Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MOČOVÉ CESTY PŘÍZNAKY

OBSAH

Léčba

Moderní medicína nasazuje antibiotika proti předpokládaným nebo laboratorním vyšetřením prokázaným mikrobům. Pro močové cesty je důležitý pravidelný pitný režim v malých dávkách po celý den.

Zdroj: Bolest měchýře a močové trubice

Poradna

V naší poradně s názvem FOLIKULITIDA NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikol.

Děkuji mnohokrát,
a je možné to mazat něčím, co není antibiotikum?
Nechci je užívat, ale když nebude zbytí...
Něco přírodního, nebo třeba višněvského balzám?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Višněvského balzám bude účinkovat jen na folikulitidu. Na močové cesty zaberou ty brusinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Folikulitida na genitáliích

Příznaky

Příznaky zánětu močové trubice se mohou lišit, některé ženy trpí velkými bolestmi, jiné naopak nemají žádné viditelné příznaky. Obvyklými příznaky bývají bolesti při močení, časté nucení na močení, bolesti pánve, abnormální poševní výtok, který je často silný a žlutý, a bolesti nebo nepříjemné pocity při pohlavním styku.

Zdroj: Co způsobuje zánět močové trubice u žen?

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LibušeDušková.

dnes jsem dostala Furolin na močové cesty,nezabírá pocituji bolest v ledvinách.bojím se ho dál brát je mi hůř L. Dušková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když berete antibiotika, tak to na zdravotním stavu poznáte nejdříve až po třetí dávce, dříve ne a vy jste teprve na začátku léčby. V této chvíli určitě léčbu nepřerušujte. Dobré je Furolin užívat vždy s jídlem a 4 hodiny po užití spolknout kapsli s probiotiky (laktobacily). Když tu léčbu nebudete moci vydržet, tak zavolejte svému lékaři a dohodněte se s ním na výměně, ale stále Furolin užívejte, než dostanete nové prášky. To je velmi důležité, protože předčasné ukončení léčby povede k tomu, že se ve vás znovu namnoží agresivní bakterie, ale tentokrát již vycvičené na antibiotika a hůře je půjde přemoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Možné komplikace

Včasná diagnóza a léčba by měly zabránit vzniku komplikací. Jednou z komplikací je krvácení následkem poranění sliznice močových cest průchodem konkrementu a vznik infekce. Když kámen ucpe močové cesty a zabrání tak odtoku moči (obstrukce), zvyšuje se náchylnost organismu k infekci. Může vzniknout zánět močového měchýře, močovodů, ale hlavním rizikem je postup infekce dále k ledvinám se vznikem zánětu ledvin (pyelonefritida) až celotělové sepse (urosepse). Při postižení urolitiázou na obou stranách se vznikem oboustranné obstrukce hrozí riziko selhání ledvin. Sice vzácná, ale také nebezpečná je možnost protrhnutí stěny močovodu a vypadnutí kamene do břišní dutiny se vznikem zánětu pobřišnice.

Zdroj: Močové kameny

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Beru Furolin týden a nic se neděje ani hlava ani nevolnosti jen doufám že mi zabere na ty močové cesty nic totiž nezabírá toto jsou třetí ATB plus čaje

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Močové kameny bez příznaků

Některé močové kameny nevyvolávají žádné příznaky. Jsou označovány jako asymptomatické a obvykle se jedná o kameny malé velikosti. Tyto kameny nebrání průtoku moči, protože se nalézají v dolní části ledvin nebo jsou přichyceny ke stěně močovodu. Asymptomatické kameny jsou obvykle odhaleny pomocí rentgenového (nebo jiného zobrazovacího) vyšetření indikovaného kvůli jinému onemocnění.

Zdroj: Močové kameny

Diskuze

V diskuzi PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jankoska.

U nás doma frčí na průjem enterol. Můžu ho dávat i dětem, takže nemusím kupovat několik věcí najednou. A nemusím hlídat, který pro děti vlastně mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gábina.

prolacton na cesty uz jsem sehnala, diky moc za rady a drzte palce

Zdroj: diskuze Probiotika

Příznaky

Základním projevem je zhoršující se dušnost, únava a nevýkonnost. Jedincům se při vydechování zužují dýchací cesty, a tudíž mají pocit, že nemůžou vydechnout. Hrozí riziko rozvoje plicní hypertenze a pravostranné srdeční selhání. Rozedma je v podstatě určitým podtypem choroby zvané CHOPN, čemuž odpovídají i příznaky. Hrudník nemocných bývá rozšířen v předozadní rovině. V plíci postižené rozedmou se mohou tvořit poměrně velké dutinky vyplněné vzduchem a při jejich prasknutí může vzniknout pneumotorax.

Zdroj: Rozedma plic

Diskuze

V diskuzi WWW.BÍLÝ SLON POMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Trna.

bílý slon na močové cesty,pomáhá při zánětech močových cest?Děkují za odpověd'
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alois Švrček.

Objednal jsem postupně 3+3 lahve (lahev 777 kč ) Bilý slon klouby a úžíval pul roku s vírou že bolestí ustoupí.Ale opak je pravdou.Žádný účinek. Před tím jsem bral dle návodu pravidelně preventivně dlouhodobě bez přerušení preparáty na klouby od jiných výrobců (Colafit,GS Condro,Proenzi,Kamzik, od mých 40 let. Přesto se bolesti dostavily. Nyní je mi 66 let.Na Šlágru uváděli zázračný přírodní preparát Bilý slon na klouby tak jsem ho chtěl zkusit.Recenze na preparát od společnosti White Elephant nevím kde napsat, takto píšu tady.Toto je moje zkušenost !!! Mužu pak preparátům věřit ???

Zdroj: diskuze Www.bílý slon pomáhá

Krev

Kdykoliv se u vás objeví příznaky močových kamenů, je důležité vyhledání lékařské pomoci. Nejvážnějším symptomem močových kamenů je objevení krve při močení. Nejčastější příčinou krve v moči jsou močové kameny, a tak je velmi důležité vyhledat lékařskou pomoc, protože se může jednat o infekci.

Zdroj: Močové kameny

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘENÉ RIZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Jak zavařit smažený řízek na cesty?dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zavařené rizky

Jaká onemocnění způsobuje vysoká hladina kyseliny močové v těle?

Vysoká hladina kyseliny močové v krvi, je onemocnění samo o sobě známé jako hyperurikémie. V průběhu času může hyperurikémie vést až k tvorbě krystalů z kyseliny močové, které se mohou usadit v kloubech, na šlachách a v okolních tkáních. Tyto krystaly mají tvar jehly a chovají se jako cizí předměty, takže způsobují typické reakce. Přirozené protizánětlivé procesy proti těmto krystalům způsobují zarudnutí, otok, teplotu, zánět, tuhnutí a velmi velké bolesti. To jsou všechno příznaky onemocnění zvané dna. Jinými slovy, vysoké hladiny kyseliny močové v těle vedou ke dně.

Zdroj: Přírodní prostředky na snížení kyseliny močové

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ VAGÍNĚ I V MOČOVÉM MĚCHÝŘE CO TEĎ ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

DOBRÝ DEN JSEM JITKA A MÁM STRAŠNEJ PROBLÉM JSEM UŽ ZOUFALÁ A I BREČÍM SVĚDÍ MĚ VAGÍNA A I MOČOVÝ MĚCHÝŘ A MŮŽU SI UVAŘIT BYLINKOVEJ ČAJ NA MOČOVÉ CESTY A ALE TO JE MÁLO A EXISTUJE PROSIM VÁS MASTIČKA NA TOTO SVĚDĚNÍ ? A MOC VÁM PŘEDEM DĚKUJU ZA ODPOVĚĎ A NADHLEDANOU A MĚJTE SE SUPER
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zřejmě máte vaginální mykózu. To je normální v tomto parném období. Ve vaší vagíně přemnožila kvasinka Candida Albicans a tu teď musíte zase dostat pod kontrolu. K tomu by bylo nejlepší navštívit svého gynekologa, aby vám provedl lékařské vyšetření a zjistil co přesně způsobuje vaše problémy se svěděním. Pokud nemůže z nějakého důvodu k lékaři, tak můžete zkusit rady, které tento problém řeší a pomůcky k nim můžete volně koupit v lékárně. Zde je návod jak se zbavit svědění ve vagině: www.ceskaordinace.cz…
Vznik a rozvoj kvasinek rovněž podporuje příliš kalorická strava založená na cukrech a obilninách, takže koláček, se kterým jste vyfocena, je pro kvasinky vítaná posila.

Zdroj: diskuze SVĚDĚNÍ VAGÍNĚ I V MOČOVÉM MĚCHÝŘE CO TEĎ ?

Uretritida

Uretritida je zánět močové trubice. Hlavním symptomem je dysurie, což je obtížné, pálivé a bolestivé močení, někdy též výtok z močové trubice. Uretritida se dělí na dva druhy. Jedním je kapavčitá uretritida a tím druhým nekapavčitá uretritida.

Zdroj: Bolest měchýře a močové trubice

Diskuze

V diskuzi NA ZÁNĚT MOČOVÝCH CEST JSOU DOBRÉ BRUSINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Na váš problém by vám mohly pomoci kanadské brusinky, tedy spíše výtažek účinných látek brusinek, které blahodárně působí na močové cesty. Kanadské brusinky je možné volně koupit v lekárně v kapslích nebo tabletách, přičemž kapsle jsou lepší.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na zánět močových cest jsou dobré brusinky

Proč je vysoká hladina kyseliny močové v krvi?

Ačkoli ledviny obvykle udržují hladinu kyseliny močové ve zdravé úrovni, tak někdy nejsou schopny to udělat dostatečně a nadbytek kyseliny močové je pak zachován v krvi, kde dále koluje.
Dvě z hlavních příčin vysoké hladiny kyseliny močové v krvi jsou:

  • Ledviny nepracují s plným potenciálem tak, aby byly schopny zpracovat a vyloučit kyselinu močovou dostatečně rychle.
  • V organismu je mnoho metabolizujících purin, což i u zdravých ledvin vrací kyselinu močovou zpět do oběhu a výsledkem je vysoké množství kyseliny močové v krvi.


Zdroj: Přírodní prostředky na snížení kyseliny močové

Diskuze

V diskuzi ANOPYRIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soukupová Jaroslav.

Dobrý den,ráda bych věděla ,proč mi v lékárně nechtějí prodat lék anopyrin bez předpisu?Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Thinová.

Dobrý den,
chtěla bych pro svoji sestru (65 let) zakoupit jako dárek přírodní produkt Bílý slon - Močové cesty. Sestra má problémy s močovými cestami a je zároveň diabetik. Je pro ni tento produkt vhodný? Děkuji.

Zdroj: diskuze Anopyrin

Příčiny u žen

Existuje několik příčin zánětu močové trubice u žen. Nejběžnější z nich jsou sexuálně přenosné nemoci (chlamydie, kapavka, syfilis, HIV/AIDS). Nebo může být uretrální zánět způsoben bakteriemi vstupujícími do močové trubice, antibiotiky nebo i podlitinami z pohlavního styku. Někdy nemusí být zánět močové trubice identifikován, pak se jedná o takzvanou nespecifickou uretritidu.

Zdroj: Co způsobuje zánět močové trubice u žen?

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ LÉČITEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Dvořáček.

Dobrý den pane otče Pleskač,
syn má 37r,a od raného mládí ho trápí prudké změny počasí.Jedná se o prudké ataky s bolestmi v hlavě a zvracení.Proto Vás prosíme o radu
,jak v tomto případě sedalo čelit těmto problémům.
Rádi se zájmem posloucháme Vaše rady v pořadu "Apetit",ale je pro nás problém dovolat se dotazem.

Děkujeme
S přáním pěkného dne
Dvořáčkovi
Lipůvka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta Adamcova.

Dobrý den otce Pleskaci mám víc jak pět let po operaci žlučníku teď sem asi 10 kg zhubla a začaly bolesti stejně jak před operací chtěla bych se zeptat jestli je něco přírodního co bych mohla užívat ..Paní doktorka říkala že by to mohlo být zanesené žlučové cesty děkuji Adamcova

Zdroj: diskuze Otec pleskač léčitel

Vyšetření

Zánět močové trubice je třeba řešit co nejdříve, aby se nedostal do horních částí močových cest. Je tedy nutné navštívit lékaře, který vyšetří vzorek moči na přítomnost bakterií. Pokud jsou bakterie přítomny, jsou spočítány a díky tomu je možné přesněji určit, kam až zánět postoupil – jestli je lokalizován pouze v močové trubici, nebo je například i v močovém měchýři.

Zdroj: Pálení močové trubice bez příznaků

Příčiny onemocnění

Pokud je naše tělo, respektive naše imunita z nějakého důvodu oslabena, mohou mikroorganismy převzít kontrolu, čímž začíná infekce neboli zánět močových cest. Jako příčiny lze tedy označit převahu mikroorganismů, ale také vědomé či nevědomé oslabování odolnosti našeho těla (snížená imunita). Paradoxní je, že naši vylučovací soustavu napadají nejčastěji bakterie, které jsou běžné a potřebné pro správnou funkci střev. Záněty močových cest či močového měchýře však může způsobit řada bakterií, k jejichž přesné identifikaci vedou laboratorní rozbory středního proudu moči. Níže uvádíme možné příčiny infekcí močových cest:

  • nachlazení (rýma, kašel, bolest v krku, zánět nosních dutin, zánět nosohltanu, zánět spojivek, hrtanu, bolest hlavy);
  • zanedbávání pravidelného pitného režimu – znemožňuje promývání těla i vylučovací soustavy;
  • zanedbávání intimní hygieny, dráždění intimních partií parfémy, rizikové sexuální chování (hygiena, střídání partnerů);
  • těhotenství (plod tlačí na močové cesty) nebo poporodní ochabnutí svalstva (může umožnit vstup bakterií);
  • vrozené dispozice (uspořádání) močových cest k infekcím;
  • cukrovka (diabetes) znamená vyšší obsah cukru i v moči, což je velice lákavá potrava pro bakterie (známé příznaky: únava, ospalost, žízeň, hlad, nadměrné močení, necitlivost, brnění končetin, svědění kůže, průjem, záněty močových cest, afty, zápach z úst a z moči);
  • dlouhodobé zadržování, odkládání močení (například v zaměstnání) může dát šanci mikrobům se šířit;
  • zvětšená prostata (příznaky: časté močení malého množství moči, zadržování, neúplné vyprázdnění, ukapávání moči, bolest, pálení při močení, krev v moči);
  • dna, pakostnice (symptomy: nesnesitelná bolest a otoky kloubů, může se objevit bolest hlavy, svalů, trávicí potíže, nadýmání, průjem, pálení konečníku, vyrážka);
  • ledvinové, močové kameny (projevy: silná bolest zad, břicha, podbřišku až třísel a stehen, krev v moči, málo moči).

Zdroj: Bolest měchýře a močové trubice

Operace močových kamenů u psů

Před samotnou operací je potřeba vysvětlení nutnosti zákroku u psa a následná dietní omezení. Kameny se tvoří převážně v močovém měchýři, mnohem vzácněji v ledvinách. Z močového měchýře mohou být drobnější kamínky protlačeny močovou trubicí ven, mohou ovšem také ucpat dolní močové cesty a způsobit velice bolestivé a nebezpečné akutní stavy.

Průběh

Operace močového měchýře je pro zvíře i majitele zátěží, a proto je nutno na operaci zvíře připravit a stabilizovat. Po chirurgickém zákroku následuje infuzní terapie a další léčba, pooperačně jsou medikována antibiotika a léky proti bolesti, většinou spojená s krátkodobou hospitalizací. Při následné kontrole cca za dva dny po operaci je pes v dobré kondici a nemá s močením žádné problémy.

Ovšem kamínky někdy není možné vypláchnout z trubice ven. Zde může být dána indikace k takzvané uretrostomii, při které vytvoříme chirurgicky trvalý „náhradní“ vývod z močové trubice. Chirurgií ovšem terapie nekončí. Bez řešení infekce, která tvorbu samotných kamenů vyvolala, a bez striktní speciální diety nelze očekávat úspěšnou léčbu.

Odstraněné močové kameny je vhodné podrobit analýze ve specializované laboratoři. U těch typů konkrementů, jejichž složení to umožňuje, se předepíše speciální dieta, která slouží jako prevence vzniku dalších urolitů.

Cena

Chirurgické odstranění močových kamenů (cystotomie) se pohybuje v rozmezí od 2 800 do 4 000 Kč.

V ceně operačních zákroků je zahrnuta cena za kanylaci, infuzní terapii, anestezii při použití intravenózních anestetik a cena za léky v den operace.

Veškeré ceny jsou smluvní, mohou se u jednotlivých pacientů lišit v závislosti na technické a časové náročnosti operačních zákroků.

Zdroj: Močové kameny u psa

Moč

Kromě bolesti při močení existují i jiné příznaky, které vedou k močovým kamenům. V některých případech mohou být močové kameny způsobeny častým močením v průběhu noci. Dalo by se říci, že postižený trpí nějakou „netěsností“. V tomto případě se jedná o jasný příznak močových kamenů, protože právě ony způsobují velmi obtížné močení. Pacient s močovými kameny má problémy s močením (vylučováním moči), nebo dochází k přerušovanému močení. Někdy je i zabarvení nebo změna moči jasným příznakem močových kamenů.

Zdroj: Močové kameny

Kyselina močová v krvi

Pokud vám lékař zjistí zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, pravděpodobně se jedná o onemocnění, které se nazývá dna. Je velice nepříjemné a omezí vás hlavně v pohybu. Jde totiž o onemocnění kloubů, při kterém se právě krystalky kyseliny močové usazují na kloubech. Ve většině případů se onemocnění projevuje bolestí palce u nohy. Hladinu kyseliny močové zvyšují především puriny obsažené v potravinách, jako je maso, uzeniny, vnitřnosti, luštěniny nebo některé mléčné výrobky. Náchylnější ke zvýšené hladině kyseliny močové v krvi jsou obézní lidé, diabetici nebo lidé se zvýšeným cholesterolem.

Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou

Co znamená zvýšená kyselina močová v krvi

Pokud vám lékař zjistí zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, pravděpodobně se jedná o onemocnění, které se nazývá dna. Je velice nepříjemné a omezí vás hlavně v pohybu. Jde totiž o onemocnění kloubů, kdy se právě krystalky kyseliny močové usazují na kloubech. Ve většině případů se onemocnění projevuje bolestí palce u nohy. Hladinu kyseliny močové zvyšují především puriny obsažené v potravinách, jako je maso, uzeniny, vnitřnosti, luštěniny nebo některé mléčné výrobky. Náchylnější ke zvýšené hladině kyseliny močové v krvi jsou obézní lidé, diabetici nebo lidé se zvýšeným cholesterolem. Ve většině případů se vyšší koncentrace kyseliny močové vyskytuje u mužů. Ženský organismus si s ní umí poradit lépe. Tato kyselina je špatně rozpustná ve vodě.

Zdroj: Kyselina močová v krvi hodnoty


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP