Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MOLUSKY U DÍTĚTE FOTO

OBSAH

Moluska u dětí

Kožní onemocnění Molluscum contagiosum, mezi lidmi známé jako moluska nebo molusky, je způsobeno infekcí velkými viry ze skupiny poxvirů po několikatýdenní až měsíční inkubační době. Molusky se vyskytují velmi často u dětí, zvláště u dětí s projevy atopického ekzému. U těchto pacientů dochází k šíření charakteristických projevů většinou škrábáním na různé části těla. Molusky se u dětí často vyskytují ve větším počtu, prakticky kdekoliv na kožním povrchu: na obličeji, krku, horní polovině trupu a na horních končetinách, v podpaží, v okolí genitálu a konečníku. Někdy se mohou zanítit; pak svědí a škrábáním se infekce roznáší na okolní kůži. Jestliže se objeví u dítěte nebo u kteréhokoliv jiného člena domácnosti, je třeba navštívit lékaře, aby zahájil odbornou léčbu.

Zdroj: Moluska

Diskuze

V diskuzi MAST NA MOLUSKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den chtěla bych se zeptat co pomáhá na molusky

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mast na molusky

Krém na molusky

K léčbě se dají použít i pudry, masti a krémy obsahující hydroxid draselný, kyselinu trichloroctovou a další, což však nemívá valný efekt.

Molusan je preparát, který sice nevoní, ale je účinný a hlavně nebolí. Právě nevonící česnekový olej v kompozici s ostatními éterickými oleji se velice osvědčil.

Složení: bambucké máslo, lanolin, éterické oleje, například česnekový, růžový, šalvějový, ze saturejky horské, hřebíčkový, niaouliový.

Použití: Díky dobré přilnavosti Molusanu k pokožce jím překryjeme molusky samotné včetně nejbližšího okolí. Ošetřená místa přelepte náplastí, aby preparát zůstal přímo na moluskách a také aby se neznečistil oděv. Ošetření provádějte minimálně 2x denně během 3 dnů až jednoho týdne. V tomto období by se měly molusky ztrácet. Vzhledem k tomu, že jsou molusky infekční choroba, doporučuje se k Molusanu užívat i prostředky k posílení imunity, aby nedošlo k recidivě.

Zdroj: Moluska

Diskuze

V diskuzi PROSLOV PŘI UMRTÍ DÍTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Homolová.

Moc prosím o pomoc při sestavování proslovu při umrtí dítěte, které zemřelo v den narození. Předem děkuji. M. Homolová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Proslov při umrtí dítěte

Kazuistika dítěte

Osnova kazuistiky u dítěte

  • 1. Úvod
  • 2. Uvedení případu
  • 3. Anamnéza
  • 3.1 Rodinná anamnéza
  • 3.2 Osobní anamnéza dítěte
  • 4. Problémy (zvláštnosti) dítěte
  • 5. Návrh případné intervence
  • 6. Prognostická úvaha

Vzory

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s poruchou chování.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte předškolního věku.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte v MŠ.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s autismem.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s ADHD.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s mentální retardací.

Zde můžete vidět kazuistiku dítěte s DMO.

Zdroj: Kazuistika pacienta

Diskuze

V diskuzi KYSELINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Káťa.

Já bych ráda užívala kyselinu listovou kvůli početí dítěte. Mám si ji normálně koupit v lékárně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Diminka.

no lepší je rovnou femibion, kromě kys. listové obahuje vše, co mimi potřebuje, lékař mi ho i doporučil

Zdroj: diskuze Kyselina

Homeopatika

Na molusky je více homeopatických léků, ze kterých je potřeba vybrat dle symptomů. I když Thuja a Dulcamara se užívají často, nemusí vždy pomoci, pokud nepokrývají konkrétní symptomy dotyčného. Můžete zkusit užívat jeden z nich 2x denně 2–3 kuličky po dobu několika dní. Pokud se příznaky nebudou zlepšovat, je možné zkusit druhý lék. V případě, že ani ten neukáže pozitivní účinek, navštivte klasického homeopata pro přesnější předpis.

Zdroj: Moluska

Poradna

V naší poradně s názvem PUCHÝŘKY NA TĚLE DÍTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Vnučce se udělali nějake puchýře a nevím co to je od narozeni trpi na eksem ale toto nemela. Nemá někdo s timto zkušenost?
Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na fotografii je vidět urtikaria, což je lékařský termín pro kopřivku. Kopřivka se projevuje jako červená, svědící, vyvýšená oblast pokožky. Nejčastěji je to kvůli nějaké alergii a vzhled není vždy stejný. Někdy může být kolem oblasti paže nebo nohou, jindy zas může být pouze na zádech. Velikost a tvary se také liší. U většiny případů mohou příznaky zmizet během několika dní nebo týdnů. Ale při vážném stavu to trvá i měsíce. Bližší informace o kopřivce se dozvíte zde: www.ceskaordinace.cz…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puchýřky na těle dítěte

Léčba

Ve většině případů si s tímto virovým onemocněním dokáže organismus poradit sám bez lékařského zásahu. V závislosti na lokalizaci výsevu to však může trvat i několik měsíců až let a molusky tak mohou narůst do větších rozměrů, například velikosti hrášku. Snažte se tedy navštívit kožního lékaře co nejdříve, než se nákaza hojně rozšíří.

Léčba je často obtížná, především při velkém počtu molusek. Cílem léčby je předejít šíření a omezit možné zjizvení napadené kůže. Ve většině případů jsou molusky narušovány injekční jehlou či seškrabávány ostrou lžičkou, bez umrtvení. Kůže je následně ošetřena dezinfekcí – jódem. Tato metoda je však pro děti značně nepříjemná a bolestivá, ba přímo drastická. Rodič musí při zákroku dítě pevně držet, a to trpí nejen fyzicky, ale i psychicky. Po tomto odstranění se dítě molusek většinou zbaví jen na krátký čas. Někdy se k odstranění molusek používá také kryalizace, což je léčba mrazem, tedy tekutým dusíkem po předchozím znecitlivění. Mezi nejšetrnější, rychlé a zároveň i nejúčinnější metody ošetření postižené kůže bez vzniku pigmentových skvrn a jizviček patří využití pulzního barvivového laseru. Jako doprovodná péče se doporučuje udržovat partie s moluskami v kyselém prostředí (octový obklad).

Zdroj: Moluska

Diskuze

V diskuzi ZÁNT UCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ála.

Nevím, jestli by se dal tento balzám použít na zánět ucha u čtyřletého dítěte. Nám moc pomohl Bactoral. Koupili jsme ho na radu lékařky. Teď už malýho ucho nebolí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánt ucha

Zkušenosti

Moluska je nakažlivá virová infekce kůže způsobená virem poxvirus. Může se přenášet i přes ty nejmenší ranky. Jde o polokulovité nezhoubné útvary připomínající bradavice o velikosti špendlíkové hlavičky až čočky (1–5 mm) s dolíčkem ve svém středu, na pohmat jsou tuhé, barvy narůžovělé či nažloutlé. Vyskytují se osamoceně, ale i ve skupinách, především kolem genitálií a břicha, někdy mohou i zhnisat. I když jsou nebolestivé, mohou na citlivé dětské pokožce způsobit podráždění a svědit. Virus existuje ve čtyřech typech, všechny typy jsou vyvolané lidskými papillomaviry (HPV), z nichž ten nejběžnější je velice často rozšířen zejména u dětí a mladistvých. Šíří se přímým kontaktem (slinami) nebo nahodilým kontaktem většinou v oblasti zadečku, genitálií a očních víček (bazény, sprchy, sauny, společné ručníky). Vyšší výskyt se objevuje u dětí se sníženou imunitou, dětí trpících atopickým ekzémem nebo věnujících se sportům (tělocvičny, bazény). S jiným typem tohoto viru se setkáváme u dospělých. K jeho šíření dochází pohlavním stykem a patří k sexuálně přenosným chorobám.

Molusky se mohou objevit na jakékoliv části těla (trup, krk, břicho, oční víčka), ale nejčastěji bývají postižena místa vlhké zapářky (okolí genitálu, konečníku, třísel, vnitřní strana stehen, podpaží). Obvykle se vyskytují ve skupinách a rozškrábáním dochází k jejich dalšímu šíření a hrozí nebezpečí vzniku přidružené bakteriální infekce.

Inkubační doba je značně proměnlivá, od 2 týdnů až do 3 měsíců.

Takto vypadají molusky.

Zdroj: Moluska

Poradna

V naší poradně s názvem OPERACE DITETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hudecova.

Dobry den chtela bych se zeptat maly (19mesicu) ma jit na,operaci horniho vicka.ale ma trosku rymu kterou dolecujeme.bude mit kratkodobou celkovou anestezii.tak by me zajimalo zda to je velky problem.dekuji predem za,odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Rýma může být problém, zvláště když se bude provádět výkon na hlavě. Anesteziolog určitě tuto situaci zváží a rozhodne, jestli se to bude konat nebo ne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Operace ditete

Smuteční proslov na pohřbu dítěte

Smuteční řeč na pohřbu dítěte je jednou z nejobtížnějších situací. Zde je několik obecných rad, jak postupovat:

  • poděkovat přítomným, že se přišli rozloučit (což se zdá nepodstatné, ale na toto pozůstalí čekají a říci by se to mělo)
  • uvést osobní vzpomínku, čím konkrétnější, tím lépe (pohádky, prázdniny, oblíbené jídlo, nebo nejlépe radostný prožitek s dítětem)
  • obrátit se k rakvi a říci, že na dítě budete vzpomínat a budete o něm vyprávět, uklonit

Proslov by měl obsahovat opravdu jen pár vět, nejvíc deset, a žádné obecné rčení jako „laskavé srdce“ a „vždycky byl/a roztomilý/á“. Proslov si vytiskněte s velkými písmeny a vezměte s sebou a nestyďte se napsané věty přečíst.

Zdroj: Smuteční řeč na pohřbu dítěte

Diskuze

V diskuzi KOLIK CO DNES STOJÍ U ZUBAŘE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta HORVATOVA.

dobry den mam dotaz jaka je cena u uspani ditete kdyz mu budou trahat zoubky dekuji a kde nejriv by nam to udelali dekuji za odpoved

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kolik co dnes stojí u zubaře?

Příčiny opruzení

Kůže malého dítěte je jemná, a tak i více vnímavá k dráždivým účinkům exkretů. Samozřejmě že v případě horšího udržování hygieny, zvláště pozdější výměny plenek při přebalení, bude tendence k rozvoji opruzení rychlejší. Nicméně u dítěte, které bude mít průjmové onemocnění, se opruzení objeví velmi rychle i přes sebelepší péči o jeho hygienu. Na rozvoji kontaktního zánětu kůže se často podílí mikroorganismy, které štěpí močovinu z exkretů a ta v kontaktu kůži intenzivně dráždí. Podrážděná kůže se dále infikuje, nejčastěji jsou to plísně (zvláště Candida). K opruzení může dojít i při změnách výživy kojence. Opruzení u staršího dítěte se může vyskytnout i v jiné lokalizaci a z jiných důvodů. Většinou je to všude tam, kde jsou záhyby kůže, které nejsou dostatečně volné pro přístup vzduchu, kde je zvýšené hromadění potu nebo mazu a podobně.

Zdroj: Opruzená kůže u dítěte

Diskuze

V diskuzi BEZBARVÁ VYRÁŽKA U 2LETEHO DÍTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Chtěla bych se zeptat co může být za příčinu vyrážky. Syn má asi 4dny na levé straně těla (hrudník ruka, stehno) bezbarvé pupínky. Nepraskají netvoří krusty, nesvědí, jen při koupání dostanou červený nádech. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bezbarvá vyrážka u 2leteho dítěte

Foto planých neštovic

Zde jsou fotografie, kde je vidět první pupínek u neštovic a jeho následný vývoj po dnech.

Tady jsou fotografie, na kterých jsou vidět typické příznaky planých neštovic nejen u dětí: plané neštovice foto.

Zdroj: Plané neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem OPERACE DITETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hudecova.

A,jeste se zeptam kdyz tu rymu dolecime do pondeli kdyz v utery ma predoperacni,tak mi ho vezmou? Nebo t musi byt nejaka inkubacni doba?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

V úterý by to už neměl být problém. Důležité je, aby malej neměl zánět v dutinách, který byl doprovázen tou rýmou. Určitě o té rýmě informujte lékaře, který povede operační zákrok, i když bude vyléčená.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Operace ditete

Příčiny

Nejčastější příčinou dyslexie je dědičnost. U dítěte dyslektiků je 50% pravděpodobnost, že bude mít dyslexii taky. Problémem, který dyslexii způsobuje, je nejspíše nedostatečná spolupráce obou mozkových hemisfér, což ovlivňují určité geny.

Zdroj: Dyslexie

Diskuze

V diskuzi KOŽNÍ POHOTOVOST PRAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Kožní reakce na Amoxiklav u dítěte.
Dle paní doktorky na pohotovosti mám dávat Fenistil,ale už má hrozné fleky,které promodrávají..

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kožní pohotovost Praha

Testy a diagnostika

Neexistuje žádný speciální test na diagnózu dyslexie. Lékař vychází z mnoha faktorů, například:

  • Odpovědi na řadu otázek. Ty budou pravděpodobně zahrnovat otázky týkající se vývoje dítěte, jeho vzdělání a lékařské anamnézy. Lékař vás požádá i o rodinnou anamnézu – výskyt specifických vývojových poruch v rodině, mentální hendikep rodinného příslušníka a podobně.
  • Dotazníky. Dětský lékař vychází rovněž z písemných odpovědí vašeho dítěte, vás nebo i učitele. Dítěti může být předložen test čtení, aby byly zjištěny jazykové schopnosti a možné příznaky dyslexie.
  • Psychologické testování. Lékař vám nebo vašemu dítěti může klást otázky týkající se psychického stavu dítěte. To mu pomůže k určení sociálních problémů, úzkosti nebo deprese a také může rozpoznat určitá omezení dítěte.
  • Testování čtení a dalších školních dovedností. Dítě může podstoupit řadu testů čtenářských dovedností, které jsou analyzovány speciálním pedagogem.

Zdroj: Dyslexie


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP