Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MOČOPUDNÉ BYLINKY

OBSAH

Bylinky vhodné pro detoxikaci

Některé byliny a potraviny obzvlášť napomáhají trávení, proto jsou vhodné pro spalování toxinů. Je to zázvor, pepř, fenykl, římský kmín, česnek, koriandr, lněné semínko, kopr, muškát, ricinový olej, Guduchi, Neem, Puškarmul, Punarnava, Tulsi, Vacha, Guggul, koření Trikatu.

Zdroj: Bylinky pro detoxikaci

Poradna

V naší poradně s názvem MOČOPUDNÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Polášek.

Je močopudná také čokoláda, příp. jiné sladkosti?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čokoláda má mírné močopudné účinky díky obsahu theobrominu a kofeinu. Theobromin je hořký alkaloid obsažený v kakau a tedy i v čokoládě.
Další cukrovinku, která má močopudné účinky je možné zmínit lékořicové bonbony.
Nejsilnějším přírodním diuretikem je kofein z kávy nebo černého čaje. Ze zeleniny má nejsilnější močopudné účinky chřest, vodní meloun, okurka a celer.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Močopudné potraviny

Aloe Vera

Aloe vera je protizánětlivá bylina, která stimuluje pokožku hlavy a podporuje růst vlasů nebo opětovný růst vlasů. Nejčastěji ji najdeme v šamponech, kondicionérech, ale i v jiných přípravcích. Aloe vera je bezpečný přírodní lék.

Zdroj: Bylinky podporující růst vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Soldátová.

Mohu bylinky ,když užívám warfarin? Mohu produkty - které obsahují bylinky ? Děkuji Soldátová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak byste neměla vnitřně užívat žádné bylinky ani bylinkové čaje a ani potravinové doplňky s bylinkami. Některé bylinky mohou opravdu výrazně změnit účinky Warfarinu a přivodit tak život ohrožující situaci. Warfarin komplikuje stravování, jak již jistě víte, a u bylinek je to ještě více složitější a laik prostě nedokáže rozhodnout, která bylinka je s Warfarinem bezpečná. Pro váš přehled uvádím seznam nejvíce nebezpečných bylinek.

- Bylinky zvyšující účinky Warfarinu a mohou tak způsobit krvácení:
Děhel
Bedrník anýz
Prha (Arnica)
Ločidlo čertovo lejno
Vachta trojlistá
Brutnák lékařský
Bromelain, nebo také bromelin, je enzym, který najdeme v čerstvém ananasu.
Konopí
Paprika
Miřík celer
Heřmánek pravý
Hřebíček
Dymnivka (Corydalis yanhusuo)
Klikva (brusinky)
Harpagofyt
Pískavice řecké seno
Řimbaba obecná
Česnek
Geum japonicum
Zázvor
Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba)
Jírovec maďal (kaštan koňský)
Lékořice lysá
Libeček lékařský - kořen
Tužebník jilmový
Cibule
Petržel
Mučenka modrá
Topol
Hořkoň obecná
Jetel luční
Routa vonná
Serenoa plazivá
Komonice lékařská
Kurkuma
Vrba

- Bylinky, které snižují účinky Warfarinu a mohou tak způsobit vznik krevní sraženiny:
Koenzym Q10
Šalvěj červenokořenná
Andělika čínská
Zelený čaj
Papája
Jmelí
Řepík
Pampeliška
Třezalka tečkovaná
Vitamin E
Řebříček obecný

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky a Warfarin

Bylinky na odvodnění v DM

Bylinky na odvodnění v DM jsou dostupné kdykoli a recenze jsou veskrze pozitivní. Čaj na odvodnění v tomto řetězci není dostupný. Zde tedy můžete vidět produkty na odvodnění dostupné v DM v podobě tobolek.

Zdroj: Bylinky na odvodnění organismu

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKY NA SKLIVCOVÉ ZÁKALKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Dobrý večer,prosím jaké bylinky mám používat na odstranění zákalků? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neexistují žádné bylinky, které by přímo odstraňovaly zákalky. Zákalky se dají odstranit pouze operativně u očního lékaře. Pokud ale chcete, můžete užívat bylinky navozující dobrou náladu, jenž vám pomůžou na to nemyslet a užívat si života i se zákalkami. Například odvar z dobromysli, šafránu a třezalky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky na sklivcové zákalky

Bylinky na odvodnění Liftea

Liftea je doplněk stravy obsahující jedinečnou směs bylinek, které přispívají k odvodnění organismu. Dle recenze produkt zmenšuje otoky končetin, detoxikuje tělo a snižuje pocity vyčerpání a únavy. Účinné složení obsahuje extrakt z jalovce, břízy, kopřivy, petržele.

Zdroj: Bylinky na odvodnění organismu

Využití bylinek v kosmetice

Bylinky jsou léčivky, které mají velmi široké využití. Pozitivně ovlivňují naše zdraví, krásu i psychickou pohodu. Používají se buď samostatně, nebo jako součást různých směsí. Na našem trhu je bylinek mnoho, ale především – spousta jich roste všude okolo nás. Bylinky se mimo jiné využívají v kosmetice jako složky bylinných krémů, mastí, olejů. Ve formě bylinných koupelí pak pomáhají ulevit od bolesti a prohřát organismus.

Zdroj: Účinné bylinky na pleť

Diskuze

V diskuzi BYLINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Soldátová.

Mohu bylinky ,když užívám warfarin? Mohu produkty - které obsahují bylinky ? Děkuji Soldátová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sylva.

mohu tyto bylinky
koren kozinec
oregano
mesicek
bezinky.

Zdroj: diskuze Bylinky a Warfarin

Bylinky na odvodnění v těhotenství

Těhotná žena by se v každém případě měla poradit s lékařem ohledně odvodnění. Proč je vůbec potřeba se odvodňovat v těhotenství? Pokud se objeví otoky a zadržování vody v tomto období, patří tento problém do rukou lékaře a není zde prostor na babské rady.

Vždy se samozřejmě doporučuje poznat prapůvodní příčinu tohoto stavu – může jí být slabý výkon srdce, ledvin i jater nebo narušení lymfatické či hormonální soustavy.

Zdroj: Bylinky na odvodnění organismu

Kurkuma

Léčivé účinky kurkumy nejsou nijak dokázané, i přesto někteří pacienti tvrdí, že aplikace kurkumy pomáhá zmírňovat příznaky svrabu. Kurkuma ale nedokáže svrab vyléčit.

Zdroj: Bylinky na léčení svrabu

Diskuze

V diskuzi BABSKE RADY _ZÁNĚT PRUDUŠEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frantiska.

známý má zánět prudušek , má antibiotika ale boli ho záda. Je vhodne aby se napařil ve vaně , nebo masáž zad..?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Zkusili jste někdy bylinky? Bylinek je mnoho a každá bylinka pomůže na něco jiného. Přikládám seznam bylinek www.eushops.cz/Badya…

Zdroj: diskuze Babske rady _zánět prudušek

Přírodní diuretika

Ačkoli se diuretika běžně používají ve formě pilulek, existují také potraviny a činnosti, které jsou rovněž považovány za přírodní diuretika.

Ovoce a močopudná zelenina

Ovoce a zelenina na vodní bázi neposkytují jen vitamíny a minerály – mohou být také dobrými přírodními diuretiky. Potřebujete-li se zbavit přebytečné vody, přidejte do své stravy tyto močopudné potraviny:

  • Citrony;
  • Celer;
  • Česnek;
  • Cibule;
  • Kapie;
  • Vodní meloun;
  • Okurky;
  • Zázvor;
  • Hrozny;
  • Chřest;
  • Ananas.

Bylinky na odvodnění

Některé bylinky – včetně petržele a pampelišky – jsou považovány za přírodní diuretika. Trik je v tom, jak je používáte. Vyhněte se užívání léků nebo bylin v koncentrované formě, pokud vaše potřeba uvolnit zadržování tekutin není založena na nemoci, medikaci nebo nařízená lékařem. Užívání diuretických léků nebo bylin bez řádné porady s lékařem se rozhodně nedoporučuje.

Důvodem je věda – nebo spíše její nedostatek. Byliny nejsou regulovány a v mnoha případech nejsou ani dobře prozkoumány. Proto je těžké odhadnout správnou dávku, protože neexistuje dostatek klinických studií, které by ukázaly, kolik bylin a které byste měli skutečně užívat. Některé bylinky by mohly špatně interagovat s léky, které užíváte, a způsobit zdravotní problémy, proto je třeba být opatrný.

Stejná pravidla platí pro použití bobulí běžně inzerovaných jako diuretika, jako je hloh a jalovec.

Bezpečné močopudné účinky můžete získat přisypáním petrželky do salátu, rýže, omáčky nebo polévky nebo přidáním této bylinky do smoothie nebo šťávy. Vždy raději zahrňte bylinky do své stravy prostřednictvím jídla, nikoli v pilulce nebo v tekuté koncentrované formě. Ibiškový čaj, který je bylinný a neobsahuje kofein, je další dobrou volbou.

Kofein

Kofein je přírodní diuretikum, což je štěstí pro lidi, kteří mají rádi kávu a čaj. Černý a zelený čaj jsou nejlepší volbou, pokud hledáte diuretické nápoje, v neposlední řadě proto, že víte, kolik jich přijímáte.

Cvičení

Cvičení je jedním z jednodušších přirozených diuretik, protože zvýšení tepové frekvence pomůže cirkulovat jakoukoli tekutinu, kterou jste si vytvořili. Je nesmírně užitečné pohybovat tekutinou ve vašem těle.

Snížení tělesné hmotnosti

Hubnutí je další ne příliš překvapivé přírodní diuretikum – koneckonců asi 60 % vašeho těla tvoří voda, takže hubnutí je jedním ze způsobů, jak snížit zadržování tekutin.

Snížení příjmu sodíku

Pokud se snažíte být dostatečně zdraví, a nechcete používat diuretika, ale chcete přirozeně vyřešit část zadržování tekutin, snižte příjem soli. Pokud jíte stravu s vysokým obsahem soli, zadržíte mnohem více tekutin. Přirozené vyloučení tekutin pomocí močopudných potravin, cvičení a snížení příjmu soli je velmi bezpečné. Důležité je také dbát na tekutiny, které mohou být tajně plné soli, jako je limonáda.

Zdroj: Močopudné potraviny

Diskuze

V diskuzi RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška Celá.

Prosím o sdělení co se používá na léčbu histaminu dříve mně bylo sděleno že se na to májí brát bylinky list černý rybíz, list černý bez, list ořešáku a bazalky posvátné. Prosím sdělení, jestli je možné tyto bylinky u Vás koupit. Děkuji Celá

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Bylinky na zklidnění kůže

Skořice: Esenciální olej ze skořice se často používá při masážích. Taktéž zklidňuje sluncem poškozenou kůži a můžeme ji použít i při péči o zuby.

Hřebíček: Má silné antiseptické a osvěžující účinky. Zklidňuje a hojí kožní vyrážky, proto bývá součástí hojivých krémů a mastí. Též prospívá zubům a osvěžuje dech.

Eukalyptus: Má antiseptické vlastnosti. Zklidňuje, hojí a osvěžuje pleť. Přidává se do přípravků určených pro problematickou a mastnou pleť.

Santalové dřevo: Má silné antiseptické a germicidní účinky. Zklidňuje vyrážky, hojí kůži a současně ji chrání. Nachází se mimo jiné v ochranných krémech (je důležitou součástí opalovacích krémů).

Zdroj: Účinné bylinky na pleť

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÉ BYLINKY NA PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Broucek.

A čemu ty parabeny vadí?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel FP.

Jsou to chemikálie a můžeš z nich mít vyrážku, lepši je být bez nich :)

Zdroj: diskuze Vrásky

Jaké bylinky na dnu

Léčba dny bylinkami se jednoznačně doporučuje. Jak již bylo popsáno, nejen vědci, ale i naše babičky používají na dnu celer, kopřivy, třešně a podobně. Dna a její léčba je v současnosti opravdu hodně diskutované téma, jelikož dochází k nárůstu tohoto onemocnění.

Zdroj: Nemoc dna a její přírodní léčba

Diskuze

V diskuzi VRÁSKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaruška.

Zkoušel někdo tu meduňku nebo klíčky na vrásky? funguje z toho něco? Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karii.

Já to teď zkouším vyivit kolagenem zevnitř :)nebo může člověk přibrat a jsou také pryč :D

Zdroj: diskuze Vrásky

Bylinky na čištění pleti

Popenec: Má jemné, ale velmi silné svíravé (adstringentní) účinky, proto se využívá především k ošetření nečisté pleti (včetně citlivé).

Heřmánek: Má hojivé vlastnosti a široké uplatnění v kosmetické péči. Používá se na kontrolu akné, zklidnění kožních podráždění a na čištění kůže od nečistot.

Máta: Má chladivé, zklidňující a hojivé účinky a projasňuje skvrny. Používá se v pleťových tonikách k  čištění, tonizaci a osvěžení mastné pleti.

Fenykl: Zklidňuje záněty a je vhodný k hloubkovému čištění pórů.

Tymián: Stahuje a pročišťuje pleť.

Ženšen: Má silný čisticí účinek, hodí se tudíž k hloubkovému čištění pórů. Kromě toho uchovává acidobazickou rovnováhu kůže.

Zdroj: Účinné bylinky na pleť

Zelený čaj a pleť

Zelený čaj obsahuje více než 400 účinných látek, jež mají pozitivní vliv na naše tělo. Podstatnou skupinu představují polyfenoly, které v těle působí jako antioxidanty. Zelený čaj lze považovat za výborného pomocníka při získávání zdravé a pružné pleti.

Zdroj: Účinné bylinky na pleť

Bylinky pro detoxikaci

Kopřiva

Kopřiva dvoudomá – naše známá přítelkyně do nepohody. O čisticích účincích kopřivového čaje jsme již hovořili, víme, že kopřiva je v jarních měsících vhodná nejen ve formě čaje, ale skvěle se hodí také do polévek a lze z ní připravit výborný „kopřivový špenát“ nebo oblíbenou velikonoční nádivku. Kopřiva obsahuje vitamín C, beta-karoten a vitamín A, vápník a železo. Působí močopudně a rozpouští hleny v našem těle, zároveň je vhodná při chudokrevnosti, akné, ekzémech a revmatismu. Kopřivu bychom měli užívat v časově omezených, opakujících se kúrách o intervalu cca 2 týdny.

Pampeliška

Pampeliška – smetanka lékařská – je odedávna součástí jarních čisticích kúr. Její čerstvé mladé listy mají poměrně silné močopudné účinky, aktivují činnost ledvin a jater, čímž významně podporují detoxikaci organismu. Obsahují vitamíny C, A, B a beta-karoten, křemík, draslík a vápník. Pro svou nahořklou chuť jsou vhodné především do zeleninových salátů, například ve Francii je salát z pampeliškových listů vyhledávanou pochoutkou. Zkonzumované množství by nemělo překročit asi 1 větší hrst čerstvých listů na osobu, někteří citliví jedinci by po konzumaci většího množství mohli pocítit mírné zažívací potíže.

Sedmikráska

Sedmikráska chudobka – její listy i květy se často používají do salátu, vhodné jsou i do polévky. Můžeme je také ale vyzkoušet jíst pokladené na chléb s máslem, ač to možná někomu bude připadat neobvyklé, je to jeden ze starých používaných receptů. Listy i květy sedmikrásky mají téměř stejné účinky na náš organismus. Látky v nich obsažené působí močopudně, lehce podporují pocení a čistí krev, zároveň stimulují funkci žlučníku a jater. Pro své účinky jsou doporučovány při potížích, jako je akné, ekzémy, dna, artritida apod.

Šťovík

Šťovík kyselý – listy šťovíku jsou známé vysokým obsahem vitamínu C, beta-karotenu, vápníku a železa. Působí močopudně, pomáhají čistit krev a stimulují činnost jater. Pro jejich kyselou chuť je děti často žvýkají, a dobře dělají. Se šťovíkem se to ale nesmí přehánět, má vyšší obsah kyseliny šťavelové, která se při vysokých dávkách může usazovat v ledvinách, popřípadě u někoho může vyvolat alergickou reakci ve formě kopřivky a podobně. Ale pokud nemáme problémy s ledvinami nebo zmíněné alergické reakce, množství kolem 10–20 listů nám neublíží. Nejvhodnější je do salátu a jarních polévek, přidává se napřílad do špenátu nebo omáček či pomazánek, chutná ale i samotný na chlebu s máslem nebo sýrem.

Česnáček

Česnáček lékařský – podle názvu bychom ho mohli chybně dávat do spojitosti s česnekem, ve skutečnosti je to ale příbuzný hořčice. Svůj název získal díky vonným silicím, při pomačkání listu ucítíme česnekovo-cibulovou vůni. Mladé listy mají příjemné aroma a česnekovou, mírně nahořklou chuť, v menším množství jsou výborné především v salátu a polévce, dříve dokonce lidé tuto bylinu sušili a používali ji při nedostatku česneku a cibule na dochucení pokrmů. Česnáček má vysoký obsah vitamínu C a beta-karotenu, je známý svými čisticími účinky a často byl doporučován například při léčbě revmatu, dny a ekzému.

Zdroj: Bylinky pro detoxikaci

Jak odvodnit nohy

K odvodnění nohou jsou hojně využívány také bylinné čaje a výtažky z bylin. Rostliny, které se využívají k odvodňování nejčastěji, jsou kopřiva dvoudomá, bříza bradavičnatá, smetanka lékařská, přeslička rolní, pýr plazivý, ale také černý rybíz, černý bez nebo brusinka obecná. Čaje z těchto bylin koupíte v každé lékárně.

Zdroj: Bylinky na odvodnění organismu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP