Téma: 

moč páchnoucí rybinou


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

PÁCHNOUCÍ MOČ

Zápach moči po rybině

Nepříjemný je zápach rybiny, kterou bývají cítit lidé, kteří mají nemocné plíce (včetně tuberkulózy), průdušky, ale třeba i tlusté střevo. Pokud trpíte tímto charakteristickým zápachem moči, je vhodná návštěva lékaře, který prověří váš zdravotní stav.

Silně páchnoucí moč

Existuje celá řada situací včetně mnoha chorobných stavů, které mohou způsobit silnější nebo neobvyklý zápach moči. Vždy je vhodné navštívit ošetřujícího lékaře, který stanoví diagnózu a případnou léčbu.

Zdroj: Páchnoucí moč
Zveřejněno: 5.12.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: pocení a zápach nohou

Zpocené a páchnoucí nohy nejsou příjemné nikdy. Navíc, když se zujete po celodenním chození v pracovních botách. Zkoušel jsem co šlo a co kdo poradil. Pak mi jednou někdo řekl o Antipe. Četl jsem komentáře na netu a pak ji objednal. Přesvědčilo mě i to, že ji můžu do určité doby vrátit. Ale nevrátil jsem. Po pár použitích byla znát změna.

Zdroj: diskuze Pryč s pocením
Odesláno: 2.2.2017 uživatelem Kubas
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PÁCHNOUCÍ MOČ

Zápach moči v těhotenství

Pokud se domníváte, že je vaše moč nejen silně cítit, ale i jinak, než je obvyklé, může to být známkou infekce, například onemocnění močového měchýře. Zvláštní zápach moči u žen může také signalizovat počátek těhotenství. Ať tak či onak, je vhodná návštěva lékaře, který vám s tímto problémem pomůže.

Zdroj: Páchnoucí moč
Zveřejněno: 5.12.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: oranžová moč

dobrý den ,moje maminka začala užívat lék lipovitan duo a od té doby ma hrozně tmavou moč.Myslím že zato může právě ten bodlák děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Oranžová moč
Odesláno: 30.6.2018 uživatelem Margita Hošková
Počet odpovědí: 0

PÁCHNOUCÍ MOČ

Zápach moči po myšině

Tento příznak je typický u fenylketonurie, což je dědičné metabolické onemocnění, kdy chybějící enzym způsobí hromadění jedné aminokyseliny (fenylalaninu). Ten je částečně přeměňován jinou metabolickou cestou na fenylpyruvát, který je vylučován močí. To způsobí, že moč je cítit myšinou.

Pokud se prokáže, že má dítě fenylketonurii, může až do skončení vývoje mozku jíst jen některé potraviny, ve kterých není fenylalanin. Po skončení vývoje nervové soustavy mohou již pacienti jíst, co chtějí.

Zdroj: Páchnoucí moč
Zveřejněno: 5.12.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: jinan dvoulaločný gingo biloba zpracování

Žluté páchnoucí ovoce velikosti melounu se jmenuje Durian a pochází z jihovýchodní Asie. Roste na vysokém stromě a vyžaduje teplo a sluneční svit minimálně 9 hodin denně. Semena je možné zasadit, ale nečekejte žádnou krásnou rostlinu. Ze semen Durianu začne růst stromek velký jako naše lípa. Nejlépe je zasadit semeno v zimě a až vzejde, tak mu co nejvíce přisvětlujte na osluněném místě. V létě se mu bude dařit venku pokud teplota neklesne pod 10°C. Více informací najdete tady: cs.m.wikipedia.org/w…

Zdroj: diskuze Jinan dvoulaločný gingo biloba zpracování
Odesláno: 1.1.2014 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

PÁCHNOUCÍ MOČ

Zapáchající moč u mužů

Dusíkaté sloučeniny, jako je například amoniak, mohou způsobit výraznější charakteristický zápach moči. Množství dusíkatých zplodin v moči je do jisté míry určené dietou a je vyšší u lidí s vysokým příjmem dusíku, který je přítomen v bílkovinách. Z tohoto důvodu může moč silněji páchnout lidem s vyšším příjmem masa. Proto u mužů, jelikož ve většině případů častěji konzumují maso, může moč takto zapáchat.

Při snížení konzumace masa dojde k úpravě odéru mužské moči. Samozřejmě může jít i o jiné příčiny zápachu moči, a to na základě:

  • léků – některé léky způsobují zvláštní zápach moči, z těch běžných se jedná zejména o penicilinová antibiotika;
  • dehydratace – koncentrovaná moč mívá silnější zápach, což je důvodem, proč o něco výrazněji páchne ranní moč; podobné je to u pacientů trpících dehydratací;
  • močové infekce – páchnoucí tmavá moč poměrně často doprovází infekce močových cest; kromě změny vzhledu a zápachu moči bývá přítomno pálení a řezání při močení;
  • cukrovky 1. typu – neléčená (nebo nedostatečně léčená) cukrovka 1. typu může způsobit charakteristický zápach moči, který je způsoben přítomností acetonu; aceton je kromě toho vydechován a způsobuje zápach z úst;
  • selhávání ledvin – u pacienta s chronickým selháním ledvin se může měnit zápach moči a udává se, že moč páchne „myšinou“; zápach je pro neznalého dost těžko popsatelný.

Zdroj: Páchnoucí moč
Zveřejněno: 5.12.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: černé tečky ve stolici u miminek

Dobry den,
Nase mala ma 4 mesice, je exkluzivne kojena a take se nam objevily male cerne tecky v jinak normalne vypadajici a pachnouci stolici. Vypadaji jako zrnicka mleteho pepre a na dotyk jsou tvrda. Nemam prasklinu v bradavce, mala nema rymu, banan jsem nemela ani ja, ani ona, vitaminove doplnky stravy neberu. Tak nevim, jestli nemam zajit hned k doktorovi. Holcicka je jinak v pohode, spi a saje normalne, snad jen poslednich par dni vice riha.

S pozdravem,

Dagmar

Zdroj: diskuze Černé tečky ve stolici u miminek
Odesláno: 7.11.2013 uživatelem Dagmar
Počet odpovědí: 0

PÁCHNOUCÍ MOČ

Zápach moči po amoniaku

U moči je zápach po čpavku vcelku přirozený, byť by neměl být zvláště nápadný. Výraznější zápach po čpavku v moči se vyskytuje při nedostatečném příjmu tekutin.

Při zesíleném dýchání a případně i zvýšeným výdejem potu ztrácí člověk dost tekutin, které je třeba záhy doplnit. Po zvýšeném množství tekutin dojde k úpravě zápachu moči.

Zdroj: Páchnoucí moč
Zveřejněno: 5.12.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

DRUHY STOLICE

Měkká a páchnoucí stolice

Lehce zapáchající stolice, která plave nebo je obtížně smývatelná, může znamenat, že je zvýšeno ukládání tuku ve stolici. Stolice je někdy také bledá.

Zdroj: Druhy stolice
Zveřejněno: 31.3.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: bíla pěna v moči

DNA vím co je KM jsem měl vysoké číslo ted to spadlo 400 bíla moč znamena co přesne jestli to můžete vysvětlit ,děkuji

Zdroj: diskuze Bíla pěna v moči
Odesláno: 31.5.2015 uživatelem petr
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

VŠE O MOČI

Moč v medicíně

Moč obsahuje proteiny a další látky, které jsou vhodné pro lékařskou terapii a jsou součástí mnoha léků (například Ureacin, Urecholine, Urowave). Moč u postmenopauzálních žen je bohatá na gonadotropiny, které jsou důležité pro léčbu neplodnosti (Pergonal). Moč březích klisen je zdrojem estrogenů, a to konkrétně premarinu. Moč obsahuje protilátky, které mohou být použity v testech jako diagnostické protilátky patogenů, včetně HIV-1.

Zdroj: Vše o moči
Zveřejněno: 12.2.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: léky na zmírnění uniku moči

Dobrý den. Jsem 6 týdnů po proříznutí moč. měchíře (nešo vůbec čurat) a od té doby mi uniká moč pořád více. Spotřebuji nejméně 6 vložek za den. Na urologii mi pořá říkají cvičit. Jedu např. nakoupit 17km a nákup trvá 30min. A již mám prosaklé i kalhoty. Dozvědel jsem se, že exiztují i nějaké léky na zmírnění uniku moči. Zatim se s nikým nemohu domluvit. Potřeboval bych poradit co mám dělat. Je mi 73let a nerad bych byl jenom doma a nemohl ani nikam jet. Moc děkuji za radu a evet. jake léky exzistují. S pozdrave Hajný

Zdroj: diskuze Léky na zmírnění uniku moči
Odesláno: 10.8.2018 uživatelem Jiří Hajný
Počet odpovědí: 0

PÁCHNOUCÍ MOČ

Zapáchající moč u žen

Zvláštní zápach moči u žen může být způsoben změnou složení stravy a neznamenat žádný závažný problém. Na zápachu se projeví aromatické potraviny jako česnek nebo tropické ovoce, silnější sladký zápach má moč po vitamínu B12.

U onemocnění jater nebo ledvin se v moči mohou objevit metabolity, které by normálně vůbec vylučovány nebyly. Onemocnění jater vyvolá zápach způsobený sirnými aminokyselinami. Na složení moči mají vliv i jiné metabolické poruchy jako cukrovka neboli diabetes. Při špatné kompenzaci je z moči cítit aceton.

Hnilobný zápach může mít moč při bakteriálních infekcích dolních močových cest, kdy zvláště po delším odstavení namnožené bakterie produkují zvýšené množství zapáchajících bakteriálních produktů.

Aby byl zápach z moči odstraněn, je nutné dodržovat pitný režim, protože koncentrovaná moč zapáchá intenzivněji. Amoniak a močovina jsou cítit silněji při nadměrné konzumaci masa. Ta by neměla překračovat normu, protože tyto metabolity bílkovin se mohou v těle usazovat a způsobit například dnu. Pokud je zápach moči spojen s řezáním a pálením znesnadňujícím močení, jedná se pravděpodobně o bakteriální zánět a je třeba co nejdříve zajít za obvodním lékařem, který předepíše antibiotika. I ostatní změny zápachu moči, pokud přetrvávají i po úpravě jídelníčku a pitného režimu, je vhodné konzultovat kvůli metabolickým poruchám se svým lékařem.

Zdroj: Páchnoucí moč
Zveřejněno: 5.12.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: velký únik moči operace

Je mě 72 roků a už asi 3 roky se trápím s únikem moči,je to stále horší.Nyní už je velké množství moči,které nezvládám.Navíc mám stálé opakování zánětu močových cest,bakterie ecoli,letos už 6x antibiotika.Lékař nenavrhuje žádnou razanní akci.Cystoskopie moč.měchýře dopadla dobře.Pokleslý moč.měchýř mám.Kdo mě poradí jestli si říct o operaci,jestli by pomohla a jak je to těžká operace v mém věku:Jsem docela akční na svůj věk,nemám problémy se srdcem atd.snad bych to zvládla,věřte,že mě to hodně komplikuje život.V noci jdu i 7x na malou.Nevyspím se atd.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Velký únik moči operace
Odesláno: 2.8.2016 uživatelem Anna
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

HORMON KORTIZOL

Kortizol v moči

Moč se vyšetřuje sběrem. Moč se shromažďuje během 24 hodin, následně se změří její celkový objem a do laboratoře se zašle pouhý vzorek (cca 3 ml). Moč musí být konzervována kyselinou boritou, kterou na požádání poskytne laboratoř.

Zdroj: Hormon kortizol
Zveřejněno: 1.11.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: furolin diskuze

po vybraní necelého platíčka hnědá moč?
nechápu, musím k lékaři nelíbise mi to,i když jsem se na netu dočetla, že to může být při ATB.žádné velké bolesti nemám tochu tlak v břiše??

Zdroj: diskuze Furolin diskuze
Odesláno: 25.5.2018 uživatelem nasta
Počet odpovědí: 11 Zobrazit odpovědi

VŠE O MOČI

Funkce moči

Moč je primární metodou vylučování rozpustných odpadních látek tělesného metabolismu, produktů rozkladu odumřelých buněk a krevních částic, přebytečných či nevyužitých minerálií a stopových prvků, hormonů a enzymů, případně přijatých chemických látek a toxinů pro organismus nevhodných z těla. Také tyto chemické složky mohou být detekovány, eventuálně i analyzovány rozborem moči (urinalýzou). Urina obsahuje i různé množství nerozpustných chemických směsí a dosud nerozložených biologických odpadů (například bílkovinných substrátů) z krve, které se mohou více či méně objevovat jako zákal či sediment moči. I když je moč často považována za nečistou, není to pravidlem. V případě ledvinové infekce nebo infekce močového traktu, ale i jiné infekce v organismu může moč obsahovat bakterie či jiné mikroorganismy. Ale obvykle je moč prakticky sterilní, když opouští tělo. Po vyloučení však vzdušné či povrchové mikroorganismy, které moč kontaminují, přemění chemické a biologické složky moči mimo jiné i na látky, které jsou odpovědné za charakteristický pach staré moči, při výraznějších onemocněních i za odpudivý zápach „nemocné“ moči. Značně páchnoucí je například čpavek, který vzniká z močoviny. Výraznější bývá také odér z více koncentrované uriny díky vyššímu příjmu mineralizované potravy či nápojů, zvláště není-li zajištěn současně větší příjem základní tekutiny, tedy čisté vody.

Moč indikuje, jak dobře je tělo zásobeno vodou, jak dobře s ní hospodaří. Dostatečné množství vody v těle se obvykle projevuje jasnou, vodě podobnou močí, zatímco dehydratovaný člověk vylučuje hustší, koncentrovanější, tmavě žlutou až hnědou moč. Tu je někdy vidět například ráno po větší konzumaci alkoholu. Pro rozklad alkoholu a vyloučení jeho složek z organismu je zapotřebí mnoho vody, moč navíc ztmavne větším odpadem rozkladných látek z jater v krvi. I tyto látky ledviny musí částečně vyloučit do moči.

Zdroj: Vše o moči
Zveřejněno: 12.2.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: dotaz

Je mě 76 let. Na laboratorním výsledku jsem měla:
P/S Kreatinin 119
qS-GF Kreatinin 0,63
Je toro třeba léčit,nebo stačí jen více pít a dieta, aby se stsv zlepšil.
V posledních 5 měsících jsem měla 5x zánět moč.měchýře a užívala antibiotika.
Děkuji

Zdroj: diskuze Pater pleskac leceni recepty
Odesláno: 2.5.2018 uživatelem Jana
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

VŠE O MOČI

Citronově žlutá moč

Jasně žlutá barva moči může ukazovat na předávkování vitamíny z řady B. Žlutou moč způsobuje vitamín B12 a vitamín B2. Oba jsou rozpustné ve vodě a v případě nadbytku jsou vylučovány močí, kterou zbarvují do žluta.

Zdroj: Vše o moči
Zveřejněno: 12.2.2014

DRUHY STOLICE

Světlá stolice

Stolice, která je bledá nebo šedá, může být způsobena nedostatečným žlučovým výstupem z důvodu cholecystitidy, žlučových kamenů, Giardia parazitní infekce, hepatitidy, chronické pankreatitidy nebo cirhózy. Žlučové soli z jater dávají stolici nahnědlou barvu. Pokud se sníží výstup žluči, stolice je mnohem světlejší. Jiný typ světlé stolice je zapříčiněn použitím antacidu, který obsahuje hydroxid hlinitý. Stolice se může stát dočasně světlou rovněž po zkoušce iriografie. Světlá stolice může být lesklá nebo mastná a je odporně páchnoucí kvůli nestrávenému tuku ve stolici.

Zdroj: Druhy stolice
Zveřejněno: 31.3.2013

VŠE O MOČI

Moč v jiných odvětvích

Hnojiva: Moč obsahuje velké množství dusíku (většinou ve formě močoviny), jakož i značné množství rozpuštěných fosfátů a draslíku. Když se ředí s vodou v poměru 1 : 5, může se použít pro zalévání rostlin v kontejnerech v každém ročním období, nebo naředěná v poměru 1 : 8 se může aplikovat přímo do půdy jako hnojivo.

Čištění: Moč je bohatá na amoniak, takže byla používána i jako čisticí kapalina.

Střelný prach: Před rozvojem chemického průmyslu byla moč používána při výrobě střelného prachu. Byla zdrojem dusíku. Moč, zdroj dusíku, se používala pro zvlhčení slámy nebo jiného organického materiálu, který se udržoval stále ve vlhkém stavu a nechal se po dobu několika měsíců hnít. Výsledné soli se promyly vodou, která se následně odpařila. Výsledkem byly krystaly, které se rafinovaly, než byly použity při výrobě střelného prachu.

Kovy: Vzhledem k vysokému obsahu dusíku, může být moč použita k tvrzení kovů.

Zdroj: Vše o moči
Zveřejněno: 12.2.2014

CO ZNAMENÁ ZÁKAL V MOČI

Zvláštní zbarvení moči

Když si všimnete, že vaše moč změnila barvu nebo má divný zápach, může být příčinou buď něco fádního, například jídlo, které jste měli k večeři (červená řepa nebo chřest), nebo může být tato změna příznakem vážnějšího stavu, například infekce nebo rakoviny. Pokud je vaše moč velmi bledá, znamená to, že jste buď hodně pili, nebo užíváte diuretika, léky, které nutí tělo zbavovat se přebytečné vody. Moč může změnit barvu a odstín, ale to ještě nemusí být nutně důvod k poplachu. Například některé léky mohou změnit barvu moči na zelenou nebo modrou, mrkev obarvuje moč do oranžova, vitamíny mohou dát moči žlutý odstín a dědičné onemocnění zvané porfyrie může zbarvit moč do barvy portského vína. Pokud má tedy vaše moč červený odstín, nepropadejte hned panice. Vždy se nejprve poraďte se svým lékařem o dalším postupu. Výrazně žlutá moč je po vitamínu B-komplex, kde je obsažen vitamín B2 riboflavin. Riboflavin se díky této schopnosti obarvovat na žluto využívá i v potravinářství jako barvivo. Jeho vyšší příjem ve stravě učiní moč neobvykle žlutou.

Zdroj: Co znamená zákal v moči
Zveřejněno: 9.2.2014

VŠE O MOČI

Fyziologie moči

Většina zvířat má vylučovací systém, který slouží k odstranění rozpustných toxických odpadů. U lidí jsou rozpustné odpady vylučovány primárně močovým ústrojím a v menší míře potem. Močový systém se skládá z ledvin, močovodů, močového měchýře a močové trubice. Systém vytváří moč procesem filtrace, reabsorpce a tubulární sekrece. Ledviny extrahují rozpustné odpady z krevního oběhu, stejně jako přebytečnou vodu, cukry a řadu dalších látek. Výsledná moč obsahuje vysoké koncentrace močoviny a jiných látek, včetně toxinů. Moč teče z ledvin do močovodu, močového měchýře, močové trubice, pomocí níž opouští tělo.

Zdroj: Vše o moči
Zveřejněno: 12.2.2014

VŠE O MOČI

Moč

Moč je tekutina tvořená ledvinami a obsahující odpadní látky vznikající při látkové výměně (konečné produkty metabolismu dusíkatých látek, močovinu, močovou kyselinu, močová barviva, ale i léky, popřípadě jedy). Tyto látky jsou rozpuštěny ve vodě, která spolu s některými ionty, sodíkem a chlorem (ale i kalciem a fosfáty) tvoří základ moči. Moč se tvoří v ledvinách z protékající krve. Moč je sterilní, dokud nedosáhne močové trubice, která je lemována epitelovými buňkami, které jsou kolonizovány fakultativně anaerobními gram-negativními tyčkami a koky. V návaznosti na vyloučení z těla může moč získat silný zápach kvůli bakteriální infekci a zejména uvolňováním amoniaku. Zdravá moč není toxická, avšak obsahuje látky pro tělo nežádoucí, takže může dráždit kůži a oči. Některé nemoci mohou změnit množství a konzistenci moči, například diabetes. Konzumace červené řepy může mít za následek růžový až červený odstín moči. Složení moči v mnohém odráží stav nejen ledvin samotných, ale celého organismu, proto vyšetření moči patří k základním diagnostickým vyšetřením.

Zdroj: Vše o moči
Zveřejněno: 12.2.2014

HNIS

Co je to hnis

Hnis vzniká tehdy, když se bakterie dostane do tkání a orgánů lidského těla a tam vznikne hnisavý zánět. Hnis je páchnoucí zkalená tekutina, která obsahuje mrtvé i živé bakterie, bílé krvinky, odumřelé zbytky tkání a podobně. Není-li organismus schopný se s infekcí rychle vypořádat, vznikne v napadeném místě těla prostor vyplněný hnisem, takzvaný absces. Absces na jednu stranu poukazuje na neschopnost imunitního systému organismu infekci zničit, na druhou stranu však dává tušit, že tělo dokáže zánět alespoň ohraničit. Hnisavý proces může proběhnout prakticky kdekoliv v těle (v podkoží, ve svalech, v játrech, v plicích, v ledvinách, v mozku...). Hnisání těsně pod kůží se projevuje jako boule (kůže nad ní je zarudlá a teplá), hnisání hluboce uložené vidět není. Hnisavý proces jako takový je bolestivý a často ho doprovázejí i vysoké teploty a další nepříjemnosti.

Zdroj: Hnis
Zveřejněno: 6.10.2015

BÍLKOVINA V MOČI

Krev a bílkovina v moči

Moč může být rovněž zbarvená krví (pak má narůžovělou až červenou či hnědou barvu) při některých zánětech ledvin, nádoru ledviny, chudokrevnosti (anémii), popáleninách, tuberkulóze ledvin, při poraněních a nemocech močových cest, nebo může být celkově tmavší (díky barvivu zvanému bilirubin) při onemocněních jater či žlučových cest. Někdy je moč zbarvena (například do růžova) vlivem užívání určitých léků. Lékař, který vám je předepisuje, nebo lékárník by vás na to měl upozornit, abyste se zbytečně nepolekali, nejedná se o žádnou nemoc.

Zdroj: Bílkovina v moči
Zveřejněno: 18.6.2014

VŠE O MOČI

Složení moči

Moč je průhledný vodný roztok s barvou od světle žluté po jantarovou. Je to vedlejší produkt nebo odpadní kapalina vylučována ledvinami, transportována močovody do močového měchýře, kde se hromadí, až je odvedena močovou trubicí. Moč se skládá z vodného roztoku metabolických odpadů (například močovina – urea H2N-CO-NH2), rozpuštěných solí, zejména chloridu sodného, a dalších organických látek. Tekutiny a materiály filtrované ledvinami a určené stát se močí pocházejí z krve nebo z intersticiální (vmezeřené) tekutiny. Složení moči je upraveno procesem reabsorbce, který je řízen hormonálně – AD hormonem (ADH) z hypotalamu, při jehož nedostatku vzniká úplavice močová, a aldosteronem. Při tomto procesu (reabsorbce) jsou užitečné molekuly a ionty nutné pro tělo, jako například glukóza a vápník Ca2+, reabsorbovány přenášejícími molekulami zpět do krevního oběhu. Odtékající tekutina obsahuje vysoké koncentrace močoviny a jiných nadbytečných nebo potenciálně toxických substancí, které budou odvedeny z těla močením. Moč je produkována procesem filtrace, reabsorpce a tubulární sekrece (trubicovitého vylučování). Zdravá moč prakticky neobsahuje glukózu; pH moči je menší než 7, moč je slabě kyselá. Moč obsahuje velké množství močoviny, výborného zdroje dusíku pro rostliny, který je užitečný urychlovač kompostu. Močovina je 10 000krát méně toxická než amoniak (čpavek) a je vedlejším produktem deaminace (2 molekuly NH3) a buněčných produktů respirace – dýchání (1 molekula CO2) ve společné kombinaci. Zdravá moč není toxická. Obsahuje látky v těle označené jako nežádoucí, může dráždit kůži a oči. Po vhodném zpracování moči je možné z ní získat pitnou vodu.

Zdroj: Vše o moči
Zveřejněno: 12.2.2014

VŠE O MOČI

Vlastnosti moči

Barva: Moč se liší ve vzhledu v závislosti na úrovni tělesné hydratace. Normální moč je průhledný roztok světle žluté barvy. V moči zdravých jedinců barva pochází zejména z přítomnosti urobilinu. Urobilin je konečný odpad vznikající rozpadem hemu z hemoglobinu v průběhu stárnutí a rozpadem krvinek.

Bezbarvou moč označujeme jako nadměrnou hydrataci, obecně je vhodnější než dehydratace (ačkoliv může odstranit základní soli z těla). Tmavě žlutá moč často svědčí o dehydrataci. Žluté až světle oranžové zabarvení moči může být způsobeno odstraněním přebytečných vitamínů skupiny B z krevního řečiště. Některé léky, jako je rifampicin a phenazopyridine, mohou také způsobit oranžovou moč. Tmavě oranžová až hnědá moč může být příznakem žloutenky, rhabdomyolýzy nebo Gilbertova syndromu. Černá nebo tmavě zbarvená moč se označuje jako melanurie, ta může být způsobena melanomem. Růžová moč se může objevit po konzumaci červené řepy. Zelené zbarvení moči může vyplývat z konzumace chřestu. Modrá moč může být způsobena požitím methylenové modři (například v lécích).

Zápach: Za normálních okolností je moč bez zápachu. Zápach normální lidské moči odráží konzumované potraviny nebo specifické nemoci. Například u jedince s diabetem má moč nasládlý zápach. Konzumace šafránu, alkoholu, kávy, pikantních jídel či tuňáka s cibulí pak může mít za následek zcela charakteristické vůně.

Kalnost: Zakalenost moči může být příznakem bakteriální infekce, ale může být také způsobena krystaly solí, například fosforečnanu vápenatého.

Pěnivost moči: pěnivá moč se často projevuje u milovníků masa a ukazuje na zvýšené množství bílkoviny vylučované močí.

pH: pH moči se může pohybovat v rozmezí hodnot 4,6 a 8. Hodnota 7 je považována za normu. Kyselá moč (u osob s hyperurikosurií) může přispět k tvorbě kamenů z kyseliny močové v ledvinách, močovodech nebo močovém měchýři. Strava s vysokým obsahem citrusů, zeleniny, mléka a mléčných výrobků může zvýšit pH moči. Některé léky také mohou zvýšit pH moči, včetně acetazolamidemu, citrátu draselného a hydrogenuhličitanu sodného. Strava s vysokým obsahem masa může naopak snížit pH moči (kyselost). I brusinky snižují pH moči. Mezi léky, které mohou snížit pH moči, patří chlorid amonný, diuretika a methenamin mandelát.

Objem: Průměrná produkce moči u dospělého člověka je asi 1–2 l za den v závislosti na stavu hydratace, úrovně aktivity, hmotnosti a zdraví jedince. Příliš mnoho nebo naopak příliš málo moči potřebuje lékařskou pomoc.

Hustota a relativní hustota: Normální hustota moči se pohybuje mezi 1,003–1,035 g/cm3, případné odchylky mohou být spojeny se stavem močových cest.

Zdroj: Vše o moči
Zveřejněno: 12.2.2014

PÁCHNOUCÍ MOČ

Zapáchající moč u dítěte

Zápach moči u dětí může být způsoben fenylketonurií. Jedná se o relativně vzácné vrozené onemocnění, které je spojené s poruchou metabolismu aminokyseliny fenylalanin. Moč dětí s neléčenou fenylketonurií nepříjemně ostře zapáchá, protože je v ní přítomna sloučenina fenylpyruvát.

Fenylketonurie je geneticky podmíněná porucha metabolismu aminokyselin fenylalaninu a tyrosinu. Nemoc má více forem, ale u všech jde v zásadě o to, že chemická reakce přeměny fenylalaninu na tyrosin, která má probíhat v našem těle, je z různých důvodů v různé míře zablokována. Jaké jsou důsledky této poruchy? Zaprvé v těle postiženého začne chybět aminokyselina tyrosin, která se nemůže výše uvedenou chemickou reakcí vytvořit. Zadruhé se začne hromadit aminokyselina fenylalanin, která se nemůže přeměňovat normální cestou na tyrosin. Fenylketonurie je z genetického hlediska autozomálně recesivně přenosná nemoc. Zjednodušeně řečeno to znamená, že průběh oné významné chemické reakce u každého člověka řídí dva geny a jeden z těchto genů odevzdává pak svému potomkovi. Jsou-li oba geny dotyčného v pořádku, je zdravý. Je-li jeden gen poškozený, je tento člověk zdravý přenašeč. Přenašeč se mu říká proto, že může svůj nemocný gen předat svému potomkovi. Když se sejde muž a žena oba přenašeči, je šance, že svému dítěti každý z nich předá svůj nemocný gen. Dítě s oběma geny nemocnými bude trpět příznaky, a bude tedy nemocné.

Projevy nemoci vycházejí z příčiny vzniku onemocnění. Při správně provedené prevenci by vůbec neměly vzniknout. Chybějící tyrosin je aminokyselina nutná pro vznik melaninu. Melanin je vlasový, kožní a oční pigment. Jeho nedostatek se projeví tím, že děti s fenylketonurií mají typicky modré oči, blonďaté vlasy a bledou kůži. Některé ze zplodin vznikajících při metabolismu hromadícího se fenylalaninu pronikají do moči a způsobují její zápach. Hromadící se fenylalanin se mění na jiné sloučeniny, které jsou toxické a mají neblahý vliv na vývoj dítěte, viditelné je zejména poškození vývoje mozku. Nemoc se začne projevovat zvracením, křečemi a abnormálními pohyby. Nejzávažnějším příznakem je však postupně vznikající mentální retardace. Jakmile k ní dojde, nedá se nic dělat. Narušení inteligence je již nevratné.

Jedinou možností, jak se dá léčit, je podávat speciální stravu, která obsahuje málo aminokyseliny fenylalaninu. Souběžně s tím se pravidelně měří koncentrace fenylalaninu v krvi nemocného a podle nich se hodnotí úspěšnost léčby. Dietu je nutné přísně dodržovat do 20 let věku. U lidí starších již vysoké hodnoty fenylalaninu mozek nepoškozují, v léčbě se přesto pokračuje doživotně. Existuje totiž jisté riziko, že vysoké hodnoty fenylalaninu v dospělosti mají souvislost s časnějším vznikem Alzheimerovy nemoci. Nebezpečí hrozí u nemocných žen, které otěhotní. Ty musí v době těhotenství dodržovat dietu velmi striktně, protože při jejím nedodržení by vysoké koncentrace fenylalaninu přešly placentou do krve plodu a poškodily jeho mozek ještě v matčině děloze.

Lékaři diagnostikují toto onemocnění z kapky krve ještě před vznikem příznaků v rámci novorozeneckého laboratorního screeningu. Při pozitivním výsledku je podezření na fenylketonurii veliké a provádí se pak cíleně další vyšetřovací postupy včetně genetického vyšetření ke konečnému potvrzení diagnózy.

Zdroj: Páchnoucí moč
Zveřejněno: 5.12.2016