Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MOHU JÍST BANÁNY A MANDARINKY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

OBSAH

Co jíst a nejíst s Warfarinem

Sortiment vhodných a nevhodných potravin

Obsah vitaminu K v potravinách se uvádí ve 100 g hmotnosti potraviny, je však nutné si uvědomit, že některé potraviny se běžně konzumují jen v minimálním množství, u jiných může být běžná porce v množství 200 g. Proto je nutné znát nejen absolutní obsah vitaminu K v jednotlivých potravinách, ale i jeho skutečnou konzumaci, závislou na množství konzumované potraviny.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU JÍST BANÁNY A MANDARINKY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marika.

Banány jsou uváděny,že mají vysoký obsah draslíku.Proto nerozumím,že je můžu konzumovat a zařadit do jídelníčku.Manžel je schopný sníst 3kusy denně,což si myslím,že není dobré.Může každý den 1ks?Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Banány a mandarinky je možné jíst v libovolném množství, i když užíváte Warfarin. Jeden banán obsahuje jen 0,5 mikrogramu vitamínu K, přičemž limit pro muže je 120 mikrogramů vitamínu K za den. Mandarinky neobsahují žádný vitamín K. Ani banány a ani mandarinky nemají žádný vliv na srážlivost krve a ani neovlivňují odbourávání Warfarinu v játrech. Není tedy žádný důvod jejich konzumaci jakkoliv omezovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Cereálie

Cereálie (chléb, jiné pečivo) jsou z hlediska obsahu vitaminu K bezpečnými potravinami, proto je možné užívat je bez problémů.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Banány a Warfarin

Banány u warfarinové diety nejsou zakázány, jsou uvedeny i ve vzorových jídelníčcích.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Diskuze

V diskuzi NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.

Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Prosím o zděšení co mohu jist když užívám warfarin

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Grepy

Grapefruity nejsou u warfarinové diety taktéž zakázány. Grep obsahuje látku naringenin, která umí spalovat tuky, na rozdíl od nobiletinu, účinné látky obsažené v mandarinkách, která má schopnost chránit cévy a působit tak proti ateroskleróze.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem JAKOU ZELENINU JÍST PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Dočkalová.

Dobrý den,
zatím jsem nikde nezjistila, jakou zeleninu mohu jíst při užívání Warfarinu 3mg. Nyní užívám 1 1/2 Warfarinu denně. Všude čtu jenom o té zelenině, která se nesmí.
Proto vás prosím o sdělení, kterou zelenimu tedy mohu jíst, jak se říká, bez zábran.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je to jednoduché, při warfarinu se může jíst bez zábran všechna zelenina, která není uvedena v seznamu nevhodné zeleniny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jakou zeleninu jíst při warfarinu

Mandarinky a Warfarin

Taktéž mandarinky nejsou u Warfarinu zakázané. Mandarinky obsahují látku s názvem nobiletin, která pomáhá předcházet nejen obezitě. Nabízejí také ochranu proti diabetu, a dokonce i ateroskleróze, základnímu onemocnění odpovídajícímu za většinu infarktů a mrtvice. Nobiletin zabraňuje hromadění tuku v játrech tím, že stimuluje expresi genů zapojených do spalování přebytečného tuku a brání tak genům, které jsou zodpovědné za „výrobu“ tuků.

Nobiletin je podle vědců desetkrát účinnější než chemická látka naringenin, obsažená v grapefruitu. Naringenin „umí“ jen spalovat tuky, na rozdíl od nobiletinu, který má schopnost chránit cévy a působit tak proti ateroskleróze.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem MERUŇKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

mohu jíst mandarinky a citrony? užívám warfarin , betaloc, medrol ,furon, letrox, adenuric, hipres

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co se týčé Wrfarinu, tak zde existuje několik druhů ovoce, které nemají žádný vitamín K, který by mohl interagovat s Warfarinem. Bez obav můžete jíst citrusové plody a pít džusy, včetně mandarinek, pomerančů a klementin. Grapefruity také neobsahují žádný vitamín K, ale je známo, že interagují s mnoha léky, takže nezapomeňte zkontrolovat interakce s jinými léky, které užíváte. Mezi další druhy ovoce, které obsahují velmi málo vitaminu K patří meloun, jablka, ananas a banány a čerstvé nebo konzervované třešně, hrušky, broskve a papája.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Závěr

Ovoce patří do kategorie bezpečných potravin s nízkým obsahem vitaminu K, proto je možné je až na výjimky volně konzumovat. K těmto výjimkám patří sušené švestky (křížaly), mango, kiwi, ostružiny a maliny, které je nutné zařadit mezi potraviny kontrolované. Warfarinová dieta by měla odpovídat zásadám zdravého a vyváženého stravování s dostatkem živin, vitaminů a minerálů.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakuk.

Dobrý den chtel jsem se zeptat zda je možné ze po bananech a mandarinkach se mi změnístolice ve zlutou barvu dděkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, to je možné, banány a mandarinky můžou stolici zbarvit do žluta. Žlutá stolice bývá také po bramborách a po arašídech nebo kešu oříškách. Naopak červená řepa stolici úplně ztmaví.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Warfarin a citrony

Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Více se dozvíte zde.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý večer, chci se zeptat, zda při užívání warfarinu mohu jíst rajskou omáčku.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Rajská omáčka se může jíst při léčbě warfarinem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Banány při cukrovce

Banány nejsou u cukrovky striktně zakázány, ale řadí se do kategorie „méně vhodné ovoce“. Zelené banány určitě nikdo jíst nebude, ale diabetik by se měl vyhnout banánům přezrálým, které obsahují jednoduché sacharidy. A měl by sacharidy a energii z banánu vždy započítat do své diety. Jeden středně velký zralý banán obsahuje přibližně 25 g sacharidů. V rámci pestrosti stravy se doporučují 1–2 banány týdně, ideálně rozdělené na dvě poloviny, například jako součást svačiny a dezert po hlavním jídle. A pokud je doplníte přírodním jogurtem, který trávení banánu trochu zpomalí, bude to ještě lepší.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Brtek.

Mohu jíst při užívání Warfarin zvěřinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, můžete jíst jakékoli maso bez omezení, i když užíváte Warfarin. Zvěřina obsahuje jen velmi málo vitamínu K. Vařením se toto malé množství vitamínu K degraduje, takže s Warfarinem maso zveřiny i z ostatních zvířat nijak neinteraguje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta při používání léku warfarin

Upozornění

Účinek warfarinu významně zvyšuje horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.

Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Mohu jíst švestkové koláče, buchty a kyselé zavařované okurky. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, jen u některých věcí musíte dávat pozor na snědené množství. Z vašeho výčtu stojí za zmínku zavařené okurky, protože ty mají vyšší obsah vitamínu K a je třeba s nimi počítat v celkovém denním příjmu vitamínu K.
- Švestkový koláč o průměru 10 cm má přibližně 6 mikrogramů vitamínu K.
- Buchty mají zanedbatelné množství vitamínu K, ať už mají náplň tvarohovou nebo makovou. Pokud jsou s povidly ze švestek, tak jedna buchta bude obsahovat zhruba 4 mikrogramy vitamínu K.
- Zavařené okurky (jedna malá sklenička 250 ml) bude obsahovat přibližně 25 mikrogramů vitamínu K. Pokud byste snědla v jednom dni 4 skleničky okurek, tak byste vyčerpala všechen povolený limit pro příjem vitamínu K a v tom dni byste již nemohla jíst žádné jiné potraviny s vitamínem K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Příznaky při předávkování Warfarinem

Pro léčebné účely se hodnota INR udržuje většinou mezi 2 a 3, v některých indikacích mezi 2,0 a 3,5 nebo 2,5 a 3,5. Při nižším INR je tedy nutné dávku Warfarinu zvýšit a naopak. Hodnoty vyšší než 4 už signalizují předávkování se zvýšeným rizikem krvácivých komplikací. Při výrazném předávkování Warfarinem je nezbytné lék přechodně vysadit, v případě vážnějšího krvácení se podává krevní plazma nebo koncentrát koagulačních faktorů, který dokáže účinek Warfarinu prakticky okamžitě zrušit. Podání vitamínu K vede k trvalejšímu snížení účinku Warfarinu, tento efekt se však rozvine až po několika hodinách. Předávkování Warfarinem se projeví pouze při krvácení (krvácení se obtížně zastavuje), proto je tolik důležité provádět krevní testy zjišťující hodnotu INR pravidelně.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Živnůstková.

Dobrý den,
prosím mohu při užívání Warfarinu 7,5 mg denně jíst švestkový kompot. (Vím, že sušené švestky nemohu).
A mohu pít čaj z květů bezinky.

Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Se švestkami je to u Warfarinu problém, protože syrové nebo sušené obsahují velké množství vitamínu K a to vadí Warfarinu. Švestkovým kompotem se zatím žádná studie nezabývala, takže s určitostí nedokážeme posoudit vliv na Warfarin. Dá se usuzovat, že sterilizací se většina vitamínu K zničí a výsledný produkt pak může být používán. Jestli myslíte vážně pravidelnou denní konzumaci zavařených švestek, tak to zkuste jíst týden a zároveň si v této době nechte udělat krevní test na srážlivost. Uvědomte o této stravovací změně svého lékaře, který vám podle výsledku testu může přizpůsobit dávkování Warfarinu, bude-li to třeba. Pak můžete s klidem, ale pravidelně, konzumovat švestkový kompot každý den. Až s tím skončíte, tak si znovu nechte otestovat svoji srážlivost.
Co se týče pití čaje z bezinkových květů, tak by to nemělo mít vliv na účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívám warfarin jakou zeleninu mám snížovat nežádoucí účinky mohu važenou ?

Warfarin a červená řepa

Červená řepa se může konzumovat, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně, pak jde INR dobře nastavit. Je také důležité se vyvarovat extrémů, například 1 týden „zeleninový“ a druhý týden bez zeleniny – toto je zcela nevhodné, docházelo by k velkým výkyvům hladiny Warfarinu.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Potraviny nevhodné při užívání léku Warfarin

Pokud tedy užívám Warfarin, mám se zcela vyvarovat konzumace nevhodných potravin, které obsahují vitamín K? Nyní byste měli vědět, že odpověď na tuto otázku je „ne“. Je běžnou mylnou představou, že lidé užívající Warfarin by se měli vyhýbat vitamínu K. Jak je uvedeno výše, snížení příjmu vitamínu K může způsobit naopak zvýšení vašeho INR a může ztížit jeho kontrolu. Spíše než se vyhýbat vitaminu K a nevhodné potraviny při užívání Warfarinu vnímat jako zakázané potraviny, byste raději měli udržovat stálý příjem vitaminu K dodržováním konzistentní stravy. Jinými slovy, týden co týden byste měli jíst stejné druhy a množství těchto potravin s vysokým obsahem vitamínu K.

Zdroj: Potraviny nevhodné při ředění krve

Jak se zbavit Warfarinu

Zbavit warfarinu se může pacient přechodem na jiný lék, nebo samotné zlepšení zdravotního stavu pacienta (pokud je vůbec možné), pomoci mohou i různé přírodní látky, které ovlivňují krevní srážlivost (například voda, vitamín C, zelený i černý čaj, česnek, cibule, hrozinky, brusinky, kopr, třešně aj.)

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Warfarin

Cílem léku Warfarin je zpomalení srážení krve. Užívání tohoto léku je individuální a vychází z doporučení lékaře, který lék předepsal. S ním je také třeba konzultovat všechny změny zdravotního stavu, jeho nežádoucí účinky, ale i užívání jiných léků, nebo nedodržení předepsané dávky léku.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Vejce

Vitamin K je obsažen ve vaječném žloutku, proto záleží na tom, kolik ho sníme. Jeden žloutek váží cca 30 g, množství vitaminu K v 1 žloutku je přibližně 44 µg – a v takovém množství je tedy povolen.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Alkohol a některé potraviny

Alkohol

Příjem alkoholu může ovlivnit metabolizaci Warfarinu. Pacienti užívající Warfarin by se měli vyvarovat konzumaci alkoholu. Alkohol by měl být omezen na jednu až dvě sklenky. Antiagregační účinek alkoholu zvyšuje riziko závažného krvácení.

Potraviny

Některé potraviny mohou ovlivnit účinnost Warfarinu. Nejdůležitějším pravidlem je konzumace normální stravy. Nedoporučuje se provádění zásadních změn ve stravě bez předcházející konzultace s lékařem.

Vitamín K

Konzumace většího množství potravin s obsahem vitamínu K může snížit účinek Warfarinu a tím potenciálně zvýšit riziko vzniku krevních sraženin. Pacienti užívající Warfarin by se měli snažit konzumovat relativně stejné množství vitamínu K každý týden. Největší množství vitamínu K se nachází v listové zelenině (brokolice, hlávkový salát a špenát). Není nutné, abyste přestali jíst tuto zeleninu, je však důležité, abyste hlídali množství přijímaného vitamínu K.

Chia semínka

Chia semínka díky obsahu omega 3 mastných kyselin posilují účinky Warfarinu. Pacienti trvale užívající Warfarin by neměli konzumovat větší množství Chia semínek.

Zdroj: Warfarin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP