Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MODRÁ BULKA NA RTU

OBSAH

Pohyblivá bulka nad klíční kostí

Pokud se objeví zvětšená nadklíčková uzlina, boule či bulka na krku u klíční kosti, může to signalizovat zánět, ale také nemusí. Někdy může jít o průvodní znak Hodgkinovy choroby (rakovina lymfatických uzlin). Mezi základní příznaky tohoto onemocnění patří nebolestivé zduření uzlin, ztráta chuti k jídlu, hubnutí, kolísání teplot, nadměrné noční pocení, svědění kůže a únava.

Zdroj: Uzlina u klíční kosti

Diskuze

V diskuzi HEMATOM V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Janku.

Zdravím, naš pes má hematom v uchu. Veterinář mu to při slabé narkoze, vždy rozřízne a vyčistí, ale za dva dny je ucho opět hodně nateklé, takže jsme u veterináře 2krát do týdne už to trvá třetí týden. Domluvili jsme se že vždy když mu ucho trochu nateče, mohu mu tekutinu sama vymačkat. Tak 3krát až 4krát denně, mu ucho vymačkávám. Chci se zeptat, zahojí se ucho někdy? Je možné mu podat nějaké léky, nebo mast, aby hematom zmizel? Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivan.

Dobrý den, naší fence čivavy se udělala jakoby modrá bulka (lišta) okolo jednoho struku. Vystouplá je jen minimálně, ale poměrně velká v porovnání s velikostí těla (na počátku 3x3,5 cm, nyní cca 2,7x3 cm). Prozatím byla s vetem dohodnuta léčba pomocí nějaké mastičky, asi po 5 dnech se to zmenšilo (viz rozměry uvedené výše). Nicméně veterinář si není diagnózou úplně jistý. Nevíte náhodou, o co by se mohlo jednat? Jestli je to opravdu pouze hematom? Fenku to vůbec nebolí, v podstatě o tom ani neví. Kastrovaná není. Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Hematom v uchu

Bolest třísel

Většina lymfomů se při svém vzniku projeví zvětšením mízních uzlin. Pokud jsou tyto uzliny hmatné (na krku, v podpaží, v tříslech), projeví se většinou jako různě velká, nebolestivá bulka, na pohmat pružná (podobně jako tvrdá guma). Pokud je uzlina malá, většinou se dá dobře posunovat, větší uzliny mohou být k podkladu pevně přirostlé.

Zdroj: Rakovina třísla

Poradna

V naší poradně s názvem MODRÁ SKALICE NA POSTŘIK STROMŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Na které druhy ovocných stromů jako postřik je skalice modrá vhodná?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Postřik modrou skalicí je vhodný pro všechny ovocné stromy, které trpí plísněmi a nebo jsou napadeny škůdci.

Zdroj: diskuze Modrá skalice na postřik stromů

Jde tuková bulka vymáčknout?

Tuková bulka se nedá vymáčknout a ani to nezkoušejte, mohlo by dojít k zánětu a následným komplikacím. Od bulky vám pomůže lékař.

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Poradna

V naší poradně s názvem NA HŘBETU LEVE RUKY MODRA PODLITINA,NEBOLI CCA5 CM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera Zapletalova.

Na levé ruce hřbetu, se bez bolesti utvořila modrá podlitina.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vznik modřin bez předchozího úrazu a bez bolesti může souviset se srážlivostí krve. Pokud se krev sráží pomalu, tak se dělají modřiny i bez výrazného zranění nebo úrazu.
Pomalá srážlivost krve se diagnostikuje při laboratorním vyšetření krve, který může zadat i váš praktický lékař.
Podle výsledků pak určí další postup. Nejčastější příčinou je nedostatek vitamínu K, který si tělo nedokáže samo vyrobit a je závislé na dodávkách ze stravy. Nejvíce vitamínu K má zelenina a vnitřnosti jatečných zvířat.
Obraťte se proto na svého praktického lékaře, aby vám pomohl najít příčinu i řešení tohoto problému.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modre skvrny na tele

Je bulka na ruce rakovina

Bulka na ruce může mít mnoho příčin. Některé byly popsány v tomto článku. Ovšem bez odborného vyšetření nelze stanovit přesnou diagnózu. Nález bulky na ruce vyžaduje návštěvu lékaře, který určí příčinu jejího vzniku.

Zdroj: Bulka na kloubu prstu

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA JAKO HRASEK V JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana bicanova.

udelala se mi bulka v jazyku pocit byl ze zacatku jako po necem kyselem ale bulka trva nadále 4 den co mam delat,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bulka na jazyku ve velikosti hrášku není nic banálního a bude třeba provést vyšetření. To vám udělá zubní lékař popřípadě na oddělení ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka jako hrasek v jazyku

Průhledná bulka na oční bulvě

Výrůstek na oku, nebo také průhledná bulka na oční bulvě, signalizuje, že by mohlo jít o tukovou tkáň. Tento stav se vyskytuje u mnoha lidí, ale většinou až ve starším věku. A vůbec ničemu to nevadí. Takže pokud by se jednalo o tento problém, nic se neděje. Každopádně vás ošetřující lékař pošle na oční, aby se na to pro jistotu ještě pořádně podíval odborník a zhodnotil nález.

Zdroj: Výrůstek na bělmu

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA V PODKOZI V LEVE BEDERNI KRAJINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Záleží jak velká bulka je a kde přesně je. Když bude řez dlouhý 1 až 2 cm, tak stačí jednodenní dovolená a týden s omezeným pohybem při úklonech a předklonech a to i v sedu na židli.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vera.

moc dekuji za info bulka je velka 2.6krat1.5 krat2cm

Zdroj: diskuze Bulka v podkozi v leve bederni krajine

Jak se jich zbavit

Lipomy nepředstavují výrazné nebezpečí, proto se jejich odstranění provádí hlavně z kosmetických důvodů a pochopitelně ve chvíli, kdy tuková bulka vadí například v pohybu nebo utlačuje okolní nervy. Odstranění lipomu probíhá chirurgicky, většinou ambulantně, při místním znecitlivění. Někdy se bohužel tuková bulka objevuje opakovaně. Některým lidem zůstanou po zákroku malé jizvy. Proto je vhodné po zákroku použít bylinky, které mají blahodárný vliv na odbourání lipomů, jako je kurkuma nebo šalvěj. Pomoci může také mast z krušiny.

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Poradna

V naší poradně s názvem HEMATOM? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan.

Dobrý den, naší fence čivavy se udělala jakoby modrá bulka (lišta) okolo jednoho struku. Vystouplá je jen minimálně, ale poměrně velká v porovnání s velikostí těla (na počátku 3x3,5 cm, poté cca 2,7x3 cm, nyní zase o něco menší). Prozatím byla s vetem dohodnuta léčba pomocí nějaké mastičky, asi po týdnu se to zmenšilo (viz rozměry uvedené výše). Nicméně veterinář si není diagnózou úplně jistý, neboť už je to cca tři týdny a stále je "hematom" viditelný. Nevíte náhodou, o co by se mohlo jednat? Jestli je to opravdu pouze hematom? Fenku to vůbec nebolí, v podstatě o tom ani neví. Kastrovaná není. Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle obrázku to vypadá jako modřina nebo prasklá céva. Každá prsní žláza má pomerně velkou žílu, která ji živí. Když pak fenečka od někud spadne nebo si jinak namůže tuto oblast, nebo její žíla je nevhodně umístěná, tak se může stát, že praskne a vytvoří se hematom. Pokud toto přišlo náhle a je to nebolestivé, pak se téměř jistě jedná o prasklou prsní cévu. Pro zrychlení ústupu hematomu můžete použít ledování po dobu 10 minut několikrát denně. Když by i po dalších týdnech modřina nezmizela, tak bude potřeba vyšetření cév v oblasti bradavky a podle výsledků se stanoví další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hematom?

Vymáčknutí

Vymáčknutí lipomů je nemožné. Pokud tak budete chtít učinit, dojde k pohmoždění okolní tkáně a výsledek bude nulový.

Zdroj: Tuková bulka

Bulka na víčku

Pokud se vám náhle vytvořila na víčku bulka, která je červená, bolestivá a provázená otokem v okolí, jedná se patrně o hordeolum neboli o ječné zrno. Může se však jednat i o milia či xantelasmata. Tato bulka nebolí.

Milia

Milia jsou tvrdé bílé cysty vyplněné zrohovatělou kůží, které se nejčastěji nacházejí na pokožce obličeje v oblasti okolo očí. Dle Wikipedie se jedná pouze o kosmetický problém, který časem při správné péči o pokožku odezní. Pokud přetrvávají, je možné je z estetických důvodů citlivě odstranit.

Xantelasmata

Xantelesmata jsou žluté nepravidelné útvary, které se nacházejí nejčastěji na horních očních víčkách. Vznikají nahromaděním tuků v kůži při vyšší hladině cholesterolu nebo triglyceridů v krvi.

Zdroj: Tukový výrůstek na očním víčku

Srovnání tyrkysová versus petrolejová

Petrolejová barva je tmavší odstín modrozelené barvy. Je podobná tyrkysové nebo barvě teal. Na rozdíl od nich v petrolejové barvě jednoznačně převažuje tón námořnické modré. Samotná modrá barva je ovšem čistý a studený odstín. Petrolejová barva je taková o něco teplejší modrá. Každý vnímáme barvy jinak, pro někoho jsou všechny odstíny prostě modré.

Ukázka petrolejové barvy

Ukázka tyrkysové barvy

Zdroj: Petrolejová barva

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Vypadá to, že se vám udělala křečová žíla v kůži šourku. Křečové žíly se nejčastěji objevují na nohou. Léčit se to dá v tomto případě vyříznutím. Pokud chcete mít jistotu, že nejde o nic nebezpečného, tak si nechte udělat sono vyšetření šourku i varlat. Žádanku na toto vyšetření dostanete od lékaře urologa a nebo od praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Moc děkuji

Zdroj: diskuze Bulka

Kde se nejčastěji tvoří

Tuková bulka se může vyskytnout nejen kdekoliv pod kůží, ale i ve vnitřních orgánech.

Na hlavě

Tuková boule na hlavě je nejen kosmetickým problémem, může také vadit při česání a mohlo by dojít k zanesení infekce do rány po hřebeni. Je proto vhodné navštívit kožního lékaře a domluvit se s ním na postupu odstranění.

Zde jsou fotky tukové bulky na hlavě.

Na zádech

Nejčastějšími místy, kde se tuková bulka objevuje, jsou hlava, krk a záda. Tuková bulka se většinou na těle objevuje postupně a zpozorujeme ji obvykle až ve chvíli, kdy je větší. Dorůstá do určité velikosti a pak se již dále nerozšiřuje. Velikost tukové bulky se pohybuje většinou od 1,5 cm do 3,5 cm. U některých lidí se takových tukových boulí na těle objeví i více. Nezřídka i desítky.

Zde jsou fotky tukové bulky na zádech.

Na ruce

Vznik tukové bulky není ničím podmíněn, a tak se může objevit téměř kdykoliv a na jakémkoliv místě i na ruce. Lipom na ruce nebolí, místo kolem není nijak zarudlé ani podrážděné. Bulka se odstraňuje zpravidla chirurgicky.

Zde jsou fotky tukové bulky na ruce.

Za uchem

Pokud tuková bulka za uchem pacientovi vadí, provede se chirurgické odstranění. Někomu se bohužel i po takovém zákroku bulky opakovaně vracejí.

Zde jsou fotky tukové bulky za uchem.

Na zadku

Pokud se vám objeví tuková bulka na hýždích, ale není bolestivá a nijak vás neomezuje, tak zaleží jen na vás, zda si ji po konzultaci s lékařem necháte odstranit. Vždy záleží na velikosti a lokalizaci bulky.

Zde jsou fotky tukové bulky na zadku.

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Diskuze

V diskuzi SLOVNÍ DRUHY URČOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Ahoj,,,,,,, Má rada zní. Kupte domu pracovní sešit a kroužkujte slova barevně .Nad ně číslice dle druhu. Další pomůckou ...... je nastříhej kartičky,napiš slovo a číslici vedle. Syn přiřazuje. Chvíli to potrvá, ale s Vaší péčí to zvládnete. Můj syn ,se to také tak naučil. Používejte i barvy.....Zdenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dáša.

Přesně souhlasím s barevným označováním slov podle druhů. Kupte si pastelky a nebo fixy.
Ideální barvy jsou:
1. Podstatná jména MODRÁ
2. Přídavná jména FIALOVÁ
3. Zájmena BLEDĚ MODRÁ
4. Číslovky TYRKYSOVÁ
5. Slovesa ČERVENÁ
6. Příslovce ORANŽOVÁ
7. Předložky ŽLUTÁ
8. Spojky ZELENÁ
9. Částice ČERNÁ (dřevěná tužka s tuhou)
10. Citoslovce ŠEDÁ nebo STŘÍBRNÁ

Zdroj: diskuze Slovní druhy určování

Účinnost modré skalice

Čistý síran měďnatý (modrá skalice, CuSO4) je anorganická sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v přírodě, ale častěji je vyrobena člověkem z přírodních složek – mědi a síry. Produkty, které obsahují modrou skalici, jsou s omezeními povoleny v certifikovaném ekologickém zemědělství.

Modrá skalice patří mezi měďnaté fungicidy. Obecně tyto postřiky obsahují různé přísady a inertní přísady, ale je to měď, která v nich funguje. Různé produkty budou obsahovat různá množství mědi. Obecně řečeno, čím více mědi ve směsi, tím lépe bude fungovat při prevenci chorob, které napadají ovocné stromy.

Povětrnostní podmínky hrají významnou roli v účinnosti modré skalice, protože ji lze smýt deštěm nebo závlahou.

Zdroj: Modrá skalice na postřik stromů

Původ petrolejové barvy

Původ petrolejové modré není jasný, jedna teorie říká, že je pojmenována po modrozeleném odstínu nezpracovaného petroleje. Petrolej je produkt získaný frakční destilací ropy, s teplotou varu 150 až 275 °C (uhlíkové řetězce od C12 do C15). Petrolej byl poprvé připraven roku 1846 Abrahamem Gesnerem. Jindy je petrolejová modrá barva popisována jako šedší modrá s kapkou zelené. Anglicky se petrolejová barva řekne petrol color. Petrolejová barva je modřejší, blíží se tmavé námořnické modré, ale je v ní trocha zelené a může být i trochu „špinavá“.

Zdroj: Petrolejová barva

Osteofyt na ruce

Jako osteofyty se označují výrůstky. Jedná se o degenerativní změny vznikající mechanickou zátěží v průběhu života, přičemž dochází k degeneraci chrupavčitých částí kloubů. Osteofyt je kostní výrůstek vycházející z okostice (periostu). Většinou je reaktivního charakteru, například u kloubů postižených artrózou.

Zdroj: Bulka na kloubu prstu

Účinky modré skalice

Postřik z modré skalice je účinný v prevenci nemocí, pokud se aplikuje předtím, než se strom nakazí. Běžné choroby ovocných stromů, jako je hnědá hniloba, kadeřavost listů, bakteriální rakovina a plíseň, dobře reagují na postřikový program, který zahrnuje měď. K léčbě těchto chorob je třeba rovnoměrně postříkat všechny povrchy stromů, včetně spodní strany listů, všech větví a celého kmene.

Modrá skalice je také silný pesticid, který zabíjí nejběžnější rostlinný hmyz a roztoče. Kromě toho chrání stromy před účinky mšic, roztočů, housenek a blešivců.

Zdroj: Modrá skalice na postřik stromů

Je modrá skalice jedovatá

Přestože je měď organická, je ve vysokých koncentracích nebezpečná pro lidi i zvířata. Při použití postřiku modrou skalicí je třeba dbát na ochranu pokožky a očí, stejně jako u jiných chemikálií pro domácnost. Pokuste se provést postřik za klidného dne. Tím zajistíte, že většina mědi půjde na strom a ne na vás a okolí. Měď je zvláště toxická pro ryby, proto buďte zvlášť opatrní při postřiku v blízkosti rybníků.

Během aplikace postřiku je možné že budete zasaženi síranem měďnatým alias modrou skalicí. Pokud je síran měďnatý absorbován kůží nebo očima, může způsobit pocit pálení a štípání. To může mít za následek svědění, ekzém, a pokud se dostane do očí, tak konjunktivitidu, zánět, otoky nebo podráždění rohovky.

Modrá skalice může způsobit vážné podráždění očí. Konzumace velkého množství modré skalice může vést k nevolnosti, zvracení a poškození tělesných tkání, krevních buněk, jater a ledvin. Při extrémních expozicích může dojít k šoku a smrti.

Modrá skalice je silné oxidační činidlo a v závislosti na požité dávce může vést k rozsáhlému poškození buněk. Systémové účinky otravy se projevují především na červených krvinkách, gastrointestinálním systému, ledvinách a kardiovaskulárním systému.

Zdroj: Modrá skalice na postřik stromů

Stříkání

Je důležité vědět, kdy a jak často stříkat. Některé stromy jsou citlivé na měď, proto je vhodné postřik aplikovat, když jsou stromy v klidu. To zajistí, že nepoškodíte křehké nové listy nebo nezpůsobíte skvrny na plodech. Přestože se měď používá na broskvoně, nektarinky a meruňky, tak právě u těchto odrůd je třeba věnovat zvýšenou pozornost. Modrá skalice, která přichází do kontaktu s okolní krajinou, může také spálit trávu, rostliny a další stromy. Proto je třeba postupovat opatrně.

V kterou denní dobu stříkat modrou skalicí?

Čím vyšší je teplota a nižší relativní vlhkost, tím větší je možnost odpařování nebo těkání modré skalice. Tomu se lze vyhnout postřikem brzy ráno, kdy jsou teploty nižší a relativní vlhkost vyšší.

Zdroj: Modrá skalice na postřik stromů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP