Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MOHU DOSTAT TROMBÓZU KDYŽ BERU WARFARIN

OBSAH

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem BERU WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darina.

Mam trombozu v leve noze beru warfarin jsem slaba boli mi krcni pater mohu masaze dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Masáže můžete, ale třeba sdělit masérovi, že užíváte léky proti srážení krve. Masér pak přizpůsobí intenzitu masáže, aby vám nezpůsobil modřiny, ke kterým jste díky warfarinu náchylná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Diskuze

V diskuzi LÉKY KTERÉ SE NESMÍ UŽÍVAT S WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Dobrý den,
měla bych na Vás prosbu, zda by bylo možné oznámit mi léky které se spolu s Warfarinem nesmějí užívat. Obvodní lékařka mi warfarin předepsala k užívání, ale bohužel o lécích které se společně s Warfarinem nesmí používat, to mi neřekla.
Děkuje a zdraví Vás Božena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška Richtová.

Beru warfarin mám trombozu,muhu použít k warfarinu ten to lék,Tryptofan.lečím se na štitnou žlazu,astma,altrozu kloubu.mužete mne poradit?děkuji Richtova.

Zdroj: diskuze Léky které se nesmí užívat s warfarinem

Warfarin a citrony

Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Více se dozvíte zde.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem PENÍZOVKA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Vobrová.

prosím , mohu užívat kapičky penízovky, když beru warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Houba penízovka a Warfarin se můžou společně ovlivňovat. Zatím není známo jak společné užívání probíhá, proto bude vhodné, když se dohodnete s lékařem, od kterého dostáváte recept na Warfarin, kdy začít. Lékař vám poví jaký bude postup, abyste předešli případným komplikacím.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu

Warfarin a vitamín C

Vyšší dávky vitamínu C (≥ 500 mg/den) mohou být již rizikovou dávkou.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem LECITIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav S.

Mohu užívat lecitin když beru warfarin 3 na ředěni krve..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezi lecitinem a Warfarinem nebyly zjištěny žádné interakce. To však nutně neznamená, že neexistují žádné interakce. Vždy se poraďte se svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lecitin

Warfarin a česnek

Česnek ředí krev, podobně jako Warfarin nebo Heparin, a proto by neměl být konzumován 7 dní před operací, neboť může způsobit silné krvácení. Jak již bylo napsáno, česnek ve vysokých dávkách ovlivňuje léčbu Warfarinem.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Vobrová.

PROSÍM, MOHU UŽÍVAT KAPKY Z PUŠKVORCE, KDYŽ BERU WARFARIN?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zatím nejsou známé žádné interakce mezi Warfarinem a puškvorcem obecným. Jestli chcete mít jistotu, že u vás tato kombinace nebude činit problémy, tak si za dva až tři dny po započetí léčby puškvorcem nechte změřit INR (Quickův test).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a nimesil

Warfarin a červená řepa

Červená řepa se může konzumovat, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně, pak jde INR dobře nastavit. Je také důležité se vyvarovat extrémů, například 1 týden „zeleninový“ a druhý týden bez zeleniny – toto je zcela nevhodné, docházelo by k velkým výkyvům hladiny Warfarinu.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem TROMBOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Hirschfeldová.

Dobrý den mám trombozu v noze z počátku jsem měla iněkce na ředění krve ted jsem přešla na warfarin 5mg po iněkcí mě noha přestala bolet a co beru warfarin bolesti se vrátily chci si koupit kompreesní punčocháče pomohou Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Měla byste informovat sového lékaře, který vám změnil léčbu z injekcí na Warfarin. Není samo sebou, aby se vám bolesti takto vrátily. Warfarin je skvělý lék a dokázal za málo peněz prodloužit již mnoho životů. Kompresní punčochy budou užitečné, ale rovněž je zapotřebí dohodnout se s lékařem na vhodném režimu nošení a na jejich síle. Když nesprávně odhadnete tyto dvě veličiny, tak pak vám můžou kompresní punčochy i škodit například přílišným tlakem, který povede ke zhoršení prokrvování dolní končetiny a ke zhoršení bolestivých pocitů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jiné léky

Banány a Warfarin

Banány u warfarinové diety nejsou zakázány, jsou uvedeny i ve vzorových jídelníčcích.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ACC LONG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Červená.

Dobrý den mám dotaz mohu užívat ACC long když beru warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když budete dodržovat doporučené dávkování, tak můžete ACC Long použít, ikdyž současně užíváte Warfarin. ACC Long obsahuje léčivou látku acetylcystein, který může ve vyšší dávce prodloužit čas, než dojde ke sražení krve. Při léčbě Warfarinem mohou vyšší dávky ACC Long zvýšit riziko krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a acc long

Warfarin a Paralen

Na nachlazení nebo bolesti je možné ojediněle užívat Paralen.

Pozor, i Paralen zvyšuje riziko vzniku krvácení, obzvláště při ordinaci 2 g a více denně. Stále je ale bezpečnější než Acylpyrin!

Algifen musí předepsat lékař a je jen na bolesti. Když v lékárně řeknete, že užíváte Warfarin, tak vědí, co se nesmí. V žádném případě se nesmí Anopirin, Acilpirin, Ibalgin, zkrátka vše, co ředí krev, mohlo by totiž dojít k vnitřnímu krvácení, například do žaludku, s fatálními následky. Totéž platí o alkoholu, ten roztahuje cévy, a tudíž může dojít k prasknutí cévy například v mozku. Jen občas si můžete dopřát vinný střik či, ale jen málo.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ORTOPENDEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Livoncová.

Mohu uzivat ortopeden když beru warfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U Warfarinu platí, že každý doplněk stravy by měl být prokonzultován s lékařem, ke kterému chodíte na QUICK - měření srážlivosti krve. Je to proto, že se nedá u každého pacienta vyloučit interakce doplňků stravy s Warfarinem. Lékař vám řekne kdy máte začít užívat doplňkovou léčbu Ortopendenem a zároveň naplánuje častější kontroly srážlivosti krve, aby se ujistil, že vše funguje správně. Proč je to důležité, aby o tom věděl lékař? Warfarin je vaší vstupenkou na prodloužený život. Když nebude Warfarin správně fungovat, tak ani vaše vstupenka nebude platit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a konopi

Vitamín K

Vitamín K, jak známo, má snižující účinky na hladinu Warfarinu. Ruší jeho účinek, takže by mohlo dojít ke vzniku krevní sraženiny, která by jedince určitě ohrozila na životě. Potraviny s velkým obsahem vitamínu K jsou například játra, brokolice, růžičková kapusta a zelená listová zelenina (například špenát, mangold, koriandr, kapusta a zelí). Pokud užíváte Warfarin, měli byste se vyhnout náhlým změnám v denním příjmu těchto potravin.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Diskuze

V diskuzi JEDLÁ SODA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Prosím o sdělení, jestli mohu při pálení žáhy použít jedlou sodu,
když současně beru WARFARIN.
Děkuji, pozdravuji
Pavel Jeník

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vyvrhel.

Bez obav beru warfarin 11 let neodříkám se ničeho a jsem v pohodě.

Zdroj: diskuze Jedlá soda a Warfarin

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.

Mám dotaz - dlouhodobě beru warfarin. Beru i hlívu ústřičnou na posílení imunity - mohu užívat k warfarinu hlívu s rakytníkem? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hlíva ústřičná neobsahuje žádný vitamín K a proto je vzhledem k Warfarinu naprosto neškodná a můžete ji libovolně konzumovat. Ovšem rakytník vitamín K obsahuje a jeho zařazení do jídelníčku musí být vyváženo omezením jiné potraviny, která obsahuje vitamín K. Rakytník zesiluje účinky Warfarinu a může zvýšit riziko krvácení nebo vznik modřin. Když se rozhodnete zařadit rakytník do jídelníčku, tak je nezbytné provést kontrolní změření srážlivosti krve (Quickův test). Změření musí být učiněno do několika dní po zahájení užívání rakytníku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Re: warfarin

Warfarin a jahody

I když jahody obsahují průměrně 11,1 μg vitaminu K1 ve100 g, je možné je konzumovat, ale nepřecpávat se jimi, jíst je v rozumné míře.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Příznaky při předávkování Warfarinem

Pro léčebné účely se hodnota INR udržuje většinou mezi 2 a 3, v některých indikacích mezi 2,0 a 3,5 nebo 2,5 a 3,5. Při nižším INR je tedy nutné dávku Warfarinu zvýšit a naopak. Hodnoty vyšší než 4 už signalizují předávkování se zvýšeným rizikem krvácivých komplikací. Při výrazném předávkování Warfarinem je nezbytné lék přechodně vysadit, v případě vážnějšího krvácení se podává krevní plazma nebo koncentrát koagulačních faktorů, který dokáže účinek Warfarinu prakticky okamžitě zrušit. Podání vitamínu K vede k trvalejšímu snížení účinku Warfarinu, tento efekt se však rozvine až po několika hodinách. Předávkování Warfarinem se projeví pouze při krvácení (krvácení se obtížně zastavuje), proto je tolik důležité provádět krevní testy zjišťující hodnotu INR pravidelně.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Warfarin a jed na krysy

Warfarin je jedním z léků proti srážení krve. Blokuje koagulační kaskádu a zabraňuje krvi, aby se srážela. Warfarin snižuje množství aktivního vitamínu K, který je potřeba pro tvorbu řady srážecích faktorů. Látky na podobném principu se používají i jako jed na krysy – krysa po jejich pozření zemře na vnitřní krvácení.

Zdroj: Lék warfarin

Warfarin a zázvor

Větší množství zázvoru může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení.

Zdroj: Warfarin a potraviny


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP