakterií. V tomto týdnu je dobré zvýšit přísun probiotické kultury v podobě kysaného zelí nebo šťávy z kysaného zelí.

Ve třetím týdnu se přechází na pestrou stravu. V tomto týdnu se upravuje pocit nasycení tak, že pro nasycení stačí menší porce, než tomu bylo v prvním týdnu. To je důkazem toho, že tělo přestává být podvyživené. Je to k neuvěření, ale obézní tělo je častokrát podvyživené. V tomto týdnu se začínají projevovat první úbytky v centimetrech, což je patrné na oblečení, které začíná být volnější, organismus je plný energie, vitality a chuti do života.

Čtvrtý a poslední týden představuje relativní pohodu. Jsou již viditelné účinky 28denního detoxikačního plánu. Důležitým předpokladem je důsledné dodržení pokynů detoxikace, což je dodržení správného pitného režimu, 3,5–4 litry vody denně po celou dobu, plné nasycení při jídle.

Jídelníček při detoxikaci na 1. týden

Detoxikační jídelníček se skládá:

  • Snídaně
  • Oběd – kuřecí maso můžete nahradit krůtím masem nebo hlívou ústřičnou
  • Večeře
  • 1. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 2. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
  • 3. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
  • 4. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvový perkelt a strouhaný sýr. Večeře: prokládaná cuketa.
  • 5. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
  • 6. den – Snídan

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek 28denní detoxikační program podle Mačingové

Poradna

V naší poradně s názvem CHEMICKÝ ROZBOR MOČE NORMY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Berta.

prosím o zaslání chemického rozboru moče,normy a jednotlivé hodnoty-tabulky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Posílám obrázek kde jsou vidět normální hodnoty v moči.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: příběh Chemický rozbor moče normy

Jídelníček

Jednou z hlavních složek jídelníčku je salát z červené řepy. Mezi další hojně konzumované pokrmy patří brokolice, fazolové lusky, mrkvový perkelt, boršč, jogurt s medem a ořechy, bezvaječné těstoviny, kuře s celerem, ale i celerové hranolky s dušenými kachními stehny. Detoxikační jídelníček na 28denní je pevně dán. Při detoxikaci by se mělo pít hodně čisté vody, alespoň 3 až 4 litry denně, naopak je nutné vynechat alkohol a omezit kofein. Doporučuje se čaj z ostropestřce mariánského na pročištění jater. Na celém 28denním detoxikačním programu je zajímavé i to, že nehladovíte, nevážíte si ani neodměřujete dávky. Můžete sníst, kolik chcete, ale musíte se držet daného jídelníčku. Jíte tři jídla denně, pokud máte i přesto hlad, můžete si dopoledne dopřát švestky, ořechy a med, odpoledne bílý jogurt, ořechy a skořici. Pokud se ale do programu vrhnete, počítejte s tím, že detoxikace organismu sice za necelý měsíc skončí, ale změna životosprávy a jídelníčku by měla být trvalá. Člověk by se měl naučit jíst jinak a k původní stravě už by se vrátit neměl.

Jídelníček je přesně sepsaný v kalendáři jídel, které se konzumují během 28 dnů. Během této doby se organismus zbaví především tuků. Zaručený výsledek v podobě ztráty 10 kg neexistuje, protože každý má jiný metabolismus. Navíc váha nemusí být vždy rozhodující, lepší je ztratit 15 cm v pase a 6 kg než naopak. Recepty pokrmů z kalendáře jsou celkem časově náročné, ale říká se, že hubnutí začíná v hlavě, takže se musí obětovat i pár chvil pro uvaření rozumnějších pokrmů.

Jídelníček při detoxikaci

1. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr

Večeře: Salát z červené řepy, strouhaný sýr

2. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr

Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko

3. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Salát z červené řepy, strouhaný sýr

Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr

4. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr

Večeře: Prokládaná cuketa

5. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Prokládaná cuketa

Večeře: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr

6. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Fazolové lusky se zázvorem

Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko

7. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Salát z červené řepy, vařené vajíčko

Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr

8. den

Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice

Oběd: Široké bezvaječné těsto

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak detoxikovat organismus za 28 dní

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, zajímalo by mně, jak je to s konzumací kuřecího masa při dně. Všude se píše, že se nemá konzumovat maso mladých zvířat, ale tady v tom vašem jídelníčku je to samé kuře? Děkuji!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kuřecí maso je libové maso s vysokou nutriční hodnotou, ale lidé se dnou si musí dávat pozor na to, jak maso používají, v jakém množství a jak kuře připravují.
Pokud máte dnu, musíte kuřecí maso konzumovat opatrně. Kuře má určité množství purinů. Zdravý nízký příjem purinů může chránit krevní cévy, ale příliš mnoho může vyvolat zhoršení dny.
Nutriční hodnota kuřete se v zásadě liší mezi prsy, stehny a křídly. Obsah purinů v kuřeti bude v různých částech jeho těla rozložen různě. U lidí se dnou a hyperurikémií je třeba pečlivě zvážit celkové množství purinů a druhy konzumovaných purinů, zejména hypoxanthin.
Obvykle se doporučuje pro léčbu hyperurikémie a dny snížit příjem purinů na méně než 400 mg/den. To by měla být také doporučená denní dávka purinů.
Kuře je primárně potravinou s mírným množstvím purinů, ale množství purinů v mase se pohybuje od nízkého po velmi vysoké. Proto by se lidé se dnou měli vyhýbat orgánovému masu, jako jsou kuřecí játra.

Puriny v kuřecím mase/100g:
- V kříži a na zadku je 68,8 mg.
- V prsou, bez kůže je 141,2 mg.
- Křídla obsahují 137,5 mg.
- Stehna obsahují 122,9 mg.
- Játra obsahují 300 mg.

Celkový obsah purinů v kuřeti můžete snížit dodržením těchto pokynů. První věc, kterou můžete udělat, je odstranit kůži, protože obsahuje extra puriny a nezdravé tuky. Také vařené kuře má méně purinů. Tepelné zpracování obecně, ať už vlhkým teplem (vařením) nebo suchým teplem (pečením), snižuje obsah purinů. Tento proces mírně zvýší adenin, guanin a sníží hypoxantin ve srovnání se syrovým stavem. Vaření částečně snižuje obsah purinů v kuřecím mase, protože se při něm puriny uvolňují do vývaru. To ukazuje, proč jsou také některé omáčky a polévky považovány za jídla s vysokým obsahem purinů. Vařením kuřete, smažením a grilováním, dušením se velké množství purinů uvolní a vstřebá do vývaru nebo výpeku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček při dně

Detoxikační jídelníček podle Mačingové

1. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: vařená brokolice s česnekem a nastrouhaným nízkotučným sýrem

Večeře: salát z červené řepy s vejcem a strouhaným sýrem

2. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem

Večeře: salát z červené řepy, vařené vejce

3. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: salát z červené řepy se strouhaným sýrem

Večeře: mrkvový perkelt se strouhaným sýrem

4. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: mrkvový perkelt se strouhaným sýrem

Večeře: prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou

5. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou

Večeře: fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem

6. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: fazolové lusky se zázvorem

Večeře: vařená brokolice s česnekem, vařené vejce

7. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: salát z červené řepy, vařené vejce

Večeře: mrkvový perkelt, strouhaný sýr

8. den

Snídaně: bílý jogurt s medem, skořicí a vlašskými ořechy

Oběd: široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou

Večeře: boršč

9. den

Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice

Oběd: vařená brokolice s česnekem, zázvorem a nastrouhaným nízkotučným sýrem

Večeře: rychlá hrachová polévka

10. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: mrkvový perkelt, nízkotučný sýr

Večeře: salát z červené řepy s vejcem

11. den

Snídaně: bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice

Oběd: fazolové lusky s vejcem

Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami

12. den

Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice

Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem

Večeře: rychlá hrachová polévka

13. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: mrkvový perkelt se sýrem

Večeře: boršč

14. den

Snídaně: snídaně z tohoto týdne podle chuti

Oběd: kuře s celerem

Večeře: vařená brokolice s česnekem, zázvorem a nastrouhaným nízkotučným sýrem

15. den

Snídaně: 2 dl šťávy z červeného grepu, 2 sójové (nebo grahamové) rohlíky, med, ořechy

Oběd: kuře s celerem

Večeře: červená řepa s ořechy a 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Mačingová dieta, jídelníček, recepty

Poradna

V naší poradně s názvem ARÓNIE A OBSAH OXALÁTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

PĚSTUJI ARONII, LISUJI Z TOHO ŠTÁVU A POPÍJÍM TAK JEDNO DECI DENNĚ, KDYŽ JE SEZONA.
TRPÍM LEDVINOVÝMI KAMENY OXALÁT. TAK SE PTÁM ZDALI MOHU KONZUMOVAT UVEDENOU ŠTÁVU, PAČ V TABULKÁCH O PURINECH JSEM TO NENAŠEL.
DĚKUJI VÁM ZA ODPOVĚD A PŘEJI HEZKÝ DEN. ZDENĚK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bobule arónie obsahují kyselinu šťavelovou (oxalát), přirozeně se vyskytující látku nacházející se v některých druzích ovoce a zeleniny, která může u některých lidí krystalizovat jako šťavelanové kameny v močových cestách.

Pokud jste náchylný k ledvinovým kamenům nebo máte onemocnění ledvin, může vám lékař doporučit dodržování diety s nízkým obsahem oxalátu. Ale pro většinu lidí mohou výhody potravin bohatých na živiny a s vysokým obsahem oxalátů převážit jejich rizika.

Za bezpečné množství pro lidi se sklonem k tvorbě ledvinových kamenů se považuje 100 gramů bobulí arónie denně. Uvádíte, že pijete denně 100 ml šťávy z arónie, což odpovídá limitu 100 gramů plodů. Váše dávka je tedy optimální pro využití nutričních výhod arónie a zároveň minimalizuje riziko krystalizace ledvinových kamenů.

V sezóně, kdy denně konzumujete arónii, byste se měl vyvarovat většímu množství ostatních potravin, které také obsahují vyšší množství oxalátů, jako je špenát, červená řepa, produkty ze sóji, mandle, brambory, maliny a datle.

Existují určité postupy, které můžete udělat, abyste pomohl udržet nízké hladiny oxalátu a zmírnil tak problémy, které mohou způsobit:

- Pijte dostatek vody, abyste pomohl tělu vyplavit přebytečné oxaláty.
- Získejte doporučené množství vápníku, který se při trávení váže na oxaláty.
- Omezte příjem sodíku a cukru, které mohou přispívat k tvorbě ledvinových kamenů.
- Získejte pouze doporučené množství vitamínu C. Příliš mnoho vitamínu C může zvýšit produkci kyseliny šťavelové ve vašem těle.
- Vařte zeleninu s vysokým obsahem oxalátu, abyste snížili jeho obsah.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Arónie a obsah oxalátů

Hodnoty železa v krvi

Ke vstřebávání železa dochází ve dvanáctníku (počáteční části tenkého střeva). Na rozdíl od ostatních minerálů je však železo velmi špatně vstřebatelné, do těla přechází pouze 10 % nebo méně z celkového příjmu železa.

Doporučená denní dávka železa je mnohem vyšší, než je jeho denní ztráta. Ztráty železa jsou u mužů zhruba 1 mg denně, u žen je to až 2 mg denně, důvodem vyšších ztrát u žen je menstruační krvácení.

Doporučené denní dávky železa podle věku (mg/den):

  • 0–6 měsíců – chlapci: 0,27 mg/den; dívky: 0,27 mg/den
  • 7–12 měsíců – chlapci: 11 mg/den; dívky: 11 mg/den
  • 1–3 roky – chlapci: 7 mg/den; dívky: 7 mg/den
  • 4–8 let – chlapci: 10 mg/den; dívky: 10 mg/den
  • 9–13 let – chlapci: 8 mg/den; dívky: 8 mg/den
  • 14–18 let – chlapci: 11 mg/den; dívky: 15 mg/den
  • 19–30 let – muži: 8 mg/den; ženy: 18 mg/den
  • 31–50 let – muži: 8 mg/den; ženy: 18 mg/den
  • 51–70 let – muži: 8 mg/den; ženy: 8 mg/den
  • 71 a více let – muži: 8 mg/den; ženy: 8 mg/den
Jiná doporučení:
  • v těhotenství: 27 mg/den
  • při kojení: 9 mg/den
  • v ČR dospělí: muži: 14 mg/den; ženy: 14 mg/den

Hodnoty železa jsou definovány vyhláškou Ministerstva zdravotnictví č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin.

Ztráty železa u matky jsou při kojení nižší než při menstruaci, proto je doporučená denní dávka při kojení nižší než u žen v produktivním věku, které nejsou těhotné, ani nekojí.

Příčiny nedostatku železa:

  • zvýšené ztráty železa krvácením (při poranění, porodu, případně menstruaci);
  • nedostatečný příjem železa z potravy (strava obsahuje málo potravin s vyšším obsahem železa nebo naopak mnoho potravin, které brání vstřebávání železa v těle);
  • poškození sliznice tenkého střeva, které ztěžuje vstřebávání železa (například při celiakii, Crohnově chorobě, po operacích trávicího ústrojí).

Zdroj: článek Nedostatek železa v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ ŘEPA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Mikšátková.

Maminka užívá warfarin, ale je poslední dobou anemicka a proto se mi zdál dobrý nápad doplnit stravu výtažky z červené řepy. Není to kontraproduktivní vzhledem k warfarinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na začátku je třeba říci, že červená řepa se může konzumovat, i když se užívá Warfarin.
Warfarin je lék na ředění krve. Jeho účinek je založen na vychytávání vitamínu K. Čím méně bude v lidském organismu vitamínu K, tím déle bude trvat, než se krev srazí (krev bude delší dobu tekutější). Proto je třeba při léčbě Warfarinem dodržovat dietu, která dodá každý den stejné množství vitamínu K. Z tohoto důvodu lze určit potraviny, které mohou negativně ovlivňovat léčbu Warfarinem tím, že obsahují velké množství vitamínu K. Bulva červené řepy je potravina, která nemá velké množství vitamínu K a proto je možné ji bez problému konzumovat i při léčbě Warfarinem v libovolném množství. Jinak je to ale se zelenou natí červené řepy, která je také jedlá a často se používá. Zelené listy červené řepy obsahují vysoké množství vitamínu K a je potřeba být na pozoru, protože deset listů natě z červené řepy pokryje 100% možného příjmu vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Červená řepa a warfarin

Testované produkty hodnocení

Testované produkty byly hodnocené mimo jiné také na základě profylaxe zubního kazu, což je ochranné opatření, uskutečňované až v době možnosti bezprostředního ohrožení jedince nebo skupiny osob určitou chorobou, patologickým stavem nebo úrazem (za profylaxi lze např. považovat místní aplikaci fluoridů na povrch již prořezaných zubů formou výplachů, prostřednictví fluoridovaných zubních past, laků, gelů ap.).

Dalším kritériem bylo obrušování, některé zubní pasty mohou způsobovat obrušování zubní skloviny, která chrání zuby 24 hodin denně. Zubní sklovina nemá žádné živé buňky, a proto tělo nedokáže porušenou nebo prasklou zubní sklovinu opravit.

Kategorie v tomto smyslu znamená, zda se jedná o klasickou zubní pastu v tubě, nebo o jinou variantu, která zde nebyla použita.

Použití den a noc je posuzované měřítko uvedené výrobcem.

Citlivé zuby vznikají na základě eroze zubní skloviny. Citlivost se u jedinců projevuje při požití některých potravin, jako jsou sladkosti, teplé nebo studené potraviny. Tyto způsobují bodavou bolest v rané fázi eroze zubní skloviny.

Aronal forte

Profylaxe zubního kazu je dostatečná (30 %), obrušování hodnoceno jako střední, použití pro den a noc, ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Aronal forte.Testované produkty hodnocení

blend-a-med complete plus extra svěží

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako vysoké, kategorie klasická, není určeno pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku blend-a-med complete plus extra svěží.

blend-a-med Medic nacht

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako vysoké, kategorie klasická, použití pro den a noc, ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku blend-a-med Medic nacht.

blend-a-med Medic weiss

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, použití pro den a noc, ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku blend-a-med Medic weiss.

Colgate Fresh Gel

Profylaxe zubního kazu je dostatečná (70 %), obrušování je hodnoceno jako střední, kategorie klasická, není určeno pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Colgate Fresh Gel.

Colgate Total

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, kategorie klasická, není určeno pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Colgate Total.

Elmex prevence proti zubnímu kazu

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, použití pro den a noc, ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Elmex prevence proti zubnímu kazu.

Elmex Sensitive

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako nízké, pasta určena pro citlivé zuby. A

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Nejlepší zubní pasty

Příběh

Ve svém příspěvku HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.



Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:

1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové h

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Děkuji za jídelníček i s recepty. Pomáhá. D.

Zdroj: příběh Hubnutí podle mančingové

Jídelníček mléčné diety

1. den

1. jídlo 250 ml mléka

2. jídlo 250 ml mléka

3. jídlo 250 ml mléka

4. jídlo 250 ml mléka

5. jídlo 250 ml mléka

2. den

1. jídlo Bílý jogurt

2. jídlo 15 dkg tvarohu

3. jídlo 15 dkg bílého masa

4. jídlo 25 dkg tvarohu

5. jídlo 2 vejce + 2 dcl čaje

3. den

1. jídlo 10 dkg ovoce

2. jídlo 10 dkg zeleniny

3. jídlo 10 dkg salámu

4. jídlo 250 ml mléka

5. jídlo 15 dkg vařeného masa

4. den

1. jídlo Bílý jogurt

2. jídlo 250 ml mléka

3. jídlo 10 dkg zeleniny

4. jídlo 10 dkg zeleniny

5. jídlo 10 dkg salámu a 2 dcl čaje

5. den

1. jídlo 2 vejce + 10 dkg zeleniny

2. jídlo 10 dkg ovoce

3. jídlo 10 dkg tvarohu

4. jídlo 10 dkg ovoce

5. jídlo 10 dkg zeleniny + 250 ml kysaného mléka

6. den

1. jídlo 10 dkg šunky

2. jídlo 10 dkg ovoce

3. jídlo 10 dkg tvarohu

4. jídlo 10 dkg vařeného masa

5. jídlo 250 ml kysaného mléka

7. den

1. jídlo 2 vejce

2. jídlo 10 dkg ovoce

3. jídlo 10 dkg tvarohu

4. jídlo 10 dkg vařeného masa

5. jídlo 250 ml mléka

8. den

1. jídlo 20 dkg ovoce

2. jídlo 20 dkg zeleniny

3. jídlo 20 dkg ovoce

4. jídlo 20 dkg zeleniny

5. jídlo 20 dkg ovoce

9. den

1. jídlo 250 ml mléka

2. jídlo 250 ml mléka

3. jídlo 250 ml mléka

4. jídlo 250 ml mléka

5. jídlo 250 ml mléka

10. den

1. jídlo Bílý jogurt

2. jídlo 15 dkg tvarohu

3. jídlo 10 dkg salámu

4. jídlo 250 ml mléka

5. jídlo 15 dkg vařeného masa

11. den

1. jídlo 10 dkg ovoce

2. jídlo 10 dkg zeleniny

3. jídlo 10 dkg salámu

4. jídlo 250 ml mléka

5. jídlo 15 dkg vařeného masa

12. den

1. jídlo Bílý jogurt

2. jídlo 250 ml mléka

3. jídlo 10 dkg zeleniny

4. jídlo 10 dkg zeleniny

5. jídlo 10 dkg salámu a čaj

13. den

1. jídlo 2 vejce + 10 dkg zeleniny

2. jídlo 10 dkg ovoce

3. jídlo 10 dkg tvarohu

4. jídlo 10 dkg ovoce

5. jídlo 10 dkg zeleniny a 250 ml kysaného mléka

Zdroj: článek Mléčná dieta

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN 5MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Slavík.

Užívám Warfarin 5mg.Mohu konzumovat zeleninu(rajčata,ředkvičky,česnek) a lžičku jablečného octa ve sklenici vody?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je třeba dbát na příjem vitamínu K. Množství přijatého vitamínu K za jeden den by mělo být 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Různé potraviny mají různé množství vitamínu K. To znamená, že když do svého jídelníčku zařadíte nějakou potravinu, tak byste měl ubrat jinou potravinu s podobným množstvím vitamínu K. Takto můžete konzumovat prakticky jakékoliv potraviny, ale v přiměřeném množství. Ředkvičky, česnek a jablečný ocet patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K. Rajče obsahuje více vitamínu K a sníte-li jich jeden kilogram během jednoho dne, tak jste vyčerpal téměř veškerý limit pro příjem vitamínu K. Pro přehled uvádím množství vitamínu K ve vámi uvedených potravinách:
- 100 gramů rajčat obsahuje 7,9 mikrogramů vitamínu K
- 1 hlavička ředkvičky obsahuje 0,06 mikrogramů vitamínu K
- 1 stroužek česneku obsahuje 0,05 mikrogramů vitamínu K
- Jablečný ocet neobsahuje žádný vitamín K a nijak neovlivňuje účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Walfarin

Ukázka jídelníčku třináctidenní mléčné diety:

1. den

1. jídlo 250 ml mléka

2. jídlo 250 ml mléka

3. jídlo 250 ml mléka

4. jídlo 250 ml mléka

5. jídlo 250 ml mléka

2. den

1. jídlo 1 ks termixu

2. jídlo 10 dkg tvarohu

3. jídlo 15 dkg bílého masa

4. jídlo 15 dkg zeleniny

5. jídlo 2 vejce + 2 dcl čaje

3. den

1. jídlo 10 dkg ovoce

2. jídlo 10 dkg zeleniny

3. jídlo 10 dkg tvarohu

4. jídlo 250 ml mléka

5. jídlo 15 dkg vařeného masa

4. den

1. jídlo 1 ks termixu

2. jídlo 250 ml mléka

3. jídlo 10 dkg zeleniny

4. jídlo 10 dkg ovoce

5. jídlo 10 dkg tvarohu

5. den

1. jídlo 2 vejce + 10 dkg zeleniny

2. jídlo 10 dkg ovoce

3. jídlo 15 dkg dietního salámu

4. jídlo 15 dkg ovoce + 15 dkg zeleniny

5. jídlo 10 dkg zeleniny + 250 ml mléka

6. den

1. jídlo 10 dkg šunky

2. jídlo 10 dkg ovoce

3. jídlo 10 dkg tvarohu

4. jídlo 10 dkg libového masa

5. jídlo 250 ml kysaného mléka

7. den

1. jídlo 2 vejce

2. jídlo 10 dkg tvarohu

3. jídlo 10 dkg ovoce

4. jídlo 10 dkg libového masa

5. jídlo 250 ml mléka

8. den

1. jídlo 20 dkg ovoce

2. jídlo 20 dkg zeleniny

3. jídlo 20 dkg ovoce

4. jídlo 20 dkg zeleniny

5. jídlo 20 dkg ovoce

9. den

1. jídlo 250 ml mléka

2. jídlo 250 ml mléka

3. jídlo 250 ml mléka

4. jídlo 250 ml mléka

5. jídlo 250 ml mléka

10. den

1. jídlo 1 ks termixu

2. jídlo 10 dkg tvarohu

3. jídlo 15 dkg bílého masa

4. jídlo 15 dkg zeleniny

5. jídlo 2 vejce + 2 dcl čaje

11. den

1. jídlo 10 dkg ovoce

2. jídlo 10 dkg zeleniny

3. jídlo 10 dkg tvarohu

4. jídlo 250 ml mléka

5. jídlo 15 dkg vařeného masa

12. den

1. jídlo 1 ks termixu

2. jídlo 250 ml mléka

3. jídlo 10 dkg zeleniny

4. jídlo 10 dkg ovoce

5. jídlo 10 dkg tvarohu

13. den

1. jídlo 2 vejce + 10 dkg zeleniny

2. jídlo 10 dkg ovoce

3. jídlo 15 dkg dietního salámu

4. jídlo 15 dkg ovoce + 15 dkg zeleniny

5. jídlo 10 dkg zeleniny + 250 ml mlék

Zdroj: článek Mléčná dieta

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian Beran.

Dobrý den, mám v té tabulce nesrovnalosti pivo tam je psáno kolem 20mg/l což z něj dělá asi nejvíce dietní věc tj při vypití 10ti piv se teprve dostanu na nežádoucí hranici. Ale ve článku Alkohol a dna píšete že pivo má 160mg/l. Tak jak to tedy je. Dále všude se uvádí že při dne je nejhorší červené maso přitom podle tabulky to vypadá že kuřecí je ještě horší a luštěniny až strašné.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pivo a dna neoddělitelně patří k sobě. Sice se nedá říci, že když budete pít mnoho piva, tak že onemocníte dnou, ale platí, že když už dnu máte a pijete pivo, tak se nevyhnete záchvatům dny. Pivo obsahuje vysoké množství purinů díky pivovarským kvasnicím, které mají až trojnásobně vyšší množství purinů, než ty pekařské. Navíc pivo a všechen ostatní alkohol způsobuje horší vylučování kyseliny močové ledvinami, která se pak vrací zpět do krevního oběhu a ukládá se v kloubech.
Nyní k vašim poznatkům. Hodnotu, kterou uvádíte pro pivo je pro množství 100 gramů piva. Druhou hodnotu, se kterou to srovnáváte, je hodnota pro množství jeden litr piva. Dále zmiňujete, že kuřecí maso je z pohledu purinů lepší než to ostatní. Není. Puriny korelují s obsahem bílkovin, čím více bílkovin, tím více purinů. Maso je plné bílkovin, červené však produkuje více kyseliny močové. To samé platí pro luštěniny. Luštěniny jsou plné bílkovin.
Jak se tedy orientovat v dietních doporučeních pro zvládnutí dny? Svůj jídelníček založte na zelenině a mléku včetně výrobků z něho vyrobených. Jednou za dva dny si můžete dát jednu porci masa a v jiném dni sklenici nealko piva. Pokud nechcete dodržovat tato dietní opatření, tak existují léky na dnu, které vám pomohou lépe vylučovat kyselinu močovou z těla a pak můžete jíst normálně vyváženou stravu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Tabulka potravin podle obsahu purinů

Úroveň ubytování hrazeného pojišťovnou

Ubytování a stravování formou plné penze (dvoulůžkový pokoj dle standardu zdravotní pojišťovny, II. kategorie – Tourist, Tourist plus) jsou hrazeny pojišťovnou.

Lázeňské domy – doplatky:

  • Lázeňský hotel Royal **S – bez doplatku Economy Plus ½. V ceně pobytu není zahrnut lázeňský poplatek dle aktuální vyhlášky města Františkovy Lázně platné v den nástupu na pobyt a kulturní poplatek ve výši 35 Kč/osoba/den.
  • Imperial ****SUPERIOR – doplácí se vždy.
  • PAWLIK – AQUAFORUM **** – doplácí se vždy.
  • Metropol *** – doplácí se vždy.
  • Belvedere *** – doplácí se vždy.
  • Dr. Adler *** – bez doplatku Tourist Plus ½ (vedlejší budova). K ceně doplatku za kategorii Tourist ½ je potřeba připočítat doplatek za rautové stravování 110 Kč/osoba/den. V ceně pobytu není zahrnut lázeňský poplatek dle aktuální vyhlášky města Františkovy Lázně platné v den nástupu na pobyt a kulturní poplatek ve výši 35 Kč/osoba/den.
  • Luisa ***– doplácí se vždy.
  • Jesenius ** – bez doplatku na ubytování Tourist ½. K ceně doplatku za kategorii Tourist ½ je potřeba připočítat doplatek za rautové stravování 110 Kč/osoba/den. V ceně pobytu není zahrnut lázeňský poplatek dle aktuální vyhlášky města Františkovy Lázně platné v den nástupu na pobyt a kulturní poplatek ve výši 35 Kč/osoba/den.
  • Radbuza ** – bez doplatku na ubytování Tourist ½. K ceně doplatku za kategorii Tourist ½ je potřeba připočítat doplatek za rautové stravování 110 Kč/osoba/den. V ceně pobytu není zahrnut lázeňský poplatek dle aktuální vyhlášky města Františkovy Lázně platné v den nástupu na pobyt a kulturní poplatek ve výši 35 Kč/osoba/den.

Zdroj: článek Komplexní léčba Františkovy Lázně

Poradna

V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA – POUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Mareš.

Dobrý dem.
Rád bych se zeptal , zda se dá použít soda v bazénu.
Čerpám vodu ze studně . Je hodně tvrdá.
Kolega mi poradil sodu na změkčení vody , ale nevím kolik sody použít.
Kolik sody je potřeba použít na 1 m2.
Dá se potom tato voda použít k zalévání.
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Všichni víme, že chlór je důležitou chemikálií, která udržuje bazénovou vodu bezpečnou pro plavání. Přidání příliš velkého množství chlóru však může snížit pH bazénu i celkovou alkalitu. Když alkalita klesne, je obtížnější udržovat stabilní pH. Navíc nižší pH a alkalita vody v bazénu způsobují několik negativních účinků, od svědění kůže a štípání očí až po korozi žebříků bazénu, vložky nebo jiných součástí.
Naštěstí existuje jednoduchý a relativně levný efektivní způsob, jak udržet alkalitu a pH bazénu. Tento užitečný nástroj pro bazény není nic jiného, než soda na pečení, i když na to budete potřebovat kila.
Postupujte podle těchto kroků a zvyšte alkalitu a pH bazénu pomocí jedlé sody.

Měřte zásaditost bazénu každý den.
V ideálním případě má být vaše pH mezi 7,2 a 7,8 a alkalita je mezi 110 a 150 ppm (díly na milion). Pokud je úroveň alkality nižší, a zejména pokud je nižší než 80 ppm, musíte zvýšit alkalitu vody v bazénu.

Kupujte sodu na pečení ve velkém
Jedlá soda je k dispozici v pytlích po 5 kg. Potřebné množství může být i celých 5 kg v závislosti na tom, jak nízká je alkalita. Zde je vidět cena jedlé sody ve velkých baleních: https://www.zbozi.cz/hledan…

Určete množství, které musíte použít.
Budete muset zjistit, kolik jedlé sody je třeba přidat do bazénu. Měření chemie bazénu je založeno na objemu bazénu cca 4 m3. Pokud je váš bazén větší nebo menší, budete muset upravit svou matematiku. Pravidlo je, že 700 gramů jedlé sody na 4 m3 vody zvýší alkalitu asi o 10 ppm. Pokud je pH vašeho bazénu testováno pod 7,2, přidejte 1,5 kg jedlé sody. Pokud jste v přidávání bazénových chemikálií nováčkem, začněte přidáním pouze jedné poloviny nebo tří čtvrtin doporučeného množství. Po opakovaném měření můžete vždy přidat další, pokud je úroveň stále nízká. V opačném případě byste se mohli v rovnováze pH pohybovat příliš vysoko a bylo by třeba přidat kyselinu.

Přidejte do bazénu jedlou sodu.
Hydrogenuhličitan sodný je dodáván v práškové formě a může být nasypán přímo do vody v bazénu. Dávku rozložte a rozházejte ji v širokých obloucích po povrchu bazénu, abyste se vyhnuli usazení na jednom místě. Vyhněte se přidávání sody do bazenu během větrných dnů, protože soda pak může zůstat ve vzduchu a spálit okolní vegetaci a blízké organismy.

Počkejte alespoň šest hodin.
Nechte jedlou sodu rozpustit ve vodě. Zapněte oběhový systém vašeho bazénu a pomozte sodě rozptýlit se.

Podle potřeby opakujte a opakujte.
Mezi 6 a 24 hodinami po přidání jedlé sody znovu změřte pH a celkovou alkalitu bazénu. Pokud je pH pod 7,2 a alkalita pod 110 ppm, opakujte tyto kroky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Bazén

Kalcium pro děti

Kalcium je pro děti nepostradatelné. Doporučené denní dávky vápníku se podle jednotlivých institucí i států liší, u nás je většinou doporučená dávka 800–1 200 mg vápníku/den. Pro lepší vstřebávání je lépe rozdělit dávku vápníku tak, aby jedna dávka nepřesáhla více než 600 mg, nejlépe je užívat vápník při jídle.

Příjem vápníku (mg/den):

  • 600 mg/den kojenci 6–12 měsíců
  • 800 mg/den děti 1–5 let
  • 1 000 mg/den děti 6–10 let
  • 1 200–1 500 mg/den dospívající děti 11–24 let
  • 1 000 mg/den ženy 25–50 let
  • 1 500 mg/den ženy nad 50 let
  • 1 200–1 500 mg/den těhotné a kojící ženy
  • 1 000 mg/den muži ve věku 25–65 let
  • 1 500 mg/den muži nad 65 let

Zdroj: článek Vápník u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ČERVENÁ ŘEPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Hana.

Nevyznám se v naprosto rozdílných instrukcích, které nacházím na různách stránkách warfarin-dieta, diskuze-ceskaordinace, lecba-warfarinem. Jsou to weby zaměřené na poradnu pacientům s warfarinem, zdá se, že odpovídají odborníci, ale přesto se zde vyskytují naprosto rozdílné odpovědi, což je matoucí. Jednou červená řepa nevadí, protože má málo vit.K. Potom je zase potřeba ji konzumovat každý den ve stejném množství. Na těchto stránkách warfarin-dieta je v článku o červené řepě vypsáno množství různých druhů zeleniny "Ovšem kořenová zelenina, jako je mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev, rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina, se může pouze v nepatrném množství". Ale přímo v knize o léčbě antikolaguanty a na jiných stránkách jsou zrovna tyto zeleniny ( kromě listové ) uváděny jako neproblematické s nízkým obsahem vitamínu K, které není třeba omezovat. Takže mají se tyto v nepatrném množství, nebo se nemusí omezovat? Netroufnu si manželovi vařit z jiných než těchto, i tak se mu drží INR stále kolem 2,1-2,3. Kdybych si tedy dovolila přidat zeleninu se středním obsahem vit. K, už by se dostal pod INR 2 a to je nebezpečné. Ani si nedovolím mu dát kuřecí nebo hovězí maso, které má snad 300 mcg vit. K. To bych potom musela denně dosahovat stejných hodnot v zelenině? Já tomu prostě vůbec nerozumím, jak máme vlastně vařit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Moc to řešíte. Stačí znát jen druhy potravin s vysokým obsahem vitamínu K a na ty dávat pozor. Vysoký obsah vitamínu K má jen zelená listová zelenina, kam patří zelí (bílé i červené), kapusta, růžičková kapusta, tuřín, brokolice, ledový salát, špenát, atd. Tyto druhy je třeba do jídelníčku zařazovat, ale jen v malém množství každý den stejně. Ostatní potraviny není třeba řešit. Důležité je absolvovat pravidelná měření srážlivosti krve, ideálně jednou za měsíc. Ze zbylých potravin, zde neuvedených, je možné pohodlně vytvořit vyváženou stravu s omezeným množstvím tuku na 50 gramů za den, s dostatkem bílkovin a přiměřeným množstvím sacharidů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a červená řepa

Dávkování detoxikační česnekové tinktury

Smíchejte kapky česnekové tinktury s trochou teplé vody. Tuto směs pijte vždy půl hodiny před jídlem, aby směs prošla žaludkem, jakmile začnete jíst. Užívejte kapky opatrně, protože mohou dráždit sliznici. Pokud stále nepřicházejí viditelné změny, tak si dávkujte česnekovou tinkturu jen jednou denně.

Rozpis dávkování česnekové tinktury na 10 dní

1. den jedna kapka ráno před snídaní, 2 kapky před obědem a 3 kapky před večeří.

2. den 4 kapky ráno před snídaní, 5 kapek před obědem a 6 kapek před večeří.

3. den 7 kapek ráno před snídaní, 8 kapek před obědem a 9 kapek před večeří.

4. den 10 kapek ráno před snídaní, 11 kapek před obědem a 12 kapek před večeří.

5. den 13 kapek ráno před snídaní, 14 kapek před obědem a 15 kapek před večeří.

6. den 15 kapek ráno před snídaní, 14 kapek před obědem a 13 kapek před večeří.

7. den 12 kapek ráno před snídaní, 11 kapek před obědem a 10 kapek před večeří.

8. den 9 kapek ráno před snídaní, 8 kapek před obědem a 7 kapek před večeří.

9. den 6 kapek ráno před snídaní, 5 kapek před obědem a 4 kapky před večeří.

10. den 3 kapky ráno před snídaní, 2 kapky před obědem a 1 kapku před večeří.

Často se stává, že lidé s nahromaděným odpadem si nevšimnou po prvním užití žádných velkých změn. V tomto případě je vhodné opakovat léčbu po 3 až 4 týdenní přestávce znovu. V opačném případě stačí lék užívat jednou za rok.

Pokud při nebo po užívání česnekové tinktury trpíte bolestmi kostí, kloubů nebo svalů, tak je možné, že se vám už začaly rozpouštět toxiny v těle. Je to stejné jako u všech detoxikací, musíte pít dostatek vody s nízkým obsahem minerálů, aby se jedy z těla vyplavily.

Zdroj: článek Detoxikace a čištění pomocí česnekové tinktury

Příběh

Ve svém příspěvku LEUKOCYTY V MOČI HODNOTA 840 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobrý den, byla jsem na gynekologické prohlídce a řekla jsem paní doktorce
že často močím, tak mě nechala udělat rozbor moče. Vše bylo v pořádku, akorád
leukocyty byly červeně označeny a jejich hodnota byla 840. Tak velké číslo mě zarazilo a paní doktorka mě řekla, že si toho nemám všímat. Za 14 dnů mám opět přijít na kontrolu. Ptám se: Je hodnota leukocytů vysoká, nebo nízká ?!
Předem děkuji za odpověď. M.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Leukocyty v moči hodnota 840

Zásady vaření pro diabetiky II. typu

Více než 90 % diabetiků II. typu je obézních, proto je většinou třeba diabetickou dietu sestavit tak, aby měla redukční charakter. Úpravou tělesné hmotnosti se velice často upraví i glykémie. Hlavní zásadou stravování je, že musí obsahovat snížené, přesně stanovené množství sacharidů. Přednost by měly mít sacharidy složené ve formě škrobu (krupice, brambory, rýže, luštěniny, ovesné vločky). Jednoduché sacharidy, jako je cukr, med, marmelády, čokoláda, bonbony, slazené nápoje, by měly být nejlépe ze stravy vyloučeny. Velmi důležitá je pravidelnost stravy. Platí zásada, že diabetik by měl jíst méně, ale často, tak 5 až 6 porcí za den. Není možné, aby se diabetik jeden den přejídal a druhý den příjem potravy omezil.

Maso: Jsou povoleny všechny druhy libových mas a netučných uzenin. Při vaření masových pokrmů dáváme přednost dušení, pečení, grilování. Smažení se snažíme co nejvíce omezit. Znamená vysoký přísun nezdravých tuků do našeho organismu.

Mléčné výrobky: Při této dietě jsou mléčné výrobky vhodné, ale vybíráme spíše nízkotučné mléko, tvarohy, jogurty, sýry s obsahem 20–30 % tuků v sušině. Nezapomínejme do diety započítat obsah sacharidů v mléce.

Tuky: Volíme raději rostlinné, nejlépe olivový či slunečnicový olej. Klasické živočišné máslo nahrazujeme měkkými margaríny.

Pečivo: Zařazujeme do jídelníčku v omezeném množství. Přednost dáváme celozrnnému, jelikož obsahuje více vitamínů, nerostných látek a vlákniny. Nejvhodnějším příkrmem pro diabetiky zůstávají brambory.

Zelenina: Pro své malé procento sacharidů je také velmi vhodnou potravinou. Mezi zeleninu s nepatrným množstvím sacharidů řadíme celer, květák, salátové okurky, rajčata, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest. Tuto zeleninu si můžete dopřávat v neomezeném množství.

Moučníky: I mezi diabetiky je mnoho dětí, kterým je těžko odříci nějakou tu sladkost. Jednou či dvakrát týdně jim dopřejte nějakou tu dobrotu. Měly by to být spíše ovocné, tvarohové dezerty a při přípravě bychom měli používat umělé sladidlo. Místo čokolády jim raději nabízejte ovoce.

Každé diabetické jídlo musí být přesně propočítáno. Hlavně co se týče sacharidů. Diabetik tak ví, kolik cukrů v jídle přijme, jak si tedy má upravit dávku inzulinu a jakou si může dovolit svačinku. Většina diabetiků má povoleno přibližně 200–250 g sacharidů na den. Správnou výživou můžeme předejít řadě komplikací, které toto onemocnění přináší. A vy, kdo tímto onemocněním netrpíte, máte alespoň malý přehled o tom, jak by se takový člověk měl stravovat. Je-li ve vašem blízkém okolí či ve vašem rodinném kruhu někdo takto nemocný, nebudete mít snad už takový problém čím takového človíčka pohostit.

Zásady při dietě u diabetu II. typu

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky II. typu

Příběh

Ve svém příspěvku ŠPATNÉ DÝCHÁNÍ OD PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina.

Dobrý den chtela jsem se zeptat ci těžké dychani může být od zad? Mam problemy ze zady ze zebry lopatky a krcni páteří mela jsem veskere vysetreni ktere dopadlo dobře,cose tyce srdce plic mela jsem take magnetickou rezonanci.u lopatek na hoře semy delaji boule ktere me boli a strili do hrudi a obcas me brni ruka levá může to být od te páteře ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dobrý den. Prosím o radu týkající se zvýšeného kortizolu. Jsem 2 rokem po odoperování druhého vaječníku a jelikož mi je 40 let, beru antikoncepci jako náhradu hormonů. Stále se potýkám s fyzickou únavou, podrážděností, bušením srdce, pocitem sevřené hrudi a těžším dýcháním. Některé dny jsou lepší některé horší. Lékař vše přičítal menopauze, ale po čase z krve zjistil, že mám vysoký kortizol. Poslal mě na rentgen mozku a ultrazvuk nadledvinek, vše s negativním výsledkem. Poté mě poslal na endokrinologii a tam mi z moče zjistili hraniční hodnoty kortizolu. Objednali mě za půl roku na kontrolu. Ráda bych se zeptala, zdali netušíte, čím si kortizol mohu zvyšovat, ale především čím si jej mohu snížit. Je vůbec možné jej opět dát do normálu? Snažím se denně cvičit jogu, zdravě jíst a dostatečně pít (vodu, černý čaj), nebýt ve stresu, ale stavy únavy se stále vracejí. Předem Vám děkuji za odpověď.

Zdroj: příběh Špatné dýchání od páteře

Oplodnění den po dni

První den - K oplodnění vajíčka obvykle (ale není to pravidlo) dochází v době ovulace (= doba uvolnění zralého vajíčka z vaječníku, kdy vajíčko sestupuje vejcovodem k děloze, která je působením hormonů silná a prokrvená), což bývá zhruba v polovině doby mezi menstruacemi (asi 10. – 18. den, ale je to velmi individuální). Při pohlavním styku se tedy mužské spermie dostanou do ženského pohlavního ústrojí a putují cervikálním kanálem, dělohou až do vejcovodů, kde se obvykle v době ovulace nachází zralé vajíčko. Při mužské ejakulaci je vyprodukováno zhruba 100 – 300 milionů spermií a ty všechny se snaží dorazit jako první k vajíčku. Všechny spermie mají jediný cíl, a to proniknout do vajíčka, podařit se to může ale jen jediné z nich. Každá spermie nese jedinečnou genetickou informaci od otce a má tedy velký vliv na život budoucího dítěte, spermie ale obsahuje nejen pohlavní buňky, ale i cukry, proteiny a další nezbytné látky pro její vývoj. K vajíčku se spermie dostávají pohybem svého dlouhého bičíku. Spermie při své snaze dostat se do vajíčka, ťukají do něj hlavičkami, v nichž je akrozomální váček plný enzymů, jež jim při pronikání dovnitř vajíčka pomáhají. V okamžiku, kdy některá z nich vytvoří ve vajíčku otvor a protáhne se jím, tak její obal splyne s obalem vajíčka, jež pošle chemický signál a stává se tak pro ostatní spermie nepropustným. V případě, že by se nějakým nedopatřením dostaly do vajíčka dvě spermie (= dispermie), nebo dokonce i tři (= triploidie), jedná se o vážnou situaci, která obvykle končí potratem plodu, jenž obsahuje velmi závažné vývojové vady. Ve velmi vzácných situacích se takové dítě narodí, bohužel ale v rámci několika dní umírá, protože tyto vady nejsou slučitelné se životem. Vajíčko, v němž se zahnízdila jen jedna spermie, nese kompletní genetickou informaci a od tohoto okamžiku se pro něj užívá označení zygota (= geneticky jedinečný nový organismus).

Druhý den – Zhruba den a půl po oplodnění dochází k rýhování zygoty, během toho procesu se vajíčko dělí na mnoho buněk, které se postupně zmenšují. Zygota se tedy nejprve rozdělí na dvě buňky, které se pak dělí zhruba každých 20 hodin, asi po takových třech – čtyřech dělení vznikají individuální buňky. V tom okamžiku zygotu tvoří asi 12 – 15 takovýchto buněk (= blastomery) a vzniká z ní útvar morula.

Třetí den - Během tohoto dne se dělení zygoty dokončí a vytvoří se z ní kompletní morula. V tomto stádiu změněné vajíčko (= morula) vstupuje do dělohy, pokud by se tak nestalo, došlo by k mimoděložnímu těhotenství (= ektopické).

Čtvrtý den – Po

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek První známky těhotenství po oplodnění

Příběh

Ve svém příspěvku CÉVKOVÁNÍ MUŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivo Kuthan.

Byla mi zavedena cévka, al já nemůžu za nic na světě přijít na to jak mám připojit pytlík na odtok moče. Za kladné vyřízení předem děkuji.
S přátelským pozdravem Ivo Kuthan.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Cévkování muže

Dieta při dně a cukrovce

Dieta by u onemocnění dnou či cukrovkou vždy měla být sestavena odborníkem, aby strava byla pestrá, vyvážená a obsahovala patřičné množství živin dle individuálních potřeb daného člověka s ohledem na daná onemocnění. Jídla byste měli konzumovat po menších porcích 5–6x denně.

U cukrovky se snažte dodržovat dietu doporučenou lékařem.

Vědecké studie naznačují, že při velké nadváze může hubnutí pomoci zmírnit dopady dny i diabetu. Lidé se dnou by si však měli dávat pozor, aby nezůstali bez jídla – půst může sám o sobě vyvolat záchvat dny.

Doporučení:

  • Jezte pravidelně 3–6x denně, svačiny zařazujte, pokud máte mezi hlavními jídly velký hlad a poté konzumujete velké porce. Svačiny jsou také vhodné pro jedince, kteří vstávají brzo do práce či mají náročnější pracovní podmínky.
  • Snídejte půl hodiny od probuzení, večeřte 2 hodiny před spaním.
  • Vyřaďte bílé pečivo – rohlíky, housky a veky. Vhodnější je žitný, pšeničnožitný a celozrnný chléb, grahamové pečivo a knäckebroty.
  • Jezte dostatečné množství zeleniny a ovoce. Minimální příjem by měl být 500 g za den – 300 g zeleniny a 200 g ovoce.
  • Omezte tuky živočišného původu (tučné maso, sádlo, máslo, plnotučné mléčné výrobky a tučné sýry), preferujte rostlinné tuky (olivový olej, avokádo, nesolené a nepražené ořechy).
  • Omezte porce příloh u hlavních jídel – talíř si rozložte na třetiny, z čehož 1/3 bude obsahovat sacharidovou přílohu (brambory, luštěniny, rýži, těstoviny a podobně), na 1/3 talíře dejte zdroj bílkovin (maso, vejce, mléčné výrobky) a zbytek talíře doplňte zeleninou jakékoliv tepelné úpravy kromě smažení.
  • Maso (drůbeží, velmi omezeně hovězí libové a vepřové libové) zařazujte 1x denně, asi 90 g před kuchyňskou úpravou. Vyřaďte vnitřnosti kvůli vysokému obsahu purinů.
  • Bílkoviny doplňte z jiných zdrojů – polotučné mléko a mléčné výrobky, vejce, ryby, tofu, šmakoun a robi.
  • Mléko vybírejte s obsahem 1,5 % tuku, jogurty neslazené 3–4 % tuku, nízkotučný či polotučný tvaroh, nízkotučné kefírové mléko.
  • Vyřaďte veškeré uzeniny – salámy, párky (včetně „dietních“), klobásy a paštiky. Ke konzumaci je naopak vhodná šunka nejvyšší jakosti.
  • Vyřaďte masové vývary a extrakty. Používejte vývary z čerstvých bylinek a koření s nízkým obsahem soli.
  • Potraviny s vyšším obsahem purinů (maso, vnitřnosti a luštěniny) předvařte ve větším množství vody. Puriny se vyvaří do vody a tím se zmenší jejich množství na porci.
  • Vhodná tepelná úprava je příprava na páře, vaření, dušení, pečení, grilovaní na sucho. Smažením ztrojnásobíte kalorickou hodnotu pokrmu.
  • Vyhýbejte se sladkostem

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jídelníček při dně

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAMENAJÍ ZVÝŠENÉ LEUKOCYTY V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frantisek Beranek.

Dobrý den,prosím vás výsledek vzorku moče byl- U Leukocyty 310 arb.j. B Leukocyty 17,93 B Neutrofily 11.410 Děkuji za odpovědˇ F,B,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší odpověď dostanete od svého praktického lékaře, který zná vývoj vašeho zdravotního stavu a může lépe poznat problém, na který ukazují hodnoty, které jste poslal. Leukocyty v moči by normálně být vůbec neměly. Hodnota 310 je vysoká a může ukazovat na tyto stavy:
- Zánět močových cest: potíže s močením (pálení, řezání), krev v moči, bolest při močení, zvýšená teplota.
- Zánět ledvin: bolest v dolní části zad nebo břicha, krev nebo hnis v moči, nevolnost, zvracení, horečka a zimnice, časté nutkání na močení, které je bolestivé a pálí.
- Zánět prostaty: bolest hráze, problémy s ejakulací, horečka, zvětšená a citlivá prostata.
U každého z těchto onemocnění je nezbytná lékařská pomoc, proto zůstaňte v kontaktu s lékařem, který inicioval vyšetření moči a dodržujte jeho pokyny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Detoxikace organismu podle Mačingové

Antónia Mačingová je odbornice na zdravou výživu a autorka knih Zhubněte jednou provždy a Schůdková metoda hubnutí. V první z nich najdete kompletně popsaný 28denní detoxikační plán včetně receptů na přípravu jídel. Ten má za cíl tělo odkyselit a očistit a zároveň mu dodat potřebné živiny a antioxidanty.

Slovenská autorka na zdravou výživu sestavila kompletní 28denní detoxikační plán, jehož cílem je tělo očistit a zbavit škodlivin, které se v něm nashromáždily. Základem je odstranit překyselení organismu, čímž dosáhnete harmonizace vnitřního prostředí. Nejen že můžete snížit svou hmotnost a velikost oblečení až o jednu, ale především vrátit tělu energii. Díky očištění těla se můžete zbavit i dalších neduhů, které způsobily usazené jedy v těle, například únavy, bolestí hlavy, alergií a podobně.

Jednou z hlavních složek jídelníčku by měl být salát z červené řepy. Mezi další hojně konzumované pokrmy by měla patřit brokolice, fazolové lusky, mrkvový perkelt, boršč, jogurt s medem a ořechy, bezvaječné těstoviny, kuře s celerem, ale i celerové hranolky s dušenými kachními stehny. Jídelníček na 28denní detoxikaci je pevně daný. Při detoxikaci by se mělo pít hodně čisté vody, alespoň 3 až 4 litry denně, naopak je nutné vynechat alkohol a omezit kofein.

Při 28denní očistě nehladovíte, nevážíte ani si neodměřujete dávky. Můžete sníst, kolik chcete, ale musíte se držet daného jídelníčku. Jíte tři jídla denně, pokud máte i přesto hlad, můžete si dopoledne dopřát švestky, ořechy a med, odpoledne bílý jogurt, ořechy a skořici. Pokud se ale do programu vrhnete, počítejte s tím, že detoxikace sice za necelý měsíc skončí, ale změna životosprávy a jídelníčku by měla být trvalá. Člověk by se měl naučit jíst jinak a k původní stravě už by se vrátit neměl.

Po detoxikaci podle Mačingové se budete cítit mnohem lépe a hlavně plní energie a nebudete hladovět. Množství zeleniny je neomezené.

Po detoxikaci dojde ke snížení cholesterolu, vysokého krevního tlaku, snížení hladiny cukru v krvi, zmírnění anémie, snížení projevů pankreatitidy, zlepšení funkce štítné žlázy, zmírnění kožních onemocnění, snížení bolesti a otoků dolních končetin, premenstruační a klimakterické potíže, zlepšení stavu nehtů i pokožky a především zhubnete.

Při tomto způsobu detoxikace nelze říct, kolik zhubnete na váze, spíše můžete očekávat, že vám budou ubývat centimetry. A budete cítit neskutečný příval energie, takže je pravděpodobné, že se vám po skončení 28denní kúry bude chtít i cvičit nebo opravdu a trvale změnit výživové návyky a zlozvyky.

Pokud se se ptáte, co bude následovat po skončené 28denní kúře

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jarní detox

Jídelníček při ketóze

Proteinová dieta umí s nadváhou zatočit. Ketonová dieta, která je známá také jako ketogenní nebo proteinová dieta, se dostává poslední dobou do popředí. Když si ji pozorně prostudujete, tak si vzpomenete na velmi podobnou Atkinsonovu dietu, ze které právě ketonová dieta vychází. Je založena na konzumaci bílkovin a tuků a na omezení konzumace sacharidů. Pro malé připomenutí – mezi bílkoviny patří maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, tofu. Mezi sacharidy se řadí těstoviny, pečivo, rýže, vločky, mouka nebo obiloviny. Při ketonové dietě si sestavujete jídelníček pouze z bílkovin a tuků, je povolené velmi malé množství sacharidů. Tělo se po několika dnech dostává do ketózy (organismus si nebere energii ze sacharidů, neboť je nepřijímáte, ale z tukové tkáně) a vy hubnete rychleji. Za den se však nesmí přijmout více než 40 g sacharidů, aby byl organismus stále v ketóze. Při větším množství sacharidů se organismus dostává do normálního režimu. Po přechodu na ketonovou dietu trvá ještě 2–3 dny, než se vyčerpají zásoby glykogenu, teprve poté se zdrojem energie stávají ketony, které vzniknou při spalování tuků. Zdrojem energie tak již nejsou sacharidy, ale uložené tuky.

Co se smí jíst: maso, uzeniny, ryby – mořské i sladkovodní, mléčné výrobky – sýry, máslo, jogurty, mléko, vejce, proteinové nápoje, instantní bílkovinná strava, zelenina – ne sladká, některé ovoce – avokádo, citron, dále ořechy, semínka, panenské oleje, kvalitní čokoláda s alespoň 60 % kakaa (jen kousek jednou za čas).

Co se nesmí jíst: mouka i výrobky z ní (včetně celozrnných), obiloviny – pohanka, rýže, jáhly a další, sladká zelenina – mrkev, červená řepa, kukuřice, hrášek, brambory, některé luštěniny, ovoce, sladkosti – cukr, čokolády, sušenky, oplatky, bonbony a jiné, pochutiny – chipsy, slané tyčinky a podobně, káva, alkohol.

Ketonová dieta nemá vůbec přísná pravidla, množství není vůbec omezeno, takže jezte tak, aby vám to vyhovovalo a byli jste nasyceni. Nejezte ale velké množství bílkovin, raději se zaměřte na tuky.

Jídelníček

1. den

  • snídaně: kvalitní šunka, na kousky nakrájená paprika
  • svačina: bílý jogurt
  • oběd: rybí filety s kedlubnou
  • svačina: plnotučný tvaroh
  • večeře: bílý šmakoun, grilovaný lilek

2. den

  • snídaně: míchaná vejce, zeleninová obloha
  • svačina: celá okurka
  • oběd: přírodní steak se zeleninovou přílohou
  • svačina: sýr, šunka
  • večeře: uzená makrela

3. den

  • snídaně: vejce natvrdo, plátek slaniny, zelenina
  • svačina: celá paprika
  • oběd: polévka z dýně, losos na másle a salát z rukoly
  • svačina: okurkový salát
  • večeře: rajčata se sýrem feta

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Ketóza

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

 Bc. Jakub Vinš


množství mléka při kojení
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
množství moči za den
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.