Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MODROZELENÁ ŘASA

OBSAH

Přírodní sloučeniny obsažené v modro-zelené řase

Řasy obsahují neuvěřitelně vysokou koncentraci živin. Obsahují 64 vitamínů, minerálů a enzymů, z nichž jsou všechny snadno absorbovány v lidském těle. Také obsahují více biologicky aktivního chlorofylu, než jakýkoli jiný známý zdroj potravy. Aktivní složky v modro-zelené řase mají také vyšší úroveň beta-karotenu než například brokolice. Modrozelená řasa je až ze 70 % tvořena rostlinným proteinem. Modro-zelená řasa je bohatá na vápník, železo, vitamíny B12, B1, B6, C a E. Stejně tak obsahuje spektrum 8 esenciálních aminokyselin a 10 neesenciálních aminokyselin. Tato řasa také obsahuje důležité minerály, selen, zinek, mangan a měď.

Zdroj: Modro zelená řasa

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ PLÍSŇOVÝ SÝR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frank Toman.

Je pravda, že chlebová modrozelená plíseň je ta, kterou obsahuje Niva? Lze z
foto určit o jakou plíseň se jedná? Díky F.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí plísňový sýr

Modrozelená řasa účinky

Modrozelená řasa podporuje výkon energie díky neuvěřitelně vysoké koncentraci živin a má proti stárnoucí účinky na kůži, vlasy a orgány v těle. Obsahuje vysokou koncentraci antioxidantů, což tělo snadněji zbavuje toxinů a volných radikálů. Posiluje imunitní systém, protože se účinné látky z této řasy dostanou do krve, kde napravují poškozené tkáně a bojují s volnými radikály. Modrozelená řasa stimuluje uvolnění kmenových buněk a regeneruje poškozenou tkáň těla. Tato řasa je dobře vstřebatelná v těle a obsahuje okolo 97 % vitamíny, minerály a enzymy, které byly nalezeny v modro-zelené řase.

Díky své přírodní formě se modrozelená řasa snadno vstřebává do organizmu. Většina umělých vitaminových doplňků má jen 5 – 25 % vstřebatelnost. Modrozelená řasa snižuje bolesti, zejména bolesti hlavy. Má také omlazující vlastnosti, zlepšuje trávení, má výkonné detoxikační účinky a umožňuje snazší odpočinek, protože tělo by nemělo pracovat tak tvrdě, aby se stačilo očistit během spánku.

Modrozelená řasa redukuje hmotnost a pomáhá vyrovnat chutě. Zlepšuje mentální soustředění a zvyšuje koncentraci. Díky vysokému obsahu bílkovin posiluje vlasy, nehty a kůži. Má blahodárný vliv na vývoj mozku, snižuje depresi a úzkost. Pomáhá nám, abychom se vyrovnali se stresovými situacemi snadněji. Pravidelná konzumace modro-zelené řasy byla spojena s lepší pamětí a 4x rychlejším vzpomínáním. Modro zelená řasa zvyšuje výkonnost imunitního systému, posiluje také gastrointestinální funkčnost, endokrinní systém, nerovový systém a kardiovaskulární aktivitu.

Zdroj: Modro zelená řasa

Diskuze

V diskuzi ČERNÁ ŠTĚTIČKOVÁ ŘASA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Musíme dávat CO2, i když v akvariu nejsou rostliny?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Černá štětičková řasa

Zdravotní výhody modro zelené řasy

Výhody modro zelené řasy jsou rozsáhlé, zejména zodpovídají za přísun kyslíku do živých buněk. Představte si, jak silné účinky může modrozelená řasa nabídnout lidskému tělu. Stačí jen jedna lžíce těchto řas a omezí se oční problémy s pojené s nedostatkem vitamínu A. Podpůrné účinky byly prokázány u esenciální mastné kyseliny GLA, což je gama linolenová kyselina. Tato kyselina společně s modrou řasou odstraňují nedostatek železa a bílkovin u kojenců. V součastné době existuje mnoho známých a dobře zdokumentovaných přínosů modro zelené řasy.

Zdroj: Modro zelená řasa

Diskuze

V diskuzi SPIRULINA SLADKOVODNÍ ŘASA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniel Read Glos.

Zajímavé články o přírodní léčbě mám zde: www.facebook.com/gro…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Spirulina sladkovodní řasa diskuze

Spirulina

Jednobuněčná modrozelená řasa je velmi náročná na čisté prostředí. Je bohatým zdrojem rostlinných a lehce zpracovatelných bílkovin, zeleného barviva chlorofylu a také modrého barviva fotocyanin, které zlepšují odolnost buněk vůči UV záření a také při chemoterapii. Podobně jako Aloe vera obsahuje významné množství enzymu superoxid dismutáza a glutation, které neutralizují volné radikály. Další významné prvky, které najdeme ve Spirulině, jsou železo v chelátové formě, vápník, zinek, draslík a hořčík. Je také bohatá na antioxidanty, beta-karoten, vitaminy skupiny B, esenciální mastné kyseliny a vzácnou kyselinu V-linolenovou (podporuje tvorbu hormonu prostaglandinu).
  • Využití: Úspěšně bojuje s nadváhou, protože snižuje chuť na sladké, reguluje krevní cukr, snižuje vysoký tlak a je vhodná pro lidi s vysokým cholesterolem. Je velmi vhodná pro osoby s nadměrnou psychickou anebo fyzickou zátěží, kdy podporuje výkonnost a odstraňuje únavu. Je vhodná při potížích se štítnou žlázou, významně čistí a detoxikuje organizmus a také potlačuje THC v těle.

Zdroj: Zelené potraviny pro detoxikaci a uzdravení

Diskuze

V diskuzi COLOSTRUM A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Vobrová.

Moc prosím o radu....mohu užívat colostrum, když užívám warfarin?...........děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila Vobrová.

Prosím, obsahuje chlorela sladkovodní řasa jod?

Pro
sím, mohu užívat chlorelu sladkovodní řasu, když užívám warfarin?

mockrát děkuji

Zdroj: diskuze Colostrum a warfarin

Spirulina a žloutenka

Vědci se domnívají, že tato řasa může chránit před poškozením jater a cirhózou (jaterním selháním) u lidí s chronickou hepatitidou. Zatím není možné ještě s jistotou říci, zda spirulina skutečně nabízí přínos u lidí nemocných žloutenkou.

Zdroj: Vodní řasa spirulina

Diskuze

V diskuzi ŘASA SPIRULINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Míla.

Protože jsem děsně zvědavej, a chci si všechno skusit, ptám se : Je možné spirulinu pěstovat doma ? V akvariu ?


Děkuji M.C.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Řasa spirulina

Černá vousatá řasa

Ve srovnání s černou štětičkovou ruduchou vytváří tato řasa větší porosty – až 2 cm dlouhá, velmi jemná vlákna, připomínající podvodní plnovous. Řasa je na dotek slizká a její vlákna se snadno přetrhnou. Pokrývá okraje listů a postupně je obrůstá. Podle intenzity osvětlení lze pozorovat změnu její barvy (získává šedý, namodralý až tmavě červený odstín).

Opět se velice špatně mechanicky odstraňuje, ačkoliv jde ve srovnání s černou štětičkovou řasou snadno přetrhnout (nikoliv odtrhnout od podkladu). Na omak je nepříjemně slizká.

Růst této řasy údajně podporuje množství organických nečistot na dně, ve filtru či ve vodě.

Zdroj: Černá štětičková řasa

Diskuze

V diskuzi CHLORELLA JAPAN NEBEZPEČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Zajímalo by mě, jestli v současné době nehrozí, že japonská chlorella je ovlivněna výbuchem jaderné elektrárny ve Fukušimě. Např. ryby a zemědělské plodiny z tohoto území nechce v Japonsku nikdo kupovat. Na krabičce chlorelly se dočtete, že je řasa z Japonska, ale odkud přesně, to už se nedozvíte.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chlorella japan nebezpečí

Spirulina foto

Tady je vidět jaký tvar má spirulina a jak tato vodní řasa vypadá: spirulina foto.

Zdroj: Vodní řasa spirulina

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGICKÁ REAKCE NA LEPIDLO Z UMĚLÝCH ŘAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktoria.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat... asi před 2 měsíci jsem dostala alergii na lepidlo z prodloužených řas, metodou řasa na řasu. Alergie se projevila z ničeho nic po roce nošení řas. Nyní se stále reakce nemůžu zbavit a jakýkoliv kontakt líčidel s očima a podobně, stav ještě zhorší... Na oči jsem dostala mastičku Ophthalmo -Hydrocortison pomohla ale bohužel když jsem se po skoro úplném vyléčení nalíčila vše se znovu vrátilo, tak jsem mast dostala znovu a teď se alergie nemůžu nějak zbavit. Už jsou to 2 měsíce a já mám stále na horních očních víčkách červený pruh a nemohu se toho zbavit... Začátek alergie vypadal, nateklé oči, svědění, červená oční víčka.. Nyní jen červená víčka, který když si nalíčím bohužel stav zhorší... prosím o nějakou babskou radu, která mi oči vyléčí od zarudnutí... Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučuji zopakovat léčbu mastí Ophthalmo -Hydrocortison a až do odeznění příznaků se vůbec nelíčit. Až po vyléčení si kupte úplně novou výbavu pro make-up a tou se pak ličte. Pravděpodobně máte některou ze svých šminkovacích propriet infikovanou a tato infekce Vám nyní způsobuje nepříjemné problémy, které popisuhete. Zbavte se všeho a zbavíte se i nemoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergická reakce na lepidlo z umělých řas

Prevence

Pamatujme si, že vše způsobuje málo CO2 a jeho kolísání. Pokud se řasa objeví, přidejte více CO2 a odstraňte rychle napadená místa, než se vymknou kontrole. Kolísání způsobuje nejčastěji aplikace COpomocí kvasnic, které nejsou schopny zajistit stabilní produkci CO2 po celou dobu osvitu.

Zdroj: Černá štětičková řasa

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatava.

Dobrý den,potřebovala bych poradit.Užívám warfarin,ale také bych chtěla něco shodit.Pokud nabudu držet dietu,tak se neunesu.Vím že nesmím byliny.Snídám choco lite,je to kakao,ale obsahuje spirulinu.Nechci něco pokazit,prosím poraďte.Děkuji Svatava

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spirulina je zelená řasa a 100 gramů obsahuje 25 mikrogramů vitamínu K. Na den máte limit 90 mikrogramů vitamínu K. Takže normálně setrvejte v užívání spiruliny, ale musíte ji vzít každý den bez přestávek. Zároveň si nechte co nejdříve změřit srážlivost krve INR. Po vysazení spiruliny kontrolu INR opakujte.
K tomu hubnutí. Přizpůsobte si jídelníček tak, abyste kalorická jídla, která máte ráda, jedla ráno a k obědu. Odpoledne a večer již jezte jen libové maso nebo různě ochucený tvaroh, jogurt vše bez příloh, pečiva a bez ovoce. Zařaďte zdravý pohyb, třeba běh na orbitreku každý den alespoň hodinu. Místo výtahem choďte po schodech. Podnikejte co vás baví, třeba výlety do přírody, abyste neměla čas myslet na jídlo. NEJEZTE U TELEVIZE!!! Nepijte sladké vody ani alkohol.
Jídelníček si vytvořte na 10 dní a ten třikrát po sobě opakujte. Po každé změně jídelníčku si nechte jedenáctý den změřit INR. Tím se ujistíte, že máte srážlivost v pořádku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Pěstování modro-zelené řasy

Řasa je sklízena z oceánů a jezer, ve špičce optimálního růstu. To je obvykle během léta, od června do listopadu. Po sklizni pak řasy projdou filtračním procesem, aby se vybraly jen živé rostliny. Posléze jsou odstřeďovány a prodávány buď chlazené, nebo mražené anebo mohou být prodávány i v prášku, který vzniká vysušením řasy při nízkých teplotách.

Zdroj: Modro zelená řasa

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A BRUSINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Flídrová.flidrova marie @seznam.cz.

Dobrý den,slyšela jsem v radiu,že brusinky působí proti účinkum Warfarinu,který užívám na ředění krve.Můžete mi říci,zda podporují ředění krve a nebo působí proti.Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Paní Flídrová, slyšela jste dobře, brusinky skutečně mohou způsobit zdravotní komplikace ve spojení s Warfarinem. Warfarin je lék na ředění krve, tak zvaný antikoagulant. Warfarin se používá k rozpuštění akutních krevních sraženin při hluboké žilní trombóze nebo plicní embólii. Preventivní užívání Warfarinu pak snižuje u rizikových pacientů vznik srdečního infarktu, či mozkové mrtvice v důsledku vytvoření krevní sraženiny v žilním pletenci. Do těchto rizikových skupin patří lidé s poruchou srdečního rytmu nebo s umělými srdečními chlopněmi, dále pacienti po prodělaném infarktu a také pacienti po chirurgických zákrocích, například po náhradě kyčelních či kolenních kloubů.

Warfarin je komplikovaný lék v kombinaci s ním nesmí být užíváno mnoho bylinných přípravků! Následující seznam doplňků stravy by NEMĚLY být užívány společně s Warfarinem, aniž by o tom nevědět váš ošetřující lékař.

Nebezpečné kombinace doplňků stravy s Warfarinem:
- Bromelain, který podporuje odbourávání tuků z problematických partií těla,
- Chlorella zelená řasa,
- Koenzym Q10,
- brusinky,
- šalvěj červenokořennou (dan šen),
- ženšen,
- dong quai,
- třezalka,
- pískavice řecké seno,
- ginkgo biloba,
- kajenský pepř,
- česnek,
- vitamín E,
- vysoké dávky vitamínu C.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a brusinky

Cyklus růstu

Oční řasy se stavbou i složením podobají chlupům a vlasům a stejně tak se po čase obnovují. Rostou ve specifických růstových cyklech.

Cykly růstu řas

Anagen: V této fázi řasy aktivně rostou během 30 až 45 dní (cca 40 % řas z vrchního víčka a 15 % ze spodního víčka). Každá řasa naroste jen do určité délky a pak se růst zastaví.

Katagen: Jde o přechodnou fázi. Růst řas se zastaví a folikuly se začnou zmenšovat. Pokud řasa během této fáze vypadne nebo je silou vytažena, nedoroste ihned, protože folikul čeká s produkcí nové řasy na dokončení fáze. Katagen trvá přibližně 2 až 3 týdny.

Telogen: O této fázi se mluví jako o fázi odpočinku. Může trvat okolo 100 dní, poté řasa vypadne a začne růst nová. Každá řasa je v jiné fázi růstového cyklu, a proto je zcela normální, pokud jich pár denně vypadne.

Zdroj: Cyklus růstu očních řas

Spirulina dávkování

Dávkování pro děti

I když již byla tato řasa použita u dětí, tak výzkumní pracovníci stále neznají bezpečnou a efektivní dávku pro osoby mladší 18 let. Spirulina by neměla být podávána dětem bez předchozí konzultace s lékařem.

Dávkování pro dospělé

Před započetím léčby u dospělých se doporučuje konzultace s lékařem nebo lékárníkem, kteří určí přesnou dávku pro konkrétního pacienta. Obvyklé dávkování spiruliny u dospělých je 4 až 6 tablet denně.

Zdroj: Vodní řasa spirulina

Historie modro zelené řasy

Řasy mohou být stejně staré jako samotné moře. Řasy se často nacházejí v oceánech světa. Modro zelené řasy jsou neuvěřitelně důležitou součástí milionu vodních životních cyklů. Tato řasa zodpovídá za dusík v oceánu a vykonává důležitou funkci, což je převod oxygenů do  atmosféry naší planety. Řasy zodpovídají za prodyšnost zemské atmosféry. Také pomáhají v šíření kyslíku do organismů. Většina řas se vyskytuje jen v oceánech, ale některé řasy jsou i v extra slaných vnitrozemských jezerech či ve sladkovodních vodních plochách, jako jsou rybníky.

Zdroj: Modro zelená řasa

Doplňky stravy

Použití doplňku omega-3 mastných kyselin v dietě zvyšuje účinnost chemoterapie a zároveň vede k prevenci nádorové progrese, snížení incidence neoplazií a tvorbě metastáz. Předpokládá se, že omega-3 mastné kyseliny ovlivňují formování tumoru v několika fázích (inhibice formování cév vyživujících tumor, inhibice proliferace buněk několika epiteliálních linií, zvýšení smrti nádorových buněk). Dále se předpokládá, že tuky v potravě, jako například DHA, modifikují citlivost tumorů k cytostatickým léčivům, což je důvodem pro jejich celosvětové používání při léčbě některých onkologických pacientů. Zdrojem omega-3 mastných kyselin živočišného původu jsou ryby chladných vod – losos, makrela, tuňák, pstruh, sleď, sardinky, zdrojem omega-3 mastných kyselin rostlinného původu je lněné semínko a listová zelenina. Podle výzkumů humánní medicíny jsou pro zvířata účinné pouze omega-3 mastné kyseliny živočišného původu.

Beta 1,3/1,6-D-glukan je polysacharid obsažený v houbách Hiratake, Shitake a hlívě ústřičné, dlouhodobě využívané pro svoje imunomodulační, protizánětlivé a cytostatické účinky v dávné historii Japonska, Číny a dalších oblastí Dálného východu. Účinky glukanů jsou dány schopností stimulovat imunitní systém (makrofágy, mikrofágy, T-lymfocyty a NK buňky), ovlivňují homeopatickou aktivitu kostní dřeně, podporují hojení ran, mají radioprotektivní účinek (inaktivují volné radikály a působí antioxidačně), zvyšují metabolickou a funkční aktivitu buněk RES. Tento obranný mechanismus se uplatňuje v protinádorové imunitě.

Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) je zelená sladkovodní řasa, jednobuněčný organismus, jehož název je odvozen od latinského malý a zelený. Nejúčinnější obsaženou látkou je chlorella růstový faktor (Chlorella Growth Faktor – CGF), který se uplatňuje při regeneraci tkání, dělení a růstu buněk, posiluje imunitní systém tím, že stimuluje organismus k tvorbě interferonu, stimuluje tvorbu lymfocytů a podporuje tvorbu erytrocytů. Chlorella zvyšuje celkovou odolnost organismu vůči infekcím, chrání buňky a tkáně před škodlivým působením volných radikálů, podporuje regeneraci tkání při poškození ionizujícím zářením, zvyšuje účinnost inzulínu s následnou lepší kontrolou hladiny glukózy v krvi. Chlorella je bohatým zdrojem vitamínů (má vysoký obsah vitamínů skupiny B, vitamínu C a E) a biologicky vázaných minerálních látek chelátovou vazbou na aminokyseliny (fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, mangan, zinek, molybden, měď a kobalt).

Spirulina (Spirulina platensis) je modrozelená řasa bohatá na železo, vitamín B12 a β-karoten, vápník, hořčík a zinek, je zdrojem plnohodnotných bílkovin. Podobně jako u chlorelly byl popsán pozitivní homeopatický efekt při použití u pacientů léčených chemoterapií a radioterapií.

Zdroj: Výživa kočky po nádorovém onemocnění

Spirulina a alternativní názvy

Spirulina se také označuje jako Arthrospira plantensis, modro-zelené řasy, spirulina fusiformis, Spirulina maxima, Spirulina platensis.


Zdroj: Vodní řasa spirulina

Mořské řasy – kelp

  • botanický název: Laminaria japonica
  • čínský název: kunbu
  • užívaná část: tato mořská řasa se užívá celá
  • chuť: slaná
  • povaha: chladná
  • podporují: ledviny

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Spirulina cena

Cena spiruliny není vysoká, ale je úměrná její čistotě a nezávadnosti. Zde je uveden seznam prodejen, kde se dá spirulina koupit: spirulina cena.

Zdroj: Vodní řasa spirulina


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP